Zelfmoordgevallen blijven toenemen in Suriname

42

PARAMARIBO, 8 sep – Het aantal gevallen van zelfmoord blijft toenemen. Dit zegt Widiya Punwasi, arts en voorzitter van stichting Swarnapath/Mind Console Center. Per jaar worden gemiddeld ruim honderd gevallen geregistreerd. Volgens Punwasi is dit veel te veel voor een relatief kleine bevolking. Alleen het aantal verkeersongevallen wil soms hoger liggen als doodsoorzaak. Piekjaar was 2008.

Toen werden honderd en acht en veertig gevallen geregistreerd. Sindsdien is er een afname met een voorlopig minimum in 2011. Toen waren er honderd en zeven en twintig gevallen. Hoewel er allerlei oorzaken te noemen zijn, is de wijze van verslaggeving in de media buitengewoon belangrijk. Het heeft alles te maken met de aanstekelijke aard van zelfmoord. “Zelfmoord is een virus net als bij griep”, zei Punwasi tijdens een presentatie voor journalisten.

De overdracht is zo geschied. De gemiddelde leeftijd van zelfmoordenaars ligt rond de vijfendertig jaar. Een flink deel van de beroepsbevolking valt dus vroegtijdig uit. Bijna zeventig procent bestaat ook uit mannen. Punwasi vindt het daarom belangrijk dat journalisten en media letten op hoe er verslag wordt gedaan. Het beste is berichten over zelfmoord of suïcide op de binnenpagina van kranten te plaatsen. Ook zouden deze twee woorden niet verwerkt moeten worden in de titel.

Bekijk ook:


42 REACTIES

 1. WHO: jaarlijks miljoen zelfmoorden
  Gepubliceerd op 8 september 2012 – 5:06 am

  GENEVE (ANP) – Jaarlijks plegen 1 miljoen mensen zelfmoord. Dat heeft de World Health Organisation (WHO) in een rapport bekendgemaakt, voorafgaand aan de werelddag ter voorkoming van zelfmoord op maandag.

  Dat betekent dat elke 40 seconden iemand sterft door zelfdoding. Het aantal pogingen ligt twintig keer zo hoog. Volgens de WHO doet vijf procent van de wereldbevolking tenminste één keer een zelfmoordpoging in zijn of haar leven. Volgens de WHO is er dan ook snel actie nodig. ,,Omdat zelfmoord is te voorkomen, is het belangrijk dat regeringen investeren in preventie”, aldus het rapport.

  In Oost-Europa wordt het vaakst zelfmoord gepleegd, Zuid-Amerika heeft de laagste cijfers. Onder jongeren van 15 tot 19 jaar oud is zelfmoord de op één na meest voorkomend doodsoorzaak.

  En volgens Widiya Punwasi, is het belangrijk dat journalisten en media opletten hoe er verslag wordt gedaan over (zelfmoord of suïcide)
  Ook zouden deze twee woorden niet verwerkt moeten worden bij hun berichtgeving.

  Brrrrrrr!!! Let op persvrijheid.

  Probeer ook eerlijk te zeggen wat eventueel de oorzaken hiervan kunnen zijn.
  Want uit de gemeenschap kan altijd hulp worden geboden.

  Het belangrijkste heb ik niet uit het verhaal van Widiya Punwasi vernomen.
  En dat is: Zelfmoord is volgens het WHO te voorkomen, indien de Surinaamse regering ook “investeert” in “preventie”.


  Maak melding

 2. Een mens maakt niet zomaar even een eind aan zijn leven, daar is altijd een reden voor, en dat hebben we maar te respecteren, of we het ermee eens zijn of niet.
  ’t Is al erg genoeg als iemand geen uitweg meer ziet.


  Maak melding

 3. het is alom bekend dat zelfmoord in Su grotendeels of overwegend voorkomt bij de hindoestaanse bevolkings-
  groep. dat is een feit. vaak ligt de oorzaak in de relatie-sfeer of heeft te maken met liefde. het heeft niets te maken met een virus, zoals Widya Punwasi arts
  ons wil doen geloven.


