Schrale oogst intense toerismecampagne Suriname

72

PARAMARIBO/DEN HAAG, 10 jul – De resultaten van marketingcampagnes van het Surinaamse toerismewezen lijken beneden verwachting uit te vallen. Dit stelt de in Nederland gevestigde Vereniging van Reizigers, VvR. Vorig jaar blijken ten opzichte van 2010 nog geen vijfhonderd extra toeristen het land binnengekomen te zijn. De uitkomst is pover als deze neergezet wordt naast de vrij agressieve – en dure – wervingscampagnes.

Die zijn juist goed op gang gekomen het afgelopen jaar. “Suriname was in 2011 op haast alle toerismebeurzen in Europa present. Maar toch zien we de groei niet”, zegt VvR-bestuurslid Ram Rambaratsingh tegenover de Ware Tijd. Zo op het eerste gezicht lijkt er sprake van een beetje ongelukkige timing. De crisis in Europa zou aangemerkt kunnen worden als een tegenwerkende factor. Maar de VvR ziet ook andere, oudere oorzaken van de tegenvallende uitkomst.

Mensen die al de slagen te verwerken hebben van een crisis, zullen zich wel vaker bedenken eer ze een retourtje Suriname boeken. “Dit heeft te maken met de dure vliegtickets en de machtspositie van de KLM en de SLM”, aldus Mathoera. Het toerisme in Suriname heeft geen schijn kans met zo’n machtpositie. Daar veranderen mooie beleidsplannen niets aan. “De groei komt maar niet, verlaag de ticketprijzen en de je ziet zelf de wonderen gebeuren.”

Bekijk ook:


72 REACTIES

 1. Er zijn een paar belangrijke oorzaken die jullie over het hoofd zien,
  1) de reclame die suriname maakt met president als Bouterse.
  2) onveiligheid en de sobere investering in de toerisme in suriname.
  Dus al met al heeft hele goedkope visum geen moer geholpen.


  Maak melding

 2. Aanpak!

  De aanpak van het probleem toerisme is verkeerd. We gaan eerst veel geld uitgeven om op allerlei beurzen te kunnen staan, terwijl we onze straten en trottoirs
  laten voor wat ze zijn. Stinkend Paramaribo vormt het probleem voor de verwende toerist die op boulevards van 4meter breed wil flaneren.
  De “toerist” die naar ons land komt is veelal van Surinaamse origine (familiebezoek) of familie van Nederlandse of Belgische stagiares.
  Daarnaast, zoals hierboven staat, is de monopolie van SLM en KLM een grote struikelblok.
  Wanneer andere maatschappijen ook landingsrechten krijgen op Zanderij zal het toerisme enorm toenemen.
  Tegelijkertijd ben ik bang dat de SLM de tent zal moeten sluiten. Een transparante administratie van de SLM zal laten zien dat er nooit winst gemaakt is en dat zal in de toekomst ook nooit gebeuren.


  Maak melding

 3. “De uitkomst is pover als deze neergezet wordt naast de vrij agressieve – en DURE – wervingscampagnes.”

  Duh… het officiële budget van STS (Stichting Toerisme Suriname) was nog geen 100.000 euro…

  Alleen een standje op de vakantiebeurs in Utrecht is (bij wijze van spreken) al duurder…

  Wil je een product echt positioneren, dan heb je een veelvoud van dit bedrag nodig, goede samenwerking en vooral een lange adem – het is niet een kwestie van 1x planten en dan direct oogsten…


  Maak melding

 4. @MUSK

  “Wanneer andere maatschappijen ook landingsrechten krijgen op Zanderij zal het toerisme enorm toenemen.”

  Die landingsrechten zijn al jaren geleden vrijgegeven…

  Bv. Arke Fly en Martinair hebben een seizoen lang op Suriname gevolgen (in 2007 / 2009).

  Maar dat zorgde voor grote verliezen- dus ze zijn snel rechtsomkeer gegaan…

  Misschien moeten we inzien dat de schuld bij onszelf ligt en niet bij de vliegmaatschappijen…


  Maak melding

 5. Meneer Rambaratsingh moet al lang weten dat de VVR op alle beurzen slechts Surinamers kan verleiden om naar Sur te gaan. Waarom alle geld investeren in al de beurzen. Steek dat geld maar in het aanbieden van voordelige tickets!!!!! En wie wil onder deze omstandgiheden nog naar Sur: dure ticket, het zakgeld dat je piena piena hebt gespaard wordt gestolen en je wordt uitgescholden in Sur omdat je uit pta-ta komt. Want sranang mang no wan blaka-bakra’s.


  Maak melding

 6. Ik weet wel hoe dat komt hoor,de levensstandaard in Suri is een stuk lager dan in Europa maar als je jeen excursie boekt betaal je Europese prijzen een kwestie van snel je zakken vullen en lekker in je hangmatje gaan liggen,maarja toerisme is geen korte termijn aangelegenheid.


  Maak melding

 7. Hahahaa zelf een goedkope visum helpt niet.
  Zolang een crimineel daar president is ,en de veiligheid niet goed geregeld is zal geen zal geen kip naar suriname gaan.


  Maak melding

 8. De 2(twee) laatste regels van de tekst zijn belangrijk en ik ben ook 100% ermee eens.
  Verlaag de ticket prijzen en dan zal je in de toekomst wonderen zien. Niet in de toekomst maar gelijk resultaten zien. Reclame maken van verlaging tarief zal zeker belangrijk zijn. Kleine winst, zoete winst, want dan krijg je ook meer toeristen in dit land binnen, waardoor de winst dezelfde blijft of zelfs meer wordt.
  Ik wou de Regering adviseren om gelijk stappen te ondernemen, zodat het volk ook kan zien dat er veranderingen plaats vinden en ook om de zwevende kiezers(uitlopers) aan onze kant te krijgen.


