Oplossingsmodel voor beter beleid landverdeling

19

PARAMARIBO, 17 jul – Er komt een oplossingsmodel voor de trage gang bij het beoordelen van aanvragen voor bouw- en landbouwgrond. Dit is afgesproken tijdens een ontmoeting van minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, met een deel van zijn personeel. Ook de parlementaire commissie voor RGB zal een steentje bijdragen.

De commissie gaf de aanzet tot de ontmoeting met personeel van de Dienst der Domeinen. Volgens commissievoorzitter Oesman Wangsabesarie moet het oplossingsmodel de dienstverlening op spoor helpen zetten. Het model houdt onder meer vaardigheidstrainingen in. Ook automatisering moet er eindelijk voet aan de grond krijgen. De meeste handelingen bij de dienst geschieden nog handmatig. Volgens het personeel zelf is dit een groot knelpunt.

Maar er zijn ook klachten over geknoei en corruptie. Kromosoeto en de commissie hebben vooral bezwaar tegen de achterstanden in de behandeling van aanvragen. Burgers klagen steen en been en er komt maar geen schot in de dienstverlening. Het heeft er nog niet veel van dat er koppen zullen rollen. Toch wordt niets uitgesloten. “Hier en daar kunnen er mensen zijn die de zaak frustreren. Als zij zichzelf niet corrigeren, zal de minister het moeten doen”, aldus Wangsabesarie.

Bekijk ook:


19 REACTIES

 1. Wat jullie missen is eerlijkheid en dicipline daarbij komt je nog wat kennis te kort.Dit zijn de oorzaken dat er geen beleid gevoerd wordt.Voor automatisering moet je een visie hebben en dat hebben jullie niet.Als het analoog niet klopt wat ga je automatiseren o ja adviseur genoeg in parbo


  Maak melding

 2. … er geen koppen moeten rollen???????? Volgens mij is DAT de oplossing. Stel de regels zwart op wit vast, maak het team kleiner en daarnaast werk transparant!!!! Publiceer zoveel mogeljk, zodat corruptie de nek gedraaid wordt.


  Maak melding

 3. Dit krijg je wanneer een land in 30 jaren tijd tot op het bot corrupt is geworden.
  zelfs de keuze voor een crimineel als president is via omkoping tot stand gekomen


  Maak melding

 4. Een land dat in 30 jaren tijd tot op het bot corrupt is gewonden kan je niet anders van verwachten. zelf de keuze voor een moord crimineel verdachte als president is door corruptie en omkoping tot stand gekomen.


  Maak melding

 5. Er is toen tijdens de vorige regering het glissysteem ingevoerd en door Nederland gefinancieerd.
  Aangezien iedereen kon zien via dit systeem wie allemaal grote lappen grond bezatten of meerdere percelen, hebben ze domeingronden uit het systeem weggelaten, om te voorkomen dat bepaalde politieke figuren zoals een Somohardjo met al zijn stichtingen, en een Doekie uit Nickerie in beeld zouden komen, maar je ziet nu wel dat de gewone man het moet ontgelden in deze corrupte bende.


  Maak melding

 6. Het ligt niet aan die arme ambtenaren.Het speculeren met grond is niet iets van nu en Suriname alleen.Het is een wereldwijd probleem.Het vereist een structurele oplossing.Ik zie een ambtenaar al tegen zijn of haar politieke leider zeggen ikwil transparantie in het systeem.Die ambtenaar wordt gelijk op het matje geroepen door zijn of haar superieur.Want je weet toch,voor wat hoort wat.Stem gimi,joe o kis wan pies gron.En dan praten wij niet over de speculanten,de grote onbetrouwbare verkavelaars die zoveel mooie reclame maken in de droge tijd voor hun ten verkoop aangeboden percelen.Het systeem is totaal veroudert voorwat betreft procedure om in aanmerking te kunnen komen voor een stuk grond.Dit ministerie is een van de ministeries met goed geschoolde krachten,maar desondanks komt men geen stap vooruit.Ga maar na wie de mensen zijn met de meeste grote lappen grond,concessies etc.Het zijn allemaal mensen die een link hadden of hebben met de politiek.De dief schreeuwt houdt de dief.vb..Bestemming van het aangevraagd areaal is landbouw,nadat het is toegewezen, snel verkavelen ,ten verkoop aanbieden aan de hoogste bieder (in euro’s);let wel in de droge tijd.Nooit worden er beelden getoond in de reclames die geschoten zijn in de grote regentijd.Al gaan er koppen rollen ,waar gaat hij beginnen ????????? Denk aan een verhaal in de bijbel.als iemand weet dat hij niet gezondigt heeft,laat hij de eerste steen werpen.


  Maak melding

 7. Het oplossingsmodel komt van “de man met visie”: President van Equatoriaal Gunee en diens zoon(tweede vice premier) is het grootste voorbeeld die de visie van zijn vader deelt.
  Minister ROGB komt uit de Bermcultuur en alle departementsdirecteuren en afdelingshoofden worden partij “loyalisten, zijn handlangers.

  De cirkel is rond: Grondzwendel op hoog niveau.

  “Neks no fout”


  Maak melding

 8. Hebben ze geen genoeg grond om te verdelen aan het volk die het echt nodig heeft????
  Indien ze grond tekort komen kunnen ze denken aan om een kunstmatige maasvlakte te creëren aan de monding van de surinamerivier deze kan men ook gebruiken om het grondproblematiek op te heffen.


