Loonronde ambtenaren slecht voor economie

8

PARAMARIBO, 8 okt – Een eventuele loonronde voor ambtenaren zal niet goed zijn voor de Surinaamse economie. Dit stelt voormalig onderminister van Financiën en belastingdeskundige Robby Makka. Toch staat de regering op het punt onderhandelingen te voeren met ambtenarenvakbonden. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken vindt het niet meer dan billijk. Volgens Makka voorspelt een te verwachten loonsverhoging weinig goeds.

Dit heeft allemaal te maken met simpele economische wetmatigheden. “Een loonsverhoging nu zou dde economie verstoren. Prijzen zullen opnieuw de licht inschieten, zoals in 2011 toen het leven ruim vijftien procent duurder werd”, zegt Makka tegenover de Ware Tijd. En laten de vakbonden juist die vijftien procent aangrijpen als argument. Het leven zou duurder zijn geworden en de ambtenaren dwingen tot een krapper bestaan. Er is behoefte aan koopkrachtversterking.

De overheid, Suriname’s grootste werkgever, lijkt welwillend. De ruim veertigduizend ambtenaren moeten wel rekening houden met de rest van de samenleving. “Wij moeten goed zorgen voor onze werknemers. Maar tegelijkertijd moeten we elkaar vinden zonder de economie, stabiliteit en belangen van anderen in gevaar te brengen”, zegt Moestadja. Makka gelooft niet dat de overheid het geld heeft. Bovendien brengt inflatie ook politieke risico’s mee.

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. ik ben het er volledig mee eens dat loonsverhoging alleen maar druk op de economie legt, echter mis ik hier berichtgeving van de start(eindelijk)van het woningbouw project in Suriname. waar alle surinaamse kranten wel over schrijven. (nou ja start? ik bedoel eigenlijk dat de grond beschikbaar is en bouwrijp gemaakt is voor 5000 huizen) dat is dan weer een plus voor ons land.


  Maak melding

 2. laat die landsdienaar voor zijn geld werken .
  deze mensen zijn een zware verliespost voor de staat .
  kijk naar de vakbonds [leiders] ,mensen als valies en berenstein.al deze vakbonds [leiders] zijn maar op een ding uit .rechten en nog eens rechten .plichten hoor je deze gasten niet hebben .voor ieder wiswasje wordt er gestaakt en de kinderen zijn de dupe ,deze mannen kennen geen enkele verantwoording jegens de samen leving .landsdienaren die even op het werk verschijnen om daarna weer naar huis te gaan .en aan het eind van de maand lekker beuren .nog front nog de huidige regering denkt serieus dit grote kosten post op de agenda te plaatsen, en serieus werk van te maken om deze spook ambtenaren aan te pakken .ze praten maar alles blijft bij het oude .bang stemmen te verliezen.
  allemaal roepen ze het beter dan de ander te doen maar als puntje bij paaltje komt zijn ze alles vergeten bang voor hun eigen plekje .

  so so sari


  Maak melding

 3. kijk naar de vakbonds [leiders] ,mensen als valies en berenstein.al deze vakbonds [leiders] zijn maar op een ding uit .rechten en nog eens rechten .plichten hoor je deze gasten niet hebben .voor ieder wiswasje wordt .er gestaakt en de kinderen zijn de dupe ,met dit gedeelte van jou reactie ben ik eens. rechten, rechten rechten en geen PLICHTEN.


  Maak melding

 4. Als elke ambtenaar hier in SU nou werkelijk zou werken voor zijn/haar geld zouden vele zaken anders gelopen zijn, daarvan ben ik overtuigd.
  Maar doordat controle volledig zoek is en de spookambtenaren elke maand hun geld ontvangen zal er van de economische groei in SU weinig terecht komen.
  Registratie en controle moet er komen, en niet alleen via de prikklok, maar kijken of een ambtenaar ook daadwerkelijk op zijn/haar post aanwezig is!

  Maar fijn, dat is een droom van vele inwoners van SU die vermoedelijk nooit zal uitkomen.
  Zolang er nog steeds een corrupte regering is zullen we helaas met dit soort uitwassen in de samenleving blijven te maken hebben.


  Maak melding

 5. de extra nullen op de srd’s komen d’r weer aan of zal het weer een nieuwe munt worden?…zóóó lost DiDibri het probleem weer op! hahahaha


  Maak melding

 6. Vakbonds leider Hooghart spreekt zichzelf tegen door te beweren dat de loons verhogingen die gepaard gingen met Fiso de oorzaak was van de enorme inflatie en nu te stellen dat een loon correctie niet van invloed zal zijn. Hoogie: Elke salaris verhoging waartegenover geen extra inkomsten tegenover staat zal uiteindelijk resulteren in een verhoging van je prijzen, er namelijk wordt meer geld de samenleving in gepomd. Maar we weten ook dat je jou CLO ambtenaren tevreden wil stellen. Uit de governement take wordt voor een klein deel Fiso en voor het grootste deel de verhoging van AOV, AKB, Steve Meye, de first lady, Limbo, de vele adviseurs, profiteurs en allerhande evenementen betaald.


  Maak melding

 7. Het is elke Surinamer bekend waar de klepel hangt.
  Waarom gebeurt er dan niets.
  40 duizend ambtenaren in Suriname.
  De hardst werkende mensen van Zuid America.
  Venetiaan en consorten proficiat met het geweldige beleid dat jullie voeren in het land.
  Je achterbaan danst voor je [dat zag ik hier] van verbazing viel ik achterover.
  Hoe krijg je ze zo ver”geweldig man”.
  Waar blijft onze Surinaamse nationaliteit je handlanger of meer je leerling Bouterse zou het lage Indiase systeem willen invoeren, hoever is hij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.