Grote brand Paramaribo krijgt staartje

57

PARAMARIBO, 16 okt – De brand in het centrum van Paramaribo krijgt waarschijnlijk een behoorlijk staartje. Volgens John Seedorf, voorzitter van de brandweerbond, zijn blunders begaan tijdens het bluswerk, terug te voeren naar misstanden binnen het korps. Beperkingen die brandweerlieden krijgen opgelegd, zijn merkbaar. Een chauffeur voor één van de bluswagens ontbrak op het moment van de brandmelding.

Manschappen arriveerden later dan nodig. Brandweercommandant Cecil Waal zegt nog te moeten uitzoeken wat er fout ging. Seedorf denkt het wel te weten. Het aantal overuren per brandweerman is sinds kort beperkt. Ook de dompelpomp waarmee bluswater van elders kan worden opgepompt, was niet meteen beschikbaar. Het echte bluswerk begon dan ook later dan nodig. De minimale bezetting per brandweerstation is bijna gehalveerd. Er zijn dus minder manschappen beschikbaar.

De vakbond ervaart de beperkingen als verlammend. Wie zijn limiet aan overuren heeft bereikt, zal elk brandadres mijden als de pest. Seedorf wijt het geklungel ook aan de korpsleiding zelf: “Het botert niet binnen de leiding.” De bond beraadt zich binnenkort over wat te doen. “Er heersen grote wrevel en irritatie onder de manschappen”, zegt Seedorf. Hij sluit protestacties niet uit, die ‘de samenleving zeker zal voelen.’

Wat de brand zelf betreft, volgens de politie begon deze in een groot houten pand op de hoek van de Zwartenhovenbrug- en de Prinsenstraat. Buren klaagden al tijden over activiteiten van drugsverslaafden in het verlaten pand. Het pand was niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Er gingen in totaal zeven panden verloren aan beide zijden van de Prinsenstraat. Volgens de politie dreigt er nog altijd instortingsgevaar.

57 REACTIES

 1. Dit is een grote schande!!!!! Want op deze manier verdwijnt het hele historische centrum doordat de Brandweer niet goed functioneert. Waarom worden verlaten panden niet afgebroken en waarom controleert de politie niet op landlopers en junks die zich verschansen in de panden?


  Maak melding

 2. Duidelijke taal van de vakbondsman en met hem ook de verschillende bonden die signalen geven maar niet begrepen worden.
  Het is zaak dat wij surinamers dit serieus nemen en deze regering verantwoordelijk stellen.Laten wij gezamenlijk protesteren en deze regering nu naar huis sturen voordat alles naar de hel gaat.WEG MET BOUTA/AMEERALI.
  Stree de foe stree wi no sa frede,Gado de wi fesiman.


  Maak melding

 3. Misschien een idee om bij lange perioden van droogte voortaan extra diensten in te lassen in plaats van in te korten.

  Als bezuinigen bij de brandweer dit soort grote risico’s met zich meebrengt zou ik er nog maar eens goed over nadenken…


  Maak melding

 4. Een chauffeur voor één van de bluswagens ontbrak op het moment van de brandmelding…hij was zeker bij zijn schatje en de dompelpomp was geleend aan een vriend.


  Maak melding

 5. Tijd voor de pres. om zijn toverwoord van stal te halen en dit clubje te reshufelen. Of is deze wanorde juist het gevolg van veranderde beleidsinzichten cq een reshuffel die daar heeft plaatst gevonden.
  Wie of wie zal dit verklaren.


  Maak melding

 6. Als daar drugsverslaafden rondlopen dan is de overheid
  primair verantwoordelik voor de veiligheid. Men heeft nog steeds niets geleerd. Bouterse moet ze keihard aanpakken voor dat er doden vallen.


  Maak melding

 7. Dat had ik al snel opgemerkt dat de brandweer en de regering iets uit te leggen heeft. Als ze zo een beginnende brand niet het sein brandmeester kunnen geven, moet het hele korps brandweer maar iets anders gaan doen.

  Het surinaamse volk moet zich afvragen wat brandweer in Suriname voorstelt. Op mij komen ze over als een stelletje amateurs.

  Ze moeten bij zichzelf te raden gaan.


