Subsidies in Suriname tegen voedselprijzen

32

PARAMARIBO, 28 aug – Subsidie wordt mogelijk als middel ingezet tegen de stijgende voedselprijzen. Volgens minister Raymond Sapoen van Handel & Industrie, HI, is de regering er nog niet helemaal uit. Er wordt nagegaan wat te doen tegen vooral de stijging van importvoedsel. Een mogelijkheid is nog altijd minder importproducten consumeren.

Maar dat zou een keus van de consument moeten zijn. Subsidie wordt als hulpmiddel gezien. De vraag si nog of deze individueel moet worden verstrekt. “De discussies zijn nog gaande, maar het zal niet lang meer duren, de duidelijkheid komt spoedig”, zegt Sapoen tegenover de Ware Tijd. het valt niet verwachten dat de prijzen zullen afnemen of stabiliseren de komende drie jaar. De regering wil hoe dan ook zo min mogelijk komen aan het marktmechanisme.

Aan de andere kant is er de druk van de consument. “Het gaat eigenlijk om subsidiemaatregelen. We denken te gaan interveniëren richting kwetsbare groepen, zodat goederen betaalbaar gehouden worden”, aldus Sapoen. Het besef is wel dat subsidiëren niet eeuwig door kan gaan. Sapoen denkt dat “op termijn de verdiencapaciteit van de burger verhoogd moet worden.” In lagelonenland Suriname kan dat nog een flinke klus worden.

32 REACTIES

 1. Van uit buiten Sur.krijgt iemand gauw de neiging om te denken dat het Sur.volk uit minder validen bestaat.Niets wordt verbouwd of gebouwd op eigen kracht alleen.Ook voor eten zelfs moet de staat met geld inkomen.Voor het kappen van bomen hebben wij buitenlanders nodig.Voor het ontginnen van goud heb we buitenlanders nodig.Rest nog dat wij iemand in huren om ons naar de WC te dragen en af te vegen.Wat een land,wat een volk.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Zelfs kwakoe in nld wordt gesubsidieerd door de president van Suriname. Nu wil men Eur. 1,5 miljoen uittrekken voor een conferentie in Paramaribo. Suriname blijft maar Sinterklazen terwijl de maand december nog niet in zicht is. Voor elke scheet wordt de subsidie pot aangesproken. Op het hoofdkantoor van de NDP staat zeker een geldpers machine. Het onbreekt aan leiderschap om de problemen in Suriname structureel aan te pakken. De eerste barsten van deze regering zijn zichtbaar. Velen van ons hadden hiervoor al gewaarschuwd. Terug naar begrotingstekorten, inflatie en voedselbonnen.


  Maak melding

 3. broeders NIET klagen, het gaat toch zo goed in Suriname….

  Het water stijgt tot ons lippen, we verdrinken bijna doch maken wij het goed.
  valse vertoning, daar zyn wy toch immers kampioen in., hiervoor hoef je niet naar de olympische spelen voor een gouden plak.

  Moro e kong ete…wo tai a riem ta kotie en a broekoe o fadong foe oeng go.


  Maak melding

 4. Back to the 80’s.
  Ditzelfde hebben wij meegemaakt en gevoeld eerder met dezelfde man die toen aan de macht was….precies, bouta again.
  Maar 50.000 euro’s cadeau maken voor de feestvierenden in Nederland voor een dagje,daar heeft hij alle rijkdom voor.Nu gaan wij zo meteen weer in de rij staan voor Alles.Suriname…het land van de lange RIJEN!hai boi!hoe lang nog!


  Maak melding

 5. Ja Sapoen,
  met ‘lagelonenland’ Suriname en zijn burgers moest bij voorkeur rekening gehouden worden op de eerste plaats, alvorens 50.000 euro’s aan cash te storten voor een groepje feestvierenden in Nederland.
  Mogen wij ook weten wat de lonen zijn van bouta en co. Het zal lles behalve Laag zijn ,ja toch Sapoen?


  Maak melding

 6. Wat denk je van Igrid.B Dino.B Desi B
  Al zijn adviseurs,perschef ze verdienen een vermogen.
  Bouterse is oer dom en dat blijkt door dit doekje voor het bloeden, halve maatregeling die niet zullen werken. al die mooie verhalen van Bouterse en zijn knechten zijn gebakken lucht.


