Drie nationale dagen Suriname ‘schrappen’

43

PARAMARIBO, 4 sep – Drie nationale vrije dagen zouden in aanmerking kunnen komen voor vervanging. Dit stelt de Commissie Nationale Vrije Dagen Suriname. In een rapport over mogelijkheden voor sanering, worden genoemd Goede Vrijdag, Id-Ul-Adha en Divali. Zo ontstaat ruimte voor het benoemen van andere nationale dagen. Het trio mag van de commissie vervangen worden door drie andere feestdagen.

Genoemd wordt Sasi Suro, het Nieuwjaar van het Javanisme. Ook kan een nationale dag toegekend worden om het Chinese Nieuwjaar te vieren. Beide groepen staan in het rijtje dat ‘ook’ een eigen dag wenst. Voor de commissie is er geen vuiltje aan de lucht als Goede Vrijdag, Id-Ul-Adha en Divali uitvallen. “De mensen moeten bij hun werkgever duiden welk geloof ze belijden en aan de hand daarvan hun vakantie aanvragen”, zegt commissievoorzitter Marlon Powell tegenover de Ware Tijd.

Met een eventuele sanering ontloopt de overheid de kritiek op nog meer nationale dagen. Maar het afschaffen van de vaste dagen is makkelijker gezegd dan gedaan. Nu al is er verzet binnen religieuze en culturele groepen. “Goede Vrijdag absoluut niet”, zegt christelijk leider Paul Doth. Ook parlementariër en voormalig cultuuractivist Asiskoemar Gajadien is fel tegenstander. Wat eenmaal verworven is, mag niet ontnomen worden. President Desiré Bouterse heeft het laatste woord.

Bekijk ook:


43 REACTIES

 1. Alle religieuze nationale vrije dagen moeten worden geschrapt. Suriname kent geen staatsreligie, hierdoor valt religie in de privésfeer en is geen staatsgelegenheid. Daarom kan alleen 25 november overblijven, Dag van de Republiek, eventueel aangevuld met een aantal andere nationale vrije dagen zoals nieuwjaarsdag.


  Maak melding

 2. Dag van de inheemsen, dag van de Marrons, dag van de Arbeid allen op 01 mei. Drie feesten in één klap.

  Dag van de revolutie (of hoe die rommeldag ook heet) 25 februari kan gewoon vervallen.

  Kijk, dat scheelt al een stuk economische schade.


  Maak melding

 3. Marlon Powel denkt dat het zo makkelijk gaat om drie dagen weg te schrappen. Probeer 1 van de drie weg te hallen, de consequentie is dat de hele regering kabinet zal vallen. Succes ermee!


  Maak melding

 4. Dat 25 februarie geshrapt moet worden daar ben ik het helemaal mee eens!25 februarie is geen dag geweest van vreugde maar eerder van verdriet en verdoemenis.


  Maak melding

 5. Weg met al die vrije dagen. Een land dat vooruit wil moet werken, extra uren draaien, 24 uurs economie, en NIET lui op je kont en vol drank alle feestdagen uitbuiten!!!!!! Ik stel voor:
  één nationale religieuze vrije dag!!!! Weg met alle individuele religieuze dagen.
  Hoezo, drie wegschrappen en drie ervoor terug???? Ook hier gaat men reshuffelen.
  Loek boeng a hér kondré e reshuffel…….


  Maak melding

 6. Tweede paasdag, tweede kerstdag, dag van de coup. Of alle religieuze feestdagen weg en alleen van de Indianen houden uit respect voor de eerste bewoners. Voor de rest neemt iedereen vrij in overleg met de werkgever. Desnoods komen de vervallen dagen erbij op het minimum aan wettelijk verplichte verlofdagen.


  Maak melding

 7. Ik vind dat baas zijn geboortedag en binnenkort sterftedag to nationale dagen moeten worden. Ook de dag dat hij uit Nederland vertrok om in Sur. leger te gaan. En de dag dat hij de 15 coupplegers uitschakelde.


  Maak melding

 8. he larry vergeet niet dat de indianen meer recht hebben in suriname meer dan wie ook
  als er een vrije dag mag zijn kan het naar de indianen de rest mag opgedoekt worden
  want jullie zijn allemaal boezoekers die een last zijn geworden in suriname,en dat te danken aan de witte mannen {de duivel} in levende lijfe


  Maak melding

 9. Typisch voorbeeld van de manier waarop DDB zijn wanbeleid uitvoert.

  Hij geeft allerlei groepen vrije dagen en vervolgens mogen andere de ka van DDB opruimen. Al die mensen die nu boos worden als hun vrijedag verloren gaat moeten DDB verantwoordelijk stellen.


