Parlementariërs naar VS voor waarheidscommissie

37

PARAMARIBO, 6 sep – Een delegatie van het parlement gaat binnenkort naar de Verenigde Staten van Amerika. Volgens delegatieleider Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP) is het de bedoeling te oriënteren over de instelling van een waarheids- en verzoeningscommissie. Er zal gesproken worden met instituten en organisaties. Ook Panama zal worden bezocht.

“We hebben voor Panama gekozen, omdat zij ook een bijna identieke situatie hebben gehad als in Suriname”, zegt Panka tegenover de Times of Suriname. In beide landen zal worden gesproken over het instellen van een waarheids- en verzoeningscommissie. Die moet onder meer de omstandigheden rond de Decembermoorden naar boven halen. De eerder dit jaar gewijzigde amnestiewet schrijft de instelling van een dergelijke commissie voor.

De oppositie en nabestaanden van de geëxecuteerden zijn tegen de nieuwe amnestiewet. Er zal niet worden meegewerkt aan activiteiten van de commissie. De coalitie wil na het bezoek doorgaan met het voorwerk. Het standpunt dat niemand wordt uitgesloten, blijft immer gehandhaafd. “We willen iedereen betrekken om een zo breed mogelijk draagvlak te krijgen. We hebben een plan van aanpak en kijken hoe de commissie het best op te zetten”, aldus Panka.

37 REACTIES

 1. Amnestiewet NU intrekken en Bouta moet voor de krijgsraad verschijnen. Deze poppenkast slaat nergens op. Natuurlijk moeten de nabestaanden hier niet aan meewerken.


  Maak melding

 2. dit zijn vooruitzichten die nog ondernomen moet worden,,dus,ik heb hierover nog geen mening,,,,,het enige wat ik kan doen is;de heren succes,wijsheid en veel verstand wensen,.

  power to the surinam peaple


  Maak melding

 3. één ding begrijp ik nog steeds niet,men wilt een waarheids commisie vormen,de hoofd verdachte is nooit verschenen voor de rechter voor verhoor,denken jullie dat hij dat nu wel zal gaan doen voor de waarheids commisie, hou mij AUB niet voor de gek hoor.
  daar hoef je geen geleerde te zijn om dat te weten.
  is maar een spelletje van onze boef PANKA,prezies in het straatje van de NDP,stommerikken allemaal,rarararara


  Maak melding

 4. Panka doet nu het werk dat eigenlijk door de NPS-NF 20 jaar geleden hadden moeten doen !!!
  Zeker ,de NPS is hier debet aan , zowel voor het Surinaamse volk als voor zijn eigen politieke aanhang en het ligt in het feit dat de gepleegde staatsgreep van 1980 het bewind van de NPK-regring had opgeblazen en in deze regering was/had de NPS de leidende rol !!!
  En nog steeds leeft de vraag en verbazing in mijn gedachte , wat de redenen mogen zijn/waren dat El Vene en Sardjoe niet overgegaan was tot het oprichten van een Constitutioneel HoF .
  In dat geval zou de Republiek Suriname met recht zichzelf een RECHTSSTAAT noemen !!!
  ALLES WAT GOED IS MOETEN WIJ BETRACHTEN
  DAT GEEFT AAN ONZE REPUBLIEK SURINAME WAARDIJ
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS
  ME , MYSELF AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 5. Nou ik had erop zitten wachten, we zitten niet zover meer van weer een 8 december, dus het register wordt opengetrokken, dit is een snoepreisje van lik mijn vestje, want niets komt eruit, gelul over en weer,
  die gasten komen terug, je hoort een vaag verhaal, wellicht een vuurtje erbij, van nu gaat er wat gebeuren
  dus niet, dan hebben we 8 december 30 jaar, ik zou bijna willen zeggen een faastje vieren, onder het mom
  er is geen flikker gebeurd, nu niet nooit meer, kondremang, weet je dit hoofdstuk had ik allang afgeschreven, het is 1 grote poppenkast.


