Surinam Airways niet lukraak in zee met Fransen

37

PARAMARIBO, 16 jul – Een aanbod om weer vluchten te openen op Frans Guyana zal niet zonder meer geaccepteerd worden. Dit stelt Ewald Henshuys, directeur van vliegmaatschappij SLM. De trap onder de rug zo’n tien jaar geleden is nog steeds voelbaar. Er zijn nu harde voorwaarden. Dit dan als de Fransen werkelijk de noodzaak inzien van SLM-vluchten naar onder meer Brazilië en de VS.

Air Caribes is niet langer de lieveling. De SLM werd nochtans zoveel jaar terug opgeofferd ten voordele van deze dochtermaatschappij van Air France. Toen vloog het Surinaamse bedrijf al ruim vijftien jaar van Frans Guyana naar Brazilië, een vrij lucratieve lijn. Air Caribes eiste de lijn voor zich op. De SLM ziet zich dit geen tweede keer overkomen. “Deze keer willen we niet alleen een vliegvergunning”, zegt Henshuys tegenover de Ware Tijd. Dat zou al te makkelijk zijn.

De Fransen hebben kennelijk haast met het aanleggen van een betrouwbare vliegverbinding. De vondst van grote hoeveelheden aardolie voor de Frans-Guyanese kust trekt onder meer Amerikaanse deskundigen. Die moeten makkelijk heen en weer kunnen vliegen. Het noodlijdende Air Caribes kan niet inkomen. SLM is niet onwillig, maar neemt zijn tijd. Henshuys wil een heuse luchtvaartovereenkomst tussen Paramaribo en Parijs. Dat is voor hoger sferen en vergt meer tijd.

Bekijk ook:


37 REACTIES

 1. De grootheidswaan van klein Duimpje(lees: Surinam Airways) die meent als David Goliath(Air France-KlM) te kunnen verslaan. Wie voert de onderhoudsbeurten van het vliegtuig van Surinam Airways op Schiphol uit, die de intercontinentale vluchten maakt? Is de KLM niet onderdeel van de joint venture Air France-KLM? Als mijnheer Henshuys meent Air France het mes op de keel te kunnen zetten, dan zal Surinam Airways weldra in ademnood verkeren.


  Maak melding

 2. Profiat aan de SLM directie. Ik herinner mij de tijd nog toen de Fransen de SLM eruit trapten na een vijftien jaren lange vliegverbinding tussen Paramaribo naar Belem du Para via Cayenne. Nu de Fransen ons nodig hebben, zien ze ons doodleuk als “Kopro Kanoe.” De SLM heeft mijn morele steun in het maken van harde afspraken met de Fransen door bijvoorbeeld een vliegverbinding Paramaribo-Cayenne-Miami af te dwingen of een verbinding Paramaribo Parijs via Cayenne. SLM, go for it en haal het onderste uit de kan.


  Maak melding

 3. @Lasede_Bouta
  Waarom is Air Caribe dan uit de roulatie? Zij waren toch ook een Franse onderneming onder de supervisie van Air France. Ik vind het wel erg dat jij het feit overziet dat het de Fransen zijn die ons 15 jaar geleden uit het schema getrapt hebben. Nu Air Caribe bankrupt is, wil men ons terug. Nee, de SLM moet zichzelf niet als “Kopro Kanoe” laten behandelen al is zij een kleine maatschappij.


  Maak melding

 4. sang,de franse hebben ons hulp weer nodig. dit kan een win win situatie zijn. de slm moet zowiezo 2 toestellen op de mid-atlantischie route hebben van de eu. als de slm 2 b767 in dienst neemt(minder stoelen dan de huidige a340-300 en zuiniger) dan kan de slm dagelijks op nl vliegen en 1 of 2x perweek naar parijs via frans guyana.
  ik vind het goed dat slm niet meteen inspringt op het aanbod, eerst afspraken maken.


  Maak melding

 5. SLM ,toch,hai boi.
  Slm,het is een aanbod geweest . Wees blij dat jij als eerste in aanmerking bent gekomen en je hebt het afgeslagen. Denk niet SLM, dat jij de enige bent die deze aanbod ontvangen hebt.Ik denk niet dat de fransen op jullie gaan zitten wachten.Inmiddels zullen ze overgestapt zijn om andere landen te interesseren voor hun projekten.