  Maak melding

 4. er is een wereld spanning gaande die het wereld bevolking op verkeerde sporen lijd.
  door die verkeerde wegen en manier van denken die door de wereld heersers is ge crieert zijn er mentale en negatieve geestelijke spanningen ontstaan.,
  die negatieve reacties heeft zich in het wereld atmosfeer verspreid(landen van de wereld)met als gevolg dat er aanslagen,zelfmoorden,natuurlijk rampen enz ten gevolg zijn.
  het geeft wel aan dat in de Europese landen die zelfmoord gevallen veel hoger is,en dat er gelegenheid word geboden voor zelf doding,;dus in eoropa word aanleiding voor zelf doding ge crieerd (geen wonder,want het is in europa ontstaan)dus dat wil zeggen dat elke land in de wereld ook onder die negatieve invloed komt te staan en dat die invloed zijn werking vind onder hen die mentaal niet sterk zijn en een eind aan hun leven maken.
  dat is namelijk iets dat ik niet goed keur,,.Het leven is gegeven om te leven en niet om eigenhandig of door toedoen van anderen te beëindigen,en als de ware god die het gegeven heeft naar zich terug roept,,dan zij het zo
  het probleem in su heeft ook met die onzekerheid van wereld spanningen te maken(de invloed ervan).


  Maak melding

 5. Het komt door uitzichtloosheid, geen toekomst, depressie, liefdesverdriet, Ruzies etc.etc.

  Ik zou tegen dit soort mensen willen zeggen” NIET DOEN” Ga hulp zoeken, praat erover met specialisten. Denk desnoods 10 keren goed na!! het leven kan heel mooi zijn of je maakt het mooi!!

  Maar dat je het toch doet en je bent niet meer tegen te houden, neem de boeven, rovers, verkrachters, oplichters, criminelen, moordenaars( in welk vorm dan ook) allemaal mee met je!


  Maak melding

 6. Dus dit verhaal zouden de Journalisten ook niet in de Media moeten brengen voor de burgers alsof het een ‘virus’ effect teweeg zou brengen.

  Uit dWT.com
  Zaterdag 8 September 2012

  VADER VOEDT BABY GRAMOXONE.

  Paramaribo – Een vader die een ruzie met zijn vriendin moeilijk kon verkroppen, besloot woensdag zijn zuigeling van drie maanden gramoxone te voeden. Hij nam daarna zelf een beetje van het verdelgingsmiddel in en bezweek gistermorgen aan de gevolgen. Moeder Consuela Larijn (23) verwerkt het drama moeilijk. “Het gaat nu stukken beter met mijn baby. Ze zijn bezig met het doorspoelen van het gif.” Larijn vertelt dat de zuigeling door de vader bij de oma is opgehaald.

  De grootmoeder stond het kindje af, niet vermoedend wat de vader van plan was. Vervolgens belde hij later Consuela met de boodschap: “Het is uit”. De ruzie was volgens de jonge vrouw niet zo heftig. Larijn is moeder van twee zonen.

  Naar het relaas van Larijn kon haar vriend zijn hart luchten bij zowel haar moeder als haar vader. Ze begrijpt nog steeds niet waarom haar nu overleden vriend tot zo een daad moest overgaan. Moeder Larijn verblijft vanaf woensdag met de zuigeling op de kinderafdeling van het AZP.

  Het hoofd van de Spoed Eisende Hulp, Fauzia Poese, bevestigt het geval tegenover de Ware Tijd. “Woensdag is het kindje binnengebracht. Na de eerste behandelingen is de baby opgenomen op de kinderafdeling.” Meer informatie kon het hoofd niet verschaffen, aangezien zij niet betrokken is geweest bij de zaak. Ook de politie was nog niet op de hoogte van het geval. Er zou nagegaan worden in welk ressort de tragedie zich heeft voorgedaan. Echter was de informatie vanuit de politie voor het ter perse gaan van deze editie nog niet binnen.-.