  Maak melding

 10. al schap je alle vrije dagen uit het kalender,die suris zijn niet te porren om te gaan werken..

  een suri is oer-lui,het enige wat in zijn hoofd zit,is stelen, bank-roven,moorden,verkrachten,gronden pikken,oplichten,zelfs de politie zegd ,,op de vlucht dood geschoten,,..


  Maak melding

 11. Go NDP, alleen met de sterfdag ben ik het eens, dan hebben veel mensen reden tot feestvieren in Suriname, de rest lijkt me niet belangrijk, je zal voor iedere nietsnut die geboren wordt of een scheet laat op een bepaalde datum een vrije dag in het leven willen roepen.


  Maak melding

 12. @Ba Anansie

  Als de NDP sterft komen we weer in de duistere middeleeuwen terecht. Dat wordt duizend jaar rouwen om de gemiste kansen en werken zal een uitzondering zijn. Dat wil je onze bevolking toch niet aandoen.


  Maak melding

 13. De Commissie Nationale Vrije Dagen Suriname moet zich afvragen waarom nationale feestdagen niet gecombineerd gevierd of herdacht kunnen worden.

  Als ik op 01 mei de dag van de Inheemsen vier en mijn buurman, de arbeidersdag, dan doet dat toch niets af aan mijn eigen feestgevoel of aan dat van mijn buurman?

  Feestdagen waar draagvlak voor bestaat combineren en dagen waar geen draagvlak voor bestaat (bijv. revo-rommel dag). Gewoonweg schrappen.


  Maak melding

 14. Een idee voor de commissie.
  Eerst een rekensommetje vooraf!!!

  Aantal dagen per jaar = 365
  Aantal vrije dagen = 134(incl. weekenden).-
  Als dit klopt dan:
  ———————————
  Aantal produktieve dagen:365 – 134 = 231.
  Aantal weekenden per jaar bedraagt 52,
  d.w.z. 52 x 2 = 104 vrije dagen.
  Aantal vrije dagen – aantal weekenden is 134 -104 = 30 dagen.
  30 dagen = 30 x 6 werkuren = 180 werkuren.(verlies)!
  We kunnen nu die verloren uren terug winnen door ze over de produktieve werkdagen uit te smeren.
  Dus per produktieve werkdag kan er 180 u.:231 werkdag = 0,779220 uur afgerong 0,8 u. = 48 minuten er bij!

  Dus het idee is, de werktijden van ambtenaren,winkelpersoneel,arbeiders,studenten,leerlingen met 48 minuten te verlengen.
  Bijvoorbeeld 07:00 u – 15:30 u.
  veranderen in 07:00 u -16:18 u.
  Daarnaast de klok een half uur terugzetten.
  (00:00 u wordt dus 23:30 u.).
  Dit geeft bovendien een psychologisch/economisch effect:-
  psychologisch omdat men niet het gevoel heeft te vroeg uit bed gestapt te zijn en –
  economisch omdat het ook langer licht blijft.
  Probleem dan opgelost!!!

  Iedereen levert qua tijd 48 min. tbv de vrije dagen in.
  Zeker is dat er in het begin veel ongemak en tegenwerking ondervonden zal worden;het is immers een impopulaire maatregel,maar alles went!!!!!
  Dit zal bovendien met kracht doorgedrukt moeten worden.
  We hebben toch een “sterke man” aan de macht dus waarom niet …..!


  Maak melding

 15. Die zogenaamde revolutie op 25 februari moet geschrapt worden, en het zogenaamde revomonument opgeruimd worden, en weer als vanouds een politiebureau daar neerzetten, want dat zogenaamde revoplein is een aanfluiting voor Suriname.


  Maak melding

 16. hoe kun je zo laag zinken dat je christelijke en joodse en hindoe feestdagen {wereldwijd gevierde dagen}, wilt afschaffen…misschien kun je liever meteen suriname afschaffen en laten opgaan in brazilie….


  Maak melding

 17. Anna_z. goed lezen! Go NDP en ik hebben het niet over de sterfdag van de NDP. De NDP mag wat mij betreft altijd blijven voortleven, alleen zou het goed zijn voor NDPers als ze een leider hadden met minder op zijn kerfstok als de huidige, ze hoefden zich dan niet in allerlei bochten te wringen om op een of andere manier zijn daden goed te praten, want dat is en blijft een onmogelijke opgave.


  Maak melding

 18. Daar ben ik het helemaal mee eens, en ik zeg er kunnen nog meer dagen van de lijst af, en ze moeten dan maar flink aan de slag, want er is zat te doen.
  Dit had allang moeten gebeuren, maar te laat is het nooit.