  Of werd deze aanbod azfgewezen uit voorzorgsmaatregelen?
  Misschien willen jullie niet beschuldigd worden wanneer de SLM toevallig uit koers zal vliegen en ergens in Frankrijk zal belanden per ongeluk ,met o,jeetje, met surinaams grootste crimineel als passagier,terwijl de bedoeling geweest zou zijn om ergens te landen in Afrika,Haitie,Cuba of Venezuela.
  Whahahaaaaaaa…..


  Maak melding

 6. @sranangman

  Sang,deze ndp regering doet eerst afspraken en daarna handelen?!
  Lariekoek, ze doen zoals het hun beliefd alles in naam van Eigenbelang.
  Sinds wanneer luisterd deze ndp regering naar het volk?
  Baja ,vertel het ons, het is iets nieuws voor ons.


  Maak melding

 7. @Eduard Lupson

  “@Lasede_Bouta
  Waarom is Air Caribe dan uit de roulatie? Zij waren toch ook een Franse onderneming onder de supervisie van Air France. Ik vind het wel erg dat jij het feit overziet dat het de Fransen zijn die ons 15 jaar geleden uit het schema getrapt hebben. Nu Air Caribe bankrupt is, wil men ons terug. Nee, de SLM moet zichzelf niet als “Kopro Kanoe” laten behandelen al is zij een kleine maatschappij.”

  Air France – KLM heeft grote verliezen geleden en dus wordt het bedrijf gereorganiseerd. Dat Air Caribe weggesaneerd wordt, betekent niet, dat AIR FRANCE – KLM bij Surinam Airways bedelend op de stoep gaat staan. Ze zullen andere partijen interesseren om het gat welke Air Caribe achterlaat op te vullen. Op deze beslissing heeft Surinam Airways geen enkele invloed. Laat mijn het nog een graadje sterker uitdrukken: Surinam Airways bestaat bij de gratie van Air France – KLM.


  Maak melding

 8. Lasede Bouta,

  Wat voor onzin ziet je allemaal toch te verkondigen?
  Jij schrijft zelf dat KlM-Air France grote verliezen.
  lijdt. De constructie met Air Caribe werkt niet en kost Air France alleen maar geld.
  Alle andere andere opties met andere vliegmaatschappijen zullen de Fransen handenvol geld kosten. En dat willen ze juist niet.
  Het meest lucratieve is de samenwerking met SLM.
  Denk je nou werkelijk dat de Fransen handen vol geld gaan uitgeven om andere mogelijkheden uit te proberen terwijl SLM hun een lucratieve helpende hand kan toesteken.
  Het wordt een win-win situatie voor SLM en de Fransen.
  De Fransen zullen de samenwerking met Slm dus met beide handen aangrijpen.

  Overigens je denkt toch zeker niet dat SLM het toestel gratis van Air France heeft gekregen he?
  Slm moet daar keihard voor dokken. Ook voor het onderhoud van het vliegtuig. Is absoluut geen vriendendienst maar een zakelijke overeenkomst zoals andere maatschappijen dat ook hebben met KLM-Air France.

  Wanneer deze diensten van KLM-Air France gratis waren
  dan was jouw bewering dat SLM bij gratie van KLM- Air France bestaat geloofwaardiger geweest .


  Maak melding

 9. @Cees

  Loop niet zo te zwetsen! Als er gereorganiseerd wordt, dan zoekt men andere partners om de vliegoperaties wel profijtelijk te maken. Dat Air France Surinam Airways in het verleden een schop onder de kont gegeven heeft, betekent dat zij bepaalt en niet Surinam Airways. Dat is nog steeds zo. Air France – KLM kan Surinam Airways hooguit polsen of zij interesse heeft om de aktiviteiten van Air Caribe over te nemen. Daar hangt dan een prijskaartje voor Suriname Airways aan, om de doodeenvoudige reden, dat Air France – KLM de rechten op de vliegoperaties van Air Caribe bezit. Voor niets gaat slechts de zon op. Heb je het nu gesnopen!!! 😉


  Maak melding

 10. Een verregaande Luchtvaartovereenkomst tussen Paramaribo en Parijs/vs/brazilie /guyana.

  Vliegvergunning en alle nodige vergunningen en legale vergunningen om een stabiele vliegverbinding tot stand te brengen!


  Maak melding

 11. @Cees

  Wat voor een onzin zit jij uit te kraaien hier?!
  Denk jij dat de fransen zitten te wachten op het politieke spelletje van surinaamse zijde. Ze hebben een aanbod gedaan en de SLM geloofd dat zij zo hoog verheven zijn, dat zij bij machte zijn om deze aanbod te weigeren.Misschien gaan de fransen over hun hart strijken en Suriname alsnog de gelegenheid bieden om in te gaan op hun aanbod.Jij zegt zelf dat het een win -win situatie zal zij als beide landen gebruik maken van deze . Nou de fransen die hebben bereidheid getoond en Suriname,nee die wil de wereld bewijzen dat lles om hun draait en hoezeer de wereld afhankelijk is van hun.Suriname mag van gelukheid praten strakjes als de fransen dezelfde aanbod nog een keertje gaan doen aan de SLM.

