Lot psychiatrische patiënt Suriname ruig

28

PARAMARIBO, 22 sep – Het lot van psychiatrische patiënten grenst in Suriname eerder dan niet aan het beestachtige. Dit stelt psycholoog en universiteitsdocent Harry Mungra. Het hanteren van overmatig geweld is geen uitzondering in het Psychiatrisch Centrum Suriname, PCS. Directeur Dayasankar Mathoera ontkent niet onvoorwaardelijk.

Geweld komt alleen in echte noodgevallen voor. “Patiënten worden overrompeld door broeders en zusters wanneer ze weigeren ingespoten te worden. Dat is normaal in de psychiatrie”, zegt Mathoera tegenover de Ware Tijd. Enkele jaren terug zijn wel gevallen gerapporteerd. Daar is kordaat tegen opgetreden. De schuldigen moesten weg. Volgens Mungra gaat het veel verder. Patiënten worden in hun urine of ontlasting gelaten.

Medicijnen worden niet op tijd toegediend en de hygiëne laat veel te wensen over. Patiënten in isolatiecellen krijgen weinig of niets te consumeren. “Er moet echt een organisatie opstaan, die voor deze mensen opkomt. De mensonterende behandeling van het PCS kan niet langer worden voortgezet”, zegt Mungra. Meer controle van buitenaf is meer dan geboden. Traditioneel gaat de psychiatrie in Suriname zijn gangetje.

Eng is vooral de houding van het management. “Het kan voorkomen dat een persoon in zijn plas ligt, maar dan wordt die direct schoongemaakt. Misschien vinden er echter taferelen plaats die het daglicht schuwen en we krijgen hier geen rapportage van”, zegt Mathoera doodleuk. Een burger maakt in een verslag ook melding van misstanden. Zo wordt gemeld dat elf mannen in één emmer moeten poepen en plassen.


28 REACTIES

 1. LpI, nu PCS is een hel. Mijn broer is daar dood gegaan
  en tot de dag van vandaag hebben ze niet hun verontschuldiging aangeboden. De verpleegster hebben een grote mond en er is een de Van CK heet, die spant de troon. De mensen worden als dieren behandelt.
  Ze slapen als raten bij elkaar en als de fam. iets voor ze heeft gebracht wordt het afgenomen. Laat de pers maar een keer gaan kijken. Vraag maar aan dokter Koen Koen wat er daar gebeurd. Mijn broer is daar overleden. Ze trekken ook kapotte leren aan, terwijl ze elke maand zijn geld hebben geind. Het is teveel om op te noemen.


  Maak melding

 2. Dit zijn bijvoorbeeld één van de dingen waar je heel van Nederland kan leren.
  Vertel mij hoe je met de zwakkeren in jou samenleving omgaat dan vertel ik jou wat voor samenleving je bent.


  Maak melding

 3. “Zet deze gasten in het parlement en niemand merkt het verschil.”

  Er verschil zal zijn dat deze gasten elke dag hun gezicht laten zien en wel wat zinnigs te melden hebben.


  Maak melding

 4. Een land waar zwarten wonen is het een normale zaak.
  Een zwarte is alleen maar met zich zelve bezig.
  Kijk eens naar onze kinderen die hebben gestudeerd in een westerse samenleving met het belasting geld van het arme Surinaamse volk.Deze jongens/meisjes hebben gezien hoe de witte mensen hun land besturen maar als ze afgestudeerd terug gaan naar Sur. worden ze volks moordenaars.Ze denken dat ze heel wat zijn, creeren een imago dat ze boven het gewone volk staan.Kijk naar deze mensen ze zoeken een bestuurlijke functie en denken alleen maar aan zo snel mogelijk rijk te worden.Waarom onderdrukken jullie je eigen volk is een vloek op zwarte mensen en dat jullie niet kunnen helpen.Of is het dat je zo dom bent dat je het niet kan inzien en net een dier alleen aan je eigen buik denkt.Een ding is zeker jullie zijn schaamteloze mensen en naaste liefde is ver weg.

  Deze dieven hebben bij het einde van de rit ook niks over gehouden.[Bouterse tracht wat goeds te doen in je leven met berouw alleen kom je er nog niet.]

  Bouterse ze noemen je een moordenaar maar ik vind dat jou voorgangers nog grotere moordenaars zijn.


