Justitie Suriname discreter over fataal politiegeweld

32

PARAMARIBO, 27 jun – De justitiële autoriteiten blijken aanmerkelijk discreter uit te komen over het fatale politieoptreden te Tout Lui Faut. Was procureur-generaal Subhas Punwasi aanvankelijk uitgesproken helder over de ‘rechtmatigheid van het toegepaste geweld’, het is nu een ruk minder. Zijn opdracht tot een onderzoek naar het doodschieten van vier verdachten, kwam niet uit de lucht vallen.

‘Twijfels in de samenleving’ blijken behoorlijk geknaagd te hebben aan de aanvankelijke overtuiging. Tijdens een persconferentie verdedigde Punwasi het politieoptreden nog. Samen met minister Edward Belfort van Justitie, stak hij de loftrompet over de misdaadbestrijding. “Dit gebeurde op basis van de op dat moment verschafte informatie. Als informatie wordt verschaft door de hoogste politieautoriteiten, wordt op die basis een voorlopige raming gemaakt”, zegt Punwasi tegenover de Ware Tijd.

Nu moet dus blijken of die informatie ook op waarheid berustte. Nabestaanden van de vier mannen hebben hun twijfels geuit over de toedracht. Volgens de politie zouden de vier zijn doodgeschoten toen ze per auto trachtten te ontsnappen. Op de televisie was er inderdaad een met kogels doorzeefde auto te zien. Opmerkelijk was wel dat de lijken op de grond verspreid lagen, dus niet in de auto. Volgens Punwasi moet het onderzoek de ware toedracht naar buiten brengen.

32 REACTIES

 1. Al dit gezeik over hoe die klojo´s zijn omgebracht wordt steeds erger, het is nu halen en trekken, en allerlei onderzoeken en weet ik veel. Heeft gaan zin, die boys gonder zoden, dus van hen geen last meer. Waren of deden ze normaal in de samenleving dan waren ze er nu nog, maar als je zo over de scheef gaat, en meedogenloos bent, ja ,dan hoor je niet thuis in deze wereld, dus opgeruimd staat in deze zaak heel netjes!!!!!!!!!


  Maak melding

 2. In scene gezet: Op de vlucht doodgeschoten!!!

  Een misplaatst gevoel van rechtvaardigheid en veiligheid maakt zich meester onder de Surinamers. Zolang men moordenaars en drugscriminelen blijft bewieroken als ‘redders des vaderland’ zal de misdaad in Suriname welig tieren. De zachte heelmeester van het Openbaar ministerie en de rechterlijke macht die HET KANKERGEZWEL van de surinaamse samenleving niet durven weg te snijden, laten inderdaad stinkende wonden bij het surinaamse volk achter.


  Maak melding

 3. Ach ja,
  de zuilen van een democratische staat staan er nog.Maar ze zijn totaal uitgehold door de luizen.De onzichtbare macht is in hun plaats gekomen en heeft intussen overal zijn tentakels inzitten.In alle uithoeken van Sur.is te voelen dat er iets anders regeert.Geen rechtvaardigheid,geen eerlijkheid en een groep die haar zakken maar vult in naam van het volk.Of met een wapen in de hand!

  Cobie.


  Maak melding

 4. Die onderzoek moet komen en Belfort moet verantwoordelijk gehouden worden en na een gedegen onderzoek ook nog gestrafd worden voor de moord op de 4 verdachten.Waarom schiet’ stoere’ Belfort,the robo cop, niet de hoofdverdachte van de december moorden pats boem neer als een hond op de vlucht?Nee dat zal hij nooit durven te doen , want die hoofdverdachte is toevallig zijn baas .


  Maak melding

 5. Ik huiver van het feit te denken dat J & P hier een gigantische blunder begaan heeft door verkeerde onschuldige mensen hier de dood zijn in gejaagd.
  Laat ons dat maar niet hopen!!!


  Maak melding

 6. Onprofessioneel, onbetrouwbaar, Ongeschikt!

  Deze Punwasi is te voorbarig geweest om publiekelijk zijn ongezouten mening te verkondigen.
  Nu moet hij publiekelijk zijn eigen braaksel inslikken.

  Never jump to quick into conclusions.

