Archeoloog wil graf slachtoffers 1902 vinden

94

PARAMARIBO, 7 sep – Het is niet bekend waar de overblijfselen liggen van de zeventien Hindostanen die in 1902 werden doodgeschoten. Archeoloog Benjamin Mitrasingh wil een zoektocht beginnen naar de resten van de slachtoffers van de opstand op plantage Mariënburg in 1902. Het wordt geen opgraving, hooguit toegeven aan een sociale wens.

Het is de ‘gemeenschap die wil weten waar de lijken begraven zijn. “Het is geen echte opgraving hoor. Ik wil het graf lokaliseren en netjes achterlaten. Steentje erop, klaar”, zegt Mitrasingh tegenover de Ware Tijd. Dat niemand nu weet waar de lijken liggen, is niet verwonderlijk. Soldaten van het koloniale leger hadden de lijken langs de plaatselijke spoorbaan gedumpt in graven. Dat gebeurde aan beide zijden van de spoorbaan. Er is toen ongebluste kalk op geworpen.

Dat moest stank voorkomen. Nadien gold een streng verbod op het bezoeken van de begraafplekken. Aan de hand van luchtfoto’s zal getracht worden de plekken te lokaliseren. Door de kalk moet het er plaatselijk minder begroeid zijn. Om het geld bij elkaar te krijgen, zal worden aangeklopt in Nederland. “We richten ons op bedrijven zoals ABN Amro, die uit de toenmalige eigenaar van de plantage, de Nederlandse Handelsmaatschappij, zijn voorgekomen”, aldus Mitrasingh.

Bekijk ook:


94 REACTIES

 1. Ik raad Ben aan gewoon op Google Earth te kijken, dan heeft hij het bloedgeld van ABN niet nodig. Maar misschien denkt Ben net als de tentenverhuurder van Kwakoe: geld is geld.


  Maak melding

 2. Hai boi Mitrasingh,ben je alweer bezig op zoek naar populariteit?
  Die opgravingen kan je doen in je vrije tijd moet je hierover zoveel lawaai maken.
  Ik waarschuw je man,
  lAAT DE DODEN MET RUST. GA HUN LAATSTE RUSTPLAATS NIET VERSTOREN!


  Maak melding

 3. Lijkt mij een goede zet.
  Van mijn broeders in SU hoef je niets te verwachten want de zaak steunen gaat niet daar wy een hekel hebben aan onze eigen geschiedenis en donaties liever in eigen zak steken. Bovendien leren wy ook niet van het verleden (geschiedenis dec moorden)


  Maak melding

 4. Voor de volledigheid is het ook handig te vermelden waarom er toentertijd een opstand uitbrak.

  Eén van de Hindustaanse contractarbeiders had namelijk de vrouw van de plantage-eigenaar geneukt… Haar man (de eigenaar) heeft toen als wraakoefening de arbeider neergeschoten, waarna de rest in opstand kwam (en ook is neergeschoten).

  Niet om alles goed te praten, maar dit zet het wellicht in een beter / anders historisch perspectief.

  Om nu geld te bedelen in P’tata lijkt me niet nodig; dat moet Suriname zelf betalen. Nederland gaat toch ook niet bij Duitsland aankloppen op het moment dat ze een massagraf willen restaureren, ofzo…

  Het gaat om je eigen mensen, en dus je eigen geld.


  Maak melding

 5. @Ray

  Uit je reactie blijkt dat je een koelie-redimoesoe bent. Je hebt niet eens respect voor je eigen mensen. Walgelijk!

  Suriname dient alle door de voormalige kolonisator gepleegde moorden aan de kaak te stellen. Maar koelie Ray vindt van niet. Zijn prioriteit is stemmen op Wilders en opkomen voor een handjevol landverraders. Hoe ziek kun je zijn.


  Maak melding

 6. @Bakrabasi

  Ik vind het erg jammer dat wij niet alle kolonisten hebben vermoord. Bijna al onze vrouwen zijn toen door hen verkracht. Dat wil ik ook even melden.


  Maak melding

 7. @bakrabasi

  Jij doet je dom en onwetend voor terwijl je de werkelijkheid wel weet ! Onderstaande is de werkelijke reden van de opstand:

  Op 30 juli 1902 werd de opstand tegen de Schotse plantagedirecteur James Mavor bloedig neergeslagen. Wrevel tegen willekeur en immoraliteit hadden een climax bereikt.

  Mavor, bij de contractarbeiders bekend als Massa Mewa, heeft het met zijn leven moeten bekopen. Hij stond dan ook symbool voor al het onrecht. Lonen bij contract overeengekomen, werden eigenmachtig verlaagd. Ook dwong hij vrouwen tot buitenechtelijke relaties. Op het monument zijn de namen aangebracht van de zestien slachtoffers.


  Maak melding

 8. Bakrabasi is zeker geen Surinamer. Eerder een alias on neefje van die andere witte koloniaal Henk Molenaar. Dit soort ezels zijn geen Surinamers.

  @Ray

  gestrafd??? Je bedoel gestaft.

  Kijk koelie Ray. We weten allemaal dat je niet helemaal honderd bent en zwaar lijdt aan een bouterse-syndroom. Wij maken ons niet druk om 15 machtsgeile landverraders die zo stom waren om de revolutie te willen frustreren. Ze hadden in de zandbak moeten blijven spelen dan was er niets ernstig gebeurd.
  Maar nu gaat het niet daarover maar over Hindustaanse slachtoffers gemaakt door je witte koloniale baasjes. Dat jij als koelie doet alsof het maar een onbelangrijk incident was geeft al aan dat je zwaar gestoorde zielepoot bent.


