Suriname krijgt Universitair Medisch Centrum

43

PARAMARIBO, 24 aug – Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, ondergaat binnenkort zijn derde naamsverandering. Volgens directeur Eduard Joemmankhan gaan zowel infrastructuur als zorg naar internationale standaarden. Meerdere afdelingen zullen zelfstandig moeten draaien. Ook komt meer aandacht voor het medisch wetenschappelijk deel van de taakomschrijving.

Een directoraat Onderwijs Trainingen & Onderzoek zal onder meer de band met de Anton de Kom Universiteit van Suriname moeten aanhalen. De zelfstandigheid van afdelingen en poliklinieken moet ver gaan. Elk moet als een ziekenhuis kunnen opereren. Toch blijft de sociale rol van het ziekenhuis gelden. “In alles wat we doen en ontwikkelen moet nimmer vergeten worden dat we een maatschappelijke onderneming zijn”, zegt Joemmankhan tegenover de Ware Tijd.

Vooral de lagere inkomensgroepen moeten ook toegang blijven hebben tot alle faciliteiten. Onder de economische en sociale omstandigheden van het moment wordt dat een hele klus. Toch denkt Joemmankhan dat het ziekenhuis de uitdaging aankan. De laatste jaren is veel geïnvesteerd in modernisering. Kankerbestrijding, nierdialyse, revalidatie en andere diensten worden aangeboden vanuit zelfstandige units.Het AZP begon als Centraal Ziekenhuis en heette later Academisch Ziekehuis.

Bekijk ook:


43 REACTIES

 1. Naamsverandering betekent niet dat de kwaliteit ook verbetert,voorzover er sprake was van kwaliteit.Wel hoop ik dat de tjoekoe praktijken van het personeel van hoog tot laag minder wordt en dat er echt zorg wordt geboden.


  Maak melding

 2. heel goed,,maar wat verandering van naam betreft hoop ik dat het een gepaste uit su afkomstige naam is zoal bv,azp,een su kenmerk weerspiegelt..En wat lagere inkomensgroepen betreft;;daar vind ik ;dat de regering voor moet zorgen dat die groep een financieel boost krijgt zodat ook zij financieel vooruit kunnen komen,,ik weet dat de regering zijn best doet om dat te realiseren en ook zal realiseren..er kan bv meer werk gelegenheid gerealiseerd worden en een stabiele loon gegeven worden ten behoeve van het bevolking.’;er is genoeg in su te doen,su is in opbouw fase;en wij als su’s kunnen dat met een goed beleid en goede verstandhouding realiseren,,als het maar geen nadelige en strijdbare kenmerken vertoont dat niet goed voor bevolking en land zal zijn.,,opbouwende factoren van genezing kan ook op een natuurlijk manier gerealiseerd worden,er zijn genoeg heelmeesters in su die dat kunnen.

  su regering;;strekte, wijsheid,vrede
  i love su


  Maak melding

 3. UMC klinkt toch beter voor iemand die straks SRD 60.000 per maand gaat verdienen als directeur.Nieuwe directeur, nieuwe naam.
  Jammer dat er nog mensen zijn die niet inzien dat Sur.duidelijk de contouren vertoont van de typische derde wereld land.
  Regering en adviseur van bedenkelijke allooi.Een assemblee die alle geloofwaardigheid mist.Besluiten die door een onzichtbare macht genomen worden.Gebrekkige wegen,water-en stroomvoorziening.Een volk met nauwelijks scholing en een chaotische samenleving.Overal vies en vuil en een sterk verval in norm en waarden enz.Wat is er in een naam.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Wat mij zo irriteerd,is dat suriname echt veel praat maar in de praktijk er geen moer van terecht komt.Deze meneer heeft het over lagere-inkomensgroepen,verdorie deze mensen worden als honden behandelt.Ga maar naar de ehbo-afdeling en zie hoe ernstig zieken mensen gewoon staan te kermen van de pijn op een houten bank,maar zeg je dat je punwasie,of manglie heet dan wordt je zo spoedig mogelijk geholpen.Ben het volkomen eens met meneer ramon,dat tjoekoe gedoe moet eens aan banden gelegd worden.En dit is niet het enige ,zo heb je dat bij bijna alle instantie,s.Geld dat is het belangrijkste in suriname.Hij heeft het over de nier-dialyse,sukkel,maar vermeld niet erbij hoe duur er voor moet worden betaald.De kleine man redt het amper,sommigen gaan er zelf,s niet naar toe en proberen omdat ze geen geld hebben met huis-medicijnen,Wat mij erg opvalt is dat oud politici totaal niet de kans geven aan de jongeren,steeds denkende om ook mee te kunnen vreten uit de pot.Suriname kan maar op een manier vooruit,verjonging,mensen met kennis,niet of geen mensen met een sport -opleiding,mulo-diploma,of zelf,s een lagere school opleiding,triest..heel erg triest.En dat rassen gedoe,over koelie,blaka-mang,jampanesie,daar moet men een wet voor aannemen,dat het strafbaar wordt een ander te beledigen.De nalatenschap van lachmon,pengel arron,bruma,moet gewoon vernietigd worden.Neem maar een voorbeeld aan guyana,costa-rica,landen die in de bloei staan.Surinamers lopen te klagen over de nederlanders dat ze surinamers discrimineren,maar zelf,s doen ze dat ook,onder de surinaamse bevolkings-groepen.


