Suriname zit op visbronnen als kip op eieren

20

PARAMARIBO, 16 okt – Suriname verzet zich met hand en tand tegen druk om zijn wateren open te stellen. Volgens het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, komt die druk vanuit de Caricom. De Caribische Gemeenschap wil openstelling van visgebieden, op grond van interne verdragen. Suriname is daar geen tegenstander van.

“Maar binnen onze territoriale wateren blijft Suriname bepalen. Als landen hier willen komen vissen, zullen we bilaterale afspraken maken”, zegt Gerrit breinburg, topfunctionaris op LVV, tegenover de Ware Tijd. Caricom-landen als Barbados en Trinidad willen juist een gemeenschappelijke benadering. Het gaat in hun optie om gemeenschappelijkheid, ook wat de kustwateren betreft. Beide landen hebben hun eigen visbronnen zo goed als uitgeput.

Suriname beschikt nog over rijke visgronden. Dit is voornamelijk te danken aan het lage ontwikkelingsniveau van de nationale visserijindustrie. De Caricom bespreekt het openstellen van visgronden binnenkort weer. Voor Suriname staat het standpunt al vast. “Wij ondersteunen de plannen, maar zullen zelf bepalen wat in onze wateren gebeurt. Wij staan duurzame visserij voor. Je kan niet jouw eigen gronden leegvissen om je dan te richten op andermans gebied”, aldus Breinburg.

20 REACTIES

 1. zo is dat,je moet je eigen hachje zelf eerst beschermen en niet aan anderen overlaten..

  in europa zeggen ze ,,eigen volk eerst,,..

  dus suris let goed op,want ,,op is op,,..

  zo ook met de goud,hout velden..


  Maak melding

 2. Suriname beschikt nog over rijke visgronden. Dit is voornamelijk te danken aan het lage ontwikkelingsniveau van de nationale visserijindustrie. Wij staan duurzame visserij voor. Je kan niet jouw eigen gronden leegvissen om je dan te richten op andermans gebied”, aldus Breinburg.

  En mijn reactie hierop:

  Su. volhouden, anders hebben wij straks ook geen “Teri of Tri” meer in onze wateren.


  Maak melding

 3. Goed gezien Heer Breinburg,,laten zij eerst maar hun wateren maar eerst goed onderhouden om beperking van vis te verkomen,,en niet steeds naar Su wateren komen om het daar leeg te halen,,,houd vol en laat jou niet op andere gedachten misleiden.
  Die vis handelaren van die twee landen zullen er grote winst mee maken,,wat ik denk dat de bedoeling is.
  Wees a.u.b op uw hoede .


  Maak melding

 4. Als Suriname zo doorgaat met haar lakse onderhandelingspositie is het net Namibie van de jaren ’90 waar Spaanse vissersboten de territoriale wateren hadden leeggevist


  Maak melding

 5. Het is weer een verhaal dat nergens opslaat.Waar halen jullie het woord duurzaam vandaan.Japan wordt gesteund met haar walvis vangst weten jullie met jullie korte denken nog waarom.Deze dieven die het land besturen hebben nooit de visserij geholpen in tegen deel werden de eigen ontwikkelingen tegen gewerkt.En nu komen ze met bescherming.Zwarten zijn de ergste soort op deze aardbol om hun eigen ik en soort te belazeren.Ze geloven nog hun eigen leugen.Waren jullie ook zo lief voor de Guyanezen toen ze in Suriname kwamen voor bescherming.Als je je mensen de kans ontneemt voor eigen ontwikkeling en nu je buren met wie je samen wilt optrekken komt vertellen wat er wel en niet mag.Wachten jullie stilletjes op een land die jullie gaat betalen om te mogen vissen.Wat een hypocrieten bij elkaar.


  Maak melding

 6. De landbouw/bosbouw/veeteelt/visserij is en wordt door deze dieven kapot gemaakt.Er is geen Surinaams leider die eerlijk is.Prioriteit is het verkopen van wat moeder aarde herbergt in Suriname.Eigen initiatieven worden doel bewust kapot gemaakt.Er is geen ondersteuning voor het eigen ondernemerschap wat Suriname heel hardt nodig heeft.Prioriteit wordt gelegd op het bouwen van huizen voor leeglopers.Dit wordt massaal ondersteunt.Geld dat verdient is door staats bedrijven worden opgemaakt en komt het volk niet toe door investeringen op boven genoemde gebieden.Telesur is een graai pot van onze lijders.


