Geldzendingen naar Suriname nemen niet veel af

78

PARAMARIBO, 10 jul – Geldzendingen door Surinamers in het buitenland zijn niet veel afgenomen. Dit stellen managers uit de financiële sector. In elk geval is er geen sprake van een scherpe daling ten opzichte van vorig jaar. Toch blijkt de crisis in Europa zijn weerslag te gehad op deze vorm van familiesteun.

Er wordt nu minder geld per zending overgemaakt. “Het komt onder meer doordat uitkeringen in Nederland zijn verlaagd. Men heeft het nu moeilijk in Europa, maar ze zullen hun familie in Suriname nooit verwaarlozen”, zegt Stanley Mathoera, directeur van SCB bank, tegenover de Ware Tijd. Per jaar wordt gemiddeld ruim tweehonderd miljoen dollar overgemaakt. Het leeuwendeel gaat via het legale circuit.

Die schijnt de afgelopen tijd behoorlijk te zijn toegenomen. Steeds meer Surinamers maken geld over naar familie in het buitenland. Het gros van de zending heeft Nederland als eindbestemming. “In negen van de tien gevallen gaat het om studenten die niet meer mogen werken in Nederland”, aldus Mathoera. Zijn bank wil zich de komende tijd richten op een toename van de geldstroom uit Nederland. SCB wil Surinamers daar ‘mobiliseren’ om toch vaker geld te sturen.

Bekijk ook:

78 REACTIES

 1. @ Medusa dit is een goed voorbeeld voor jou!!! en nu niet meer zeggen dat de Surneds geen bijdrage aan SU leveren!! en of zij in SU/Nedl wonen of niet. Let in het vervolg wat je neerzet!!

  Wat kan het toch mooi zijn, als wij voorelkaar en met elkaar iets kunnen betekenen in positieve zin!!


  Maak melding

 2. “Er wordt nu minder geld per zending overgemaakt. – Het komt onder meer doordat uitkeringen in Nederland zijn verlaagd. – ”

  Euh… in Nederland zijn de uitkeringen helemaal niet verlaagd – die zijn zelfs wettelijk gewoon vastgesteld.

  En het komt op mij raar over dat je als Surinamer in Nederland (met een uitkering) nog geld overhoudt om geld naar familie in Suriname te sturen… een uitkering is een sociaal goed- maar niet iets waar je rijk van wordt.

  Daarnaast… wellicht maken mensen minder over vanwege Paars I in Suriname – en niet zo zeer vanwege de lagere uitkering…


  Maak melding

 3. …overigens wordt er per jaar ongeveer 300 miljoen euro (300.000.000 !) overgemaakt door SuriNeds naar Suriname.

  Als je uitgaat van +/- 350.000 SuriNeds, dan is dat dus 857 euro per SuriNed, per jaar…

  Valt eigenlijk best nog mee – SuriNeds zijn giiiierig 🙂


  Maak melding

 4. Als je van een uitkering leeft en geld naar Suriname stuurt is je uitkering te hoog hij is er om net van te kunnen Een leven en niet om er sinterklaas mee te spelen,dus opsporen via het banksysteem en de uikering korten met het bedrag wat naar Suriname is gestuurt daarna aan het werk schoppen die luie sodemieters.Een uitkering bestaat om een korte periode van niet kunnen werken te overbruggen niet voor een levenlang.


  Maak melding

 5. Surinamers steunen hun familie, dat is een pos houding. Zeer te waarderen. MAAARRRRR, hoezo hier klagen over een lage uitkering, en van dat weinge geld toch iets kunnen afstaan, en maar de hand blijven ophouden naar de overheid???? Overigens gaat het volgens mij hier om werkloos geworden mensen. Dus niet de uitkeringen zijn verlaagd, maar het inkomen is minder geworden!!!!!! Als je een salaris moet inruilen voor een uitkering, dan heb je inderdaad veeel minder uit te geven.


  Maak melding

 6. Surinaamse NL en ook NL blijven jullie aub doorgaan met geld steunen aan Uw families/kennisen en vrienden + organisaties zodat SU een paradijs/hemel wordt en wanneer het niet goed gaat in NL dan kunnen jullie gerust naar SU komen om te verblijven(wonen) en te genieten van de Natuur en Vrijheid. Idem in de vakantie.
  En alvast bedankt voor alle steun tot nu toe en ook in de toekomst en U allen zijn welkom in SU.
  We kennen geen vijanden, jullie allemaal zijn vrienden.


  Maak melding

 7. @BakraBasi

  “Valt eigenlijk best nog mee – SuriNeds zijn giiiierig”.

  Iedere Surined stuurt dus jaarlijks vijfmaal het modale maandsalaris – van Suriname – ter ondersteuning naar Suriname. Je bedoelt, dat de Surined zeer vrijgevig is vergeleken met de Surinamer. Als de Surinamers elkaar niet zo bestelen, dan blijft er hoop voor een goede toekomst.


  Maak melding

 8. @Rajkoemar Rajaram

  Ga slapen jongen. Binnekort moeten wij water importeren uit Nederland en andere landen omdat onze watervoorraad geexporteerd zal worden naar Afrika, naar de grotere broer van je god bouta de moordenaar
  Wat voor ons zal overblijven hier is water met Kwik of Kwik met water.
  En bovendien een land draait niet alleen op donaties of bedelpraktijken. Deze twee zijn geliefde onderwerpen voor je baasje en zijn oerstomme paarse aanhang ,zoals jij.Bedelen en donaties zijn geen garanties voor het bereiken van het Paradijs zoals je baasje het verwacht,nee het bekent voor de rest van ons een stapje dichterbij, HEL!


  Maak melding

 9. leuk wat hierboven staat, maar wat niet weet wat niet deert, want ie sabie hoeveel contant geld er per vlucht door mensen van hier naar daar en van daar naar hier
  wordt meegenomen, want niet iedereen wordt per vlucht uitgekleed, en gesjoemel is er altijd, dus mek deng mang lieb mie jere, en dit zal blijven. als je naar een bank in Suriname gaat om euro´s te kopen beginnen ze met een boelshit verhaal van sus en zo en je kent het wel, boi vorig jaar was ik daar, het kon niet bij hun, mie gwe mie go na wang cambio, die gast trok een la open, boi soso euro, boeng foeroe, hij vroeg hoeveel
  wil je kopen,ik dacht nou ja, en de deal was beklonken!!!!