  Maak melding

 6. Weer bemoeien met de binnen landse zaken van Suriname,straks moeten jullie stemmen en wat gaan jullie stemmen in Nederland,ik bedoel die negatievelingen van Surinamers die in deze forum zitten ik denk als ik jullie negatieve reacties lezen van Siriname dan zijn jullie stemmen voor de PVV-Wilders en zielige mensen zijn jullie kijk maar wat er hier gebuerd en beginnen jullie je voor te bereiden in de komende toekomst en zorgen dat jullie geen hoge bloed krijgen of beroerte ,jullie afvalliggen,en verloren zoons van Suriname,Na mie Takie,Neetjeman


  Maak melding

 7. Ach,rest ons niets anders dan de geboeften een prettige vakantie toe te wensen .
  @ziele poot desi
  Hahahaaa…je hebt gelijk. De geboeften met Panka als leider die hebben meer attentie voor de amusementen parken ,het is zeker panka en gevolg hun beurt om gratis te toeren dit keertje.
  Mijn God,wanneer gaat deze poppenkast ophouden?


  Maak melding

 8. Hoe wil men een waarheids- en verzoeningscommissie instellen indien:

  1.De nabestaanden van de tenminste 15 slachtoffers weigeren hun medewerking te hieraan te verlenen en in plaats daarvan liever gerechtigheid zich ziet voltrekken?

  2.De hoofdverdachte de toenmalige legerleider en momenteel de president van de democratische republiek Suriname nog steeds geen berouw toont t.o. de nabestaanden van tenminste 15 slachtoffers m.b.t.de decembermoorden?

  3.Het dossier dat de betrokkenheid van Nederland bij de staatsgreep zou moeten aantonen niet nu kan worden vrijgegeven,maar voor 60 jaar wordt opgeborgen?
  (Zou er in dat dossier ook niet belastend materiaal voor Bouterse cum suis kunnen zijn opgenomen,die voor de nodige problemen van ons staatshoofd zouden kunnen zorgen;waardoor er een onverwachte ommekeer komt in het heldhaftige imago van Desiree Delano Bouterse?)

  De totstandkoming van deze commissies lijkt mij om de 3 boven genoemde argumenten even onmogelijk als het verplaatsen van de Himalaya!


  Maak melding

 9. Grondwetrechtenschenders onder leiding van het leeghoofd Panka,die ook de geschiedenisboeken ingaat als grondwetrechtenschender, gaan naar Amerika voor een bezoek van een waarheidscommissie, om verzoening te bewekstelligen, die er nooit zal komen, wanneer de moordenaars die buitenrechterlijke executies hebben uitgevoerd waaronder bouterse nooit veroordeeld gaan worden, want sinds die snelle omstreden wijzigingsamnestiewet werd ingevoerd, is het land alleen maar verdeeld, en wanneer deze zaak niet d.m.v. de rechterlijke macht tot een einde gaat komen, zal de Surinaamse bevolking verdeeld blijven, en nationaal en Internationaal een smet op Suriname blijven bestaan.


  Maak melding

 10. Gelukkig is thans ook gebleken, dat de omstreden amnestiewet geen enkele waarde heeft, en in strijd is met de grondwet, zodat het proces weer zijn voortgang kan hebben, dus maakt het hierbij een . waarkeidscommissie helemaal overbodig, en doordat die gronwetrechtenschenders dat maar al te goed weten, proberen ze allerlei andere mogelijkheden te zoeken om deze 8 dec. moordenaars straffeloos te maken, maar het gaat ze niet lukken, want of nationaal of internationaal zal er een veroordeling komen voor deze moordenaars en mensenrechtenschenders, het is nog een kwestie van tijd.


  Maak melding

 11. @gmap stuur ze laten ze naar jou gaan kijk op tv bij paul&witteman waar jij zelfde mooie verhaal had over bouta kon je wel zien met die cola fles?apintie is net als jou dus oproep is voor jou mensen wat is apintie wie is apintie kijk jij maar naar in de branding,,mooi boi


  Maak melding

 12. Meneer Jack Russel u heeft het steeds over omstreden grondwet kom maar met een bewijs,heeft u dat niet dan moet u vervolgens stoppen met schrijven en proberen een voetbal team op te richten samen met uw broeders.