  Maak melding

 7. Na Wang Hiep Hiep Hoereeee…….riepen de paarse blinde makke lammetjes ! Dit noemen wij, sigaar uit eigen doos !hahahahaaa……

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 8. Ik dacht dat onze reet ing was opgewaardeerd!! Nu komt de minister ons voorhouden dat we vallen onder de categorie van lagelonen landen. De arme kiezers hadden ze veel beloofd het wordt echter met de dag erger. Aan de andere kant verdienen familieleden, vrienden, adviseurs, bisschoppen nu wel heeeeeel erg goed, terwijl hun grote achterban in de volkswijken pienaren. Hoe moet ik dit nu aan mijn achterban te Winti Wai, Abrabroki, Nieuw Weer, Santo dorp, Kasaba olo, Pokigron verklaren was toendertijd een van de citaten van ene Mibrenikaba.


  Maak melding

 9. Wat vreemd dat we pero en al die andere pajong waaiers hierover nog niet hebben gehoord!
  Zij zullen toch ook een visie en mening over hebben?
  Of …. staan ze nu met een bek vol tanden!


  Maak melding

 10. In Nederland zijn er voedselbanken (voeTselbanken zou pero schrijven).

  In Suriname komen er voeTselWIJKEN, als ik het zo lees.

  Ik wacht nog steeds op beleid dat structurele en duurzame ontwikkeling bevordert.

  Let wel, ik vind dat als burgers niet kunnen rondkomen, ze gesteund moeten worden. tegelijkertijd moet men ze leren budgetteren en leren om thuis wat te planten.

  pero: jullie zou de mensen toch leren vissen in plaats van ze vis geven?

  Ik herhaal nogmaals: zomaar iets gillen en beleid maken is niet hetzelfde.

  God zei: “Er zij licht” en toen was er licht.

  DiDiBrie dacht: “dat kan ik ook” en zei: “De SLM moet voortaan winst maken”

  De SLM leidt nog steeds verlies.

  DiDiBrie zei:”er komen grote buitenlandse bedrijven investeren”.

  Die bedrijven zijn er nog steeds niet.

  DiDiBrie zei: “Frankrijk wordt de poort naar de EU”

  Er is nog niet eens een kattenluikje.

  Soso babari nanga wishful thinking.

  Ja pero, ik weet het. Volgens jou ben ik een redimusu die Suriname niets goeds gunt. Ik gun Suriname juist iets goed, dat is deze domme jongen met een mulodiploma niet.

  Als zelfs Vene -tot nu toe beschouwd als de knapste man aller tijden in Suriname – het matig deed, wat gaat deze boeriki doen?


  Maak melding

 11. Al in de oudheid wisten de Romeinse heersers al dat je de gunst v.h. volk kon kopen met brood en spelen. De tijden zijn veranderd maar de manier van politiek bedrijven en kiezersgunst verwerven is blijkbaar hetzelfde gebleven.


  Maak melding

 12. schijn-welvaart….pronken met andermans veren en maar doen alsof deze didibrie’s het kas gespekt hebben. De volgende regering mag het put weer dempen. Bij hun aantreden was het kas toch leeg??? In 2 jaar tijd hebben zij dus heel wat bij elkaar gebedeld.


  Maak melding

 13. De laatste tijd wordt er vaker gesuggereerd dat we als volk moeten leren budgeteren. Men wil ons in feite gewoonweg zeggen: “Leer zuinig om te gaan met je salaris dat nu minder is geworden vanwege de governement take en devaluatie van onze munt”.


  Maak melding

 14. He Midete mijn favoriete leeghoofd.

  Vene werd als de knapste man aller tijden beschouwd, alleen in die sekte NPS. Je weet wel in het land der blinden is een oog koning.

  Hij was zo knap dat hij de sekte naar de verdoemenis heeft geholpen.

  Midete je smoko a blaka tabaka noh, want je taki wang lo dong dong sani.


  Maak melding

 15. anne bedoel je dezelfde voedselbanken als in Nederland, dat is pas te erg, zo’n rijk land met voedselbanken.

  In de EU worden de boeren ook gesubsidieerd om hun prijzen laag te houden om zodoende de arme landen van de wereldmarkt te weren. Door deze subsidie worden de consumenten in de eu ook indirekt gesubsidieerd, nothing new dus.


  Maak melding

 16. Afu Sensie, ja dat bedoelde ik, dat is toch niet nodig lijkt me, als alles eerlijk verdeeld zou worden bestaan er geen voedselbanken, maar ja, dat is een utopie he.