  Maak melding

 10. Er moet een leider komen die de banden tussen Surinamers waar ook ter wereld verstevigd!! En geen verdeling brengt met kreten als staatsvijanden en red1musus.
  Als we dat voor elkaar krijgen dat gaat Suriname draaien.


  Maak melding

 11. Mijn opmerking dat SuriNeds gierig zijn was een understatement… zie de smiley achter de opmerking en het accent op “giiiiiiiierig”.

  Helaas komt dat niet goed over hier… maar ik bedoel dus te zeggen dat SuriNeds alles behalve gierig zijn…

  Gemiddeld is het 900 euro per SuriNed, maar als er 5 niets geven (gelijk heb je…) dan is er dus zeker één die 5 x 900 = 4500 euro per jaar overmaakt.

  Hopelijk is mijn mening nu wat rechtgezet 🙂 (heb je hem weer!).


  Maak melding

 12. Euro 300.000.000 per jaar of wel $ 375.000.000 is 15% van het bruto nationaal product en dat is exclusief de dozen etc.
  De Surineds brengen meer in de Surinaamse economie dan de formele goudindustrie of staatsolie


  Maak melding

 13. In plaats van geld wil ik dat mijn families/vrienden gereedschappen naar SU sturen waarmee ik bv mijn stuk land kan bewerken, Ik bedoel niet een tjapoe, houwer of een schep hoor..want hiermee kan ik niet werken, is te forcerend baya. Begrijp me niet verkeerd, mie wang wroko..

  Ik wil bv een NIEUWE tractor met fulltank, oja doe ook 2 paar nieuwe Nikes Air schoenen voor mij noh…zou leuk staan met die tractor. Ik reken op jullie allemaal, jij dus ook meneer/mevrouw GMAP.


  Maak melding

 14. @BakraBasi

  Helemaal mee eens met je.
  Dankzij onze families in Nederland zijn wij nog in staat het 1 of ander op tafel te zetten als maaltijd.
  Ik geef toe dat ook zij het niet makkelijk hebben in Nederland,immers zij moeten ook hard werken om ons te kunnen steunen.


  Maak melding

 15. @Wiep-Ding.
  Je hebt teveel dahl gegeten, hè?Waar staat dat ik ooit gezegd heb dat de Surinamers in Nederland(ik heb een hekel aan het woord “Surined”) niets bijdragen aan hun vaderland?
  Zelfs een blinde en een dove kunnen dat toch zien en horen?HOE KOM JE AAN DIE WIJSHEID dat ik dat gezegd heb?


  Maak melding

 16. Van mij krijgen ze niets meer Roy,ze hebben een grote smoel en zelf gestemd op die moordenaar die mooi weer speeld met hun belaGsging centen.
  sommige surinamers zijn ondankbaar,als je in suriname ben moet jij opdraaien voor de kosten, en als ze in nederland met vakantie zijn precies het zelfde.


  Maak melding

 17. @GMAP
  Niet een ieder over een kam scheren.Er zijn zeer dankbare en erkentelijke Surinamers die het geld echt nodig hebben.De meesten met die door jou bedoelde grote bek wonen hier in Nederland (Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht)en stoken.
  En ik kan het weten (geheim)!
  De meeste Surinamers reageren via een internetcafé, de computer het werk en in heel enkele gevallen via hun mobieltje of thuis!
  Soms kan je het ook aan de tijd van de plaatsing van de reactie zien.


  Maak melding

 18. @ Ray > SU heeft voldoende water die nooit opgeraakt gaat worden.
  Waar waren jullie 10 jaren lang tijdens NF, een periode lang dat alla dol kwik werd gebruikt, maar deze God Bouta de Bevrijder en de heilige Pres gaat dat zeker ordenen en ook in deze Regeer periode en daarmee is hij ook bezig. Hij zal de SU naar de Hemel brengen.
  SU draait niet op donaties en bedel gelden, maar die mensen die dat doneren weten precies dat ze 100% voordelen zullen halen en daarom gaan ze normaal door.
  Zolang SU weten dat hun grootste plicht is om te werken gaan ze nooit bedelen en pinaren.
  Ik wens niet dat het tegen over gestelde wordt dat SU de SuriNL zal steunen, dus alles is mogelijk.


  Maak melding

 19. @ Roy en GMAP, sterker nog! ik ben zelf bestolen, nadat ik alles voor hen gedaan had!! Dat waren echt roofdieren!! Een waar gebeurd verhaal van een neefje wier naar SU was gegaan voor zijn opa:

  Opa zou 75 jaar worden, kleinzoon en zijn moeder had 75 jarig feestje gegeven voor opa en pa op eigen kosten op een zaterdag.

  Zondag na de uitbundigefeest, zag kleinzoon in de tuin twee Sinaasappelbomen vol met rijpe vruchten. Opa vroeg aan hem of hij wilde eten. Kleinzoon van 20 zei jawel opa!
  Opa zei”pluk dan” zo had kleinzoon 2 sinaasappels opgegeten.

  In de middaguren toen de kleinzoon terug kwam, lagen de twee bomen plat op de grond!! Opa had met een bijl de twee bomen omgehakt en zei” kijk daar komen de stelletje Nederlanders weer voor de Vruchten!! Ze hebben al mijn sinaasappels opgevreten.

  Niet te geloven maar wel waar!! true story!! Kleinkind had tranen en zei tegen de moeder en anderen dat hij nooit maar dan nooit naar SU gaat.

  Ik begrijp dat niet een ierder zo is, maar de trauma die hij over heeft gehouden en ook wel hekel aan hen!!


  Maak melding

 20. @ Radjkoemar Rajaram tijdens de waterramp in 1958 liep mensen langs elke deur van SU om een stuiver op te halen voor de nederlanders! vergeet dat niet en nu de Nerderlanders en omgekeerd elkaar helpen, is toch een goede zaak!


