Bouterse: start regering was moeilijk

26

PARAMARIBO, 27 sep – De aanvangspositie van de regering was ‘zeer penibel.’ Dit zei president Desiré Bouterse in het parlement. Dat mag niet vergeten worden bij het beoordelen van de situatie nu en de prestaties van het regeerteam. “De liquiditeitspositie was geen gemakkelijke. Veel mensen vergeten makkelijk.”

De schuld van de staat bij het bedrijfsleven was enorm. Bedrijven weigerden krediet te verlenen aan de overheid en er waren schulden bij ziekenhuizen. Ook was het leningenplafond overschreden. “De regering kwam voor uitdagingen te staan, een zware last torsen die ze niet uit de weg kon gaan, in het belang van land en volk. We hebben als verantwoordelijke regering aangegeven dat we vooruit blikken. Het is de plicht van de gekozenen dat het schip Suriname niet op de klippen terecht komt”, zei Bouterse.

In 2013 zal onder meer aandacht worden besteed aan werkgelegenheid en een goed milieu voor het bedrijfsleven. Mijnbouw, landbouw en toerisme hebben de voorkeur. Ook woningbouw, water- en energievoorziening, infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg krijgen extra aandacht. Dat geldt ook het bevaarbaar maken van de Suriname. “De regering zal tijd noch moeite besparen om deze voorzieningen te realiseren.”

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Tuuuurlijk lee mofo president…

  De liquiditeit bij aanvang van je kabinet was zo penibel dat jouw minister van financiën tussen augustus 2010 en januari 2011 maar liefst SRD 700 miljoen heeft uitgegeven.

  Zeker uitgaven vanuit die zogenaamde lege staaskas? Je had dus gewoon geld om die openstaande schulden (voorzover die er waren) te betalen.

  Hou die domme NDP’ers maar voor de gek. Die snappen er toch de ballen van.


  Maak melding

 2. En dát is wat ze kunnen, een ander de schuld geven van hun wanbeleid/ prestaties. Hoe zijn deze lossers aan de macht gekomen? NDP aanhang gouden bergen te beloven ???Als een bijna ongeschoold pres. dacht hij dat alles zo makkelijk is en dacht dat alles opgelost wordt met de geldpers.. Denk maar terug aan de tijd Bouta / Bosje met de inflatie die de pan uitrezen . En nu……weer de drukpers aanzetten meneer didibri????? Hou je wel veeeeeel nullen op je bankbiljetten over ….whahaha ..


  Maak melding

 3. Natuurlijk heeft een regering, die door een pleger van misdaden tegen de menselijkheid geleid wordt, een moeilijke geboorte voor het oog van de beschaafde wereld.


  Maak melding

 4. Meneer de President Bouta; You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.

  Wie houd deze man ,nu van voor de gek ??? Zich zelf ???? Zijn blinde paarse makke lammetjes!!?? Wie kan mij hier op antwoord geven ???

  Bouta you no lobbie á kondre ! You lobbie soso you srefie !

  Odi odi……meneer Bauta ! Uit liefde vóór Suriname !

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 5. Bravo ga zo door.

  Voor een stevige basis te vormen voor de toekomst is de landbouw nummer 1.Suriname moet trachten een exporterende land te worden. Er zijn vele mogelijkheden.
  De bosbouw moet gestimuleerd worden tot het eind product.
  Geen bossen verkopen.De bevolking moet gestimuleerd worden in het op zetten van bedrijven met het oog op export.Het verkopen van grondstoffen moet op de derde plaats.Toerisme zal ook niet van de grond komen.Dank zij de Surined zitten de vliegtuigen vol maar daar is alles mee ook gezegd.


  Maak melding

 6. Bla, bla, bla, bla. Beloften en leugens! Kijk eens naar alle beloften die hij in het verkiezingsjaar 2010 en bij aanvang van zijn regering heeft gemaakt. Weinig tot niets is tot stand gekomen. En zo gaan we maar door met deze DiDiBri.


  Maak melding

 7. Geweldig!

  De massamoordenaar heeft het land vanuit
  een zeer diepdal weer helemaal op de rails gezet!!!
  Hij had na zijn dictatoriale periode nog een volle staatskas achtergelaten!
  De infrastructuur was helemaal op niveau!
  De winkelschappen puilden uit!
  Een ieder had voldoende te eten!

  Toen kwam NF via verkiezingen aan de macht!
  Alles ging onmiddellijk bergafwaarts!
  Lege winkelschappen!
  Infrastructuur aan diggelen!

  Gelukkig kwam Wijlenbosch aan de macht, alles ging
  weer prima! De staatskas was weer gevuld!
  De winkels hadden weer van alles en nog wat te koop.
  De infrastructuur was weer helemaal op niveau!

  Toen kwam het NF weer aan de macht.
  Alles ging weer bergafwaarts!

  Gelukkig kwam de massamoordenaar weer aan de macht.
  En ziedaar! Het gaat in de korte tijd dat deze
  geweldenaar weer aan het roer staat wederom goed met
  Suriname!

  Aldus sprak de massamoordenaar!

