OAS-team naar Suriname ‘om te luisteren’

30

PARAMARIBO, 24 jul – Zoveel mogelijk informatie verzamelen over het instellen van een waarheids- en verzoeningscommissie. Dit is de opdracht van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, aan het team dat naar Suriname wordt afgevaardigd. Volgens assistent Secretaris-generaal van de OAS, Albert Ramdin, wordt gesproken met zowel regeringsfunctionarissen als leden van de oppositie en particulieren.

De standpunten worden meegenomen voor een besluit over de rol van de regionale organisatie. “Ze hebben een breed programma en gaan voornamelijk luisteren naar ideeën”, zegt Ramdin tegenover de Ware Tijd. De OAS wil onder andere van de regering weten wat voor steun verwacht wordt. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zei eerder dat steun nodig is bij het opzetten van een waarheids- en verzoeningscommissie. De oppositie is bij voorbaat tegen.

Instellen van zo’n commissie zou neerkomen op het formaliseren van onrecht. Dit onrecht begon met het wijzigen van de amnestiewet. Nu worden ook verdachten van de Decembermoorden ontzien. Van de oppositie kan en mag nu geen medewerking worden verwacht. Dat zal het OAS-team ook horen. “Ons standpunt is duidelijk. De amnestiewet is tegen de grondwet en internationale regels. Het kan niet worden uitgevoerd”, zegt oppositieleider Radjkoemar Randjitetsingh.

Bekijk ook:


30 REACTIES

 1. OAS komt langs mooi en zo.
  Maar tja verwacht er niet echt veel van.
  Hebben niet echt macht en tja
  De baas zegt de rest van de wereld moet zich niet met een binnenlandse aangelegenheid bemoeien.
  En tja als ze dat wel doen dan trekt die zich nergens van aan.
  En tja anders stappen ze toch uit de OAS.
  Heeft genoeg andere vrienden in Afrika en Venezuela etc.
  Ik verwacht er weinig van.


  Maak melding

 2. OAS komen luisteren naar een stelletje grondrechtenschenders, en dat weet Ramdien maar al te goed, maar heeft in die tussentijd ook geleerd hoe je een bruine arm moet halen, en een waarheidscommissie zal hier niet werken in Suriname, want die moordenaar van Bouterse zal daarvoor niet verschijnen, laat staan dat hij ineens de waarheid gaat vertellen, allemaal hulpmiddelen om hun straffen te kunnen ontlopen, terwijl er al een strafproces gaande was. corrupte bende.


  Maak melding

 3. Oppositie,leg de OAS of liever wijs ze erop dat er in Suriname op dit moment geen onrust heerst zoals wij het zien gebeuren in Syrie,waarbij de dictator aan de lopende baan zijn burgers die tegen hem en zijn dictatoriale bewind opstaan ,afgeslacht worden bij honderden.In zo een geval zal een deal gemaakt worden met de dictator zodat het afslachten van burgers bespaard kan worden.Als Azaad welke deal dan ook accepteerd praten wij dan van amnestie,netzoals de brunsie amnestie noodzakelijk was toen.
  In Suriname was er op gegeven moment een rechtszaak gaande tegen de crimineel bouta maar die heeft de crimineel abrupt en brutaal stopgezet door amnestie te verlenen aan zichzelf met medewerking van zijn overige bende leden.Dit kan niet ,het is een aanslag geweest op onze democratische en justitiele grondwetten.Wij willen gewoon een voortzetting van zijn rechtszaak tegen hem die uiteindelijk moeten leiden tot zijn gevangenneming en hiermee gelijk de bevrijding van het Surinaamse volk onder zijn kluwen.
  Oppositie leden ,vraag de OAS liever om rechtsgeleerden en deskundigen af te vaardigen om getuige te zijn bij het rechtszaak te Boxel wanneer die wordt voortgezet. Doe een beroep op hun om te helpen deze brute killer voor eeuwig weg te stoppen in de gevangenis.
  Ramdin is geen vertrouwenswaardige burger van Suriname. Integendeel hij is een smet in naam van Suriname.Hij geniet mee van alles wat bouta de crimineel hem te bieden heeft.Hij heeft nooit de moed getoond de OAS in te lichten over het handel en wandel van zijn baas,bouta de crimineel.Ramdin deugd niet je kan hem gewoon vergelijken met een Lackin,brunsie of Somo.Nodeloze mensen op belangrijke posten, noem ik ze.


  Maak melding

 4. Ja hoor ,we zijn er weer, weer allerlei gedoe, commissie zo en dat, en ze gaan luisteren, en luisteren, ze gaan hun gang maar, voor mij is dit allang verleden tijd, het is in dit….. even rustig dan weer wat, dan weer geen moer, en nu dit, en 8 december is weer in zicht, drie tintie jarie, jazeker, en nog is men geen donder opgeschoten, nou ja weer wat nieuws,meer niet!!!!