  Maak melding

 21. @Wiep-Ding
  Ik hoor vaak Surinamers dit verhaal vertellen.Dat is zeker waar!Maar hoe groot was dat bedrag???Ik zou de grootte van het bedrag graag willen weten!


  Maak melding

 22. Oooooooh ja overlopers stuurt geld naar su voor fam.lachertje
  50eurie….als ze dat doen huilen ze de hele jaar door.
  want ze hebben niets om te makken…voedselbank wang kan yep baija….
  I LOVE SU
  woon en werk.echte sranang mang………


  Maak melding

 23. R!@o: Werken? Noem je dat werken? Dat zootje aan de Waterkant tegenover de Centrale Markt, b.v.? Een schande voor het land vind ik het! Ik vind dat geld sturen naar Su de bedelcultuur alleen nog maar in stand houdt! Het is om je kapot te ergeren als je ziet wat er op dit moment allemaal in de stad gebeurt. De bedelcultuur is de laatste 2 jaar alleen maar erger geworden. En als ze het niet goedschiks kunnen pakken, dan maar kwaadschiks.


  Maak melding

 24. @ Medusa bij mij gaat het niet om de hoogte van het bedrag, maar om de principe, eerlijkheid, de relatie wat tussen ons was. Achteraf gezien was het een comedie anderzijds!! en een Dolk naast zich.

  Ju sabi?? Ati e priti!!!! Terwijl ju lobi ding sma!!


  Maak melding

 25. @ Medusa als je bedoeld over het waterramp verhaal in 1958, dan kan ik jou helaas niet de juiste antwoord geven. excuses hiervoor!!


  Maak melding

 26. @ blaka bakra
  die . de bedelcultuur zijn allemaal mislukkelingen
  worden ook binnenkort opgeruim maak je niet druk daar over…time will tell
  I love su
  woon en werk


  Maak melding

 27. @ Surinam patriot dan weet je ook nog, dat wij onze handen, de 10 vingers/nagels moesten laten zien of ze goed schoon en netjes waren, ander Liniaal tikken op je klauwen accepteren en gedwongen nog erbij!!


  Maak melding

 28. @ surinam patriot : ai zwar bolletjes dat na wroko?
  liever dat dan bedelen want joe e go na voedsel bank go begie ben je een su of ben je red cap beide zeker…..
  i love su
  woon en werk


  Maak melding

 29. #R!@0 Dat zij hele jaar huilen en naar de voedselbank gaan, hebben zij toch een schone hart voor zijn families.
  Ze denken al hoe dan ook, het zijn mijn naasten!! Zij denken niet aan die 50 Euries welke jij noemt!! Zij doen tenminste wat!

  Wat doe jij???


  Maak melding

 30. @ Labaria
  maak je niet druk als jij ooit naar su komt moet je langs mij om je paspoort te kontroleren en toegang geven naar jouw bestemming als ik zin heb……dussssssssss weest lief voor jouw fam. in su..mie boy….
  i love su woon en werk………


  Maak melding

 31. @R!@O mi na trobi nanga voedselbank als ik 100 euro heb dan is 50 euro voor mij en 50 euro voor mijn zus in Su fu a boy fing kan abi wan bun skoro opleiding.Hij is de toekomst!!


  Maak melding

 32. hahahah ik moet weer hardt lachen hier ik lees anderen hier schrijven ze krijgen niets meer van wie ?
  maak mij wijs dat jullie geld voor mensen in suriname stuurt ik denk voor jou famieli maar niet voor menesen die jij niet kent dus doen jullie niet als of jullie fienanciele kraan zijn hahahah wat een hoogmoed he surined geld sturen naar su voor je fam maar niet voor su ,,,dinkie,,


  Maak melding

 33. mensen hier lopen met het iedee rond dat zij de surinamse economie op pijl houden hahahaha we sturen geen geld meer voor tante zodat de suriname in een crisis beland nu pas zie ik wat voor surinamers hier bezig zijn dromer comic demente opa,s


  Maak melding

 34. #R!@0 jou soort is en vloek op SU’s bodem! Vandaar dat het met jou soorten het land naar de klote gaat! Hoezo mij toelaten als jij zin in hebt??!! Ben jij die hufter daar op zanderij? Laat je baas niet horen jochie anders ben ik die jou laat ontslaan!! Niet zo pochen!!!Ju Jaffer!!


  Maak melding

 35. (@R!@0): Let nog even op de kernwaarden.
  Omgangsvormen in je dienstbetrekking.

  Transparantie, Integriteit en ethiek.
  Klantgericht- en klantvriendelijkheid alsmede Dienstbaar en werkzaam.

  Een IP kan heel snel worden achterhaald en dan wordt je ook met jou eigen verhaal geconfronteerd.