  Maak melding

 9. @Rabinder K ..njang K.
  Dat jij geen zier geeft om de 15 mannen genadeloos geexecuteerd door je baasje verteld ook heel veel over jou.Jij spreekt de taal van je baasje.Het deert je niet dat de 15 mannen een wrede dood gestorven zijn ,die vb heb je overgenomen van je baasje. Moet je strakjes zien..straks wanneer er een krans gelegd zal worden voor de slachtoffers van 1902, gaat je baasje uit volle borst komen zingen en de krokodillen traantje gaan rijkelijk vloeien.
  Zodra het aankomt op 8dec 1982 is hij in geen velden te bespeuren . Dan duikt hij onder als een hond.
  Misschien slaapt hij op die dag als een roos ..hey want dan lig je naast hem in bed.Twee slapende rozen.
  Wat een paar..de Ingi en de zogenaamde Hindostaan…Rabinder K …njang K.
  Whahahaaaaa…haaaaa….


  Maak melding

 10. @afu sensie

  Dag afoe ede,
  Wordt het te veel voor je allemaal hier?Drijft het jou tot wanhoop?
  Ik heb een kuur voor je..

  VERDWIJN…verdwijn….verdwijn van hier!


  Maak melding

 11. Rabinder K is een NDP racist die een “koelie” naam gebruikt maar door de mand viel toen hij Ray een koelie noemde.

  maar wat wil je. Zelfs baas was jaloers toen Shankar aan de macht was en het een koelie kampoe noemde. Hun strategie is nu om hind. moslims op te zetten tegen hindoes om zo stemmen van de moslims te winnen. DDB heeft 2 koelie muslims zwagers: Ameeralie en Ashruf die met zijn zus is en een brother-in-coke Doekie


  Maak melding

 12. Wat is het nou,archeologie of schatten of zoeken naar andere natuur bronnen om uitgebuit te worden,,,,,,, de waarheid,,,,,,abraham mitrasigh,,,,,,,en als die stoffelijk overschot gevonden is ,moet jij ook de geschiedenis van die tijd (op waarheid gebaseerd)ook moeten onderzoeken voor een ware toedracht van wat er echt gebeurt is,,,,,,,,de tijd van gebeurtenis is 1902 dus in de koloniale tijd dat nog duidelijk in Su gaande was .


  Maak melding

 13. @John

  Ik steun de NDP en de Hindustanen maar niet de koelies. Ray na siki sani en Hindustanen zijn geen koelies. Hopelijk heb je genoeg hersenen om het subtiele verschil te begrijpen. Ik ben Hindustaan maar geen koelie.


  Maak melding

 14. @afu sensie
  Hallo afoe ede ,
  goed dan…opgedonderd mars van hier…bye bye afoe ede,we zien je weer terug na een paar minutjes,want nadat je mijn reaktie gelezen zal hebben zal je huppelend weer komen om een tegenreaktie te plaatsen..
  Tot strakjes…


  Maak melding

 15. Whahahaaaaaaa…hahahaaaa…hohohohooooooo

  @Rabinder K…njang ka.
  Kom ons het verschil tussen een hindostaan en een koelie uitleggen dan. Wat bezit je zo dat een koelie niet bezit?
  Heb je 2 hoofden ,8 paar armen en benen,een neus als een ballon,een mond als een sopropo,10 ogen,2 of meer bananen in je broek,een gespleten tong als een slang?
  Ben je niet geboren uit je moederschoot maar tevoorschijn gekomen uit een bananenboom?
  Kom kom ons uitleggen. Ik geef je tien seconden.


  Maak melding

 16. Terecht! Ik ben Hindoestaan, maar geen koelie. Als Sardjoe een Koelie is, dan is Venetiaan een slaaf. Denk na mensen.Of zullen wij vanaf vandaag de Afrikaan slaaf noemen, want zij noemen ons al koeli.


  Maak melding

 17. @O.B.
  Nah,die racistische uitlatingen laten we liever over aan Rabinder K en zijn clubje die vol zit met de racisten. Trouwens zij zijn degenen die hier uitblinken als de enige ware en originele racisten.Zij geven ons de id van Koelie maar zij zijn degenen die te kampen hebben met een id cricis.
  Eens wanneer zij besloten zullen hebben hoe ze zichzelve zien of voelen dan praten we verder over.
  Kijk, noem je ze een blakkaman dan zijn ze gauw geneigd je bloed te drinken,
  Noem je ze een neger dan vragen ze waar negerland zit,maar zelf kunnen ze ons niet aantonen waar koelieland ligt,dan worden ze zo boos en gaan ze boeken verbranden,Noem je ze marrons dat zeggen zij dat ze stadsbewoners verkiezen genoemd te worden,
  Dus wij geven hun alle ruimte om eerst hun eigen id cricis op te lossen . Op dit moment zijn ze Statusloos.

  Hahahaaaa…heb je tevens gemerkt dat de ndp aasgieren hier neer gestreken zijn ?
  Ze komen mekaar ondersteunen.Individueel kunnen ze het niet aan dus komen ze met versterking. Hahahaaaaaaaa

  Check wie hun leider is ..Rabinder K de zogenaamde hindostaan,als je zo een exemplaar als hem in je midden heb dan hoef je geen vijanden te hebben of te gaan zoeken.


  Maak melding

 18. O.B. niet alleen Afrikanen zijn eens tot slaaf gemaakt, in alle werelddelen heeft men eens delen van de plaatselijke bevolking tot slaven gemaakt. Nu nog komen er in alle werelddelen slaven voor, doe maar eens onderzoek in India, China, Brazilie, de V.S., Arabische landen en zo kunnen we nog een hele tijd doorgaan. Het al of niet koelie of slaaf zijn is niet rasgebonden, als ik koningin Beatrix van haar vrijheid zou beroven en voor me zou laten werken zonder betaling, was zij een slaaf als ik haar als sjouwer zou inzetten, was ze een koelie. Sardjoe is voor zover ik weet nooit een koelie geweest, net zoals Venetiaan nooit een slaaf is geweest.


