Ordening kleine mijnbouw leidt tot ‘wanorde’

12

PARAMARIBO, 21 nov – Maatregelen rond de ordening van de kleinschalige goudwinning in het binnenland, lijken te leiden tot nieuwe chaotische toestanden. De zogenaamde goudpasjes van de commissie Ordening Goudsector vallen niet in goede aarde bij bepaalde leefgemeenschappen. Er worden belangen aangetast. Dat is wat volgens commissievoorzitter Gerold Dompig in het parlement een “kruitvat” wordt genoemd.

Anders dan parlementariërs het zouden willen laten voorkomen, gaat het niet om gemeenschapsbelangen. Individuele ‘inners’ zouden de laatste jaren flink verdiend hebben aan vooral illegale Braziliaanse goudzoekers. De goudpasjes bieden de Brazilianen nu een legale status. “Dit is één van de oorzaken, maar ook onderling zijn er spanningen”, zegt Dompig tegenover de Ware Tijd. Volgens parlementariërs uit het binnenland worden de pasjes misbruikt.

De goudzoekers zouden naar willekeur mijnen, ook in de directe omgeving van leefgemeenschappen. Maar volgens Dompig spelen onderhuids andere problemen. De ordening zorgt voor een andere verdeling van mijngebieden. Die komen in handen van andere dorpelingen dan de inners. Deze nieuwe bezitters willen veelal dat de Brazilianen weg moeten. “Dit valt niet in goede aarde bij de inners, waardoor ze ruzie met elkaar krijgen.” Het ordenen lijkt aldus een gebed zonder eind.

12 REACTIES

 1. het Su van @Sempa,

  🙂 🙂 🙂

  HORI VASTI SAN YU HABI
  MEKI MORO BRIBI KON
  MEKI MORO LOBI OPO
  NO DRAAI BAKA , NO FADON !!!
  SRANAN SA WINI !!!
  KRAKTI NANGA SOSO LOBI !!!

  ME , MYSELF AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!


  Maak melding

 2. @pasew

  Sempa heeft de werkelijkheid allang uit het oog verloren.Kijk maar naar zijn holle leuzen en ergens schreef hij nog dat hij Kunta Kinty is.A mang kón law.Bribi mi.

  Cobie.


  Maak melding

 3. De enigste verwachting na DADA RIP die Sur kan hebben,is die van de zondvloed.Er is geen andere toegang en ontwikkeling meer mogelijk.DADA&Co hebben dan alles opgemaakt en of aan Cuba gegeven.Wie nog achter blijft,vergrijpt zich aan Dino nu zijn pa naar de eeuwig jacht velden vertrokken is en de NDP niet meer bestaat.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Hahahaaaaaaaa……..

  bouta heeft gekozen om vrijwillig in ballingschap te gaan leven ergens in Nickerie alleen maar omdat hij niet gewenst is tijdens de EU- ACP meeting hier in Paramaribo.
  en toch heb je de paarse ezels als sempa die niets fout hierin zien.
  Whahahaaaaaa…


  Maak melding

 5. Goed voorbeeld doet goed volgen,slecht voorbeeld trouwens ook.Politiek en financiele systeem wordt gedomineerd door corruptie en vriendjes politiek.Het effect zal heel erg lang doorwerken.


  Maak melding

 6. Totzover het voorlopige resultaat van de ordening van de goudsector.
  Soso trobi!

  Want, wat doe je als Marrons onderling en Brazilianen en Marrons elkaar straks in de haren vliegen. Dan sta je als lanti toch raar te kijken met je goudpas…
  De regering krijgt op dit punt een onvoldoende erbij!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.