  Maak melding

 8. Surinamers zijn kampioen in het trekken van de verkeerde conclussies.
  Een hele mooie voorbeeld is hoe tegen alle normen en waarden en menselijkheid een amnestiewet door de strot van de.bevolking is geduwd.


  Maak melding

 9. Ik denk dat de bond de schuldvraag in de verkeerde hoek zoekt. Primair is van belang dat de eigenaar van het verlaten pand aansprakelijk is. Deze eigenaar heeft het pand dusdanig verwaarsloosd dat hiermee de aanmerkelijke kans van een brandgevaar aanwezig was. Vervolgens is het de overheid (lees: DC van Parbo) die eveneens aansprakelijk is omdat zij haar toezichthoudende taak heeft verwaarloosd. De overheid kan haar kop dus niet in het zand steken. Ik adviseer de benadeelden om het niet hierbij te laten maar om meteen een gerechtelijke procedure te starten. Ik zeg: doen!


  Maak melding

 10. waarom moet dit ongeluk een staartje hebben,niks staartje,zelf mensen in de omgeving zeg dat de brandweer hun best hebben gedaan maar nee men moet meteen iets anders gaan zoeken,en als je die dame van apintie heb gevolg dan zie je dat zij probeer om de zaak een andre wending te geven,, super vies he ,, mie takkie,,


  Maak melding

 11. kijk en dat bedoel ik nou weer men praat over brand deze man gaat over amnestie praten,, dit is echt met bouterse naar bed,dromen over bouterse op staan bouterse,kom op we praten over brand hoor,,


  Maak melding

 12. Het gaat zo goed met Suriname,

  Er lopen Drugs verslaafden die waarschijnlijk een brand hebben veroorzaakt, brandweer mensen kijken vooraf of ze hun overuren reeds hebben bereikt, als ze die al bereikt hebben gaan ze niet naar een eventueel brand adres, Dompel pomp is er wel maar was niet ter plaatse,

  Dit alles geeft aan dat er een gebrek is aan regelgeving.
  De oude historische Surinaamse oude Panden vragen daar wel om en terecht want deze houten Panden zijn wel voor een groot deel het gezicht van Suriname Toeristen zullen deze graag willen zien, en zullen daarvoor ook speciaal naar ons land reizen.

  Dus voor de verantwoordelijken zorg dat de boel op orde is want een volgende brand kon nog wel eens fataal zijn voor de oude houten binnenstad van Suriname.

  Ook aan het adres van de regering een bericht zorg dat er afdoende regelgeving en wetgeving is om te voorkomen dat de oude binnenstad er straks niet meer is, tevens vind ik het laakbaar dat `brandweermannen in economisch goede tijden voor Suriname bang moeten zijn dat als ze teveel overwerken zij vanaf de limiet gratis moeten werken, dat zou niet moeten mogen dit zijn hulpverleners zij moeten onbezorgd hun werk kunnen doen.


  Maak melding

 13. Negatieve mensen blijven hangen en brengen verwarring in het leven. geshiedenis is history kan niet vergelijken met gebeurtenissen voel je niet aan gesproken en denk niet eenzijdig

  oplossend en vooruitstreven concluderen want haat vergeld geen kwaad

  bless mane!!!


  Maak melding

 14. de eigenaar is verantwoordelijk maar mensen gaan hier opmerkingen maken die totaal nergens op slaan .waarom zijn er sinds mensen heugenis geen wetten zoals in nederland om leegstand of onderhoud van gebouwen streng te controleren .dit heeft totaal niets met politiek partijen te maken .sommigen hier zijn gewoon zielig bezig .dit is pas spijkers op laag water zoeken .waar slaat dat op met je amnestie wet vraag ik mij af .ga een biertje drinken en ga rustig slapen hoor .zo heeft een ieder zijn verhaal ,terwijl ze zelfs niet weten waar van paramaribo die winkels zijn .


  Maak melding

 15. Machiavelli heeft een punt: het is de overheid die zich niet van haar toezichthoudende taak heeft gekweten. De overheid heeft de taak om objecten ofte wel panden die niet voldoen aan mulieu en brandweervoorschriften onder haar hoede te nemen. De overheid laat hiermee oogluikend toe dat de hele stad Paramaribo afbrandt door pure nalatigheid.


  Maak melding

 16. USD 10.000.000 voor een zorgpaleis voor overspannen
  mensenrechtenschenders!?

  Reserveer dat bedrag maar voor een betere uitrusting van
  ons brandweerkorps.


