Brownsberg nog steeds prooi goudkoorts

20

PARAMARIBO, 9 nov – Het natuurpark Brownsberg in Brokopondo valt steeds ten prooi aan de woekerende goudkoorts. Dit meldt de Ware Tijd. Goudzoekers wemelen weer rond het park, soms wel op vijf meter afstand van de ‘beschermde’ kreekjes en watervallen. Na de recente ontruiming door de Commissie Ordening Goudsector, OGS, is de wanorde weer goed terug. Medewerkers vrezen het einde van het natuurpark.

Het al enkele jaren ingezette vernietigingsproces dreigt te voltooien. De meestal straatarme bewoners van omliggende dorpen beweren niet anders te kunnen. Zij moeten ook leven. “Na de eerste keer verwijderd te zijn, ben ik naar de stad gegaan om er te werken. Maar je kunt daar niet sparen”, zegt een goudzoeker. Volgens werknemers van het natuurpark waren de goudzoekers snel terug. Manschappen van het OGS hadden nauwelijks de hielen gelicht en het was weer feest.

De sporen van voortschrijdende vernietiging liegen er niet om. De commissie stelt zich op het standpunt dat het hooguit incidenteel kan ingrijpen. Maar permanent de wacht houden, gaat niet. Verder is er geen autoriteit die zich geroepen voelt aan te sluiten. Zo kijken Suriname en de wereld lijdzaam toe hoe een uniek stukje natuur opgeofferd wordt aan kortstondige behoeftebevrediging. Het Wereldnatuurfonds sloeg ooit alarm, maar lijkt nu meer een roepende in de woestijn.

20 REACTIES

 1. Brownsberg en omgeving kan als natuur reservaat als verloren worden beschouwd.Ook als het nu gestopt wordt dan nog is er niet veel meer te redden.Daar zorgt de djoeka mentaliteit wel voor.Die zien kans onder de ogen van de staat en de eigenaars gronden te occuperen laat staan op plaatsen waar en nauwelijks wet en gezag aanwezig is.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Cobie,
  Je hebt gelijk v.w.b. de djoeka’s (marrons die jaarlijks een vrije feestdag dag zijn toegekend), waar ze ook komen hun vernietigingszucht heeft de voorhand.
  Vestand hebben? Daar twijfel ik aan, wan wie denkt alleen aan het heden en niet in de toekomst? De Marrons denken aan nu, zelfs als ze verminkte nakomelingen dreigen te krijgen maakt hen niet uit. Ze leven nu en niet later en dan nog aangeven dat ze niet kunnen sparen voor later terwijl ze de omgeving vergiftigen voor de latere nakomelingen. Alles wordt vernietigd de totale milieu.
  Waarom kan de overheid niet optreden zoals de fransen?
  Zelfs de militairen klagen en zeggen “oenoe e go ma oenoe no mag bos ala deng materiaa;l foe deng mang, daarom de kong baka. Mikie oenoe soet ala sanie na faja, boeldozer ala sanie, explodeer ala materiaal dang oenoe sa sjie if deng mang kong baka.
  A regering dies suf dalijk Brunsie en a achteban tek herie sranang.
  En ik geef die militairen gelijk. Alle equipment op een hoop en in de fik ermee of een lading explosieven eronder en weg ermee, dan kunnenzij niet terugkomen.
  Vroeger was het onder hun zitvlak en deden ze niets nu willen ze wel en denken dat ze rijk worden.
  Misi-keba is een gestudeerde Marron en noch kan hij zijn achterban niet in de greep houden. Ma dang naar wie moeten die Marron’s luisteren vraag je je zelf af.


  Maak melding

 3. hier heeft bouta geen tijd voor want hij kan hier letterlijk geen naam maken.er is genoeg tijd om een briefje met een mavo opleiding te formuleren met de hele delegatie


  Maak melding

 4. We staan erbij en we kijken ernaar. Met lede ogen. Zijn wij er daarom niet debet aan? Ik bedoel de teloorgang van Brownsberg, een van de mooiere toeristenplekjes in Su. Ongerept regenwoud, uniek op de wereld. Hoe kan net dat een regering hier niet tegen kan of wil optreden?


  Maak melding

 5. sheela

  hier heeft bouta geen tijd voor want hij kan hier letterlijk geen naam maken.er is genoeg tijd om een briefje met een mavo opleiding te formuleren met de hele delegatie
  men kan duidelijk zien dat alleen masal in je hoofd zit. de teloorgang heft zich reeds voor bouta voor gedaan. het zijn de mensen van dat gebied met hun hebzucht voor goud die geen ruchtbaarheid aan geven, want als je een graantje mee pkit laat je dat niet zomaar verloren gaan. gelukkig heet WWF guiana er wel op gewezen, wat bleek de directeur van stinusa gaf toestemming, dus hou je kop als je niet weet hoe de vork aan de steel zit.


  Maak melding

 6. Jij haalt een man een keer weg twee keer weg, derde keer 7 tot 10 jaar de bak in.
  Dan gaat men jou 100% en zeker beter begrijpen.
  Maar in Su. is spelen een spel van gewoonte geworden.


  Maak melding

 7. Dat deze mensen hun oorspronkelijk levenswijze op hebben gegeven voor materieele waarden die hun niet rijk zal maken.
  Ik had dit al aangegeven;;laat die grondstoffen in de aarde,,en als jij toch ermee wil handelen,doe het dan vetantwoord,en denk aan de gevolgen ervan,niet alleen in deze tijd maar ook in toekomstige tijd.