  Maak melding

 5. Volk van Sur. pik dit niet langer wees niet bang voor een arts/verpleger of wie dan ook.Elk zwarte gestudeerde denkt heel veel van zich zelve.Ze zijn gewoon niets op hun vak gebieden.Ik heb nog nooit een zwarte ingenieur gezien die een project heeft geleid op de volgende technieken E&I en WTB.Als ze af gestudeerd zijn zoeken ze een baan waar ze veel geld willen verdienen.Door deze slechte eigen schappen die ze hebben zijn ze niet in staat om leiding te geven.Wees niet onderdanig voor deze soort mensen.Ze zijn grote beesten die het knijpen in het donker en jou komen vertellen hoe je moet leven.


  Maak melding

 6. Heel treurig,triest,en verschrikkelijk,maar dit is al jaren zo,het is niet iets nieuws.Zelf,s in de ziekenhuizen is het een ramp.De lpi zoals men die vroeger noemde,is altijd een ramp geweest.Feit is dat meneer jess\run daar toendertijd de psychiater was en toen ook de lakens uitdeelde,wat meneer zij en wou gebeurde,in het land der blinden is een oog koning.Politici bemoeiden zich er totaal niet mee,en waarom…omdat in suriname een arts hoog stond aangeschreven,die konden dus doen en laten wat ze wou den.Je gaat of kan dit pas zien als er een familie-lid of kennis daar opgenomen is,en dan wordt je automatisch mee geconfronteerd,het zijn vergeten mensen die aan hun lot zijn overgelaten.Het personeel wordt nooit gecontroleerd wat ze doen of laten.En zo heb je meerdere groepen die in een hel zitten,en iedereen maar gillen dat het goed gaat,kinderen die misbruikt worden,verslaafden die geen opvang hebben,ouderen die aan hun lot overgelaten worden.Wij zijn al in 2012,en het is of suriname is blijven hangen in de jaren 50–60.Zolang er in suriname het rassen-gedoe over koelie-blaka-mang -jampanesie gaande blijft , zal er geen vooruitgang zijn. Kappen met dat gedoe en tesamen een vormen .Neem maar voorbeelden aan guyana,trinidat,enz…..Maar ja het surinaamse volk zelf vormt geen eenheid,ze worden snel koest gehouden met praatje,s en belofte,s.


  Maak melding

 7. Wat erg. In en in triest. Het ging in het verleden al mis. Maar dat het nu nog door gaat? Dat kan helemaal niet. Er zitten ook een heleboel mensen daar die er niet thuis horen. Mensen met een verstandelijke beperking die geen psychiatrische aandoening hebben.Mijn hart gaat naar ze uit. Ik hoop op een dag iets voor ze te kunnen doen. Ik denk vaak aan ze. De leiding faalt in deze en zou mijns inziens, de eer aan zich zelf moeten houden. Ministerie van volksgezondheid optreden!!!!!!!!!!!!!Dit kan zo niet verder. Er moet ook een meld plicht komen van incidenten desnoods anoniem.


  Maak melding

 8. In Suriname wordt een ieder die afwijkend gedrag vertoont gerangschikt onder de noemer ‘gek’. Dat heeft tot gevolg dat er in deze inrichting individuen terechtkomen die er niet in thuis horen. Het vormt a.h.w. een afvalputje voor alles met een psychisch afwijkend gedrag. Indien men er eenmaal zit is dat levenslang. Maatschappelijk gezien besta je er niet meer. Je rechten als individu worden je afgenomen. Dit proces vond reeds in de koloniale periode plaats. Het geval van Loui Doedel spreekt boekdelen.


  Maak melding

 9. Pak de daders! Zet een camera in de ruimtes, wier zo slecht omgaan met de patiënten! Ontsla ze op staandevoets na een berisping!! Stel een Commissie in voor controle hoe deze mensen behandeld worden! Kost wel wat geld, maar dan hoop ik dat het goed zal lopen!!
  De Banken/Staats olie,Goud/Hout sectoren maken toch vele winsten. Of elders op leunen? Buitenland???

  Mensen worden hier als beesten, stuk vuil behandeld!! Elders op de werelden worden beesten zo goed als ik weet niet behandeld!! Overigens, het zijn ons eigen dierbaren!!!


  Maak melding

 10. @Zaterdag 22 september 2012 om 22:04 uur, door vleermuis

  Getroost je ook in een “ontwikkeld land” als Nederland liggen mensen uren in de stront, stinken zij mijlen ver in de wind etc en is er geen aandacht voor hun.
  Het vraagt om goede management en goede leidinggevenden die een behandel programma opstellen waarbij het welzijn van de patient voorop staat. De lijnen horen ook kort te zijn dus niet al teveel management lagen.
  Dit soort misstanden is niet plaats, land of jaartal gebonden.


  Maak melding

 11. @ Triest,
  Ik vindt het Triest dat jij de zelfde fout maakt als velen hier op deze forum,omdat het in Nederland ook gebeurd mogen wij niet klagen , wat een onzinnige vergelijking van jou.die gevallen waar jij het over hebt zij door de Nederlansw media naar buiten gebracht en er veel veranderd aan die bewuste incidenten waar jij op doeld.


