“Ze vinden Guptar een man van miljoenen”

40

PARAMARIBO, 10 aug – “Ze vinden Guptar een man van miljoenen.” Dit verzucht Shyam Guptar, rijsthandelaar en ooit één door de Nederlandse justitie beticht van grootscheepse drugshandel. De strafzaken in zowel Suriname als Nederland hebben intussen geen bewijs opgeleverd. Maar de man die zich ooit de rijkste rijsthandelaar van Suriname noemde, heeft toch een Nederlands vonnis aan zijn broek.

Volgens de rechter is Guptar ruim een half miljoen euro verschuldigd aan voormalige cliënten. Dat is nog uit de tijd dat hij grootaandeelhouder was in de Surinaamse vliegmaatschappij ITA. De maatschappij is intussen ter ziele, maar de herinnering blijft. “Iedereen denkt dat er geld te halen is bij mij”, zegt Guptar tegenover de Ware Tijd. Het zou juist omgekeerd moeten zijn. ITA zou nog zeker acht miljoen dollar verschuldigd zijn aan de grootaandeelhouder.

Het heeft er daarom niet veel van dat de schuldeisers ooit geld zullen zien. “Er is geen geld daar (bij ITA Nederland, red.)”, aldus Guptar. ITA moest in 1999 de alleenheerschappij van de SLM en KLM doorbreken op de Mid-Atlantische route. Aanvankelijk succes met dalende ticketprijzen werd uiteindelijk een compleet fiasco. Passagiers werden regelmatig in de steek gelaten gedurende de twee levensjaren van ITA. Het bedrijf raakte op den duur failliet.

Bekijk ook:

40 REACTIES

 1. O, jawel!1 Ik ben toen ook belazerd geweest van deze uitgehongerde varken Guptar en zeker nog 1100 mensen!!

  Hij moet blij zijn dat hij door niemand destijds levend gelyncht is. Herinneringen zijn er nog en doet wel zeer!!

  Heb bijna alle namen van de gedupeerden. heel veel van hen zijn overleden!! Mensen wier na 15 of 20 jaren met 5 of 6 kinderen zijn geweest, zijn ook belazerd!

  Hopelijk dat hem iemand toch zijn lesje leert!!


  Maak melding

 2. bij deze wil alle gedupeerden van toen in 2001 oproepen om zijn/haar recht te halen en zich kenbaar te maken..

  persoonlijk heb ik al mijn gegevens z.a. ticket kosten drie personen v.v zandrij-zaventem bewaart..

  natuurlijk de kosten van buza. ned. die je vrijwillig verplicht was te betalen middels een gerechterlijke procedure allemaal netjes in een map apparart gelegd..

  de gedupeerden als zij nog iets van de kosten terug willen zien,moeten met elkaar in kontact komen met de toen nog eveneens bestaande

  ITA-werkgroep aug./september 2001


  Maak melding

 3. Ik hoop dat deze Guptar mag rotten in hel. vedette. shyamly en the st vincent vooral de shyamly zijn drugschepen geweest/ hij en zijn zoon zijn drugsbazen .


  Maak melding

 4. Rond die tijd ging Rob B. ook in zaken met de reder Leo T., zijn buurman in het Noord-Hollandse Bergen. De scheepvaartondernemer behoorde in die dagen tot de kennissenkring van de spraakmakende drugshandelaar Johan V., alias ‘de Hakkelaar’, die grote partijen hasj van Pakistan naar de Verenigde Staten en Canada smokkelde.
  Toen Leo T. begin jaren negentig zo’n internationale hasjlijn wilde opzetten, hielp Rob B. hem een handje. Hij regelde een vennootschap op Curaçao, die de officiële eigenaar werd van de transportschepen. Op papier behoorde de onderneming toe aan een andere cliënt van Rob B., de Surinaamse rijsthandelaar Shyam Guptar, een huisvriend van oud-legerleider Desi Bouterse.

  Dat ging goed tot er in 1991 voor de kust van Canada twee transporten met duizenden kilo’s hasj werden onderschept. Toen justitie doorkreeg dat de Bergense reder erachter zat, probeerde Rob B. te redden wat er te redden viel.

  Voor het hele artikel

  http://www.vn.nl/Standaard-Media-Pagina/Rob-B.-fiscalist-van-de-onderwereld.htm

  Ieder vriendje van Baas krijgt vrijspraak.

  WILLEMSTAD — De in verband met cocaïnehandel dinsdag gearresteerde zakenman en rijsthandelaar Shyam Guptar werkte ook vaak vanuit Curaçao. Hij bezit op het eiland een aantal huizen. Veel rijstladingen vertrokken vanuit Willemstad of kwamen hier binnen. De verdenking op basis waarvan hij dinsdag met nog elf anderen werd gearresteerd heeft betrekking op de drugshandel tussen Suriname en Nederland.

