Europese expertise bij bosinventarisatie Suriname

53

PARAMARIBO, 25 jul – Oostenrijkse deskundigheid is ter beschikking voor het inventariseren van het Surinaamse bos. Minister Ginmardo Kromosoeto ziet mogelijkheden voor een snellere assessment van wat er is. “Maar ook van wat er gedaan moet worden om ons bos duurzaam aan te wenden.”

Dat is ook de rode lijn van een tweedaags seminar. De bedoeling is een strategie uit te werken voor effectief inventariseren. Anrica, het Oostenrijks instituut voor duurzame management, stelt deskundigheid beschikbaar. Kromosoeto wil de gelegenheid aangrijpen om eens eindelijk een goede strategie van de grond te krijgen. Het grotendeels ongeschonden Surinaamse regenwoud is vrijwel onbekend terrein. Inventarisatie is weliswaar geen nieuwigheid.

Al in de jaren zestig en zeventig zijn grote delen doorvorst. Sindsdien zijn de inzichten over beheer en benutting aanzienlijk veranderd. Volgens Kromosoeto moet nu ook meer gelet worden op het ‘prijskaartje’. Het label dat aan behoud van het bos wordt gehangen moet wat opleveren. De eenmaal gekozen koers van vragen om een ‘redelijke compensatie’, moet worden vervolgd. In dit opzicht krijgt de Oostenrijkse hulp een extra dimensie.


53 REACTIES

 1. Goed nieuws! Misschien kunnen we straks zeggen dat we het eerste Zuid-Amerikaanse land zijn die het gedaan heeft.

  Alle hulp en kennis is welkom alleen niet tegen elke prijs.


  Maak melding

 2. Een goed teken, om eea na te trekken, want doe je dat niet dan kunnen zich mbt de toekomst behoorlijk wat problemen zich voordoen, en op langere termijn helemaal. Dit had veel eerder moeten gebeuren, want dat er allerlei gedoe in de binnenlanden van Suriname plaatsvinden is voor een ieder duidelijk, en de natuur
  en alles wat er rondloopt ondervindt daar behoorlijk last van, maar ja weer zoiets om af te wachten wat
  er uit zal komen.


  Maak melding

 3. Guyana toucheert al jaren vele miljoenen omdat het een goed GROEN-BELEID hanteert, wij echter zijn bezig in rap tempo alles te > verkwikken <


  Maak melding

 4. Medusa,

  Binnen de omringende buurlanden,zuid amerika en het Caribisch gebied zijn er ook al allerlei samenwerkingsverbanden gaande.
  Maar het ene samenwerkingsverband sluit het andere niet uit.
  Suriname heeft nimmer beweert Europa als samenwerkingspartner uit te sluiten.
  Wat wel beweert is dat Nederland niet langer het middelpunt van Europa is voor Suriname maar Frankrijk.
  Wat is er mis mee om gebruik te maken van de expertise van de Europeanen?
  Kennelijk reageren andere Europese landen niet zo kinderachtig als Nederland maar zijn andere Europese landen wel bereid hun expertise ter beschikking te stellen aan Suriname zonder enige voorwaarden te stellen.


  Maak melding

 5. ,,,, Volgens Kromosoeto moet nu ook meer gelet worden op het ‘prijskaartje’. Het label dat aan behoud van het bos wordt gehangen moet wat opleveren,,,,,

  Bij een goed groen-beleid gaan wij munten verdienen en deze komt uit een gezamelijke pot waar ook NEDERLAND aan bijdraagt!!!!!


  Maak melding

 6. Pasew,

  En zo hoort het ook. Nederland kan wat dat betreft er niet onderuit. Aan de ene kant stoppen ze de ontwikkelingshulp maar dat geld komt langs andere wegen toch Suriname binnen. Who’s fooling who?