  Maak melding

 5. Dit is een grote kans om massaal je stem te laten horen, dus mensen kom op en niet wederom zeggen van: mie no e bemoei a no mie zaak.
  Mars opo joe tere nanga mek barbarrie….boengtranga.
  is ook goed voor jou longen joe lesie beest.


  Maak melding

 6. @Koosje

  “Die Ramdin vertrouw ik voor geen cent!!!! A mang e heule nanga BAAS, ai prakseer eng geweldig nanga eng jas nanga das…….”

  Koosje, dat heb je scherp opgemerkt. Heel zijn leven is Albert Ramdin al een opportunist zonder ruggengraad. Ongeveer in dezelfde tijd, dat Bouterse de surinaamse democratie met zijn staatsgreep om zeep hielp, richtte ik met zes andere Amsterdamse studenten van surinaamse afkomst de werkgroep SSA op, die later in de studentenvereniging is over gegaan. Een van de andere studenten was Albert Ramdin, die toendertijd sociale geografie studeerde. Tussen het tijdstip van de staatsgreep en de slachting van 8 december 1982 kwam ik regelmatig met Albert Ramdin tijdens vergaderingen van de werkgroep in het buurthuis Uilenstede in aanvaring. De staatsgreep van Bouterse veroordeelde ik als een ondemocratische daad, terwijl de smoel van Ramdin naar de ‘Revolutie’ stond. Ik studeerde Economie en maakte brandhout van zijn opvattingen. Telkens als hij geen argumenten meer te berde kon brengen sneerde hij: “Niet alles is economie”.

  Toen kwam de dreun in het gezicht, waarvan vele landgenoten daar vandaag de dag nog de pijn van voelen. Ik ben samen met een aantal surinaamse studenten naar de dienst in de Mozes & Aaronkerk geweest, om de slachtoffers van de slachting van 8 december 1982 te herdenken. De eerste vergadering na deze kerkdienst liet ik geen spaander van Albert Ramdin heel. Ik liet hem duidelijk merken, dat hij zijn ‘koeliestreken’ achterwege moest laten, anders stapte ik per direct op. Hij had er het handje van om als beursaal met de toenmalige ambassadeur Herrenberg in contact te treden en te benadrukken, dat de Amsterdamse studenten het revolutionaire proces in Suriname ondersteunden. Ik maakte hem duidelijk, dat hij nimmer namens mijn kon praten , omdat ik het zelf beter kon. Nadat ik uitgeraasd was, sprak hij de volgende weerzinwekkende woorden, die tot vandaag hun klank in mijn oren niet verloren hebben: ELKE REVOLUTIE VERGT STACHTOFFERS! Hij zei dit, alsof de moordpartij een noodzakelijk investering was om de surinaamse samenleving naar een hoger plan te trekken.

  Ondanks mijn groeiende weerzin tegen Albert Ramdin bleef ik met hem ‘on speaking terms’. Een halfjaar na 8 december 1982 haalde ik mijn kandidaatsexamen, door mijn scriptie ‘Suriname, een micromacro economie’ in te leveren. Mijn scriptie werd enthousiast door de docent ontvangen, en hij honoreerde deze met een acht. Bovendien vond hij, dat ik mijn tijd vooruit was en de scriptie, gezien de omvang, ook voor het doctoraal kon inleveren. Trots als een pauw meldde ik het de groep. Albert Ramdin was meteen geïnteresseerd en vroeg mij de scriptie te mogen lezen. Ik ging akkoord en gaf het hem op de eerstvolgende vergadering. Tot vandaag de dag wacht ik op de teruggave van mijn scriptie.

  Ik heb hem wel meer dan tien keer benaderd voor de teruggave van mijn scriptie, maar telkens had hij een andere smoes, tot ik hem natuurlijk uit het oog verloor. Ik was in 2007 voor langere tijd naar Suriname gegaan en als adjunct secretaris-generaal van de OAS haalde hij regelmatig het nieuws. Ik besloot hem te googlen en vond bij Wikipedia de volgende omschrijving: “Ramdin werd geboren in Suriname en volgde de middelbare school in Paramaribo. Hij studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit te Amsterdam, en specialiseerde zich in de sociaal-ecoonomische problemen van kleine landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied”. Het klopt percies. Albert Ramdin begreep van statistiek geen ene jota. Daarom hopte hij van de Universiteit van Amsterdam naar de Vrije Universiteit, omdat bij de laatste statistiek niet verplicht was. De inhoud van mijn scriptie lag in de titel besloten. Ik benadrukte de kleinschaligheid van de surinaamse economie door een knipoog te maken naar het heersende onderscheid – micro versus macro – in de economische wetenschap. Het zal wel duidelijk zijn, wat de reden is, waarom Albert Ramdin mijn scriptie nooit teruggegeven heeft. Zijn specialisatie heeft hij weten te bewerkstelligen door plagiaat te plegen en mijn intellectuele eigendom te vervreemden.