  Maak melding

 19. hier wil ik maar een ding kwijt ..front zou dit nooit en te nimmer hebben toegelaten om dit soort wandaden te onder zoeken …mie tak oeng tanjie .

  bouta go go


  Maak melding

 20. Lekker gelul hierboven, het onderwerp dan, is het nou een geintje of wat moet ik ervan denken.Wat wil men uiteindelijk hiermee bereiken. Daar ben ik benieuwd naar, want een poosje geleden speelde dit al. Weet je laat die gasten onder de zoden rusten en val ze niet lastig, want stel dat ze iets vinden, dan gaan die ….resten echt niet vertellen door wie ze in hun flikker geschoten zijn, de mang jere go echt wel.


  Maak melding

 21. Bakra basi!! Jy weet geen moer geschiedenis blijkt uit je reactie. Een advies voor jouw, het is nog niet laat om de basisschool te bezoeken. Hopelijk zul je een heleboel zaken ontdeken met de kennis die je daar gaat vergaren. Studeer jonge studeer hahaha


  Maak melding

 22. De Suri troetelnamen;

  koelie…blakka-mang..dogla…jampa..snesi..boeroe!!!

  en toen ging Lonnie & Co urbaniseren en kregen wij erbij………blauwkop 🙂


  Maak melding

 23. Een goede zaak van archeoloog Benjamin Mitrasingh die een zoektocht wil starten naar de vindplaats/resten van de slachtoffers van de opstand op plantage Mariënburg in 1902.

  In Landen zoals Mexico, Peru, Brazilië, Argentinië, Italië, Griekenland, Egypte, China, India ea, worden miljoenen Amerikaanse dollars en euro’s in archeologische onderzoek gestopt, in hun vindplaatsen en resten van slachtoffers enz en duizenden toeristen komen erop af om de restanten van de Farao’s, koningen, priesters, enz te komen bekijken, hun graven, piramides en de vindplaatsen, tombes, obelisken, sfinxen, beelden, hun (gebruiks) voorwerpen voor het lichaam, in de bouw, hoe hun ceremonies geweest zouden zijn, hun schrift. schrijfgereedschap om mee te schrijven op papyrusrollen of op stenenmuren, enz, andere voorwerpen te bekijken in musea. Boeken met foto’s en bladzijden met teksten vol zijn/worden over geschreven, die miljoenen mensen over de wereld kopen en lezen en op het internet bekijken. enz. De mensen zoeken naar antwoorden op vragen, zoals wie waren deze mensen, hoe leefden zij, hun schrift, kleding, cultuur, zeden en gewoonten, rangen, standen, voorwerpen, modern of ouderwets, welke voorwerpen worden nog door de huidige mens gebruikt, hoe zij zich opmaakten, hun haardracht, kleden, gevechtvoorwerpen, enz, enz. Hoe leefden zij en wat zijn de overeenkomsten met de huidige aardbewoners, overeenkomsten en verschillen, worden sommige van die voorwerpen nog gebruikt, hun kleding, huwelijk, kennis over de sterren, hemellichamen, planeten, het weer en de natuur, (heilige) dieren, bouwkunst, irrigatiesysteem, hun voedsel, gebruiken, het leven hier op aarde en het hiernamaals, enz, enz

  Het zou goed zijn als surinaamse geschiedkundigen, geologen, geografen, biologen, archeologen, de universiteit/studenten ea, samen met Ben gaan werken en hier ook een bijdrage aan zouden kunnen leveren. Ik hoop dat dit een opmaat is en er ook gezocht gaat worden naar de vindplaats van Fort Boekoe (ea zaken) en men dit vindt en ook over gaat schrijven en het op allerlei manieren zichtbaar maakt en ook toegankelijk voor toeristen en Surinamers.

  Hierdoor wordt een stukje surinaamse geschiedenis van deze strijders, Baron, Boni en Jolicoeur ook zichtbaar. Het zou zeker bijdragen dat toeristen en Surinamers dit ook zouden gaan bezoeken en een stukje geschiedenis zou daardoor ook meer gaan leven bij de Surinamers en de wereld.

  Ben Mitrasing ik wens je succes toe met je onderzoek.


  Maak melding

 24. Iemand zei al lang geleden dat in het verleden vele antwoorden van onze heden daagse problemen liggen.Want als je je eigen verleden niet kent,ben je bestemd om in dezelfde valkuilen steeds te vallen.

  @Afu ede.
  leg de jaren 80 tot 90 [bout jaren] en 2000 tot 2010 [El Vene jaren]naast elkaar en maak dan je eigen gevolg trekking.Indien je slim genoeg voor bent.Steeds anderen zwakzinnig verklaren is geen antwoord op vragen als wat bout vanaf 2010 tot nu gedaan heeft.

  @Brokostong.
  Maak je niet druk om de gezondheid van Ray.Hij zet een paar van jouw soorten in één zin en veegt het daarna weg.

  Cobie.


  Maak melding

 25. @ Rabinder K.
  Het overgrote deel van de NDP bestaat uit hindoestanen of koeli’s zo als jij het zegt.
  Denk erom dat men wel van het verraad houdt maar niet van de verrader.Door je eigen stamgenoten te vernederen,oogst je bij de andere volken[suri’s] alleen maar minachting.

  Cobie.