  Ondertss;
  “Kort na de roofoverval in de Maretraite Mall zijn zeker twee families ten prooi gevallen van rovers die hen op beestachtige wijze te lijf zijn gegaan.
  In het eerste geval is een gezin, bestaande uit vader, moeder en een dochter, op 21 juni door twee criminelen overrompeld in hun woning aan de Martin Luther Kingweg.
  Het gezin werd mishandeld door de criminelen. De moeder en dochter zijn zodanig op hun hoofd geslagen dat zij barstverwondingen hebben opgelopen, terwijl de vader is geëlektrocuteerd.

  In een tweede geval hebben criminelen afgelopen maandag een gezin woonachtig aan de Mariestraat, mishandeld en beroofd. De man heeft klappen moeten incasseren, terwijl de vrouw ettelijke keren met heet water werd overgoten.
  De vrouw werd met ernstige brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. Ook de man werd voor medische behandeling gebracht naar het ziekenhuis. De kinderen bleven ongedeerd.
  bron: http://suriname.nu/101/dagbladsuriname.html

  Zouden deze crimi’s minder gevaarlijk zijn?
  D8 het niet!


  Maak melding

 7. Dus omdat er misdadigers rondlopen is iedereen in Suriname vogelvrij??

  Lekkere samenleving wordt dat.
  Bij elk voormoeden word je dus gewoon neergeknald.

  Maar wel blijven herdenken dat er moordenaars door de kolonialeoverheid bij de opstand in Mariënburg zijn neergeschoten.
  Dit nadat zij de militairen met hauwers te lijf gingen en daarvoor de fabriek hadden geplunderd en de directeur hadden vermoord.

  Dat moet je n eens in Suriname flikken.
  Denk alleen maar aan de decembermoorden.
  Daar was Bouterse rechter en beul.


  Maak melding

 8. Op de televisie was er inderdaad een met kogels doorzeefde auto te zien. Opmerkelijk was wel dat de lijken op de grond verspreid lagen, dus niet in de auto.

  Doet dit scenario u niet denken aan het Fort Zeelandia? Vluchtenden burgers met kogels in het voorhoofd? Amnestie zal hier ook weer het toverwoord worden!!!


  Maak melding

 9. =Een groep is voor en een groep is tegen het optreden van de politie.
  =Pas weer hebben criminelen een gezin beroofd en kokend heet water op mevr des huizes gegooid. Als dat niet alles is is mevr. ook nog mishandeld.

  =Ik ben niet voor, maar door al dit soort gewelddadigheden zou ik zeggen, hun handen eraf afhakken en pech gehad als je op deze manier het leven moet verlaten.
  =Het volk raakt gefrustreerd van al deze moorden en overvallers.

  =Je praat anders als er niets met jou is gebeurd.


  Maak melding

 10. Punwasie, go was ie moffo!!!!!! Hoe kan zo iemand zonder meer alles geloven wat hem wordt verterld? Zo acteren zij dus ook in de rechtbank!!! Daarvoor hebben ze zo lang gestudeerd in binnen- en buitenland en nog wel op staatskosten!!!! Ik walg hiervan. Ik vraag mij dan wel af of er nog een lijk in de auto was???? Laten we hopen dat de gedoodde jongens inderdaad zware criminnelen waren, anders is het recht in Sur VER te zoeken.


  Maak melding

 11. Huh ja SHITTTTTT laten het ajb zware criminelen zijn geweest en de politie volgende keer het totaal anders oplost met levende verdachten die berecht gaan worden… ik duim keihard dat het criminelen waren want anders hebben wij echt een heel lastig probleem, en ik geef dit de schuld van de criminelen algemeen want dat zou inhouden dat de goede weer onder de slechte moesten lijden, HUH schuld 🙁


  Maak melding

 12. @ Ira: de zwaarte van de straffen kan me niet schelen. Van mij mag de doodstraf weer ingevoerd worden. We moeten wel ZEKER zijn dat ze schuldig zijn. Daar gaat het mij om.


