Hoge voedselprijzen ook voor Suriname koppijn

54

PARAMARIBO, 6 sep – De stijgende prijzen van voedsel in de wereld baren ook Suriname zorgen. Langzaam maar zeker begint het door te dringen dat het hoogtijd is voor veranderingen. Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, praat zelfs over innovatie. In het land dat voorbestemd is de Caribische voedselschuur te worden, kraait eindelijk de haan.

“We staan voor enorme uitdagingen en bedreigingen”, zegt Setrowidjojo tegenover de Ware Tijd. Het is zijn eerste reactie op het rapport Extreme Weather, Extreme Price. Het Institute of Development Studies in Brussel waarschuwt daarin voor de invloed van het klimaat op voedselprijzen. Onder ander maïs en rijst worden onbetaalbaar als de trend van extreme weersomstandigheden zich voortzet. Landen als Suriname zijn nauwelijks veranderd wat betreft landbouw- en teeltmethoden.

Mechanisatie ontwikkelt zich maar stapvoets. Aan de andere kant zoeken steeds meer landbouwers een ander middel van bestaan op. “We weten reeds lang wat de effecten zijn van klimaatsverandering”, zegt parlementariër Patrick Kensenhuis. Hij vindt het de hoogste tijd dat Suriname zich goed gaat voorbereiden. Zelfvoorziening moet meer dan ooit politieke doelstelling zijn. “Wat we niet kunnen importeren moeten we zelf kunnen produceren op den duur.”

54 REACTIES

 1. Deng mang wikie eindelijk. Tja liever te laat dan nooit!!! En bij LVV maar sjoemelen met centjes, eigenverrijking, wegmoffelen van AKF gelden. Deng mang disie, deng ne begrijp dat ie no kang foer ie béré nanga monie, maar nanga alesie en cassaba!!!


  Maak melding

 2. Surinaamse politici moeten vooral veel vliegreizen maken, conferenties organiseren en zelf budgetten toekennen. Ga zo voor al door. Blijf op Bouta stemmen. Intussen kan de bevolking aan het gas.


  Maak melding

 3. De domste opmerkingen die ik nu leest van deze mensen,jullie hebben geen Familie meer in Suriname zeker,want als ik jullie kommentaren leest zijn jullie ontspoort hier in Nederland,want jullie hebben geen weg terug naar Suriname of jullie moeten met een hoop geld,na mie takie,Neetjeman daar komen en dan de grote jongens willen spelen,maar dan worden jullie uitgezogen,dus blijven jullie maar lekker met de meneer wilders hier in Nederland en maar met heimwee van Suriname hebben of maar komen aapjes kijken in Suriname en verder weer terug naar je WilderslandHooiland,Tang boeng jongens en maar dromen van Suriname en maar hier blijven want jullie zijn geen opbouw voor Suriname,na mie takie,Neetjeman


  Maak melding

 4. @ neetjeman: na joe takie nò? Saaang, ie kvaarlijk jèrè!!

  Ok, en nu serieus:

  Meneer Kensenhuijs zegt dat wat we niet kunnen importeren, we zelf moeten produceren. Ik denk dat het omgekeerd is. Koop alleen wat je niet zelf kan maken. Zorg er daarnaast voor dat je steeds meer wèl kan maken, zodat je steeds minder hoeft te importeren.


  Maak melding

 5. Laat de koe in de wei en het zorgt voor zichzelf.Dat hebben wij niet eens kunnen doen.Nu zorgt de import voor rundvlees.In wereld nieuws in beeld zag ik afrikanen op gras overleven en dat zal hier ook lukken denk ik.Als bout maar als leider van de koeien het voorbeeld geeft.

  Cobie.


  Maak melding

 6. “In het land dat voorbestemd is de Caribische voedselschuur te worden, kraait eindelijk de haan.”

