Keti Koti Angisa ter nagedachtenis van Elfriede Baarn-Dijksteel

14

“Haar gedachtegoed moet blijven voortleven. Mensen mogen inzien dat cultuur leeft! Je mag ermee experimenteren om je gevoelens uit te drukken en je zelfverzekerd te voelen.” Dit is volgens Jennifer Baarn de reden waarom de familie ter nagedachtenis van haar moeder en oud-voorzitter van de organisatie NAKS, wijlen Elfriede Baarn-Dijksteel(foto), op 1 juli aanstaande een speciaal ontworpen hoofddoek en schouderdoek lanceert.

De onthullingceremonie vindt plaats op 1 juli tijdens de traditionele Keti Koti Tak’ tangi van NAKS, in Fort Zeelandia. De ‘Mis’ Elfriede’ hoofddoek en de ‘Nengre Oso Bangi’ schouderdoek werden reeds vorig jaar, bij de onthulling van Elfriede’s grafmonument, als persoonlijk aandenken geschonken aan naaste familieleden. Kleding was voor Elfriede een belangrijke manier om haar cultuur uit te dragen.

Het ontwerp van de ‘Mis’ Elfriede’ hoofddoek is gebaseerd op een odo van Elfriede Baarn-Dijksteel die trouwens ook op haar grafmonument gegraveerd staat: ‘Mi Mis’ Elfriede na leki frudu, mi e go, mi e kon, noti no e kibri gi mi’. Volgens de familie geeft de odo op een prachtige manier de rol van een bigisma weer, zoals Friede die ook heeft uitgedragen: “Aanwezig, maar vaak ook op de achtergrond, observerend, maar vooral sturend”.

De ‘Mis’ Elfriede’ hoofddoek is ontworpen door de bekende koto- en angisaontwerpster Georgine Breeveld ( Fotografie: Harvey Lisse).

Bekijk ook:

14 REACTIES

 1. Wie weet waar ik een hoofddoekje ken bestellen:
  “Talk to the hand”, of ‘let them talk’ of zo iets.
  ‘Mie ede’ mag ook.

  Hard nodig als ik mezelf op WKN begeef.
  Grimmiger met de dag!


  Maak melding

 2. Elk mens is speciaal,en iets speciaals ontwerpen is speciaal voor de herrinnering.

  WAN SWITIE KETI KOTI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 3. Ik vind het leuk, maar er is nog heel veel te doen als het gaat om de eenheid. lees maar een stukje info:

  =Rudi Bottse, die leiding geeft aan de overkoepelende organisatie van samenwerkende stichtingen voor Surinamers van Afrikaanse afkomst, is fel gekant tegen het indienen van een dergelijke claim bij de Nederlandse regering. Het leed dat onze tot slaaf gemaakte voorouders hebben ondergaan kan volgens hem nooit in geld worden uitgedrukt en het voorstel voor herstelbetalingen bestempelt hij als theoretisch geklets. Hij wil wel, dat Nederland meewerkt aan projecten, die de ontwikkeling van de doelgroep op gang brengen. Bottse erkende vandaag op de staatstelevisie, dat er nog altijd geen eenheid is onder de Afro-Surinaamse organisaties.


  Maak melding

 4. Volgens mij ging dit over de verdiensten van 1 vrouw…dat geblaat van die mannen zoals Bottse die nooit iets hebben gedaan is alleen maar misleidend

  Ach ja, Bottse heeft geen verstand van wat bedoeld word met “herstelbetalingen”. Elke leek denkt meteen aan geld, maar het kan van alles en nog wat betekenen, ook zijn geliefde projecten.

  Verder heeft Bottse ook geen verstand van juridische zaken. De doden van Moiwana zijn ook niet af te kopen, maar een orgaan kan wel bepalen hoe een “dader” met een eventuele vergoeding moet omgaan.

  Tenslotte is het diezelfde Bottse die zeker een tweetal organisaties (bijna) failliet heeft doen gaan door zijn lange vingers en mismanagement

  Een eenmansfractie oprichten en jezelf overkoepelend noemen is nog geen overkoepeling. Vandaar dat andere organisaties weinig van die man moeten hebben. Het is tot nu toe onduidelijk wat die hele Bottse ooit voor zwarte Surinamers heeft gedaan.

  Tenslotte is eenheid een farce, leeg theoretisch gekletst. Maarten Luther King heeft nooit “eenheid” bewerkstelligd, Gandhi en Mandela evenmin. Wat ze wel in staat waren te doen was voldoende kritieke massa creëren om iets tot stand te brengen.
  Nogmaals…wat voor substantieels heeft Bottse ooit voor Suriname gedaan?


