Goudzoekers knagen weer aan natuurpark

17

PARAMARIBO, 7 sep – Het natuurpark Brownsberg wordt weer zwaar belaagd door goudzoekers. Dit meldt de Times of Suriname. Toeristen nemen op verscheidene plekken graafmachines waar. Eerdere opruimingsoperaties lijken weinig indruk te maken. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, OGS, is het dweilen met de kraan open.

Er kan vandaag worden opgetreden en de goudzoekers zijn morgen terug. Het gebied rond de Brownsberg in Brokopondo is ook nog uitgestrekt. “Pas als je over het gebied vliegt, kan je zien waar men bezig is”, zegt Dompig. Onlangs nog is een groep goudzoekers het gebied uitgejaagd. Intussen vertoont het ooit gaaf groene park meerdere kale plekken. De goudzoekers uit vooral omliggende gemeenschappen, gaan er zonder voorbehoud tekeer.

De commissie wil een permanente oplossing. Steeds achter goudzoekers aangaan komt niet in de taakomschrijving voor. Beheerder van het park is Stinasu, die niet over bewakers beschikt. “Maar dit wil niet zeggen dat OGS een instantie is, die babysitter moet spelen voor Stinasu”, aldus Dompig. Elders in het binnenland heeft de OGS eerder wel bewakingswerk verricht. Dat was op een goudmijn van staatsbedrijf Grassalco, dat later de bewaking overnam.

17 REACTIES

 1. Voor onze Natuur in Suriname roep ik de overheden op.
  Doe wat aan deze vernietiging van onze natuur.
  Niet praten wijzen maar doen.
  Kom van je luie reet en onderneem actie.


  Maak melding

 2. Hier kan ik echt boos om worden.

  De Mensen worden is SU niet met rust gelaten, laatstaan de Natuur! Zo laag is het geworden! Laat svp de Natuur met RUST!!!!!!!

  Hopelijk dat Moeder Natuur niet boos wordt!! dan is het een groot probleem!!


  Maak melding

 3. Gerald Dompig, je geeft nu jezelf een bewijs van onvermogen. Overigens hebben veel leden van de Commissie Ordening Goudsector grote belangen in diezelfde sector. Een onafhankelijke commissie is het dus niet. Wiens brood men eet, wiens taal men spreekt. Stinasu is als speler al afgevallen na de arrestatie van de directeur (smeergelden). Dit zal gewoon doorgaan omdat de wetgeving op dit punt van alle kanten rammelt.


  Maak melding

 4. als die stuk gebied, geïsoleerd word,met omheiningen er om heen,met een toegang verbod,,;en dat om behoud van grondstoffen en uitbuiting ervan.
  misschien zou het goed zijn om die oppervlakte op te meten.
  Ik vind dat het su bodem niet uitgebuit moet worden,,natuurlijk ligt er goud of diamant,maar dat wil niet zeggen dat wij dat moeten gaan uitbuiten voor eigen gewin of het maken van wapens of machines die de arde en mens vernietigd,;dus al die grond delvers die in su bezig zijn;;er zijn andere alternatieven die,nog mens,nog natuur,schaad,,er zijn genoeg dingen in het leven om gelukkig te zijn;,op deze manier vernietigen wij ons zelf en aard van su,,en aan die handelingen geef ik niet mijn goedkeuring..er zijn genoeg andere alternatieven


  Maak melding

 5. Het moet samen opgelost worden,om die natuurlijke rijkdom te behouden voor een natuurlijk evenwicht in Su ,,het is eigenlijk niet voor uitbuiting bedoeld.


  Maak melding

 6. Oppakken, opsluiten en hoge boete opleggen helpen niet. Het land gecontroleerd laten ontginnen, kan tenminste de schatkist spekken. En daarnaast werkgelegenheid creëren.


  Maak melding

 7. Wat een slap gedoe zeg … “Onlangs nog is een groep goudzoekers het gebied uitgejaagd” klinkt allemaal wel heel erg stoer.

  En volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, OGS, is het dweilen met de kraan open met andere woorden, de OGS staat volledig machteloos tegenover deze goudzoekers die het land bestelen en vernietigen.

  Uiteraard zegt deze man niet dat hij machteloos is vanwege de politieke afspraken omdat de mensen in het binnenland rustig gehouden moeten worden en op deze wijze zelf werk en inkomen gecre-eerd wordt.

  Ondertussen verdiend de staat er niks aan en kost het op de lange termijn heel veel geld want hetgeen vernietigd is komt niet meer terug.