  In potentie kan Suriname inderdaad de Caribische voedselschuur worden. Maar in de werkelijkheid hebben we met de Surinaamse mentaliteit te maken.

  “Wat we niet kunnen importeren moeten we zelf kunnen produceren op den duur.”

  Ik geloof niet, dat de Surinamer cassave- boven frans stokbrood verkiest.


  Maak melding

 7. @Wonderboy

  Ja baya, er zijn nog heeeeeeel veeeeeel mensen die the 80′s nog koesteren. byna geen toilet papier, byna geen zeep, byna geen olie, byna geen pap,kortom schaarste in alles. geld was niets meer waard, eigen mening werd direct afgestraft. mensen liepen met de dood in hun ogen (zomies) noem maar op.
  Ik vraag mij nog steeds af hoe het komt dat men nog zo kortzichtig is/zijn….of heeft men daadwerkelijk last van geheugen stoornis ??


  Maak melding

 8. @Roy, onder mom van “vroeger was alles beter” verkeerd het land nu in staat van heimwee. De-valuatie van de srd munt, begrotingstekort, afwaardering ratings en voedselschaarste. De tijd dat je Djogo gevuld werd in een plastictasje en mee kreeg. Geweldig toch..


  Maak melding

 9. @Wonderboy

  oja dit ook nog,Boi, ik ga ook beginnen die hoge boesboesie voor mijn huis te kappen zodat ik de man van de koeriersdienst die de GROTE DOOS uit holland brengt direct kan zien…of de postbode nanga a cheque…
  Mi Boi mi no mang waktie moro, a waktie dies e giem wroko bere..soso stress.
  Pe a stront mang e tang nanga mi dosoe foe holland…


  Maak melding

 10. Wat waren we blij met de eurocrisis.Bepaalde forumleden (blijkbaar een kleine groep uit Suriname) deden zelf voorspellingen zoals:-
  *dat wij,Surinamers in Nederland,uit vuilnisbakken zouden eten en –
  *dat de verscheping van dozen en voedsel pakketten nu omgekeerd zou geschieden.-
  SURINAMERS,IK HOOP NIET DAT DIE RARE TIJD VOOR ONS EN JULLIE WEER AANBREEKT.
  MAAR WE ZULLEN,ONDANKS DE EUROCRISIS,TOCH PAKKETTEN KUNNEN BLIJVEN VERSTUREN EN JULLIE VERGEVEN OM DIE ONTZETTEND IRRITANTE NIETSZEGGENDE GROTE BEK.
  Mijn moeder zei vroeger altijd als wij als kinderen heel opschepperig deden:”Don’t say hello before you are over the gutter!”


  Maak melding

 11. Duurzame landbouw dat is de oplossing laat meneer HAK komen en de problemen zijn opgelost.Verder draai je al die landbouwers wat nog over is de nek om.Waaldijk heeft grote plannen met Suriname waarom je druk maken.En de witten zijn er nog waar je kan gaan bedelen.


  Maak melding

 12. @perro
  Jouw bijdrage?Jouw discriminatoire bijdrage is geen bijdrage maar een VERRADELIJKE gemene streek die jij jou eigen landgenoten hebt aangedaan.Un nu een grote bek opzetten!Typisch kenmerk van een verrader!


  Maak melding

 13. @pero ,…pff bijdrage da hoe dang??? eerst scheld je je kondremangs uit,..en nu wil je bijdrage leveren,…typisch net zijn baas ,..djompo voetoe, verlosse elle,….joelll!!!


  Maak melding

 14. @surinam patriot
  perro is een wolf in schaapskleren.Go loekoe fa a ê hoigrie ding marron.Dang a ê tak sannie bakka bakka!Een slecht mens.VRESELIJK MAN!Daarom alla ding ksabba sang a ê pranie moes kong bieta!Poor lai!


  Maak melding

 15. Welke gewetenloze wezen zei ook aklweer op deze forum dat Su harstikke goed zit en niets merk van de Crises in de EU m.n de redimusu’s, Nou nu moet hij of zei zijn b.. gaan spoelen!!

