Slecht presterende euro ook in Suriname zorg

53

PARAMARIBO, 24 jul – De steeds slechtere koersnoteringen voor de euro zorgen ook in Suriname voor de nodige rimpels. Zowel voor de sparende burger als bij het zaken doen neemt de onzekerheid toe. “Ik vraag me af of ik moet blijven sparen in euro’s. Ik ben bang dat ik niet genoeg ga krijgen als ik ze nodig heb”, zegt een repatriant. Ooit was het toch wel anders.

De euro was lange tijd een geliefde vluchtmunt ten opzichte van de Surinaamse geldeenheid. Nu wordt met een steeds zachtere blik naar de eigen munt gekeken. Dat gaat vooral voor hen op die niet direct belangen hebben in Europa. “Als je daar niks te zoeken hebt, waarom geen Surinaamse dollar? De nationale munt is al bijna twee jaar behoorlijk stabiel”, zegt Wadi Sowma, voorzitter van economenclub VES, tegenover de Ware Tijd.

Zaken doen kan net zo goed in de Surinaamse dollar. Anders is het natuurlijk bij de handel met het buitenland. Of met mensen die bijvoorbeeld kinderen hebben studeren in Nederland. Sowma adviseert vooral handelaren om met meerdere valutasoorten te werken. De risico’s worden zo ook beter verspreid. De euro blijft intussen het ene dalingsrecord na het andere breken. Voor onder meer de repatrianten is het dus nog even twijfelen en knijpen.

53 REACTIES

 1. De nationale munt is al bijna twee jaar behoorlijk stabiel”, zegt Wadi Sowma, voorzitter van economenclub VES, tegenover de Ware Tijd.

  Wadi Sowma heeft wel gelijk,maar hij moet er ook bij vermelden dat het in een paar seconden over kan zijn,met die schurken die we aan de macht hebben.


  Maak melding

 2. Vergeet munteenheden, koop elke keer een kilo (of minder) goud of zilver als je het geld hebt. Als je met pensioen bent, kan je steeds een stukje verkopen. Koop ook geen huis of een lap grond, ook die prijzen gaan overal ter wereld de komende jaren dalen tot wat ze werkelijk waard zijn.


  Maak melding

 3. Wat hier boven staat over die euro is meer als duidelijk, hier in Europa is het al boutzooi ermee,het gaat nog erger worden, nooit had men ermee moeten beginnen, maar goed de klok kan niet meer terug,wo abbie tekeng tew ka, en als het een zorg voor daar overzee is, ja zal de tijd leren, hoe en wat verder.


  Maak melding

 4. En blijf de mensen maar lekker angst aan jagen, dát helpt zeker!We leven altijd maar Nu en nog niet morgen en ook niet meer gisteren, laat je niet gek maken mensen, angst is een slechte raadgever.


  Maak melding

 5. De prijzen in de winkels blijven het zelfde!! die worden niet naar beneden gesleuteld, wanneer de €€€€ daalt!!
  Biedt de $$$$$ geen sula’s??? verh. $1: SRD 3,25


  Maak melding

 6. de euro zal altijd in suriname zijn waarde blijven
  behouden,met je srd kom je niet verder dan de grens.
  tegen woordig vraagt men in suriname euros voor de huur
  auto of perceel,hoe moet de arme man het doen met zijn
  srd,spaar je geld,waar niemand iets vanaf weet,en zeker
  niet op een bank


  Maak melding

 7. Als Wadi Sowma zijn geld in SRD’s wilt houden dan is dat zijn zaak. Ik heb echter 2 keer de hyper-inflatie v.d. Surinaamse munt meegemaakt (onder Vene en onder Bosje) en ik vertrouw de Surinaamse munt voor geen meter.
  Op dit moment is de vreemde valuta-SRD koers stabiel maar Suriname kennende kan de situatie ieder moment zo omslaan.
  Alles is beter dan je geld uitsluitend in SRD’s te houden.


  Maak melding

 8. pero ”’joe habie wiesatie boi ben je geen surinamer mie mang …dit slaat echt nergens op wat deze redimusu zegt …hoop dat het goed gaat in jou land ..vergeet die hutu tutsie denken van jou en je soort genoten …bij god waar het is goed dat jullie niet in su wonen .

  je hoeft niet van bouterse te houden maar bedenk dat suriname jou land is ..niets anders hoor je van sommigen …alleen maar negatief .. jullie duimen dat het slecht moet gaan in su omdat er een andere regering aan de macht is dan die waardeloze vene.. het volk die deze president gekozen .keba bah …wie is de gewezen president is het familie van jou .

  ik ga jou een ding zeggen …de regering pa vene had geen levenskracht meer en daarom moesten zij worden verwijdert van het toneel …ze waren een sta in de weg voor dat land …oeng kang doe sa oeng wanie …bouterse de sterke van suriname niet meer en niet minder wij het volk hebben hem die mandaat gegeven .niet olland niet front en geen redimusus .

  bouta kraktie !!!!
  kraktie


  Maak melding

 9. @ Midete de criminelen kunnen de waarde in roerendezaken je hele huis incl. de goud en zilver leegplunderen!!