  Maak melding

 8. Deze mensen die zeggen dat zij niet anders kunnen,maar dat het hun enige manier is om te over leven ,;die mensen moeten opgepakt worden en verplicht mee laten doen aan betaald werk projecten,,desnoods leren en werken ,maar wel betaald.


  Maak melding

 9. Dit is gewoon misdadig. Nog erger is dat de de overheid niet krachtdadig optreed. Wat heeft alleen maar wegjagen voor zin? Ik roep alle deelnemers van de EU-ACP top om naar Brownsberg te gaan en te zien hoe “zorgvuldig” Suriname omgaat met het haar natuur.


  Maak melding

 10. De wereld kijkt niet toe…… De Surinaamse overheidsdiensten plus politiek. Die kijken niet allen toe, die laten hun zakken vullen met dollars. En niet Surinaamse dollars, maar echte dollars van schurken(staten).

  Maar goed, een grote meerderheid steunt Desi dus dit is dan wat jullie zelf willen.

  Voordat ik als Nederlander allerlei verwensingen naar het hoofd krijg, ik heb het oprecht goed voor met Suriname en haar inwoners.


  Maak melding

 11. @Nederlandse oud inwoner van het prachtige Suriname

  Je hebt geen recht van spreken aangezien jouw land van alle landen haar zakken het meest heeft gevuld.
  Evengoed bedankt voor je bezorgdheid.


  Maak melding

 12. @ No hard feelings

  Ben blij dat je mijn bezorgdheid waardeert.

  Jammer dat zo veel Surinamers blijven hangen in de Nederlandse aanwezigheid/invloed van eeuwen geleden. En ja toen hebben Nederlanders verschrikkelijke dingen gedaan.

  Maar neem dat de huidige generatie aub niet kwalijk. Wij, ik en mijn kinderen kunnen daar weinig meer aan doen.

  In de jaren 70 en 80 heeft Nederland veel geinvesteerd in Suriname en ja veel van dat geld is in verkeerde handen terecht gekomen (met name verkeerde Surinamers).

  Maar de invloed van Nederland is inmiddels nihil en richt je aub op de toekomst. Een toekomst die alleen jullie zelf kunnen maken en inrichten. Focus je daar op, dat brengt Suriname en haar inwoners verder. Met terugwerkende kracht blijven hangen in het (slechte, maar ook goede) verleden van Nederlanders heb jij, Suriname en haar inwoners helaas niets aan.

  Ik kom volgende zomer op vakantie om dit prachtige land aan mijn kinderen te laten zien. Neem hen niet kwalijk wat mijn voor-voor-voor-voor-voor ouders hebben gedaan…….


  Maak melding

 13. Hier ben je van harte welkom. Iedereen met goede bedoelingen heten wij van harte WELKOM. Ik hoop echt dat je hier een mooie vakantie mag genieten met je kinderen.
  Wij willen jou en je kinderen niets kwalijk nemen. Maar wil jij ons het ook niet kwalijk nemen dat wij steeds terugkijken? Onze geschiedenis is met Europa begonnen en Nederland heeft er een groot aandeel in gehad.
  Wij hebben niet zoveel moois om naar terug te kijken. En natuurlijk willen wij verder. Dat gaat ons zeker lukken maar eerst moeten we over het trauma van 300 jaar onderdrukking heen komen. Zoveel generaties als de onderdrukking heeft geduurd zoveel generaties zijn er nodig om er van af te komen. Dus vraag ik je nogmaals, neem ons het ook niet kwalijk.


  Maak melding

 14. Beste Rico,

  Doe het jezelf niet aan om 300 jaar terug te kijken, je hebt dan nog zo’ n 260 jaar te gaan!

  Je kunt het ook positief zien, de wijze waarop de vele bevolkingsgroepen met elkaar omgaan is een groot voorbeeld voor heel, heel veel landen en regio’s in de wereld. Breng dat over op je kinderen en kleinkinderen en bouw samen met hen aan een nieuwe toekomst en laat de ‘overgangs regering’ dit niet verknallen. Neem zelf het voortouw en verdeel jullie rijkdommen eerlijk.


  Maak melding

 15. Suriname zou geen Suriname zijn als wij, de bevolking geen positieve instelling zou hebben Echter, een dusdanig groot trauma kun je niet even in de prullenbak gooien en vrolijk verder gaan. Dat zou niet goed werken. Een trauma heeft tijd nodig om te verwerken en om er uiteindelijk van af te komen. Verwerken is niet alleen terugkijken, gelukkig.
  Volgend jaar vieren wij hier in Su 150 jaar afschaffing van de Slavernij, dus rest nog 150 jaar om van de last, die gelukkig steeds kleiner wordt, af te komen.
  Het is en blijft onze geschiedenis en daar word je door gevormd. De geschiedenis kun je niet veranderen, jezelf wel. En dat geeft hoop maar kost tijd.
  Van geen vergelijk qua omvang en impact is de bezetting van de Duitsers . Nederland heeft daar nog steeds last van. Dat merk je op 4 en 5 mei heel duideljik. Ook een trauma dat verwerkt moet worden door er films over te maken, docu’s, dicussies, expo’s etc etc. Allemaal ter verwerking.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.