  @@ Medusa je hebt helemaal gelijk!!! Plusje erbij!!! Ik wil nieteens hebben over die hulp paketten en de €€€€ etc.etc. want dat maak mij gek!! Ik blijf ze steunen en be MY(your)SELF!!


  Maak melding

 16. suri patriot leer een ding van mij ..wang tranga bong abie wang tranga aktie fanodoe …soms moet je mensen wakker schudden anders begrijpen ze het niet mie mang ..sommige mensen zijn hardleers zoals sommige marons dat wil niet zeggen dat het niet mijn landgenoten zijn …integendeel kunnen ze van leren .
  hopelijk begrijp je mij een beetje ..als je in su zou wonen zou je anders piepen denk ik kande joe bing erger moro mie .suri.


  Maak melding

 17. medusa je hebt het aan de juiste eind casave planten ..hadden die marons dat gedaan dan was die criminaliteit minder …mie keba nanga joe mie mang ..tik joe aow en stuur het op voor die marons .
  leuk praten aan de zijlijn dat ik die marons huigel.
  ik ben recht door zee en ben te vertrouwen .


  Maak melding

 18. @perro
  Je bent recht door zee en bent te vertrouwen,nôh?
  Soema wannie sa briebie joe;ze zullen van een koude kermis thuiskomen.
  Joe ê hoigrie nanga ding marron.Bouta moes loekoe boeng nanga joe;joe sa ê hoigrie ing toe!
  Voor mij ben je een niets meer dan een ordinaire en WAARDELOZE CASSAVE PLANTER!
  Ding ksabba foe joe moes foe bieta!


  Maak melding

 19. Suriname: Politieke partij verkoopt 60.000 kilo aardappelen en uien

  De politieke partij Pertjajah Luhur (PL) heeft in Suriname een lading van 60.000 kg aardappelen en uien ontvangen. Hiermee wordt getracht de huidige schaarste die al enkele weken duurt, tegen te gaan. Vrijdag worden de buurtwinkels in de districten bevoorraad, zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo.

  “Een zak aardappelen van 25 kg kost bij ons 9 euro en de verpakking van 5 kg 1,90. De uien per zak van 25 kg kost 13,70 en 5 kg kost 3,25 euro .” Vergeleken met de lokale markt worden de uien en aardappelen tegen de kostprijs aan de consument geboden. Momenteel betaalt men bij de normale handelszaken voor 25 kg aardappelen omgerekend zo’n 11 euro en voor een zak uien een kleine 18 euro.

  “Onze goederen worden uitsluitend aan de consumenten verkocht en niet aan wederverkopers. Wij hebben namelijk het geluk dat ons project door vrijwilligers wordt ondersteund. Wij betalen ook belasting, maar maken geen exploitatiekosten. Er zijn 300 kernen die afwisselend hun medewerking verlenen. De transportkosten naar onze buurtwinkels in de districten worden ook door ons betaald”, besluit Somohardjo.

  Bron: gfcnieuws.com

  Publicatiedatum: 23-8-2012


  Maak melding

 20. Jamaica: hulp bij teelt uien en aardappelen

  Tholen – De Jamaicaanse regering zegt dat het tegen een lage rente financieringen zal verstrekken aan telers voor de productie van Ierse aardappelen en uien, om te besparen op de jaarlijkse invoer van deze producten met een geschatte waarde van ruim 3,5 miljard dollar per jaar.

  Dit zei Robert Montague, minister van Landbouw en Visserij, op een driedaagse landbouwbeurs in Denbigh. De voordelige leningen worden verstrekt door de Development Bank of Jamaica (DBJ) en het Landbouw Credit, waarvan de laatste het regelt via de National People’s Co-operative (PC) Bank. Hij zei dat de DBJ en de PC Bank een speciale pool van fondsen hebben gecreëerd, tegen een rente van zes procent, om aan de boeren te lenen om deze gewassen te produceren.