  Maak melding

 36. ho ho ho .surinamers poepen in hun broek in holland vergis je niet .sommigen hebben het in nederland moeilijker dan in suriname .de rollen worden ongedraait in de toekomst denk ik .hoele surinamers moeten het niet hebben van de voetsel banken in holland of denken de mensen in suri dat de surined het beter hebben vergeet het maar .deurwaarders die aan de deur kloppen ,hoevele mensen worden niet uit huis gezet wegens betalings achterstand in de huur of gas .zie het zelf op het nieuws ,alles wijzen ze in su mensen .geen enkele surined moet denken dat ze het geweldig hebben in nederland en dat die surinamer het slecht heeft ,wie het slecht wil hebben in su wil dat zelf .als je niet lui bent en bereidt ben te werken ga je eten en drinken .en dat is mijn trots en daar loop ik mee te pronken ja .zolang ik de handen uit de mouwen steek heb ik grootspraak .luxe is er zat in su niet alleen in holland .luxe heb ik niet maar ben gelukkig .in suriname hebben sommige oudtjes het moeilijk anderen omdat de vader er niet is .maar mensen in holland moeten niet gaan realiseren ,niet doen als of er alleen maar armen en hulpbehoefenden in suriname zijn .no broko joe kondre zakka .zeg zoals het is .in nederland als rijk land heb je zoveel bejaarden die het zeer moeilijk hebben ,je hebt zoveel voetsel banken ,en nog voor een rijk land .suriname is een onder ontwikkelt land die nog een lange weg heeft te gaan .maar suriname is geen india ,pakistan , indonesie ,haitie waar je op de televisie ziet waar mensen bij bosjes op de vuilnisbelten leeft .de mensen die in su op de vuilnis belt zijn ,zijn gewoon zwervers die jong zijn kunnen werken maar kiezen voor die weg .lisie voevoeroe dat zijn vele van mijn creoolse broeders .ik durf het bij naam te noemen zo is het .hoeveel andere bevolkings gropen heb je die wel wat doen om aan die doekoe te komen .niet is perfect geen enkel volk maar in su zijn het meer de creolen die inbraak plegen mensen beroven .als het nou een bosland creool is of een stads creool het is en blijft mijn broeder die dat doet .go roko men .ze verpesten het voor de creool die deze praktijken verafschuwd .men moet niet gaan roepen er is geen werk .kijhard optreden tegen die gasten .kijk op de hoeken van de straten ,kijk bij de vcb wie daar staat te niksen ,het spijt me echt dat te moeten zeggen maar het is de realiteit en dat moet gezegt worden .ik kam niet al mijn broeders overeen maar het zij zo .


  Maak melding

 37. =Ik zou zeggen draai de geld kraan dicht, dan zullen wij in Suriname zien wie de echte armen zijn. Ook zullen wij zien hoe de President met zijn handen in het haren zult zitten, dit omdat dan de echte problemen zullen beginnen.

  =Zolang er geld naar Suriname gaat, merkt men echt niet hoe slecht het gaat in het land.

  =Met eigen ogen zie ik hoe men boven hun vermogen leeft op kosten van geld dat gestuurd wordt uit Europa.


  Maak melding

 38. @pero je schrijft::::::ho ho ho .surinamers poepen in hun broek in holland vergis je niet .sommigen hebben het in nederland moeilijker dan in suriname .de rollen worden ongedraait in de toekomst denk ik .

  =Ik denk dat als alle surinamers wakker worden geschudt, zullen velen in suriname gaan bedelen. Omdat ik uit ervaring weet dat wanneer dat geld naar Suriname gaat men beter en groot leeft dan zou moeten.
  =Ook hebben velen Surinamers problemen als hun mensen op vakentie zijn. vb.

  – Ik moet mijn huur, water of licht betalen, kun je mij niet helpen???

  -Ik moet de school of een lening nog af betalen, kun je mij niet helpen???

  =Onder tussen klopt het verhaal helemaal niet. Dit terwijl de families in het buitenland zich kapot werken om dat geld te delen en op te sturen naar de families in Suriname.


  Maak melding

 39. ik stuur elke maand 100euro naar su een zus geen kinderen heeft mijn zus maar het ergste is ze gaat haar geld uitgeven aan andere daarom heb ik het gehalveerd want ik werk niet voor vreemdelingen maar voor mijn zus heb ik gelijk dankje


  Maak melding

 40. was vergeten bij te zeggen e kan niet werken en ze krijg ook maandelijks een bedragje van de regering in su 185srd dus ze kan goed rondkomen maar ik vind het erg als ik van famleden hoort dat ze niks heeft ik ben geen melkkoe want ze zeggen bel je fam ze werken en ze helpen wel terwijl mijn eigen fam en vreemden gulzig zijn en haar leeg plukken daarom krijg ze van mijn maar 50euro libi sma sari tori


  Maak melding

 41. ira welk geld kraan ,ik krijg geen geld ,mijn familie krijgt geen geld en ik ken anderen die ook geen geld krijgen .wel krijgt men een keertje een pakket en wij sturen ook wel eens een pakket naar nederland voor famillie .vergis je niet ,er zijn vele surinamers die misbruik maken van de surined laat mij jullie dat vertellen .ik blijf erbij dat je heel veel surinamers hebt die het vele malen beter hebben dan de surinederlanders .ga mij niet vertellen dat het koek en ei is in nederland .denk niet dat dingen kunnen worden gewist de wereld is klein geworden mie mang .
  sommigen in nederland zijn zelfs zielig ,als je naar ze kijkt hoe ze leven en hoe ze het hadden in su ,suriname is geen suriname van 20 jaar geleden tijden veranderen gelukkig .men denkt ook nog steeds in europa dat ze in brazilie velen van de vuilnisbelten eet zoals vroeger ,je het gebertook in su heb je armen maar gaan wij niet een beetje overdrijven alsof het in holland zo goed gaat met al die voetsel banken die armoe en die crissis en waarvan de gevolgen volgend jaar niet te overzien zal zijn met die bezuinigingen van rutte ,24 miljard ,bij wie gaat hij het halen als het daar maar wil hebben ira .het volk uit knijpen ja .


  Maak melding

 42. @ R!@0:

  Op Zanderij heeft een MP vlak voor mij een Chinees die teveel geld bij zich had onder druk gezet. Daarna mocht hij het geld zogenaamd tellen. Bij het tellen werd het laatste 100 dollar biljet met twee vingers van één hand omgevouwen en razendsnel in zijn eigen zak gestopt. Zo snel dat dit alleen kan als de bewegingen zijn geoefend, oftewel: DAT GEBEURT VAKER!

  Wat de MP-er niet weet is dat ik alles heb gefilmd met mijn telefoon. Hij zag wel dat ik gezien had wat hij deed (en hij leek zich geen moment te schamen), maar hij zag niet dat ik ook filmde. Ik heb de naam van de MP-er ook nog opgeschreven en was eigenlijk van plan om dit op youtube te zetten met naam en toenaam. Ik keek om me heen en wilde schreeuwen dat de man corrupt was, maar ik durfde niet. Misschien is het een gezamenlijke actie en wordt de buit aan het eind van de avond verdeeld, of wordt ik vastgezet en mis ik mijn vlucht, of ben ik de schijt als ik terugkom.

  Dus bij vertrek en aankomst moet ik langs jou?