  Maak melding

 12. Neen GMAP dat beweer ik niet. Ik zeg alleen dat het overal voorkomt. Vleermuis haalde het jaartal 2012 aan en ik geef aan dat in olland anno 2012 ook nog steeds toestanden zijn in verzorgings en verpleeg tehuizen betreffende het welzijn van de patienten maar ik keur het niet goed.
  Bovendien zijn het niet alleen maar 2 hoor!
  Verder heb ik aangegeven dat er een goede management laag en leidinggevenden moeten komen die het belang en welzijn van de patient op de 1e plaats stellen.
  Ook mijn oma heeft een tijdje bij de LPI gezeten. Ik weet wat er toen allemaal speelde.


  Maak melding

 13. Vroeger heette het Wolfenbüttel voor Psychische Gestoorden.
  Als je een beetje vreemd deed in het openbaar, werd je met toestemming van de Gouverneur opgenomen.

  Maar dat de (mensen) (Patiënten) als beesten worden behandeld, kan helemaal niet worden geaccepteerd.
  Ik heb nog niets in de pers vernomen van de nieuwe minister Blokland.


  Maak melding

 14. `het valt me op dat iedereen wel een mening heeft over hoe het wel of niet moet en wie de schuldige is et cetera
  maar wat gaan we er aan doen????
  Wie gaat er met mensen die daar werken praten?
  Welke krant heeft het lef om hier een artikel over te schrijven,desnoods een paar maal achter elkaar?
  Wie gaat er in gesprek met de mensen die daar verpleegd worden?
  Klagen helpt niet,iets doen wel!!
  Dus mensen: uit die stoel en de handen in elkaar slaan!!


  Maak melding

 15. Savioen, het is te hopen voor je dat je niet opgenomen wordt in een gekkenhuis dat gerund wordt door blanken, want dan kom je er misschien wel achter dat de hoge dunk die je hebt van de blanke verplegers ook maar een fabeltje is of kan zijn. Het hangt namelijk niet ervan af of de verzorgers blank of zwart zijn maar of de leiding van de instelling haar taak serieus opvat en hart heeft voor de zieke medemens in nood, zonder gedegen controle kunnen de excessen overal plaatsvinden. Het gaat wel om een ander probleem, maar in het geval van het misbruik van kinderen door katholieke geestelijken in Europa waren daders en slachtoffers beiden blank. Denk je dat sommige blanke verzorgers hun geestelijk zieke patienten ook niet mishandelen als er geen gedegen controle is (ga maar onderzoek zoen in Roemenie of Rusland), deze patienten kunnen vanwege hun ziekte best wel heel lastig zijn, als je hen net verschoond hebt en ze gaan direct daarna weer met uitwerpselen smijten, dan kan je als verzorger best wel denken dat je het niet nogmaals opruimt, als er geen controle is hou je het makkelijk voor gezien, vooral als door geldgebrek alle middelen om de mensen goed te verzorgen ontbreken en je salaris ook niet is om over naar huis te schrijven.


  Maak melding

 16. Ik hoop niet dat dit een jaarlijks terugkerend berichtje wordt.

  Dit mag niet zo doorgaan.
  En ook niet omdat dit zich al jaren afspeelt, dus ‘sa oenoe sa doe”.
  Nee……

  Waarom geeft de Minister van Volksgezondheid niet thuis?
  Of schaamt hij zich voor deze landgenoten zoals velen van onze kondremangs.
  Waar blijven de dna-vragen?

  Ik vind het een zeer goed idee om anoniem je beklag te doen.
  Hoe en waar?
  Kan de minister de familie niet zorgen voor een loket of een vertrouwenspersoon in het leven roepen om de klachten te verzamelen.

  Dit mag niet zo doorgaan.
  Schandalig!


  Maak melding

 17. Ik ben van mening dat de redactie bijdragen met een kwaadaardige racistische ondertoon moet weigeren/verwijderen. Wij moeten en mogen verschillen die wetenschappelijk bewezen zijn (of kunnen worden) die tussen verschillende bevolkingsgroepen bestaan best aankaarten maar racisme, dat gevoelsmatig zonder bewijs uit de onderbuik komt opborrelen, moet men niet toestaan hier op Waterkant.


  Maak melding

 18. Oeps!
  Slib of the pen, sorry.

  “Kan de minister niet zorgen voor een loket of een vertrouwenspersoon in het leven roepen om de klachten te verzamelen.”