  Maak melding

 26. Wat erg, al die racistische reacties! Goed dat dit werk wordt gedaan, het is onderdeel van de Surinaamse geschiedenis. k hoop dat ook Suriname geld vrij maakt om het zelf te financieren.


  Maak melding

 27. Weer zo iets waarvan ik mij afvraag wat men hiermee wil bereiken.
  Als ik naar Suriname ga rij altijd langs het monument van de SLM ramp, onderhoud nul,het zelfde staat te gebeuren met de overblijfselen van de zeventien hindostanen.


  Maak melding

 28. Forummers, Odi odi.

  (@passant op vrijdag 07/09/2012 om 22:19 uur).
  Wederom een goede posting van jou. Daarover gaat het.

  @olivia: Je hebt gelijk hoor. Ik wordt langzamerhand ook een beetje moe van.

  Laten wij meer (LOL) brengen met ons posting.
  B.v. als Ben Mitrasing (GOUD) ontdekt tijdens zijn onderzoek in het distr. Commewijne.
  Wel dan zullen ze heel snel dat gebied gaan OCCUPEREN.

  Forummers, houd het hoofd koel.
  Alvast een prettig weekend toegewenst.


  Maak melding

 29. reactei 7-9-2012

  ja,ik vind het een hele goede stap van het su archeologisch instituut en de heer benjamin mitrasigh,door dat te onderzoeken,zal er een heel ander licht over het su geschiedenis gaan schijnen,en zal eindelijk de waarheid achterhaald worden wat het koloniaal verleden aan schade en moorden in su achter gelaten heeft,en de leugens die zij aan de na gebleven generaties over ons voor ouders verteld hebben.
  eindelijk zoeken naar de waarheid die geopenbaard zal worden

  Heer;Benjamin,succes,en als u de waarheid komt te weten,,a.u.b.,,laat het su volk het ook weten,de waarheid natuurlijk.


  Maak melding

 30. reactie 7-9-2012

  Eindelijk,geschiedenis is in su aan het herleven,en zal de nodige kennis met zich mee dragen voor een beter ontwikkeling voor land en volk,en daar ben ik voorstander van,,,,,,weg met het koloniaal denkwijze.

  Heer;Benjamin,,laat de waarheid zege vieren,,,,succes.


  Maak melding

 31. Heer;benjamin

  houd u er wel rekening mee dat in 1904 Friesland(Nederland) een paar mariniers naar su bossen gestuurd had om su op kaart te zetten,,en die mariniers hebben ook heel wat moorden gepleegd en die mensen in massa graven begraven,,mocht het zijn dat u die massa graven vind en aantekeningen van die mariniers(want er zijn ook een paar van hen gestorven tijdens gevechten in het su bos,met de bewoners van toen)laat het bevolking dat ook weten,,het kan namelijk voor een gedeelte zelf bewustwording voor het volk tot stand brengen

  ik dan u


  Maak melding

 32. @@@Rabinder K ik wist niet dat je zo laag kon zijn! echt een Paria!! Vind jij niet dat je ook een KOELIe bent?? Ju sakasaka!! Onbeskoft!! Kijk je hebt je mond niet dicht gehouden, vandaar de vlees van je eigen worst!!


  Maak melding

 33. hahahah iemand laat me hier lachen als ik naar suriname ga en langs de slm monument komt onderhoud nul.die man is in geen jaren naar su geweest hahahah je bent en kick hoor ,,,ik zie dat je graag su wil bezoeken ,,,


  Maak melding

 34. Hallo Ray kom met een bewijs dat baas een moordenaar is,kun jij dat niet dan moet je maar stoppen met schrijven.
  Je hoort niet bij de beschaafde wereld.
  Je bent maar aan het ginne gappen als een drol in een pis pot.


  Maak melding

 35. beste Sjang,
  Wat voor bewijs wil jij ???
  Hitler heeft ook niemand vermoord toch gaat hij de geschiedenis in als wereld grootste massamoordenaar.
  voor Pol pop,Mao sedong,staling geld het zelfde.


  Maak melding

 36. Sjang sommige zieke geesten kan je nou eenmaal niet serieus nemen.

  Moordenaar is hun stopwoord, vandaar dat het hele 8 dec. gebeuren niet meer serieus wordt genomen, het wordt misbruikt.


  Maak melding

 37. @O.B.

  Het woord is behouden uit een minder waardigheid gevoel.De vrijgekomen slaven wilden zich voor doen als hun voormalige meesters.Die noemden de hindustaanse immigranten koelie’s.Let op.Toen ze[de slaven] vrij waren,moesten ze met minder genoegen nemen dan dat ze op de plantage kregen.En om hun afgunst op de immigranten[die waren verzekerd van een inkomen uit arbeid] af te reageren bleven ze hun tegen beter weten in koelie’s noemen en dat zet zich tot heden voort.

  Cobie.


  Maak melding

 38. Voor mij en vele anderen liggen S.Roopram en Benjamin Mitrasingh (geen koelies maar Hindoestanen)op het zelfde plan.HOOG NIVEAU JONGENS!Intrinsiek gemotiveerde wetenschappers,die ondanks alle protesten van eigen soort het niet schuwen,de “WAARHEID” van het donkere verleden aan het licht te brengen.PROFICIAT SURINAMERS!WEDEROM EEN GEWELDIG INITIATIEF!!!


  Maak melding

 39. Even een vraag aan de Surinamers:-
  Is deze GEWELDIGE ARCHEOLOOG en RASECHTE SURINAMER wiens naam ONGETWIJFELD straks in de annalen van de Surinaamse geschiedenis zal prijken niet een (klein)zoon van wijlen prof.mr.dr.BEN MITRASINGH?
  Wat een geweldige VOORBEELDIGE SURINAAMSE FAMILIE!BRAVO!!!!Die bestaan er gelukkig ook!