  Maak melding

 9. Het ligt niet aan de ticket-prijzen, dat het toerisme, ondanks enorme inspanningen, niet bloeit. Het is de REPUTATIE van Suriname die de toerist van dit land weghoudt. De toerist van 2012 laat zich uitvoerig via het internet informeren over de plaats van bestemming. Via google komt hij of zij artikelen tegen over kwikdampen, foto’s van Paramaribo bezaaid met petflessen en ander afval en natuurlijk de verhalen over beroofde en gedode nederlandse toeristen. Bij de toeristische informatie over het betreffende land wordt ook altijd op de politieke situatie ingegaan. Na Desi Delano Bouterse gegoogled te hebben, heeft de potentiele toerist al pijn in de buik om naar Suriname af te reizen. Dan pas komen de ticket-prijzen om de hoek kijken: “Ik ga echt niet zoveel euro’s neertellen voor zoveel ellende”, is dan de gedachte die bij de toerist opkomt. Dus blijven de Surinamers in Suriname aangewezen op hun landgenoten uit Nederland, die ondanks de BOUTA-STROND hun voormalige moederland een warm hart blijven toedragen. Dat doen zij, omdat zij in het verleden Switi Sranan hebben gekend.


  Maak melding

 10. Onze toerisme is afhankelijk van onze surineds,maar helaas doen we hier onaardig tegen die mensen,dus gaan zelfs de surineds nu naar andere bestemmingen.
  De regering zou wetten moeten maken om toeristen te beschermen tegen rovers.Die hebben er ook toe bijgedragen dat men hier niet meer wil komen.
  Jammer,de tickets verlagen kan ook helpen.


  Maak melding

 11. Kleine tip velaag de ticket prijzen voor 1 maand met 200 Euro. Als Test case.
  Je krijgt 5 keer zoveel boekingen zeker. En je winst neem ook toe.
  Beoordeel het resultaat is het goed maak de verlaging permanent.
  Dat is maar het begin.


  Maak melding

 12. In plaats dat die lummels daar de koppen bij mekaar steken, en ook ander luchtvaartmaatschappijen die monopolie geven, nee hoor ze blijven maar onder die rok van die KLM, dus beste mensen, ienie a ka dies wo tang
  Verandering no kong, het gaat nog duurder worden, oeng tek ai loekoe, alleen discussie, een schijn overleg,
  gezeik achter een gesloten deur, ze komen naar buiten,
  en je hoort diezelfde ka!!!!!


  Maak melding

 13. eenieder in de wereld die suri als vakantieland hebben vermeden geef ik ze groot gelijk.wAt hft deze suri de toeristen aan te bieden??????????????EEN STINKEN PARAMARIBO??????GEEN AVOND EN NACHT LEVEN.VOOR DONKER MOET JE BINNEN ZIJN OM NIET AANGEVALLEN TE WORDEN.KIJK NAAR HET BINNENLAND,GEEN 1 GOED ACCOMODATIE,GEEN ENKEL VEILIGHEID.DAT DE VLIEGTUIGEN SURI RECHST OMKEER MAKEN ,HELEMAAL MEE EENS.


  Maak melding

 14. Suriname is een fantastisch toerisme land. Alleen moet men wel eerst durven te investeren en uitgestoken handen aannemen en niet afschrikken.
  Toerisme in Suriname komt niet van de grond omdat de faciliteiten niet op niveau zijn en er geen gestructureerd aanbod is. Het aanbod dat er is heeft geen goede prijs prestatie verhouding (nul sterren binnen land tegen 5 sterren prijzen en alleen zoals zij het willen leveren) dus men kan beter elders gaan, bijvoorbeeld naar Brazilie/Natal.

  Een simpel voorbeeld.
  Wij hadden geboekt voor Awaradam. Er bleken niet genoeg gegadigden en wij werden afgezegd toen wij kwamen betalen. Wij vroegen of Palumeu wel doorging het antwoord was nee, ook niet genoeg gegadigden. Niemand kwam ook maar op het idee ons te vragen of wij omgeboekt konden worden naar Palumeu. Wij moesten dat zelf verzinnen. Het vliegtuig moest toch vliegen om gasten op te halen. Het toerisme personeel heeft het niveau van de kassamedewerker bij een supermarkt.

  Een plan om jaarlijks 15.000 toeristen (voor 5 jaar gegarandeerd door een touroperator) te brengen is door de politiek en onbenul de nek omgedraaid. Een knecht van Somo, vrolijke Fransje, dacht het zelf wel te kunnen regelen. Nee dus.


  Maak melding

 15. @ Sheela
  je bent vreselijk negatief. Ik voel me nergens onveilig, kan gaan en staan waar ik wil, ben nergens bedriegd of bestolen (zelfs niet als Bakra alleen in Albina of op de grote markt). Zelfs midden in een illegale goudmijn hoef je je niet onveilig te voelen als je je weet te gedragen (wel opletten).
  Het binnenland heeft best meerdere goede resorts denk eens aan Berg en Dal (moet alleen beter gemanaged worden), Anaula of Kabalebo.
  Ook aan Torarica, eco resort, Blynham, Courtyard, etc is weinig mis.
  Alleen is de omgeving wat uitgeleefd en is het niet zo druk als in Turkeye.
  Suriname is ook voor heel andere toeristen interessant (die gaan wat minder uit en zitten wat meer onder een palmboom of hangmateren) die ook wat meer uit kunnen en willen geven voor een unieke ervaring.


  Maak melding

 16. Ticketprijzen zijn veel te hoog.
  SLM concureert niet met KLM, vaak is KLM zelfs goedkoper.
  Metz houdt er voor reizen naar het binneland 2 prijzen op na een voor Nederlanders en een voor Surinamers, belachelijk in geen enkel land komt dat voor.
  Ook de hotels en pensions zijn veels te duur, de eigenaren willen kennlijk in 2 jaar miljonair worden.
  Autohuur ook veels te duur.
  Bouw eindelijk eens een aanlegsteiger voor Cruiseschepen kun je elke dag 2000 toeristen ontvangen, maar ja het centrum van Paramaribo ziet er ook niet uit.