  En neen, je krijgt niks gratis van niemand. Ook geen vliegtuig,daar moet je geld voor betalen en onderhoud doe je zelf.Denk je dat andere landen het leuk zouden vinden te weten dat hun gedoneerde vliegtuig aan het surinaamse volk misbruikt worden door enkelen zoals Somo en bouta, als prive vliegtuig,bij wijze van praten hier?Hun harten zouden bloeden netals bij de rest van ons het geval is.


  Maak melding

 12. @midete.
  Er bestaan zeker illegale vergunningen.Vooral in Suriname is het zeker nodig dat verschil te maken!;-)
  Er zitten nu een paar ambtenaren diep in de problemen.


  Maak melding

 13. Nog maar enkele weken terug opperde de Amerikaanse ambassadeur de wens tot vernieuwde luchtvaart verdragen tussen de beide landen.Het gevolg hiervan zou kunnen zijn dat de KLM haar dominantie op de route Ams/Par kwijt raakt aan een Amerikaanse carrier. Air France/KLM gaat vanwege de enorme verliezen van de laatste tijd,het bedrijf reorganiseren en men zal zich vast wel hebben afgevraagd of deze lijn niet gewoon door Air France kan worden verzorgd,mocht in het uiterste geval de KLM haar landingsrechten verspelen,met andere woorden is de KLM nu niet een gewoon een blok aan het Franse been aan het worden.
  Met deze toegift aan de SLM proberen de Franzen duidelijk de besluitvorming te beïnvloeden.


  Maak melding

 14. Lasede ,

  Jouw reactie heb ik helemaal ‘gesnopen’.
  Jouw reactie vloeit namelijk voort uit het feit dat in jouw ogen elk positief bericht uit Suriname meteen gekortwiekt moet worden. Voor jou doet het absoluut niet terzake of Suriname wel of geen voordeel kan halen uit bepaalde situaties.
  Op het moment dat Suriname voordeel uit een bepaalde situatie kan halen of positief wordt belicht dan
  haal je alles uit de kast om het tegendeel te kunnen bewijzen. Tegen beter weten in uiteraard.
  Jou maakt het dan totaal niet uit of de beweringen die jij doet wel of niet gefundeerd zijn. Als jij maar jouw gelijk kan halen dan maak het verder niks uit.
  Dat stukje snap ik dus voor de volle 100%.

  SLM is inderdaad een kleine maatschappij en SLM zou elk
  concurrentiestrijd met KLM-Air France dan ook glansrijk verliezen. Daar mogen we het wel eens zijn met elkaar. Daarom juist mogen wij best wel trots zijn dat wanneer zo’n gigant als KLM-Air France aan SLM vraagt om weer op Frans Guyana te vliegen.
  De Fransen staan eigenlijk te springen om de gunsten van SLM.
  Lasede, net wat jij zelf aangeeft is SLM ooit door de
  Fransen uit Frans Guyana getrapt.
  Het is daarom zeer terecht en niet meer dan logisch dat SLM nu meer zekerheid wil middels een luchtvaartovereenkomst.
  Dat Air France een veel grotere maatschappij is dan SLM houdt niet in dat de Fransen zelf de regels mogen en moeten bepalen. Het moet een win-win situatie worden.Jij hebt inderdaad gelijk; voor niks gaat de zon op. Dat geldt voor SLM maar zeker ook voor KLM-Air France.

  Lasede, ik denk dat wanneer jij het bericht in De Ware Tijd leest dat jij wel zult begrijpen waarom de Fransen zo graag met SLM in zee willen gaan.

  De Fransen zeggen dat doorslaggevend in hun besluit om SLM te vragen om weer naar Frans Guyana te vliegen is omdat SLM verbindingen heeft met Brazilë en Amerika.
  En let op het woord doorslaggevend.
  Dat wil zeggen dat voor de Fransen SLM de voorkeur heeft boven alle andere samenwerkingen.