  “We hebben besloten om de ontwikkeling van de Ierse aardappelen en uien te financieren in negen districten, waar we hopen dat door de samenwerking van boeren en ondersteund door voorlichting van RADA’s (Rural Agricultural Development Authority) de uitbreiding te ondersteunen in de productie en investeringen door de particuliere sector te stimuleren, zodat we kunnen voldoen aan de lokale vraag. “Montague zei nadrukkelijk vertrouwen te hebben in het vermogen van lokale boeren om kwaliteitsgewassen te produceren”.

  De minister van Landbouw zei dat de benodigde infrastructuur om de productie te vergemakkelijken in de komende maanden wordt uitgevoerd en dat de dienstverlening met tractors via RADA zal worden versterkt met vier nieuwe machines.

  Montague zei verder dat het ministerie ook zal samenwerken met de politie, productie- en marketing organisaties (PBO’s) en technologie partners om een beveiligingssysteem op te zetten wat de diefstal op de boerderijen moet beteugelen.

  “Ik ben ook in overleg met de districtsraden om een team van PMO-leden te benoemen als een vrijwillige gemeentelijke politie, om te helpen bij het omgaan met het ongeoorloofd oogsten van wat onze boeren “ produceren”, voegde hij eraan toe.

  Publicatiedatum: 10-8-2011


  Maak melding

 21. houdt je ka geld wij su. reden ons zelf wel en geven jullie ook ontwikkelings geld ..

  kijk maar wij sturen vijftig duizend euro’s naar kwa-koe om jullie te laten feesten..

  wij su. zijn niet in ressesie,daar hebben we nooit van gehoort..

  we hebben genoeg njang driengie en presierie..

  lang leve de pres..


  Maak melding

 22. @RobG: M.b.t. de handel in aardappelen en uien vanuit Nederland via die boef van een SOMO, was reeds bekend gemaakt. Ook via een uitzending in de Branding.
  Je komt ook de naam v/h Nederlands bedrijf tegen.
  Er is nog steeds een overschot aan aardappelen en uien in Nederland. De boeren verdienen ook bijna niets.
  Dezelfde boeren hadden ook geklaagd over de import van goedkope uien uit Nieuw-Zeeland naar Nederland.
  Die SOMO is slim en blijft steeds het spel spelen.
  SOMO verdient goed met zijn zogenaamde (sociale) actie aan de Surinaamse burgers.
  Hij heeft reeds jaren een (bankrekening) h.t.l.

  En het artikel over Jamaica m.b.t. hun landbouwactiviteiten moet ook een eye opener zijn voor het ministerie van LVV in Su.
  Dit moet ook mogelijk zijn in Su.
  In de Su. kranten heb ik niets hierover vernomen.
  Ik vraag mij af, waarom geen Surinaamse delegatie gebruik hiervan hebben gemaakt. In Caricom verband naar Ierland.
  Dit was heel belangrijk voor LVV en Su.

  Dan willen ze de Landbouwschuur van het Caricom worden.


  Maak melding

 23. Gelet op de huidige toestand in Suriname vindt ik het juist prima zo dat Bouterse aan de macht blijft. Het is toch immers Godswil. Hetgeen Surinamers nu overkomt kan beschouwt worden als het loon voor de ongehoorzame godsbelijder, dus hun verdiende loon. Niet zeuren Surinamers maar gehoorzaam uw leider/overheid want God heeft hem gekozen om zijn volk in de sjool te doen nederdalen, vraag het maar aan Meye, die weet het beter. Ga zodra mogelijk met z’n allen de hemel in. God wacht op U in de hemel en Petrus staat klaar bij de ingang van de hemelpoort om alle gelovigen namens JHWH door te verwijzen naar de Hel!