  Maak melding

 7. Degene die hier beweerd dat anderen Europesche landen hun expertise ter beschikking te stellen zonder voorwaarden vooraf zijn doelbewust de zaak te bedriegen. Die schoft die zich president noemt in suriname scheld de blanken in het algemeen uit


  Maak melding

 8. Cees,
  Ik ga mij beperken tot europa;

  deze landen hebben onderlinge afspraken over tal van projecten en elk lid draagt bij haar “contrubitie”

  vwb ontw.-hulp…ik ben voorstaander van dat middelen rechtstreeks ten goede komt van het volk en niet verdwijnt in de veelal grote zakken van….ie sabi tog 🙂


  Maak melding

 9. jaa,,net zoals zij ons al die eeuwen onderdrukt hebben,of ben jij dat vergeten,,of jij ben zelf blank en doet jou als een surinamer voor,,of jij ben een surinamer die zijn eigen waarde verloren heeft en blindelings het voor het idiologie van die mensen op neemt die nog steeds door mensen als jou de baas willen spelen in een land dat niet van hen is


  Maak melding

 10. Pasew haald die onzin van cees onderuit, Nederland zal de surinaamse bevolking nooit in de steek lateb daarom zijn ze de grootste donor .


  Maak melding

 11. @MEDUSA, je hebt groot gelijk en maar schreeuwen dat Suriname Europa NIET nodig heeft, omdat zij inderdaad met omliggende landen zaken kunnen doen.

  @Cees, ik begrijp MEDUSA heel goed, omdat de President en minister Lackin altijd hadden geroepen dat zij Europa niet nodig hadden, omdat er andere landen waren om zaken mee te doen.


  Maak melding

 12. Nederland zal de Surinaamse bevolking NOOIT in de steek laten????

  Waar was Nederland ten tijde van de periode Wijdenbosch???
  Nederland had haar handen volledig van Suriname afgetrokken en de Surinaamse bevolking pinaarde als ratten.
  Die onzin dat Nederland de Surinaamse bevolking dus NOOIT in de steek laat daar trap dus ik niet in.


  Maak melding

 13. Wijdenbosch,…was deze niet een achterneef van Dada Idi Amin????
  Stond aan zijn zijde niet de Suri Dada???

  Moest Nederland geld geven aan deze misdadigers???


  Maak melding

 14. PARAMARIBO – De Surinaamse oud-president Jules Wijdenbosch heeft gisteren ontkend dat hij tijdens zijn regeerperiode ongeveer 830000 euro via geheime bankrekeningen heeft verduisterd. Wijdenbosch zei dat hij de uitgaven tussen 1996 en 2000 kan verantwoorden en daarover in het parlement opheldering wil geven.


  Maak melding

 15. Het economisch beleid van de regering Wijdenbosch wordt getypeerd door twee pijlers: ongekende overheidsuitgaven die nauwelijks worden verantwoord. Over tal van aangegane leningen ontbreken details. Jaarverslagen van de Centrale Bank zijn er niet. Exacte kosten en financiering van de twee bruggen over de Suriname- en Coppenamerivier zijn onbekend. Wat wel zeker is, is dat de overheid het overgrote deel van haar uitgaven via de geldpers heeft betaald. Telting schat dat in de periode 1997-1999 ongeveer 135 miljard Surinaamse guldens meer is uitgegeven dan de staat ontving. Dat geld ging onder meer naar grote loonsverhogingen voor het overheidspersoneel. Het bedrijfsleven, dat salarisverhogingen gewoon uit omzetten moet betalen, volgde noodgedwongen. Het zorgde er allemaal voor dat de Surinaamse gulden nog minder waard werd en de inflatie werd opgejaagd waardoor de loonsverhogingen meteen werden uitgehold


  Maak melding

 16. Hahahaaa wat een grote klaploper zeg, die zelfde Wijdenbosch is nu top adviseur van jou criminele president.
  Dankzij nederland is suriname na Bosje en Bouta niet richting Haiti gegaan.
  Cees jou reactie zeg mij genoeg,die zelfde criminele recidivisten die verantwoordelijk zijn dat onze landgenoten als ratten pinaarde zijn bezich de geschiedenis te herhalen leuk he?
  cees je bent door de mand gevallen doeiiiiii


  Maak melding

 17. Politieke spanning in Suriname door geheime rekening
  21/06/97, 00:00
  Een ruzie over geheime bankrekeningen van de Surinaamse president Wijdenbosch heeft geleid tot politieke hoogspanning in Paramaribo. De Surinaamse oppositiepartijen liepen in woendagnacht weg uit de begrotingsbehandeling, nadat Wijdenbosch had geweigerd hen te informeren over een privé-rekening die hij dit jaar heeft geopend bij de Centrale Bank…. .


