Lucht Surinaamse hoofdstad wordt minder giftig

53

PARAMARIBO, 3 okt – De atmosfeer boven Paramaribo wordt binnenkort minder giftig. Het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM, wil in ijl tempo verbeteringen aanbrengen. De kwikdamp uit de goudverwerkingsindustrie zal worden onderdrukt. “We gaan een systeem opzetten, waardoor veel minder kwikdamp ontsnapt”, zegt ATM-topfunctionaris John Courtar.

Dat zal in samenwerking gebeuren met juweliersbedrijven. Volgens metingen van ATM zelf bevat de lucht boven de hoofdstad wel driemaal meer kwikdamp dan de internationale norm. “Dit is wel zorgwekkend, maar we zullen de zaak gezond maken, samen met de bedrijven”, zegt Courtar tegenover de Ware Tijd. De kwikuitstoot bij de bedrijven zal regelmatig worden gemeten. De resultaten worden dan bijgehouden in een databank.

Het vaststellen van de hoeveelheden kwikdamp enkele jaren terug moet ergens het alarm hebben doen overgaan. Er zijn sindsdien geen vergunningen meer verstrekt voor het verwerken van goud. De illegaliteit wordt enigszins ingedamd door de buurten zelf. Het zijn vaker burgers die de autoriteiten alarmeren. Paramaribo telt ruim zeventig goudverwerkende bedrijven. De aanwas nam alleen maar toe, sinds de uitbraak van de nieuwe goudkoorts in het binnenland.

- Advertentie -

53 REACTIES

 1. drie maal de hoeveelheid van de internationale norm.

  “Dit is wel zorgwekkend maar geen paniek”
  Geen paniek we gaan in samenwerking met juweliers bedrijven een systeem op zetten om dit in te dammen.

  Weer word aangetoond dat de voorgaande regering en de huidige regering te weinig respect heeft voor zijn burgers en als iemand maar veel geld verdient hoeft deze niks te doen.

  Gebrek aan regelgeving en wetgeving is weer een zaak die duidelijk naar voren komt.

  Nee het is belangrijker om het eigen belang te behartigen voor de heren en dames van de politiek.

  Actie Boata dat bedoelde ik dus met een hoop bla bla en weinig kennis om iets te doen.

 2. En de atmosfeer buiten Paramaribo????? Dit is ook een manier van langzaam, de eigen burgers en daar omheen te vermoorden!!

 3. Eey DADA..goed nieuws mang!!

  ja tog pasew…wij doen ook goeie dingen hoor!!

  ja Pres, naar nu blijkt,….een schone “boven” lucht, maar een vieze “GROND” wet parlementaire lucht!!

  joe beest joe hoe bedoel je???

  amnestie tog mi gudu…amnestie… 🙂 🙂

 4. Zo lang Bouta in Su rond hangt blijft de atmosfeer giftig. DDB koffers inpakken en quarantaine in Santo Boma.

 5. @Fonsje, hoef mijn mond niet te houden pannekoek… dat is het mooie van een forum. Hoe weet jij of ik suriname ken of niet ? Je doet maar een aanname. Koos de Jong is maar een allias (nickname). Geloof mij broeder, ik ben zo zwart als de nacht, een surinamer. Iedereen mag zijn mening geven. Wij leven niet in Noord Korea. Vertel dat maar aan je baas.

 6. @Fonsje

  WEl ,wel ,wel,Fonsje
  Je bent een surinamer maar naar het schijnt heb je geen idee over de tragische geschiedenis veroorzaakt door je held bouta in de jaren 1980 tot heden,in Suriname.
  Hij wordt ook wel de koning van de tragedie genoemd.
  Hij is THE TRAGEDY KING.

 7. “De atmosfeer boven Paramaribo wordt binnenkort minder giftig”
  ________________________________________________________

  – binnenkort krijgen alle leerlingen een laptop

  – dit jaar worden er nog 18.000 huizen gebouwd

  – de internationale investeerders staan in de rij

  – er komt een snelweg met transfers naar de luchthaven

  – het tigri-gebied is binnenkort van suriname

  – we gaan water verkopen aan equatorial guinea

  – er komen binnen nu en twee jaar drie extra bruggen

 8. De lucht zal misschien, heel misschien schoner worden van kwikdampen maar er zijn ook dampen van vele oude vervuilende auto’s die dagelijks in de file staan.
  Dus ze worden wederom blij gemaakt met een dode mus.

 9. En hier heb je duidelijk een geval van geconditioneerde moderne slaaf, iemand die zijn zelfrespect en eigenwaarde totaal is kwijtgeraakt.

  Iemand die zo graag als een witte wil zijn.