  In lapjes gronden en huizen zal je wel verlies lijden, maar niet zo zeer als helemaal kwijt!! en als je aandelen van de staat koopt, neemt deze regering jou mee naar de zee om te varen!!

  veel geld hebben en zaken mee doen is altijd een risico.


  Maak melding

 10. Wat mij opvalt is dat er nu nog steeds ezels en ezelinnen in dit land rondlopen,die denken dat zij door de val van de euro gespaard zullen blijven.Een stevige keldering van de euro betekent (in)direct ook een ramp voor andere geldeenheden en sleurt ze ook de ravijn mee in.
  Ook Suriname zal het eraan moeten geloven.
  Zo zie je maar weer hoe ongebreidelde haat en daaraangekoppelde jaloezie instaat zijn kinderen te baren die elk contact met de werkelijkheid kunnen verliezen.


  Maak melding

 11. @ Pero is het jou nog niet duidelijk?? SU KAN NIET OM DE €€€€€’S HEEN EN OOK GEEN 1 LAND!

  Neen! wat je wel moet weten is, dat de Redimusu’s land Olland(jou gebrekkige term), zoals Medusa zei de €€€’s, de RAVIJN in meesleurt en het hoef nieteens alleen SU te zijn.

  En jawel! jij en het volk hebben Bouterse die mandaat gegeven .niet olland niet front en geen redimusus.
  Neen!! Besef eens een keer goed en doe je ogen open hoe jullie, wij in de maling zijn genomen!! Ga straks niet achter het net vissen!!!

  Een Merrie weet beter denk ik!! Begin naar een Logopodist te gaan!! voor je spraak!!


  Maak melding

 12. Ik laat mij niet gek maken door dit bericht van Wadi Sowma.

  Vandaag verscheen ook een artikel in div. dagbladen van een bekende (ratingbureau Moody’s).
  Het heeft ongeveer dezelfde strekking als bovengenoemd artikel.
  Vooruitzichten Nederland, Duitsland en Luxenburg negatief.
  Deze prognose maakte Kredietbeoordelaar Moody’s bekend.
  De 3 genoemde landen hebben nu nog de best mogelijke beoordeling (AAA).

  Wel reeds geruime tijd belazeren de (ratingbureau’s) de financiële wereld in hun eigen voordeel.
  Dit soort Amerikaanse bedrijven/instellingen doen vele landen naar beneden halen om de eigen economie te versterken/bevoordelen.


  Maak melding

 13. Een ding is me zeker wel op gevallen toen ik laatst op vakantie was in Suriname, namelijk dat het land met sprongen vooruit gaat. Zou dit komen door het beleid van Bouterse? Ik weet het niet.


  Maak melding

 14. medusa suri patriot vene wiep ding en simpatisanten …ai baja …hier leidt de lamme de blinde …ze zitten elkaar te verbeteren terwijl ze geen enkel verstand hebben van economie …gaan jullie rustig op je ballen zitten en zie wat er gaat gebeuren …de resultaten liegen er niet om …deze geschoolde economen van redimusus weten het altijd beter op 8000km van sranang dotie .

  bouta doe je werk het volk is tevreden en …de tijd leert dat jij het beter doet ..ze zijn jaloers op de resultaten .

  bouta honderd .


  Maak melding

 15. @ Glenn: dat was ook al zo onder Vene in zijn laatste jaren. Crimineel geld en geld uit het illegale goudcircuit. The country is poor, but (some of) the people are rich.

  Pedo denkt dat als de euro genoeg daalt, de wereld gaat kiezen voor de SRD. Dat heeft hij geleerd op de U-never-study of Boxel. Hij heeft een master degree van daar. :-


  Maak melding

 16. Dinsdag 24 juli 2012 om 15:39 uur, door midete

  Een kilo goud? Of minder?
  Ik weet niet wat de koers is op dit moment maar wat ik wel weet is dat dat heelveel srdtjes zijn.

  Doe mij maar gewoon Noorse Kronen die blijven stabiel.