  Maak melding

 17. Gmap
  Deze brand in mijn land ,heeft niks met amnestie wet te maken.
  Nederland is jou land,dat is duidelijk,,dus bemoei niet met suriname.
  Jou eentonigheid over su,regering en bevolking begint te vervelen.
  Kom met positieve argumenten die voordelig en opbouwend zij voor Su,,,jij gek gestoorde Klootzak dat jij bent.


  Maak melding

 18. takkie wacht op goedkeuring baja hahahah kom op he wat moet goed gekeurd worden takkie gebreukt geen kracht tremen als een paar hier die dat wel mag,,kijk naar de tijd die genomen moet worden voor goed keuring a,bung ik wacht maar rustig af hoor,,one love,,


  Maak melding

 19. Deze regering is kampioen in het stellen van verkeerde prioriteiten, er wordt zwaar bezuinigd op de overuren van de brandweer en politie daartegenover staat de hoge salarissen aan familieleden, vrienden en partijgenoten. Ziedaar het resultaat!!!


  Maak melding

 20. Door en door triest.
  Het grote wijzen naar elkaar is begonnen:
  Brandweercommandant Cecil Waal (NDP) is ontevreden over zijn manschappen. De bond is niet te spreken over Cecil Waal, de brandweermannen zijn ontevreden over hun werkomstandigheden. De winkeliers wijzen naar de regering,de regering wijst naar….?
  Bouterse houdt zich schuil en gaat waarschijnlijk Nederland of de vorige regering de schuld geven; Belfort wijst naar de brandweerauto; het volk wijst naar de zwervers enz.

  NDP brand met je mee!
  Lang leve corrupte en chaos.
  weg met de Goslar!


  Maak melding

 21. Da bedoelde ik dus met opgeruimd. Het is daar allemaal drugs en tippelen.
  Een bende.
  En dan maar praten over toerisme.

  Wha. Ik adviseer blanken om daar niet te gaan wandelen.

  We zullen zien wat er over 10 jaar nog van de oude stad over is.


  Maak melding

 22. Het toezicht over leegstaande panden of woningen moet verscherpt worden door politie ambtenaren die met strakke maatregelen tewerk gaan.
  Als de brandweer op strategie’s punten van het land kazerne’s zou gaan bouwen en de juiste mensen opleiden ,,dan zou er ook minder schade zijn als er een brand zou voorkomen.
  Het zou ook goed zijn als er een grote ziekenhuis speciaal voor junk’s gemaakt zou worden,,op die manier zou er ook minder last van hen ondervonden worden,,,een goede opvang van die junk’s zou ook zijn voordeel kunnen hebben.


  Maak melding

 23. Omwille vd luxe voor de wolf en zijn strontvliegen wordt ook bezuingd op de kosten (uitgave)van de brandweer.
  Zoals ik eerder heb aangegeven wordt de wolf steeds dikker en dikker (ongetwijfeld ook door overmatig drank en coke gebruik)en het volk loopt magertjes bij zowel lichamelijk als finacieel.


  Maak melding

 24. Niet de drugsverslaafden moeten worden aangepakt, maar de eigenaren van de bouwvallen (die vaak in Ned. zitten)welke de stad onveilig maken.
  Laatst was er toch ook het geval van het van Romondtgebouw die deels was ingestort en schade aan het SMS kantoor had veroorzaakt !

  Het is nu belangrijk dat de overheid (na onderzoek van de oorzaak van deze brand) zelf de boel geheel opruimt, en ‘brandschoon’ achterlaat.


  Maak melding

 25. @Paul,

  Jij spoort duidelijk niet!
  Hoezo is de eigenaar van het pand verantwoordelijk?

  Heb jij jezelf afgevraagd, waarom de eigenaar niets deed aan het pand?
  Hoe zou het nou komen dat er heel veel huizen leeg staan in Suriname, terwijl er een tekort is aan woningen en/of zakenpanden.
  Wie heeft de huizenbezitters, zoals de intellectuelen en een groot deel van de middenstand verjaagd?
  Verhip waar zijn al die mensen nu?

  Ga daar maar eens over nadenken.

  weri sma ede nanga wan lo nonsens.