  Maak melding

 5. als alle blakamangs/oema net zoveel kracht moeite hadden gedaan in het dagelijks leven,dan zou su. vandaag de dag een heel mooi paradijs zijn..
  zonder crimies,maar welvarend..

  helaas is het niet anders we zijn blijven steken in de jaren 1863 zonder enig visie belijd de komende 100 jaar zal het niet anders zijn..


  Maak melding

 6. @marcel

  Kun jij mij een paradijslijk welvarend land opnoemen zonder criminaliteit? Kijk beste knul: sommigen zijn blijven steken in de ‘heldendaden’ van Piet Hein en hebben het roven en stelen nooit opgegeven. Dat is hetgeen waartegen gestreden moet worden. Doen we dat niet dan wordt de aarde heel kapitalistisch nog meer geplunderd en blijft er voor je kids helemaal niets over. De komende honderd jaar is er dus heel veel werk aan de winkel. De kapitalistisch westers-zionistische visie die roofbouw op onze aarde aanmoedigd zal onmiddellijk gestopt moeten worden. Geen keti koti herdenking zal daar wat aan kunnen doen en zeker geen zwakzinnig gemekker van jou. Maak je druk over de toekomst van onze planeet in plaats van je frustraties te botvieren op een zwarte vrouw met initiatief. En moch het je niet bevallen, reis dan af naar India en vertel ze daar hoe ze de mensonterende kinderarbeid eindelijk eens kunnen oplossen. Als je dan ook nog tijd over hebt kun je ze ook wat beschaving bijbrengen en ze ervan weerhouden om treinen met honderden mensen op te blazen. Je hebt 200 jaar de tijd. 300 mag ook!


  Maak melding

 7. @ Vrijdag 29 juni 2012 om 18:23 uur, door anna_z
  “Black beauty!!! Black pride!!! Black über alles!!!”

  Als een blanke dat had gezegd maar met i.p.v. het woord ‘black’, het woord ‘white’ dan zou jij de eerste zijn geweest om die persoon te beschuldigen van racisme.
  Jouw reactie getuigt van een afro-racistische mentaliteit.


  Maak melding

 8. @RAY2: Je moet ANNA_z alias de toverfee van Suriname dit alles niet te zwaar aanrekenen. Ze kan het niet helpen,de traumas uit haar slavernijverleden spelen haar in 2012 nog parten, 149 jr afschaffing slavernij en 40 jaar verblijf in Calimerostan waar het haar niet gelukt is het gevoel van ontheemd zijn opzij te zetten spelen haar nog steeds parten. De angst, onrust haat blinde woede ,daaraan kan je merken dat ze nog iets koloniaals heeft recht te zetten heeft met haar zgn voormalige onderdrukkers ( ze was er zelf niet bij).De onrust blijkt uit het feit dat ze niet meer dan 3 mnd achttereen in haar geliefde Suriname kan verblijven, ook omdat behalve haar ndp criminele vriendjes niemand haar verder lust, en dus dan vervolgens haar toevlucht zoekt in Caribisch Nederland.Ok daar heeft ze geen rust… iets met maitresses ofzo, die Yiu di korsows lusten haar rauw……ik hoop dat ik je genoeg achtergrond info heb gegeven om rekening met haar te houden. Ze heeftt warmte en liefde nodig.en vooral begrip…..


  Maak melding

 9. anna_z, wil je ons hier wijsmaken dat alleen in India kinderarbeid voorkomt.
  Begin jij maar eerst af te reizen naar Afrika waar kinderarbeid net zo welig tiert als in India en vele andere landen.
  Siera Leone staat berucht om het arbeid van kinderen in de diamantmijnen en wat dacht van je kinderarbeid op de cacaoplantages?
  En net als veel kinderen in India die kinderarbeid verrichten en nite naar school gaan, precies is het ook gesteld met de vele kinderen in Afrika die kinderarbeid uitoefenen.

  Eeuwig en altijd geven jij en degenen die op jou lijken af op India. Als je de wereld wilt verbeteren begin dan eerst de misstanden in Afrika aan te pakken, daarna mag je komen zeuren over de misstanden in India.


  Maak melding

 10. Mooi toch dat de slavernij is afgeschaft. Maar kijk wat er nu gebeurd in Sur, men wordt opnieuw geketend….aan de ketting van BAAS. Dus wie houdt wie voor de gek?????


  Maak melding

 11. Hallo Surinamers jullie moeten op Die Mark Rutte stemmen want als hij deze keer wint gaat hij Suriname tot een Paradijs maken.
  Elke Surinamer gaat in Paramaribo WW ontvangen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.