  Lasede,

  Wat mij betreft hoef jij deze gunstige ontwikkelingen voor Suriname en SLM niet te snappen. Maar ik weet absoluut zeker dat anderen dat wel snappen.
  Over een paar weken zullen we wel zien wie het bij het rechte eind had. Dan kunnen we ons standpunten wederom
  met elkaar vergelijken.
  Wanneer jouw beweringen de waarheid zal blijken te zijn dan zal ik de eerste zijn om jou mijn complimenten te geven.
  Voor nu mag je wat mij betreft beweren wat je wilt maar neem me niet kwalijk wanneer ik mij op dit moment baseer op gefundeerde berichten uit de kranten.

  In de waretijd str


  Maak melding

 15. Cees, deze site is niet bedoeld voor gefundeerde berichten en eerlijke, opbouwende kritiek op Suriname, bespaar je derhalve de moeite….


  Maak melding

 16. Boem,

  Dat is mij inderdaad opgevallen.
  gefundeerde meningen worden hier weinig
  geapricieerd. En je mag zeker niet positief zijn
  over de ontwikkelingen in Suriname.
  Anders wordt je terstond ‘weg-ge-mind’.
  Ik snap dat echt niet. Willen mensen dan liever
  dat Suriname veranderd in een economische chaos???
  Ik kan mij echt niet voorstellen dat mensen op
  dit forum in een hoera stemming zijn wanneer
  Suriname negatief in het nieuws is.
  Dat is voor mij absoluut niet te bevatten.
  Surinamers moeten toch altijd hopen dat het goed gaat met Suriname ?? of zie ik dat verkeerd??
  Ik snap dat echt niet!

  Maar thankx voor de tip, boem


  Maak melding

 17. In plaats dat die sukkel van een Ewald H zaken gaat doen met een Arke Fly, Transavia, of een andere maatschappij in Ned lopen ze te kutten met die Fransen
  Probeer iets te regelen dat je landgenoten voor iets minder geld op en neer kunnen gaan en zo. Zou goed zijn, maar nee hoor, die koppigheid zit in bepaalde sukkels daar, wel jammer. En die verhalen die ik hoor van mensen die in zijn organisatie zitten, klinken niet best.


  Maak melding

 18. Dinsdag 17 juli 2012 om 10:27 uur, door Ferdinand Hossenbux

  Zo is het.
  Dat zijn maatschappijen die toeristen vervoeren.
  Ze hebben grote belangen in die sector en kunnen veel voor Suriname betekenen.

  Maar ik denk echt dat deze president Suriname aardig in de weg zit.

  ArkeFly is een Nederlandse luchtvaartmaatschappij die voornamelijk vakantievluchten uitvoert, zowel op charter- als lijndienstbasis. De maatschappij vormt een onderdeel van de grootste Nederlandse reisorganisatie: TUI Nederland NV. Ze voert voornamelijk vluchten uit voor de vakantiegangers van TUI Nederland, die hun reizen geboekt hebben bij vakantiemerken als Holland International, Arke, KRAS of Sunrise.
  ArkeFly is een onderdeel van de grootste vakantievloot van Europa: tezamen met zes andere luchtvaartmaatschappijen behoort ze tot de TUI Airlines-groep, een onderdeel van TUI Travel PLC, de grootste toerismegroep in Europa. TUI Airlines groepeert ArkeFly, Corsairfly (Frankrijk), Jetairfly (België), Thomson Airways (Verenigd Koninkrijk), TUIfly (Duitsland), TUIfly Nordic (Zweden) en Jet4you (Marokko) met een vloot van meer dan honderdvijftig toestellen.
  ArkeFly vliegt naar bestemmingen in het Middellandse Zeegebied, de Canarische Eilanden, Noord-Afrika, het Rode Zeegebied, Bahrein en Dubai, Sri Lanka, Goa in India, Kathmandu in Nepal, de Caraïben,(Latijns-Amerika), Aruba, Bonaire en Curaçao, alsmede de Verenigde Staten en Canada.

  De luchtvaartmaatschappij transavia.com (formele benaming: Transavia Airlines CV) is een Nederlandse low cost lijndienst- en chartermaatschappij met de Luchthaven Schiphol als thuisbasis. Transavia.com opereert daarnaast vanaf Rotterdam, Eindhoven, Maastricht, Groningen en heeft een Franse tak die vliegt vanaf Parijs-Orly (transavia.com France). Tot april 2011 vloog transavia.com ook vanaf het Deense Kopenhagen (Transavia Denmark ApS).
  Tot de overname door de KLM, in 1991, was het een zelfstandige luchtvaartmaatschappij met zowel Europese en intercontinentale lijndiensten, als vracht- en chartervluchten, alsook een eigen cateringbedrijf.

