Suriname wil niet alleen EU bij Artikel 8-dialoog

0

PARAMARIBO/BRUSSEL, 22 sep – Suriname wil niet alleen met de EU praten tijdens de zogenaamde Artikel 8-dialoog. Dit stellen parlementariërs Rabin Parmessar en Henk Ramnandanlal in een in Brussel voorgelezen verklaring. Wat in mei in Paramaribo gebeurde, mag zich geen tweede keer voordoen. Praten over onder meer mensenrechten kan, maar dan moet ook de ACP-groep erbij.

De groep van voormalige kolonies ontbrak tijdens de dialoog over onder meer de amnestiewet. Volgens de Ware Tijd protesteerden de twee parlementariërs voor respectievelijk de commissies Economie en Politiek. De focus was op het persbericht dat de EU-missie na de dialoog uitgaf. Aangegeven wordt dat een controverse ontstond. Het bericht moest gemeenschappelijk zijn, maar is vooraf door de EU opgesteld.

Het zou geen werkelijke weergave zijn. Het protest geldt ook de weigering van de EU-missie om wijzigingen aan te brengen in het persbericht. Aangedrongen wordt op een ‘sterke’ vertegenwoordiging van de ACP als de dialoog wordt voortgezet. Drie leden van de Surinaamse delegatie in Brussel reageerden verrast. Ze zijn vooraf niet geïnformeerd over de protestverklaring en over de inhoud al helemaal niet.