  Maak melding

 40. @Jacobus

  Jouw verhaaltje klopt niet. Ik zal de meest gebruikte benamingen voor de etnische groepen in Suriname voor je opsommen:

  Kafrie, nengre, neger, blakkamang, koelie, hindustani, jampanesie, jampa, snesie, ingie, djuka, buru.

  Wat voor afgunst komt erbij kijken om iemand kafrie of koelie te noemen?

  In Calimerostan heb ik witte mensen het woord koelie horen gebruiken voor een Hindustaan en neger voor een Creool.

  Kun je dat verklaren?

  Geen witte Calimerostaan noemt een Marron echter een djuka.

  Kun je ook dat verklaren?

  In Suriname worden Hindustanen door arme en rijke Creolen koelies genoemd en omgekeerd: arme en ook rijke Hindustanen noemen Creolen kafries.

  Dus geen afgunst maar gewoon de wet van Newton. Actie = reactie.


  Maak melding

 41. @sjang

  WAAROM HEEFT HIJ DAN AMNESTIE NODIG,ALS HIJ ONSCHULDIG IS !?
  Waarom de zaak te boxel want een strafzaak begin je niet wanneer iemand zo onschuldig en heilig is als bouta.
  Waarom kunnen de rechters in Suriname zelf geen uitspraak doen maar moeten ze een uitweg zoeken om ver weg te blijven en het liefst niet met een vonnis te komen?
  Denk jij dat er voor de ordinaire mensen ooit in de geschiedenis van Suriname een strafzaak zo abrupt is stopgezet omdat ze speciaal voor de misdadiger een of ander moeten gaan wijzigen of toetsen?
  Die man is Schuldig,jullie ndpers moeten niet denken dat straks wanneer de amerikanen gaan zeggen dat bouta een kans moet krijgen ,dat wij dat automatisch gaan accepteren. Is het niet deze hoop waarom zijn vrienden straks deze reis naar Amerika gaan maken?
  Je bent geboren na 1990,hou daarom je snavel dicht want alles wat is voorgegaan eerder heb jij niet meegemaakt en nooit in de schoolboeken gelezen. Vreemd is het wel dat die heldendaden van je vriendje bouta niet in de schoolboeken mag voorkomen,ZEER VREEMD.
  HIJ is jou ONSCHULDIGE,SCHULDIGE BOUTA.
  Voor de rest van ons is hij gewoon de SCHULDIGE moordenaar.
  Zou jij ook voor een ander misdadiger ook zo tot het uiterste willen gaan ,een misdadiger die toevallig geen bouta heet,om die proberen vrij te pleiten?
  Nee dat ga je niet doen , want dan is hij toch je lieveling niet,dus zoveel medegevoel zal je niet voor die andere crimineel hebben.
  Je lieveling gaat ten onder ,vroeg of laat.Hij gaat niet voor altijd zijn straf kunnen ontwijken.
  De genadeslag volgt speodig!!
  Kus je lieveling alvast Bye,bye,slet!


  Maak melding

 42. @MEDUSA.
  Er is een nieuwe heldin onder de Surinamers opgestaan m.n.Widiya Punwasi, arts en voorzitter van stichting Swarnapath/Mind Console Center.
  Weet je wat ik stilaan begin te denken?
  “ER IS TOCH LICHT AAN HET EIND VAN DE (DUISTERE) TUNNEL.”
  Het is in de laatste tijd vaak te merken dat er grote geesten opstaan om ons eindelijk (n.b. wetenschappelijk)wegwijs te maken.
  DEZE SURINAMERS VERDIENEN EEN LINTJE!


  Maak melding

 43. @anna_z

  Herhinner jij je nog toen in nederland enkelen van jou soort boeken probeerden te verbranden omdat het woord neger in voor kwamen?
  Kan je mij het verschil uitleggen tussen een Koelie en een Hindostaan?Naar het schijn heeft jou soort een verklaring hiervoor.Ze staan te schreeuwen dat zij geen koelie zijn maar hindostaan.
  Ga even met ze beraadslagen en kom dan met een antwoord,okay!


  Maak melding

 44. @Lasede_bouta

  Whahahaaaa..
  Ik heet je van harte welkom op deze pagina die je gerust het heiligdom van de ndp sekte kan noemen en de negatieve waardering die wij krijgen liegen er niet om.
  Hahahaaaaa…Lasede_bouta,
  De negatieve waardering neem ik altijd met een extra geintje zout op,wie neemt deze ndp clowns nog ernstig nu?


  Maak melding

 45. @Ray

  Beste Ray,

  Zowel het woord neger als koelie zijn door de koloniale witte man bedacht met geen enkel ander doel te denigreren en te dehumaniseren. De woorden moesten een maximaal psychologisch effect sorteren en de inferioriteit van deze groepen bevestigen.

  Iemand uit Ghana noemen we een Ghanees. Iemand uit Hindustan noemen we een Hindustaan. Iemand uit Suriname noemen we een Surinamer.

  De verzamelnaam voor mensen uit Azië is Aziaten. De verzamelnaam voor mensen uit Afrika is Afrikanoiden en niet Negroiden.

  Afrikanoiden die blij zijn met het woord neger en zich ook zo laten noemen zijn voor mij ook negers. Ze gaan dan akkoord met hun denigrerende, door de koloniale witten bedachte naam en gedragen zich ook vaak als een neger. Dit zijn de zwaar koloniaal geconditioneerde negers met een overmatig postkoloniaal syndroom.

