Goudcommissie laakt afpersen buitenlanders

10

PARAMARIBO, 8 okt – Sommige binnenlandbewoners maken zich schuldig aan afpersing van buitenlandse goudzoekers. Dit stelt de commissie Ordening Goudsector Suriname, OGS. Volgens OGS-voorzitter gerold Dompig is een dreigend conflict in het Sarakreek-gebied, in Zuid-Suriname, een sprekend voorbeeld. Bewoners van nabije dorpen dreigen de weg naar het nabijgelegen stuwmeer te barricaderen.

Volgens woordvoerders zouden zij last ondervinden van Chinese gouddelvers. Dynamietexplosies zouden regelmatig overlast bezorgen. “We krijgen ook geen koperen cent van het goud dat er wordt gemijnd”, zegt een bewoner tegenover de Times of Suriname. Dompig meent dat precies geld of liever de zucht ernaar, een rol speelt. De dreigementen komen op afpersing neer. Eerder hebben dorpelingen bij de gouddelvers aangeklopt.

Er is gevraagd om enkele duurzame voorzieningen in hun gemeenschap. “Maar omdat ze niet krijgen wat ze willen, willen sommigen het afpersen”, zegt Dompig. Hij is bereid te praten, “maar ze gaan eens moeten ophouden met dreigen. We gaan het niet tolereren.” Parlementariër Ronnie Asabina vindt ook niet dat er gebarricadeerd moet worden. Wel moet naar de mensen geluisterd worden. Voor Asabina is het Sarakreek-gebied een heilig huisje ‘waar goud wordt gemijnd door een elitaire groep.’


10 REACTIES

 1. Het lijkt mij heel logisch wanneer de buitenlanders hun brood afpakt!! en niet met rust laat, ook nog!! Gewoon verjagen zoals ik al eerder zei. Verdedig je territorium en laat hen de Hazepad kiezen!! Hetzij Cinezen, hetzij Brazilianen, oprotten allen!!!


  Maak melding

 2. =Ik kan mij nog heel goed herinneren dat Santhoki toen het leger naar het binnenland wilde sturen om alle illegalen op te pakken en de rust en controle terug te brengen.
  Ook zou er ordening komen voor het goudsector.

  =De binnenland-bewoners waren bang en men had gelijk laten weten dat het om discriminatie ging. Zie maar nu.

  =Deels van de problemen hebben de binnenland-bewoners zelfs veroorzaakt door grond te verkopen of te verhuren aan de Chinezen en Brazilianen. Bewijsstukken hiervan zijn er ook.

  =Nogmaals::: het goud en alle grondstoffen in het binnenland behoort aan de staat toe en niet van de binnenland-bewoners.


  Maak melding

 3. Dit probleem moet via de centrale macht gecontroleerd en gestuurd worden, omdat het gevaarlijk is om een staat in een staat te creeren. Waardoor mensen het heel normaal gaan vinden om het recht in eigen handen te nemen. Dit gebeurt te vaak door 1 bepaalde groep in het hele land.

  Bovendien ben ik van mening dat alle rijkdommen van de staat tot alle mensen van de samenleving toebehoort.

  Dat de inheemse bewoners geen inkomen en toekomstperpectieven ter plekke heeft, komt volgens mij ook omdat er geen duurzame economische ontwikkelingen daar plaats hebben gevonden zoals in Nickerie bijv.. Het is nog steeds niet te laat, er zijn mogelijkheden genoeg. Goud is geen duurzame ontwikkeling. Als het op is, is het op en zit je met een vergiftigd stuk land waar je niet veel aan heb.


  Maak melding

 4. @Wiep-Ding: Een bericht uit Korps Politie Suriname van (08/10/2012)

  HANDELAAR IN MOTORVOERTUIGEN ‘IN DE AAP GELOGEERD’

  Op vrijdag 28 september 2012 deed de handelaar C.R. aangifte bij de politie van oplichting tegen 3 mannen van vermoedelijk Afrikaanse of Guyanese komaf.

  De 3 mannen waren naar C.R. gegaan om naar zeggen 4 vrachtwagens en 2 graafmachines te kopen.

  Gaandeweg het gesprek maakten zij C.R. wijs dat zij zelf op onze Nieuwe Haven machines hadden staan, die ingeklaard moesten worden.

  Voorts dat zij in de machines een stapel op maat gesneden zwart gekleurd papier hadden verstopt, die na een chemisch bad veranderden in Amerikaanse dollarbiljetten.

  Bij die gelegenheid kreeg C.R. via een laptop een filmpje te zien waarin stapels zwart papier met een vloeistof worden gewassen, waarna dat papier in Amerikaanse dollarbiljetten veranderden.