  Groetjes,


  Maak melding

 13. Yes , ales terug draaien en beginnen bij het begin !!!
  25 februari 1980 , staatsgreep gepleegd onder het regie van de toenmalige kolonisator , Olland !!!
  Tegen-coups onder het regie van de toenmalige kolonisator , Olland !!!
  Destabilisatie en subversieve Staats-ondermijnende activiteiten , onder het regie van de toenmalige kolonisator , Olland !!!
  Binnenlandse oorlog , met alle gevolgen van dien , onder het regie van de toenmalige kolonisator , Olland !!!
  Het plannen van militaire interventie , onder het regie van de toenmalige kolonisator , Olland !!!
  Allen zijn misdaden en schendingen van de Universele Rechten van de Mens en wrede verstoring van zowel de Surinaamse Rechts Orde en de Internationale Rechts Orde .
  Resumerend ; Olland organiseert en is schuldig aan het bedrijven van ” Internationale Staats Terrorisme ” !!!
  Alles terug draaien en gij zult water zien branden !!!
  De heroitische brandmeester blijkt de gezochte pyromaan te zijn !!!
  ME , MYSELF AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  YES , YES , YES
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 14. Zolang Dossiers Suriname in de kluis wordt geborgen en weggestopt voor het publiek , kan er nog geen sprake zijn van een hoofddader of iets van gelijke strekking !
  De zgn. 08 december strafproces is illegaal en dient enkel de belangen en de binnenlandse inmenging van de toenmalige kolonisator te doen rechtvaardigen !!!
  Is ook duidelijk gebleken tijdens het re-gering periode van de NF (Nederlandse Fauna )en het ligt in het feit dat het re-vitaliseren van de Nederlandse Rechts Orde hoge prioriteit verdiende dat in tegenstelling tot de belangen van de Surinaamse Staat en volk !!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 15. Als gekken rennen ze de wereld af om één of ander smoes te vinden om onder de artikel 8 van de EU te komen.De beperkingen beginnen duidelijk af te tekenen voor bout.Hij moest de aangekondigde Rio moeten missen en nu kon hij zijn vriend Ahminedinejad niet bezoeken in Iran[NAM].Ze lopen overal de waarheid te zoeken terwijl de waarheid elke dag bij hun staat in Sur.

  Cobie.


  Maak melding

 16. Ik ben blij om te horen dat er stappen worden ondernomen om de waarheid- en verzoening commissie zo snel mogelijk te installeren en daarna dit jaar nog uit te voeren.
  Dat probleem moet zo snel mogelijk opgelost worden en ik wil de Oppositie en de nabestaanden nederig verzoeken om alle medewerking te verlenen.
  Gebruik aub Uw heldere spirituele kennis.
  We zijn geen lichamen, maar spirituele geestelijke zielen. Kijk niet naar eigen belang, maar naar algemeen belang. Zie een vriend en een vijand als gelijkheid.


  Maak melding

 17. Stanley (Stanga) ,
  Daar het begeleidende brief ontbreekt c.q ” Dossiers Suriname ” kan het door Olland aangewezen en hoofdverdachte , niet mee met de parlementaire delegatie .
  Persoonlijk vind ik het heel jammer .
  Waarom moet ook die verdomde document ontbreken , bah zeg !
  Nu is het probleem nog niet opgelost !!!
  ME , MYSELF AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 18. Jacob ,
  De waarheid waar jij opdoelt ligt in de kluizen van Den Haag !!!
  Daar hebben zij een speciale en extra Wet bijeen moeten timmeren om ” DE WAARHEID ” van het predikaat ” TOP GEHEIM ” te voorzien !!!
  Waarom , waarvoor , wat zit hierachter ???
  Benne beniewd , jij niet dan ??????
  Rethink , BUN TRANGA !!!
  Betreffende het EU ; Dat in de maand november 2012 een ACP-EU conferentie in onze Republiek Suriname zal worden gehouden mag en kan vertaald worden alszijnde dat het EU zich niet door de toenmalige kolonisator , Olland , laat misleiden maar een eigen onafhankelijk beleid uitstippelt .
  MI NA KUNTA KINTY
  MI A NO COBIE (Jacobus)
  ME , MYSELF AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 19. Bobo Jantje ,
  De vraag is , welk belang heeft Olland om Republiek Suriname te destabiliseren ???
  Vervolgens ;
  -Waarom werd/wordt zoveel geinvesteerd op Su ???
  -Waarom moet het Dossiers Suriname met een speciaal geimproviseerde Wet zonodig verlengd worden , waarvan de deze reeds verjaard was ???
  Tot slot ; waarom mogen de Surinaamse en Ollandse gemeenschappen niet achter de feitelijke- en de juridische waarheid komen ???
  Bobo Jantje , nu ben jij aanzet .
  Hopelijk blijf jij Bobo Jantje maar niet Jantje Beton !
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 20. je moet erkennen ,,toegeven,, neerbuigen,,,de echte waarheid is dé hoofd verdachte zelf..