  Maak melding

 26. Mijn eerdere reactie geld ook voor die Fleurop!

  Jullie moeten durven om aan onze panden te komen.
  dan breekt echt de pleuris los!
  Want dat is jullie doel, jatten wat niet van jou is.
  Dat eeuwige gezeik over mensen die in Holland wonen en hun panden leeg laten staan.
  Gaat je geen ene flikker aan!

  Laat die baas van je maar opdonderen, dan zullen we zien, wat we eraan doen.
  Zo niet, dan merk je het wel….


  Maak melding

 27. Ik ben benieuwd wat voor conclusie die domme paarse schapen in Suriname naar aanleiding van deze miljoenen brand gaan trekken.
  Als het de zelfde conclusie is als van de jaren 80 en 90 dan weten wij nu al dat de hand boven het hoofd van de schuldigen zal worden gehouden.
  Ik eindigd met woorden van Melvin Bouva, maatschapelijl moet nog bewezen worden wie de schuldigen zijn van 8 december 1982.
  Terwijl deze zelfde schurken de rechtsgang in het land belemmeren.


  Maak melding

 28. Veiligheid (en daaronder behoort een goed functionerende brandweer om branden te bestrijden) is een kerntaak v.d. overheid maar daar heeft de overheid niet genoeg geld voor. In plaats daarvan wordt belastinggeld misbruikt om politieke vriendjes, aanhangers en familieleden van politici in dienst te nemen v.d. staat (terwijl ze in de meeste gevallen incompetent zijn voor hun werk), belastinggeld wordt misbruikt zodat politici en ambtenaren allerlei snoepreizen kunnen maken over de hele wereld en nu wilt men zelfs een hotel kopen om te gebruiken als kantoor voor de staf van Bouterse (dat terwijl men al een prima gebouw heeft dat al die jaren goed dienst deed als kantoor). Men heeft een volstrekt verkeerde mentaliteit en daarom gaat het land altijd een Derde Wereld bananenrepubliek blijven.


  Maak melding

 29. Olivia (nr. 1)

  De brandweer is er niet de oorzaak van dat de binnenstad verdwijnt!
  De boedelkwestie is hier de oorzaak van.
  Hoe lang zijn verschillende regeringen al niet bezig om een wet te veranderen die de overheid toestaat een verlaten boedel te annexeren en op de veiling te gooien?
  Deze regering is toch een ster in het aanpassen van wetten?
  Bouterse heeft bij zijn aantreden gezegd paal en perk te stellen in het laten verwaarlozen van braakliggende percelen en dreigt ook hier met onteigening.
  Ooit van een onteigening gehoord de laatste jaren?
  Ook zou dit gaan gelden voor leegstaande panden die in zeer slechte condities vervallen.
  Maar in plaats van door te pakken hebben ze als alternatief bedacht: een verf die het afbranden an woningen moet vertragen!!
  Ooit dergelijke kul gehoord??

  De brandweer doet al het mogelijke, maar door mismanagement (lees: geldgebrek etc.)gaat er van alles mis.
  Maar hoe je er ook tegenaan kijkt: ze zijn níet de oorzaak van de branden)

  Dit wilde ik even gezegd hebben.
  Gelukkig hebben we in het voorjaar heel veel foto’s gemaakt van met name de binnenstad.
  Ja, gelukkig hebben we de foto’s nog……..

  groet
  Lon


  Maak melding

 30. In Suriname krijgt nooit wat een straatje.
  Nog iemand wat gehoor van die 4 doden die werden neergeschoten door de politie eerder dit jaar omdat ze verdacht waren van een overval?

  Een grootschalig onderzoek werd aangekondigd…..nooit meer wat van gehoord.


  Maak melding

 31. alles is zooooo geweldig en ze hebben een fantastische president, die al 35 jaar aan de touwtjes trekt.
  Resultaat, zero.
  Waarom? een bange, laffe en angstige bevolking.
  Zelfs een brandje blussen lukt ze niet eens.
  Els volk krijgt het land en de leider die het verdiend.
  Conclusie, ene grote wilde apentuin!!!
  Lullen al 35 jaar over mi switi sranan opbouwen, maar de restanten liggen nog in de Keizerstraat/Neumanpad en Zwarthovenbrugstraat. Hekken om dat land en afsluiten van de geciviliseerde samenleving.