  Maak melding

 19. Eens met Jack Russel.

  Vergeet ook niet om het kamp op te breken.
  Afschaffen van al die zgn elite troepen zoals faja blo en al die zgn veiligheidstroepen.
  Scheelt een hoop geld.


  Maak melding

 20. ik zeg schrappen,,sinterklaas,kerst viering,hemelvaart,paasdagen,pinksteren,al die feesten heeft niks met bevrijding van het volk te maken,,en er zijn er nog meer,,,allemaal aangeleerd door het vroegere romeinse(Rome,tegenwoordig,Italie)rijk om wereld heerschappij in mentale maar ook spirituele manier te bevorderen,en niet ten goede voor het toen en nu onderdrukte volk,.,als het om politiek,sociaal,maatschappelijk,religie gaat, en geen bevrijding teweeg kan brengen;;moet men het in het vuilnisbak van geschiedenis werpen,.


  Maak melding

 21. Chineze nieuwjaarsdag en Javanisme dag in Suriname ??? Hoe dan ????? Dag der Marrons en Dag der Inheemsen schrappen en vieren op 1 mei arbeidersdag.Wie schopt je !Ronnie Brunswijk(voorzitter grootste marronpartij)President Desi Bouterse(voorzitter Mega Combinatie aka Inheemse partij).Onmogelijk dus.Wat er gedaan moet worden is gewoon alle etnisch gebonden feestdagen op 1 juli vieren(Emancipatiedag)en alle tweede internationale christelijke feestdagen(tweede kerstdag,tweede pasen)afschaffen.Maar er is een ander probleem in Su.Als een nationale vrijedag op een zondag valt wordt de daarop volgende dag als een vrije dag gerekend.Onnodig.Hoe moet het bedrijfsleven dat klaar spelen ?Want zij worden in de kosten gejaagd.Maar het eind oordeel ligt bij de President himself.


  Maak melding

 22. Voor mij mogen ze alle feestdagen schrappen als ze deze drie dagen in ere houden en/of invoeren.

  25 November – Staatkundige Onafhankelijkheid

  25 Februari – Begin van onze daadwerkelijke onafhankelijkheid en zelfbeschikking

  25 Mei – Voortzetting van onze daadwerkelijke onafhankelijkheid en zelfbeschikking

  Ok, Ok Kerstdagen en Nieuwjaar mogen ook blijven.

  1 Juli wordt veranderd in dag van de Surinamer.

  De rest zoekt men zelf uit in hun vrije tijd.


  Maak melding

 23. Meneer of mevr Medusa dat rekensommetje van jou daar lachen zij zich een hoedje in Suriname, je maakt je belachelijk met deze stomme activiteiten. Heeft u niets anders te doen. Reageer normaal en duidelijk.
  Zet iets zinnigs neer, geen domme dingen, denk eerst goed na en ga dan pennen, een fijne dag verder.


  Maak melding

 24. @Kapasi
  Ga terug in jouw donkere hol en laat het rekenen over aan hen die er verstand van hebben!Het gaat jouw kersenpit te boven.Niet voor imbecielen.


  Maak melding

 25. @Kapasi
  Ik heb op 15 mei van dit jaar 2012 dit idee al een keer geplaatst.Toen zat je zeker nog niet op dit forum.Je moest nog bij moeder Kapasie in je donkere hol geboren worden.
  Dit schreven de mensen die er verstand van hebben toen:

  Piet paniek
  Dinsdag 15 mei 2012 om 20:47 uur, door Piet paniek
  @medusa,
  Ik vind het een fantastisch voorstel!
  Alleen een vraagje waar heb jij leren rekenen?
  Zit een hele slimme rekenformule in als je het niet ziet!
  Mooi gedaan en ik hoop dat die nep ingie erin tuint!

  Zucht
  Dinsdag 15 mei 2012 om 21:12 uur, door Zucht
  @MEDUSA laten ze je maar niet horen in su, ze worden al moe bij de gedachte langer te moeten werken.
  Ze vegen de vloer met je aan.
  En die 2e pasen pinkester en kerstdagen zijn ooit door de Hollanders bedacht,wordt behalve in Ned. Caribisch Ned. en Sur. nergens toegepast dus die mogen ze vast schrappen, vooral gezien het feit dat ze toch altijd op de voormalige kolonisator zitten te schelden.

  Medusa
  16 mei 2012 om 11:13 uur, door Medusa
  @Piet paniek
  Er zal best een fout in zijn geslopen.Dit heb ik zó voor de vuist weg bedacht!Bij mij gaat het in grote lijnen erom,de “verloren” werktijd mbt vrije dagen terug te vorderen,door de werktijd te verlengen en de klok een half uur te verzetten!
  Waar staat die fout trouwens?