  Maak melding

 7. @Fer-e dat is het gruwelijk,…een oproep aan alle mannen: “als het uit is met je relatie, pak je spullen en move on” !!! Er zijn vrouwen genoeg hier in deze wereld.
  Als ze niet meer wilt, laat los!! No go stalk, nak ing,achter volg nanga dé law sani diesie.
  Als ze echt van je houdt komt ze terug,…en anders move on!!!Een vrouw is geen bezit!!!


  Maak melding

 8. Dit is een heel moeilijke materie waar iedereen mee zit de media, de samenleving en de nabestaanden.
  Ik vindt dat er over gesproken mag worden, in Nederland vraag men zich ook af of media berichten zelfmoord aanmoedigt, de deskundigen zijn er nog niet uit.
  Zwijgen helpt ook niet.


  Maak melding

 9. Een vd redenen zijn ook het volgende:

  Een Javaan was getrouwd en na twee jaren wilde hij scheiden van zijn vrouw. Zij gingen voor het gerecht. De rechter vroeg waarom wil je scheiden? Hij antwoordde; Meneer de rekter als je bana plant, krijg je bana tok? Als je casaba plant, krijg je casaba tok? Dies lesie mi pranie Djapanesie , dan hoe komt dan, fa kisie Blakaman?? Scheiding was toen al uitgesproken en hij terug naar huis en nam Clievozaad/of Gramaxone in!!! Alle problemen van hem opgelost.


  Maak melding

 10. Jongens, jongens ik wil niet moeilijk doen hoor.

  Maar we weten allemaal dat zelfmoord het meeste voorkomt bij de hindustaan, let wel NIET uitsluitend.

  Nu lees ik van een scribent het volgende.

  “Het komt door uitzichtloosheid, geen toekomst, depressie, liefdesverdriet, Ruzies etc.etc.”

  Hoe komt het eigenlijk dat mensen uit deze bevolkingsgroep die volgens sommige scribenten het zo goed doen en eigenlijk tot een soort supermens zijn verheven, zelfmoord plegen vanwege bovengenoemde zaken zoals uitzichtloosheid en geen toekomst.

  Laten we wel wezen als deze twee zaken een reden zijn voor zelfmoord zouden de Afro’s misschien wel massaal van de bosje brug moeten springen.

  Jongens het is niet om te lachen, maar duidelijk is dat iedereen zijn gebreken heeft, de een nog erger dan de ander. De blakamang heeft ook zijn problemen maar kiest er waarschijnlijk voor om lekker te gaan feesten, morgen is weer een dag denkt men, terwijl de hindustaan met zijn problemen toch waarschijnlijk aan grammaxone drinken denkt terwijl een djogo op dat moment beter van pas zou zijn.


  Maak melding

 11. Het enige virus, wat misschien met het hoge aantal zelfmoorden in SU te maken heeft, is het AIDS-virus. In Nederland kunnen degenen die met het AIDS-virus besmet zijn, via hun ziektekostenverzekering een cocktail aan aids-remmers toegewezen krijgen en met de besmetting oud worden. In SU is dat niet het geval, en als je met AIDS besmet bent en nauwelijks financiele middelen of genereuze ziektenkostenverzekering hebt, dan ga je door een hel. Zelfmoord kan dan een noodzakelijke oplossing uit de hel zijn.


  Maak melding

 12. @Afu Sensie mooi verwoord, maar een Hindoestaan heeft een ander cultuur en religie. Ze geloven in de reïncarnatie, dus de drempel naar zelfmoord ligt bij hun lager.
  En dan komt er nog eer en trots bij kijken.
  Vroeger was het in Nickerie heel erg, weet iemand of het nog zo is?
  Maar het blijft jammer. Een paar maanden geleden reed een vader (Hindoestaan)en kinderen de rivier. Ze verdronken allemaal.