  zolang de hoofd verdachte moordenaar zijn kaken op elkaar houdt niks zegd,zal su. een grote puinhoop blijven..

  en het volk zal altijd pinaren movinas blijven..

  tjé potié..


  Maak melding

 21. Stanley (Stanga )
  Wat een slappe en niets ter zake doende argument !!!
  Draai alles terug en draait het filmpje in de slow motion !!!
  En gij zult water zien branden en vooral wanneer de waarheid boven water komt te staan en dat jullie Heroistische Brandmeester de gezochte Pyromaan blijkt te zijn !!!
  Stanga , niemand op deze wereld wordt meer dan 30 jaren als verdachte aangemerkt en dat is ook een der redenen waarom de internationale gemeenschap jullie Olland niet meer serieus nemen .
  De EU en de Amerikanen laten niet meer door de toenmalige kolonisator ( Olland dus ) misleiden !!!
  Qua beleidsvoering c.q destabilisatie jegens Republiek Suriname , staat Olland nu in z’n eentje !!!
  Wie isoleert wie ?!!!???
  ME , MYSELF AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 22. Er lopen veel veraders, sellouts, sinterklaas vierders
  en andere verachterlijke negers en andere rassen onder ons. Zij willen bouta berechten en het land weer in handen schenken van nederland. Vergeet een ding niet : dit soort figuren zijn bang en verschuilen zich achter de nederlanders als slaven achter hun slavenmeester. Dit zijn houseniggers (huisslaven), zij vieren het verachterlijke feest sinterklaas zonder totaal maar een greintje eigenwaarde.Zwaar frustrerend. Als nederland bouterse berecht voor de decembermoorden wie berecht nederland voor het vermoorden, doodmartelen , verkrachten , het uitsnijden van baby”s uit de buiken van zwangere slavenvrouwen en het doodmartelen van meer dan zevenhonderdduizend blackslaves. Bange kontkruiperige surinamers zeggen altijd laat het verleden rusten , gebeurt is gebeurt.Bang en dom.Het verleden herhaald zich altijd.Maar gelukkig zijn er nog veel die hard soldiers die niet bang zijn en hun eigenwaarde behouden. Want weet wij wonen wel in het land van een volk dat tientallen miljoenen zwarten gruwelijk vermoordde uit pure haat om de huidskleur van onze zwarte voorouders tot anderhalve eeuw geleden. BEWARE””””””””!!!!!


  Maak melding

 23. IVO DIETER DAAL: ( typische europeesche namen overigens),helemaal mee eens dat je stelt dat er veel verraders en selouts rondlopen. DDB en zijn 40 struikrovers zijn daar het ultieme voorbeeld van.
  En IVOOOTJE aangezien je weet wat dit land je voorouders heeft aangedaan is het wegwezen geblazen, pak je kans voordat het te laat is, en vergeet vooral niet je Ned. paspoort bij vertrek op schiphol in te leveren of bij de Ned. Ambasade in Surimaribo. …….


  Maak melding

 24. (PNR Meid Afi )Mensen mensen, waarom zij jullie zo negatief over Suriname het komt wel weer goed met het land, (ACP TOP) geweldig we moeten de dingen positief bekijken en niet steeds in die negatieve spiraal van die redi moesus zitten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.