  Maak melding

 17. Ik betwijfel het tenzeerste of Suriname daadwerkelijk op ´alle Europeese beursen´aanwezig was zoals gezegd. Ik wonende in Spanje heb niks gemerkt, en geen enkel spanjaard die ooit van Suriname gehoord heeft. Zelfde geld voor heel Europa, alleen in Nederland en Belgie wet men nog wat. En zelfs dat is niet teveel: men weet alleen dat er een moordenaar president is en sommige denken zelfs dat Suriname nog een kolonie is!

  En hoe ga je toeristen aantrekken uit Europa als je alleen uit Amsterdam kan vliegen en dat tegen vreselijk hoge prijzen, naar Australie is nog goedkoper!

  Ik denk dat ik nog meer reclame voor Suriname maakt dan deze mensen die er betaald voor krijgen. Twee engelse vrienden vanmij overtuigd van Suriname´s aanbod wouden boeken…Ticket 2000 euro met overstap op Amsterdam. Je raad het..ze gaan liever naar Reunion.


  Maak melding

 18. Los van de crisis…
  In mijn beleving is het niet alleen maar de ticket wat een grote rol speelt maar ook de prijs product verhouding. Als je alleen al naar het binnenland wilt gaan betaal je al heel wat in eur/us in tegenstelling wat de surinamers zelf moeten betalen.Voor de prijs wat je dus kwijt bent om naar het binnenland te gaan als niet ingezetene krijg je bv in Cuba een super de lux vakantie/service)voor minimaal 1 week. Maar men wilt direct rijk worden in SU, verlaag de prijzen naar SU en ook de tours naar het binnenland, je zult versteld staan van de inkomsten.Mijn familie/vrienden/kennissen zouden hiervan zeer zeker gebruik gaan maken (natuurmens).

  En wat uiteraard ook belangrijk is dat de toeristen die geld binnen brengen ook met een veilg gevoel verblijven in SU wat dus momenteel helaas niet het gevoel is. Oorzaak hiervan hoef ik niet te vermelden.


  Maak melding

 19. En als ik de Surinaamse chauvinisten mocht geloven, puilde het land Suriname uit van de toeristen.
  (Het levensgevaarlijke EN LUCHTVERONTREINIGENDE pagarrafestival werd o.a. als trekpleister genoemd).
  Niets is minder waar!
  Suriname zal zeker een goede toekomst tegemoet gaan wat het toerisme betreft.MAAR ZE ZAL ER POTVERDOMME ZELF EERST HEEL VEEL AAN MOETEN DOEN.
  1.Aan hygiëne.
  2.Veiligheid.(verkeer en sociaalleven).
  3.Gastvrijheid en vriendelijkheid.
  4.ORDENTELIJKHEID.(vooral de buschauffeurs, het winkelpersoneel en op de luchthavens).

  Er is nog heel veel werk te verzetten.


  Maak melding

 20. In veel van bovengenoemde reakties zit een waarheidsgehalte in .Wij mijn surinaamse vrouw en ik nederlander komen bijna elk jaar in suriname ik zelfs soms 2 keer pj. De voornaamste reden voor haar is haar zusje zien en voor mij uiteraard ook maar ook de schitterende natuur van het land waar ik veel van hou .Afgelopen februari ook weer daar bij mijn schoonzus en uiteraard weer de stad in .Je breekt je poten over de troep, straatstenen en dergelijke en dat is al jaren zo . de verfraaing van de waterkant is erg mooi vooral s avonds .Wij zijn in de gelukkige omstandigheden dat we elk jaar kunnen .Maar als je er geen familie hebt dan denk je er wel 10x over om erheen te gaan . natuurllijk zijn de vliegprijzen te hoog en het is een vieze boel in sommige straten waar men zijn handel dumpt daar is de moderne toerist niet van gediend . Komt nog bij dat als je ergens heen wil in het binnenland je een zeer goed gevulde beurs moet hebben hier zijn het woekerprijzen . De surinamers bevuilen hun eigen nest en de mentaliteit zal veranderd moeten worden om maar eens te beginnen voor er meer toeristen komen daar helpt geen vacantie beurs aan .Verbeter de stad begin bij jezelf


  Maak melding

 21. De SLM zou de filosofie van de KLM moeten los laten en een eigen koers gaan varen c.q. vliegen.
  Het probleem is echter dat de SLM geen luchtvaart en/of transport economen in dienst heeft (of wil hebben) dus kan dit bedrijf geen spin off creeren.

  De SLM volgt de KLM blindelings (of hebben ze een heren akkoord c.q. afspraak) dus moet dit bedrijf keihard door de overheid worden aangepakt. Zo niet, dan is de Suri overheid debet aan deze uitbuiting van de Suri’s en de Surneds.

  Een ieder die een beetje wiskunde op middelbaarniveau heeft gevolgd is bekend met het fenomeen ‘de wet van de grote aantallen’ !

  Als je deze wet goed begrijpt en op de juiste manier toepast, dan kun je als overheid c.q. bedrijf zeker jou voordeel hiermee halen.

  Ergo, als de SLM haar tarief naar een prijsvechters niveau terugbrengt, zullen velen het vliegtuig pakken voor een langweekend in PBM of AMS.


  Maak melding

 22. De bedoelingen van SU regeerders is perfect maar de uitvoeringen ervan zullen c.t zijn! het is ook in het verleden gebleken!!

  Er zou ook iets gedaan worden voor de vluchten van en naar India en China!! 50 jarenplan!! en hoogstwaarschijnlijk komt er geen bal van!!!

  SLM moet ook beter zijn vliegformule uitbalanceren!!
  Voor de verlaging van de tickets zijn ze al 20 jaren mee bezig! Komt geen moer uit de bus!! KlM is wel ietsjes duurder maar, je kan al rechten ontlenen, zonder kast en muurspel!!