  Het wachten is op de kranten van morgen met hun
  commentaar op de onzin die er wederom over het
  volk van Suriname is gegoten!!!


  Maak melding

 8. Oke!! de tijd zal het leren!! Hopelijk geen valse beloftes voor de zoveelste keer!!! En de 18000 woningen en de computers voor de kinderen en de lapje grond voor elke ingezetenen en de brug van en naar Brazilie en (Fr)Guyana. En in 2014 iedereen een vliegtuig (niet van Kirpalani hoor of van papier) wel een echte als SLM.


  Maak melding

 9. ik vind het grappig hoe mensen een heleboel uitkramen hierzo. maar ze vergeten dat vinitiaan erger was. die was 15 jaar aan de macht wat heeft die bereikt, wat heeft wijdenbos bereikt. bouta is 2jaar aan de macht en ik zie al verandering. sa no mang, no moesoe, vergeet dat niet. als jullie vinden dat die man liegt, laat hem dan in zijn waarde, de tijd zal het bewijzen.


  Maak melding

 10. Begin was moeilijk omdat het wennen was om met een moordenaar en drugdealer die ook eens tot president gekozen was, wat dit land alleen maar schade heeft gebracht, te moeten regeren.


  Maak melding

 11. Nog een grotere Onzin!

  Hallo we zouden niet in die “achteruitkijkspiegel” kijken.
  Wat is het nut hiervan.
  We willen 2010 zo snel mogelijk vergeten.
  Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname.

  Het leningenplafond was niet overschreden, maar aan banden gelegd door de vorige Regering.
  Het is maar goed ook dat de contracten aangegaan door de vorige Regering niet of nauwelijks ontbonden konden worden.

  Jou Ministeries hebben niet eens 10 % van hun budget besteedt aan ‘nieuw beleid’.
  Te druk met reizen of whatever.


  Maak melding

 12. De echte jaarrede!

  “En dan de zogenaamde feiten, ik vind het schandelijk dat de president mensen rond zich heeft die toestaan dat hij een hoop koeterwaals uitslaat in zijn jaarrede.

  Zijn er geen mensen die zijn speech filteren ter goedkeuring? Bijvoorbeeld, ergens in zijn speech beweert de president dat Suriname Afobaka niet nodig heeft voor het smelten van aluinaarde (een energetisch zuipend industrieel proces, vandaar ook dat men toen gekozen heeft voor Stuwdam Afobaka) voor het vervaardigen van aluminium.
  Hoe zou de president dit materiaal moeten smelten dan, met charisma als brandstof?

  EBS kan nauwelijks de stad fatsoenlijk voorzien van energie. En dan ook nog een energetisch intensieve productieproces onderhouden? Het begon al fout met de Surinaamse economie te kwalificeren als open want dat is het niet.

  Vraag het maar aan de buitenlandse investeerders, Suriname is qua regelgeving (niet bestaand) een van de meeste vervelende, bloeddrukverhogende landen om zaken mee te doen.

  En dan heb ik het nog niet over het algemene heersende arbeidsethos in dit land, maar dat is voer voor een andere column.”

  bron nospang


  Maak melding

 13. in dat moeilijk jaar heb jij 3 dagen feest gevierd met centen v/d belastingbetaler omdat jij Pres werd!!

  in dat moeilijk jaar kregen al jou oude makkers een ministeriële vergoeding in het kabinet met daarbij een kabinet-toelage!!!

  in dat moeilijk jaar srd 6000 voor steve en ingrid!!

  in dat moeilijk jaar speel jij sinterklaas op cuba onder de suri studenten!!

  Maar in dat moeilijk jaar heb jij niemand in de rug geschoten en dus geraakt in de buik,…hiervoor een pluim!!!

  nee wacht ff…jij hebt ze wel in de buik geraakt, want nu lopen ze rond met een scheurbuik van al dat Sardien-Pret 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 14. Hahahaha soso lafoe met deze domme president.
  Kom maar op paarse EZELS,komen jullie maar verdedigen hier,of zijn enkelen van jullie er toch maar achter gekomen dat we met een liegende president te maken hebben.
  WAAR BLIJVEN DE PAARSE EZELS OP DIT FORUM?


  Maak melding

 15. Een objectieve mening begint met realistisch denken.
  Wij leven in een tijd dat wij realistisch moeten denken en feiten kunnen relativeren. Vele forum deelnemers ontkennen het feit dat de regering Venetiaan een puinhoop heeft achtergelaten. Maar nu het beter gaat zijn het plots de beginselen van het vernietigend beleid van de vorige regering onder Vene. Bijna het heel regeerteam van Vene heeft een proces van de rechter wegens corruptie of iets dergelijks moeten aanvaarden. Er werd niet hard genoeg gewerkt door de mannen van Vene dan door ontwikkelingswerkers en de nederlandse OH die makkelijk over de vloer kwam.
  De huidige regering heeft het gepresteerd de wantoestanden van Vene en zijn team in bijkans 1,5 jaar weer in zijn normale proporties terug te brengen.
  Nu is de weg schoongemaakt om de komende jaren binnen kort tijdbestek de partijbeloften aan het volk na te komen. De hervormingen binnen de belastingen in Suriname zal een voorname rol moeten spelen de overheidsbegroting weer op orde te krijgen en voldoende
  liquide middelen aan te werven projecten uitvoerbaar te maken.Alle beschikbare middelen zullen nu gebruikt moeten worden Suriname naar een veel hoger niveau te brengen dan nu het geval is. Critici beweerden dat het regeerteam onder president Bouterse maar voor een tijdje in Suriname mogelijk zou zijn. Nu hoor je deze zelfde mensen dromen en naar verlangen dat het jaar 2015 mag aanbreken bij nieuwe verkiezingen. Alleen deze kreten geven al aan hoe goed deze regering presteert. En hoe deze critici zich benauwd voelen als de Bouterse administration zodanig goede resultaten boekt dat er een tweede termijn voor Bouterse in het verschiet ligt. SRANANG SA WINI. SURINAME VOORWAARTS.