  Maak melding

 13. Dit o0nderwerp van zelfmoord kan je niet echt een oordeel van geven,want het komt in alle bevolkingsgroepen voor,alleen bij de hindoestanen komt het het meestr voor in Suirname bij hun denk ik hoor dat het komt door de druk wat deze mensen mee moeten leven tussen hun families,hun zijn meer met gezichtsverlies en die domme complexen wat sommigen mensen mee worstelen.Een ding weet ik vanmezelf dat ik het lef niet zou hebben mezelf van kant te maken,daarom in dit leven waar we allemaal een stukje van een toneelspel zijn,te waarderen en niet denken dat het leven alleen maar goeie tijden heeft,het heeft ook zijn bittere tijden,life have no garanty,so live together good with eachother en niet denken dat het volksgebonden is met zelfmoord,kan veel redenen hebben,jammer dan en geen negatieve oordeel over hebben.


  Maak melding

 14. @Afu Sensie
  Een pijnlijk onderwerp.Het zijn trouwens de zelfde vragen waarmee ik zat!Voorzichtig maar to the point verwoord!Thanks voor de eye-opener!

  Nu ter zake!
  Waarom dit soort berichten niet op de voorpagina’s moeten verschijnen is weer zoiets!
  LAAT DE WERELD DAT WETEN.HET MOET EEN SCHRIKBEELD WORDEN VOOR HEN DIE OOIT DIT DUIVELSPLAN ZOUDEN KOESTEREN.

  Daarom jongens,geniet van het vrouwelijk schoon.Laat ze maar lullen over veel wijferij!GENIET VAN HET LEVEN!Partners(niet allen) kunnen elkaar onverwachts voor onvoorstelbare problemen zetten.
  Eentje weg?Mij een zorg!Het leven gaat door!
  De fles gramaxoon daarentegen zal in een grote koude djogo veranderen,des noods 10x zo groot.Even door het diepe dal gaan en “morgen” is alles vergeten!
  UITHUILEN EN DOORGAAN!
  Ik ben gelukkig en geef het leven daarom een 8!


  Maak melding

 15. ai suri patriot …ik ben het nooit eens met je maar deze keer sta ik aan je kant als zegt dat die drempel heel laag is bij de hindustaan om zelfmoord te plegen .maar laten wij voorzichtig zijn met conclussie trekken omdat het toch een gevoelige onderwerp is in su ..je wil echt niemand kwetsen het zijn onze landgenoten ..wat die punwasie zegt betweifel ik ten zeerste geloof er niets van dat het met virus te maken heeft ..de media mag er terughoudent zijn vindt men oke dat kan ..maar wij allen zijn mensen en mensen zijn nou eenmaal nieuwsgierig dus je wil toch weten hoe zo iemand aan zijn eid is gekomen .
  maar goed hopelijk kunnen wij het niet uitbanen wel verminderen .


  Maak melding

 16. @Afu Sensie

  Ik ondersteun je reactie. Een gezin met vijf kinderen moet zich ervan bewust zijn dat er kinderen bij zijn die danser, voetballer, arts, visser of wat dan ook willen worden. Niet alle kinderen zijn even intelligent en niet alle kinderen zullen arts of raketwetenschapper kunnen worden. Maar als de ouders alle kinderen dwingen om arts of raketwetenschapper te worden dan kan dat zware consequenties hebben.

  Verder wil ik de mensen erop attent maken dat armoede zelden een reden is om zelfmoord te plegen. Mensen met geld plegen juist eerder zelfmoord als ze plotseling, door wat voor oorzaak dan ook, hun hoge levensstandaard waaraan zij gewend zijn niet meer voort kunnen zetten.