  Maak melding

 18. Wijdenbosch nooit meer president van Suriname’
  Donderdag 7 augustus 2008 | 27 reacties | Nieuws uit SR | PARAMARIBO, 8 aug – ‘Jules Wijdenbosch mag volgens de grondwet nooit meer president van Suriname worden. Hij heeft in 1991 tegelijk twee politieke ambten bekleed en dat is in strijd met artikel 94 van de grondwet’, betoogt parlementariër Sharmila Mangal-Mansaram (NF) in Dagblad Suriname.

  Wijdenbosch was volgens Mangal-Mansaram vicepresident en minister van Financiën. In artikel 94 van de grondwet staat dat de president en de vicepresident naast hun ambt geen andere politiek-bestuurlijke overheidsambten mogen bekleden.

  Het NF-assembleelid refereert aan de door Jules Wijdenbosch geopperde profielschets voor politici. ‘Wijdenbosch praat over een profielschets en vergeet erbij te vermelden dat hij zelf niet voldoet aan de al zo weinige regels die de grondwet voorschrijft voor het presidentschap’, aldus Mangal in de krant


  Maak melding

 19. Ira,

  Je hebt helemaal gelijk. Vanuit Suriname wordt er wat geschreeuwd maar vanuit Nederland wordt ook het nodige geschreeuwd.
  Nederland schreeuwde ook van alle daken dat ze alle
  Europese partners zou vragen om Suriname op elk gebied te boycotten zodat Suriname in het hart zou worden getroffen.

  Ira, heb jij iets van die boycot gemerkt?
  Ja, die Nederlandse ambassadeur is uit Suriname vertrokken en de ontwikkelingshulp is ingetrokken.
  Maar het is de vraag of Suriname daar echt wakker van ligt. Voor de rest heeft geen enkel ander Europees land (of welk ander land dan ook) het voorbeeld van Nederland gevolgd.

  Dat Suriname weleens stoere praatjes uitkraamt is misschien wel waar maar dat geldt dus zeker ook voor Nederland.


  Maak melding

 20. Breuk Bouterse en Wijdenbosch

  Terwijl Bouterse vrijdag, bij de twintigste verjaardag van zijn sergeantencoup, een hand uitstak naar Wijdenbosch (“Als er fouten zijn gemaakt, moeten die vergeven worden”), wilde Wijdenbosch van geen verzoening weten. De president klapte uit de school over de ruzie tussen hem en zijn oude beschermheer. Suriname moest kiezen tusen globalisatie en isolatie, oreerde de president. ” Het gaat erom de weg naar de wereld en naar de ontwikkeling open te houden.” In die zin vallen ook Wijdenbosch’ recente vrijages richting Nederland te verklaren. Bouterse deed vrijdag van zijn kant driftige pogingen de angst voor boeman Nederland nieuw leven in te blazen. Een “verschrikkelijke vijand” die “over lijken gaat” en altijd Bouterse moet hebben omdat die heeft gezegd “bakra basi a keba” (blanke baas, het is voorbij). Het deed de ex-dictator “pijn” dat nu zelfs zijn broeders de taal van de kolonisator spraken, zei hij. Zo valt de NDP uiteen, en dat is voor Bouterse een zorgelijke ontwikkeling. Wijdenbosch mist zijn charisma en heeft zich met drie jaar wanbestuur op het eerste gezicht onmogelijk gemaakt bij het Surinaamse volk. Dat ging vorig jaar ongekend massaal de straat op om zijn aftreden te eisen. Wijdenbosch’ kabinet wordt achtervolgd door corruptieschandalen, de Surinaamse munt is diep gekelderd, het onderwijs en de gezondheidszorg zijn ingestort.


