Particulieren dringen om deelname bouwplan

34

PARAMARIBO, 10 aug – Particuliere grondontwikkelaars schijnen te dringen om deel te nemen aan het woningplan van de regering. Volgens Mark Rommy, coördinator van het plan, hebben zich zeker dertig verkavelaars aangemeld. Voor de regering is het koren op de politieke molen. Hoewel het plan achter is op schema, kan nu versneld worden aangepakt.

Het scheelt tijd en geld als er al grond gereed is. Als de regering zelf naar vrije domein op zoek moest, zou het langer duren. “Wij houden alleen toezicht om na te gaan of alles gebeurt volgens de regels en standaarden”, zegt Rommy tegenover de Ware Tijd. Die regels en standaarden komen erop neer dat betaalbaar en deugdelijk gebouwd moet worden. De regering bemoeit alleen bij het verdelen van woningen. Dit gebeurt na controle op de draagkracht van de cliënt.

Anders dan bij oude woonplannen, moet de burger nu zelf opdraaien voor de kosten. De sociale woningbouw is eruit en dat heeft al kritiek opgeleverd vanuit de oppositie. Volgens Rommy kunnen huizen al voor nog geen vijftigduizend Surinaamse dollar (ongeveer twaalfduizend euro) worden aangeboden. Intussen is de controle verscherpt op het verkavelen van gronden. Ontwikkelaars maakten er een gewoonte van slecht af te leveren, zoals mindere drainage.

34 REACTIES

 1. beetje bij beetje zie je nu wat beweging komen in de plannen van deze regering. We zijn er nog lang niet.
  A mang ne wandel echte echte ete.
  Maar de ‘kop is er vanaf’ zoals die bakra’s zo mooi zeggen. Elk initiatief is welkom.


  Maak melding

 2. Praatjes zijn goedkoop en Surinamers zijn meesters in praatjes maken. We zullen zien wanneer die huizen daadwerkelijk worden opgeleverd. Tot die tijd geloof en vertrouw ik geen bal van wat er verteld wordt.
  Als het daadwerkelijk zo is dat de burgers zullen opdraaien voor de kosten v.d. bouw van hun huizen dan vind ik dat wel een uitstekende ontwikkeling want de staatskas is er niet om gratis zaken uit te delen aan profiteurs, bovendien waarderen mensen dingen die gratis zijn niet.


  Maak melding

 3. Ik durf te wedden dat de enigste reden waarom al die zogenaamde particuliere grondontwikkelaars zitten te dringen om deelname is zodat ze een flinke njang kunnen maken. Het zou me niet verbazen als een aantal van die grondontwikkelaars gelieerd zijn aan NDP types zoals Sardjoe. Toen Bosje aan de macht was heeft die gast een flinke njang gemaakt aan de overheid, zogenaamd verhuurde hij opslagmagazijnen aan de overheid, de overheid sloeg een paar vaten op in die magazijnen en Sardjoe ontving een behoorlijk bedrag aan huur. Dat is slechts 1 v.d. manieren waarop types met politieke vriendjes rijk zijn geworden.


  Maak melding

 4. Waar ik benieuwd naar ben is hoe die “particuliere grondontwikkelaars” aan hun grond zijn gekomen. Meestal hebben ze het cadeau gehad van hun politieke vriendjes.

  Overbridge bijvoorbeeld, is een geschenk van Bosje aan vader Wong. Wat Bosje heeft gekregen weten we natuurlijk niet.

  Wat ik me ook niet kan voorstellen is dat de overheid niet weet waar haar eigen braak liggende grond ligt.

  Het is nu duidelijk dat het gebrek aan huizen niet komt door dat mensen geen geld hebben, maar doordat de politiek al jaren de gronden niet uitgaf.

  Nu de huizen kunnen komen, gaat men met grond speculeren.

  Overheid, laat die “particuliere grondontwikkelaars” die gronden in hun gó stoppen en geef de mensen een goedkoop stuk grond.