  Maak melding

 17. UITZICHTLOOS,DEPRI,ETC.ZIJN NIET DE ENIGE REDEN.
  MEESTAL ZIJN HET DE WOEDEAANVALLEN DIE EEN GROOTE ROL SPELEN BIJ ZELFDODING.
  JE BENT DE VERLIEZER ALS JE JE WOEDEZINTUIG ZIJN GAAN LAAT GAAN.
  JE BENT PAS DE WINNAAR ALS JE JE EIGEN WOEDE DE BAAS BENT.
  MEN KAN ONTIEGELIJK VEEL BEREIKEN ALS JE JE WOEDE KAN BEHEERSEN.IK VIND HET HEEL ERG DAT WIJ NIET DE BAAS ZIJN VAN ONZE EIGEN ZINTUIGEN EN DAT DIT SOORT DUIVELS[WOEDE, HAAT, LUST ,VALS EGO,HEBZUCHT,GROOTHEIDSWAANZIN,ETC.ETC DE OVERHAND GEVEN/HEBBEN/NEMEN BIJ ONS.WIJ MOETEN DE MEESTER ZIJN VAN AL DIT SOORT VALSE EGO’S EN NIET DOOR AL DEZE VALSE EGO’S HUN BESTUURD TE WORDEN.


  Maak melding

 18. ik denk dat in principe elk geval op zichzelf staat en ook zo bekeken moet worden. Toch zou ik kunnen begrijpen dat door de één de druk van de omgeving anders gevoeld wordt dan bij de ander (ik zeg het met opzet zo).

  Oorzaak hoeft echt niet te liggen bij bv. arts moeten worden. Ook familiedruk ten gevolge van relatieproblemen kan een oorzaak zijn. Ga nou weer niet zeggen dat het ‘moeten”trouwen de oorzaak is, want in Japan zijn er beduidend minder scheidingen wanneer de ouders een partner helpen kiezen.

  Elk geval is een geval op zich en is even triest als de ander. In feite betekent het dat de slachtoffers zich in de steek gelaten voelen door hun omgeving (degenen die doelbewust zelfmoord plegen vanwege een permanente uitzichtloze situatie uitgezonderd)

  Als ik terminaal ben en ik lijd en euthanasie kan of mag niet, dan doe ik het ook zelf.

  Degenen die het uit wanhoop doen moeten gered worden. degenen die er weloverwogen en doelbewust voor kiezen moeten we met rust laten en we moeten hun keuze respecteren.

  Het is hun leven en zij zijn de enigen die er aan mogen komen. Als anderen dat ongevraagd doen, moeten ze zeer streng gestraft worden.

  Ik hoop dat de laatste alinea duidelijk is. 😉 😉 😉


  Maak melding

 19. En bij ons in de krant staat dat juist in Oost Europa de meeste zelfmoord gevallen voorkomen.
  Als de Hindustanen geloven in reïncarnatie ( doe ik ook) dan begrijp ik niet dat ze niet beseffen dat je terugkomt en het weer gewoon mag aanpakken, je schiet er dus niks mee op,maar goed, dat is een kwestie van bewustwording..


  Maak melding

 20. ik vind dat je de moed niet moet opgeven [bij problemen]en opzoek gaan naar een oplossing.zelf GOD zegt;ZOEK MIJ EN JE ZULD MIJ VINDEN.oplossingen komen ook niet naar jou toe.zoek ze en ook die zul je vinden.je mag wel waanhopig,uitzichtloos,depri zijn maar dat betekent lang niet dat je dom ben.gebruik je verstand en praat over je problemen.zelfdoding is geen optie.je wordt zonder PADON terug gestuurd op de aarde en begin dus weer WAAR JE GEBLEVEN was.je kan beter je leven vervolmaken en als je terug kom op d aarde DAN MET EEN SCHONE LEI BEGINNEN.bij zelfmoord heb begrepen dat 1000 jr geen nieuw lichaam krijg en op de aarde blijf ronddolen.NOU DAT IS ME NIET WAARD.


  Maak melding

 21. @sheela schrijft: Bij zelfmoord heb ik begrepen dat 1000 jr. geen nieuw lichaam krijg en op de aarde blijf ronddolen. NOU DAT IS ME NIET WAARD.

  Ik dacht onmiddellijk aan DRACULA.