  Maak melding

 8. Doe zoals de fransen dat doen. De boel kapot schieten en in brand steken en een fikse boete betalen of zoveel maanden Santo Boma.
  Suriname kent een te softe aanpak als het erop aankomt om op te treden tegen Brunsie zijn familie


  Maak melding

 9. De politie in Suriname schiet zonder te aarzelen op een manjadief, op een fietser die geen licht heeft, op een man die de fiets en de kleren van een agent steelt en ze doorzeven een auto met vier verdachten waarvan nog steeds niet vaststaat of ze echt iets uitgevreten hebben. Door op de vernietigers van de Brownsberg te schieten kunnen ze tenminste iets goeds doen.


  Maak melding

 10. @pasew: SPREKEN IS ZILVER ZWIJGEN IS GOUD!!!!

  Maar de BOSGOD komt straks in actie.
  Deze zal de rivieren en kreken in dat gebied echt gaan verkleuren met KWIK.
  Dan komen de volgelingen van Lonnie B. naar Par’bo voor gratis medische hulp.

  En wie zal daarna het zelfde gebied willen OCCUPEREN?

  Misschien moet ik een aantal KAYAPO indianen met grote lippen uit Brazilië laten overbrengen naar Bronsberg.

  Als die Gerold Dompig & co. nu geen stappen onderneemt
  in Bronsberg, dan wordt het straks een nog groter probleem.


  Maak melding

 11. aah…Dompig duikt! Dompig na wang duikmang.

  Geef me een brik. Je bent toch de autoriteit???

  Na idool pot ie drape tap a stoeroe! Of na matie foe idool e soekoe gotoe drape?Dang je duik?


  Maak melding

 12. Delvers ontvangen moderne goudzoekerskaart
  Staat int tientallen miljoenen bij goudpontons
  08/09/2012 (dWT.com)

  Paramaribo – Eigenaren van zestien reuzegoudpontons, de zogeheten ‘scalians’, hebben kortgeleden belastingaanslagen van gemiddeld SRD 5 miljoen ontvangen. De pontons opereren al jaren in diverse rivieren, maar hebben eerdergeen belastingaanslagen ontvangen.

  De manager van de Commissie Ordening Goudsector, Gerold Dompig, reageert trots. “Een deel van de bedragen is al betaald”, onthult de manager die de inning ziet als tegenbewijs aan critici die stellen dat deze goudoperatie geen inkomsten voor de staat genereert. Hij benadrukt dat ook eigenaren van kleine pontons aanslagen zullen ontvangen. Voorbereidingen daartoe worden reeds getroffen. De Marowijne-, Suriname- en Corantijnrivier zijn bezaaid met ruim tweehonderd van deze kleinere operaties. De pontons riskeren opgeruimd te worden als na onderzoek blijkt dat het milieu teveel schade van hun activiteiten ondervindt.

  Trots toont hij zijn pasje. Duval da Silva is de eerste porknokker die zijn goudzoekerspasje ontving. Dit houdt in dat hij legaal aan goudwinning mag doen in een bepaald gebied.-.

  Op het land vlotten de plannen zo goed dat Dompig ervan overtuigd is dat de overheid “voor een groot deel de zaak onder controle heeft, met wat oprispingen hier en daar”. Goudzoekerskaart Gisteren is de eerste hypermoderne persoonlijke goudzoekerskaart overhandigd aan een Braziliaanse delver. Alle gegevens van de porkknockers, waaronder belastingafdrachten, werkgebied en identiteit zijn op een computerchip in de kaarten geplaatst. “De mannen in de legale sfeer brengen”, blijft het hoofddoel van de ordening. Ook zijn controleposten tevens hulpcentra opgezet langs alle belangrijke verbindingswegen naar de goudvelden. Een ‘quick-response team’ plaatst manschappen tussen 15 en 45 minuten ter plekke waar het edelmetaal onwettig wordt gewonnen.

  Het vervolg: En voor BRONSBERG NATUURPARK heeft Gerold Dompig (duikmang) geen enkele oplossing.

  Concessies
  Illegale goudwinning in het Brownsberg Natuurpark in Brokopondo lijkt een ‘chronische ziekte’ te zijn geworden. “De mannen die worden verwijderd keren tegenwoordig in de avonduren terug”, beklaagd Dompig zich. Hij weet dat het vooral om omwonenden gaat.

  Dus ze komen in de avonduren als SPOKEN terug.

  Als langetermijnoplossing zijn twee vrije gebieden geïdentificeerd ten zuiden van de concessie van multinational Iam- Gold. Deze zijn 4800 om 7200 hectare groot. Bewoners van de negen dorpen langs het Brownsweggebied komen eerst aan bod. Zij moeten zich wel in coöperatief verband verenigen.

  Scholing
  Dompig zegt dat, anders dan is gepland, de mijnbouwschool een aangepast opzet krijgt. Het team van trainers zal naar het veld trekken om delvers ‘on the job’ te richten. Per oktober beginnen de lessen.-.

  Met (schop) & (kwik) zullen ze worden onderwezen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.