  In Nederland is iedereen met de Euro genaaid en dat komt door die snijboon van een Zalm.
  Die hadden ze moeten fileren en moeten opeten.
  Deze man heeft Nederland en indirect Suriname genaaid!
  Ja lees het maar goed.
  als het met Nederland goed zou gaan dan zouden de Sur Nederlansers nog meer geld uitgeven in hun moederland dusssss……

  Sterkte voor iedereen en misschien moeten we overgaan op een Zwiters systeem of Noors systeem.


  Maak melding

 17. Dinsdag 24 juli 2012 om 15:39 uur, door midete

  Oja alleen handelaren in goud roepen iedereen op om te beleggen in goud.
  Vervolgens verkopen ze alles met een zeer vette winst.
  Dus Midete ga je gang zou ik zeggen en veel succes ……


  Maak melding

 18. Wel wat de euro betreft daar bemoei ik me niet mee.
  De Srd is belangrijk voor me want dat is wat ik verdien.
  Ik maak me ook geen zorgen om een euro die de srd zal meenemen in zijn daling omdat Suriname geen euro economie heeft maar een dollar economie.
  Het meest belangrijkste is dat elke srd gedekt is door een bepaalt hoeveelheid goud dus hoe hoger de gouddekking per srd hoe waardevoller de munt en al het ander dat komt bij kijken is gewoon secundair.


  Maak melding

 19. Pero en edeh boro!!!!!!!!!!!!!!!
  Soema wang an sranang dalla??? Over de euro kunnen we nog praten en hoop koesteren. Sranag dala is besmet met witte poeder. Hou maar een enquete onder het volk in NEd en Sur: wie wil er Euro en wie wie er sur dollar???? Wie twijfelt nog over de uitkomst van deze enquete is echt een boro edeh.


  Maak melding

 20. @Bryan en de rest van die uilskuikens.
  Suriname had een van de srerkste munt in zijn regio.
  over gouddekking gesproken wil ik jou en de rest van sekte vragen om de geschiedenis van Suriname na de december moorden na te gaan.
  zie daar de devaluatie van onze sterke gulden en het weggeven van onze goudvoorraad door de meest incompetente schoft Bouterse


  Maak melding

 21. @Glenn gelukkig heb je je naam deze keer goed geschreven,want uit eerdere reacties bleek dat niet het geval te zijn geweest,maar goed wat je nu zegt over de laatste keer toen je in Su was moet ik zooooo lachen,want dat betekent dat je voor 25 mei 2010 in Su was.Want vanaf dag 1 na de verkiezingen in Su bleek over de(ge)hele wereld dat het er niet goed was voor Su(winst me ka combinatie)Of sprong jij alleen vooruit bij het onderdeel verspringen?Dat kan en niet iets anders zijn.Jongen oeng de na aai.Odi odiiiiiii.
  Glenn Pengel allias Glenny.


  Maak melding

 22. Ik ben tenminste,,,geen ,,land verder.ook al ben ik in witmang kondre…ik laat mij niet hersenspoellen door geen eene witmang om mijn volk te haten ,daarom haat ik jou niet ,,,,,,jaloerse land verader,,,


  Maak melding

 23. Hahahaa een garnale hersen kan je niet hersenspoelen.
  Landverders zijn die schoften die met behulp van het buitenland onze democratie naar huis hebben geschoten, die monsters die ons land hebben geremd in zijn ontwikkeling.


  Maak melding

 24. heb jij wel verstand of niet,het kan mij niet schelen wat jij uit kraait,,was jij er dan bij?heb jij voor kogels moeten onwijken is er een bom op jou huis gevallen…gnep,,jij ben een lachertje


  Maak melding

 25. ai baja,die redie moesoes in olland,zij hebben hun handen samen gespannen om sra uit het veld te slaan,,,,de waarheid komt hard aan he,,,,but i am stil strong…..oenoe no mang broko na rasta mang,,,


  Maak melding

 26. SRD?

  Ooit gehoord van een munt die nergens gebruikt kan worden? Zodra het moeilijk wordt zullen we gewoon gaan bijdrukken. Hoe laag de Euro ook staat, het zal nooit en te nimmer zo laag als de SRD komen te staan.
  (Stelletje Rode Drukkers).


  Maak melding

 27. 1 ding staat vast en dat is dat de tegenwaarde van de srd niet wordt gedekt door goud maar door coke.
  vraag de press en zijn zoon, ze weten er alles van ondanks dat ze niet zijn geschoold.


  Maak melding

 28. @@@ Pero, Pero, pero!! Sa e psa nanga ju?? Mi Gado!! hou toch op!! Ju musu arki teh wan bigie sma e taki wan sani!! Ju Boerikie ju!!! Che poti!!