  Maak melding

 32. Ik ben zelf werkzaam als beleidsmedewerker bij een veiligheidsregio (brandweer) in Nederland. Er is wat ik gezien heb voldoende brandweermateriaal in Suriname beschikbaar.
  Alleen het gebruik ervan en de middelen die ervoor nodig zijn schieten tekort.

  Als je iedere brand zou evalueren in Suriname kom je (denk ik) tot de conclusie dat waterwinning een groot probleem is. Zolang je dit niet goed regelt is een goed functionerend brandweerkorps niets waard.

  Ik heb zelf Surinaamse roots en heb afgelopen jaar meerdere malen contact gezocht met de Surinaamse brandweer. Ik wilde namelijk graag een paar maanden soort van werkstage (goodwill) doen. Meerdere malen een mail gestuurd en telefonisch contact. Zou een paar keer teruggebeld worden… wat nooit is gedaan. Ik heb de moed opgegeven.


  Maak melding

 33. =Dit noemt men bezuinigen om geld vrij te maken voor de projecten.
  =Vreselijk vind ik wat er allemaal gebeurt is en daarom wens ik een ieder heel veel sterkte om de draad weer op te pakken.


  Maak melding

 34. Je mag zoveel manschappen hebben,stagiaires op pad sturen,rampen bestrijdingsoefeningen houden,workshops en studie-dagen organiseren als je maar zelf wil …. één ding valt en staat met de nagestreefde veiligheid:
  Controle,onderhoud van materieel en last but not least betrouwbare werknemers!
  DAAR ZIJN WIJ NIET ZO STERK IN!!!
  En nu nog zullen velen niet onze zogenaamde toeristische attractie,de Surinaamse “TOWERING INFERNO” m.b.a. de PAGARRA-ESTAFETTE met heel veel angst en beven tegemoet gaan.
  Koppige mensen worden altijd gestraft!


  Maak melding

 35. De volgende enorme felle brand in het historische centrum is voorbij en nu?!?

  weer een gapend gat in het historische centrum, weer bij de pakken zitten, weer niks doen, geen enkele wederopbouw, gewoon wederom oud en nieuw met brandbaar vuurwerk in het oude houten historische centrum vieren?!?


  Maak melding

 36. smeergelden, smeergelden
  kow liebie a smeergelden

  ie no jerre tie dé?,
  pawiro dé innie á smeergelden,
  jerre jerre, biegie dossoe bar es dé.
  a loi dé innie a torrie toe
  ma a no ‘ding wan é dwing
  karrie ding ning da mo froitie ding

  smeergelden, smeergelden
  ding alla malla dé, innie á smeergelden

  jerre jerre, biegie dossoe bar es dé.
  jerre jerre, biegie dossoe bar es dé, dat pa wíro ring! de innie á smeergelden
  a loi dé innie a torrie toe.
  ma a no ding wan é dwing, karrie ding ning dá mo frotie ding.
  a Chi na loi dé innie a torie toe.

  In 1982 waren er ook branden en die mocht de brandweer toen niet blussen.

  Waar was je toen op 8 en 9 december 1982?
  Waar was je toen de amnestiewet werd aangenomen?
  Waar was je toen de brand uitbrak in de panden aan de Zwartehovenbrugstraat en de Prinsenstraat?

  a torrie loekoe wan kiebrie, kiebrie plei.


  Maak melding

 37. Dit is bizar voor woorden als ik dit hierboven lees, eerder deze dag zei iemand tegen mij, boi no spang bij God en in Suriname is alles mogelijk, foutje hier foutje daar, ja het kalf is al verdronken, vingertje wijzen naar die en sus, brada nanga sa in elk geval er zijn geen doden te betreuren gelukkig.


  Maak melding

 38. Buriki takkie.
  Mensen die dicht bij de waarheid kwamen zijn geliquideerd anderen moesten naar het buitenland vluchten voor hun leven. Yu grabu??
  takkie me boi ik zal jou een hele mooie voorbeeld geven hoe ons land vandaag aan de aan toe is .
  Er drijft al maandenlang een ponton rond in Surinaamse wateren en niemand durft te zeggen van die is, zelfs de president niet, hij zwijgt als het graf omdat zijn eigen zoon en vrienden de eigenaar zijn.
  Als het gaat om het besmeuren van anderen en zelfs zijn coalitie partners dan zoekt hij de media op, en andersom zwijgt als het graf. fijne avond takkie.