  Guptar (60) zelf werd in Paramaribo aangehouden. Hij vluchtte naar Suriname nadat zijn 28-jarige zoon eind 2003 was gepakt in Portugal. In december van dat jaar onderschepten de Portugese autoriteiten het rijstschip Shyamlee van Guptar senior met aan boord 296 kilo cocaïne, onder een deklading van 1500 ton rijst. Nederland zal om uitlevering van de twee in Suriname gearresteerde medeverdachten van Guptar vragen. De hoofdverdachte zelf zal op termijn voor de rechter in eigen land moeten verschijnen.

  In 1995 ontsnapte Guptar aan een veroordeling in Nederland dankzij zijn Surinaamse paspoort. Het Amsterdamse gerechtshof oordeelde toen dat de Nederlandse strafwet niet op Guptar van toepassing was omdat hij de Surinaamse nationaliteit bezat en omdat het strafbare feit (het vervalsen van een notariële akte) buiten Nederland was gepleegd. Die combinatie lijkt ook van toepassing op de huidige cocaïnezaak.

  De Nederlandse justitie beschouwt de rijsthandelaar al langer als iemand die op grote schaal in cocaïne handelt. In 1995 was Guptar in Nederland het middelpunt van een langslepend, bizar strafproces, waarbij het ging om het wegsluizen van 17,5 miljoen gulden drugsgeld naar een Zwitserse bankrekening. De zaak bracht ook advocaat Oscar Hammerstein in strafrechtelijke moeilijkheden.

  Aan de actie van dinsdag namen in Nederland 165 politiemensen deel. De arrestaties gingen gepaard met doorzoekingen van veertien woningen en een bedrijf, in onder meer Almere, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Bij de doorzoekingen zijn computers en de administratie in beslag genomen. Het onderzoek loopt al geruime tijd en wordt in nauwe samenwerking met de Surinaamse politie en justitie verricht. (Amigoe)

  etc etc.


  Maak melding

 5. Shyam Guptar heeft als rijsthandelaar mijn familie in Nickerie flink bestolen.Ik zal hier niet te veel uit weiden. Hij weet heel goed wat hij al die arme rijstboeren in Nickerie geflikt heeft.Anders ,wij wel.Hij is absoluut niet integer!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wisjheid !!!)


  Maak melding

 6. Het blijkt dat Guptar velen heeft gedupeerd. Maar zolang deze gedupeerden zich blijven gedragen als lafaard, zullen figuren gelijk Guptar hun gang kunnen gaan.


  Maak melding

 7. opsluiten al deze schurken.eigenlijk moeten hele families uitgeroeid worden.ze profiteren allemaal ervan.de jaren toen wij dachten,ze werken hard voor hun geld,maar zo was het niet.grote huizen allemaal drugsgeld.en maar denken dat het door hardwerken komt ,dat men zoveel heeft vergaart.andere mensen kinderen maar vernietigen.en maar de rijke lui spelen.misdadigers zijn jullie.hang ze op.


  Maak melding

 8. Deze Shyam G en dat weten we is gewoon een rover, oplichter, ga zo door, en wat moeten we met zulk een persoon, oppakken, richting Fort Zeelandia, en vele malen de trekker overhalen, je moet hem van beneden naar boven openhalen, ik word een beetje grof kan nog erger, laat maar, dit is al wat, wat ik meegeef, ik snap niet dat zulke bandieten deze site halen, dat kan, en dan krijg je zulke meningen….


  Maak melding

 9. Shyam guptar :
  -vonnis aan z’n broek:grootscheetse drugshandel
  -goed initiatief voor nog een vliegmaatschappij op de mid-atlantische route!!!
  -Nu daar ITA failliet is,kan SLM gebruik maken van de kans om verder te groeien!!!(Proberen de markt te veroveren ,door een grote boeing te kopen!!!(alleenheerschappij verkrijgen op de route amsterdam!


  Maak melding

 10. @Ferdinand Hossenbux: Het kan ook zo hoor.
  Drie Nederlanders wacht doodstraf in Indonesië

  Laatste update: 14 mei 2012 13:22 info.
  AMSTERDAM – Drie Nederlanders zijn wegens drugssmokkel ter dood veroordeeld, allen in Indonesië. In een cel tellen ze hun dagen af.

  Foto: Novum2
  Ooit moeten ze voor een vuurpeloton komen, maar niemand weet wanneer. Een van hen wacht al sinds 2003, op een gevangeniseiland bij Java.