  Maak melding

 21. weet jij hoe holland opgebouwd is;;;door het bloed van onze voorouders,,hoe zijn zij aan kennis gekomen;;door het van ons te stelen en het voor ons verbergen,,waarop draaid nederland,, op bloed,drugs,en een groote leugen,,,en dan wil jij zulke mensen aan de macht hebben in su?ben jij wel goed aan jou hoofd,,als dat gebeurd zullen wij een nieuwe periode van mentale en geestelijke slavernij in gaan


  Maak melding

 22. Gmap, ik weet ook voldoende.

  Jij gaat weer van alles en nog wat erbij halen.

  Jij bent degene die beweert dat Nederland de Surinaamse bevolking NOOIT in de steek laat. Het woord NOOIT is dus niet geheel naar waarheid.
  Wist je dat het woord NOOIT synoniem is van NIMMER.
  NOOIT betekent niet soms of weleens.

  Wanneer jouw stelling zou zijn; ‘Nederland laat de Surinaamse bevolking SOMS niet in de steek dan
  had ik jou volledig gesteund in die stelling.
  Mij gaat het niet om Wijdenbosch of Bouterse maar
  om het woord ‘NOOIT’.

  Begrijpend lezen is weleens moeilijk noh?

  Wie is nou door de mand gevallen?


  Maak melding

 23. sra mi Gudu,

  was ik in bollywood gebleven en jij daar bij kaap de goede hoop, dan waren wij “opgegeten” door ons eigenen en hadden wij heden geen contact 🙂 🙂


  Maak melding

 24. Cees ik ben klaar met jou me boi.
  Ga lekker door met jou ondersteuning van criminele recidivisten.
  jullie klagen elke dag over holland, maar ik hoor jullie nooit over moordenaars en criminelen die nu aan de macht zijn in suriname.
  inconcequent noem ik dat.van mij krij je geen reactie doeii leugenaar


  Maak melding

 25. @ Pasew,
  yu bigie, globalisatie of isolatie en nu is hij adviseur van die crimineel die bosje door
  de straten van Paramaribo zo slepen.dit zijn de keiharde waarheid.


  Maak melding

 26. GMAP,…het kan verkeren!!!

  Toen wijdenbrug de staatskas beheerde/besteelde luste hij Dada niet,..nu Dada eigenaar is van de kas heeft hij nodig meesteroplichter Wijdenboef,..het kan verkeren baya 🙂

  I Love SU,..But I Do Not Love Rats 😉


  Maak melding

 27. Gmap,

  A goshi, gaan we nu plotseling een beetje kinderlijk gedrag vertonen?
  Gmap, geloof mij nou maar. Er valt voldoende te klagen over Bouterse. Maar zoals het in de volwassen wereld aan toe gaat is daar altijd een Anchor Man voor,
  iemand die daar de voortouw inneemt.
  Je mag me geloven of niet maar ik vind dat jij het meer dan uitstekend doet. Je gooit echt je hart en ziel erin. En dat vind ik geweldig.
  Als dat wel zo goed voor je hart is is een ander verhaal. Maar jij doet het uitstekend.

  Ik zou alleen het gras voor je voeten weg maaien wanneer ik mij ook zou gaan bemoeien met anti Bouterse leuzen. En dat zou absoluut zonde zijn.
  Jij mag van mij die glorie opeisen en van genieten.

  Gmap, is onze ware anti Bouta mang en dat moet ook zo blijven! Wat dat betreft heb je ekte ekte mijn morele
  steun.

  Alleen wat betreft Nederland moet je niet al te stellig zijn over jouw stellingen.
  Nederland is een geweldig land, geloof me. Ik ben er geboren en getogen.
  No booi, Holland na mie kondre en mie lobie Nederland.
  Ik hou ook van mijn ouders maar ook die doen niet alles goed. Ook die wijs ik op hun tekotkomingen.
  Ook geweldige landen hebben hun tekortkomingen en ook dat mag best wel aangekaart worden. vind je ook niet?

