Aanpak illegaal vissen water naar zee dragen

16

PARAMARIBO, 22 sep – Het bestrijden van de illegale visserij in Surinaamse wateren is niets meer dan water naar zee dragen. Dit concludeert de marine zelf. Guyanese en Venezolaanse hebben er vrijspel. Zo vissers worden gepakt, lachen die ook nog om de lage boetes. “We vragen ons soms af of we de moeite hadden moeten doen om ze aan te houden en naar Paramaribo te brengen”, zegt marinecommandant Marino Acton.

En dat is dan wanneer het lukt de illegalen aan te houden. De marine heeft meer het nakijken met zijn ingehuurde vaartuigen. Die zijn veel te traag. Het is dus met lede ogen toezien hoe de visgronden worden geplunderd. “Je kan de achtervolging niet inzetten, want onze boten zijn niet zo snel. Het zijn geen patrouilleboten”, zegt Acton tegenover de Ware Tijd. En dan is er nog de manier waarop de Venezolanen vissen.

Dat gebeurt meestal in groepjes van minimaal tien boten. De marine kan hooguit één aanhouden. De rest heeft dan alle gelegenheid er vandoor te gaan. Om dan gauw weer terug te komen. Het komt zelfs voor dat het vissen direct weer begint na het voldoen van de boete. Volgens Acton werden de boten vroeger verbeurd verklaard. Dat was effectiever. Nu wordt zowat risicovrij ook nog flink wat milieuschade achtergelaten.

16 REACTIES

 1. Ik vraag me af of men wel genoeg moeite doet?

  Is de Marine inderdaad bereid om werk hiervan te maken?
  Of is men bang om vissersboten tegen het lijf te lopen die een andere lading dan vis bevatten?

  Beetje raar hoor, vissersboten die een snellere pk hebben dan patrouille-boten.

  De plezierbootjes die men dit weekend in Groningen ken bewonderen, zijn waarschijnlijk ook ‘sneller’.

  Tsja, mss een EU-topic voor hulp, ze hebben ervaring met piraten en vangen van ‘witte visjes’.


  Maak melding

 2. Su zal ingaan als de snelste natie vwb het honoreren van de amnestie-wet!!!!

  voor het overige,… wij zijn zo traag dat de zaadcellen uit pure luiheid wachten op de komst van de eicellen!!!

  ja tog sra 🙂 🙂


  Maak melding

 3. Aan het bovenstaande bericht,kan ik uitmaken dat de problemen gezien worden en dat men er ook een oplossing voor aan het bedenken is.
  Als su met de Guyanesen en venezolaanse ministerie van veiligheid een samen werking kan organiseren,,kan die probleem opgelost worden,;Gaan de vissers toch door na waarschuwingen,dan,moet er hard opgetreden worden door su tegen illegale visserij in su wateren,en als het mogelijk is met hulp van aangrensende landen.


  Maak melding

 4. Dit lijkt meer de drugs koeriers die worden opgepakt en de bazen gaan vrijuit.
  De kuststrook hebben jullie voor wat smeer geld allang aan de Japanners vergeven. Die vissen het met hun grote boten alles helemaal leeg.De WARE TIJD laat jou journalisten wat meer nieuws brengen die zelf door hun onderzocht is dan voor aangeefbuis te spelen.
  Dat meneer Acton wil racen begrijp ik.Maar het zet geen zoden aan de dijk.Dit is een politieke vraag stuk,blijven wij zo door gaan onze zakken te vullen of gaan wij aan het volk denken.

  @SRA: Wees niet zo naief doe die oog kleppen open en wees eerlijk.Surinaamse leiders zijn schurken en dit is door de hele samenleving door drongen.Suriname heeft geen een politieke leider in het verleden of nu gehad waar het volk trots op zou kunnen zijn.Daarom heb je Delano nu.