  Gehoorzaam uw overheid anders wordt u zwaar gestraft door God… Het moet iedereen zijn opgevallen dat mensen die in een God geloven invloed hebben op politiek en besluitvorming, en daarmee ook de levens van anderen naar willekeur beïnvloeden en-of via wettelijke weg verwoesten. Het is pijnlijk, maar waar, en het is ook allemaal legaal namens God!

  Lees dan hier een stukje uit Romeinen 12:1-13:14
  ..….Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt; ook het huidige gezag is door God ingesteld. 2 Wie zich tegen dit gezag verzet, verzet zich dus tegen een instelling van God, en wie dat doet roept over zichzelf zijn veroordeling af. 3 Wie doet wat goed is heeft van de gezagsdragers niets te vrezen, alleen wie doet wat slecht is. U wilt niets van de overheid te vrezen hebben? Doe dan wat goed is en ze zal u prijzen, 4 want ze staat in dienst van God en is er voor uw welzijn. Maar wanneer u doet wat slecht is, kunt u haar beter vrezen: ze voert het zwaard niet voor niets, want ze staat in dienst van God, en door hem die het slechte doet zijn verdiende straf te geven, toont ze Gods toorn. 5 U moet haar gezag dus erkennen, en niet alleen uit angst voor Gods toorn, maar ook omwille van uw geweten. 6 Daarom betaalt u ook belasting en staat wie belasting int in dienst van God. 7 Geef iedereen wat hem toekomt: belasting aan wie u belasting verschuldigd bent, accijns aan wie u accijns verschuldigd bent, ontzag aan wie ontzag toekomt, eerbied aan wie eerbied toekomt.

  Nogmaals!! De grondwet evenals de denkstructuur van de Surinaamse overheid is gebaseerd op de Bijbel, dus gelovigen sla de hand maar gerust aan elkaar uit ontzag en eerbied aan uw God, want ook dat is immers Godswil. Ik ben gaarne bereidt om de guillotine vrijwillig te bedienen zodat de gelovigen hun handen vrij hebben om hun laatste schietgebedje te doen, met name “het sacrament der stervenden”. En ik wens bij deze alle kwaadaardige gelovigen in Suriname een fijne reis naar Helios.

  django


  Maak melding

 24. Even ontopic, het zou voor de surinaamse bevolking een aderlating zijn als ze afhankelijk worden van voedselpakketten. De NPD aanhangers missen realiteitsgevoel. Als Hendrik Setrowidjojo spreekt over enorme uitdaging en bedreiging dan is de kalf voor mij al verdronken. Het volk betaald een hoge prijs om de Bouterse in het zadel te houden. Als het aankomt op landbouw en teeltmethoden kiest de huidige regering om kennis te vergaren bij Cuba. Hoe verzin je het, terwijl nederland wereldwijd koploper is op dat gebied. Niet alleen landbouw is het zorgenkindje van Suriname, ook de vuilverwerking gaat gebukt onder problemen. Paramaribo is één grote vuilnisbelt. Vind je het gek dat toeristen Suriname mijden. Zo komt de toeristensector nooit goed op gang. Desondanks kent Suriname economische groei. Met goed management zouden ze 2x zo hard groeien, een gemiste kans dus.


  Maak melding

 25. errol

  ik begrijp jou stand punt

  maar hoe kom jij erbij dat paramaribo een grote vuilnisbeld is,,en dat nederland de grootse op het gebiet van teeltmethoden is;;nederland is het grootste in manipuleren met hormonen van teelt,landbouw,voeding producten,daar is niks van de natuur bij betrokken,toch,,dus weet waar jij het over hebt,,trouwens,wij hebben nederland niet nodig,,betrek hun er niet bij


