Mensenrechtenadvocaat Fred Kruisland overleden

47

PARAMARIBO, 8 okt – Mensenrechtenadvocaat Fred Kruisland is op drie en zeventig jarige leeftijd overleden. Kruisland was al enige tijd ernstig ziek. Hij verwierf de laatste jaren vooral bekendheid als pleitbezorger van de nabestaanden van de slachtoffers van acht december 1982. Hij was het ook die het verzoek formuleerde tot het stuiten van het verjaren van de moorden.

Kruisland was tot de jaren tachtig vervolgingsambtenaar. Als auditeur-militair bepleitte hij onder meer de bestraffing van de latere leiders van de militaire staatsgreep van vijfentwintig februari 1980. Hij vestigde zich na de coup als advocaat. Onlangs werd hij onderscheiden met de Rotary Vocational Excellence Award. De ceremonie zelf vond plaats zonder Kruisland, omdat hij toen al bedlegerig was. Volgens Soenil Oemrawsingh is zijn dood een zware klap.

Oemrawsingh, nabestaande en voorzitter van de stichting 8 December 1982, spreekt van een ‘trieste dag.’ Kruisland heeft zich belangeloos ingezet voor de rechtsstaat. De strijd mag niet worden opgegeven. “We hebben van Fred geleerd dat in een strijd de dood niet het einde is. Hij was voorhoedestrijder in wat al dertig jaar als onrechtvaardigheid wordt ervaren, de gewelddadige dood van vijftien mensen in dit land. De rechtsstaat is niet dood, Fred heeft genoeg voor ons achtergelaten om door te gaan.”


47 REACTIES

 1. Kruisland was niet alleen meester in de rechten, hij was het recht ook meester. Ik heb veel van hem geleerd.
  Suriname verliest hiermee een groot rechtsgeleerde.

  Kruisland, rust zacht!


  Maak melding

 2. Een verlies voor ons geliefde Suriname, een rechtvaardig en dapper man is heengegaan. Rust zacht meester Kruisland, sterkte aan de nabestaanden.


  Maak melding

 3. Toen ik hoorde dat hij gehuldigd zou worden had ik al een vermoeden. Integere juristen bestaan niet, maar deze man was wel iemand die zijn vak beheerste. petje af daarvoor.


  Maak melding

 4. By hem kon je de ongeschreven regels terugvinden;Regels van moraal en fatsoen.

  Helaas kom ik dit niet tegen bij de paarse aanhang.
  Sterkte aan de nabestaanden.


  Maak melding

 5. er zullen natuurlijk een aantal zijn die erom zullen lachen en zeggen een last minder IN HET PROSES, IK ZEG RIP GROTE MEESTER KRUISLAND.


  Maak melding

 6. Suriname verliest met advocaat Freddy Kruisland een grote zoon en strijder voor de rechtsstaat Suriname.

  Zijn Ziel rust in vreden.

  Veel kracht en wijsheid aan de familie, vrienden en aan de Surinamers.


  Maak melding

 7. Helaas heeft deze grote mensenrechtenadvocaat niet de afloop van het 8 dec. proces mogen meemaken, dat is nou eenmaal het onrecht wat je als mens kunt meemaken, terwijl de grootste mensenrechtenschenders het eeuwige leven hebben, en nog steeds vrij rond lopen.
  Uw ziel rust in vrede, en condoleer de famillie en suriname met het grote verlies van deze grote strijder.


  Maak melding

 8. Ik ben neutraal.
  Ik wil zien wat de handlangers van de Kolonisator bereiken die praten over zogenaamde onrecht van 30 jaren geleden.
  Ze willen niet inzien dat ze helemaal fout bezig zijn.
  Maak aub vriendschap en bouw een eenheid in SU.
  Met vijandschap zal een ieder zulke tijden mee maken.


  Maak melding

 9. Jammer de dood van deze man, triest voor de familie, sterkte mensen ermee. Ik heb altijd het gevoel gehad bij zijn manier van werken rond 8 december 82 dat ie in feite vocht tegen de bierkaai.


  Maak melding

 10. ik vindt de reactie van Radjkoemar er Ferdi ver beneden pijl.
  Waarom zeggen jullie niet gewoon dat er maar één persoon in suriname is die alle recht aan zijn zijde heeft dan zijn wij gauw klaar.
  Hij mag doden, bedriegen, verraad plegen maakt niet uit wat hij doet hij heeft altijd gelijk.Het is toch te gek voor woorden dat een gewetenloze moordenaar als een cultobject wordt gezien.


