Staatsolie ziet zichzelf Suriname ontgroeien

26

PARAMARIBO, 4 sep – Staatsolie acht zich best in staat verder te reiken dan de nationale grenzen. Volgens directeur Marc Waaldijk wordt gedacht aan investeren in andere landen. Vooral het westelijk halfrond lonkt. Het investeren zal waarschijnlijk in samenwerking gebeuren met buitenlandse maatschappijen.

Nu al worden de mogelijkheden afgewogen. “Binnenkort gaan wij ook naar de regio kijken. Misschien gaan we daar met anderen deelnemen. Het is een groot risico. Maar we denken dat we langzaam maar zeker op het niveau komen om te proberen”, zegt Waaldijk tegenover de Ware Tijd. Deelname in buitenlandse operaties zou ook de eigen bevoorrading kunnen helpen garanderen. Binnen de nationale grenzen is het nog druk zoeken naar voldoende reserves.

Onlangs moest het boren in Commewijne stopgezet worden. Na vier jaar bleken geen direct winbare hoeveelheden te vinden in het oostelijke district. “Een voorlopig besluit. We hebben nu gewoon andere prioriteiten, maar keren zeker terug”, aldus waaldijk. Het boren in andere delen en in zee gaat wel nog door. Staatsolie stop ruim een miljard dollar in de opzet van een grotere raffinaderij. Die moet op den duur de lokale markt compleet voorzien van brandstof.


26 REACTIES

 1. Ik vind het heel slim van Staatsolie om desnoods buiten de Surinaamse grenzen te investeren in de olie industrie.Men moet o.a verkennen wat de mogelijkheden zijn om te investeren in Petrobras(Braziliaanse oliemaatschappij).

  Buiten de regio lijkt het me ideaal om te investeren in de Russiche gas- en olieindustrie.Vanuit Russich grondgebied worden op dit moment gigantische gas pijpleidingen aangelegd naar West Europa en Azie.Er komen gasleidingen naar China,Zuid Korea en Japan.Er zijn reeds twee gasleidingen aangelegd richting Zuid Europa en Noord Europa. Een nieuwe gasleiding wordt aangelegd naar Midden Europa.

  Met de verkregen winsten zou Staatsolie over kunnen gaan tot meer investeringen in Suriname en voor de aankoop van aardolie in de regio.Daarnaast kan de raffinaderij ook verzekerd zijn van de aanvoer van aardolie uit Rusland.Aardolie en gas worden schaars in de wereld. De nieuwe economisch opkomende landen zijn ook dringend op zoek naar nieuwe aanvoerbronnen van energie.


  Maak melding

 2. Vene en gmap, wat zijn jullie toch achterlijke apen!
  Een directeur kan niets doen zonder toestemming v/d eigenaar, dus de regering…
  Stelletje Dombo’s!!! 😆


  Maak melding

 3. Volgens de laatse berichten gaat baasje Poetin van Rusland smeken een pijpleiding aan te leggen vanuit siberie naar paramaribo. we kunnen allemaal nu rustig slapen, de olie zal rijkelijk vloeien nadat staatsolie is geveild.


  Maak melding

 4. Gelukkig dat Staatsolie toen niet verkocht is. Wie wilde Staatsolie ook alweer verkopen en wie heeft het toen ook alweer tegengehouden? Pero en leeghoofd, weten jullie het misschien? Ik ben het vergeten. 😉


  Maak melding

 5. staatsolie is niet van waaldijk. Staatsolie is van
  de staat. De staat is Suriname. en wie staat ook weer
  aan het hoofd van Suriname…?
  Elk idee dat vanuit staatsbedrijven komt moet eerst goedkeuring vinden bij de staatshoofd.

  In Nederland werk ik voor een overheidsbedrijf en ideëen die ik opper worden gedaan in naam van de overheid. Eindverantwoordelijke voor de overheid is de minister president. Zo is het en niet anders.


  Maak melding

 6. @@Midete hoe kan je die namen vergeten? Het waren de Su”s hufters mede de DiDieBrie!! wier de staatsolie wilde verkopen!!