  Maak melding

 5. Meneer Joemankhan,
  Langs dezea weg pleit ik voor:
  – betere sanitaire voorzieningen op de afdelingen: kwalitatief en kwantitatief, gescheiden voor mannen en vrouwen
  – dat patienten niet zelf het wc papier hoeven mee te nemen:SCHANDE!!!
  – patient gerichte dienstverlening met oog en aandacht voor hun kwetsbaarheid en afhankelijkheid van goede en menswaardige zorg.
  – Meer en betere voorlichting aan patienten over de behandeling en bij opname over de gang van zaken op de afdeling.
  – Dit laatste raakt aan de beroepshouding en attitude van verpleegkundigen en artsen.


  Maak melding

 6. Alles wat > pijnverzachtend < is naar het volk, ..JUICH IK TOE!!!

  Als echter de so-call super-intelligente DADA gaat promoten Sardien tbv stemmen, als hij gaat beleven pleinpret middels ontvoering ASHIANA'S, dan ga ik klimmen in de pen om rattigheid aan te geven!!!

  Pengel gaf weg zinkplaten voor stemmen!!
  Lonnie geeft weg auto's voor stemmen,..want deze is vandaag 3x meer waard!

  DIT IS RATTIGHEID..hoe komt Bokito aan zoveel SRD?????


  Maak melding

 7. @vleermuis

  Bedankt voor de info.
  Wist niet dat het zo schrijnend was.

  Het zijn o.a ook de ex-surineds die het verpesten voor de lokale bevolking.

  Smijten met euro’s om op de 1e rang te zitten.
  Aan de andere kant kun je ze ook niet kwalijk nemen, maar ze moeten dan ook niet hoog en laag beweren dat het goed gaat.

  Het gaat niet goed, dit is een mooi voorbeeld.
  Wie geen euro’s heeft sterft.

  Je hebt helemaal gelijk, de jongeren 30+ krijgen geen kans om zich te profileren.


  Maak melding

 8. Door de naamsverandering verandert niets aan de mensonterende situatie welke geruime tyd plaatsvindt oa ook in AZ.
  Mensen die het financieel moeiijk hebbben pinaren verschrikkelijk.
  If joe no abie doekoe djaso alata boeng moero joe…
  Je zal je hele leven hard hebben gewerkt en hier als VUIL behandeld worden op je ouwe dag als je ziek bent..

  Je tyd is nog niet gekomen om heen te gaan maar djaso joe teng doro keba.

  Moreel verval is (wordt) al volledig geaccepteerd in SU.


  Maak melding

 9. Ik wil wel lans breken voor Suriname en speciaal het academisch ziekenhuis.
  Ik kan mijn nog herinneren dat voor de jaren 80 het een goede en gezonde ziekenhuis was waar je met liefde werd geholpen.
  Een vraagje aan al die propagandisten van de NDP
  Hoe komt het dat Guyana ons voorbij streeft in zijn ontwikkeling??????


  Maak melding

 10. Pasew,
  Thanks!
  Ma luister noh, Florencece Nightingale en Moeder Teresa hadden geen beroep, maar een persoonlijke missie. Dat maakt een groot verschil. Toch wil ik pleiten voor wat meer medemenselijkheid in de zorg. Uiteraard zijn er uitzonderingen: dat maakt het juist schrijnend.
  Tenslotte nog een opsteker aan jou w adres:
  Met plezier lees ik jouw reacties. moet er meestal hartelijk om lachen!
  Tan bun!