  Maak melding

 5. Voor de bouw van 85 woningen te Waterland in het district Para is de overheid een overeenkomst aangegaan met bouwbedrijf M.J. Soekroella. De ondernemer heeft het terrein van zeven hectare bouwrijp gemaakt en aangeboden voor het Landelijke Woningbouwprogramma. Mark Rommy, coördinator van het managementteam Huisvesting, zegt aan Starnieuws dat het gaat om public private partnership.

  Naast eigen bouwprojecten, zoals Hanna’s Lust, worden ook overeenkomsten gesloten met particulieren voor de bouw van woningen. Het voordeel is volgens Rommy dat kleinere terreinen ingebracht worden voor de bouw en de particulier moet de grond bouwrijp maken. Elektriciteit, waterleiding, bestraten van wegen en de ontwatering wordt door de ondernemer ter hand genomen. Hierdoor kan sneller begonnen worden met de bouw.

  Zelfde faciliteiten
  Bij projecten die samen met particulieren worden uitgevoerd, gelden dezelfde voorzieningen als bij overheidsverkavelingen. Voor het terrein waarop de huizen worden gebouwd, hoeven de mensen die in aanmerking komen voor een woning, niet te betalen. Zij krijgen dat van de overheid. Het gaat om eigendomsterreinen.

  De woningen op Waterland zullen tussen de SRD 48.000 tot SRD 100.000 sleutelklaar kosten. Het gaat om twee- en driekamerwoningen. Overwegend mensen uit Para komen in aanmerking ervoor. Uiterlijk december moeten de huizen worden opgeleverd. De mensen die gescreend zijn door de stichting Volkshuisvesting en de banken, sluiten een hypotheek af en lossen maandelijks af.
  De projectpartners zijn: Werkgroep Herstructurering Huisvestingssector, Managementteam Huisvesting, ministerie van Openbare Werken en bouwbedrijf M.J. Soekroella.
  Al vast een van de Ontwikkelaars. En waar in de wereld wordt er een njang gemaakt. het is een gezwel dat je nooit kan uitroeien. we moeten waakzaam blijven maar steeds dat negatieve gedoe is niet goed, Mijn Tante zou zeggen sommige die hier commentaar geven nooit no sidon in wang skoro bangi lastan fu waka ini na strati pe a skro snapu, dan willen ze commentaar geven.. kijk hier en je ziet de ontwikkelaars http://www.stichting-volkshuisvesting-suriname.org/
  en de model woningen. ik hoop dat waterkant het zelfde gaan doen als de ware tijd dat je alleen maar met punten een stuk kan waarderen.


  Maak melding

 6. Woningbouwprogramma Kabinet Bouterse/Aamerali:

  -Te waterland Para:85 woningen,waarbij topkwaliteit wordt verwacht van de aannemer!(ontwikkelaar)
  -meer Particulieren betrekken bij WoningbouwProgramma van kabinet bouterse!
  -Er komen meer woningen op weg naar 2015!!!!!!!!!!!
  -China zal ook aangewend worden voor de verlichting van de woningnood!
  Hup hup NDP, Stem NDP


  Maak melding

 7. na so so lobie mie mang …een teken dat het de goede kant opgaat in su een teken van economische bloei ..ook op waterland zijn er aktiviteiten wat bouwen betreft …regering no mik grap doe wat je hebt beloofd ..wij het surinaamse volk zijn niet ontevreden
  met wat jullie hebben gedaan in de afgelopen 2 jaar .

  veel is gerealiseert wat er is beloofd maar er kan nog meer bij komen op werkgelegenheid en de bouw van woningen …no mik ding front nanga ding redimusu fin oeng ..ding mang e loeroe …de regering mag niet verslappen …de resterende twee jaren moeten wij nog meer gaan presteren om het volk nog meer te motiveren ..
  front demotiveer na volk en daarom kreeg vene vier zetels…die fout mag en zal niet gebeuren onder het huidig gezag…het is een grote prestatie om zonder hulp van olland vooruitgang te boeken op elk vlak .

  elke surinamer is trots op deze regering moet je nagaan dat zelf front het wettig gekozen gezag bewondert …zelfs de redimusus geven toe dat het goed gaat met su ..vene ,pengel ,ray ,midete ,vhp lojisten die overlopen naar de ndp …jullie allen zijn welkom dames en heren ….na so so lobie .