  De olie van, inderdaad van de Staat. De Staat is voor SU. SU is van de Staatsburgers! Dus de olie behoort tot de Statsburgers!! Zij moeten ook mee profiteren.


  Maak melding

 7. Waaldijk moet maar hopen dat deze regering, net als de regering onder Bosje van plan was, het niet in zijn dolle kop krijgt om voor een snelle njan op de valreep, Staatsolie te willen verkopen. Als het van de NDP afhing was Staatsolie al lang eigendom van de Koreanen of van de Amerikanen, ik weet niet waarom de NDPers ondanks dat steeds willen doen voorkomen dat het succes van Staatsolie aan de NDP te danken is.


  Maak melding

 8. @ ofniet:

  Dus volgens jou bepaalt de president het beleid bij Staatsolie en komt hij met de ideeën?

  Ga op je knieën en bid dat het niet waar is. 😉

  @ Wiep ding:

  Ik wilde dat pero of leeghoofd Bokito me herinnerden, miet jij. Ben je altijd zo lastig? 😉


  Maak melding

 9. Wie wordt er president van Suriname? De persoon die de grootste mond heeft en het meest beloofd, het maakt niet uit of hij zo stom is als een ezel, als de mensen op hem stemmen wordt hij president( Somo en Brunsie hebben een beter profiel dan Bouta, als zij dogla waren, was een van hen president).

  Wie wordt er directeur van Staatsolie? Een persoon die een universitaire opleiding achter de rug heeft, het liefst in de geologie gecombineerd met een managers opleiding.

  Nu wij dat weten is het niet moeilijk meer te achterhalen wie de, voor Staatsolie juiste, beslissingen kan nemen. Je kan als de gemiddelde president van Suriname, die slechts goed hoeft te zijn in het manipuleren van anderen , denken dat je met betrekking tot het gezond functioneren van Staatsolie de juiste beslissingen kan nemen, maar het is beter dat je dat overlaat aan de mensen die er werkelijk verstand van hebben.


  Maak melding

 10. Niet verbaasd dat sommigen niet eens weten wat het verschil is tussen een bedrijf verkopen en aandelen van een bedrijf verkopen.

  Als voorbeeld gaan we onze eigen favoriete Bokito legi ede midete nemen, hij durft pero tot tweemaal toe te vragen wie Staatsolie probeerde te verkopen.

  Nu vraag ik mezelf af, waarom sommige mensen zo’n drang hebben om zichzelf belachelijk te maken, ik bedoel je bent toch geen debiel.

  Legi ede lees hieronder en misschien moet je jezelf weer afvragen waarom men staatsolie wil verkopen.
  het wordt vast lachen met je reactie.

  Nu weten we ook dat front moord en brand schreeuwde dat men Staatsolie wil verkopen.

  Eerst Jharap en nu Waaldijk die hun licht laten schijnen.

  “Waaldijk ergert zich aan het feit dat de plannen prematuur naar buiten zijn gebracht.”

  Iedereen ergert zich eraan, maar zo werken de fronters nou eenmaal, vaderlandsliefde is hun vreemd, bij hun draait het om brokobana.

  ————-

  Marc Waaldijk:
  ‘Wij willen meer aandeelhouders’

  door Eliézer Pross

  05/09/2012

  Paramaribo – “Het idee om een klein deel van Staatsolie te privatiseren komt van ons en niet van de regering. Het is ons niet opgelegd. In tegendeel heeft de president ons gevraagd of wij dat zeker willen”, verduidelijkt algemeen directeur Marc Waaldijk van Staatsolie aan de krant. Deze week wordt een commissie ingesteld die de zaak binnen een jaar moet voorbereiden.

  Het beste model voor Suriname moet worden gekozen op basis van voorbeelden in andere landen als Colombia en Brazili?. Naast Staatsolie zullen onder andere de Centrale Bank en het ministerie van Financiën werken aan het project.

  De directeur reageert hiermee op de felle discussies die gevoerd worden. Met name in de politieke sfeer wordt de regering ervan verweten dat zij een deel van het bedrijf wil verkopen om geld te genereren voor megaprojecten.