  Maak melding

 11. @Vleermuis: Je hebt het goed aan gegeven zolang de onderlinge discriminatie niet gaat stoppen komen wij geen meter vooruit.Wat de Hindoestanen en Creolen moeten gaan inzien is dat ze de zelfde mentaliteit hebben.
  1] Ze houden niet van elkander.
  2] Ze gunnen elkaar niets.
  Uit deze 2 basis karakter eigenschappen komen alle andere kenmerken voort.Hier door zijn deze 2 rassen zo bezig.
  Zelfs onze culturen verschillen niet van elkaar.
  Het Hindoestaanse denken over Godsdienst,natuur, samenleving is het zelfde als de Africaanse cultuur.
  Zelfs heb ik 22 jaar gewoond tussen de Marrons in Suriname en heb van dicht bij mee gemaakt hoe hoog de normen en waarden waren van deze samenleving.
  Ik vind het zo jammer dat andere culturen die zo barbaars zijn deze betiteld als heiden en dat wij dit niet kunnen inzien.


  Maak melding

 12. savioen

  ik geef jou gelijk;;maar (begrijp mij goed)het hindoestaanse manier van geloof,cultuur,natuur,samenleving,is niet het zelfde als het africaans cultuur,,.het is afgeleid van het africaans cultuur,,,bv,in het afrikaans cutuur werd een koe niet aanbeden,,maar als symbool gebruikt,,dit is een van de misverstanden onder het hindoe volk,,,,,ik probeer niemand te beledigen,maar dit heb ik zelf onderzoek naar gedaan.,,en zo zijn er een heleboel structuren van het africaans geloof,cultuur verward naar eigen ziens wijze en niet weerlegd is naar het oorspronkelijk van die manier van geloof,cultuur,samenleving en nog veel meer van africaans oorsprong.


  Maak melding

 13. Hindoeïsme is gevormd uit diverse tradities en heeft niet één bepaalde stichter. Een van de wortels is de historisch-Vedische religie van India in de IJzertijd – daarom wordt het hindoeïsme vaak ..”de oudst levende wereldreligie”… genoemd.


  Maak melding

 14. de eerste bewoners van het africaans continent die de ontdekkers van het stenen tijdperk symboliseerd waren ook tevens de oprichters van de eerste menselijk beschaving in de wereld die ook het ijzer,brons,tijdperk heeft ingeleid en door andere volken werd over genomen,,in die tijd hadden zij al een geloof concept dat MA’AT genoemd werd.,door die vorm van geloof werd een sterke sociale band met en onder elkaar verwezenlijk.


  Maak melding

 15. pasew

  wat weet jij;;;of ben jij zelf een hindoestaan,,,en over uiers gesproken;ik denk dat die van jou zooo uit gedroogd zijn dat jij moet gaan bij tanken om een beetje helder te denken,,,,hahahahahahaha,,,,


  Maak melding

 16. Eey sra…bedoel jij LUCY???

  verdikkeme kerel..ik heb tog een heftige relatie gehad met haar 3.5 miljoen jaar geleden 🙂

  maar toen peerde ik naar india,..en wat denk je!!!!

  die blanke lala-rookh- man bracht ons weer samen zo’n 150 jaar geleden…je ziet het,..oude liefde roest niet!!

  I LOVE LUCY 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 17. pasew

  nooit geweten dat jij zo oud was

  en volgens mij,heeft die blanke-lala-rookh-man jou ardig bewerkt,,,inderdaat oude liefde verroest niet,,hahahaaha,veel geluk met jou lucy,,hahahahaha

  i love su


  Maak melding

 18. pasew,de man die 3,5 miljoen jaar oud is,die een heftige relatie met lucy gehad heeft en 150 jaren geleden onder zijn blanke-lala-rookh ge leeft heeft,,jonge ik heb vind jou zielig;;;;;;;

  no moslim;;bedank voor jou reactie naar pasew of moet ik zeggen plassew


  Maak melding

 19. Keniaans fossiel werpt nieuw licht op vroege menselijke evolutie
  AMSTERDAM – Fossielen gevonden in Kenia lijken te bevestigen dat er zo’n twee miljoen jaar geleden twee andere soorten van ons geslacht Homo naast de Homo erectus, onze directe voorouder, leefden.

