Suriname voert tienduizend auto’s per jaar in

25

PARAMARIBO, 25 okt – Suriname importeert ruim tienduizend auto’s per jaar in. Vergeleken met sommige landen niet veel, maar weer heel wat in andere vergelijkingen. Opmerkelijk is ook dat de importen toenemen en dit ondanks de stijgen prijs van brandstof. Dit jaar is geen uitzondering. Zo’n twintigduizend auto’s staan geregistreerd als ‘nieuw’ op de weg.

Het grootste deel van de importen betreft immers tweedehandse auto’s uit vooral Japan. Het aantal voertuigen dat erbij komt is goed bij te houden met de series op kentekenplaten. Per serie worden tienduizend auto’s geregistreerd. Twee jaar terug is de PA-serie ingevoerd en nu al loopt de PC-serie. “De automarkt gaat vrij hard. Bijna elke week komen auto’s het land binnen. Ze worden achter elkaar van de haven gereden”, zegt Hakrinbank-directeur Jim Bousaid.

In de laatste vier jaar zijn ruim veertigduizend auto’s ingevoerd. Ruim vijfduizend waren vrachtwagens. Het geeft een verschuiving aan in de keuze van vervoermiddel. De bromfiets, ooit het meest populaire vervoermiddel boet in. “Mensen willen tegenwoordig geen bromfiets rijden”, zegt Michel Kartoredjo, topfunctionaris bij de douane. Het grote aantal verkeersongevallen zal daar ook verantwoordelijk voor zijn. Dit jaar alleen betrof ruim de helft van alle verkeersdoden bromfietsers.

25 REACTIES

 1. @Koos de Jong
  En bovendien weet ik niet of je de autoimport als lux moet bestempelen in Suriname.Er zullen andere duistere oorzaken aan ten grondslag liggen.
  En bovendien:
  * Wie(welke klanten) kopen al deze auto’s in Suriname?
  * Raakt de markt c.q. het verkeer nog steeds niet verzadigd?
  Ik ben trouwens er heel erg benieuwd naar het aantal auto’s er per huiishouding of per hoofd van de bevolking in Suriname.


  Maak melding

 2. Waarom geen kamelen beter voor het milieu en aangezien de wegen in Suriname niet gebouwd zijn voor snelverkeer zijn de kamelen een zegen voor het land de uitwerpselen kan goed voor de landbouw. Suriname hoeft ook geen brandstof meer te importeren?


  Maak melding

 3. Persoonlijk vind ik een auto noodzakelijk in Su, zolang het nog kan. Fietsen, lopen en bromfietsen is levensgevaarlijk heb ik persoonlijk meegemaakt.

  Die duizenden ingevoerde auto betekent ook extra staatsinkomsten. Als 1 auto gemiddeld 2000 us invoerechten moet betalen dan is dat 20 miljoen per jaar inkomsten. Los van het feit dat ik me afvraag wat er met dit geld gedaan word.


  Maak melding

 4. Meer voertuigen, maar niet meer asfalt, betekent meer files en meer verkeersongelukken tussen auto’s onderling. De voetgangers die nog steeds van de rijweg gebruik moeten maken vanwege de ontbrekende trottoirs, zullen nog meer aan risico’s worden blootgesteld.

  Sommige problemen kun je al van mijlen ver zien aankomen. Nu nog iemand die hier beleid op kan maken.

  En what about de afgedankte autowrakken? Zullen die weer gebruikt voor de oeverbescherming langs de Surinamerivier.

  Dat was namelijk de beproefde methode voor het aanleggen van de zogenaamde boulevard aan de Anton Dragtenweg. Hoezo milieu?


  Maak melding

 5. Wij willen ook weten hoe dinootje aan zijn bently komt,
  Denk jij dat er geen duistere zaken hier ten grondslag liggen Medusa?Wat voor een klant is hij?Is het niet eentje die ruikt naar donkere zaken?!


  Maak melding

 6. Een makkelijke manier om zwart geld wit te wassen.
  Die 250 miljoen voor 4 baanswegen kan beter besteed worden aan het wegennet, Voetpaden,brom en fiets paden zo bespaar je heel wat levens.


  Maak melding

 7. Landen in de regio als Brazilie, Argentinie en de Verenigde Staten van Amerika hebben een hoogwaardige auto industrie maar Suriname importeert auto’s een land dat 10.000km van haar vandaan ligt, waanzin!!!