  Waaldijk ergert zich aan het feit dat de plannen prematuur naar buiten zijn gebracht. “Ik kom van de school waar je goed voorbereid moet zijn als je iets doet. Weten wat de voor- en nadelen zijn. Wij hadden gehoopt dat wij het rustig zouden kunnen voorbereiden.”

  Hij is duidelijk over de visie van het bedrijf: “wij willen meer aandeelhouders. Wijdverspreid, en niet slechts één grote Surinaamse of buitenlandse”. Hij verwijst naar het voorbeeld van de obligatielening van de raffinaderij waarbij 55 miljoen US dollar van de gemeenschap is geleend voor de uitbreiding. De stukken zijn goed verspreid onder de samenleving en er is zelfs een geduchte screening geweest om vuil geld erbuiten te houden.

  “Al heb je maar één aandeel, kan je op onze vergadering verschijnen en de directeur eventueel op het matje roepen dat hij het niet goed doet. Het is goed voor Staatsolie en goed voor het land. Het is een proces waar geld gemaakt kan worden als bedrijf en als land”, legt de manager uit. In zijn optiek zou minder dan 10 procent van het bedrijf op de markt gegooid kunnen worden. Grondlegger Eddy Jharap is eerder wel scherper geweest. Een goede spreiding van een deel van het bedrijf onder de samenleving zal de macht van de politiek over het bedrijf doorbreken. Als teken aan de wand wijst hij op het feit dat de hele raad van commissarissen van het bedrijf tegenwoordig uit politieke loyalisten bestaat, terwijl een grote organisatie als Staatsolie het dient te hebben van kundige mensen.-.


  Maak melding

 11. midete,

  Helaas kan ik het niveau van jouw begrijpend lezen niet
  veranderen.

  Maar ik ben bereid je het nogmaals uit te leggen zodat
  ook jij begrijpt wat ik bedoel.

  Een staatshoofd is eindverantwoordelijk voor beslissingen die genomen worden binnen staatsbedrijven.
  Wanneer een werknemer met een idee komt binnen een staatsbedrijf dan beslist het staatshoofd of
  het idee wel of niet wordt aangenomen of uitgevoerd wordt. In dit geval is het Bouterse die groen licht geeft aan allerhande ideëen en suggesties in Staatsolie.

  Capice?


  Maak melding

 12. Het is een duidelijke visie dat deze man heeft dat aan toont zijn onbekwaamheid als directeur van Staatsolie.Deze meneer is niet geschikt gezien zijn ervaring en opleiding.Nu denkt hij dat het zo goed gaat en dat het door zijn beleid komt waar door hij nu beslissingen wilt nemen die boven zijn pet gaan.Maar aangezien in het land der blinden is 1 oog koning.Laat de ego die jou nu parten speelt achterwege en tracht je eigen functie naar behoren uit te voeren.Regering van Suriname investeer op een rationele en gespreid manier en niet de manier dat deze moron aangeeft.Jullie hebben voorbeelden zat hoe verkeerd het kan lopen met dergelijke projecten.Het moet het volk van Suriname ten goede komen en niet op een dergelijke manier het opmaken.Bouterse grijp in het plan van deze man is ingegeven door de korte termijn visie die hij heeft .Zijn plan is niet gebaseerd op 10 of meerdere jaren visie maar wat hij nu ziet.Het zijn korte termijn denken.


  Maak melding

 13. Bij Telesur maken ze het geld ook op met grote projecten[zie glasvezel investeringen in het verleden en nu. Bouterse ik wil je een advies geven de problemen die je hebt[persoon en land]zijn maar alleen op te lossen door je zelve en niemand van buiten kan je helpen.Dus neem de beslissingen voor land en volk.De bevoegdheden van de directie van Staats olie moet beperkt worden.Het is jammer dat je al die koeparies [bloed zuigers nodig hebt om een regering te vormen.Deze koeparies hebben geen ene positieve inbreng in jou regering.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.