  De mannen leenden toen $32.000,- bij C.R. om hun machines met daarin de stapels zwart papier van de haven te krijgen. Volgens afspraak zou C.R. daarna het aan hun geleende geld met een forse rente terug krijgen.
  Dat geld met rente zou verkregen worden uit het zwarte papier dat tot US. dollars “gewassen” zouden worden. C.R. ging akkoord met het voorstel en leende de US.32.000,- aan de drie vreemdelingen. Op hun beurt liet het drietal een brandkast en een “trolly”(trekwagen) inhoudende op maat gesneden zwart papier bij C.R. achter.

  De 3 mannen gingen weg met het geld en keerden niet meer terug. C.R. kreeg argwaan en deed aangifte bij de recherche van het bureau Nieuwe Haven.

  Na goed speurwerk is het de recherche gelukt om de drie mannen aan te houden waarbij plus rond de US.21.000,- bij hen teruggevonden en in beslag genomen is.
  Intussen zijn de drie mannen opgesloten. Een van de drie verdachten was in het jaar 2009 al voor een soortgelijk geval van oplichting achter slot en grendel beland, samen met twee andere mannen.

  DE HANDELAAR WAS ECHT GELOVIG EN ZAG ALLEEN MAAR US-DOLLARS GROEIEN.

  Goud & Zilver hebben wij niet.
  Maar wat U hebt, dat vermenigvuldigen wij vele malen voor U.
  Aldus de 3 daders tegen de handelaar.


  Maak melding

 5. En zo gaat het nu exact het zelfde in de politiek.
  Veel beloven, maar achteraf blijkt het van geen enkele waarde te zijn geweest, ze nu zelf Bouta!

  Uit het verhaal van Fer hierboven blijkt dat vele Surinamers nog steeds te goed gelovig zijn, zeker als het om dollars gaat.
  Wanneer worden we nu eens wakker met ons alle?
  Aan bomen groeit geen geld, aan mooie woorden kun je geen enkele waarde geven.


  Maak melding

 6. @Dirk, toen ik het verhaal las op KPS. kwam ik gewoon niet meer bij van het lachen.
  Volgens mij is dit reeds eerder voorgekomen in Par’bo met een andere handelaar. Ik dacht van Tegelhuis (hoek) Dr. S. Redmonstr. en van Idsingastr.

  En zo gaat het nu exact in de politiek.


  Maak melding

 7. @ Fer.E.

  Klopt ja, was ook zo een geval van hebberigheid 😉

  Laten we hopen dat alle Surinamers goed gaan nadenken bij de volgende verkiezingen in 2015.


  Maak melding

 8. @Fer. E.

  De truc waarover jij rept is al jaren eerder toegepast in Europese landen. De daders waren vaak Nigerianen en die staan erom bekend meesteroplichters te zijn. Deze zelfde truc heeft jaren geleden in Calimerostan veel slachtoffers gemaakt. Ik kan me nog een actualiteitenrubriek herinneren waarin deze truc ter sprake kwam. Deze oplichters maken gebruik (misbruik) van de hebberigheid van mensen. Tegenwoordig hebben de Nigerianen hun praktijken naar het internet verplaats. Vroeg of laat duikt dat natuurlijk ook op in Su. Slimme jongens die Nigerianen! 😉


  Maak melding

 9. Deze probleem kan alleen opgelost worden door de bosland bewoners duidelijk te maken dat het land hun niet toebehoort.Wat zouden de inheemse bevolking dan niet moeten opeisen.Dat ze denken dat de overheid voor de anderen groepen wat doen is een misvatting.De overheid is met zich zelve bezig en heeft geen tijd voor de samenleving.Het land draait op haar manier maar je kan niet zeggen dat een krachtige overheid met beleid het land bestuurt.Er worden ad hok beslissingen genomen en zo draait ons landje verder.
  Wat deze mensen moeten inzien dat ze de buitenlanders nodig hebben ze moeten niet jaloers worden.Als je zelf de hersenen niet voor hebt moetje het aan anderen overlaten.De belasting gelden zijn niet van de boslandbewoners omdat ze denken dat het land van hun is.In oost Suriname maakt onze DON elke investering onmogelijk.Een land heeft buitenlandse kapitaal nodig voor ontwikkeling.Jaloersheid is de zwarte eigen ik eet niet maar jij ook niet.Ze gunnen elkander niets laat staan de buitenlanders.Alleen kunnen ze tegen de witten niet op daar buigen ze van alle kanten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.