  Daarom zwaar overtijd dat Suriname Rechtsverkeer insteld oftewel de verplichte rijrichting van links naar rechts veranderd, dit om de invoer van auto’s uit naburige landen te vergemakkelijken.


  Maak melding

 8. hihihihihhi koos en volgelingen meer bekent als redimusus …jullie hopen dat het slecht gaat no!!!!
  oeng no warang mie pa ..wij hebben alles onder controlle.wat jullie hopen zal niet gebeuren onder bouta het zal een misrekening zijn .

  kunnen jullie je nog recentelijk herinneren toen bouterse wederom werd beschuldigd van drugs door nederland in het geval wortel…toen reageerde de minister lackin dat nederland jaloers is omdat het economisch goed gaat en terecht .het zelfde heb jij de jong en andere redimusus als de ollandse regering ..jullie zijn jaloers dat er autos worden gekocht en dat jullie het niet kunnen hebben omdat jullie weten dat je geen moer hebt in olland .jullie zijn op jou tijd is voor bij .jullie hopen dat het slecht gaat in suriname en daarom worden jullie uitgemaakt voor terechte redimusus .

  ik pero heb altijd geroepen dat jullie redimusus zijn die alleen maar jaloers kunnen zijn omdat jullie geen moer hebben ,dus wordt een ander ook niet gegund .
  blijven jullie in je enige onder broek ,velen hebben geen moer bereikt in olland ze zitten in een bar ,leven van die uitkering zijn meer dan 35 en 40 jaar in olland en komen hier hun chitt vertellen .boi oeng draai drie lees salto dang smeer oeng go .
  jaloerse honden zijn jullie mang …de jong aanhang die uitspraken die jullie hier hebben gedaan.. bewijst dat jij je eigen mensen die hard werken niet gund …je gaat je landgenoten verwijten dat het drugs geld is anders kunnen ze geen auto kopen ..jullie beledigen jou eigen land genoten voor die ollanders ..neem eerst een kijkje bij die voetsel banken in olland en die crissis die zich voort woekert in olland we ka velen van jullie kunnen zelfs geen brood kopen om te eten in olland …in suriname hebben wij het tien keer beter dan velen van jullie weet ik wel zeker ..no joke .jaroesoe no habie dresie de jong en trawanten …jullie gaan niet vooruit komen door jaloezie let op mijn woorden …europa klarie keba tijd voor suriname om vooruit te komen …en de jong reken maar wij wachten niet op pakketten ..als iemand een pakket wil opsturen prima .pero wil hebben dat de meeste redimusus die achter die pc zitten geen moer hebben in olland .wang fiets banti strif ding no habie .soortoe kaka joe e takie boi .
  de jong en consorten …ik heb een paar awara bomen op mijn erf …mochten jullie je uitkering hebben gehad kom langs en doe mij een genoegen …oeng draai drie lees salto dang tjaar joe go djie na awara bong geldt voor al die redimusus .

  strde strde wie no sa frede bouta na wie fesie mang
  herie libie te na dede wie sa fetie gie bouta .
  pero.


  Maak melding

 9. @midete

  Dat zijn dus je normen en waarden. Je hebt een grote mond over vrijheid van meningsuiting maar je gunt een ander zijn mening niet, hoe afwijkend die ook moge zijn. Jullie zetten jezelf voor schut met die ingenomen arrogantie en daardoor snap ik de reactie van Astrando wel. Andersdenkenden moeten volgens jullie anti-Surinamers maar oprotten en dat tekent jullie. Dat is dezelfde vrijheid van meningsuiting die ik bij de PVV zie. Vrijheid van meniningsuiting, alleen voor PVVers. Wat triest!


  Maak melding

 10. Inderdaad Astrando, en aangezien de VHP niet in de regering zit en ik weet wie deze site bezit, kan ik je zo vertellen waarom deze site zo gekleurd is. Vandaar dat ik ook wegblijf.


