Economisch beleid Suriname wordt voortgezet

41

PARAMARIBO, 27 sep – Het economisch en financieel beleid wordt onverkort voortgezet. Dit zegt president Desiré Bouterse. “De successen die Suriname boekt, zijn waargenomen door de internationale wereld, daar mogen we als volk trots op zijn. Krediet rating bureaus hebben vastgesteld dat het economisch risico is verminderd.” De inflatie is 6,6 procent. “Dat is zeer positief te noemen.”

Er komt een spaar en stabilisatiefonds. Opbrengsten uit de goudindustrie worden deels in dit fonds gestopt. “Dit zal in belangrijke mate bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van de grillige ontwikkelingen van de internationale economie.” Door de jaren heen is veel werk verzet, dwars door de wereldcrisis heen. “We blijven ons beijveren voor steeds betere resultaten. De regering zal zich in 2013 verder inzetten tegen tekortkomingen in de economie”, zei Bouterse.

Hij verwacht nog betere tijden. Het bbp in 2012 komt neer op circa vijftien miljard Surinaamse dollar (ongeveer vier en half miljard dollar). De deviezenreserve is negenhonderd vijftig miljoen dollar. Het handelsoverschot bedraagt ruim vierhonderd miljoen dollar. “We kunnen met trots mee delen dat we op de goede weg zijn. Hoewel we geen ontwikkelingshulp krijgen, heeft Suriname een solide basis wat betreft de operationele financiering.”

41 REACTIES

 1. @ Heel goed gedaan oom dee (press)..非常出色的叔叔迪…
  @ ga zo door…ze hoeven niet van jou te houden..
  @ als ze maar van hun land houden …
  @ we erven het land niet van onze grootrouders,
  @ wij lenen het van onze kinderen,
  @ indiaan gezegde……..
  @i love su woon en werk…


  Maak melding

 2. Natuurlijk is de wolf blij, hy en zijn consorten zijn nog steeds flink bezig zich behoorlijk te verrijken.

  Volk slaapt nog…..en hy laat ze nog verder slapen.


  Maak melding

 3. Waar het nog aan schort is een goed gestroomlijnde omgeving voor investeerders in Suriname.

  Alle processen moeten worden vergemakkelijkt. Het is nog teveel een bureaucratie en teveel afhankelijk van personen in plaats van objectieve criteria.

  De president heeft aangegeven dat de diaspora betrokken zou worden bij de opbouw van het land. Het zou goed zijn daar voorzieningen voor te treffen.

  Nu is het natuurlijk niet makkelijk de azijnpissers te scheiden van de goedwillenden, maar hé, het moet mogelijk zijn.

  Zoek een manier om optimaal gebruik te maken van de netwerken die Surinamers overal in de wereld hebben. dat is een grot kapitaal dat je uitmuntend zou moeten kunnen benutten.

  Ik merk echter nog net iets te veel scepsis/tegenwind waardoor er goede initiatieven teniet gedaan worden.

  Suriname heeft aangetoond dat ze niet geïsoleerd is geworden na haar democratische keuzes. het is nu ook zaak zich aan te passen aan internationale manieren van zaken doen en handelen. te beginnen met de communicatie. extern maar zeker ook intern. dat is nog een verbeterpunt.

  Als we een fractie van de potentie die de diaspora bied benutten, zal dat voor Suriname al een slok op een borrel schelen.

  Ik daag deze regering uit dit ter hand te nemen. de daad wat dit betreft nog meer bij het woord voegen.


  Maak melding

 4. Geweldige cijfers inderdaad.
  Bruto nationaal product groeit in amper 7 jaar tijd naar 15 miljard.
  En de inflatie is met 6,6 procent positief te noemen volgens onze President.

  Er is nogal wat controverse over het gebruik van het bruto binnenlands product als indicator voor het economisch welzijn van een land. het geeft een vertekend beeld van de situatie. Het bbp maakt namelijk geen onderscheid tussen economische activiteiten die de levensstandaard van mensen werkelijk verbeteren en economische activiteiten die dat niet doen.

  Meneer de president stop met het vervalsen van cijfertjes, want in 7 jaar tijd van een BBP a 5.5 miljard naar 15 Miljard gaan vind ik een knap staaltje welke thuis hoort in de ECONOMISCHE LEUGEN TECHNOLOGIE. om u op weg te helpen onderstaand een leuke quote voor je.