  Maak melding

 23. @ Wiep-Ding de SU beleidsmakers zijn inderdaad Fantasierijk! heb horen zeggen dat zij een vliegtuig willen laten bouwen die achteruit vliegt.


  Maak melding

 24. Als ex-suri is Suriname voor mij alleen nog een bestemming voor familie bezoek. Ik ga van mijn hard verdiende geld op vakantie elders ter wereld.
  Veel meer ex-Suri’s doen precies hetzelfde en ontdekken dat de wereld groter is dan Suriname en het land waar wij naar toe geemigreerd zijn.
  Moet wel zeggen dat het verwijderen van de visum bariere dat bezoek heeft vergemakkelijkt voor mij.
  Dat stel ik wel op prijs.


  Maak melding

 25. Beste mensen,

  Dada wil stimuleren het verkeer Eritrea-Suriname middels afschaffing van de visaplicht!!!!

  Hoeveel tourist wil je hebben straks,….ik zou zeggen,..bouw wat meer hotels naar model Santo 🙂 🙂


  Maak melding

 26. Ik zeg begin de Surinamers eerst her op te voeden dan praten we weer. Lege flessen”busta”vliegen gewoon het raam uit. De stad is bezaaid met kadavers. Paramaribo is gewoon een stank.
  Op zanderij erg ik mij aan de koeriers die bedelen je koffers te dragen voor €10 !! En als je nee zeg krijg je alle ma’s te horen,..


  Maak melding

 27. @ Roy,
  De terugval in toeristen ligt niet alleen in de torenhoge KLM/SLM-vliegtickets. Het zit er ook in het produkt dat aangeboden wordt. Wat een toestand; een trip naar de Brownsberg kost $75.00 per persoon. Ik praat dan niet over Avanavero, Palumeu, Danpaati, en Drietabbetje. Ik moet een van deze dagen vanuit Miami naar Suriname voor een weekje, maar ik kan nog niet boeken, want de ticketprijzen schommelen tussen $680.00 en $1000.00 voor augustus en september. Mijn echtgenote, mijn kleindochter, en ik kunnen in december met zijn drieen een vijfdaagse tour maken vauit Nederland naar Berlijn, Nederland (all-inclusive) voor een totaal bedrag van Euro 700.00. Suriname is simpelweg voor velen te duur. Sorry voor al de reclame.


  Maak melding

 28. Wil je het land promoten, begin dan met een glimlach!!

  De arrogantie begint al op zanderij,.. de winkeljuf bedient alsof zij eeuwig last heeft van de maandcyclus,… de hermandad denkt dat eerst hij is geboren en daarna God,..bij bosjes baren wij meer misdadigers dan taxichauffeurs, dan begrijp ook jij dat vertoeven is de “CITY OF SMILE” inderdaad is een MAANDCYCLUS 🙂 🙂


  Maak melding

 29. @pasew & overige forummers, Odi odi.

  Over onze Switie Su. die wij steeds willen/blijven bezoeken met (SLM/KLM) heb ik ook nog een vraag aan de forummers.
  Dit n.a.v. een opmerking van @Milton.

  Kan iemand zich nog het jaar 1972 herinneren met de retourvluchten vanuit Oostende (België) naar Su.?
  Er werd toen gevlogen met Pomair.
  Wat waren de tarieven toen geweest in (guldens)?
  Pomair had toen geen enkel verlies geleden.

  Maar in die tijd was er een minister Rens in Su.
  Wie veroorzaakte toen het einde van deze goedkope vluchten vanuit België?

  Ondanks het een verhaal is uit de vorige eeuw, moet er een oplossing komen in de vliegtarieven tussen Paramaribo en Amsterdam.

  En het overige hebben de forummers reeds alles vermeld.


  Maak melding

 30. Alllemaal oud nieuws en ik zeg je dit jaar volgend jaar en de jaren daarop zullen we nog steeds hetzelfde zeggen. Laten wij een jaar niet naar su gaan ! laten wij dan kijken wat er gebeurd. Alleen dat en dan nog met zijn allen gaan staan voor de deur van de ministerie van buitenlandse zaken en de hele bende van de KLM.
  Ik ben de eerste die medoet.
  A tang so


  Maak melding

 31. Sorry voor de typo in mijn reactie. Ik bedoel Berlijn, Duitsland.
  @ Fer E,
  Ja, ik kan mij nog de vluchten vanuit Oostende (Belgie) naar Paramaribo v.v. herinneren. Ik weet echter niet waarom die vluchten toen zijn stopgezet. Ik denk dat dit weer moet kunnen.
  @ Kolibrie
  Ik ben een grote voorstaander van een algehele boycot, maar ik weet niet als dit model de maatschappijen zal dwingen de prijzen te verlagen. Ik denk dat er ook een beetje politiek achter zit.


  Maak melding

 32. Er zijn talrijke problemen waarom Nederlanders niet naar Suriname komen. Suriname is bij de Nederlanders sinds Bouterse in de jaren 80 van de vorige eeuw d.m.v. een staatsgreep aan de macht kwam en door zijn schrikbewind meer dan bekend of berucht geworden ook bij de gewone jan of Katrijn met de pet. Ook door de sociale contacten van de Surineds in Nederland, op het werk buren enz, surikids of school, nieuws uit Suriname zo nu en dan, bekende Surinamers, waarvan bekend zijn dat ze in Su geboren zijn op sportgebied of what ever. De Surineds zijn de beste ambassadeurs als het gaat om Suriname bekend te maken bij de Nederlanders. Ook de talrijke surineds toko, van Chinezen en Hindustanen, waar je een roti, broodje kip kerrie of pom kan leveren hier een bijdrage in (evenals die groente en fruit verkopen op minder mate).