  Maak melding

 11. @Astrando @Ethel

  Beste Astrando en beste Ethel. De voorkeur van deze site is nogal duidelijk en een studie van de berichtgeving laat er geen twijfel over mogelijk: Anti Bouterse!!!!! Dat is zo klaar als een klontje en het is goed dat te beseffen wanneer je hier een reactie plaatst. De mensen achter http://www.waterkant.net maken gebruik van hun rechten om een eigen interpretatie aan de werkelijkheid te geven, en dat is hun goed recht. Dat echter hoeft je er niet van te weerhouden om je eigen mening hier te geven. Dit forum is een open forum en een ieder kan hier een reactie plaatsen. Houd er echter rekening mee dat je als pro NDP en pro Bouta vaak tegengewerkt zal worden.

  Er zullen reacties uit het ‘niets’ verschijnen om je persoonlijk aan te vallen en als dat niet helpt zul je geblockt worden. Calculeer dat in en het leven op dit anti-Bouta forum wordt dan een stuk makkelijker.
  Ik wordt constant aangevallen maar het wil maar niet helpen en zolang dit forum openbaar is zal ik mijn stem laten horen. 😉

  Manipulatie is zeker aanwezig maar manipuleren kan iedereen! 😉

  Just keep it on going and if they dont like it, let they put it under their shoes and step on it! 😉


  Maak melding

 12. @An_ziekeleijk

  Dat was snel! Volgens mij is deze site openbaar en iedereen mag hier een reactie plaatsen. Of niet?

  Wat voor variaties op anna_z kan ik nog meer verwachten? And who the hell is Appie? En welke critici moeten er verbouwd worden?


  Maak melding

 13. meer wagi,s meer Co2 uitstoot japan en china sturen wagi,s die in europa zijn gekeurd en eisen waardevolle grondstoffen die gasten moeten wij inde gaten houden en waarom gaat men niet de wegen eerst verbreden grond zat tog komen er nog zielige wegen zonder stoeprand das voor korte duur


  Maak melding

 14. @An_ziekeleijk

  Een nadere analyse.

  ziekeleijk
  NDP_leden
  sympatisanto’s
  reguren hiero
  crtitici
  zkere

  Deze bewuste fouten zijn een prachtige truuk maar ook erg doorzichtig. Ik weet er alles over. Probeer het programma anonymouth eens voor betere resultaten en minder doorzichtig. Analyseren kan met jstylo.

  Een paar koppelfunctie woorden in het Engels. Een leuke studie! 😉 Toch leuk dat je het probeert.

  a
  about
  above
  according
  accordingly
  across
  actual
  actually
  after
  afterward
  afterwards
  again
  against
  ago
  ah
  ain’t
  all
  almost
  along
  already
  also
  although
  always
  am
  among
  an
  and
  another
  any
  anybody
  anyone
  anything
  anywhere
  are
  aren’t
  around


  Maak melding

 15. ik vraag mij af,mogen de surinamers niet in de welvaart delen,mogen zij geen auto kopen ,waarom moet het drugs geld zijn .ik heb familie die een goeie baan hebben in suriname en ook een mooie auto en huis hebben is dat ook crimineel geld ,ik heb ook familie die het slecht hebben in su .ik woon in nederland had een auto en die heb ik niet meer .kunnen alleen nederlanders een eerlijke luxe leven leiden vraag ik aan sommigen hier .ik gun een ieder die wat wil bereiken in het leven ,ik maas niet op ander mans spullen ,of wat je hier merkt dat men hun eigen mensen zitten te vooroordelen terwijl je mensen hebt die eerlijk aan hun geld komen .dit is pure afgunst ,afgunst omdat jij het niet kan hebben ,afgunst omdat het jou verwondert dat er vele surinamers een ander leven leiden dan toen jij in suriname was en een sobere bestaan was aan leiden .
  waaom als krabben in een vat leven,ik gun een ieder die zich inzet om wat van het leven te maken en wat wil bereiken .als ik die dingen hier boven lees hebt een verstandig mens niet veel nodig om in te zien dat dit pure afgunst is .ik heb het niet breed maar ik gun het die mensen die een mooie auto kunnen kopen in suriname .zou het ook willen die kans heb ik even niet .hoop wel dat die tijd komt .
  jaroesoe mik joe kang trong kirie mang ,jaroesoe mik
  joekang trong kirie mang ,dat is jullie probleem .
  ben er geweest en suriname maakt goeie tijden door als je wil werken en kan sparen .zelf bewonder ik bepaalde familie van mij voor wat ze bereikt hebben .
  europa zijn rol is uitgespeelt denk ik ,de aziatische en zuid amerikaanse landen zijn nu aan de beurt .
  hopelijk komt suriname langzaam maar zeker boven op .
  als het nou vene of bouterse is ,ik zie dat suriname niet het suriname meer is wat je moet onder schatten .
  ik hoop over drie maan den weer in su te zijn ,bouterse is nu aan de macht en ik hoop dat hij suriname verder vooruit helpt ,ken genoeg mensen die grond in su kopen en zijn gaan bouwen al kan ik het niet ,zou het willen maar die middelen heb ik even niet .


