Regering Suriname bereid Suralco te ‘helpen’

32

PARAMARIBO, 24 aug – De regering is bereid het noodlijdende bauxietbedrijf Suralco een helpende hand te bieden. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Het bedrijf moet wel aangeven waar hulp nodig is. Tot nog toe is er geen reactie geweest op een eerder hulpaanbod. Daar is enigszins begrip voor.

“Ik denk dat men drukdoende is de vraagstukken waarvoor men staat, het hoofd te bieden, zoals het halen van bauxiet in Nassau”, zegt Hok tegenover de Times of Suriname. In het Nassaugebergte zit een deel van de laatste resten Surinaams bauxiet. Suralco, dochterbedrijf van multinational Alcoa, bereidt de winning voor. Er wordt onder meer een weg aangelegd van Nassau naar de raffinaderij te Paranam. De schommelende marktprijs voor bauxiet heeft daar kennelijk geen invloed op.

Er ligt nog een flinke voorraad bauxiet in het Bakhuysgebergte, in West- Suriname. Tot serieuze besprekingen met Aloca is het nog niet gekomen. Suriname lijkt in elk geval alle reden te hebben zich hulpvaardig op te stellen. “We hebben als regering al aangegeven dat de ruimte er is. We hebben altijd gereed gestaan om deze multinational die belangrijk is voor de werkgelegenheid in Suriname, bij te staan en te kijken wat onze bijdrage kan zijn”, aldus Hok.

Bekijk ook:


32 REACTIES

 1. Meneer ,hok,wanner gaan jullie het eens zelf doen,en niet op anderen wachten.Zo,n een grote smoel,wij kunnen alles enz….Het hout,goud,bauxiet,alles en ook alles wordt door buitenlandse bedrijven gedaan,waar zijn de grote bekken en monden die steeds schreeuwen,wij kunnen alles.


  Maak melding

 2. Hoe kun je nou vooruitgang zien bij een partij die eigenaar is van een moordenaar, druggebruiker en nog veel meer slechts. Weg met de NDP en alles wat daarmee heult.


  Maak melding

 3. Suralco is een Surinaamse producent van bauxiet en aluinaarde.

  Het is een dochteronderneming van Alcoa World Alumina and Chemicals (AWAC); een joint venture van de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa (60%) en Alumina Ltd (40%).

  Alcoa is al sinds 1916 in Suriname actief, aanvankelijk onder de naam Surinaamse Bauxiet Maatschappij. Een jaar eerder had Alcoa, dat destijds Aluminum Company of America heette, deskundigen naar Suriname gestuurd om de mogelijkheid voor bauxietwinning te onderzoeken. Het eerste erts werd gewonnen aan de Cotticarivier, bij het dorp Moengo. In 1922 werd voor het eerst Surinaams bauxiet geëxporteerd. In 1938 werd begonnen met de bouw van een fabriek voor aluminiumverwerking aan de Pararivier. De fabriek, die in 1941 in bedrijf werd gesteld, werd Paranam genoemd, naar de rivieren Para en Suriname. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de vraag naar aluminium groot; de geallieerde luchtvloot werd grotendeels gebouwd van uit Surinaams erts gewonnen aluminium.

  Op 1 maart 1957 sloten de Surinaamse regering en Alcoa een zogeheten richtlijnovereenkomst. De structuur van de ‘Surinaamse Bauxiet Maatschappij’ werd gewijzigd en de naam werd Suriname Aluminium Company (Suralco).

  Op 27 januari 1958 sloot Alcoa de Brokopondo-overeenkomst met de Surinaamse regering. Alcoa verplichtte zich om een stuwdam, een waterkrachtcentrale, een bauxietsmelterij en een fabriek voor aluminiumwinning te bouwen. In ruil kreeg Alcoa een concessie voor 75 jaar om bauxiet te winnen, plus korting op de elektriciteitsprijs. In 1965 werd te Paranam de aluminiumsmelter in bedrijf genomen, die werkte op elektriciteit uit de waterkrachtcentrale van de Afobakadam. Het complex werd op 9 oktober van dat jaar officieel geopend door Koningin Juliana.

  ,,,,,,,,Tegenwoordig wint Suralco vrijwel geen bauxiet meer bij Moengo. De mijn daar is bijna uitgeput. Ook de bauxietreserves in de omgeving van Paranam beginnen uitgeput te raken. Ook de mijn van BHP Billiton is al jaren gesloten. De hoop is nu gevestigd op het West-Surinameplan om op die manier de winbare voorraden in het Bakhuisgebergte te ontginnen.