  Een zwarte die “koos de jong” als nick name kiest, zegt ons toch genoeg over de psyche van zo iemand.

  Schizofreen of eigenlijk totaal geflipt.

 10. Wat een raar en misleidend bericht. Er had moeten staan: Atmosfeer boven Paramaribo bevat drie keer meer kwik dan toegestaan.

 11. Trouwens er worden stappen door de huidige daadkrachtige regering ondernomen om dit probleem op te lossen.

  Vene zou zeggen we hebben geen geld om dit probleem op te lossen.

  her resultaat van 10 jaar vene is ons nu overduidelijk, chaos, verderf en een complete bananenrepubliek achterlatend.

  NOOIT MEER FRONT.

 12. Lucht boven Surinaamse hoodstad wordt minder giftig door de komst van ACP/EU-leden.

  Paramaribo verfraaid voor ACP/EU-meeting

  Vanaf 15 oktober worden in de binnenstad werkzaamheden uitgevoerd om de stad ‘een extra tint’ te geven in verband met de ACP/EU-meeting volgende maand. Dat zegt Rabindre Parmessar (Lees verder DWT.com)

  Na vertrek van de ACP/EU-leden, vervalt men weer in zijn oude gewoonten. CO2 uitstoot blijft gehandhaafd.
  @pasew: Soso lafu.
  Odi odi.

 13. Fonsje

  Geen moer te zeggen Koos hou dan je mond je kent Suriname niet eens
  koosje is weldegelijk surinamer die een patat speelt. vergist je niet

 14. kamper.

  Inderdaad nogsteeds een hoop bla bla en weinig kennis om iets zinnigs te kunnen zeggen.

 15. BakraBasi

  “De atmosfeer boven Paramaribo wordt binnenkort minder giftig”
  ________________________________________________________

  – binnenkort krijgen alle leerlingen een laptop

  – dit jaar worden er nog 18.000 huizen gebouwd

  – de internationale investeerders staan in de rij

  – er komt een snelweg met transfers naar de luchthaven

  – het tigri-gebied is binnenkort van suriname

  – we gaan water verkopen aan equatorial guinea

  – er komen binnen nu en twee jaar drie extra bruggen
  alweer een van de iedioten die geen moer te schrijven hebn op wkn, het bericht gaat over kwikdamp en lees wat deze debiel schrijft

 16. @alleen Mi Gudu,…

  …nu begrijp ik jou nickname,…alleen & eenzaam,..niemand die jou doet een …ppssssstt 🙂

 17. @Afu Sensie, wat heb je allemaal in neus gejast om bij mij diagnose schizofrenie vast te stellen ? Dan moet je behoorlijk labiel en wanhopig zijn. Als je een moordenaar, coup pleger en drugshandelaar steunt dan ben je inderdaad niet in orde. En dat maakt zich om mij zorgen..lol. Je kan je beter laten opnemen. Heb nog een kosteloze tip voor je:

  http://www.altrecht.nl/smartsite.shtml?id=52974

  Heb vernomen dat ze paarse ezels daar een voorkeurs behandelingen geven.

 18. @@@BakraBasi je vergeet de diepzeehaven, alle SU ingezetenen een lapje grond, goedkoop leningen voor de armen wier een woning willen bouwen,Luchthaven ism India en China, uitbreideing Sant-Bomajail!!!

  ehhhhmmmmm!! Hoe noem je hem in de lucht?? Luchtvervuilling!!!

 19. Dit is allemaal het beleid van het Front.
  Er moest altijd chaos zijn dat zijn de erfgoeden van het Front om hun corruptiepraktijken ongehinderd voortgang te laten vinden. Ook de veiligheid kon het front niet waarborgen van het sur.volk. Huizen zijn vanaf het front aan de macht kwam zo beveiligd dat ze niet meer veilig zijn bij brandgevaar etc. voor de inwoners.Hoe geniet je nog van zo een huis als je niet rustig op je terras kan zitten maar achter de tralies.
  En Vene die de wereld komt vertellen dat suriname de longen van de aarde schoon houdt. NPS betekent gewoon chaos.chaos, en nogmaals chaos. Nooit heeft deze partij moeite gedaan om hun mensen om te scholen. Van het het Front kon alles ongestructureerd plaats vinden zonder wetten. Cambio`s, casino`s,wildwestgouddelvers en gelukszoekers. Noem maar op wat het front niet rommelig heeft laten plaatsvinden in Suriname en ze stalen het geld van de mofina`s als ratten. Nu is het makkelijk om je eigen fouten in de schoenen van de NDP en Bouta te schuiven terwijl de NDP met harde hand weer discipline probeert te brengen in Suriname.
  Chaos betekent corruptie creëren. En dat is altijd het erfgoed van de oude politiek geweest en zal niet veranderen.