  “Het bruto binnenlands product omvat luchtvervuiling en reclame voor sigaretten en de ambulances die op de snelwegen verkeersslachtoffers weghalen. Het rekent de speciale sloten voor onze deuren mee en ook de gevangenissen voor de mensen die ze stukmaken. Het bruto binnenlands product omvat de vernietiging van de cederwouden en de dood van Lake Superior. Het neemt toe met de productie van napalm en raketten en kernkoppen. Het houdt geen rekening met de gezondheid van onze gezinnen, de kwaliteit van het onderwijs of het genoegen dat we aan spelen beleven. Het is net zo onverschillig voor de properheid van onze fabrieken als voor de veiligheid van onze straten. Het telt niet de schoonheid van onze poëzie mee of de kracht van onze huwelijken, noch de intelligentie van het publieke debat of de integriteit van ambtenaren… het meet kortom alles, behalve dat wat het leven de moeite waard maakt


  Maak melding

 5. “De successen die Suriname boekt, zijn waargenomen door de internationale wereld, daar mogen we als volk trots op zijn.

  Waarom en hoezo de kinderarbeid! of komt de vooruitgang door de kinderarbeid?

  We kunnen met trots mee delen dat we op de goede weg zijn. Hoewel we geen ontwikkelingshulp krijgen!! en dan nog!! heerst armoede!!!


  Maak melding

 6. Kortom, een en ander zou eerder als een indicatie van een onvoldoende binnenlandse groei kunnen worden gezien.
  En dat blijkt.
  je koppelt je jaar rede aan 2010 en vervolgens rep je over goede ratings? Man laat me niet lachen Suriname had al een goede rating.
  Hoe hoog is de Werkloosheid Bouta??? en het dan wel afzetten ten opzichte van de beroepsbevolking.
  Wat ben je nog meer vergeten te vertellen?


  Maak melding

 7. De resultaten van Somo als speciaal afgezant van Bouterse:

  Frappant is dat ook Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo ook regelmatig Indonesië aandoet als te zijn een speciale afgezant van president Desi Bouterse. Daarbij stelt hij zich primair ten doel om handelsrelaties tussen Suriname en Indonesië aan te gaan door midde lvan het zoeken naar investeerders voor Suriname. Na ruim 2 jaar heeft hij echter nog geen enkele investeerder naar Suriname gebracht.


  Maak melding

 8. @ GMAP

  een klein vraagje, als de cijfers die Bouta preesenteert leugen en bedrog is, hoe zit het dan met de internationale ratingbureaus, zijn die ook leugenaars?


  Maak melding

 9. @ Kamper

  onder de surinamers is er inderdaad werkeloosheid, maar dan vooral bij hen die niet willen werken. Zowel de Bouw als verschillende industrie kampt met een arbeiders tekort, maar dat vind men te min, persoonlijk heb ik mensen benaderd voor de horeca en kreeeg als antwoord; “dalijk wan sma o sjie mi dja, no man mi no lagi so” dit vertelt genoeg over de houding ondeer een deel van de surinamers. er zijn momenteel scholingsprogamma’s met te lage opkomst. mijn woorden zijn dus, ” het is vooral eeen mentaliteits probleem”


  Maak melding

 10. @Bosje Brbiman,

  Laat je niet verwarren door de positieve rating’s die ons land gekregen heeft van de diverse rating bureau’s.
  Deze is niet meer dan een weergave van de Krediet waardigheid van een Land.
  En de Surinaamse Goud voorraad kan dus als belangrijke peiler worden gezien voor s’lands krediet waardigheid, wat nu als de wereld economie weer aan trekt? dan zal de Koers van goud in rap tempo dalen, dus ook de Krediet waardigheid van Suriname


  Maak melding

 11. @Bosje Brbiman,
  Uit onderzoek bleek dat het aantal werklozen nog steeds groot is. een deel daarvan weigert idd werk maar dat is maar een klein deel.
  Maar goed ook dat deel kun je stimuleren deze overheid en de voorgaande heeft daartoe te weinig initiatief genomen.

  Dus wat ik wilde aangeven is dat we al weken goed nieuws over economische groei horen, maar het slechte nieuws is toch vandaag duidelijk weergeven door Bouta.


  Maak melding

 12. Economisch beleid met heel veel luchtkastelen, olie en goud zijn geen onuitputtelijke grondstoffen. alsof dit economisch beleid de afgelopen 2 jaar zo geweldig is geweest.