  Gmap, zullen we het zo afspreken ; jij ben onze Master of Ceremony wat betreft Bouterse en ik stort mij volledig op het aankaarten van de onvolkomenheden
  van Nederland.
  Dus wanneer je iets roept over Bouterse mag je ervan
  uit gaan dat je stilzwijgend mijn morele steun hebt.
  Dat lijkt me wel een uitstekend plan. Ja tok?


  Maak melding

 28. @Cees

  Beste Cees,

  Allereerst mijn complimenten voor je uitermate beschaafde reacties. Daar kunnen heel veel forumleden ongetwijfeld een hoop van leren en hopelijk zullen ze dat ook doen.
  Helaas ben ik zelf niet zo tactisch onderlegd en mijn reacties lijken meer op die van de beruchte olifant in een porseleinkast. Ik ben wat meer instinctmatig en ik gebruik graag de techniek van de blitzkrieg. Dat betekent: eerst alles platbombarderen, vervolgens de tankdivisies daar overheen laten walsen en als laatste het voetvolk om de laatste restjes weerstand op te ruimen.
  Forumlid Gmap alias wikileaks en nu bevorderd tot Master of Ceremony is nu net een van die zwakzinnige lieden die bij mij onmiddellijk in aanmerking zou komen voor een ongezouten blitzkriegbehandeling. Ik zal hem voorlopig echter sparen en eerst bekijken of jouw tactische methoden tot enig resultaat zullen leiden. RESPECT Cees!


  Maak melding

 29. Bakbatitrie,

  take off your sun glasses and please have a good look, it’s al around you since 25-10-2010 😉

  don’t mess with these rats…they have a plague 😉


  Maak melding

 30. @Pasew

  Even without sunglasses I can see rats running everywhere. I see white rats, black rats, brown rats and even rats with no colour. And I saw them in all there glory even before 25-10-2010. Nobody mess with rats. People who do are just stupid! 😉


  Maak melding

 31. Och,och,nu gaat ook het surinaamse bos het moeten ontgelden onder deze ndp piraten.En waarom verbaasd het ons niet?Ach ja,het bedrag op het prijskaartje gehangen zal wel enorm zijn.Wat deze ndp coalitie toch allemaal niet doet om aan zakgeld te komen voor hun vakantie en snoepreisjes die nog volgen moeten.


  Maak melding

 32. @Cees, het probleem is dat de Surinaamse President zich niet aan de Internationale regels en wetten heeft gehouden en in zijn eigen vingers heeft gesneden.
  Helaas lijdt het hele volk hieraan.

  =Ik moet wel zeggen dat sommige leiders van het Surinaamse volk meer aan zich zelfs denken dan aan het volk.
  =Vergeet niet zoals eerder al vermeld:: zij handelen eerst en daarna nagaan wat de consequenties zijn.


  Maak melding

 33. @sra, mensen als jou en nog vele anderen die zo reageren, kunnen en zullen NOOIT een goed voorbeeld kunnen geven aan de jongeren die het land in de toekomst moeten gaan regeren.


  Maak melding

 34. @ Cees vindt jij niet dat het weleens hard nodig is de kinderen los te laten en observeren hoever zij kunnen gaan, doen en laten? In mijn ogen is dat heel verstandig, om ze onafhankelijk te maken! Trouwens zweten is heel gezond!!

  Na vallen leer je opstaan!!
  Eigen ondervinding is de beste leermeester of niet soms??


  Maak melding

 35. In mijn opmerking ligt eigenlijk ook de vraag, waarom we zover van huis naar expertise moeten uitkijken omsloten.
  Het klopt dat Suriname nimmer heeft beweerd Europa als samenwerkingspartner uit te sluiten, maar aan de andere kant is er wel beweerd dat we ons meer zouden richten op onze buurlanden.Voor deze kwestie ga je eerst regionaal bij je buren aankloppen.
  (ook om de vriendschapsband te benadrukken c.q. te verstevigen,lijkt mij.Dus een gemiste kans !!!)
  Waarom de keus niet op een onzer bevriende naties Brazilë, Venezuela, Argentinië, Colombia etc. is gevallen,is mij daarom een groot raadsel.
  Die (ontwikkelings)hulp kunnen ook zij toch bieden?
  De bluf dat (het door jouw kinderachtig genoemde) Nederland niet langer, maar Frankrijk het middelpunt van Europa voor Suriname is zie ik ook nog na 2 jaar niet gerealiseerd.
  Op de onlangs gehouden schoolboekenbeurs zijn er n.b. nog 21 Nederlanse uitgevers benaderd en uitgenodigd.
  Wanneer komen we echt van Europa los?


