Alleen Surinam Airways mag euro’s vragen

13

PARAMARIBO, 24 aug – De SLM is het enige publieke bedrijf dat in Suriname betaling in vreemd geld mag vragen van klanten. Dit ze minister Adelien Wijnerman van Financiën in het parlement. De uitzondering is er vooral omdat vrijwel alle activiteiten van de vliegmaatschappij in vreemd geld betaald moeten worden. Toch moet het ooit mogelijk worden tickets te kopen met Surinaams geld.

Het gedogen van het valutabeleid bij de SLM zal nog ‘enige tijd’ duren. Volgens Wijnerman zal er een moment aanbreken waarop daar verandering in komt. Andere publieke bedrijven als energiebedrijf EBS mogen geen vreemd geld vragen. Toch gebeurt het nog. Wijnerman heeft onlangs ministeries en publieke bedrijven aangeschreven. De Surinaamse dollar is het enige wettige betaalmiddel in Suriname. De regering wil dit ook uitgevoerd zien.

Telefoonbedrijf Telesur moest al staken met het aanduiden van beltegoedkaartjes in dollarbedragen. De burger moet de waarde van de eigen munt erkennen. Het is van het grootste belang voor het gezond houden van de economie. De praktijk is anders. Huizen worden verhuurd tegen een waarde in euro’s of dollars. Wie niet kan betalen moet maar elders zijn heil zoeken. Wijnerman wil met de Centrale Bank van Suriname nagaan hoe dit soort praktijken aan te pakken.

13 REACTIES

 1. SLM is een Surinaamse onderneming van de overheid. Surinamers die in Suriname wonen en werken, verdienen hun inkomsten in SDR en de SRD is het geld/betalingsmiddel van Suriname. Een Surinamer die in Suriname woont en werkt of anderen die er wonen, werken en verblijven en op buitenlandse vakantie of zakenreis willen gaan of willen vertrekken uit Suriname, moet daarom zijn/haar/hun ticket eenvoudig in Surinaamse dollars betalen. Voor Guyanezen zou dat in hun eigen land ook in hun eigen geld/betalingsmiddel moeten zijn en in elke ander land waar de SLM mensen vervoert in het geld/betalingsmiddel die in het desbetreffende land wordt gebruikt.

  De SLM-kantoren in Suriname en de andere landen moeten het geld zelf bij de bank gaan omwisselen in euro’s of dollars of what ever they want bij bankinstellingen in die landen. Dit zou het voor de reizigers in Surinamer en de andere landen eenvoudiger maken, om aan hun ticket te komen en de wisselkosten zouden zowel voor de SLM als de reizigers kleiner worden ( de SLM zou dit in de ticketprijs kunnen doorberekenen). Hopelijk dat de SLM/overheid heel snel wijzer wordt en niet zo dom blijft doen en het haar eigen burgers ea in Suriname en buitenlandse reizigers buiten de USA en EU moeilijk maakt. Dienstverlening/service moet op dit punt snel verbeterd worden. Het zou meer en sneller geld in het laatje van de SLM brengen.


  Maak melding

 2. wat een diskwalificatie van eigen munt. Vertrouwen in eigen kunnen is er nooit geweest vandaar dat bedelen tot kunst is verheven. Sarie torie. Het wordt nooit wat met suriname onder deze generatie


  Maak melding

 3. Adelien Wijnerman, schaam je dood .Je bent zeker minister van: hopeloze zaken en nonsens:!!
  In dit geval moet je ook alle Surinamers in euro`s betalen .
  Mensen met witwas praktijken hebben zulke ideeen..


  Maak melding

 4. ja baja daar begint gezeik. de srd is niets meer waard, dus regel recht is de euro nu het betaalmiddel. denken jullie logisch na deze mensen houden jullie domme Surinamers dom. jullie eigen geld is niets meer waard!


  Maak melding

 5. Omdat ik het vertik euro’s te betalen in een land waar het geen wettig betaalmiddel is , moet ik dus niet naar Su. Huizen, hotels enz in euro’s what a fuck . nee hoor wil je dat niet, jammer . Ik moet zorgen dan weg te blijven niet aantrekkijk voor mij. mijn fam is in Ned . dus heb ik geem must. Er zijn zat andere landen die niet duur zijn en heerlijk dezelfde temperatuur. Dag Suriname Voor mij geen geen vliegticket, geen stomme Bouterse, geen zika geen dure toeristenkaart, geen zika, maar een lekkere vakantie in een ander land.


  Maak melding

 6. coco
  “Adelien Hilda Wijnerman (Paramaribo, 3 juni 1965) is een Surinaams politicus. Ze maakte carrière op het Ministerie van Financiën en was zelf minister van dit departement van 2011 tot 2013.”

  Wist je dat ze in 2013 door Bouta is gedwongen haar functie neer te leggen? Een vrouw met principes en integriteit had bedankt voor de baan. Het toont de pschyne die Suri ons een paar dagen geleden heeft verteld.

  Milton
  Ze is een alumna van de AdeK “universiteit”
  There you go!


  Maak melding

 7. De foto bij dit artikel is gewoon puur uit trolling gekozen want als straks de “echte” Surinamers online komen kijken ze niet alleen verlekkerd maar ook watertandend naar de biljetten. Well done WKN!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.