  Maak melding

 16. Onderstaande toetsing komt niet uit de lucht valleen of dat deze regering incompetent is. Graag reactie critici onder fronters.

  Bron DWT

  ROTTERDAM – Professor Tony Caram expects President Desi Bouterse to strike a ‘positive note’ about Suriname’s economy in today’s annual address, as the economy is doing well, the professor tells dWT. Recently, Suriname has not only earned praise from the International Monetary Fund, but it’s status improved from B to BB, while the country might even obtain BBB status, which means Suriname is a country in which investments can be made.

  Given those positive developments, Caram believes the 2013 budget that will be submitted today should not show a deficit, but be balanced more or less and even show a surplus. He also thinks the country must save in good times so it can spend extra in bad times.

  Development fund

  Caram hopes the government will set up a Development Fund with the proceeds of the possible privatization of state-owned companies including Staatsolie. This fund ought to have clear by-laws stating that the money may only be used for investments, while the fund could also be used to lower the budget deficit.

  Budget deficit

  The professor expects a deficit of around 5% of Gross Domestic Product (GDP) for the 2013 fiscal year, yet adds the deficit is not the result of a shortage of funds, but will indicate the need for investments in things including infrastructure. The question becomes then how to finance the necessary investments and Caram sees three options including attracting investments from friendly countries, and obtaining loans. Suriname’s total debt is 20% of GDP, which Caram calls low and takes to mean that the country can borrow a lot of money. “But if you borrow, you must use the money for productive investments, so you can pay back easily with the returns.” The third option is privatization of state-owned companies, which will yield extra revenues for the government. Caram considers the possible sale of some of Staatsolie’s shares a good idea, as “Staatsolie needs investment capital and foreign expertise, so it is a good thing part of the company will be internationalized.” The proceeds of the privatization must be used efficiently, however.-.


  Maak melding

 17. @Astrando, ik echt toch iets meer waarde aan de woorden van de directeur van de Surinaamse Bank.
  Tenslotte de directeur van de Surinaamse Bank heeft meer inzicht in de Surinaamse economie dan die gekke proff. van jouw.

  Volgens Sigmund Proeve heeft Bouterse in 2 jaar tijd niets bereikt. Dat komt hard aan …!! Het was alleen maar verkiezingsretoriek. Waar zijn de huizen, de wegen, bruggen en investeerders gebleven ? Allemaal gebakken lucht broeder ..

  Dat het goed gaat met Suriname heeft niets te maken met Bouterse en z’n beleid. De prijzen voor de grondstoffen zijn gunstig en export van aardolie doet ook haar werk. Maar bovenal de solide financiele basis van de regering Venetiaan houdt Suriname op dit moment in leven.

  Het bestuur van het land is een chaos, er is geen eenheid in de regering, het kabinet van Boua en de ministerraad zitten niet op een lijn, er is gebrek aan onderling vertrouwen. Men houdt elkaar in het zadel vanwege opportunistische redenen. Bouta, Somo en Brunswijk, drie idioten bij elkaar, ze kunnen elkaar nooit vertrouwen: “There is no honour among thieves”


  Maak melding

 18. start regering was moeilijk..

  het voort zetten is nog moeilijker..

  enige uit weg is weg lopen om erger te voorkomen..

  het ergstige is,om opgepakt te worden in den vreemde..


  Maak melding

 19. Koos de Jong rustig aan, wat weet jij van de zaak daar, laat die man, de president ja, met rust, na 2015 zal je de tijd van patjakkers , lullo´s, eikels, enz hebben, en dan wil ik de mensen horen met hun commentaar.


  Maak melding

 20. @W. Whome

  Helaas klik ik nooit op zulke links. Te gevaarlijk!!!! Mijn computer mag niet ziek worden van virussen. Mijn buurman heeft mij al gewaarschuwd daarvoor. Hij zei dan als je op vreemde links klikt, je computer besmet kan worden met virussen. Ik wil geen zieke computer en daarom klik ik dus niet op jouw link. Sorry!!!!! 😉


  Maak melding

 21. Beste Whome: het ultieme bewijs van de leugens die Bouterse zijn volk verteld en nog blijft Paarse Trol Anna Zoeloe achter haar baas staan.

  Meer bewijs voor haar slaafse volgzaamheid is er niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.