  ”De dood is het enige waar je mee bezig bent, je hebt niets anders te doen. Daar komt bij dat de dodencellen in veel landen erbarmelijk zijn. Je bent halfdood en uitgestoten door de samenleving. Mensen gaan daar dagelijks aan onderdoor”, zegt de Amsterdamse advocaat Bart Stapert. Hij staat de drie Nederlanders bij. De onzekerheid knaagt dagelijks aan ze.
  Lot
  Dominee Peter Middelkoop is het met hem eens. ”Een vreselijk lot. De doodstraf is een dubbele straf, wachten op een executie voegt extra lijden toe aan het lot”, vindt hij. Middelkoop leidt de stichting Epafras, die zich inzet voor Nederlandse gevangenen in het buitenland.

  De dreigende executie van Nederlanders ligt gevoelig. Middelkoop wil niet in details treden en houdt zich op de vlakte. Aan aandacht heeft hij geen behoefte. ”Stilte is in het belang van de gevangenen. Hoe minder publiciteit, hoe beter.”

  Johannes van Damme
  Ook bij de heroïnesmokkelende zakenman Johannes van Damme haalde druk niets uit. De regering en koningin Beatrix probeerden jarenlang zijn executie in Singapore te voorkomen, maar in 1994 werd Van Damme toch opgehangen.


  Maak melding

 11. @anne: Dit is ook recentelijk gebeurd met 2 SuriNeds in Gambia, waarvan 1 is overleden. Rudy Ghazi heeft wel 50 jaar cel gekregen. Google even en zoek wie is Rudy Ghazi. Dan kan je ook div. foto’s van deze drugscrimineel zien.

  De overledene is genaamd: Dennis Wilgo Winter 44 jaar.
  Zie (www.crimesite) van zaterdag 22/10/2011 met foto.
  Maar er zijn meer van zulke gasten in Su.


  Maak melding

 12. Fer E deze Shyam G heeft veel rotsooi op zijn kerfstok
  en al die reactie´s die ik lees is niemand gecharmeerd
  van deze eikel, en mijn mening uit ik op mijn manier,
  ze mogen hem ook door 4 paarden uit mekaar laten rukkennn, lekker lijkt me dat, met publiek erbij ja ja
  mogelijkheden zat.

  ze mo


  Maak melding

 13. @Virago 535 ,

  Dat een goedkoper alternatief zich moet aandienen staat buiten kijf. Pas dan kan een Surinaamse carrier deze route voor zich alleen, via marktwerking, bemachtigen. SLM zal die carrier nooit zijn. SLM heult samen met KLM ten koste van toerismegroei.


  Maak melding

 14. Tedje
  Rond die tijd ging Rob B. ook in zaken met de reder Leo T., zijn buurman in het Noord-Hollandse Bergen. De scheepvaartondernemer behoorde in die dagen tot de kennissenkring van de spraakmakende drugshandelaar Johan V., alias ‘de Hakkelaar’, die grote partijen hasj van Pakistan naar de Verenigde Staten en Canada smokkelde.

  @ Tedje ik zou meer geloof in jou kunnen/willen hebben alss jij zo machtig ben om twee vonnissen hier te publiceren. 1 die van de rechter in portugal en 2 die van rechter Charan A waar hij shyam vrij spreekt.


  Maak melding

 15. How many ‘shoes’ does Imelda Marcos have.

  Nederlandse secretaresse gaat een jaar cel in
  zaterdag, 11 augustus 2012 05:07

  Paramaribo – Een 28-jarige Nederlandse secretaresse is veroordeeld tot een jaar celstraf voor het smokkelen van drugs in (twaalf) paar schoenen. Ook legde de rechter haar een boete op van SRD 3500, te vervangen door twee maanden hechtenis. De in beslag genomen drugs zijn onttrokken aan het verkeer. De vrouw stemde toe drugs voor een vriend te zullen smokkelen, …

  omdat zij in de schulden zit. Op de luchthaven werden de drugs in de schoenzolen aangetroffen. Officier van justitie Nirmala Maikoe vindt dat drugssmokkel geen oplossing is voor problemen.

  Ze eiste een jaar en acht maanden celstraf en een geldboete van SRD 3500, subsidiair drie maanden hechtenis. Advocaat John Ferdinand pleitte dat zijn cliënte twee kinderen heeft om te verzorgen en in diepe schulden zit.

  Ook zei hij dat de vrouw niet speciaal naar Suriname is gekomen om een (strafbaar feit) te plegen. In haar laatste woord zei de vrouw erg veel spijt te hebben.