  Maak melding

 29. Zolang bij voorbeeld Surinaamse ingezetenen produkten (met de nadruk op kamerverhuur aan stagiaires)in Euro’s mogen aanbieden (tegen een 3x hogere prijs dan in Srd aan Surinamers), is er een oneerlijk inkomensverschil tussen die lieden en de gewone Surinamer.
  De regering zou handelen in Europrijzen dienen te verbieden in Suriname.


  Maak melding

 30. Gmap,
  Je zegt het zelf,het is geschiedenis van Suriname.
  Geschiedenis
  Zelf Nederland heeft zijn sterke gulden ingeruild voor een munt waar ze eigenlijk geen grip op hebben.Foutje of niet.
  Zo waar heb je het over?


  Maak melding

 31. @GMAP

  Lieve wikileaks, leef jij niet teveel in het verleden? 1980 is al lang voorbij en we hebben een wettig gekozen regering. Dat noemt men democratie. De tijd van militairen en uzi’s is al lang voorbij mi boi. Je lijkt wel heel erg op die Japanners die tientallen jaren in de jungle verbleven omdat ze dachten dat WO2 nog aan de gang was. Kom uit die jungle swa en begin niet zomaar in die wilde westen te schieten. 🙂


  Maak melding

 32. De militaire pakken zijn uit het straatbeeld verdwenen.Maar in de plaats daarvan zijn er andere uniformen gekomen.Er zijn machten ontstaan die niet in de grondwet zijn verankerd en niets legitiems hebben.De intimiderende uitstraling van deze groep in vele malen groter dan wat van de padvinders uitging.Want we weten dat zij straffeloos kunnen moorden.Zij houden absoluut geen rekening met wet en recht en worden gedekt door ‘hogerhand’.Vrijspel so bun.

  Cobie.


  Maak melding

 33. we hebben huizen hoog geschreeuwd dat wij die rot geld van de wit-mang niet nodig hebben..

  dus wat er in europa gebeurt met die euro zal ons dan een rot zorg zijn..

  we zijn toch een trotse volk niet waar..


  Maak melding

 34. Glenn Pengel
  @Glenn gelukkig heb je je naam deze keer goed geschreven,want uit eerdere reacties bleek dat niet het geval te zijn geweest,maar goed wat je nu zegt over de laatste keer toen je in Su was moet ik zooooo lachen,want dat betekent dat je voor 25 mei 2010 in Su was.Want vanaf dag 1 na de verkiezingen in Su bleek over de(ge)hele wereld dat het er niet goed was voor Su(winst me ka combinatie)Of sprong jij alleen vooruit bij het onderdeel verspringen?Dat kan en niet iets anders zijn.Jongen oeng de na aai.Odi odiiiiiii.
  Glenn Pengel allias Glenny.

  deze iedioot woont zeker in timbuktu. het nieuwfront gaf de opinie peilingen van de mega combinatie een jaar voor de verkiezingen de schuld dat de koers een opwaartse sprong had gemaakt. let wel een jaar voor de verkeizing dus wat de idioot hier schrijft snijdt geen hout.


  Maak melding

 35. Suriname heeft de euro toch niet nodig hoorde ik nog niet zo lang geleden roepen door jullie geliefde Bouterse?
  Waarom zo’n ophef nu dan?
  Zoals al eerder geschreven, Suriname is niets zonder de euro!
  Houden jullie nu maar op met al dat gezeur, en ga nu eindelijk eens een duidelijke keuze maken.


  Maak melding

 36. Dirk,

  Onze zeepsophandelaar gebruikt andere betaalmiddelen dan het volk.
  Niks EURIES of zo gewoon alles geregeld door de nationale bank Dino!
  Geen goud of diamanten maar gewoon de harde kilo’s witte poeder.
  Wittepoeirie dat is pas waarde vast denk daar maar eens over na.

  Hoe is het mogelijk dat onze zeepsophandelaar in 2 jaar meer heeft ontvangen dan Obama?

  Kijk maar eens bij wiki die lekt!


  Maak melding

 37. Al het gezeik van de economen hier op het forum slaan nergens op :
  De boodschap is duidelijk ; Het gaat om de steeds slechtere koersnotering van de EURO dat in tegenstelling tot de stabiele koersnotering van de Surinaamse dollar , SRD !!!
  Suriname doet het goed , niks mis mee !!!
  De EURO is aan het wankelen en handelen met diverse vreemde valuta levert minder risico op !!!
  En leest maar de tegen-argumenten van de welgestelde economen op dit forum ; Niet ter zake doende argumenten !!!
  De EURO is een betaalmiddel en Olland is een land !
  Elk land heeft Euro’s nodig en per definitie heeft niet iedereen Olland nodig !!!
  Het verschil is toch duidelijk , of niet soms ???
  En de EURO’S komen niet alleen uit Olland !!!
  Dinky na tori , bun tranga !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.