  Maak melding

 8. aah…als particuliere ondernemers meedoen dan is dat ontwikkeling.
  Maar ik verwacht, zooals ook de forumleden, dat vnl volksmlitieaanhangers deze buit zal worden toegeworpen.

  Er is een goede kant hieraan: dan weten we wie in 1982 indirect betrokkenen waren.


  Maak melding

 9. @midete, Odi odi.

  Kunnen wij samen overgaan tot het “occuperen” van delen in het binnenland van Su.?
  Want de (eigenaars) willen nu over gaan tot aktiviteiten wat ‘bouwen’ betreft.

  Eigendomspercelen Sunny Point nog steeds bezet
  door Ivan Cairo
  11/08/2012

  Paramaribo – Een aantal eigendomspercelen nabij Sunny Point wordt nog steeds illegaal bezet. Eigenaars die de terreinen willen betreden, worden bedreigd en weggejaagd door wilde occupenten. Zelfs assistentie van de politie om toegang te verkrijgen tot de terreinen blijkt niet te werken. “Het is een zeer ernstig probleem wanneer burgers geen gebruik kunnen maken van hun terreinen, omdat deze illegaal worden bezet”,

  @pero, kan je ook een goed woordje voor deze (eigenaars) doen, om deze (verwilderde occupanten) te doen verdrijven van ‘Sunny Point’?


  Maak melding

 10. @pasew, Odi odi,

  Zeker weten.
  Maar ik vraag mij af, waarom ze nog steeds niet door ‘DADA’zijn verdreven van Sunny point?
  En nu hebben wij ook nog een sterke man bij gekregen genaamd ‘Belfort’.
  Thans doe ik een beroep op het forumlid @pero.

  Odi odi.


  Maak melding

 11. Als de regering sociale woningen gaat bouwen dan hangt hier een ander prijskaartje >lees huur/koop < aan!!!

  Gaan de particulieren het echter doen, dan zie ik geen betaalbare woning voor de armlastigen, immers, de particulieren en terecht willen zien hun winstdeel!!!

  Of gaat DADA ook zo'n Sardien-deal sluiten als bij de winkeliers 🙂


  Maak melding

 12. waarom kijken naar draagkracht van clienten,,waarom zeg de regering niet,,wij bouwen huisen voor het bevolking,,die zij mogen hebben als zij hun erf en huisen maar onderhouden.,er zijn genoeg huisen in su die opgeknapt moet worden,daar kan men ook aan beginen,,werk gelegenheid zal als er aan die projecten mee geholpen word steeds toe nemen,,,,zoniet,,gaan de arme mensen nog armer worden,,,en dan gaat er een verschil van arm en rijk nog groter worden wat geen goede zaak is.


  Maak melding

 13. sociaal woningen heeft niks met sociaal gemeenschap te maken,sociaal heeft geen materieele inhoud,maar is van gemeenschapelijk belang en heeft niks met een kosten plaatje te maken


  Maak melding

 14. sra, 2 amerikaanse dromen!

  * van krantenjongen tot miljonair

  * de beroemde uitspraak van J.F.Kennedy

  ….niks gratis,…WERKEN ZULT GIJ 🙂

  De Lieve Heer Heeft Ook Ons Surinamers Gegeven 2 Handen,….maar wij werken het liefst met onze pipi 🙂


  Maak melding

 15. Pasew ,,,,,,,,,,,,;,,,;,,,,maar als jij de situatie in amerika ken.dan weet jij ook dat,

  de zwarte amerikanen 1 vuist gemaakt hebben en zamen hun problemen oplossen,en zij laten hun eenheid door niemand kapot maken


  Maak melding

 16. aah… de misleidende pr campagne van Bota geeft effect. Mensen zijn allang vergeten dat er duizenden gratis woningen door Bota zijn beloofd. Er komen een paar af en dan net wel in 2013.