  Synergie transavia – KLM – Martinair
  In februari 2009 werd bekendgemaakt dat moedermaatschappij KLM onderzoek doet naar mogelijke synergie voordelen tussen transavia.com en Martinair. De studie gaat echter uit van onafhankelijke AOC, CAO en bedrijfsvoeringen. Dit heeft onder andere geresulteerd in een gezamenlijk nieuw hoofdkantoor op Schiphol-oost.
  [bewerken]Franse zuster
  Zie transavia.com France voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  Air France en transavia.com hebben in juni 2006 in Parijs bekendgemaakt dat een nieuwe Franse luchtvaartmaatschappij onder de naam transavia.com zal worden opgericht. Deze nieuwe luchtvaartmaatschappij wordt een zelfstandige onderneming binnen de Air France-KLM groep en zal worden gerealiseerd door Air France en de Nederlandse transavia.com gezamenlijk. De nieuwe maatschappij krijgt een opzet en uitstraling die identiek is aan die van de Nederlandse maatschappij. Air France neemt deel voor 60%, transavia.com voor 40%. Het Franse transavia.com levert de vliegtuigen, inclusief bemanning, alsmede het management; transavia.com in Nederland verzorgt de inhoudelijke en operationele expertise op het gebied van exploitatie van een low-cost lijndienst- en chartermaatschappij. De nieuwe luchtvaartmaatschappij opereert vanaf juni 2007 vanuit Parijs-Orly.

  Oef Laat Nederland nu zaken doen met de grootste vrienden van Baas 🙂


  Maak melding

 19. @Eduard Lupson, je hebt groot gelijk en hoop ook dat men daadkrachtig gaat optreden en stevig in zijn schoenen gaat staan in voordeel van de SLM.


  Maak melding

 20. @Cees
  En alle anderen die positief reageren op dit bericht,jullie begrijpen dat ding.De mensen die negatief reageren wil ik een ding meegeven:Gaan jullie de geschiedenis weer na,het land Suriname was en
  is altijd van eminent belang geweest voor een aantal west-europese landen op economisch gebied.(koloniale tijdperk).Er heerst al geruime tijd een economische crisis in europa.Bezuinigen en nogmaals bezuinigen is de taal die deze machten spreken.Dus als de franzen wederom zaken willen komen doen met de SLM is het niet dat zij ons willen helpen met onze ontwikkeling en dat wij daarom stilzwijgend met gesloten ogen akkoord moeten gaan ? Maar zij hebben ingezien dat wij een land zijn met daadkracht en potentie en ons richten op de toekomst voorwat betreft de wereld-economie.Wat als ook een Chinees luchtvaart maatschappij in zee wil gaan met de SLM ?Trouwens Fr.Guyana is de poort naar europa voor Su.Het wordt zeker een win-win situatie en meer werkgelegenheid.Laten wij ophouden om altijd weer met slechte en negatieve vooroordelen te komen op dit forum.Suriname voorwaarts.


  Maak melding

 21. Dinsdag 17 juli 2012 om 14:19 uur, door kriendenki

  Hoeveel vliegtuigen heeft SLM ?

  Hoeveel vliegtuigen heeft KLM/Air France ?
  Hoeveel vliegtuigen heeft Carib Sky Alliance ?

  Daar zit geen frans bij 🙂


  Maak melding

 22. Tedje – een heel klein beetje – nietszeggend, nietsvoorstellende lafaard. Tedje praatjesmaker pur sang. Als hij over een Europees land praat: onderdanig net een super-looser. Bang voor eventuele represailles – vergeldingsmaatregelen -. Tedje is zich als geen ander bewust van het (WILDE) Westen. Hoe vaak Tedje (Toch een doodgewone juf eigenlijk) zich heeft moeten laten nemen, laat hij duidelijk merken via zijn postings. Tedje met pasew als naaste concurrent. Deze hand in hand kameraden geven en demonstreren lessen in lafheid en onderdanigheid op dit forum. By the way: we hadden het over de SLM, de Surinaamse Luchtkastelen Maatschappij.


  Maak melding

 23. Dus een paar van de mensen die zich hier zo negatief over alles wat Suriname uitlaten denk k zelf van hoe lief hebben Surinamers hun land? Zeg ook niet dat alles oke is in Suriname maar geef tenminste kritiek waar men wat mee kan of hou anders je mond vele van ze zijn gewoon uitkering trekkers die in geen jaren terug zijn gegaan of dat misschien ook niet kunnen maar het grootste woord hebben soms denk k ook zelf het nationalistisch gevoel mis k


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.