  Maak melding

 5. Als wij SURI’S Zakelijk en handelen met flinke straven boot afpakken al die rijkdom van SU word door andere geplunderd wij moeten en kunnen makkelijk investeren die krijg je terug vooral als je met vooradvies werk


  Maak melding

 6. Dit hebben we allemaal te danken aan de regering Venetiaan.Het Nieuw Front heeft aan kapitaalvernietiging gedaan. De patrouille boten van de marine, de helikopters en verkenningsvliegtuigen van de luchtmacht heeft de man bewust onbruikbaar laten worden. Hij was van mening dat Suriname dit materiaal niet nodig had. Wat een domme achterhaalde visie van een politicus die dringend een psychiater moet raadplegen. Voor het overwinnen van trauma’s is psychiatrische hulp beschikbaar.


  Maak melding

 7. In elk geval, 1 ding is zeker, water zat, en die gasten die over de rooie gaan, gewoon oppakken en de lik instoppen, voor geruime tijd, zonder ze te vreten te geven. Moet je opletten, en als nog brutaal zijn, tamp ze maar in mekaar.


  Maak melding

 8. Ik vraag mij af waarom de overheid de gezaghoudende organen zich niet laten financieren door de boetes die zij opleggen. Hierdoor kunnen zij de overheids-begroting ontlasten.
  De politie moet de opbrengst uit boetes aanwenden om haar huishouding en aankopen van materieel te financieren.
  OW moet haar taken financieren uit de wegenbelasting.
  Visserrij idem.
  Door deze aanpak kunnen de boetes dusdanig worden verhoogd dat herhaling een kostbare zaak is.
  Dezelfde dader meerdere keren per etmaal verbaliseren moet ook kunnen gebeuren.


  Maak melding

 9. Als de Surinamers zelf niet willen vissen, omdat ze liever mekaar gaan beroven en of mekaar vergiftigen, dan kan je de buren toch niet kwalijk nemen als ze op die manier willen overleven?


  Maak melding

 10. Echt water naar zee dragen:

  Als ze me missen, dan ben ik vissen
  Als ze me zoeken, dan ben ik snoeken
  Als ze me missen, dan ben ik vissen
  Ja, zo vissen ze (echt) achter het net.


  Maak melding

 11. Ik denk dat marinecommandant Marino Acton gewoon drogredenen aandraagt om niet achter de illegale vissers aan te hoeven gaan en liever in zijn hangmat ligt om zijn salaris, dat uit onze belastingcenten wordt betaald, opstrijkt, zonder er iets voor te hoeven doen. Al zou het waar zijn dat hij per keer maar 1 van de 10 illegale vissersboten kan aanhouden dan nog heeft hij ze in een half jaar allemaal wel opgepakt (ik heb ook nog nooit een vissersboot gezien die snel kan varen met alle netten achter zich aan en alle vracht aan boord), als hij daarbij hun motor ook nog eens onklaar maakt(laten hun collegas hen maar naar huis slepen) zijn we hen waarschijnlijk voor altijd kwijt.


  Maak melding

 12. Investeren heet dat, de vissector heeft toekomst. D’r is geen een minister die op zijn conto kan schrijven dat hij of zij plannen heeft uitgewerkt met toekomst perspectief. Het zijn allemaal stuurlui, maar kunnen / bakken er niks van behalve Blèren.


  Maak melding

 13. illegale vissers terplekke oppakken, uitmoorden en als voer dienen voor de haaien; niemand zal ze missen op dat atlantische oceaan. zo ruim je rotzooi op. wie niet horen wil moet maar voelen… zodra illegale vissers worden vermist, dan blijven anderen zelf weg uit de wateren van suriname…


  Maak melding

 14. Mmarino Acton???. Als soldaat 1ste klas en daarna korporaal langdurig gedetacheerd op Clarasluis (Nickerie). Deed niks anders dan rondtoeren op zijn motorfiets en jonge javaanse jongetjes in vooral Tambaredjo imponeren. Kon de aldaar gedetacheerde soldaten niet aan en nu commandant marine. Don’t make me laugh. Slijmbal in hart en nieren, meester in anderen door het slijk halen om er zelf beter van te worden. En ja, ik weet waar ik het over heb daar ik dit misbaksel enige tijd heb moeten dulden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.