  Die hele bende op Zanderij is zo corrupt als maar wezen kan.

  Ik heb al meegemaakt dat ex-parlementslid Ro Waarde (toen nog bij de NPS) werd ingeschakeld om iemand op het vliegtuig te krijgen ten koste van anderen die wel op tijd betaald hadden.

  Ik heb ook meegemaakt dat Somo (bek en nek, ja) naar binnenliep om mensen langs te krijgen met bepaalde spullen. Een securityguard die hem probeerde tegen te houden kreeg een vernietigende blik. de arme man boog het hoofd als een bange hond en liet Somo alsnog langsgaan.

  Het is één grote corrupte boevenbende daar, die op allerlei manieren zakenlui, toeristen en landgenoten uitbuiten. Ik heb gevallen gezien van toeristen die bijvoorbeeld 2 kilo te veel hebben aan bagage hadden. Ze worden er op gewezen, maar mogen toch door. Eenmaal binnen moesten ze alsnog betalen, maar dat kon niet meer omdat je voorbij de kassa bent. Mensen van de SLM laten je dan voor “half geld” – natuurlijk in valuta – alsnog door. Als je dat niet doet worden je spullen afgepakt tot het juiste gewicht. Je snapt wel wat ze ermee doen.


  Maak melding

 43. @pero, ik denk dat als je en slecht leven in nederland hebt, heb je deze aan je zelfs te danken:::

  = een ieder heeft recht op een uitkering
  =Velen die onder het minimum zitten hoeven bijna niets te betalen, omdat deze het van de belastingdienst terug ontvangen.

  =Ik denk dat velen de regels aan hun laarzen lappen en maar groot leven zoals ze deze gewend waren in Suriname.
  = Vergeet niet hoe gemakkelijk het is om kleren en allerlei spullen te bestellen uit boeken, en deze niet meer kunnen betalen.

  =Dus als je niet met geld weet om te gaan waar ook ter wereld zul je in grote problemen komen.


  Maak melding

 44. Woensdag 11 juli 2012 om 12:44 uur, door midete

  @midete; wat ben je van een lamzak en bange sheiterd.Toon een beetje lef in je leven man !!Laat ons zien.Ben zo een bange rik ……PFFFFFF?????

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid!!!)


  Maak melding

 45. @ pero:

  Het is voeDselbank.

  Wie het in Nederland slecht heeft, zou het in Suriname NOG SLECHTER hebben. Neem dat van mij aan.

  Die bezuinigingen zijn misschien 24 miljard, maar ze zijn maar een schijntje van de begroting daar. Die 24 miljard is in Suriname misschien 60 keer de begroting (ja ik overdrijf een beetje)

  Veel mensen die naar de voedselbanken gaan in Nederland zijn nog altijd beter gekleed dan in Suriname, hebben een dure telefoon, zelfs een auto …… . Hun kinderen gaan nog steeds voor een week op vakantie met de school, vaak zelfs naar Barcelona, Istanboel, Berlijn, Madrid, Rome, ….. . Wanneer ben jij voor een dag met je school naar St Laurent geweest?

  Armoede in Suriname en Nederland is niet hetzelfde.

  Ga naar Nederland voor drie maanden en ondervindt het zelf.


  Maak melding

 46. @lalbahadoer:

  Als ik zes leden van de militaire politie brodeloos maak ……. . jere no. Bij deze kerels gelden andere normen. Ik wil niet eindigen als Blakka Glenn en Marlon achter Paranam.


  Maak melding

 47. @ pero
  Alles met een * is mijn antwoord op jouw oliedomme racistische opmerkingen.

  Jij schrijft op Woensdag 11 juli 2012 om 11:30 uur,
  ho ho ho .surinamers poepen in hun broek in holland vergis je niet .
  *Je liegt!!!!
  Aan jouw geklets kan ik duidelijk zien welke Surinamers jij kent.

  sommigen hebben het in nederland moeilijker dan in suriname .
  *Hoe weet je dat?Heb je dat onderzocht?

  de rollen worden ongedraait in de toekomst denk ik .
  *Ezels denken ook!Dat hoop je gezien de haat tegen de Surinamers in Nederland.

  Hoevele surinamers moeten het niet hebben van de voetsel banken in holland of denken de mensen in suri dat de surined het beter hebben vergeet het maar .
  *Wat is er nou verkeerd aan voedsel banken?
  Dit voedsel zou,anders doorgedraaid(weggegooid of vernietigd) worden.In Suriname moet je nog bij de Chinees voedsel kopen waarvan de houdbaarheidsdatum ver overschreden is.Is dat wel goed dan?

  deurwaarders die aan de deur kloppen ,hoevele mensen worden niet uit huis gezet wegens betalings achterstand in de huur of gas .
  *Je liegt.(dit komt sporadisch voor).
  Noem 10 gevallen die je kent.Alsof dit niet in Suriname gebeurt.Ken je Sony Point nog?
  Kijk maar naar “In de branding” van radio Apintie, dan lul je anders.

  zie het zelf op het nieuws ,alles wijzen ze in su mensen .geen enkele surined moet denken dat ze het geweldig hebben in nederland en dat die surinamer het slecht heeft ,wie het slecht wil hebben in su wil dat zelf .
  *Ook hier lul je weer.Wij zien ook alles over Suriname bij “In de branding” en dat gaat ook niet goed.Ik heb wel toestanden gezien van ‘Asiana’ waar de honden geen brood van lusten.
  Wat heb jij hierop te brullen?

  als je niet lui bent en bereidt ben te werken ga je eten en drinken .en dat is mijn trots en daar loop ik mee te pronken ja .zolang ik de handen uit de mouwen steek heb ik grootspraak .
  *Deze achterhaalde associale regel geldt niet voor iedereen in Nederland!
  Er zijn mensen die wel/niet kunnen/mogen werken.Die niet kunnen/mogen daar zorgt de staat dmv uitkeringen wel voor.Is dit alweer niet goed dan?

  luxe is er zat in su niet alleen in holland .luxe heb ik niet maar ben gelukkig .in suriname hebben sommige oudtjes het moeilijk anderen omdat de vader er niet is .
  *Nu gaat het licht eindelijk een beetje in jouw duistere primitieve hersenen schijnen.