  Maak melding

 26. @Ik, wereldwijd is Nederland de grootste exporteur van plantaardig uitgangsmateriaal met een exportwaarde van 2,5 miljard euro welke nog jaarlijks groeit. De Nederlandse bedrijven zijn mondiaal marktleider in uitgangsmateriaal voor sierteelt, aardappelen, bloembollen, grassen, groentezaden en weefselkweek. De innovatieve en kennisintensieve Nederlandse veredelingsbedrijven leveren hoogwaardige kennis en veel nieuwe rassen en gewassen. Dan ga je toch geen zaken doen met alle respect voor Cuba. Als je een nieuwe nier nodig hebt, dan laat je de transplatie ook niet door een automonteur doen of wel ??? De binnenstad van Paramaribo ziet er uit als een vuilstortplaats. Lege petflessen en andere troep die in een vuilnisbakken horen, liggen her en der verspreid. Ondanks dat er op regelmatige afstanden bakken zijn geplaatst wordt vuil nog steeds achteloos weggegooid. Heeft oa te maken met de mentaliteit van de bewoners maar ook de verwerking ervan.
  Het ministerie van Openbare Werken, verantwoordelijk voor de vuilophaal, had nog zoveel beloofd. De betreffende dienst zou verzelfstandigd worden. Ook zouden de huishoudens en bedrijven zelf moeten betalen voor de vuilophaal. Het afval zelf zou gescheiden moeten worden. Ruim een jaar later is er nog niet veel te merken. Je kunt de vuil wel dumpen in China, maar reken er maar op dat die Chinezen iets voor terugwillen. Ga er maar van uit dat ze een claim op de surinaamse bodenschatten gaan doen. Nederland is al Europees koploper in afvalhergebruik, maar recycling moet nog verder groeien van 80 procent van het afval nu naar 83 procent in 2015. Daar kan Suriname nog van leren. Conclusie: Suriname doet zaken met de verkeerde mensen tenzij het volk zit springen om voedselpakketten.


  Maak melding

 27. He Surinam Patriot, bedankt voor de tip. Ik zal je maar alvast opgeven! Dan kunt u er binnenkort zelf terecht, onder het mom “God zijt met ons”. Amen


  Maak melding

 28. errol

  al die producten worden niet in nederland verbouwd maar in andere landen,en weet jij waarom,;omdat nedelandse aardbodem niet vruchtbaar is,en nieuwe rassen van gewassen geeft aan dat er volop met chemie op groot schaal gemanupileert word,en dat heeft su niet nodig,.
  En wat vuilophaal betreft,,daar kan ik zien dat jij niet weet hoe de dingen in su verlopen,,weet jij niet dat er minder puinhoop in paramaribo aanwezig is,,;het volk word geraadpleegd om vuil in de vuilnis bakken te werpen,er zijn nu straat schoonmaak diensten en vuil word ook verbrand;;en vergelijk su niet net nederland,want wat zij doen of hebben gaat su niks aan,,nederland leeft in 4 verschillende seizoenen ,su kent men maar een,en daar moet op ingewerkt worden;,het systeem waar nederland zich aanhoud zal nooit in su passen..,su hoeft niks van nederland te leren omdat dat su geen goed zal doen,en dat,is, door de eeuwen en jaren bewezen dat het su en bevolking geen goed zal doen,,omdat zij niet anders weten dan hun profijt uit een ander gebied te halen en niet uit hun eigen gebiet.


  Maak melding

 29. Hahahahaha!
  Een forumlid schrijft:”al die producten worden niet in nederland verbouwd maar in andere landen-
  (O.K. tot zover heeft h(z)ij gelijk, maar nu komt het)
  en weet jij waarom,(VERVOLGT DAT FORUMLID);-
  1.omdat nedelandse aardbodem niet vruchtbaar is,en
  2.nieuwe rassen van gewassen geeft aan dat er volop met chemie op groot schaal gemanupileert word,en dat heeft su niet nodig”!

  Wel,wel beste mensen,moet er hierop nog gerEageerd worden???MIJ NIET GEZIEN IN IEDER GEVAL!