  Maak melding

 4. Saralco is een dochteronderneming van alcoa. En alcoa doet het niet zo slecht als Jimmy hok beweert. Sinds 1916 buiten ze ons uit. Als suralco onze hulp nodig heeft, stuur ze weg, want we hebben opties, de Chinezen, brazilianen en Indiërs kopen mijnen over de hele wereld op. Al die mijnbouw bedrijven in Suriname moeten ook maar eens een ntwikkelingsbelasting gaan betalen, want als het op is zijn ze weg. Waar is palu?

  Goodbye alcoa.


  Maak melding

 5. Dit is het moment, nu moet Suriname meer grip op de bauxietindustrie krijgen die al decennia in Noord-Amerikaanse handen is.

  noem het hulp met voorwaarde!


  Maak melding

 6. Even na denken; Suriname meent 80 Megawatt van 105 Megawatt van Brokoponde tegen $ 0,06/Kilowattuur. Bij 80% benutting komt dat neer op $ 34.000.000/jaar. Suralco klaagt dat het maar liefst $ 10.000.000 uitgeeft aan onderhoud. Suriname sponsort Suralco al met $ 24.000.000/ jaar. Dat bedrag is waarschijnlijk meer dan de hele dam etc indertijd gekost heeft.
  Wie maakt wie nu wat wijs.


  Maak melding

 7. surinam patriot;
  hahahahaha…….inderdaad,nu geen Revolutiebende,maar één Roversbende…….hahaha….houden deze gasten werkelijk van het land ??? Vraag ik mij bijna dagelijks af.Wie kan mij dit vertellen ???

  Wat zien wij wel, wat anderen niet zien of nog niet willen zien !?

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 8. Als Suriname de grondstof Bauxiet heeft en Alcoa/Suralco de investeerder/afnemer ervan is en ze kunnen niet betalen, dan moeten ze opzouten. Het gaat om zaken doen. Verkopen en kopen. Alcoa vraagt en Suriname biedt en dat heeft een prijskaartje.

  Als de mijnen van Moengo, Lelydorp Klaverblad, Kaaimangrassi enz leeg zijn, gaan ze Suriname ook geen ontwikkelingshulp of wat voor hulp bieden. Bij multinationals gaat het om een ding, winst maken en uitbuiten van onderontwikkelingslanden en een puinhoop/maanlandschap, kraters achter laten, vol met stilstand stinkende vervuilde water dat een broedplaats is van muggen en andere zeer gevaarlijke tropische insecten, lucht vervuilen, bodem vervuilen, planten die niet meer groeien en die allerlei dodelijke ziekten bij mensen, planten en (huis)dieren veroorzaken, kortom alles verziekt en vervuild is. Voorbeelden van multinationals: Alcoa/Suraclo, BHP Billiton, Shell, ESSO, Iamgold, New Mont, Chinese Dalian, enz, enz.

  Het gaat om de knikkers en het spel en dat weet Alcoa/Suralco als een grootmeester te spelen en haar verhaal goed te verkopen.
  Als je een product wil hebben geldt in de handel, betalen! Deal or No Deal. Just like that.

  Gaat het wel goed met Sjim Hok?


  Maak melding

 9. niet voor niets worden sommigen hier voor redimusus uitgemaakt …en ze zijn die naam waardig het bewijs wordt steeds gelevert …overal is er de krimp .dat zie je in olland waar duizenden hun baan kwijt zijn…. maar deze redimusus begrijpen het wel alleen van su begrijpen ze het niet …wij surinamers begrijpen het wel en daarom vindt ik het verstandig dat su deze multinational helpt .

  suland het vroegere bacoven bedrijf was een mooi voorbeeld hoe het niet moest …en toen was pa vene aan de macht het bedrijf moest sluiten vanwege de bonden die steeds meer en meer wilde hebben …je hebt nu weer een bacoven bedrijf die goed boert maar geprivatiseert gaat worden en dat is een goeie zaak ..terug naar suralco hopen wij in su dat het goed komt …liever inkrimpen dan het bedrijf sluiten …een verstandige surinamer denkt mee zoals deze minister mee denkt en aan de toekomst denkt .hen die duizenden km van su wonen hebben geen recht van spreken ..laat ze maar waaien .
  bouta go go


  Maak melding

 10. @ vleermuis je moet andersom gaan hangen, anders ga je in jou eigen gezicht schijten, want jij kan helemaal niets voor su, betekenen..woon jij in su…. nee,je hebt voor nl gekozen na 12sept moet je praten hoe ze jou gaan uit knijpen (uitwringen)jou knip wordt kleiner…1okt 21% btw..next volgt…dus geen kritiek op jou moederland.ze doen hun ding …punt uit…不用 谢..Bu yong xie..Graag gedaan. i love su woon en werk….


  Maak melding

 11. jummy hokje,,dit is jou kans,laat die witte mensen weg gaan en Indiërs deze job doen op fifty fifty basis..

  en zie dan de ontwikkeling in su..

  die Indiërs hebben nog eeen tjé potie manieren,gunnen je ook wat ,maar niet jankies halen alles weg..