  Maak melding

 36. Medusa,

  Mijn complimenten voor jouw goed onderbouwde
  reactie. Hou dit niveau alsjeblieft vast.
  Sommige reacties verzanden helaas te veel in schelden,
  verwijten maken,vooroordelingen etc.. Wel jammer.
  Dat Bouterse een omstreden figuur is en een belast verleden heeft staat als een paal boven water.
  Dat verleden kan niemand goed praten.
  Maar dat mag ons niet weerhouden met elkaar toch een vruchtbare en volwassen discussie te voeren over de ontwikkeling en toekomstverwachtingen van Suriname.

  Ik begrijp absoluut wat je bedoeld met jouw reactie.
  Maar laat je niet misleiden door podium- en politieke
  taal van politici. Politiek is zo opportunistisch als ik weet niet wat.
  Dat gebeurd in Suriname maar ook in Nederland.
  Het CDA had het PVV enkele jaren geleden volledig uitgesloten als samenwerkingspartner. Er werd door CDA
  van alles en nog wat naar het hoofd van Wilders geslingerd. En wat gebeurd er vorig jaar. CDA en PVV gaan toch een samenwerkingverband aan in de regering.
  Dat is op en top opportunisme.

  Hetzelfde met Suriname en Nederland. Beide landen
  hebben stoere praatjes maar achteraf worden er gewoon
  zakelijke deals met Nederlandse bedrijven gesloten.
  Suriname en Nederland zijn met elkaar verweven en
  ondanks de stroeve communicatie hebben beide landen elkaar nodig.Tussen Nederland en Suriname is sprake van een symbiotische relatie.
  Suriname heeft op het gebied van natuurlijke hulpbronnen veel te bieden. Uiteraard weet Nederland dat en ze willen natuurlijk op de eerste rij zitten want er valt geld te halen. Nederlanders hebben een zakelijke inborst en instinct en die zullen ze nimmer laten varen.
  Aan de andere kant heeft Nederland heel veel expertise
  op heel veel gebieden waar Suriname absoluut gebruik van kan maken. Dus neem maar van mij aan dat ondanks de wederzijdse stoere praatjes er toch gewoon zakelijke deals tussen Suriname en Nederland plaatsvinden. Laat je niet misleiden door die wederzijdse stoere praatjes.
  Nederland is in Europa een machtig en invloedrijk land.
  Suriname is een ontwikkelingsland die niet zoveel invloed heeft. Nederland heeft wat dat betreft alle middelen om Suriname rechtstreeks in het hart te kunnen treffen. Laat daar geen illusie over bestaan.
  Maar nogmaals , Nederland neemt ook het zakelijk belang in overweging. Naar buiten toe wordt door Nederland zogenaamd alles uit de kast gehaald om Suriname te treffen maar dat kan je gewoon plaatsen onder de noemer politieke en podium taal.
  En Suriname speelt gewoon het spelletje mee!
  Nederland en Europa hebben veel voormalige kolonies gebruikt als springplank naar economische ontwikkeling.
  Waarom zou Suriname de kans om Nederland en Europa te gebruiken als springplank naar werkelijke ontwikkeling laten lopen?
  Die stoere praatjes van Suriname zijn alleen maar rookwolken. Daar trappen jij en ik niet in he, Medusa.


  Maak melding

 37. GMAP
  Degene die hier beweerd dat anderen Europesche landen hun expertise ter beschikking te stellen zonder voorwaarden vooraf zijn doelbewust de zaak te bedriegen. Die schoft die zich president noemt in suriname scheld de blanken in het algemeen uit

  zijn ze de deuren van mentrum vergeten te sluiten???????


