Minister opent jacht op grondspeculanten

38

PARAMARIBO, 25 okt – Wie grond van de overheid huurt en die doorverkoopt zonder te voldoen aan de cultuurplicht, mag rekenen op vervolging. Minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer heeft al honderd en vijftig personen ‘in gebreke’ gesteld. De bedoeling van grondhuur is dat op de betreffende grond wordt gebouwd of een economische activiteit wordt ontplooid. Duizenden houden zich daar niet aan.

De huurders die nu zijn aangeschreven, gelden als testcase. “Er volgen nog meer. Dit is een signaal naar speculanten”, zegt Kromosoeto tegenover de Ware Tijd. De bedoeling is vooral af te rekenen met het ingeburgerde speculeren. Er staan hele projecten onder wied, omdat mensen makkelijk aan een stuk grond kwamen. Door gebruik te maken van ‘contacten’ in de politiek, wordt dan spotgoedkoop een stuk land verworven. Dat heet grondhuur, een verhandelbare titel.

Het is één van de tragische sociale tegenstellingen in Suriname dat wat de ene makkelijk te veel krijgt, de ander sterk ontbeert. Een goed voorbeeld van dit soort foute distributie is het project voor militairen te Voorburg, in Commewijne. President Desiré Bouterse zei onlangs dat zijn programma op huizenbouw stuit op gebrek aan bouwland. Kromosoeto wil twee vliegen in een klap slaan. Mensen worden gedwongen tot ontwikkeling. Of anders komt grond vrij voor het bouwprogram.

38 REACTIES

 1. Dit had al vanaf het begin aangepakt moeten worden. Zoals ik al eerder zei, mensen vragen duizenden en duizenden hectares grond aan en doen er niks mee. Alleen maar wachten totdat iemand het over wil nemen voor veel geld, het schijnt een zeer lucratieve vorm van speculatie te zijn. Gratis grond krijgen en die voor tonnen of miljoenen doorverkopen. Alle grond van Surinam is bezet dit dit vorm van diefstal.

  Terwijl er investeerders zijn die met miljoenen aankloppen en die nul op het request krijgen. Omdat ze geen grond kunnen krijgen. Het is zeer slecht voor de economische vooruitgang.

  Daarom moet er een controledienst komen die het gratis afgegeven grond weer terugneemt als er niets mee gedaan wordt.


  Maak melding

 2. Wat als de koper de koopsom al betaald heeft.
  En wat als de grondhuurder € 40.000,00 tjoekoe betaald heeft.

  Puzzelen maar. Ai na NF/PL. Tai horie libi dé.


  Maak melding

 3. Wordt mooi duidelijk hoe corrupt het allemaal is,hoe men slapend rijk worden
  door te speculeren met grond,dit zag de heer misikaba waarschijnlijk niet


  Maak melding

 4. Zal dit voor een ieder gelden? Dus ook voor politici van zowel de oppositie als de coalitie die grote lappen grond bezitten? Doekhie in Nickerie, Abrahams in Sipaliwini, Bouterse in Brokopondo, Jogie in Saramacca etc.


  Maak melding

 5. Men moet ook die zogenaamde stichtingen aanpakken.
  maak wetten waar iedereen, let wel iedereen zich aan moet houden.
  Ik ben het voor de volle 100% eens met FADSO


  Maak melding

 6. Kromosoeto ga eerst even kijken naar die man die op jouw lijkt ene Somohardjo, hoeveel domeingronden deze man in bezit heeft, maar dat zal zeker niet gebeuren vanwege de politieke gevoeligheid.


  Maak melding

 7. goed nieuws, en gaan die hebzuchtige ministers ook aan pakken die op welke manier dan ook flinke lappen grond eigenen. denk maar aan somo vene brunsi..of mogen zij gewoon door gaan met grond aan elkaar uit te delen.

  Wh


  Maak melding

 8. Jachtseizoen uitgebreid.
  Geopend was het al sinds mei 2010.

  Waarom niet eerst onderzoeken wie onterecht gronden heeft verkregen?

  Rufus heeft ook een punt.

  Henkes deze mini-ster heeft niets te vrezen, want zijn vrouw is zusje van alias ‘bouta’.

  Altijd grappig om te zien dat juist deze ‘geregelde figuren’ politiek correct willen overkomen.
  Grote poppenkast.


  Maak melding

 9. “De bedoeling is vooral af te rekenen met het ingeburgerde speculeren. ”

  Ik ben blij dat de regering eindelijk eens een beetje zelfinzicht heeft gekregen.
  Of gaat het hier alleen om niet regeringsleiders die aan gepakt worden??