  Ik heb een hele lieve moeder gehad en vele mensen vonden dat van haar. Altijd cijferde zij zich weg voor haar kinderen en echtgenoot en stond klaar voor degenen die haar hulp zochten. Maar als zij Albert Ramdin in Weekkrant Suriname ontwaarde , kreeg zij een enorme woede over zich heen en schold hem helemaal verrot. Ik heb haar dood na meer dan tien jaar nog steeds niet goed verwerkt, en zo nu en dan verwordt mijn gemis aan haar tot heftig snikkend verdriet. Daarom heb ik op deze plek een boekje over deze oplichter en dief opengedaan: Albert Ramdin, wanneer krijg ik mijn scriptie terug? Je weet drommelsgoed met wie je te maken hebt, en ik beloof je, dat ik anders met dezelfde vraag ooit voor jou snuffer zal staan.


  Maak melding

 7. Daar moeten zij(OAS) goede oren voor hebben om te kunnen horen en wie goed hoort, betekent niet dat ze goed(kunnen) luisteren! Goed luisteren is een kunst!!! wat je ermee doet of kan doen!!!

  Mijn inziens, wat krom is moet recht gezet worden!! Zo simpel is het!!! en het zij zo!! en wie in de weg staat, aan de kant schuiven! Als je doorns of stekels op je pad heb, haal het weg zodat je vrij zonder enige stagnatie veilloos door kunt!! of niet soms??


  Maak melding

 8. Reactie op Ray, ik woon hier en als ik elke dag mag opstaan en de dingen kan doen, en meer, positief moet je altijd denken, zo niet, dan houdt het op, en ik zeg wat ik denk, en geef het ook mee, en niet anoniem,
  vind ik, ja je snapt het wel!!!!!


  Maak melding

 9. @Lasede_Bouta

  Wat ben jij toch een huilebak. Wees blij dat je de scriptie niet terugkreeg. Zeker als het van dezelfde nivo was als je tranentrekkende reactie vol met taalfouten.


  Maak melding

 10. @Lasede_Bouta

  Ik kan bijna niet geloven dat jij ooit een scriptie schreef. Je reactie is tranentrekkend en zit vol met schrijf en taalfouten. Je bewijst wel een ontzettende huilenbak te zijn.


  Maak melding

 11. @F.Hossenbux
  hmmmm…en je denkt dat Ray synoniem is voor Anoniem zijn?

  By the way,ik zie dingen altijd van de positieve zijde ,geef niet hoe depressief de dag eruit mag zien,ik zoek zelf de positieve zijde uit. Punt uit.
  Doei, anonieme broer F.Hossenbux.


  Maak melding

 12. @Ferdinand Hossenbux

  Wat een gelul over anoniem. Iedereen hier reageert anoniem. Als jij zo stoer wilt doen, vul dan maar in:

  Naam:

  Woonplaats:

  Straatnaam en huisnummer:

  Telefoonnummer:

  Ik weet zeker dat je niets invult. Ferdinand Hossenbux is ook maar een nick.


  Maak melding

 13. Reactie op Wiels wie, ga jij maar door met jou naampje
  ik ben niet Nick , trek het na in Paramaribo waar ik geboren ben, doen ja dan hoor ik het wel, laat me weten, stoer hoe zo weet je het zeker anoniem door het leven gaan is stoer,gelul hsd je het over, echt, goed, g e l u l, zo toch of niet!!!!!! en mijn telnr
  ja ja dat zou je wel willen weten…. krijg je nog maar………!!!!!!! voorlopig heb ik geen mobieltje niet belangrijk!!!!!


  Maak melding

 14. Reactie op Ray,trek mijn gegevens maar na in Suriname , niets anoniem, ik, maar positief dat woord gaf je aan, klopt als de dag begint, dan is er altijd een positief kantje aan, heel goed van jou, Ray, ie boeng ai!!!