  Maak melding

 11. @Ferdinand en Radjkoemar,
  Wij hebben geen farizeeers nodig bij het verwerken van het verlies van een oprechte en rechtgeaarde Surinamer laat dat duidelijk zijn .
  In Turkije had niemand gedacht dat er een einde zou komen aan de militaire periode, in de vroegere oostblok landen had ook niemand gedacht dat er een einde zou komen aan de communnisme.
  Fred is dood, maar het rechtsgevoel van de oprechte surinamers met met normen en waarde blijft springlevend . het recht zegevierd altijd


  Maak melding

 12. Kruisland is een uitstekend jurist. Hij kan in een adem worden genoemd met juristen als mr A. Qiuntes Bosz (wijlen) mr D. Mitrasing, F. Lim a Po, B. Halfhide, en niet te vergeten Prof mr Coen Ooft (wijlen).
  Daarom stel ik voor aan de overheid om een belangrijke straat te vernoemen naar deze grote srananman.


  Maak melding

 13. De surinaamse rechtswetenschap heeft een gevoelige klap gekregen met het heengaan van Fred Kruisland. Juist in deze politiek – onrustige periode heeft Suriname behoefte aan scherpzinnige en spitsvondige juristen die de kwaliteit van het rechtsbedrijf op een hoger niveau brengen. Wie neemt het stokje van onze Fred over?


  Maak melding

 14. De Heer hebbe zijn ziel.We danken hem voor zoveel moed en rechtschapenheid.

  Godswegen zijn niet onze wegen.

  Het recht zal zege-vieren

  Condoleances aan de familie Sterkte aan de nabestaande van de 8 december 1982 MOORDEN.

  Moge zijn ziel in Godseeuwige liefde opgenomen zijn!


  Maak melding

 15. a bigie mang no de moro hij is heen gegaan .
  ik heb hem gekend als advocaat van de na bestanden van de 8 december moorden .

  sterkte aan de na bestanden .


  Maak melding

 16. Nu moeten jullie bidden dat jullie van Bouta af komen.God zal ons helpen want met zo een president is het een schande voor Suriname.Dat is mijn mening.


  Maak melding

 17. Surinam Patriot @ Vene
  Mensen,mensen kinderen!
  We wisten al dat:
  Perro(DE ONBETROUWBARE MISLUKTE WAARDELOZE BITTERE CASSAVEPLANTER) = Patrong(de strontvlieg).

  Maar wat nieuw is,is dat het forumlid SRA ook een nickname is voor Perro(DE ONBETROUWBARE MISLUKTE WAARDELOZE BITTERE CASSAVEPLANTER) en Patrong(alias de strontvlieg).

  Let op:
  Ze schrijven alle drie NABESTANDEN ipv NABESTAANDEN!Hihihwhuawhuahahahuahuahaghegheghe!

  Conclusie:
  Perro(DE ONBETROUWBARE MISLUKTE WAARDELOZE BITTERE CASSAVEPLANTER) = Patrong(de strontvlieg) = sra.
  Hihihwhuawhuahahahuahuahaghegheghe!


  Maak melding

 18. Het valt mij op dat het aantal respectloze gekken hier sterk toeneemt.

  De topic is het heengaan van een van Suriname’s grootste en meest rechtvaardige zonen en nu komen figuren als Radjkoemar Rajaram en Medusa een beetje bekvechten over nutteloze bijzaken.

  De waarden en normen gaan steeds verder achteruit in de Surinaamse gemeenschap.


  Maak melding

 19. Heer of mevrouw GMAP, F Kruisland is niet meer, toen ie er was heeft ie zijn best gedaan om iets te bereiken, absoluut, dus niets werd het, nu zonder hem, moeten we niet gaan denken dat het anders gaat worden, geen donder dus, alles gaat gewoon door, hoop doet leven, maar met bepaalde zaken in Suriname is die hoop allang begraven, en als menden dat niet inzien, prima dan.


  Maak melding

 20. Wiep Ding als jij mij een komiek vindt bedankt, maar ook voor jou dit, in Suriname zal er ook na de dood van F Kruisland geen ene donder gebeuren, er zal alleen maar hoop zijn, alleen dat meer niet. Ik heb die hoop al jaren geleden van me afgezet.En gelijk had ik want tot nu toe is alles het zelfde als toen.