  Ze blijven het steeds proberen met of zonder (schoenen)


  Maak melding

 16. Het baart mij zorgen dat een stel trieste figuren hier zomaar hun mening kan plaatsen, op grond waarvan is het gerechtvaardigd om iemand “te vierendelen” of naar “fort zeelandia te brengen om een kopje kleiner te maken en de familie erachteraan, om vervolgens erachteraan te roepen hoe slecht die mensen wel niet zijn en wat een criminelen, de pot verwijt de ketel. Blijkbaar zijn jullie ZELF nogal bezig met dit soort ziekelijke gedachten te plaatsen, wat mij nogal stoort is dat dit soort achterlijke uitlatingen voor iedereen vrij toegankelijk zijn, en iedereen hier zijn onzin kan plaatsen, waardoor er een vertekend beeld wordt geschetst, jammer.


  Maak melding

 17. ook die zogenaamde secretaresse die straffen zijn te laag.je hebt een goed salaris en toch zo iets doen,wij hebben allemaal schulden,maar ik zou nooit drugs gaan sjouwen om mijn dingen te betalen.dan maar goed bezuinigen op andere dingen .maar nee groot en machtig proberen te leven.GOD MET ZE


  Maak melding

 18. Als hij schuldig is, waarom is hij dan keer op keer onschuldig verklaard?? Als jullie er zo zeker van zijn dat hij schuldig is, waar is jullie bewijs dan?


  Maak melding

 19. dada roy,sorry schat maar ik steel niet,heb het ook nooit gedaan,het moet in jou aard liggen hoor dada.
  groetjes fijne zondag,wij zijn allemaal niet hetzelfde.ben ook niet zo opgevoed hoor.


  Maak melding

 20. De secretaresse is de dochter van een ABOP topper uit Moengo en was al op haar 16e moeder van een stevige kind van onbekende vader.Nu is ze de moeder van 2 kinderen en is pas 26 jaar.Ze was i.v.m het overlijden van een naaste in Sur.En de schoenen kreeg ze cadeau van een onbekende vriend en werd ermee gesnapt.

  Cobie.


  Maak melding

 21. Als jullie een ieder wilt uit roeien, die misdadig/ crimineel bezig is geweest(nog steeds bezig is), wie gaat er in Su. dan over blijven ??? Wie durft !?

  Nog een nieuwtje wat betreft Shyam Guptar; deze man heeft in het verleden óók goed samen gewerkt met `Baas`/Desie Delano Bouterse.

  En niet te vergeten Romeo Manglie(rijsthandelaar).Deze drie gasten waren (wie weet zijn nog steeds)Drie hadden op één buik in Nickerie.Isabie a wittie moes be gwe in Europa.Toen heeft baas(DDB) Stalweide(Lands boerderij in Nikcerie aan zijn vriend Manglie gegeven.Anders gezegd; onderling verdeeld.Over integere mensen gesproken. Zij durven te zingen: Mi Kodre Troe Mi Loby You……..Roepen keer op keer…..Wij gaan dit land tot hogere hoogtes brengen.Oordeel maar zelf.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 22. Onverveerd op deze site geven mensen een mening en zeggen wat zij denken, jij dacht dat men zou zeggen
  om voor die Shyam G een standbeeld te plaatsen, hem te vereren, zijn go te likken, enz, no brada zeker niet.
  Hij heeft veel mensen bestolen en nog meer, dus, vul eea zelf maar in.


  Maak melding

 23. Baasje heeft hem al amnestie gegeven, dus die ptata ’s kunnen er maar op los schadevergoeding eisen. Maar die guptars durven niet eens op straat te lopen in nickerie.


  Maak melding

 24. ram singh …zo heb je nog meer van dit soort talibanen die lopen te vertellen dat ze eerlijk aan hun geld komen ..die hollanders hebben ze door…dat spul wordt tussen die pompoen ,casave,groente en boomstammen verscheept …die hollanders zijn slim geworden en vandaar dat deze talibanen worden gepakt .
  je vergist je ram singh baas kent geen pardon met deze gasten baas weet wel beter .


  Maak melding

 25. @ Pindakaas
  Na sriebie yeh sriebie noh???? BAAS is bewezen schuldig en kijk wie amnestie heeft gekregen!
  Niet voor niets wordt gezegd, er lopen meer boeven buiten rond dan in santo boma.
  Die vent is een oplichter, punt uit. Of het ooit bewezen zal worden???? Mie no sabie, maar hij IS schuldig, punt uit. A sa…sa….agoe!!!!


  Maak melding

 26. GUPTAR is een huilebalk, toen alles nog goed ging, was hij gado, KARMA pakt je gewoon terug. Al die levens die je verwoest met je import/export drugs en je rijsthandel als dekmantel


  Maak melding

 27. Ik als directe familielid verafschuw elke daad. Anne hou daarom aub op met je praatjes over dat de hele familie zo is. Ik zit er midden is en ik kan je zeggen dat het niet zo is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.