  Ook negatieve zaken van Surineds spelen hier een rol in de bekend of berucht worden van Suriname in Nederland.

  Dat er zoveel witte nederlanders tegenwoordig stage lopen in Suriname is daar allemaal aan te danken, ook dat hun ouders, scholen waar surined kinderen zitten en samenwerkingen aangaan met scholen in Su speelt hierin een rol evenals de su leerkrachten/docenten, professoren die nu in nederland vanaf de kleuterklas tot de universiteit hierin een rol spelen en ziekenhuis specialisten van su afkomst in Nederland die samenwerken met ziekenhuizen in su. Op talrijke andere terreinen zoals kunst en cultuur leveren de surineds die daar verstand van zaken hebben of hun werken in Nederland een bijdrage dat Suriname in Nederland bekend wordt. Bovendien zijn ook Surineds met witte Nederlanders getrouwd, hebben kinderen en deze komen ook naar Su,( voor familiebezoek)

  Suriname is dus meer dan bekend in Nederland.

  De vraag is, waarom komen de Nederlanders dan niet met overgrote hoeveelheden naar Suriname? Naar de Antillen gaan ze in grote hoeveelheden en doen doen veel Nederlandse ondernemingen zaken met dat deel van het koninkrijk, Nederlandse hotels op deze eilanden , enz. In de zeehaven van Curacoa spelen ze ook een belangrijke rol, bij het opzetten en ontwikkelen ervan. De belangen van Nederland is erg groot op de Antillen. Ook Amerikanen en Canadezen komen in grote hoeveelheden met het vliegtuig of cruise naar deze eilanden. Je ziet dan ook gelijk hierin het verschil met Su, wat de zeehaven betreft of de luchthaven en de hotels en de stranden.

  Als Europeanen, Nederlanders ea aan vakantie denken dan denken ze in de eerste plaats aan zon, zeestranden bij hotels, waar veel mensen in de zee zwemmen en bruinbakken in de zon. Suriname heeft geen hotels en mooie witte stranden en dat is de manco om dit soort toeristen te trekken.

  Suriname moet het hebben van ecotoerisme. Collega’s van mij als ze aan su denken, denken ze dat dat veel wilde dieren zijn, apen in bomen die banaan eten, wurgslangen en mensen die lui zijn en in het oerwoud wonen en in bomen leven. Grappen over suri’s zijn worden er genoeg gemaakt.

  Su heeft een hele lange weg nog te gaan om toeristen uit Nederland aan te trekken. Men zal een product moeten maken op ecogebied met alles erin en erop en dit zal van a tot z in de ticketprijs, vervoer van zanderij naar hotel en naar het ecoressort, flora, fauna, cultuur en wat Paramaribo te bieden heeft voor een net zo duur moeten zijn als vakantie naar verre vakantie eco-oorden oorden waar ook ter wereld. Het produkt moet dus van a t/m z goed verzorgd zijn ook in de eco-oorden en de prijs moet dus all in zijn. Aan de Surineds in Nederland zal het niet liggen dat er geen Nederlanders naar Su komen, want die zijn de echte ambassadeurs van Suriname in Nederland. SLM, touroperators, enz zullen hard moeten gaan werken om tot een prijs te komen die voor hen te betalen is. Op het internet is genoeg over su te vinden. Het ligt gewoon aan de prijs van de ticket en dan nog weer een hoge prijs te betalen als men in su is voor het eco-toerisme. Dat is het probleem. Andere problemen zijn, de veiligheid, een vuile stad, de taxichauffeur of mensen die in de toerisme sector werken niet goed zijn opgeleid om goede professionele service aan de toeristen te bieden en goed met hen te communiceren. Daar schort het nog behoorlijk in. Het voedsel kan wel prima zijn, maar de vlammen kunnen de Nederlanders ook uit de bek vliegen als ze op een hete rode peper bijten. Schreeuwen gaan ze niet doen, omdat ze geleerd hebben dat je bij het eten stil niet zijn, maar hij zal wel snel naar paraspring grijpen om de hete te neutraliseren en als je hem aankijkt zie je dan een hoopje ellende, rood door bloede kop en rode huilende ogen. Dat is wel lachen en hij/zij zal/zullen ook met je mee glimlachen, want emotie mogen ze niet tonen. Ze worden van jongs af geleerd dat ze alles onder controle moeten houden, want ze leven achter de dijken en daar loert het zeewater. Als het water komt is het pompen of verzuipen.


  Maak melding

 33. Fer. E. Odi Odi,

  Ik denk dat wij moeten starten een “vliegende tapijt” bv 🙂

  @Esmerald zorgt voor toevoer zuurstof, en @alpa bedient ons op commando tijdens de lange koude overtocht 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 34. @pasew:
  “Hoeveel toerist wil je hebben straks,…ik zou zeggen,..bouw wat meer hotels naar model Santo.

  En een Doven toerist bezoekt ons Switie Sranan!!!
  (Argus) Doven kunnen naar 1-1-5 sms’sen.
  De wachtcommandant van het KPS ontvangt vervolgens een sms.
  “Help! Kom snel! Ik hoor een inbreker op de trap.

  En wat zeggen de Hermandads: Volgens mij worden we in de maling genomen.

  En met onze “vliegende tapijt” landen wij zachtjes op het Onafhankelijkheidsplein van Par’bo.
  @pasew: Het was een turbulente vlucht.

  @Eduard Lupson: Volgens mij betaalde je toen voor een retoutje tussen de Fl. 600,- en Fl 650,-
  Er was toen nog geen sprake van “Oliecrisis”.
  En de Touringcars brachten je ook vanuit Nederland naar Oostende met al je bagage visa versa zonder extra kosten.