  Maak melding

 13. Het maakt niet uit wat het Front goed of slecht heeft gedaan. Het maakt niet uit wie dit en wie dat gerealiseerd heeft. NDP is nu aan de macht voor Suriname EN surinamers. Voor- en tegenstanders Surinamers hebben volgens mij èèn doel en dat is Suriname vooruit helpen.

  Breekpunten hebben wij niet.

  -WAAR STAAN WE NU.
  -WAT ZIJN ONZE MOGELIJKHEDEN.
  -HOE GAAN WIJ VERDER

  Door ons zelf deze vragen en opgave te stellen maken wij een goed begin verder met de ontwikkeling van Suriname te gaan.


  Maak melding

 14. Grote onzin!!

  Voorlopig voer je alleen maar het beleid van de vorige Regering uit.
  Zelf heb je niets gepresteerd.

  En ik lig er niet wakker van die ndp-matties van je hun geld niet kunnen krijgen.

  Lekker boeiend!


  Maak melding

 15. De enige echte speech!

  “Ten tweede de lengte van de speech, twee uur.
  Er is geen enkele leider, behalve een dictator (ik noem de president geen dictator by the way) op deze planeet, die deze spreektijd tegenwoordig hanteert.
  Niemand die zo lang zijn toehoorders kan boeien en dat is tegenwoordig nergens voor nodig. Een korte en bondige speech van een uur is meer dan voldoende. Snij alle onnodig vet van de speech, alle onnodige cijfers en hou het lekker nationalistisch.

  Het interesseert ons niet dat er een crisis is in Europa (we horen het elke dag), het interesseert ons niet wat er in 2009 gebeurd is en het interesseert ons ook niet wat de laatste technologische ontwikkelingen zijn op WKK (Warmte Kracht Koppeling, iets wat te maken heeft met energie.
  De details bespaar ik u als leek)

  Nee, het interesseert ons wat u in het jaar 2012-2013 gaat doen met het belastinggeld. Zoals u kunt zien verliest de president zijn hele focus op de speech na het eerste uur en dwaalt hij volledig af. I rest my case.

  bron nospang


  Maak melding

 16. tjeh mi Gado die arme NDP aanhang krijgt alleen luchtkastelen en gebakken lucht, zijn beleid wordt toch voortgezet deze kiezers te bedriegen… ai a tjies deng mooi….


  Maak melding

 17. Op eigen benen staan dat is dat ding
  Geen gezeur meer met landen die ons een helpende hand bieden maar tegerlijker tijd hopen dat we maar blijven sukkelen
  Weg met ex-landgenoten die zich als economische vluchteling elders hebben gevestigd en hopen dat het hier maar slechter en slechter gaat.

  Welkom is een ieder die ons land naar grotere hoogte wil helpen stuwen


  Maak melding

 18. ROTTERDAM – Professor Tony Caram expects President Desi Bouterse to strike a ‘positive note’ about Suriname’s economy in today’s annual address, as the economy is doing well, the professor tells dWT. Recently, Suriname has not only earned praise from the International Monetary Fund, but it’s status improved from B to BB, while the country might even obtain BBB status, which means Suriname is a country in which investments can be made.

  Given those positive developments, Caram believes the 2013 budget that will be submitted today should not show a deficit, but be balanced more or less and even show a surplus. He also thinks the country must save in good times so it can spend extra in bad times.

  Development fund

  Caram hopes the government will set up a Development Fund with the proceeds of the possible privatization of state-owned companies including Staatsolie. This fund ought to have clear by-laws stating that the money may only be used for investments, while the fund could also be used to lower the budget deficit.

  Budget deficit

  The professor expects a deficit of around 5% of Gross Domestic Product (GDP) for the 2013 fiscal year, yet adds the deficit is not the result of a shortage of funds, but will indicate the need for investments in things including infrastructure. The question becomes then how to finance the necessary investments and Caram sees three options including attracting investments from friendly countries, and obtaining loans. Suriname’s total debt is 20% of GDP, which Caram calls low and takes to mean that the country can borrow a lot of money. “But if you borrow, you must use the money for productive investments, so you can pay back easily with the returns.” The third option is privatization of state-owned companies, which will yield extra revenues for the government. Caram considers the possible sale of some of Staatsolie’s shares a good idea, as “Staatsolie needs investment capital and foreign expertise, so it is a good thing part of the company will be internationalized.” The proceeds of the privatization must be used efficiently, however.-.