  Maak melding

 30. medusa

  het beste voor jou is;om mij niet uit te dagen,,want ik weet uit welke hoek jij komt.

  en trouwens,,mijn bericht was niet naar jou gericht,no bemoei.


  Maak melding

 31. Hahahahaha!
  DIT MOET IK OOK ERBIJ VERMELDEN.
  Het forumlid vervolgt zijn betoog:-
  “nederland leeft in 4 verschillende seizoenen ,su kent men maar een,en daar moet op ingewerkt worden”!

  Nou,breek mij de klomp!!Suriname heeft er maar één!Hahahahaha!
  Soms moet je ook stommiteiten tot je nemen en je daarbij afvragen:”HOE IS DAT MOGELIJK DAT IEMAND ANNO 2012 DIT NOG UITKRAAMT!”
  Volgens mij bestond de leerplicht voor 7 -12 jarigen er sinds 1876 in Suriname,waar was deze persoon vanaf toen gerekend?


  Maak melding

 32. @ik
  Ik lees alles op dit forum en dat kan je mij niet beletten.
  Je kan 2 dingen doen
  1.De juiste informatie geven.
  2.Of niet meer schrijven.
  Indien jij DOMME dingen schrijft zal je mij zeker op je pad vinden.
  *Wie heeft je verteld dat de Nederlandse bodem niet vruchtbaar is?
  *Wie heeft jou verteld dat Suriname maar één seizoen heeft?
  *Wie heeft jou verteld dat de vuilnisbelt Paramaribo aan het minderen is?
  *Wie heeft jou verteld dat het volk het vuil nu wel in de vuilnisbakken deponeert?
  Kijk indien je niet van Nederland houdt(maar wel van hun euro’s) kan ik me wel voortsellen;DIE HAAT IS ER EENMAAL EN DAAR KUNNEN WE NIETS AANDOEN),maar zeg dan wel verstandige dingen.Je maakt je anders zeer belachelijk in de ogen van die gehate Nederlanders.


  Maak melding

 33. Er wordt wereldwijd genoeg aan experimenten gedaan om in hete omstandigheden, zonder veel regen, gewassen te verbouwen, o.a. rijst. Sommige gewassen zijn daar heel geschikt voor. De regering zou hier zijn voordeel mee moeten doen (als ze het nog niet doen).


  Maak melding

 34. Medusa,
  Ik heb een advies voor je……vergeet het belang Suriname die krijg je echt niet terug…..niet in de komende 30 jaar….

  Je hebt Nederland lief en daar is niets mis mee.
  Vind je dan niet dat het beter zou zijn om al je energie in dat land te stoppen en Suriname en de Surinamers te laten voor wat ze zijn


  Maak melding

 35. voor su hoeft het geen probleem te zijn een kwestie van aanpakken schouder er onder ..het land moet op naar groote hoogte ..de regering heeft het zelf aangegeven voetsel schuur van de caraiben .


  Maak melding

 36. De landbouw in Su is blijven steken in de Columbustijd.
  het is tegenwoordig haast niet meer te doen om nog handmatig te werken. zonder mechanisatie en wijziging van de teeltmethode kan je haast niet meer rendabel werken. er is een tekort aan arbeidskrachten want srd 60 per dag + huisvesting komen ze hun bed niet uit. bovendien willen de kinderen van de landbouwers ook niet op het veld werken. maar dat hebben ze zelf gezocht . ze sturen hun kinderen naar school om jurist of leraar te worden en niet naar de Landbouw
  Hoge School. ook het gebruik van gif en bestrijdingsmiddelen vindt ongecontroleerd plaats.dit zal met de tijd leiden tot gezondheidsklachten bij de consument . ik heb gehoord dat het aantal nierpatienten sterk is toegenomen . was de groeten en fruit daarom heel goed ,laat het desnoods een tijdje in water liggen met een beetje zout .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.