  Maak melding

 10. Er staat honderden huurpercelen te koop via2000.net.
  al deze percelen moet overheid intrekken. Huurpercelen moet alleen voor economische doeleinden gebruikt worden.


  Maak melding

 11. het idee alleen is prachter en machtig,,,maar wordt er ook over de hele linie geconfisqueerd..

  begin eerst bij baas de hoofd verdachte van de moorden in 8 december 1982 die heeft heel veel toegeeingend in de afgelopen jaren samen met al zijn makkers..

  ga verder naar alle ministers en politieke bonzen ook onder de familie somo en alle contakten vergeet de honderden stichtingen niet..

  wat dacht je van onze eigen robinhoed coeso romeo bravo ronny brunswiek.,,die heeft vele vele honderden hectaren grond gevraagt en ongevraagt in zijn bezit en wat doe deze meneer ermee..
  de vele goud velden op land als op water..de vele hout concessies..

  zo kun je een boer vol schrijven..


  Maak melding

 12. door Jack Russel

  Kromosoeto ga eerst even kijken naar die man die op jouw lijkt ene Somohardjo, hoeveel domeingronden deze man in bezit heeft, maar dat zal zeker niet gebeuren vanwege de politieke gevoeligheid.
  voor het eerst heb je een goede reactie ooit gegeven he heliever laat dan nooit!


  Maak melding

 13. pawiro

  het idee alleen is prachter en machtig,,,maar wordt er ook over de hele linie geconfisqueerd..

  begin eerst bij baas de hoofd verdachte van de moorden in 8 december 1982 die heeft heel veel toegeeingend in de afgelopen jaren samen met al zijn makkers..

  ga verder naar alle ministers en politieke bonzen ook onder de familie somo en alle contakten vergeet de honderden stichtingen niet..

  wat dacht je van onze eigen robinhoed coeso romeo bravo ronny brunswiek.,,die heeft vele vele honderden hectaren grond gevraagt en ongevraagt in zijn bezit en wat doe deze meneer ermee..
  de vele goud velden op land als op water..de vele hout concessies..

  zo kun je een boer vol schrijven..
  dit kan een leeg hoofd als somo hier plaatsen


  Maak melding

 14. Ik ben benieuwd of deze minister enig zicht heeft op de wetten die gelden bij grondhuur.

  Geïnteresseerden wil ik verwijzen naar het artikel hierboven.
  zie gerelateerde berichten:”Surinamers worden makkelijker grondeigenaar”.

  een stukkie:
  ‘Zo zal de overheid niet langer gerechtigd zijn de grond in te trekken als niet binnen een bepaalde periode wordt gebouwd. “Met het eigendomsrecht vervalt de cultuurplicht.” ‘

  Als dit wettelijk vast staat, dan hoe dan?
  Of heeft hij eigenhandig de wet aangepast?????????


  Maak melding

 15. npk ,front de oude garde van politieke partijen hebben dit veroorzaakt .zij zijn de mentors van politiek bedrog ,zij zijn het die bouterse hebben gemaakt voor wat hij nu is …ik zeg het omdat ik weet waarover ik praat..trouwens de oude garde is er nog steeds maar je ziet, ze brokkelen af .ze hebben nog hun aahang maar die slinkt .bouterse is aanzet en dat weten ze .
  die redimusus mogen die fronters geloven dat is geen ramp ..wel zou het een ramp zijn als zij aan de macht zouden zijn .suriname moet afstand nemen van dat soort politiek …het is niet goed voor dat land anders gaat het nog vele generaties duren voor het goed gaat gaan .het surinaamse volk heeft vertrouwen in de regering bouterse dat blijkt over duidelijk en het is maar goed ook …vene heeft somo en zijn bende jaren bevoordeeld en je hebt van die redimusus die hun mars hier komen vertellen dat die vene tien schone vingers heeft .bouterse is de man die verantwoordelijk is voor wat er is gebeurt maar bouterse straalt vertrouwen uit ,bouterse is de man die suriname op grote hoogte brengt ,bouterse is de man die zegt en doet en dat merken wij in het hele land .

  laat vene komen vertellen waar hij aktie heeft onder nomen tegen al die grond vrauduleuze handelingen van somo en zijn bende .vene heeft nooit de zaken onder zocht laatstaan somo op het matje roepen .
  vene go rdaai na salto gie ding redimusus mie pa .
  go draai na salto gie olland ,allemaal boeven .

  ik hoop dan ook vurig dat de regering een begin gaat maken met de grote projecten waar wij zo trots op zullen zijn zoals die bruggen en staatsolie.
  als je vooruit wil zal je moeten offeren , de resultaten liegen er niet om ,er wordt gewerkt in ons land en dat is een prestatie die zich voortzet .

  bota na wroko nomo oeng sa wroko .strede strede wie no sa vrede bouta na wie fesie mang .herie libie te na dede bouta e vetie gie sranang .

  bouta honderd .