  Maar dan zal de volgende PR campagne waarschijnlijk ervoor zorgen dat ons volk, dat zich al 2 keer aan dezelfde steen heeft gestoten, dat voor de 3 e keer gaat doen.

  Triest.


  Maak melding

 17. Vrijdag 10 augustus 2012 om 18:43 uur, door virago 535

  Waarom moet men Chinezen erbij halen?
  Zijn onze mensen niet capabel genoeg of zijn ze lui?
  Waarom duwt men onze eigen bevolking de grond in?
  Waarom praat men niet met kundige mensen die het beste met ons land voor hebben ipv die zelf verrijkeraars?

  Maarja ik snap zoals altijd niet veel van het volk de laatste tijd!


  Maak melding

 18. @piet paniek:De Chinezen werken met ons samen om versnelde ontwikkeling van Suriname te weeg te brengen!

  Niet die Chinese illigaliteit,crime,of sekshandel!


  Maak melding

 19. @virago 535
  zeg maar gewoon dat bouta en co samen met de chinezen versnelde ontwikkeling van LUIHEID onder de surinamers in snel tempo aan het bevorderen is.De surinamers mogen rustig erbij zitten en de chinezen doen al het werk.Noem je dit ontwikkeling?!


  Maak melding

 20. @sra

  Je sucsess heb je aan jezelve te danken.
  Jij doet het werk en jij verdiend de loon van je inzet en vermogen.
  De zwarten in Amerika die jij hebt aangehaald vormen een eenheid wanneer het gaat om bestrijden van misdaad en de oproep naar gerechtigheid wanneer 1 van hun onrecht is aangedaan door wie dan ook.Ze zitten heus niet te wachten om alles gratis te krijgen van niemand, ze weten dat ze zelf ervoor moeten werken.


  Maak melding

 21. Ray

  Dat is wel voor een gedeelte waar wat jij zegt ,maar als de een niet ermee begint ,zal het nooit TOT ontplooiing komen ,,want die eenheid samen werking is belangrijk,


  Maak melding

 22. @sra
  Klopt ,als de zwarten in Amerika zich benadeeld voelen komen ze als 1 man op voor hun rechten.
  Ze ondersteunen mekaar als 1 familie,maar dan ook alleen wanneer zij weten dat zij recht erop maken.Ze vormen echt geen eenheid wanneer het gaat om eisen van sociale voorzieningen en dat nog erbij gratis ook.
  Er is een behoorlijke deel onder de zwarten daar die hard werken om te klimmen op de sociaal maatschappelijke ladder en dan heb je een deel die alsmaar zit te wachten op de regering om hun te blijven ondersteunen terwijl zij maar lekker niks zitten te doen.Nou , op deze punten vormen ze geen eenheid, want als een deel werkt en een ander het gratis wil, kan dat ook niet.
  In Amerika heb je dus daarom geen toestanden als Sunnypoint en Texas , zoals in Suriname. Als iets niet van jouw is kan je onmogenlijk het tot je eigen maken.,.Believe me, bij zulke toestanden vormen de zwarten in Amerika geen eenheid onderling,wat niet van jouw is daar moet je van af blijven zoveel verstand hebben ze wel.Maar in SUriname…ach ja..het is Suriname, altijd is er een uitzondering ,altijd….


  Maak melding

 23. Ray

  Waar het bij mij om gaat is de eenheid onder mijn broers ,zusters en de oudere,in Su,het crioro bevolking,.en niet wie werk of niet,,maar ik vind ook dat de regering het inspiratie bron moet zijn,,,,daarom wens ik het Su regering sterkte toe,,,,,,,,en dit bedoel ik in de positieve zin.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.