Besluiteloosheid smoort plan extra energie

10

PARAMARIBO, 3 okt – Suriname faalt in het benutten van extra energiebronnen, simpelweg vanwege besluiteloosheid. Hoewel al jaren plannen klaarliggen voor meer energie uit waterkracht, wordt de knoop maar niet doorgehakt. Het Tapajai-project in het Tapanahonygebied is een goed voorbeeld. Deskundigen vinden dat Suriname nu nodeloos extra veel geld uitgeeft aan dure diesel. Dat zal voorlopig ook wel zo blijven.

Bestuurders maken niet bepaald haast. Dat is sinds de vorige regering het geval. De wisseling bracht in dit opzicht weinig verschil. Staatsolie wil als belanghebbende een milieu- en technisch onderzoek uitvoeren in het Tapanahonygebied. “Daarvoor vragen we de medewerking van de lokale bevolking. Maar die wil eerst een bevestiging, dat het onderzoek tot de intenties van de regering behoort”, zegt Staatsoliefunctionaris Eddy Fränkel tegenover de Ware Tijd.

Die bevestiging komt maar niet. Toch staat in het jaarplan van de regering dat het onderzoek in 2013 afgerond zal zijn. Andere deskundigen zien het project niet meer rondkomen onder de huidige regering. “Het zal met dit tempo nog jaren duren voordat Tapajai wordt uitgevoerd en in de tussentijd zal de vraag nog meer groeien”, zegt energieconsulent Viren Ajodhia. Tapajai beoogt water om te leiden voor extra druk op de energiecentrale te Afobakka.

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. Waarom de leiders zo krampachtig alles onder de overheid wilt houden is heel ziek van deze mensen.Ze vragen zich niet af waar ze mee bezig zijn alleen maar als ze voordeel aan hebben.Waarom de particuliere initiatieven zo afwijzen waar dit alleen maar in het belang van het land is.De ondernemers groep die de kerncentrale project wou opstarten is radicaal afgewezen.Alleen maar dat een witte man die in gehuurd was dit had afgeraden.

  Staatsolie is op de zelfde tour als Telesur bezig om het geld op te maken.Staatsolie moet zich met zijn werk bezig houden en de winst overdragen aan de overheid.

  Maar ieder aast op het beetje geld.


  Maak melding

 2. Dit project kan men liever niet meer opstarten.Met de chinezen met hun kettingzaag in het achterland,blijven niet genoeg bomen over om het water vast te houden.We weten allen dat het vruchtbare deel heel dun is in het binnenland en de erosie gaat er voor zorgen dat de toevoer naar het meer steeds dicht slibt.Het vellen van bomen met een kettingzaag,zorgt voor veel verlies aan bomen door het kappen van tracé’s en bomen die nog meegesleurd worden in de val.Voor 1 boom,gaan er 5a6 andere verloren.Ook voor de Stondansi blijft niet genoeg water over.

  Cobie.


  Maak melding

 3. wij staan aan de vooravond van een mooie periode, ik vraag wel een broekriem -offer aan iedereen en waarom moet ik zoveel verdienen, en als jullie straks dit PLEIN verlaten, ruim op je vuil, anders moet ik mensen inhuren en dat kost belastingcentjes!!!!

  en toen steeg zijn inboorlingen “AEX”

  !! MAAR DAN!!

  *geen nakoming beloften, maar telkens een sneer naar FRONT!
  *geen inlevering salaris, maar verrijking middels INGRID toelage!
  *geen kleinere ministerie maar accommoderen boevenbende’82 van P’arbo tot Parijs
  *Wonny Boedhoe stapt op,…hoe moet je deze boevenbeloning verantwoorden dacht zij!!
  *CTU = van BABY…niemand weet wat hij verdient!
  *elke ministerie kent een DADA commissie, recentelijk ook een KLINKER figuur en dus klauwen met srd!!

  da hoe gaan wij Tapajai-project financieren!!!!

  mss straks als het kwikwater-verkoop aan Obiamang genoeg opbrengt???

  of moet een Steve Meye met een srd 72.000 p/jaar maar harder zingen…..jullie zijn de vijanden 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 4. Weggegooid geld!! doodzonde!! Had maar iets goeds kunnen doen voor de burgers en of de gemeenschap!!

  @@ Savioen ik zou de winst niet overdragen aan de overheid. In mijn ogen moeten de hardwerkende burgers ervan genieten en de medeburgers mee laten proeven in hun doen!!
  De overheid maakt het geld op aan reisjes en de Blue-Labels en de Doksa’s in de bush bush, wat wij niet zien en daarginds lopen zij hand in hand en troefcall aan het spelen en hi, hi doen!!!!en weet ik veel wat nog meer!!


  Maak melding

 5. Na wat graafwerk ben ik erachter gekomen dat de huidige regering en ook de regering Venetiaan hier wel degelijk mee bezig zijn geweest maar beide liepen tegen hevig protest van de locale bewoners aan. Die bewoners zijn bang voor taferelen zoals gebeurt bij de aanleg van het blommestein meer.


  Maak melding

 6. Zonnepannelen zijn de oplossing voor de energie vraagstuk van de elektriciteitsvoorziening van Suriname. Suriname ligt in de tropen en er schijnt daar veel zon, om zonne-energie om te zetten in electriciteit.

  Vakmannen zullen wel moeten worden opgeleid om dit te onderhouden en om nieuwe kennis in deze branche bij te houden.

  Er zal door de overheid in samenwerking met natin/technische faculteit hiervoor wel een goed beleid voor moeten worden opgezet en ook uit het buitenland goede ondernemingen vinden die deze branche bezig zijn,surinaamse vaklui in deze branche te ondersteunen.


  Maak melding

 7. Staatsolie moet hun geld investeren in duurzame projecten. Dat geeft de grootste kans op voortbestaan van het bedrijf. Bovendien kan ze zo haar succesvolle bedrijfsmodel exporteren naar andere sectoren. Hou ze niet tegen om te groeien. Liever staatsolie dan Dilip Sardjoe!!

  Hoe meer waterkrachtenergie hoe meer olieproducten er geexporteerd kunnen worden. Bovendien is waterkracht goedkoop en duurzaam.


  Maak melding

 8. SU is in alles besluiteloos, schuiven alles voor zich uit met de gedachte, dat lost de volgende regering wel op! Maar helaas, zo werkt het niet in deze wereld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.