  Maak melding

 16. @ astrando
  niet omdat men kritiek heeft op de regering wil altijd zeggen dat men anti is. maybe tracht men door kritiek te leveren de regering in sommige zaken (lees de regering) op andere gedachte te brengen e/o hun licht nogmaals op zaken te werpen. bv de zgn stop van de over bescherming in commewijne. mogen de mensen in dat district niet beschermd worden tegen het zout water? is dat anti de regering?? foei toch. men mag op komen voor zijn/haar belangen.


  Maak melding

 17. alleen

  @ astrando
  niet omdat men kritiek heeft op de regering wil altijd zeggen dat men anti is. maybe tracht men door kritiek te leveren de regering in sommige zaken (lees de regering) op andere gedachte te brengen e/o hun licht nogmaals op zaken te werpen. bv de zgn stop van de oeverbescherming in commewijne. mogen de mensen in dat district niet beschermd worden tegen het zout water? is dat anti de regering?? foei toch. men mag op komen voor zijn/haar belangen.


  Maak melding

 18. Ah…is er nog ergens land in suriname te verdelen?
  Volgens mij is de koek op!
  Ook het geld voor de commewijne dijk is weg..zie dagblad su.
  Alles is weg..verdeeld?


  Maak melding

 19. Waarschijnlijk hebben een paar niet genoeg grond gekregen
  of moeten er nieuwe mensen bedacht worden.In Ned.hebben ze ergens een meer drooggelegd om te bouwen.Waarom kan Sur.dat dan niet doen?Een deel van de stuwmeer bijvoorbeeld.En heel wat welzijn woningen op bouwen.China als toekomstige eigenaar van Sur.helpt een handje mee.

  Cobie.


  Maak melding

 20. ik wil dat er ver van de stad gebouwd moet worden SU is bigi bijna 4 vijfde deel van SU word niet eens bezocht er moet een nieuwe stad komen ver van de oorspongkelijke stad waar door de grenzen niet in gepikt kunnen worden door onze burenlanden en de meeste gronden die bebos zijn zijn inboedel je weet als een niet wil teken houd die persoon derest achter de wet moet veranderen


  Maak melding

 21. Knippa lees de bijbel JEREMIA gij die je willen verslinden worden zelf verslonden vraagi moest hij ze stenige ze zouden Baas kille en de rol was omgedraait wat zou je doen als men knippa zou kille en je krijg de kans heb je geen woorden die het Land ten goede kan brengen boy!!


  Maak melding

 22. @alleen

  Je denkt toch niet echt dat welke regering dan ook zich iets aantrekt van onze reacties op dit forum? Het is leuk voor ons maar ik denk niet dat welke reactie dan ook, iets waar dan ook kan beinvloeden. Het is ook niet reëel om dat te denken omdat tachtig procent van de reacties door zwakzinnige schizofrenen wordt geschreven. Ik bedoel, wat moet men met reacties als: ‘Bouterse is een moordenaar en hij moet weg’. Denk je dat Bouterse daar wakker van ligt? Wie daar wakker van ligt is de arme poster met zijn trauma en Boutersesyndroom. Best wel triest eigenlijk. Is het niet?

  Inhoudelijk:

  Het wordt inderdaad tijd om de grondspeculanten zwaar aan te pakken. Vooral onder Venetiaan heeft men zich verrijkt en ik juich het alleen maar toe dat deze regering haar tanden zet in het aanpakken van deze verderfelijke corrupte praktijken. Veel van deze mensen wonen in Calimerostan en dat wordt vaak over het hoofd gezien. Mede door dit soort praktijken wordt het voor de echte Surinamers steeds moeilijker om aan een stukje grond te komen. Tijd voor actie dus!