  maar mensen in holland moeten niet gaan realiseren ,niet doen als of er alleen maar armen en hulpbehoefenden in suriname zijn .
  *Wie denkt dat?Alweer de mensen die jij kent?Met welke mensen ga jij om?Bah!
  Dit zegt veel over jezelf en de vrienden ,die je op na houdt!Je bent bezeten van domme nutteloze haat en jaloezie.

  no broko joe kondre zakka .zeg zoals het is .in nederland als rijk land heb je zoveel bejaarden die het zeer moeilijk hebben ,je hebt zoveel voetsel banken ,en nog voor een rijk land .
  *Nogmaals, ezel!Wat is er zo verkeerd aan voedselbanken?
  Suriname zou dat maar ook over moeten nemen,alleen zal dat daar niet gaan.ALLES,zelfs zonder waarde, wordt er in Suriname verkocht.Wat in Suriname wordt weggegooid is waardeloos;hier niet;dat kunnen velen nog gebruiken.

  suriname is een onder ontwikkelt land die nog een lange weg heeft te gaan .
  *Dat weet je en waarom vergelijk je Suriname toch met Nederland, ezel?

  maar suriname is geen india ,pakistan , indonesie ,haitie waar je op de televisie ziet waar mensen bij bosjes op de vuilnisbelten leeft .
  *Ik zal je dan even herinneren aan de restaurant houders, die junkies stuurden om het weeggegooide afgekeurde en bedorven vis en vlees van de stort plaatsen op te rapen.De junkies moesten het bedorven vlees dan weer naar de restauranthouders brengen waar het bereid en als voedsel verkocht werd.

  de mensen die in su op de vuilnis belt zijn ,zijn gewoon zwervers die jong zijn kunnen werken maar kiezen voor die weg .lisie voevoeroe dat zijn vele van mijn creoolse broeders .ik durf het bij naam te noemen zo is het .
  *Lees maar goed wat ik hierboven al heb verteld.
  Wat lul jij dan?

  hoeveel andere bevolkings gropen heb je die wel wat doen om aan die doekoe te komen .niet is perfect geen enkel volk maar in su zijn het meer de creolen die inbraak plegen mensen beroven .als het nou een bosland creool is of een stads creool het is en blijft mijn broeder die dat doet .go roko men .ze verpesten het voor de creool die deze praktijken verafschuwd .men moet niet gaan roepen er is geen werk .kijhard optreden tegen die gasten .kijk op de hoeken van de straten ,kijk bij de vcb wie daar staat te niksen ,het spijt me echt dat te moeten zeggen maar het is de realiteit en dat moet gezegt worden .ik kam niet al mijn broeders overeen maar het zij zo .

  *EN NU ALSOF HET NIET GENOEG IS, WORD JE NU SCHAAMTELOOS NOG OOK RACISTISCH!
  Het is maar goed ook dat je met dit dom bovenstaand geraas bent gestopt.Het ademt alleem maar haat,jaloezie en frustratie uit!Wat een schaamteloze Surinamer ben jij!


  Maak melding

 48. hihihihiihihhiihi medusa ik heb je op de zere plek getrapt he .in alles wat ik hier naar voren heb gebracht ga ik kort zijn .alles en dan ook alles wat ik naar voren heb gebracht klopt .geen ene woordt is gelogen .het enige is dat ik het naar voren breng , ik ben niet de enige alleen zijn velen gevoellig voor kritiek maar deze suri is niet gevoelig voor kritiek ,ik kan incaseren .wat jij allemaal daar zegt”” zegt mij genoeg .ik ga het nog eens herhalen,sommigen van mijn zwarte creoolse broeders moeten het tij keren .handen uit de mouwen ,handen uit de mouwen aanpakken werken en niet gaan beroven van andere zwarte broeders of andere bevolkings groepen ,
  medusa voel jij je op je teentjes getrapt. heb je familie die beroven daar je mij als creool voor racist uit maakt ,wie de schoen past trekke hem aan .een ding geef ik jou mee het is de realiteit ,niet meer en niet minder .verder kent suri armoe en ook asiana maar er is hoop onder deze regering bouterse .wij gaan het zelf moeten doen .blijf rustig in nederland en kijk wat komen gaat .


  Maak melding

 49. @ pero
  Ik ben op mijn teentjes getrapt,ja!Omdat ik mij erger aan die aartsdomme entiteiten die het nog steeds schaamteloos in hun kalebas halen Suriname met Nederland te vergelijken.Ik ben Surinamer, maar laat ik je een ding vertellen.Nederland is Suriname eeuwen voor(uit).Dat kan zelfs een blinde zien.Maar dat is geen schande, we zijn pas 37 jaar onafhankelijk; we moeten nog effe!Dus om die twee landen op welk gebied (wetenschappelijk, onderwijs, economisch, technisch, medisch, diplomatiek, politieke invloed, militaire kracht, sport etc. dan ook met elkaar te vergelijken vind ik een bezigheid voor met haat en jaloezie vervulde mensen die elk contact met de werkelijkheid kwijt zijn.Daar moet je heel erg achterlijk en ongeletterd voor zijn.En jij bent er een van.