  Maak melding

 16. Bosr ie tranga, metro in Paramaribo, jongoe, a kang ma a teng dati dang foeroe foe oenoe sa de na janda, bika aw teki boeng langa. Misschien te realiseren, no spang.


  Maak melding

 17. Pero joe habie letie mang,ding famirie foe mie alla malla bijna e rij wagi,maar ding no e doe na droga,wat lullen sommigen hier dom,en dat ze het beter hier hebben is maar lul praat,de surinamers in Suriname hebben het beter dan de surinamers hier in nederland,wat wel goed is dat je hier goeie gezondheidzorg heb engeordend is,maar velen van ons hebben het slecht hier,alla sanie sa e brinkie a no gotoe ding takie en na so,in velen van de surinamers hier huilen ze van binnen dat ze hun land hebben verlaten,want velen heb hier niks bereikt ze moeten wachten tot hun pensioen en dat is wel tot hun 67 jaar hoor,dan zijn velen al dood voor ze de pensioen zullen ontvangen,ik weet wat ik doe ,maar velen zullen hier moeten blijven want hun kinderen en hun kleinkinderen zullen ook nooit terug gaan naar Su,omdat dezelfde ouders van hun schrikken hun eigen kinderen hier af om terug te gaan naar Suriname,dus in feite als je niks goed over Suriname kan praten blijf liever weg van deze forum,waarom ik dat zeg is omdat jullie soorten geen bijdrage leveren aan de toekomst van Suriname,zijn de Surinamers die achtergebleven zijn zij hebben het recht van spreken over Suriname en wij die hier wonen moeten maar met positieve praatjes komen als sprekers hier op deze site,weant mie mama takie soso takie maaar mofo sondro tiefie,ze wiillen alleen maar profiteren en terug gaan kunnen ze niet want ze willen niet werken voor dezelfde loon als de surinamers in Su,daarom zijn ze gedoemd om hun verdere leven hier te slijten,maar ieder voor zich hoor,want je mag wonen waar je wilt,maar kraak je lannd niet af want dat hebben de kolonisten al jaren met ons gedaan de verdeeldheid gezaaid en dat is wat we nu hebben ,want ze willen alleen maar profiteren,maar zeweten niet wat hun te wachten staat,straks kan je je papieren in je reet stoppen hier of als closet papier gebruiken want je gaat van een uitkering moeten leven en je heb dan ook geen uitweg meer om terug te gaan omdat eje alles heb achtergelaten in Su,jammer wel voor de nazaten van deze mensen,uitgezonderd degene die nog iets wwillen doen in Su,na mie takie


  Maak melding

 18. Ze willen zeker hebben dat surinamers in su op de fiets gaan want een koekebakker zeggen we in nederland,in Su,hebben de mensen niet veel stres als hier in nederland,als je gewoon leeft en niet naar anderen kijk,hier leven ze alsof ze rijk zijn ,maar allea sanie sa e brinkie a no gotoe,zodras je je best doet in Su,kan je het hebben in de zin dat je alles kan veroorloven,en is een prestatie om te zien hoe surinamers kunnen uitkomen die hun best doen zonder dat ze een koper cent van de regering krijgen,hier zou je doodvriezen of bedelen om te overleven,laat me niet verder spreken over deze mensen die lullen hier over zulke zaken,want ze gaan a;lleen met vakantie en sommigen gaan in hotels slapen om hun land te bewonderen en te dromen hoe ze het gaan doen om daar terug te gaan,velen hebben hun binding verloren in Su,en zijn m eestal deze mensen die zo praten,want ze weten in feite niks hoe het gaat in Su,alleen van nieuws en horen zeggen,ik heb daar gewrkt en geleefd en ik ga vaak naartoe en iok heb een direkte binding met Su,dus voor mij geen probleem om te gaan en staan waar ik wil,na mie takie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.