  Maak melding

 12. Het leuke van deze soort mensen is dat ze hun eigen mensen niet kunnen helpen en vooruit lopen om anderen te helpen.De contract dat de Surinaamse regering met de Suralco had afgesloten is funest voor de ontwikkeling van de Surinaamse bevolking.V.b.Er mag geen aluminium broodjes verkocht worden in Suriname.Deze zelfde broodjes zijn zo te koop in Europa of een andere witte mans land.Waarom mocht een Surinamer niet aan komen. Als je dit uit gedokterd hebt kom je misschien achter de rede hiervan.Overal in de wereld worden zwarten belazerd en door hun hebzucht en minderwaardigheidscomplex verkopen ze hun eigen volk.Zie alle bedrijven met een beetje kennis zit in buitenlandse handen.Als een Surinamer dit zou willen opzetten wordt hij/zij van alle kanten tegen gewerkt.


  Maak melding

 13. Ik ben stomverbaasd!!

  Als dit onder Vene was gezegd a wojo ben seki.

  Onder deze “nationalistische” regering die de buitenlandse bedrijven even een lesje zou leren kan dit wel?

  Mijn vriend pero keurt echt letterlijk alles goed van deze regering.

  DiDiBire mag zonder protest 50.000 geven, Suriname gaat de Amerikanen ontwikkelingshulp geven. Allemaal geen probleem. Het kan verkeren. Ik had ze weggestuurd en die dam genomen. Zo houdt Suriname meer over.

  Hok zou die dam trouwens toch overnemen omdat het niet werd gebruikt waarvoor het bedoeld was in de toenmalige overeenkomst?

  Wat deze regering ook doet, pero schaamt zich nooit. Hij weet er altijd wel een draai aan te geven.


  Maak melding

 14. Midete is stomverbaasd, nee midete is gewoon stom.

  Hoe kan je een regering vene met deze meest progressieve regering die Suriname ooit heeft gehad vergelijken. Kaba mang.

  De regeringen vene hebben NOOIT een visie gehad hoe het land te ontwikkelen, tenzij het gewoon witvisie was.

  Ik ben niet stomverbaasd dat je niet eens weet wat ontwikkelingshulp is. Ik vraag me steeds af waarom leeghoofden zo’n drang hebben te reageren op artikelen die ver boven hun denkvermogen ligt.


  Maak melding

 15. midete en anderen …gaan jullie rustig op je ballen zitten en luister naar wat rutte te zeggen heeft ..su is niet jullie zaak su is een zaak van suriname niet van surinederlanders …oenoe na lsating oenoe na poorlai …su zit niet op jullie te wachten reken maar …su zit op bekwame surinamers te wachten die geschoolt zijn en die geen onzin lopen te kraien.

  deze mensen hebben die hete ollandse ardapels gegeten en kraaien poep uit ..wat is jullie bijdrage in ollandse ecconomie 0,0 rutte werie nanga oeng boi .
  rutte denkt maar aan een ding hoe krijg ik die klote surinederlanders hier weg …serieus hij zegt het niet openlijk maar de wijze hoe die buitenlanders daar worden behandelt geeft voldoende voeding om zo te denken …komen jullie op voor je land ongeacht welke president in su aan de macht is ..heb vaderlands liefde ….alles wat deze regering doet keuren deze lompen af …niet verwonderlijk dat jullie voor redimusus worden uitgemaakt …of denken jullie dat rutte het voor su opneemt …no no mie mang rutte speelt met jullie omdat hij gezien heeft dat jullie dom achterlijk en ongeschoolt zijn ..kijk wie het over mensen rechten moet hebben ..olland .

  bouta go go


  Maak melding

 16. @pero Bouterse is de grootste redi musu,..wie vermoord zijn eigen broeders en zusters,om macht, geld, rijkdom….wie gaf hem het recht????..er kleeft bloed aan zijn handen,..de doden kunnen niet meer praten, maar god ziet alles. Wie was een redi musu?? redi musu was een verrader in dienst van de blanke. Bouterse en co hebben in de jaren 80 in opdracht van de Hollanders de macht in Suriname overgenomen.Het was de bedoeling dat Nederland hier weer voor het zeggen zou krijgen, maar toen kwam “gredi, hebzucht”om de hoek kijken…de rest weet je wel. Als je niks weet, hou je mond. Ik weet het, ik was dicht bij het vuur,..


  Maak melding

 17. Het is een lastige dilemma maar de Surinaamse regering heeft geen keus.De Suralco is een van de grote werkgevers in Suriname. De regering heeft geen belang bij het verlies van een groot bedrijf en een grote toename van de werkelossheid. Dit kan direct merkbare gevolgen hebben voor Surinaamse economie.