  Maak melding

 21. Je hebt andere die hopen dat Suriname onder een massamoordenaar, drugscrimineel en dictator vooruit gaat komen.
  Ik zelf zal vanuit mijn mogelijkheden blijven strijden dat degenen die mijn volk de afgelopen 32 jaren onrecht hebben aangedaan hun verdiende straf zullen krijgen met of zonder Fred Kruisland.
  Mijn rechtsgevoel blijft overeind, verder verwijst ik naar mijn eerdere reactie.


  Maak melding

 22. Met alles wat ik in me heb zeg ik R.I.P meester Kruisland.
  Zeg maar aan de anderen dat u mij miet gezien heeft en ze hoevdn niet naar mij op zoek te gaan,want mie wan tang ete foe saka gie ding.SATAN.
  Wij allen vestigen(de nabestaanden)onze hoop op Hugo Essed.En dat verlies van dhr.Kruisland zullen we met smart dragen.Nogmaals mijn innige condeleances en R.I.P.MEESTER.
  Glenny


  Maak melding

 23. Ajoma bidden om van Bouterse af te komen, wat is dat voor gelul, eng teng no kong ete, aw kong no spang.
  Hoor ie go en doe joe sani en begi gie srefi.


  Maak melding

 24. heel veel strekte in deze moeilijke dagen en gecondoleerd aan alle nabestaanden…

  ik ben benieuwd of de pres. zijn oprechte condoleance zal uitbrengen als staats hoofd..


  Maak melding

 25. Glenn Pengeltje die Hugo Essed gaat ook geen flikker bereiken,of denk je van wel, tang nanga joe dong denki, 8 dec komt eraan we gaan hem wellicht horen ja
  en daarna verdwijnt ie als sneeuw voor de zon, en dan zeg ik ga jij dan ervoor, ga je niet doen sukkel hoor joe mofo now.


  Maak melding

 26. Zoals Moskowick,Inez Weski de nederlandse jawel de nederlandse advocaten van DiDiBrie niets voor hem hebben bereikt in Ned,want die veroordeling van hem staat als een paal boven water.En die Su kanhai die a dat zie dat a DiDiBrie bo fasie dan a kirie a DiDiBrie moro met die amnestiewet(of voorstel)Die racist Santokhi zoals de domme ndp aanhang hem noemt zou DiDiBrie nooit in de amnestieboot duwen.Je kunt van Santje zeggen wat je wilt,maar hij zou DiDiBrie juist waarschuwen,trouwens dat is gebleken die nacht bij dat debat en toch aaname van de wet.Met heel veel argumenten heeft Santje en zijm overige FRONT partners gewaarschuwd maar ding sla a waarschuwing in de wind.Now ding e barie,now DoDiBrie boosoe op Lafing,maar meer kan Lafing niet doen dan wat hij tot nu toe gedaan heeft.Dus jongen libie mie jere.en no klets want joe e zie bijna nooit mie e reageer op die dingen van jullie.En ook ik waarschuw velen die vinden dat ze het voor Die DoDiBrie moeten opnemen vraag aan velen die dat zelfde gedrag vertoooonden als jullie,waar ze vandaag de dag zijn. DiDiBrie tapoe ding na doro.Dus ffe dimmen graag. En no frede Hugo Essed e kong als hij dat wilt en dan zullen we zien of hij nu wel of niet iets bereikt.Odii.
  Glenny.


  Maak melding

 27. Beste mensen,

  oprechte dank aan degene die hun deelneming hebben betuigd met het droeve heengaan van oom Freddy.
  Hij was inderdaad een rechtschapen man, met grote deskundigheid en immense kennis van het recht.
  Een groot voorvechter van rechtvaardigheid, pleitverdediger van iedereen (jong of oud, arm of rijk).
  Maar bovenal was hij een liefhebbende oom en voor mij de allerbeste peetvader.
  Ik hoop dan ook dat we zijn heengaan sereen kunnen houden.
  Op andere fora is er genoeg plaats om ons ongenoegen over de gang van zaken in Suriname te uiten.

  Zoals oom Freddy zou zeggen: Geduld, recht zal geschieden!

  Hij heeft zijn leven gewijd aan het recht en is nu in vrede heen gegaan, maar heeft ons alles achtergelaten om zijn werk voort te zetten in seriniteit en met gevoel voor rechtvaardigheid.

  Nogmaals dank om dit te respecteren.

  Rust zacht, oompje!

  Peggy-Ann Kruisland


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.