  Maak melding

 35. Ik ben na een paar jaren te zijn weggebleven weer naar mijn geliefd land suri geweest en ik schrok mij een aap. ik reis nogal veel en kan steden met mekaar vergelijken. De binnenstad van Suri ziet er vies en vuil uit. Overal laat men vuil staan. De binnenstad stinkt verschrikkelijk want de heren staan overal doodleuk te plassen en niemand die wat zegt of iets ertegen doet. Welke toerist zou dit willen meemaken? Ik probeerde aan de dominee straat(het hart van paramaribo) te betalen met mijn creditcard and gues what? Daarmee kan je geen betaling doen in de winkels. ik vroeg aan de store manager of zij in de stenen tijdperk zijn blijven steken. Anno 2012, wie loopt nog met een buidel geld rond? Welke tourist wil nog gaan pinnen (O ja dat kan ook niet bij alle ATM’s in Suri)om vervolgens neer geschoten te worden? Verder heb je over nietsnutters rond hangen die alleen maar op de loer liggen om jou vervolgens om de hoek aan te vallen. Neen zelfs de surinamers in het buitenland vermijden suriname. I love Suriname but a government with the heart on the right place needs to take over om orde, rust en vooruitgang te brengen in Sur. Men heeft nog veel werk te verzetten binnen Suri om het aantrekkelijk te maken voor de toerist.


  Maak melding

 36. @Eduard Lupson: Dit was nog even te vernelden.
  Ik kan het evntueel ook mis hebben hoor.
  Er waren toen 3 vluchten uitgevoerd.
  Bij de 3e vlucht vanuit (Oostende) België met Pomair, werd minister Rens behoorlijk onder druk gezet door KLM om onmiddellijk de verleende vergunning in te trekken.

  KLM kon het niet verkroppen dat er voor zo’n laag bedrag gevlogen werd vanuit België naar Suriname.
  Bijna waren de vakantiegangers in Su. gestrand.
  Er werd toen flink geprotesteerd door de SuriNeds. bij minister Rens te Par’bo.
  Maar gelukkig kon de 3e tevens laatste vlucht worden uitgevoerd.

  Dus je kon reeds zien wat voor (macht) KLM had t.o.v. Su.
  Suriname was toen nog niet onafhankelijk.

  Maar nu heb je ook te maken met een familie/vrienden
  Luchtvaartonderneming (SLM).


  Maak melding

 37. Ik weet niet waarom de beleidsmakers zich richten op toerisme,dit zal nooit echt een boeming industrie worden en waarom investeren als het geen zakken vol geld zal opbrengen.
  Persoonlijk vind ik Suriname niet geschikt voor het grote commerciele toerisme althans als we kijken naar wat moedernatuur ons bied.
  De toerisme in Suriname moet gewoon op z’n beloop gelaten worden,hoe gek het ook klinkt.


  Maak melding

 38. Vergeet het maar met toerisme.

  De president wil geen contact met Nederlanders.
  Hij schoffeert de ambassadeur van Nederland.
  Dus blijven ze weg.


  Maak melding

 39. Bijna iedereen vindt dat retourtje Pa-Am relatief duur is.Maar verblijf in hotels is ook niet mals.Alles is duur,,,verblijf in binnenland?haast niet voor iedereebn in de weg gelegd.
  Ik betaal +/-2000 eur, incl.eten/slapen,zembad/airco voor 24 dgn ,Indonesia:Van Jakarta tot Bali incl stedentrip.De concurentie is moorden in Azie,daarom lage vliegtarieven +hotels/verblijf


  Maak melding

 40. Beste Sentot542

  Je hebt gelijkt. De hotels zijn schreeuwend duur in Suriname. Een tripje binnenland (4 dage) met 3 personen naar simpel resort kost je zomaar 500 per persoon. Voor dat geld reis je af naar Azie en geniet in een 4 sterren resort all inclusive van alle attracties.

  Suriname is al vakantieland gewoon onbetaalbaar.


  Maak melding

 41. De Surinaamse toeristen industrie met de prijzen die zij durven te vragen voor een tripje hun hand overspeeld.
  De toerist vliegt naar Curaçao en krijgt meer aangeboden voor dezelfde prijs.


  Maak melding

 42. @Eduard Lupson

  Een paar jaar terug ben ik langsgeweest om een trip (weekend) te boeken, Raleighvallen. Met familie en vrienden, 22 man. kom ik aan by stinasu (c jongbouwstr). Ik krijg te horen:prijs ingezetene voor weekend us 99,00 (aktie prijs) en voor niet ingezetene us 499,00. Er was geen discussie mogelijk over de prijs. ik ben maar boos weggegaan en via via heb ik voor nog geen eur 75,00 excl p.p. geboekt richting Isadou.Met alle kosten inbegrepen nog geen 75,00 excl vor 3 dgn. een geweldige trip was dat…sophie, njang,relaxen, 1 en al feest was dat…


  Maak melding

 43. Op gebied van recreatie heeft suriname weinig te bieden. Hotels zijn schreeuwent duur. Van all inclusive resorts heeft men nooit gehoord. Ketens als Riu, Ibero Star, Club Med en Robinson gaan daar geen geld in steken. Ook weinig bezienswaardigheden in Paramaribo. Maar bovenal die vlg tickets zijn belachelijk duur. Het is hier al eerder gezegd, voor deze bedragen zit ik 3 weken in een 4/5 sterren all inclusive resort op de Domenicaanse Republiken, Brazilie of ergens anders in Zuidoost Azie. Wat wel gratis is in Suriname is het in ademen van kwikdampen. Ipv deals te sluiten met Cuba, China en Equatoriaal Guinee kan Didibrie beter praten hotelketens en andere luchtvaart maatschappijen. Maar ja, op deze manier kom je niet van je witte poeder af. Dus dat loont niet.


  Maak melding

 44. Wat heeft Suriname de gemiddelde toeris concreet te bieden? In ieder geval te weinig om veel geld veel een ticket te willen betalen.