  Maak melding

 39. @passant.

  Aai baja, daarom hou ik van suri’s, heel erg creatief.

  Helaas begrijp ik er geen sikkepit van.
  Niet iedereen is van 1982.

  Je bedoeld, wie was niet aanwezig bij het aannemen van de amnestiewet?
  Dat zou makkelijk moeten zijn. een javaan en een chinees?
  Maar de rest?

  Broko a sanie ini pikien sensie no?
  please…
  mie nieuwskierug tok. 🙂 🙂


  Maak melding

 40. Ik ben sinds 1956 uit ’t land, en woon al geruime tijd in Amerika (Florida). Als ik echter, ’t artikel zo doorlees, dan krijg ik de pijnlijke indruk, dat de Brandweer in het verleden effectiever functioneerde, dan heden het geval is. Wat jammer!


  Maak melding

 41. Straks hoor je het was sabotage , of Nederland krijgt de schuld.Iedereen hoor je behalve die LAFAARD DES VADERLAND, hij slaapt te broko baka teveel gezopen op zijn verjaardag.


  Maak melding

 42. heel erg zo verdwijnt echt weer een mooi stukje historie’s Paramaribo!hoop dat ze de open plek die ontstaat weer opnieuw opbouwen maar Suriname kenende zal dit weer een nieuwe open plek blijven in deze mooie stad


  Maak melding

 43. lul niet zo raar man, wat nou mooie stad. overal brandernde puinhopen en houten gebouwen krakkemikkig vanwege achterstallig onderhoud.
  haal ff een bezem door je bovenkamer en zet een bril op zodat je weer een heledere kijk hebt op de werkelijkheid


  Maak melding

 44. Jongens heeft iemand dat presedingentje van ons gehoord of gezien bij de brand aan de zwartenhovenbrugstraat?Limbo zeurt de hele tijd over Ned,maar als dit in Ned was gebeurd dan was premier Rutte al op de plek des onheils,waar hij zich ook zou mogen bevinden.Premier Rutte zou het nog zo leuk,gezellig en heerlijk vinden hij zou meteen vertrekken naar de brand,ma ie sjie a NEP Presanie foe Su a no verschijn,maar zo rond half 8 Su tijd kort voor het STVS journaal dan hoor je:ik vraag u niet om van me te houden maar ik hou wel van u dan geef je nooit thuis om je liefhebbende Su volk.Waka joe pasie joe DiDiBrie joe.Ik kan niet wachten foe sjie a einde foe joe,maar mie sabie dat a ting e doro.Ho ho hodi hodiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 45. Glenn,
  In jou reactie is alles algezegd.
  Die vent strooit alleen maar zand in die arme mensen hun ogen.
  Het doet pijn, om te zien hoe mijn geliefde land geregeerd wordt. Echt triest


  Maak melding

 46. het wordt tijd om suriname eindelijk te moderniseren. dit straat barst het van de onderwereld activiteiten als gok bedrijven; lichte zeden dames uit brazilie die vlees verkopen die 37 graden warm is. stank van wild plassers. opgeruimd staat netjes.. heel paramaribo mag opgeruimd worden van dit ellende….


  Maak melding

 47. Ik denk dat er ook na deze catastrofe er geen maatregelen van overheidswege genomen zullen worden. In Suriname is er onder dergelijke omstandigheden niemand verantwoordelijk. Het leven gaat door en de benadeelden blijven hulpeloos achter.


  Maak melding

 48. @passant

  Hallo meneer passant, wanneer “passeer” je weer, om een tipje van de sluier op te lichten? (o’teng yo psa baka)

  Zolangggggggggggg…

  mang.

  (ze hebben je toch niet opgesloten omdat je teveel weet?).


  Maak melding

 49. @Esmerald.

  Je naam ken ik al en als we elkaar ergens op deze aardkloot tegen komen, dan hoor je het wel.

  Anderen gaan in het bos, maar mi dé dok in Dokkum.


  Maak melding

 50. Jongens, niet langs de zijlijn staan mopperen dat doen ze aan de waterkant wel. Sla de handen ineen pak het aan. Voordat er nog veel meer van dit mooie land verloren gaat. Bakra


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.