  Maak melding

 50. ai boy medusa en andere redimusus die 80000km verwijdert zijn van boxel en anderen de les willen voorlezen in su .medusa je zegt dat jij je ergert ,ik erger me niet ik ben altijd nuchter ,al een teken dat je niet geschoold kan zijn .hoe wil jij dan een bijdrage leveren in su .in su ga je moeten werken hoor wil je een redelijk leven hebben .wat versta jij onder jaloers ,moet ik jaloers zijn op jou of is het omgekeert .ik zit in su jij in olland,leg uit wat versta jij onder jaloers .ik heb een huis ik werk en ik werk op het veld .ik ben 39 jaar en ben meer dan 8 keren in olland van die witte man geweest .moet ik jaloers zijn op wat ze hebben !!!! .ik zou niet in die chitt van jullie willen zijn hoor medusa.wilders vernedert jullie als buitenlander of denk je dat je nederlander bent ,je nederlander op papier meer niet medusa hihihihihihhi.ik houdt van mijn land medus laat daar geen tweifel over bestaan .ik ken nog vele surinamers die nederland verlaten en terug komen naar su ,ze hebben het gezien in nederland .hoevelen zijn hier bezig hun huis te bouwen.op wat moet men jaloers zijn ,of weet je niet wat jaloers is .je hebt het voor elkaar in nederland waar die blanke alles voor jou doet . en dit soort mensen willen in su de les komen voorlezen .ja wij zijn dom ,maar ik heb liever dat mensen als jou soort dat zeggen dan mensen met hun volle verstand .die blanken verijten mensen als jou soort onthoudt dat .jullie zijn buitenlanders niet ik .ze gaan tegen jou zeggen je moet terug jou land gaan opbouwen .geen grootspraak hebben medusa .hunnie opgebouwd jij profiteren hihihihihih.kom laat ik jou leren werken in su .en niet jij alleen al die redimusus die denken suri neer te halen en zeggen dat de mensen die op bouterse hebben gestemt dom zijn .bewust hebben wij op deze president gestemt laat dat goed door jullie dringen .je komt in een land die al is opgebouwd en probeer je suri af te kammen .je kamt je zelf af .ja ik zal het nog eens herhalen ,sommige van mijn zwarte broeders moeten aan het werk ,geen mensen gaan beroven en verminken zoals ik het weer herhaal .jij mag het als racistisch zien zo je wil mij een zorg het is op waarheid berust .
  of heb je ook rovende famillies die je het hand boven het hoofd houdt.


  Maak melding

 51. @Pero,
  Jij klets uit je nek. Jij verwij Pero dat hij niet geschoold is. Als ik jouw Nederlands bekijkt heb je ook niet lang in de schoolbanken gezeten, want jouw spelling laat te wensen over. Jouw kennende zal je zeggen het is niet mijn taal, waarom zou ik dan. Maar in de praktijk blijkt dat jij en jouw soortgenoten vaak geen enkele taal goed weten te praten en venmin weten te schrijven. Dat is het resultaat van de intellectuele verloedering van de laatste jaren. Want allemaal uit jouw generatie hebben hier last van. Je bent 8 keer in Nederland geweest, maar daarmee verschaf je nog niet de kennis van het land. Ik kan je zeggen dat heel veel Surinamers het heel goed hebben in Nederland. Ik behoor daar gelukkig tot die groep en probeer ons niet met Wilders om de oren te slaan, want in Suriname heb jij een moordenaar aan het bewind en nog heelveel anderen die het land naar de afgrond brengen. Dat jij 8 keer hier ben geweest is nog geen verdienste, want je zou net zo goed voor drugdtrnsporten kunnen zijn geweest.

  Jij pretendeert het land op te bouwen, maar dit werkwoord is op velen van jouw soort niet van toepassing en zeker niet op diegenen die hele dagen op deze site doorbrengen.


  Maak melding

 52. willem willem toch ,ik ben een jongen van de arbeiders klasse ,ik heb nergens beweert dat ik geschoolt ben willen .het enige wat ik tegen jou medusa en die redimusus kan zeggen is dat ik mijn waardigheid heb .
  deze willem medusa en andere redimusus zeggen dat mensen die op de ndp hebben gestemt dom zijn .
  jullie verloochenen je eigen afkomst ,wie is hier de domme .jullie kunnen wij goed verstaan ondanks mijn nederlands .wat hebben sommigen in holland bereikt “””hen die zeggen dat de ndpers dom zijn .als jullie zo slim zijn wat is jullie beroep .kom eerlijk voor de dag en zeg wat je in het dagelijks leven doet .
  ik heb aangegeven wat ik doe .ik ben geen intelectueel jullie wel toch .geen moer hebben jullie zeker weten .
  willem medus en de redimusus.bouterse weer president reken maar .


  Maak melding

 53. @pero
  Wat mijn beroep is??????Dat gaat jou geen ene moer aan!Ik vraag jou toch ook niet wat jou beroep is?Jij werkt op het veld, dus het kan intellectueel zeker niet zo pluis zijn in /met je bovenkamer!


  Maak melding

 54. jij een hoog begaafde en zo een reaktie!!!!!
  laat je niet kennen ,ik had jullie echt hoger ingeschat maar echt waar ,nu laten jullie je ware aard zien ,laag niveua sorry,en het zijn deze mensen die het voor het zeggen willen hebben in su hihihihihihihhi.het zijn deze redimusus die mij willen verbeteren in taal en opvoeding .neee ik ga mij niet tot willem en medusas niveua verlagen ,blijf waar je bent.ik wil jullie een ding mee geven ,bouterse wordt weer president in 2015 ,hij is en blijft de sterke man van su ,zolang die {domme} surinaamse massa op het stemt .bliojven jullie in holland wij hebben geschoolde suris nodig die mij wat kunnen leren maar willem en medusa hebben wij echt niet nodig anders worden wij pas dom als jullie komen .


  Maak melding

 55. Oei oei oei,wat een gezanik weer over geld overmaken ,ja idd je steunt je familie das heel goed,maar waarom moeten jullie dat hier met alle bravure kenbaar maken?
  Suriname of te wel de Surinaamse economie profiteert niet van de tonnen,want men betaald geen belasting daarover,dom van de minister van financieen.In Nederland is het zo geregeld alle
  giften die je krijgt ,moet je op je belastingaangifte invullen en daarover zal men zeker belasting moeten afdragen.In Suriname gaat dat niet zo,maw de enige die er baat bij hebben zijn je familie en niet de Surinaamse economie.Ik vraag me af als de Surneds de enige zijn die de recessie niet in hun beurs voelen,want iedereen hiero klaagt steen en been,de zorgverzekering,huur,gas en electra enz.enz. gaan omhoog de lonen zijn bevroren of worden dat na de derde dinsdag in september,dus hoe is het mogelijk dat de Surned zoveelllllllllll geld overmaken.Er is maar 1 conclussie en dat is :meer dan de helft is crimineelgeld( drugs).
  Ben benieuwd wat er zal gebeuren als de fiod gaat dieken bij western union of andere gambios hier in Ned.