  Aziaten die blij zijn met het woord koelie en zich ook zo laten noemen zijn voor mij ook koelies. Ze gaan dan akkoord met hun denigrerende, door de koloniale witten bedachte naam en gedragen zich ook vaak als een koelie. Dit zijn de zwaar koloniaal geconditioneerde koelies met een overmatig postkoloniaal syndroom.

  Ik zie Hindustanen als mijn broeders en zusters en ik noem ze in de eerste plaats Hindustanen. Als ze echter denken superieur te zijn en mij kafrie of neger noemen dan zal ik ze op mijn beurt meteen degraderen tot koelies. Dan zijn ze in mijn ogen meteen inferieur omdat ze de regels van de beschaving overtreden.

  Hopelijk heb je genoeg aan mijn uitleg en het is aan ons Surinamers dit cirkeltje te doorbreken. Actie = reactie!!!!


  Maak melding

 46. anna_Z

  Het woord koelie komt origineel uit India en hiermee worden een groep mensen genoemd die een bepaald beroep hebben . De sjouwers uit India worden Koelies genoemd.
  De bevolking wordt hindostanen genoemd.
  Wij hindostanen in Suriname noemen mekaar onderling gewoon hindostanen .

  Eerder werd het zwarte ras gewoon aangeduid als zwarten en zwartzinnen. Ik geloof niet dat jou ras zo aangeduid zou willen worden.
  Het woord negro betekend zwart in het portugees.
  De slaven die door een portugees schip vervoerd werden toendertijd werden toen negers genoemd vanwege hun zwarte huidskleur.

  Heb jij dan onderzoek gedaan hoeveel mensen graag koelies genoemd zouden willen worden. Als het woordje neger of zwarte hinderlijk is bij jullie zo is dan ook koelie hinderlijk voor ons.
  Omdat wij, de hindostanen, geen rel willen veroorzaken met de slang benamingen die ons graag gegeven worden door anderen,doen wij dan ook alsof het ons niet schelen kan,gewoon om de vrede tussen iedereen te behouden.


  Maak melding

 47. @Ray

  Het woord negro is Spaans voor zwart. De Spaanse taal stamt uit het Latijn, welke taal weer origineel stamt uit het klassieke Grieks. Het woord negro, in het Grieks, is ontstaan uit het woord necro, hetgeen dood betekent.


  Maak melding

 48. Beste Anna_Zoeloe: Volgens mij was jij degene die ” Afrikanoiden” telkens weer het ultieme superieure ras noemt

  Anna_Z “Als ze echter denken superieur te zijn en mij kafrie of neger noemen dan zal ik ze op mijn beurt meteen degraderen tot koelies”

  Dis tot welke soort moeten we jou degraderen?


  Maak melding

 49. Beste Ray:

  Anna_Zoeloe beschouwt het witte ras tot dienaren van de duiver en dus is al kwaad op deze wereld de schuld van de witten.

  Lekker makkelijk toch?


  Maak melding

 50. @anna_Z
  Het woord negro staat voor het woordje zwart voorzowel in de talen spaans en het portugees.
  Het woordje Negro of negers werd toen gebruikt om de slaven te noemen naar gelang hun kleur.

  In 2002 heeft een groep Surinamers (Stichting Eer en Herstel Betalingen van Slachtoffers van de Slavernij in Suriname) via de rechter geprobeerd het woord ‘neger’ uit het grote woordenboek van Van Dale te krijgen. Deze Surinamers zeiden dat het woord neger hen herinnert aan de koloniale onderdrukking en zodoende pijn veroorzaakt. De rechter zei dat het woordenboek alleen de betekenis van woorden weergeeft en neger betekent nu eenmaal zwart mens.


  Maak melding

 51. @Lasede_bouta

  Sangggg!!!!!……je krijgt plusjes omdat je geen Ray heet!!!

  Hahahaaaaaaaa het zal regenen van de plusjes bij jou met of zonder reaktie!
  Ik denk dat jouw reakties steeds hetzelfde moeten zijn namenlijk deze;

  ;Ik ben getroffen door jullie eerlijke reacties. Daarom zal de mijne ook negatief gewaardeerd worden.;

  Van de ndp fanaten zal jij altijd gezegend worden met de plusjes.Whahahaaaaa…wat een pret op deze zaterdag!


  Maak melding

 52. @Lasede_bouta

  Ik plaag je alleen maar hoor!
  Jij staat aan de goeie zijde,aan de zijde van de rechtgeaarde surinamers vandaar dan ook de plusjes.
  Niet opgeven en niet zwichten we gaan door met de strijd en de ndp fannaten laten we ver achter!


  Maak melding

 53. @Anne

  Heb je dit gedicht gehaald uit je grootmoeders gedichten boek getiteld..het grote RACISTISCHE GEDICHTEN BUNDEL?
  Is er dan niemand in jou familie die normaal is,eentje gewoon uit de tijd van nu,of zijn ze allemaal racisten die gewoon de racistische mentaliteiten van genaraties na generaties overnemen?


  Maak melding

 54. @Anne
  Hahahahahahahahahah,;Aaaaaah!!Leuk!!!
  Deze dichtvorm kan ik me nog herinneren uit mijn schooljaren(4de klas atheneum om precies te zijn).
  Het staat meer bekend als alliteratie,stafrijm,
  letterrijm.(Of soms foutief ook beginrijm genoemd).
  JE HEBT JOUW CARRIÈRE MISGELOPEN BLIJKT NU!
  Je hebt wel humor;en dat waardeer ik erg,juist op zulke trieste momenten!


  Maak melding

 55. @Sjang.

  Een vreemde in Jeruzalem?