  Maak melding

 17. Ze hebben nog 3jr te gaan.
  Hoe lang is de subsidie-rek.

  Ondernemers worden geboycot en vriendjes krijgen een vergunning om voedsel te importeren.
  Goed opgeleide werknemers worden ontheven en vriendjes zonder enige kennis van zaken worden geaccomodeerd.
  Zo een groot land en ze kunnen niet eens die 400.000 mensen bevoorraden.

  Wat is het nut van al het goud, die aardolie, die zgn goede ratings, als je je eigen volk niet eens een broodje morjon kunt geven.

  Als dit zo door gaat, dan zullen ze, besmeurd met ‘pek en veren’, door het volk worden verjaagd.


  Maak melding

 18. @ afu sensie (je nick geeft je waarde aan):

  Omdat in het land der blinden één oog koning is, staat zijn record op de AMS er nog steeds. Ook op Nederlandse universiteiten heeft hij van zich doen spreken.

  Dat kan je van je baas DiDiBrie niet zeggen. Bij (de partij van) DiDiBrie is in het land der eenogigen, de blinde koning.

  Maar voor wat betreft naar de verdoemenis helpen: je baas DiDiBrie is niet alleen wereldrecordhouder amnestie krijgen, maar ik ken ook geen enkele leider die in 7 jaar de volledige gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur, economie en moraal van een land zo grondig naar de verdoemenis heeft geholpen.

  Petje af. RESPECT 😉 😉


  Maak melding

 19. O ja afu sensie, schiet me nu te binnen:

  Je mag de wapenfeiten van de kinderen van Vene vergelijken met de “”WAPENFEITEN 😉 😉 ;-)”” van de kinderen van DiDiBrie. 😉 😉 😉 😉

  Ten slotte nog een vraag aan de forumleden:

  Waarom associeer ik op dit forum bij woorden zoals “wapenfeiten” en “schiet me te binnen” steeds aan DiDiBrie en het hem omringende gespuis?

  Ik heb het alleen hier. 😉 😉 😉 😉


  Maak melding

 20. Ik sta versteld van de mate aan beperkte kennis die in veel postings tot uiting komt n.a.v. de subsidies op voedselprijzen. Ik denk dat veel buitenstaanders die de postings lezen, zich zullen afvragen hoe het zit het met alleen maar de algemene kennis van veel debaters.Zeer slecht dus.Het zijn alweer de Nieuw Front aanhangers die slecht scoren.

  In alle media staan er artikelen over de wereldwijde stijging van voedingsmiddelen.Oorzaken zijn de grote droogte in Amerika en andere delen van de wereld waardoor hele oogsten zijn mislukt en de stijgende olieprijzen. Graanoogsten in de VS zijn mislukt en er ontstaat een grote schaarste aan basisgrondstoffen voor voeding t.b.v. de veeteelt,brood en aanverwante producten voor de menselijke consumptie,enz.Door de schaarste gaan de prijzen behoorlijk stijgen.Men vreest dat er in heel veel landen voedselopstanden onder de bevolking gaan uitbreken. Suriname zal zeker niet ontkomen aan deze prijsstijgingen omdat heel veel producten worden geïmporteerd uit het buitenland.

  Recent stond in een aantal Nederlandse kranten een bericht van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties die hun werkterrein gaan verleggen naar het Nederlandse grondgebied.Men is tot deze maatregel overgegaan omdat de armoede in Nederland toeneemt en de aankomende prijsstijgingen zullen het probleem verergeren.Ik heb Nederlandse vrienden die in het bezit zijn van een koopwoning en deze personen zijn thans aangewezen op giften van voedselbanken.

  M.b.t. tot Suriname kan je zeggen dat de regering goed bezig is. Men noemt dit goed beleid.De Surinaamse regering begint nu al te anticiperen op de ontstane situatie.Men begint zich af te vragen hoe men deze prijsstijgingen moet opvangen.Een groot deel van de bevolking leeft in armoede en de producten worden onbetaalbaar voor een grote groep.

  De regering kent haar verantwoordelijkheid en zal mijn inziens ook gepaste maatregelen moeten treffen. Maar aan al deze maatregelen hangt een kostenplaatje.


  Maak melding

 21. @ robG:

  Ik voel me niet aangesproken (zie mijn reactie):

  Aan sommige dingen kan je niets doen, MAAR: ik mis in de reactie van de regering de component “we gaan zelf meer produceren voor eigen behoefte en daarvoor ook plannen maken”.