  Maak melding

 56. Wat een bek vechterij hier op de site; hebben jullie niks beters te doen, ik heb een kleine houwer gewoon in mijn koffer meegenomen, en als jullie niet ophouden met elkaar en over uit te schelden ga ik jullie kappen met die houwer….


  Maak melding

 57. Woensdag 11 juli 2012 om 12:52 uur, door R.Lalbhadoer
  @midete; wat ben je van een lamzak en bange sheiterd.Toon een beetje lef in je leven man !!Laat ons zien.Ben zo een bange rik ……PFFFFFF?????

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid!!!)

  @@@@Lalbhadoer je bent een echte lafaard! Midete laten uitvechten met alle risico van dien en jij staan kijken als een smiecht!! lager kan het niet!!! geen pffff maar oefffffff!!!! tegen jou!

  VEEL WIJSHEID!!!


  Maak melding

 58. @booster: Rustig man/vrouw. Je gaat niemand op het forum kappen met je (kleine) houwer.
  Hou het hoofd koel en laat je niet gek maken.
  Maar je hebt me wel even aan het lachen gekregen.

  Kijken jullie even naar een uitzending van vandaag via
  NOS-NTR (Nieuwsuur-uitzendinggemist.nl) 11/07/2012.
  En let expliciet op het onderdeel over Spanje en Marokko.
  Dit moeten de (forummers) echt zien.


  Maak melding

 59. Men heeft een hoge intelligentie niveau en men heeft een ” BAKRA ” staat gelijk als ” dorst lessen met pekel water ” !!!
  Surinaamse Patriot Pero , ook wij in Olland staan achter jou !!!
  Stre de’f stre
  Wi no sa frede
  Sranan sa wini !!!

  Aan de mede forum gebruikers;
  Historische documenten staan mooi uitgebeeld op VK.NL
  Bezoeken dus !!!
  Henk de MOL , waar ben je ???

  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 60. medusa mijn president en de president van het surinaamse volk hebben weer gescoort op het internationale vlak ,en daar kiezen we voor .
  de [domme] ndp kiezers hebben gekozen en wij gaan naar 2015 ,hij gaat weer regerendie bouterse, en jullie medusa en andere redimusus oppositie en jou olland zullen jaloers opkijken .het is jou land medusa maakt niets uit wie regeert maar ja ,als mensen als jou soort nooit wat hebben opgebouwd of niet weten wat opbouw van een land is kun je niet kwalijk nemen .ze weten niet beter ze denken dat het vanzelf komt zoals olland voor ze zorgt met alle vernederingen die ze moeten aksepteren .
  ze hebben geen enkele trots koos medusa en zo heb je nog meer van dit soort figuren .


  Maak melding

 61. Hallo Sempa : “Henk de MOL , waar ben je ???”

  Je blijft maar hysterisch gillen op dit forum om “dossiers Suriname”

  Als jou president niet te laf is om op de rechtbank te verschijnen, zijn verantwoordelijkheid te nemen en de waarheid te vertellen dan pas “RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ” zoals jij loop te gillen.

  Er is maar één man verantwoordelijk voor het beestachtig afslachten van Suriname elite zonder enige vorm van proces en dat is jou ‘Meester Bouterse’. En daar doen 10.000 dossiers Suriname niets aan af.


  Maak melding

 62. henk de MOL ,
  Waarom moeten jullie dan zonodig een speciale wet in elkaar timmeren , enkel maar om de verlenging voor het verborgen houden van de bewuste dossier Suriname in de Haagse Staats-Kluizen te doen rechtvaardigen ???
  Wat zit hier achter ???
  Benne benieuwd !!!
  henk de MOL , bezoek VK.NL
  Helden daden van de Ollanders , moraalridders bevrijders ( hahahahahaha , shame on you !!!)
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIER SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 63. henk de MOL ,
  Landverraders verdienen niet anders dan een afgevuurde kogel uit de loop van het geweer van een SURINAAMSE PATRIOT !!!
  Tevens is dit de standaard gehandhaafde internationale norm !!!

  Het plannen en doen plegen van staatsgrepen in een bevriende (???) staatkundig onafhankelijke land betekenen ;
  – Schendingen van Internationale Verdragen
  – Schendingen Internationale Rechts-Orde
  – Het plegen van Internationale Staats- Terrorisme
  – Schendingen van de rechten van de individuele surinaamse mens
  -Schendingen van de Nationale Rechts-Orde van de Republiek Suriname
  En henk de MOL , er is nog veel meer !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIER SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 64. Surneds moeten een keer ophouden zich beter voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn.
  Zij die geld sturen naar familie denken dat ze de gehele Surinaamse bevolking helpen,niets is minder waar,want hun familie betalen geen belsting daarover.Ik hoorde tijdens mijn vakantie in Suriname bij een gambio dit vertellen:Boi mi brada boh sini wan baarkie gimmie, a mang no sini na tweede lesie mi kong dja keba,dit werd verteld door een gozer van tenminste 30 jaar,een potente vent zo te zien,verder vertelde hij:alla moeng mi kisie wan baarki mi no sabi sang pesa nanga a mang altijd a moni deh op tijd.Zijn gespreksparter ,die netjes gekleed was,een kantoorklerk denk ik,vroeg hem ie neh roko dang,hij antwoordde teh mi abi zin mie eh jepiue wan snesie,pffffffff .Mensen zeg nou zelf wordt deze luibak geholpen??Door zijn broer die misschien keihard werkt hiero en zijn vaste lasten moet betalen eind van de maand?Ik zeg keihard NEEN,want hij wordt enkel geholpen door lui te blijven.
  Als men een oude moeder,oma etc.zou ondersteunen door elke maand wat centjes op te sturen ok,maar geld sturen voor jonge potentiele familie die best kunnen gaan werken ,vind ik erg heel erg,want Nederland is geen land van melk en honing meer ook al werk je keihard,moet je wel op de kleintjes letten ,want het zijn barre tijden nu.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.