  @Afoe ede.
  Werk je tegenwoordig bij Djinipi?Ondanks al je ellen lange post,staan er enkele palen nog midden op straat in mans diepe kuilen,om de weggebruiker te wijzen op gevaar[door burgers geplaatst].Sommige staan haast een jaar de straat te sieren haha zonder dat jouw regering er wat aan doet.Wat je stuurde is net wat de rasta deed.De misdaad is gedaald terwijl een toerist nog dezelfde dag was neergeschoten en enkele dagen daar voor de wachter van Naskip was vermoord.

  Cobie.


  Maak melding

 56. Medusa je bent de triestheid op zich, overal ben je bezig met je gezanik, en gezeik. Mensen worden moe van jou, ik niet hoor, ik ga nu een lekkere okro bravoe… achter mijn…….. ja ja.


  Maak melding

 57. @Okro soepoe
  Toon karakter en praat niet voor ANDEREN,maar doe het voor je zelf.Als je niet moe van mij wordt,waarover lul je dan!Mensen dit,mensen dat ….. bah!
  Jij verschuilt je overeenkomstig jouw geaardheid weer achter ANDEREN.Wees een vent en kom uit jouw vermolmde houten schuilplaats te voorschijn!
  Alweer een ANDERE nickname?
  Hoeveel zijn het er nu al,15?


  Maak melding

 58. @MEDUSA.
  Wat goed van je zeg!Wat zijn jouw reacties raak!
  Ik heb tot nu toe alles gevolgd.Ook van de info tav de Afrikaanse regeringsleiders heb ik wat kunnen opsteken.
  Het is een schande dat men op dit forum denkt dat geen enkele Afrikaands leider een behoorlijke opleiding heeft genoten.Je kan hieraan merken hoe er op alles wat uit Afrika komt wordt neergekeken.SCHANDE.
  En MEDUSA ik word niet moe van je …. laat ze maar lullen …… nogmaals bedankt.


  Maak melding

 59. medusa kies ing aow ing bere voeroe hij kan niet terug naar su geen moer heeft hij so botoooooo medusa ga rustig in je bar zitten en ga zuipen je praat overal poep


  Maak melding

 60. @perro
  Voor jouw onnozele huichelachtige kop:
  MEDUSA was nog geen 3 weken geleden in Suriname en a tang mindrie ding sma sang joe e karie foe tja vooruitgang “PLIJER NANGA BLAUWKOP”!Hihihihi!


  Maak melding

 61. Ai Pero ie sakka eng djing a dong kaw, soso fromoe ai takki, a prakseer tak eng na gado, gado no wan eng
  dibrie wel,sma dong jere, soso kkkk deng takki. Ma mo gwa oso tra wiki, oeng oso, even mi beng volg a torie
  tap a side diesie, tang boeng.


  Maak melding

 62. pero

  no hatie joe ede nanga deng ollan bakroe deng no mang takie ekte torie,,,soso kosiekosie,,,deng ekte sranang mang no e kosiekosie,,,liebie deng oland bakroe wantie deng no sabie trafasi,,zij weten het toch zo goed,,laat hen in hun garie,ai soso garie,,,,djonsro deng o ka nanga na regering foe deng


  Maak melding

 63. @Okro soepoe
  Joe na wang even biegie lôllie lik a ning foe joe!Gwe snel na oso mik ding pot moro lôllie djie joe,want a okro tap joe ede ê kba!Snel,donder op snel,donder op snel!
  SLIJMERD eerste klas!
  ZOEK NOG EEN ANDERE NICKNAME?Hollands ie no mang takkie,Sranangtongo joe no mang takkie!Sang ê tang over?Soso wan iepie kkkkkkk!Kar a moderator foe kong jip joe!


  Maak melding

 64. @ ik
  Sang joe ê skrifie? ollan of oland?Hahahahaha,joe dong boeriekie joe!Joe dong likie a mattie Perro,a slijmerd okrsoepoe (die ô go na oso,go soekoe moro slijm)!Hihihihi!


  Maak melding

 65. Medusa
  Soema na joe? Joe na porie

  Jij de groot geleerde van het forum,jij hebt altijd wat te lullen met jou graf bek,.
  Ik had jou al gewaarschuwd maar jij blijf maar doorgaan.
  Ik weet dat jij in het onderwijs van jou blanke meester onderricht ben en alleen maar commentaar wat betreft su mijn geboorte land kan leveren,maar daar erger ik mij niet aan,,alleen vind ik dat jij hoe zwaart jij ook mag zijn,jij niet zwart van binnen ben.
  Poorlai dat jij ben en heel dom ook nog
  Laat jou na kijken door lawmang datra


  Maak melding

 66. Medusa

  Als ik echte surinaamse taal zou schrijven,dan zou jij dat niet kunnen lezen
  omdat het te moeilijk voor jou zou zijn om te lezen.
  En jij blaft te veel,,,bek dicht ,want het stinkt

  Graf bek


  Maak melding

 67. @ik
  Ik zeg tegen jouw matie …… ?Ik heb k… met jouw en je matie!Je hep mij kewaarschuw nôh?
  Dan sang?Mie moes frede foe joe?
  Boi,go jep joe swagrie perro pran bieta ksabba jere!
  Graf bek!


  Maak melding

 68. Medusa

  Over schrijven gesproken,,let maar op jou woord keuze
  Of probeer jij het sranang tongo te schrijven,nou,dat kan geen zwarte hollander hoor
  Graf bek


  Maak melding

 69. @ik
  1.Radeloos …. huh???No warrang!Alleen mensen die ik NIET verafschuw kunnen mij radeloos maken.JIJ NIET!