  Maak melding

 19. @Esmerald: M.b.t. bovengenoemd artikel, hebben wij nog steeds niets hierover vernomen van de nieuwe minister Blokland in de MEDIA.
  Misschien verblijven ook familieleden van enkele DNA (figuren) in zo’n instelling en schamen die gasten zich hiervoor.
  Ook vanuit de KERKEN met hun VOORGANGERS hoor je niets.

  Maar die grappenmaker van een STEVE MEYE WONDER, die zogenaamd de mensen in Su. geneest en elke maand 6000,-SRD. opstrijkt hoor je ook geen moer.

  Misschien kan Apintie/TV (In de Branding) een uitzending hieraan besteden met verborgen camera’s.


  Maak melding

 20. Het is een taboe en als men het de doofpot in kan stoppen doet men dat… mensne met psychische klachten surven vaak geen eens hulp te zoeken bang voor het stempeltje dat je krijgt, en zich druk maken om de ”gekken” die er zitten wél néé…. Dan te bedenken dat van alles er maar ingestopt wordt, wat een HEL… en dan met deze hitte in je ontlasting blijven zitten, in je pis…. met alle consequenties van dien en ach… te triest… wat kunnen wij doen? hetin de media houden de aandacht erop blijven vestigen…dat alvast !


  Maak melding

 21. En dan hebben wij nog de gekken van Boxel die als ministers rondlopen …hai boi.
  Hoe komt het dat zij nog vrij rondlopen in ons midden met amnesia en al?
  LPI ..is de juiste plek voor hun.


  Maak melding

 22. In Nederland is het niet anders ook daar worden mensen in isoleercellen of kamer geplaatst om hen tegen hun eigen te beschermen.Soms wordt ook daar door zgn verzorgers dwang gebruikt en hebben clienten soms blauwe plekken.
  Ook de dwangbuizen worden nog steeds gebruikt.Door de bezuinigingen in de zorg is deze situatie nog erger geworden.Helaas heeft ons parlement hier geen boodschap aan.Vaak slapen mensen in ons land in pertieken en lopen deze patienten weg om dat hun problemen onoplosbaar zijn.De familie van een dergelijke client
  zijn soms radeloos en worden nouwelijk gehoord laat staan dat er iets aan gedaan wordt.


  Maak melding

 23. lees dit eens dan kun je lezen dat de instelling beleiding en ook leefgroep en niet vergetten william schrikker voogd dat hun niet in het belang van de kinderen kijken en william schrikker kijk ook niet naar de veiligheid van de kinderen ,wandt dat zie je wat in 2012 juni is gebeurt en er is geen verrandering in wandt het wordt nog steeds ergen wandt het stop niet kinderen worden gewoon in de isoleercel gezet ook worden de kinderen in de holding gelegt niet door een beleiding maar door vier beleiding is net of de kinderen criminel zijn zo worden de kinderen behandeld ,lees dit maar eens ,In de loop van de tijd,zullen hier de verhalen geschreven worden.
  verhaal van moederke x.
  De machteloosheid de wanhoop ,het gevecht.

  En moederkevanx vecht en vecht.
  En de tijd zal leren ,hoelang nog!!!!….
  En nu.
  2013
  Isoleert,time-out,op slot kamertje.
  Het zal je kind maar zijn die er in zit.
  De kalender leeftijd is 14 jaar.
  Deze dag ,is ze verdrietig ,op haar been zijn schaafwonden.
  Die ik krijg te zien.
  Ik huil ,maar niemand ziet mijn tranen.
  Ze heeft pijn ,en waarom ?
  Ze is in de holding gelegd:
  en daarna geïsoleerd in een time-out ruimte.
  Dit is de gewone gang van zaken,als ze over haar toeren is.
  Over haar toeren ,om dat ze de wereld om haar heen ,zoveel onbegrip aan
  haar geeft.
  De wereld die haar boosheid niet begrijpt,en niet op weten te vangen.
  En ik sta machteloos ,en weet haar geen troost te geven.
  Want uit mijn gezinsleven is ze verbannen.
  Ik kan haar tranen niet drogen,op het moment dat ze me nodig heeft.
  Haar opvoeders ,weten wat goed voor haar is.
  IK HUIL MAAR NIEMAND ZIET MIJN TRANEN ,
  EN HAAR TRANEN WORDEN DIE GEZIEN?
  DE HOLDING EN ISOLEER DE TROOST DIE ZE KRIJGT.
  IS DE CAMERA…..ZE MOET IMMERS OP RUST KOMEN.
  (De prik pil werd al op haar 13 jaar gegeven)
  Omdat ze bang zijn dat ze zwanger word van een vriend die ze toen en nu
  nog niet had en nog niet heeft)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.