 20. @Astrando
  Zal bouta,je baasje,weer tot executies overgaan wanneer zijn bevelen,commando’s niet opgevolgd zullen worden?Bedoel je dit met ‘harde hand’?!
  Want zover ik het weet heeft je baasje geen zachte handen,maar een paar handen waaraan het bloed van vele onschuldige burgers kleeft!Ik noem zijn handen daarom handen die met bloed bevlekt zijn!

 21. Eindelijk een vooruitstrevende regering die er wat aan doet. Bouterse is op de goede weg.Venetiaan heeft een puinhoop achtergelaten.

 22. Nu is het rust Ajax-Real Madrid. Precies hoe ajax zal juichen zullen de NDPèrs ook juichen op de overwinning op de oude garde van Vene, Sardjoe en Santokhi. Men wilde dat santokhi het vuur moest voelen van Bouta maar Santokhi is niet dom en heeft Dino weer verse lucht laten snuiven.

 23. Nieuwsbron:DWT English version

  Bouterses not involved in Wortel case

  01/10/2012

  ROTTERDAM – The names of Desi Bouterse and his son Dino were not mentioned yesterday during the preliminary hearing in the Tidore case, in which Piet Wortel is the chief suspect. Wortel’s lawyer Inez Weski tells de Ware Tijd she had not expected anything else, as there is no case against the Bouterses. The prosecution declined to comment on the case.

  Detention extended

  The court in Rotterdam also extended detention of Wortel and four other suspects. The prosecution states the investigation is ongoing, and proceedings will resume on 17 December.Tidore

  The Tidore case started in January 2010 with the seizure of some 1,000 kilos of cocaine hidden in cargo from Trinidad. Authorities began to suspect then that Wortel’s organization was involved in smuggling of large amounts of cocaine from South America, so the prosecutors’ office started an investigation that lasted two years. The many files compiled in this case suspect the organization of being involved in the smuggling of close to 6,600 kilos of cocaine.

  Files contested

  Yesterday, the suspects’ lawyers also contested the prosecution’s investigative methods and the admissibility of the evidence. They believe there is no case against their clients, as it is built on hypotheses and conjecture. The lawyers also cast doubts on the wire taps obtained in Suriname, as they want to know what legal assistance requests have been submitted to foreign countries.

  Surprising was the fact that the name Steve M was mentioned several times during yesterday’s hearing as the owner of the car that had been used to transport the cocaine in Suriname. The prosecutor started his summation by stating that many connections will be made in the coming three months and that the investigation will be continued.-.

 24. @Forumdeelnemers

  NDP de zittende regering heeft al maatregelen genomen om in de wilde weg vuil verbranden te verbieden.Want Vene had zijn mond vol van schone longen aan de wereld maar de mooie natuur (amazone) die wij nog in leven houden wordt net zo goed kwwad aangedaan door dat de surinaamse bevolking overal puinafval laat zwerven giftige rook laat vrijkomen bij vuilverbranding door alle chemisch en kankerverwekkende stoffen die vrijkomen. als je op zo een onverantwoordlijke wijze omgaat met de mooie amazone van de natuur dan geef je dat weer uit handen voor een onhygienische atmosfeer. Vene en zijn mannen wisten niet de juiste prioriteiten te stellen en lieten deze manier van onverantwoordelijk omgaan met de gezondheid en welzijn van het land gewoon zijn gang gaan. Laat Suriname en surinamers marcheren, breng ze discipline bij en laat hun beseffen hoe verantwoordelijk om te gaan met de schoonheid van Suriname. De NDP wil koers zetten in deze richting desnoods met harde hand.
  Discipline en organisatie dat is het MOTTO.

 25. @Ray
  Ray Charles was blind. Maar toch niet zo blind als jou.
  En jij speelt toneel ipv objectief inhoud te geven aan het relaas.

 26. @Koos de Jong

  Je schrijft dat je net zo zwart bent als de nacht. Dat verbaasd mij niet als je een bounty bent die uit een schoorsteen gekropen is om het licht te aanschouwen.

 27. @Kamper, jij gaat nu appels en peren vergelijken.
  Jij begrijpt je zelve niet, hoe wil jij dan begrepen worden???

 28. A soema na wi? Na NDP
  Soema moe seti sranang kondre? Na NDP.
  NDP na wi sranang oema, na wi sranang mang.
  Sranang sma musu sabi tak na NDP na dja dja partij fu wi swiet sranang. No wang sma no mang broko wi, wi na NDP. Na wi musu seti sranang kon na juistie pasi. Na NDP.

 29. Nog vers in het geheugen: Een paar maanden terug zijn uit de handel genomen zeer giftige landbouw chemicalien wederom teruggegeven/verkocht. De regering pretendeert zich zorgen te maken om de gezondheid van het volk maar als het erop aankomt……..Oordeel zelf!!!!