  2.Over schrijven gesproken??
  Over schrijven gesproken,,let maar op jouW(met een W) woord keuze(woordkeuze moet één woord zijn)!
  Of probeer jij het sranang tongo(Sranangtongo met hoofdletter S en moet één woord zijn) te schrijven,nou,dat kan geen zwarte hollander(Hollander met hoofdletter H) hoor!
  Over schrijven gesproken??Hahahahaha!Boi go sriebie jere!


  Maak melding

 70. @Felix.
  Wees wijs en bemoei je er maar niet mee;anders zou je ook op je lazer kunnen krijgen.
  Mijn grootmoeder zou zeggen:”A obia a no foe joe;dus no spiet na inie!”
  So watch your steps!


  Maak melding

 71. ik

  hehe,,lekker geslapen

  fa medusa,alles goed met jou,ik heb een lekkere bravoe soepoe gegeten en het was lekker.

  even nog jou reactie over lagere school

  nou meisje mijn lagere school opleiding heb ik al jaren afgemaakt,en weet jij,ik heb ervan genoten,en heb het met ruim voldoende gehaald.
  Maar ik had sterkere reacties van jou naar mij verwacht
  if ju wani leri wan bigi man wan sani,dang ju musu kenapu tranga in ju su,no tjari door aj na tapu sma wanti mi sabi da ju na wang koni uma,sabi da koni bung da koni kang dong,.
  als jij zo wijs ben,waarom probeer jij bijna iedereen een les te leren in het nederlande taal kunde en niet in het surinaamse taal,maar ja jij zal jou reden hebben toch.Maar no spang,jij jou ding en ik de mijne.
  ik gaat werken,nog een fijne dag toe gewenst


  Maak melding

 72. Ray ,
  Help liever dhr.Mitrasing met het opgraven van de in koele bloedde doodgeschoten uitgebuitte plantage-arbeiders die voor hun rechten opkwamen en op jouw lijken , dan awarra’s en knippa’s te zitten vergelijken!!!
  Doe jij op z’n minst iets nuttigs voor jouw voorvaders/voormoeders en zeker jouw nageslachten !!!
  Mitra’s beschouwt het als een missie en dat had ook voor jouw gemoeten .
  Ik hoop van vurig dat de missie van Mitra een Nationaal karater krijgt , het is een ” MUST ” !!!
  Dit heeft niets en niks te maken met de huidige president van onze Republiek Suriname !!!
  Borbori nanga Loslosi a no a wan !!!
  Thoor nak djaihe bhayoh ???
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 73. Jullie moeten op het bericht reageren en niet elkander discrimineren.Slachtoffers van 1902 zijn te vinden in Kampong Sawah(een plaatsje in Mariënburg)zei een Pahé een saotoverkoper.


  Maak melding

 74. @Sempa

  Als mensen die op mij lijken de wet overtreden vind ik dat ze voor het gerecht moeten komen. Deze mensen hebben iemand vermoord door een vals gerucht en bedreigden ook de militairen. Dan weet je wat je tewachten staat. De meeste Hindostanen willen niets met de zaak te maken hebben. Alleen de NDP wil wat valse sentimenten opwekken door het op te rakelen.


  Maak melding

 75. Ray ,
  Deze kwestie heeft niks te maken met de NDP .
  Het is de sociale wens van de nazaten om helderheid in deze te krijgen !!!
  ” Deze mensen hebben iemand vermoord door een vals gerucht en bedreigden ook de militairen ” , aldus Ray !!!
  Zeker dit laatste werkt aan mijn lachspieren !!!
  De koloniale bezettings regime die zwaar bewapend werden en tegenover ongewapende uitgebuitte plantage-arbeiders voelden zich bedreigd ???
  Ray , bijdeze krijg jij de titel van ” grapjas van het jaar ” !!!
  En dit ook ; ” Dan weet jij wat te wachten staat” !!!
  Ai Ray en naar jouw optiek was het gerechtvaardigd om een massaslachting onder/op de uitgebuitte en onderdrukte plantage-arbeiders te plegen !!!
  Inderdaad , jij bent niet een waarachtige Hindoestaan maar een ” KOELIE ” (KRUIER)!!!
  RAM RAM , SHITA RAM , NEMISTY !!!
  SARNAM , HAM THOKE TJAILA , BEHOED BEHOED !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 76. Welke nazaten? Ik heb geen enkele gehoord. Je moet je diep scghame om deze drama te misbruiken voor eigen gewin. JIJ BENT DE GRAPJAS.

  Over uitbuiting geproken: Deze arbeiders kregen dezlefde loon als een arbeider in Nederland teondertijd. Door jullie lijder is deze verhouding nu scheefgegroeid. Jij bent duidelijk geen hindostaan maar een zgn. koeliehater. En je misbruikt deze koelies om zelf beter te worden.


  Maak melding

 77. Natuurlijk , Ray DE KOELIE is geen nazaat van de in koele bloedde doodgeschoten uitgebuitte plantage-arbeiders die voor hun rechten opkwamen , al leken zij allemaal op Ray !!!
  Maar Ray , DE HINDUSTAAN zeker wel , een pure/ras-echte nazaat van ….!!!
  In deze geef ik jou groot gelijk !!!
  Ja Ray , uit jouw relaas kan ik maar enkel de conclusie trekken dat jij aan een vorm van desociatieve stoornis lijdt !!!
  En betreffende misbruik en uitbuiting : Mijn persoon hoopt het vurig dat het voorgenomen actie/missie van dhr.Mitrasing een Nationaal karakter mag krijgen c.q een Nationaal draagvlak !!!
  Een MUST !!!
  Het is naar mijn optiek een Nationaal aangelegenheid!!
  Thoor nak djane Bhayo ???
  SARNAM , Ham thokhe djaila , behoed behoed !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.