  Maak melding

 15. reken maar dat er een algehele amnestie komt .
  recht voor een recht voor allen .
  heb het eerder al aangegeven …regering pa vene had geen levens kracht ..ze waren aan de macht en hadden tijd om geld wit te wassen zie gilds ..en die somo die had tijd voor domein grond en de javanen bevoordelen .

  dombo pa vene heeft de rekening betaalt gekregen van het volk vier zetels eind streep vier zetels famirie .
  deze man heeft dom heel dom geregeert…behalve monetaire …maar maak je niet druk..er zit ook een bekwame monetaire president bij de centrale bank die bouterse heeft aangestelt .

  pa vene hield zich bezig met overleven van zijn regering …tje potie pa vene njang ai nanga ing regering .vene het moet een leerles voor je zijn .
  maar het is te laat mie boy er komt een algehele amnestie …olland heeft het nakijken zie rutte en de uitspraken van rozenthal …ook de redimusus moeten het ontgelden…het gaat mij niet om de nabestanden ze willen recht daarom moeten ze bij pa vene…het gaat mij om de wijze hoe vene heeft geregeert… dom, niet krachtdadig ,arogant alleen heersend.

  nu is het tijd om vooruit te kijken …geen tijd te verliezen mie mang …deze regering wil ..gaat en heeft gepresteert in die twee jaren .


  Maak melding

 16. Reactie op Surinam Patriot, bedankt voor je berichtje, net mi kaba njang wang bita, swietie, mi ne spang nanga
  nowang sma, me tak sam wani, me denki mi denki, ai boi,
  tamara na wang njoeng dei, tra torie, andere meningen
  mijn mening, eigen mening, tek a neti!!!!1


  Maak melding

 17. wel als de oas komt om te LUISTEREN,,,dan heeft onze pres.. een goed verhaal om te vertellen..

  vooral veel BELOFTES en hoe GOED het gaat in su.

  vergeet al die successen niet die de afgelopen twee jaar geboekt zijn met name in het buitenland….

  iedereen spreekt alleen lof over onze pres..

  maar de prestatie is 0,00

  de investeeerders stam te schoppen/slaan op zanderij om binen te komen..,maar helaas..

  vorige maand was een speciale vliegtuig gekomen uit china met wat chineze die wat poeder/goud hebben meegenomen enkele reis..


  Maak melding

 18. De President D.D Bouterse, tevens in het verleden de Bevelhebber/Baas had geen enkel fout gemaakt, maar zijn plicht gedaan.
  De Pres DDB is de bevrijder van Suriname en een heilige Leider, omdat als hij er niet was dan had NL/Kolonisator SU wederom overgenomen hebben en afhankelijk/ kolonie/slaaf/knecht gemaakt. Dus hij moet de grootste waardering voor dat krijgen, dmv Amnestiewet (reeds gekregen) en voor een snelle afhandeling van waarheid- en verzoeningscommissie.
  Wanneer de NF(krijgsgevangenen van NL) die alles aan hun adviseert en bepaald niet zoveel gehaald en getrek uitgehaald hadden dan was er niet nodig dat buitenlanders naar SU zouden komen om ons SU probleem op te lossen.
  Omdat NL (de adviseur van de NF) in de werkelijkheid de Hoofdverdachte en coordinator van al die oorlogen in SU is, daarom maken ze zoveel lawaai en zorgen, zoals:
  Staats Greep 80, Coup 82 en Binnenlandse Oorlog 86
  De Pres DDB gaat tijdens de waarheid commissie SU en de wereld schudden, omdat de echte waarheid boven tafel gaat komen. Bedankt aan de OAS voor alle mede werkingen aan SU en ook aan de Heilige Mr A.R en alle anderen.
  Ik hoop dat de Burgers alle medewerking gaan verlenen.
  Opmerking:
  Als een dienaar van God Krishna wil ik het volgende zeggen;(uit de Bhagavad Gita)
  Al was iemand een aller grootste zondaar, maar wanneer hij/zij bekeerd is(geen zonde begaat) en vastberaden God woorden en namen begint te zingen moet als een Heilige beschouwd worden.
  Dwz dat God de mens een kans geeft, maar alleen een keer, dus hij/zij mag niet voor de tweede keer zonden begaan.


  Maak melding

 19. OAS wat komen jullie doen in Su bemoei je met je eigen zaken.Heeft de Oas lafing(min buitelandse zaken Su) pangka missiekeka en bouwval niet gehoord?Die zeggen dat men(buiteland) zich niet mag bemoeien met de amnestie kwestie in Su,want het is een Surie aangelegenheid.Ik zou tegen de OAS willen zeggen ga zo snelmogelijk weg uit Su en bericht hoe gevaarlijk het is in Su als je je ergens mee wilt bemoeien met wat de NDP aanhang en sympathisanten in de regering niet bevalt.Meldt dat de oppositie een behoorlijke inbreng (zwaar tegen)had,waarom de wet niet moest worden aangenomen en dat het bekende trio met de voorzitter van het Surie parlement voorop gewoon hieraan voorbij ging.Meldt dat ze zich aan niets en niemand storen.Meldt dat een groot deel in Su(zie eerste antie amnestieloop ook NDP aanhangers)zijn tegen de aaname van deze wet.Ga dus gerust terug ennnnnnnn melden maar dat het gewoon niet goed zit met wat al is besloten in Su.Doeiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.