  Maar aan de andere kant moet de regering zich niet laten gijzelen door een multinational die goed bij kas zit. Grondstoffen worden wereldwijd schaars. De wereld gaat een periode in van ongekende grondstofprijzen terwijl het aanbod van grondstoffen wereldwijd afneemt.

  De Suralco aast op nieuwe mijnconcessies die men zo goedkoop mogelijk wil inlijven omdat de concurrentie met bedrijven uit China, Rusland, India, is moordend.Ook zijn er nieuwe marktspelers met opkomende industrieën. Vietnam, Turkije, enz zijn op zoek naar grondstoffen.Turkije is op dit moment gretig bezig met investeringen in Somalië dat geteisterd wordt door de terreur van El Shabab, een aan Alqaida gelieerde organisatie.

  Naar alle waarschijnlijkheid moet Surinames laatste grote voorraad bauxiet aan gaan geloven.Ik vermoed dat Alcoa Suriname op de een of andere manier onder druk gaan zetten.


  Maak melding

 18. Wisten jullie dat de Suralco jarenlang tesamen met het bauxieterts tonnen aan andere zeer waardevolle mineralen zoals goud en mangaan verscheepte naar de US


  Maak melding

 19. delano

  dat is van het begin al zo geweest;;;maar nu is het tijd dat de regering alles over neemt,,ik bedoel al die valse contracten dat de vorige regering onder invloed van die buitenlandse machten,teniet doet, en het zelf over neemt


  Maak melding

 20. @ pero:

  Je zegt: “”su zit op bekwame surinamers te wachten die geschoolt zijn en die geen onzin lopen te kraien.””

  ALS DAT WAAR IS, ZITTEN ZE NIET OP JOU TE WACHTEN.

  OOK GA JE NIET INHOUDELIJK IN OP WAT IK ZEG. iK VRAAG ME AF WAAROM NIET? HAHAHA!!


  Maak melding

 21. midete …ze zitten op ons te wachten die daar zijn niet op suries die in olland maar raak lullen en daar ben jij een van ze …die ollanders denken voor jou midete jij hoeft niet na te denken er wordt voor jou nagedacht …jou uitkering aan het eind van de maand kan je gaan ophalen …geen omkijken naar .

  in su werken wij er voor ..ding wit mang au tap a stontjie gie oeng …de bezuinigingen komen er aan midete …rutte gaat jullie laten spuit poepen .
  bouterse kan ons niet laten spuit poepen integendeel worden die prijzen verlaagt mie mang .

  er zit een regering die in 2010 is aangetreden in su en het gaat nog steeds goed ..terwijl ze daar in olland in dat zelfde jaar als su verkiezingen hadden …en deze zelfde rutte en die redimusus die de surinaamse regering waren aan het bekritiseren zijn nu gevallen en moeten verkiezingen uitschrijven ..wie is nou stabiel en wie is instabiel …ze dachten een ander de les voor te lezen en nu zitten ze te kibbelen terwijl wij in su geen crissis hebben rara hoe kan dat …midete ben je al bij de voetsel banken geweest mie maNG no sjing jere je moet het doen .

  heel veel redimusus zijn je voor bij de voetsel banken ..liever was je in su gebleven mie boy …trouwens niet jij alleen hoor …in su gaat het ons voor de wint …er komt nog meer kijken volgend jaar …wij in su zijn op de goede weg .

  bouta go go


  Maak melding

 22. Nederlanders helpen bij delven bauxiet Lelydorp 1-mijn
  Gepubliceerd op : 28 oktober 2011 – 4:23 pm | door Tosca Sel (http://www.wereldomroep.nl/suriname)
  Lees meer over: bauxiet, boskalis, lelydorpmijn Suralco

  De komende maanden zal de bedrijvigheid in Para ongetwijfeld toenemen: de Lelydorp 1-mijn wordt namelijk heropend. De mijn werd in 1983 uit economische redenen gesloten, maar blijkbaar is de vraag naar bauxiet zo groot dat het loont om de mijn te heropenen. Suralco heeft het Nederlandse bedrijf Boskalis ingeschakeld om te helpen met het delven.

  Een week geleden tekende Boskalis een contract ter waarde van 125 miljoen om de Lelydorp 1-mijn verder te ontwikkelen. Het bedrijf gaat de bovengrond van de mijn verwijderen, de bauxiet uitgraven en de grondstof vervoeren naar de raffinaderij in Paranam. Communicatiedirecteur Martin Schuttevaer van Boskalis legt uit hoe Boskalis Suralco technisch bij zal staan in dit proces.

  Zie ook info. via http://www.alcoa.com/suriname/en/news/PDF
  (Bauxco Nieuws van 31/03/2011)

  Ook als (GESCHOOLD) bent kan je eventueel als mens toch een beroep doen op de (VOEDSELBANK)

  Forummers, alsnog een prettig weekeinde toegewenst.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.