  Maak melding

 22. Widiya Punwasi heeft in dit artikel (overigens een zeer triest bericht),gebruik gemaakt van het stijlmiddel “BEELDSPRAAK”!
  Zelfmoord werkt evenals het griepvirus zeer aanstekelijk op mensen die al een tijdje met dit moordplan in hun hoofd rondlopen.
  (Ik ken een gezin waar 2 kinderen zich in nog geen jaar van kant hebben gemaakt.)
  Niets aan de hand met de uitspraak,dus!


  Maak melding

 23. gister was het weer raak….treinvertraging arnhem – utrecht door zelfdoding!!!

  mijn overbuurman, manager bij de NS, vertelt dat dit niet in de krant verschijnt zo is afgesproken tussen pers en overheid, want het is idd aanstekelijk, het is net een virus!!

  zelfdoding op het spoor komt veel voor alsook vele andere vormen van zelfmoord, maar geen bericht in de NL-krant, behalve als het gaat om overdosis van het wit goedje waar mijn DADA zo populair door geworden is!!


  Maak melding

 24. @pasew, Odi odi.

  Dat klopt. Ook op het Metro spoorwegnet.
  Maar het is vaak ook heel moeilijk te verwerken door de familieleden/nabestaanden.
  Een bekende SuriNed heeft vorig jaar (2011) zich zelf van kant gemaakt om voor de Metro in Amsterdam Z.O. te springen.
  Hij was heel erg ziek. Hij heeft zelf een afscheidbrief voor z’n familieleden achter gelaten.

  Dit hebben ze ook niet in Media vermeld.
  Ze hebben n.l. een code hiervoor.


  Maak melding

 25. Als een teenager heb ik moeten verwerken dat onze buurman van 25 jaren oud zelfmoord pleegde en een zwangere vrouw en kind achterliet. Ik heb mij altijd afgevraagd wat zou ik anders hebben gedaan of deze zinloze doding te voorkomen.

  Mijn hindoestaanse gemeenschap wilt liever niet over deze realiteit praten. Wij doen graag puja en feestje vieren zonder realisatie dat onze gemeenschap door in een zelfmoord crisis gaat.
  Zelfs in de Ramayan wilt Sri Ram zelfmoord plegen toen rawan zijn echtgenote Sita gijzelde.
  Onze hindoestaanse gemeenschap moet pro active preventief worden op did gebied,
  elke puja moeten wij onze broesders en zusters vertellen dat reïncarnatie als een mens maar eens in de 8400000 reïncarnaties plaats vindt.
  Verder moeten de arya dewaker en sanatan darm samen gaan werken in crisis lijnen. Radio Rapar in aaj aur kal preventief gaan werken. Onze priesters, pandits en mullahs moeten de laatste 5 minuten van hun preek aan dit probleem werken en mensen in crisis aanmoedigen hulp te vragen en aanvaarden. En zoal Lalbehadoer altijd zegt ghoeda hafiez. Nameskar, Gods zegen.


  Maak melding

 26. Er zijn drie redenen van zelfmoord gevallen:
  1. Wanneer de zondige activiteiten van een mens veel begin te worden.
  2. Wanneer men niet de juiste spirituele kennis heeft over lichaam en ziel en men raakt conflict met problemen.
  3. Wanneer er problemen komen door onze zondige daden denken we dat door zelfmoord te plegen een einde komt aan alles.


  Maak melding

 27. zelf moord gevallen is zolang de mensheid bestaat..

  in de hele wereld kijk maar naar afrikaa,india, indonesië, vooral china-amerika al waar dagelijks zelf-moorden worden gepleegt.

  dit is niet van vandaag,maar levens lang gebeurt het..,maar in su. valt het op..

  in japan springen ze dagelijks voor de trein uit schamte om niet te slagen voor het leven..

  wat dacht je van de afrikanen die elkaar moorden de hoetoes en de toetsies

  ach ja zo kan je doorgaan het hoort bij het leven..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.