  Maak melding

 7. Wij hebben niet eens een katapult om die visgronden te beschermen. Sinds jaar en dag, dus ook tijdens El Vene tieren zelfs fabrieksschepen welig. Er zijn verkenningsvliegtuigen en zeewaardige schepen nodig.


  Maak melding

 8. Kijk het is onze pres.geweest die en grote mond opzette om een Caricom Enterprises op te richten.Nu zijn de aandeelhouders daar en willen hun deel.

  Cobie.


  Maak melding

 9. alle illegalen vissers en boten/schepen meteen in brand steken en laten verzuipen die proberen vis te vangen met vrijpostige manieren in surinaamse wateren.


  Maak melding

 10. Suriname zit als een kip op haar – lucht – eieren. Wie houdt wie voor de gek. Hoe zit het met de visfabrieksschepen voor kust van Suriname. Het is al ongeveer 37 jaar dat Suriname met een dubbele agenda werkt, wat de visgronden betreft. Als zeeman zie wat er gebeurt voor de Surinaamse kust wateren. Het is een grove leugen dat Suriname aan duurzaam visserij doet. Wie buitengaats is ziet dat er een bedrijvigheid van jewelste voor de kust geschiedt, en dat 24 uur per etmaal sedert 1975.

  Mebary


  Maak melding

 11. Goed zo Suriname, de rijkdom van Suriname behoort tot zijn volk en niet van een ander. Dat andere volkeren hun rijkdommen hebben uitgeput is hun probleem.

  Suriname moet voor de toekomst een goede visserijbeleid gaan voeren ook omdat vele aasgieren het hebben gemunt op de Surinaamse visgronden. Dit terwijl vis een wereldwijd zeldzamer en kostbaarder wordt waar het volk van moet kunnen profiteren.


  Maak melding

 12. Suriname zit op visbronnen als kip op eieren.

  Er zijn vele landen als suriname, die heel veel natuurlijke bronnen hebben, maar de mensen leven in bittere armoede.

  Je hebt landen die geen of weinig natuurlijke hulpbronnen hebben, maar de mensen hebben een veel beter leven.

  Het gaat dus niet of je heel veel natuurlijke bronnen hebt, maar bij welke groep je hoort en als je kennis hebt om natuurlijke hulpbronnen meer waarde te geven en deze om te zetten in andere produkten.Helaas heeft Suriname geen technologische en wetenschappelijke kennis.

  Suriname kan op haar visgronden niet zitten als een kip op eieren. Een kip die op eieren zit wil zeggen dat eruit deze eieren op een gegeven moment kuikens komen.
  Suriname heeft visgronden, maar weet niet hoe ze hier meer uit kunnen halen op dit moment.Suriname weet niet eens hoe groot deze visbronnen zijn en welke vissen er allemaal erin voorkomen.


  Maak melding

 13. Meneer paraman blij dat je er weer bij ben me boi.
  Alles goed met jou ??
  Luister paraman , weet jij nog hoeveel miljoenen tijdens revo tijd aan wapens is verkwanseld?? zelf in Italie, Brazilie,Libie zijn er wapens gekocht,Voor wat ???
  Om onze eigen broeders en zusters te onderdrukken.


  Maak melding

 14. Ik snap die hele Caricomshit eigenlijk niet. Hoeveel voordeel heeft Suriname eigenlijk aan deze Caricomshit eigenlijk gehad. Op een paar frisdranken na helemaal niks dacht ik. Nu claimen ze de Surinaamse vis, daarna de olie, straks mischien de hout, bauxiet en goud en als deze helemaal uitgeput zijn, mischien straks ook nog de deportatie van Surinaamse vrouwen,naar de eilanden, als je niet uitkijkt. Omdat die van hun uitgeput zijn 😉

  Weg met de caricom shit het levert Suriname helemaal niks op….Alleen maar nadelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.