  Maak melding

 45. Nederlanders hebben sowieso weinig met Suriname, dat was in voor 1980 al zo.
  Mijn Hollandse collega’s bv kennen alleen ParImaribo. 😉
  Ze gaan liever oude herinneringen in Indonesië ophalen.
  De staatsgreep heeft Suriname er als vakantie land niet populairder op gemaakt is dus de conslusie.


  Maak melding

 46. Eco-toerisme is ook een probleem.

  Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 10% van de bevolking in Europa een eco-vakantie wil.
  Dan kiest men vooral voor grote natuurparken waar men groot wild kan zien.

  Het is wellicht voor de mensen die werkzaam zijn in deze sector om een keer te gaan hoppen van Spanje naar Marokko, Tunesië, Egypte, Israël, Turkije en Griekenland.

  Dan zien ze wat vakantiegangers willen en waar ze hun geld aan uitgeven.

  Daarnaast, en dat heb ik ooit eerder op het forum geschreven, zouden ze net als op Cyprus in de vetrekhal van Suriname mensen een enquete formulier moeten laten invullen met o.a. de volgende vragen.

  Hoe vond U de vakantie?
  Wat heeft U besteed en waaraan?
  Wat heeft U bezocht?
  Komt U nog een keer terug?
  Bent U te vreden?
  Hoe bent U behandeld?
  Heeft U slechte ervaringen en welke?
  Heeft U nog suggesties voor verbetering?

  Etc Etc.


  Maak melding

 47. @Tedje
  – Vakantie was waardeloos
  – Ik heb geld aan voedsel en verblijf besteed
  – Fort Zeelandia en Nw Amsterdam
  – Nee, voorlopig kom ik niet meer
  – Nee, de dienstverlening laat te wensen over en de hoofdstad is bijwijze van spreken nog smeriger dan een vuilnisbelt
  – Klantonvriendelijk behandeld
  – Het land is relatief duur en veel is er niet te beleven. Gelukkig ben ik niet beroofd!
  – Doe iets aan de luchthaven en de hoofdstad


  Maak melding

 48. @Tedje
  Een goed idee van de Cyprianen.Maar Suriname kijkt wel uit om de mening van haar toeristen te enquêteren.
  Men krijgt geheid nul op het request, wegens de omstandigheden eerder aangehaald.


  Maak melding

 49. Ben benieuwd wat alle forumleden zouden invullen!
  Dit zou een goede steekproef kunnen zijn, om te achter halen wat de doorsnee Surinamer van zijn eigen land vindt.


  Maak melding

 50. Suriname heeft als vakantieland weinig (let op)tot niet niets te bieden. Als je met een gezin daar naar toe gaat is het helemaal triest !

  Alles bij elkaar het kost je een rib uit je lijf én je hebt er héél weinig aan. Met dat geld ,wat je aan/in Suriname uitgeest, kun je veel mooiere reizen maken.Ik kan het weten.

  Ik kom al jaren met gezin in Suriname.Als wij daar zijn, zitten wij in een huur huis met een huur auto.Reken maar uit wat het allemaal kost.

  Goret,Ram Ram,goeda Hafies (Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 51. Als SurNed ga ik naar Suriname voor familie bezoek.
  Ik zou echt niet weten hoe ik mijn kinderen daar 4 weken zou moeten vermaken. Als je in diverse Europese en Aziatische landen vakantie hebt gevierd dan kom je in Suriname van een koude kermis thuis. Er zijn geen pretparken, geen mooie dierentuinen, musea, geen stranden etc. Zelfs funshoppen kan je daar niet. Suriname zal alleen op papier (toeristisch) potentie bezitten.


  Maak melding

 52. Aanpak!
  Eerst de stinkende stad en de waardeloze trottoirs op orde brengen en dan pas naar de vakantiebeurs toe stappen. We pakken het als vanouds verkeerd aan. We willen de knippa verkopen terwijl de bloesems er nog niet zijn.
  Ja, Cyprus! Rijk geworden door bouw en verblijfsvergunning te geven aan Engelse/Britse gepensioneerden tegen relatief lage kosten. Die brengen jaarlijks drie miljoen toeristen/familieleden op. Zal SU ook met SurNeds moeten doen.
  In SU zijn de toeristen geboren Surinamers of nakomelingen daar van of familie van Belgische en Nederlandse stagiaires. Meer komt er niet! Zonde!


  Maak melding

 53. @ Roy
  Thank You.

  @Bakapasi_boi
  De staatsgreep van 1980 en de 15 decembermoorden hebben een vieze smet op Suriname gelegd. Helaas ook op ons tourisme. Ik vlieg vanuit Miami naar Istanbul, Turkey goedkoper dan van Miami naar Paramaribo als we hotel en city tours erbij tellen.


  Maak melding

 54. @Eduard
  Naast het goedkoper vliegen heeft Turkije ook meer faciliteiten om een toerist te vermaken.
  8 december zal Suriname nog enige decenia achtervolgen ben ik bang.


  Maak melding

 55. Toerist naar SU en dan vermoord worden terwijl je met je vrouw loopt ? En dan ook nog andere verhalen zoals beroofd worden junks die lopen te bedelen of nog erger een palmboom op je kop krijgen.En door bekenden worden opgelicht.Nee de wereld is groot om dan nog elk jaar te kiezen voor Su die zo duur is dat je zelfs in hoogseizoen nog elders kan met je gezin en veel goedkoper kan vertoeven met betrekking tot local toertjes die ook veilig en verzekerd zijn.Daar moet Su eerst iets aan doen veiligheid van de toerist opschroeven en de toertjes en ticket richting Su goekoper maken dan zal er weer gekeken worden naar Su .

  Als voorbeeld mogen ze gaan rondkijken in Turkije,waar alle turken weten dat ze een toerist met rust moeten laten ,je betaald bv voor een boottoer 5 euro p.p incl eten zonder drinken dus daar verdiend de booteigenaar mee en dan komt er zo een kl.bootje om ijs te verkopen die verdiend er ook mee en ga zo maar door want de verzekering verdiend ook uit die 5 euro.Elk straat zie je of politie of militaren die niet hangen maar werken ga dat maar eerst doen in Su dan wordt je vanzelf bekend in de wereld.Nu is Su bekend voor china en india straks voor africa die komen geen geld brengen die komen halen ,termijn politiek

  SRANAG BIGING WROKO !