 30. @Astrando,volgens mij heb jij nooit het licht gezien broeder. Dat kom er nu van als je de hele dag opgesloten zit in die darkroom van je. God mag weten wat je daar allemaal uitspookt. Chronisch gebrek aan Vitamine D.
  Die paarse gebrabbel van je maakt geen enkele indruk. Allemaal oude wijn in nieuwe zakken.

  Wanhopig zijn jullie op zoek naar successen van Bouterse en proberen dat hier breed uit te meten. Dan kan je lang zoeken broeder, maar op de hoofdthema dossiers laat jouw baas het afweten. We zijn al ruim 2 jaar onderweg, maar ik heb die 18.000 nieuwe huizen, wegen en bruggen niet gezien. Zoals de directeur van de Surinaamse Bank, Dhr Sigmund Proeve al zei, het blijft bij de lippendienst.

  Je kan wel hier popie jopie uithangen, maar feit is dat Bouterse geen MOER voor suriname heeft gedaan. Hij teert op het succes van Venetiaan. Doe je zelf en de maatschappij een lol en meld je zelf bij een lawman oso. Je hebt hulp nodig broeder..

 31. Kan echt niemand mij vertellen hoe het zit met die diepzeehavens bij Commewijne? Zijn ze al gebouwd of zijn ze verzwolgen door de Atlantische Oceaan?

 32. @Afu Sensie,

  Ja je hebt gelijk afu jij bent slim.
  -Je roept de hele tijd dat je baas ermee bezig is, dat is zinnig.
  -Je roept de hele tijd de voorgaande regering heeft het gedaan, ja dat is zinnig.
  -Je verdedigd de hele tijd de fouten van je baas, ja dat is zinnig.
  -Je scheld de hele tijd forum bezoekers uit omdat zij een mening hebben, ja dat is zinnig.
  -Je probeert de hele tijd anderen te overtuigen dat jouw baas de grote leider goed doet, ja dat is zinnig.

  Afu, mijn mening is die van mij, kijkende naar jouw opmerkingen, zwakke uitspraken, domme voorbeelden, en super hoogbegaafd gedrag, kan ik alleen maar stellen…. jij zult mij nooit overtuigen.
  want jij zegt mij niks.

 33. Kamper

  Jij praat over een ander(afu sensie)maar is het jou opgevallen dat jou stelling geen inhoud heeft.

 34. lit,

  Als je een beetje doorbladerd in de oudere berichten dan zie mijn mening gegeven op het artikel welke hier boven staat.

 35. @@ BakraBasi wij zijn ook nog iets vergeten!! Al die VHPers gaat die DiDiBrie op laten sluiten wegens fraude!!

 36. @Kojandie Bandakoisie

  ” A soema na wi? Na NDP
  Soema moe seti sranang kondre? Na NDP.”

  Whahahahahahaha, waaaiiiiiiiii.

  Ik zie het al helemaal voor me, mie lafoe yere.
  Dan na wang hiep hiep hiep hoeree,
  ekte bermtalk.

  wo mieti…

 37. DDB, bastion veere, moiwana, verkeerscriminaliteit, giftige stoffen in de lucht.
  Als je inwoner van dit land bent, ben je vogelvrij.
  Linksom of rechtsom, vermoord wordt je toch!!!!!!!!!!!

 38. Koos de Jong speel jij voor pieterman op 5 dec, kom niet in mijn schoorsteen ik schiet jou weg, dumbo.

 39. Ai baja kojandie Bandakoisie, oe moesoe stree oe no moe frede, basi dape na a fesi mang, deng wang poering, deng wani dweng wang sani, neks no go jepi
  soso kaw nanga agoe e lul, meki deng go dape, dang basi
  o go broko deng gogo, ai wakti deng.
  njam a dei boeng kojandie.

 40. Koosje de Jong jij bent het gif we gaan je oppakken en in Boma douwen, de ratten doen de rest.

 41. Ray ga jij je handen wassen, niet ruiken er zit poep aan, en zoveel free frees. Laat de baas daar met rust.
  Ka oso free free, jij.

 42. @Borgoe, Hebben jullie NDP-ers dan schoorstenen in Suriname. Wat een nationalisten. En dat schieten is een bedreiging hoor, Als Koos aangifte doet dan hang je.

 43. Wan sanie.

  Jullie zijn erg creatief met nicknames.
  En jullie mond is vuil.
  Ga je mond wassen met sunlight zeep mang.

  Die naam Koos werkt als een ‘rode lap’ op een stier.
  Ekte krabdagoes tegenover je eigen broeder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.