  Piet paniek
  Woensdag 16 mei 2012 om 12:09 uur, door Piet paniek
  @medusa,
  Hoi er zit absoluut geen Rekenfout in gewoon een perfecte berekening!
  Mooie methodiek!
  Grtn piet

  Ba Anansi
  Woensdag 16 mei 2012 om 12:43 uur, door Ba Anansi
  Piet Paniek zaait paniek door te zeggen dat hij bij Medusa een rekenfout ziet, maar wanneer hij moet aangeven waar hij de fout ziet, dan kan onze Piet dat niet. Piet, stuk verdriet doe dat voortaan niet.

  Naar deze mensen wil ik luisterenDie hebben ten minste verstand van zaken!Kapasíe’s niet!


  Maak melding

 26. Beste Medusa, ik zit al in mijn hol, en die makka slang is nou op pad, maar ik lach me kapot om die domheid van jou, als jij het zo goed weet meld je aan
  bij de instanties in Surinmae en pobeer een machtpositie te krijgen en breng Suriname de hemel in, het paradijs waar velen op zitten te wachten. Ze gaan lang wachten.


  Maak melding

 27. @Kapasi
  Naar gelang de dag/avond voortduurt schitter je in domheid.
  Er staat duidelijk boven de reactie “EEN IDEE” en jij balkt:”als jij het zo goed weet”!WAT BEN JIJ OERSTOM EN OLIEDOM,ZEG!OF HEB JE ZOALS RAY,KUMARI KUMARI,JAIVI OOK ZO’N GIGANTISCH LEES- EN TAALPROBLEEM?
  Probeer jij liever een machtspositie te halen in lezen en schrijven! 😉 😉 😉


  Maak melding

 28. Medusa jij ligt al versopen in domheid, en ok jij beheerst de Ned taal ,wees er trots op, en je bent iemand dat hoor ik lees ik, en merk ik op andere berichten enz, scheld je uit maakt mensen met de grond gelijk, het kan in je zitten, geeft niet, maar als je een bezoek zou brengen aan het PBC dan denk ik dat als je er weer uitkomt je de man of vrouw zal zijn zo als het hoort, helemaal schoon een gezond verstand, weg alle domheid lekker toch, denk erover na.


  Maak melding

 29. @Kapasi(Holbewoner)
  versopen???Huh ….. VERZUIPEN MET EEN Z,dus dan schrijf je ook VERZOPEN met een Z,EZELSKINNEBAK!En jij noemt mij dom??Hahahahaha!Jij hoeft mij niet te vertellen dat ik de taal beheers,dat kan jij niet chequen.Jij ontbeert dat niveau!Moet je aan anderen overlaten!!
  Verder schrijf je:”lees ik en merk ik niet ‘OP’ maar ‘IN’ andere berichten enz.Let niet op de andere mensen,let op jezelf.Ik maak jou toch ook met de grond gelijk?Zij hebben geen medelijden met jou hoor!


  Maak melding

 30. Medusa toch je trapt er met open ogen in, wat een sukkel ben je toch, iemand belde mij en zei, verzin wat pen wat neer iets fouts of zo en let op, ze springt
  er boven op zet je gelijk voor lul, die persoon volgt je domheid al en tijd, die gaat me zo bellen, en dan lachen we ons kapot, hoe dom kan iemand zijn. Dit heb ik gewoon opgezet, maar goed.


  Maak melding

 31. @Kapasi
  Ik ken je!Dit zijn geen opzettelijke fouten!Je gaat je nu zogenaamd achter de opzettelijk gemaakte fouten verschuilen,maar ik prik er door heen!Je kan het gewoon niet!Je komt heel veel te kort!Evenals Ray,Kumari Kumari en Jaivi,hihihihihi Kapasi!Straks ga jij je naam ook weer veranderen in sekrepatoe!


  Maak melding

 32. Medusa ik hang nu aan de telefoon, en lees je domme reactie, en die gozer aan de andere kant zegt tegen mij
  vriend kap ermee om met zulke uilskuikens te communiceren, verloren tijd, en wordt geen sekrepatoe
  waarom, zei ie niet doen,daarop zit die dumbo te wachten, dus ik reageer niet meer, succes en doe je best, maar neem dit mee, veel mensen op deze site spugen je uit, dag Medusa, till in heaven maybe.


  Maak melding

 33. Ik ben het met Doth eens, Goede Vrijdag moet blijven. Het karakter van deze dag is voor Christenen essentieel. Tweede Paasdag of Tweede Kerst mag van mij wel weer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.