  Maak melding

 38. Philip,

  Als jij mij kan vertellen welke voorwaarden Oostenrijk aan Suriname heeft gesteld aan deze samenwerking dan hoor ik dat graag van jou. Ik weet namelijk ook niet alles.

  Het beleid van Suriname tav van Europa is gericht op een onderhouden van vriendschappelijke relaties waarbij wederzijds voordeel, respect en vertrouwen belangrijke leidraden zijn.
  De relatie tussen Frankrijk en Suriname heeft zich in de afgelopen tijd heel sterk ontwikkeld. Regelmatig worden er diverse Franse missies uit de private sector van Frankrijk en Frans-Guyana naar Suriname gezonden voor het aangaan van diverse samenwerkingsafspraken.
  Met Frankrijk zijn er plannen die een intensieve uitwisseling en samenwerking inhouden waarbij de ontwikkeling van de beide oevers van de Marowijne rivier prioriteit geniet. Deze samenwerking wordt via de River Council meetings tussen Suriname en Frans Guyana aangepakt. Bij de identificatie van samenwerkingsgebieden is er namelijk een enorme potentie voor agrarische export naar Frans Guyana en de overzeese gebieden van Frankrijk geconstateerd.
  Met de vestiging van de Ambassade van Suriname te Parijs,Frankrijk in de eerste helft van 2011, zal een belangrijke rol vervult worden in de intensivering van bilaterale samenwerking.
  Frankrijk wordt vanwege het gewijzigd buitenlands beleid de belangrijke politieke partner voor Europa.

  De bilaterale relatie met Nederland is op dit moment gestoeld op historie. Er zijn gemeenschappelijke kenmerken n.l. de taal, de wetgeving en de Surinamers woonachtig in Nederland die ertoe bijdragen dat de verbondenheid is blijven bestaan met Nederland.
  Verder vinden er zakelijke handelingen plaats tussen Suriname en Nederland waarbij het wederzijds voordeel niet uit het oog wordt verloren.
  Op het gebied van van infrastructuur wordt in financieel en technisch opzicht gebruik gemaakt van de mogelijkheden voor projectfinanciering vanuit Europa.

  Philip, om jouw geheugen een beetje op te frissen wil
  ik de woorden die Bouterse ten aanzien van Nederland uitsprak weer even oprakelen.

  Bouterse heeft aangegeven dat Suriname ook zonder Nederland haar weg kan vinden. Suriname is geïnteresseerd in het bedrijfsleven van het voormalig moederland waar er voldoende investeerders zijn die op gelijkwaardige basis zaken willen doen met Suriname.
  Voor wat de externe bilaterale samenwerking betreft, zegt Bouterse dat Suriname met het aantreden van deze regering een nieuwe koers is ingezet. Die koers loopt vooral niet langs Nederland als het om Europa gaat. Daarvoor is Frankrijk in beeld gekomen.

  Philip,

  Ik weet niet wat jij onder schelden verstaat maar
  volgens mij is dit geen schelden maar puur realiteitsszin en het aangeven van een ander soort
  beleid dan voorheen richting Nederland en Europa.


  Maak melding

 39. Ik geen enkele {Hollander) nodig om mij te vertellen wie die recidivisten zijn die aan de macht zijn in mijn geboorte land, ik weet ui ervaring dat wanneer een {Hollander) positief is over een figuur als Bouterse dan moet je uitkijken.
  Er is iets te halen in Su.
  Ik ken mijn geboorte land van voor de coup en na de coup, dus niemand moet proberen mij knollen voor citroenen te verkopen, ook geen zogenaamde Hollander want deze man kijkt tegen niemand op al ben jij zogenaamd geschoold.