  Maak melding

 9. @Boem
  Van zulke eerlijke politieke partijen kan men het suriname nog niet hebben ,maar het gebaar alleen getuig al van goed bestuurlijk karakter.Democratie=het volkswil.Daarmee is DOE bezig.Petje af voor deze mensen.Ik hoop dat dit een teken aan de wand mag zijn voor de beleidsmakers voor het oplossen van andere brandende vraagstukken die de verdere ontwikkeling van land en volk belemmeren.Als een schaap over de dam is,volgen er meer.Daarom zie ik DOE als een oppositie partij die, als zij dit gedrag voortzetten,meer zetels behalen bij de eerst komende verkiezing.DOE no e tak nomo,ma ai sori tak a sab en kan doe !


  Maak melding

 10. @Savioen de enige visie wat zij hebben is kandratikie!! of broekmatoelie!!
  @ Savioen een puntje erbij!!! het zijn een en al stelletje hufters bij elkaar!! Het woord motivatie, dicipline en eerlijkheid kennen zij absoluut niet!!! Waar ik hen wel een 10+ kan geven is, dat zij alle tijd van de wereld hebben en achter over leunen. Rechtop komen zij nooit en never! Denk eens even door dat, deze gasten geboren zijn voor een duppie, de kwartje kunnen zij nooit maken maar wel dromen. BOFKONT zijn ze, dat zij nog kunnen dromen!!


  Maak melding

 11. @ Dinsdag 17 juli 2012 om 13:13 uur, door kriendenki

  Tuurlijk ligt het wel (mede) aan die ambtenaren. Het is ronduit idioot om te durven te beweren dat die corrupte, luie en incompetente sukkels volkomen onschuldig zijn aan de trage, corrupte en bureaucratische rotzooi bij de overheid. De ambtenaren zijn een afspiegeling van de politici, beide groepen zijn even waardeloos.
  Ik krijg regelmatig moordneigingen wanneer ik met die vervloekte ambtenaren te maken krijg.


  Maak melding

 12. Idd Kriendenki tot nu toe is DOE de enige waarachtige Surinaamse democratische partij die weet dat de basis van ontwikkeling behoorlijk en integer bestuur is.

  Politici die in de afgelopen decennia regeermacht hadden beleiden nog steeds onder groot gejuich van hun aanhang democratie en rechtstaat met de mond en enkel wanneer het in hun politieke straatje past.


  Maak melding

 13. In de tussentijd heeft de heer Breeveld

  “voorzitter van DOE, de enige waarachtige Surinaamse democratische partij, die weet dat de basis van ontwikkeling behoorlijk en integer bestuur is”,

  al een leuk optrekje gebouwd!


  Maak melding

 14. Ook automatisering moet er eindelijk voet aan de grond krijgen.

  Ik geef jullie alvast de inlogcode:
  gebruikersnaam : Somo
  wachtwoord : Tjoekoe


  Maak melding

 15. Ministers die corrupt zijn worden bevorderd onder deze criminele regering ,denk aan R.Abrahams,E.Alibux, J.Wijdenbosch.
  Wanneer word de vroegere minister van grondzaken opgepakt en voor het gerecht gedaagd?


  Maak melding

 16. De woordvoerder van President Bouterse, Clifton Limburg, verdient 10.247 SRD per maand. Dagblad Suriname heeft de loonstrookjes van Limburg en andere medewerkers van het kabinet Bouterse gepubliceerd.

  De presidentiële topadviseur Errol Alibux is maandelijks goed voor 15.253 SRD. Dagblad Suriname drukte de loonstrookjes af, omdat de burger recht heeft op informatie, zo meldt de krant op haar website. “De Surinaamse burger vormt geen uitzondering hierop. Dagblad Suriname heeft gemeend om op basis van het recht op informatie en voor de duidelijkheid de volledige uitdraai van de lonen die het personeel op het kabinet toucheert te publiceren.”

  ‘Kabinetstoelage’
  Eerder werd al bekend dat first lady Ingrid Bouterse een maandelijkse toelage van 8742 SRD krijgt. Daarmee was de discussie geopend. De cijfers waren niet bij het grote publiek bekend en zorgden voor enige kritiek en verweer. Sommige bedragen zijn voor Surinaamse begrippen hoog. Het gaat om opmerkelijk veel vertrouwelingen van de president die naast hun salaris een zogenaamde ‘kabinetstoelage’ krijgen.

  De Surinaamse bevolking is niet ineens verontwaardigd door het nieuws over de salarisstrookjes. Er worden al vanaf de verkiezingen in mei vorig jaar salarissen van ambtenaren bekendgemaakt in de kranten. De grootste ophef kwam eerder over het salaris van de Governor van de Centrale Bank van Suriname, Gilmore Hoefdraad.

  Transparantie
  Vice-president Ameerali zei woensdag 19 januari dat het goed is dat de salarissen bij het volk bekend zijn. Hij pleit voor transparantie en openheid over dit soort zaken. De oppositiepartijen hebben tot nog toe niet gereageerd op de publicatie.


  Maak melding

 17. Ik zit maar op 1 ding te wachten en dat is dat deze DiDiBrie en zijn regering nu het beloofde gaat doen voor het volk.Voor de verkiezingen van 25 mei 2010 was aan dat Su volk beloofd bij L(Bimbo)in de studio dat de GRONDEN(als DiDiBrie aan de macht mocht komen) die in de boezem van Somo zijn,teruggegeven zou worden aan het Su volk wat zien we vandaag de dag gebeuren samen met Bimbo en Somo gaat dat zelfde liedje verder.Niks terugnemen van gronden voor het volk,ze gaan gewoon door met pakken en meer pakken van de gronden.Wanneer maken ze een belofte gesaan aan het volk van Su voor 25 mei 2010 nou waaaar ding BEEST disie?Volk van Su wake upman.Odi
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.