  Maak melding

 56. Nou ben net 2 maanden in Suri geweest mar heb me als bakra geen moment bedreigd of onveilig gevoeld je moet het ook niet overdrijven vindt ik,vaak gegeten bij Riverside en als het een keer gebeurde en dat is in twee maanden een keer gebeurt vlogen ze uit de keuken naar buiten om hem te verwijderen,krijg alwer honger als ik aan de keuken van Riverside denk.


  Maak melding

 57. Hallo (forummers) Odi odi.

  Wij worden in de gaten gehouden door RNW. m.b.t. onze reacties op bovengenoemd artikel.
  Ik keek toevallig op RNW. en zag dit verhaal.
  Familie, vakantie & zon. (Lees & Luister).


  Maak melding

 58. Jammer Suriname heeft potentie, een prachtig land.Denk met weemoed terug aan mijn laatste bezoek.
  Maar helaas kan ik alleen maar bevestigen dat de binnenstad met de prachtige houten gebouwen niet uitnodigend is.Neem een voorbeeld aan Curacao , men heeft de afgelopen jaren veel energie gestoken in het opleiden van personeel , zowel op de luchthaven als in de hotels en winkels.men is zichtbaar vriendelijk , vergeleken met jaren geleden en men zorgt ervoor dat de binnenstad er netjes uitziet.Suriname heeft veel te bieden doe er dan wat aan.De SLM zou b.v. de prijzen kunnen verlagen, bijna dezelfde aantal vlieguren naar de antillen kost 30% minder.


  Maak melding

 59. Nederlanders en andere Europeanen willen op vakantie naar landen waar rust en stabiliteit heerst. Democratisch gezinde Europeanen en Amerikanen brengen niet graag hun geld naar dubieuze regimes. Want zo wordt Suriname door velen gezien sinds Baas er de president is. Hiernaast heeft de toegenomen criminaliteit een negatief effect op de komst van toeristen. Eigenlijk zeer jammer want met zijn vriendelijke bevolking en zijn prachtige natuur heeft Suriname de buitenlandse bezoeker zeer veel te bieden.


  Maak melding

 60. Ik zou graag in Suri willen wonen samen met mn javaanse vriendin
  die ik niet naar Nederland kan krijgen vanwege de eisen door de Nederlandse IND
  (RITA VERDONK) maatregelen. Maar zelfs een paar weken per jaar samen zijn kost me meer dan ik in 3 maanden kan verdienen.mn vriedin heeft ook een goede baan… ook zij kan niet meer dan 3 maanden naar Nederland komen…. Ik zou grond willen kopen en een huis erop bouwen en mijn pensioen / aow graag samen met haar straks uitgeven……en niet in spanje portugal of griekenland wat veel gepensioeneerde nu doen ………maar jongens zorg dat ik dat ook kan doen in jullie land met OOK lieve en emphatisch bevolkingsgroepen die mij veel welkom in Suri gevoel geven. ook prijzen alsvanaf 300 tot 750 euro per maand voor een eenvoudige appartement in Parimaribo bij een particulier…. waar vervolgens horor verhalen van reizigers, terug komen over hele nacht blaffende honden vervelende mensen op straat die je als nederlander lastig vallen vieze niet schoongemaakte appartementen, een haperende t.v. of WIFI aansluiting enz enz…. dat helpt ook niet doe uw eigen horeca en lgies aanbieders ook een flyer

  ” U wilt terugkerende vakantie gasten blijven krijgen in uw verblijf, zorg dan dat de vakantie ganger zich veilig voelt en serieus genomen als er klachten zijn….”

  Dat zou misschien ook een verbetering opleveren en een hollander is te nuchter om zich door een president te laten afschrikken als hij ook graag ziet dat ze ( vakantiegangers ) geld in het laatje van de regering en zijn bevolking brengen
  p
  Persoonlijk ervaar ik op Zanderij dat je als toerist bijna wordt weggejaagd door de wijze waarop je wordt ontvangen als je bij de paspoort en bagage check komt,… zo onvriendelijk….Ook zelfs bij de terugvlucht bij inchecken is men lang niet zo vriendelijk als op Schiphol, daar valt nog veel te leren…… Begrijp dat er dan wordt gezegd dat er op schiphol worden familie opzoekende Suri bijna uitgekleed bij de bagagecheck, oke klopt.
  Maar sorry mensen er gaan zeer weing drugs van Neder naar Suri dus WEES eerlijk:

  Kan je het een beleid van een land kwalijk nemen OM deze drugs toeristen ertussen proberen uit te halen alleen lukt als IEDEREEN goed wordt bekeken zonder op “de persoon” een onderzoek te richten…TOTDAT BLIJKT IEMAND ZICH VERDACHT GAAT GEDRAGEN BIJ DEZE INTENSIEVE CONTROLLE OMDAT DE ANGST BOVEN OP KOMT TE LIGGEN….MVG CE


  Maak melding

 61. In 1977 Kostte een retour met de SLM DC8 PMB-AMS FL.1504,-
  NU???? kan oplopen tot €€€ 1500,– als ik mij niet vergis en vanaf toen al wilde de fantasierijke SLMers de prijs naar beneden zakken!! Wat heeben ze bereikt?? geen hol!! tide, tamara, we stre go moro fara! Ding moerschont!!!


  Maak melding

 62. suriname moet werken aan de ambitie en aantrekkingskracht van het land op toeristische vlak en veiligheid.
  door hebzucht verlagen ze de prijzen niet.ik hoop dat de surinamers die in t buitenland wonen en studeren,terug naar huis komen om eraaan te werken


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.