  Dat schrijven onderzoekers van het Koobi Fora Research Project (KFRP) onder leiding van Maeve Leakey en Fred Spoor deze week in het tijdschrift Nature.

  Onder de tussen 2007 en 2009 opgegraven fossielen ten oosten van het Keniaanse Turkana-meer bevinden zich een deel van de schedel, een zeer complete onderkaak en een deel van een andere onderkaak.


  Maak melding

 20. 2 jaren geleden is er in su opgravingen door archeologen gedaan,namelijk in zuid suriname,daar zijn botten gevonden van de eerste oorspronkelijk bewoners van su die afkomstig waren uit het gebied afrika(meer dan 12000 jaren oud)en afkomstig uit nubie waren,,bewijzen zijn toen verdraaid en bewaard(geheime documenten van oorspronkelijk bewoners van su).


  Maak melding

 21. sra & no moslim,…mi doro baka!!

  waar ging het weer over..oh ja EVOLUTIE!!!

  LUCY klimt uit de boom, en gaat nu de savanne ontdekken op zoek naar voedsel!!
  hier leert zij haar voorpoten efficienter te gebruiken,heden te noemen onze handen!!

  Maarrrr,…het zijn nog steeds aap-achtigen en duurt de evolutie naar de moderne mens toe nog miljoenen jaren!!!

  Sommigen zijn nog steeds bezig met evolueren 🙂 🙂


  Maak melding

 22. pasew en trawanten

  het is duidelijk te merken dat door kennis gebrek door jou en trawanten het ontwikkeling’s proces tegen gehouden word en dat die aangeleerde gedachte door jou meester van aap-achtigen niet kan doorgronden;;namelijk dat de mens niet uit de aap ontstaan is,anders zouden er geen apen meer zijn,,jij weet toch,evolutie,heeft met onwaarheid te maken,,,hahahahahaha,,mang joe konie


  Maak melding

 23. Ik reis mee met Curiosity, en wat denk je dat ik zie hier op mi MARS….Kunta Kinte & Arnold Schwarzenegger!!

  ga tog planten voor de toekomst van de nieuwe generatie…stelletje malloten!!!


  Maak melding

 24. pasew

  ik vind jou zielig en heb medelijden met jou,,maar van geschiedenis weet jij niks,,gaat een goede opleiding volgen,,voordat jij van die onzin uit jou plasser haald


  Maak melding

 25. pasew

  de waarheid komt hard aan,;ja toch,mie boj

  en zeker;waar ik gaat planten en opbouwen,namelijk in su,,daar kan jij niet komen,,what a shame,,jij lullen, maar jij niks doen;gaat naar su om te helpen met opbouwen,,en niet steeds met jou mankementen de su’s afkraken,,,boeriekie ede


  Maak melding

 26. pasew

  jij hebt altijd wat over su te zeggen met die stomme opmerkingen van jou”;maar wat heb jij voor su gedaan of ondernomen?het zou beter zijn om een beroep als sterke verhalen verteller aan te nemen,want daar pas jij beter in


  Maak melding

 27. Ik heb als arts 2 weken vrijwillig gewerkt in het azp. Wat mij opviel als Surinaams hindoestaanse specialist, was de enorme arrogantie van de Surinaamse specialisten,vooral van de hindoestaanse artsen. Ze komen over alsof ze de koning zijn. Ze behandelen patiënten slecht, zijn niet open voor commentaar,kritiek. Alleen voor geld doe.n ze alles. Ze laten het volk gewoon doodbloeden als ze niet kunnen betalen en schelden ze nog ook uit.
  Ik schaam mij zeer diep als hindoestaanse specialist voor deze lieden. Eed van Hippocrates afgelegd om iedereen gelijkelijk te behandelen gaat voor hun niet op. Ik hoop dat de Chinezen snel met eigen ziekenhuis komen. Z e zijn kundig en goedkoop en toegankelijk voor iedereen.


  Maak melding

 28. @ Mike
  Ik heb deze klacht al vaker gehoord (vooral van de arme bevolking).Dit moet uitgeroeid worden!!Schrijf een brief gericht aan de president.Ze doen het in hun broek voor deze man.
  Waarom denk je dat de NDP steeds groter wordt?Ik ben geen fan van Bouterse, maar snap wel dat zoveel mensen op die man stemmen.Zij zien Bouterse als de enige man die er een stop aan kan brengen!Of zoals je zelf zegt:”De Chinezen”!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.