  Maak melding

 19. ik zou al die echte surinamer op deze willen vragen om niet meer mee te gaan met die haters laten we onze energie stoppen in andre belanrijke zaken want er zijn veel belangerijkere dingen om steeds hier met een paar dames hier in disscusie te gaan.veel hier kunnen alleen maar als vrouwen doen om andren uit te schelden ,, gebruikt je energie voor betere zaken t,gaat goed in suriname dat is belangerijk hoor laten jullie die gasten maar schrijven ze zijn overspannen merken jullie dat niet,hun wens kunnen niet in vervulling komen het doet pijn veel ook,,oeng liebie ding dames mie mang,, mie takkie,,


  Maak melding

 20. het is de oppositie die denkt dat het volk achterlijk is door te verspreiden dat de regering vaalt .
  de surinaamse regering doet wel degelijk haar best in vergelijk met de front toen die aan de macht was.
  ik hoop dat de regering bouterse zich niet van de wijs laat brengen en voort gaat op de weg die ze bewandelt .


  Maak melding

 21. natuurlijk hopen vele surinedel dat het goed gaat in su ,ik ben er een van ,die het allerbeste hoopt dat het de goede kant opgaat .de vooruitzichten zijn goed en daar gaan wij van uit .mensen die steeds negatief bezig zijn moet je geen tijd aan verliezen ,een mooi voorbeeld is de dregering bouterse die geen tijd spendeert aan nederland en dat is een mooi voorbeeld .in su zouden wij zeggen laat maar waaien .


  Maak melding

 22. @Patrong
  Ben je weer boven de strontspiegel verschenen met je holle praatjes!Ik had je daar naar toe verwezen en hoopte dat jij nooit meer boven de drap zou uitkomen.
  Jij lijkt wel het evenbeeld van jouw even grote oerstomme soortgenoot en analfabeet die “waardeloze onbetrouwbare mislukte bittere cassaveplanter” perro!
  Mie ô dompoe joe bakka inie a ka’oso.
  Go njang dape bakka!


  Maak melding

 23. hihihihihihhi medusa ,zie je mij weglopen voor die onzinnige dingen die typt!!!waarschijnlijk is het toch belangrijk nieuws wat ik typ .op alles wat ik typ geef je antwoord rara wie is hier die kaka oso boy go dompoe ka egypte .
  ga die wc in die treinen schoonmaken heb je toch wat te doen voor de nederlandse staat .


  Maak melding

 24. Onzinnige reactie van DDB De ene dag zijn allerlei organisaties slecht en de volgende dag zijn ze geweldig. De gunstige rating heeft alles te maken met het beleid van Veni onder wie de economie en schatkist herstelt zijn. Onder wie de ratings gestegen zijn. Je recent was er nog wat stijging maar dat is simpel te verklaren uit een laijl effect van het Front beleid en de enorm hoge goud en olie prijzen. DDB heeft de afgelopen jaren totaal geen verdere economische ontwikkeling gebracht. En een inflatie van 6,6% is in de huidige mondiale situatie waarin alle landen deflatie kennen ongekend hoog. Ja er zijn nog wat andere landen met een hoge inflatie. Landen als Venezuela waar net zo’n idioot president is.

  Nee het aat heel slecht met SME en de hoge goudprijzen markeren dat slechts. Neem alleen al het feit dat we een enorm begrotings te kort hebben ondakns die hoge goud en olie inkomsten. Hoe moet dat straks als de goudprijs daalt?
  En erger nog dat alles terwijl de overheid slechts 10% van haar plannnen realiseert. Straks is dus helemaal geen geld om wat dan ook te realiseren.

  Misschien maar goed ook. Dan is het gelijk aan iedereen duidelijk dat alle beloftes van DDB niets anders zijn dan grove leugens.


  Maak melding

 25. BakraBasi

  Over wat voor list heb je het??
  – volgens deskundige: engels woord voor een lijst, bv een werklijst, prioriteiten lijst
  – volgens DDB: een manier om het volk weer zand in de ogen te strooien.


  Maak melding

 26. Stelletje ondankbare idioten !!! Wat verwachten jullie idioten nog van Bouterse ??? DAT HIJ IJZER MET HANDEN GAAT BREKEN ??????? Stelletje verwende IDIOTEN !!!! Wees blij dat het goed gaat met het land. VERDOMME !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.