  Maak melding

 22. Laten we niet pretenderen dat we de wijsheid in pacht hebben, indien we DiDiBrie proberen goed te praten in al hetgeen hij negatief doet of heeft gedaan, getuigt dat van een groot gebrek aan kennis en common sense. De voedsel prijzen zijn inderdaad gestegen maar slechts een druppel vergeleken met de devaluatie van onze munt en verhoging van de governement take m.a.g. koopkracht vermindering. Degenen die hiervan geen last ondervinden zijn indeerdaad de naaste familieleden etc etc etc van DiDiBrie


  Maak melding

 23. @GMAP, je slaat de plank mis met je commentaar.Ik kijk nooit naar de STVS omdat ik de zender in Nederland niet kan ontvangen.Ik ben wijs genoeg om me niet te laten indoctrineren door wie dan ook. Ik loop niet als een hersenloze debiel achter het Nieuw Front.


  Maak melding

 24. Een kort artikel uit dWT. van 29/08/2012

  Goedkope aardappelen en uien voor heel Suriname leverbaar

  DEN HAAG – ‘Ik ben geen concurrent van de Surinaamse handel’
  Een Nederlands groothandelszaak kan goedkope en kwalitatieve
  aardappelen en uien leveren aan Suriname. A.CLoogman & Zn. B.V. doet al twee maanden zaken met de voorzitter van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, met tussenkomst vande ondernemer Max Ghazi.

  De producten worden tegen zeer scherpe prijzen verkocht aan de achterban van deze partij. Directeur van de groothandel, Joop Loogma, heeft tegenover Somohardjo de intentie uitgesproken dat hij ook voor geheel Suriname kwalitatieve producten kan leveren. Ook tegen concurerende prijzen.

  V.l.n.r: Paul Somohardjo, Joop Loogman, Max Ghazi en Rudi Somohardjo. Zij hebben mogelijkheden besproken hoe grote delen van Suriname voorzien kunnen worden van goedkope aardappelen en uien.-.

  A.C Loogman & Zn. B.V. is geen onbekende in Suriname. In de jaren tachtig voorzag de groothandel reeds geheel het land van aardappelen en uien. Toen werden er zaken met Centraal Inkoopbureau Suriname geaan. “Ik heb president Desi Bouterse geïnteresseerd om voor het totaal Surinaams volk goedkoop deze producten bij Loogman te betrekken”, zegt Somohardjo aan de krant. Hij bezocht gisteren het in Amsterdam gevestigde bedrijf.

  Op een vraag van dWT benadrukt de PL-voorzitter de actie van zijn partij niet moet worden gezien als concurrentie naar de handel. “Wij hebben geen beschuit of drank in ons pakket, maar alleen eerste levensbehoeften. Dus er kan geen sprake zijn van concurrentie naar de handel toe.” Loogman zegt dat de continuïteit en de kwaliteit van de producten zijn gegarandeerd. Donderdag worden twee containers volgeladen met aardappelen en uien voor Suriname. Somohardjo zegt te hopen dat president Bouterse dit project ondersteunt.-.

  Ter aanvulling:
  Natuurlijk heeft SOMO geen (Beschuit of Drank) in zijn PL pakket.
  Die sluwe SOMO is reeds geruime tijd bezig met zijn (aardappelen- en uien actie) in Su.
  Hij weet zijn Bankrekening h.t.l. aardig te vullen.

  Forummers:
  Er is nog steeds een overschot aan aardappelen en uien in Nederland. De prijzen zijn enorm laag voor de boeren dat het zelfs (gedumpt) wordt.
  Voor de consument is het ook meegenomen.

  Maar men moet niet vergeten dat de prijzen van voedsel enorm zal stijgen. En niet alleen in Su.

  En tot slot:
  Vanaf 2010 zei DADA & co.
  Suriname wordt het VOEDSELSCHUUR van de CARICOM.
  En in welk stadium is dit voornemen?


  Maak melding

 25. Over hersenloze debiel gesproken.
  Wij die terecht kritiek hebben op die criminele regering in Suriname worden door de volgelingen van een gewetenloze massamoordenaar bestempeld als hersenloos.
  Als je de beloftes,en de kritiek van Bouterse op de vorige regering zet naast op wat hij in twee jaren heeft gedaan in Suriname dan zijn degenen die deze beest nog geloven naar mijn mening hersenloze debielen.
  De buitenstaanders die ik spreek vragen zich af hoe het mogelijk is dat een crimineel als Bouterse zoveel aanhang heeft in Suriname, ze vragen zich ook af of die figuren die het voor DDB opnemen hier op deze site hun geschiedenis kennen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.