  Maak melding

 40. Gmap,

  Als jij in de veronderstelling bent dat ik jouw visie
  en standpunt over Suriname wil beïnvloeden dan moet ik je helaas teleurstellen. Mijn inspiratie haal ik juist
  uit mensen zoals jij die de tegenstellingen uitvergroten.
  Ik heb het al eerder vermeld en ik vermeld het nu ook weer; blijf je vast houden aan je missie
  en stanpunten. Dat is goed om de discussie scherp te houden.
  Overigens is mijn bijdrage op dit forum geheel gratis
  en mijn enige sponsor is mijn werkgever hier in Nederland. Lees mijn eerdere reacties dan kom je wel
  achter wat mijn overweging is.
  Overigens maakt het mij absoluut niet uit dat jij minder geschoold bent. Jij hebt een uitgesproken mening en dat is wat voor mij telt.
  Iedereen weet waar je voor staat en dat jij daar vierkant achter blijft staan.
  Mijn enige tip aan jou is om wat genuanceerder te staan met jouw kijk op Nederland en dat jouw gedrevenheid niet leidt tot een obsessie mbt Bouterse.
  Want geen enkel land is namelijk perfect en niemand
  is het waard om je geestelijke welzijn voor te wagen.
  Zelf Bouterse niet! Dus waak daarvoor.

  Gmap, net als hoe jij alles weet over jouw geboorteland zo weet ik ook alles over mijn geboorteland. Vandaar ook mijn genuanceerde blik
  ten aanzien van Nederland.


  Maak melding

 41. @Cees,

  Knap van jou om op zo’n beschaafde manier op
  Gmapie te reageren.
  Gmapie is nameijk de ‘koning’ der mensen die aan Bouta-obsessie lijdt. Deze aandoening heet het Bouta syndroom.
  Ik heb ooit getracht een volwassen en vruchtbare discussie met Gmapie aan te gaan.
  Echter zonder enig resultaat. Woorden als NDP aanhanger, dom , achterlijk, Bouterse volger, etc.. vliegen je om de oren alsof dat de normaalste zaak van de wereld is.
  Door schade en schande heb ik geleerd deze man, eerst als DU, daarna als wikileaks nu als GMap, totaal te negeren en hem in z’n ‘waarde’ te laten.
  Zulke neuroten en mensen die aan een bepaalde vorm van obsessie lijden hebben ook recht op hun mening.
  Deze man is net een dolle spaanse stier die een rode lap voor ogen heeft. Op dit forum is Bouterse de rode lap voor Gmapie. Wat zal deze man aan chronische hartkloppingen lijden zeg. Niet normaal zeg.
  Maar goed liever hij dan ik.
  Het ergste is dat deze man denkt dat hij de wijsheid heeft uitgevonden. Ik laat hem maar in die waan.
  Dat is voor mij het beste en ook voor hem.

  Cees, ik merk dat jij een geduldig mens bent en op een
  geweldige manier reageert op Gmapie maar eens komt de dag dat ook jij tot NDP aanhang wordt gebombadeerd.
  Wacht maar af.

  Ik groet je


  Maak melding

 42. Arme Gamp of gmap. Van gekkigheid weet die man niet
  meer wat hij moet schrijven. Dat Bouterse syndroom
  is tot in zijn brains doorgedrongen. Uitzaaiing mie booi. Gmap, Gamp gaat nu komplete wartaal uitkramen. Hij weet niet eens meer wat zijn eigen nickname is.
  Misschien moeten we een duitserer op hem afsturen.
  wat dat ook moge zijn. (hi, hi..)
  Je blijft lachen met deze simpele ziel.


  Maak melding

 43. Het behoud moet wat opleveren.Deze denkwijze van bepaalde soort mensen sta ik versteld van.Om in harmonie te leven met je omgeving heb je advies nodig van die de wereld verwoest.De waarheid is soms niet aan te horen het doet pijn daarom verzwijgen wij het.


  Maak melding

 44. Ik zou om te beginnen om die delen van het bos die nu niet bewoond worden en waar geen houtkap is, aan te wijzen als reservaat en het bos te certificeren. De CO2-credits kunnen vervolgens verkocht worden en leveren veel geld op. Uit een deel van die opbrengt dient het toezicht op de handhaving te worden betaald.

  Vervolgens een alternatief zoeken voor de huidige houtkap. Bosbouw is mogelijk een goed alternatief. Snel groeiende bomen met goede houtkwaliteit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.