  Maak melding

 23. VENE heeft het verpest voor ons maar neem hem niet kwalijk hij is een ja knikker aanpasing dubbele Paspoort weg. maak niet uit wie het land regeert als invidu moet je eten op tafel zien te werken ik zie dat SU het leerd op eigen benen te staan NL gaat zoetjes aan naar de klote voor alles afstand bediening SU heeft nog OERE tijden dus dat houd je fit veel bewegen veel zelf doen krijg je smering voor je boten


  Maak melding

 24. @ anna_Ziekelijk.
  Wij die de lange arm van Bouterse kennen weten beter.
  Omdat de meerderheid van de bezoekers van WKN geen rode loper uitrolt voor jou pooier Bouterse dan zijn ze zwakzinnig en schizofreen een rare manier van denken van iemand die vindt dat haar criminele president democratisch zou zijn gekozen.
  anna_ziekelijk, volgens mijn weet jij niet wat voor persoon Bouterse is.Het is wel opvallend dat tijdens de regering Venetiaan je alles mocht schrijven over Front en nu Suriname door een criminele massamoordenaar wordt geregeerd zijn de regels aangescherpt.


  Maak melding

 25. Zulke ferme taal hadden we tijdens de verkiezings campagnes ook vaker beluisterd. Het gronduitgifte beleid van Somohardjo zou worden doorgelicht en de leiders van PL zouden in de gevangenis belanden. Maar dit kan nu niet deze regeer coalitie moet tegen elke prijs behouden blijven. Overigens niemand heeft wat te merken over de onrechtmatige onteigening het stukje grond onder de Bosje brug waar nu de tjekre tjekre en uien stand staat en oh jaaa what about Ocer….


  Maak melding

 26. @ Wij die de lange arm van Bouterse kennen weten beter.
  Omdat de meerderheid van WKN geen rode loper uitrolt voor jou pooier Bouterse zijn ze in jou ziekelijke en inhumane ogen zwakzinnig en shizofreen een rare manier van denken voor iemand die beweerd dat haar crmininele president en pooier democratisch zou zijn gekozen.
  anna_Ziekelijk volgens mij weet jij niet wie wat voor gewetenloze massamoordenaar Bouterse is,de band leden in het gebouw waar bevrijdingsraad was gevestigd kunnen het niet meer na vertellen.
  Toen Venitiaan aan de macht was was het prijsschieten iedereen was vrij om te svhrijven en te zeggen


  Maak melding

 27. Ik vrees dat het bij mooie woorden blijft. Men de mond zijn wij Surinamers kampioen in het oplossen van problemen of het aankaarten van wantoestanden. Alleen er gebeurt bijna nooit wat. De vraag is hoe komt dat?


  Maak melding

 28. @alleen, je hebt groot gelijk als je aangeeft dat “”niet omdat men kritiek heeft op de regering wil altijd zeggen dat men anti is””.

  =Dit is nou het probleem van velen die denken dat je niet wilt hebben dat het land voorruit kom.

  =Sommige NDP aanhangers zitten zo vastgeroest met hun gedachten dat je niets van de regering mag zeggen en alles maar moet inslikken.
  =Men moet weten zodra je gaat stemmen, ook het recht heb om te zeggen wat je ervan vind als de regering niet deugd.

  =Recht op meningsuiting.


  Maak melding

 29. =Dit wordt een moeilijk onderzoek:::

  =Ik zal geen namen noemen maar kan een ieder verzekeren dat ik genoeg weet wie grote lappen gronden heeft gekregen tijdens de jaren 80.

  =Denk maar aan:
  -Militairen
  -Politie agenten
  -Brandweerlieden
  -Verpleegsters
  -Ministers
  -Familieleden????

  =Mensen de echte armen hebben helemaal NIETS

  =Zie ook het video bandje van DDB waar hij op zijn kostgrondje was toen men hem interviewde.


  Maak melding

 30. Kritiek,haat,wrok en gevoelens van onbehagen in zowel binnen als buiten suriname zijn nu en altijd tijdens ndp-regering schering en inslag en wordt steeds erger.
  Is dit wat ndp en aanhang het wil?


  Maak melding

 31. En uiteraard moeten mensen in de Politiek of vriendjes van deze mensen niet uigezonderd worden. Maar het zal moeilijk worden zoniet onmogelijk zijn in een corrupt land.


  Maak melding

 32. En toen werd hij wakker met een Donald Duck in zijn handen. Wat was dat een mooie droom. Dat ga ik ook doen, dacht hij. En toen ging hij naar de Grote Boze Wolf.
  En wat er toen gebeurde kindertjes dat horen jullie morgen wel. Slaap zacht….


  Maak melding

 33. Regering kijk toch eerst naar je corrupte regeringsvriendjes. Dit is een hoop blabla, het zal op niets uitlopen. En als ze iemand aanpakken dan is het niet hun eigen regeringsvriendjes.
  Asoos zijn het, bah!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.