  Maak melding

 13. @Ira
  Je hebt het helemaal verkeerd,
  Niemand is voor de criminelen en niemand praat ze goed.
  Een ieder ziet ze liever achter slot en grendel verdwijnen voor altijd.Het wordt toch verkondigd dat wij in een democratische land wonen ,en wel door de grootste crimineel hemzelve?
  Nou dan laat je wet en recht ,de rechters en de advocaten hun werk doen.Wat stoere Belfort gedaan heeft kan elke burger ook doen, als ze voorzien worden van een wapen die gedekt is en met de juiste vergunning.Zodra een crimineel je huis binnendringt hoef je dan niet speciaal op de politie te wachten maar knal je zo een indringer morsdood neer,ook al wordt je aangevallen op straat, met je wapen en de nodige vergunning die je met je meedraagt overal, schiet je ze neer.Snap je dan niet dat het niet bewezen was dat deze mannen de schuldigen waren geweest?Waarom verdienden zij ten plaatse de doodstraf terwijl de grootste crimineel bepaald of hij amnestie voorzichzelve kan bewerkstelligen ,een show te Boxel kan opzetten,vrolijk kan reizen naar de andere hulpbehoevende landen en ons lariekoek komt vertellen hoe geslaagd zijn snoepreisjes wel niet waren geweest.In een democratische land verwacht je geen executies op straat. De mannen waren niet gewapend,ze konden door een goede coordinatie tussen de gewapende mannen alsnog opgepakt kunnen worden en vervolgens een strafzaak tegen hun aanspannen , en de rechter zijn taak laten uitvoeren.Stoere Belfort heeft voor de makkelijkste uitweg gekozen namenlijk schoot on sight execution style om de bevolking te bewijzen dat hij het meent. Alleen ,hij is even gevaarlijk als de gewapende criminelen,ook hij draagt een wapen en schiet lukraak bij het minste en geringste vermoeden al.Het gebeurde lijkt meer op een vervolg episode van dec 1982 waarbij executies voltrokken worden zonder getuigen achter te laten.Belfort en zijn manschappen moeten nog gaan leren hoe de zware criminelen aan te pakken.Ze moeten de engelstalige politie serie” COPS ‘ volgen en inspiratie eruit putten.


  Maak melding

 14. Is belfor niet erger dan de zwaarste crimineel van su?
  Uitkijken met bellie,anders krijgen wij afrikaanse toestanden hier en daar zitten wij in su niet op te wachten.


  Maak melding

 15. wat wil je meer hebben,die rechters zijn niet gek hoor,weet je nog van de jaren 82,dat waren ook mensen die opkwamen,wat is met ze gebeurd,dus de rechters kiezen eiren voor hun geld.


  Maak melding

 16. Wat er gebeurt is kan absoluut niet.De politie is even crimineel als de 4 vermoorde mannen,ondertussen heb ik begrepen dat het lijk van een van de 4 vermoorde tot moes was geslagen en dat het lichaam SPOREN van echte marteling/mishandeling,geweld vertoonde en dat de families hun lijk niet door hen eigen uitgekozen lijkbewassers mochten laten wassen hier was A-Z fel optegen dan rjis bij mij de vraag: WAAROM DAN???????? Ik vraag me ook nog af waarom die hele heisa van een persconferentie met de PG,De minister J&P Belfort,wnm hfd van politie Tjin Lip Shie woordvoerder John Jones en de rest zoals de doorzeefde auto.A no K..A de na ding skotoe ede?En toen al bleek dat er iets niet klopte,want toe al spraken ze zich zelf tegen.Neen ze(de politie) moesten laten zien hoe goed en geweldig ze zijn.Welnu na dat geweldig optreden van de politie worden we nu overgoten met heetwater.We worden met stroomstokken bewerkt dank,dank dank dank je wel politie en co.Na nog een of twee van zulke optredens slapen/wonen wij met nog veel meer dievenijzer inplaats van minder in en rondom ons huis.Punwasi waarom mogen wij(het volk)niet weten wat er tussentijds aan jou is gerapporteerd?Komt ernog een onafhankelijk(vervolg)onderzoek naar het optreden van de politie?Want dit optreden lijkt echt op dat van 8 december 1982.Zullen ze dit optreden nou eens eindelijk gaan afleren Su is een RECHTSTAAT en we wonen in een rechstaat.Dus dan moet je mensen arresteren,verhoren,opsluiten en later door de rechter veroordelen zo gaat dat en niet als op 8 dec.82 de mensen oppakken en zonder enig vorm van proces doodschieten.En tot slot heb ik een vraag aan Ro KOLf waar sta je in deze?
  Laat toch je kop zien of laat je anders horen.Moeder staat er alleen voor,terwijl iedereen zijn kind wel opvoedt(ook jullie) zolang ze klein zijn willen ze nog luisteren naar hun ouders,maar als ze ouder worden gaan ze hun eigen gang.So Be a man please.En moeders /familie laat dit absoluut niet zo blauw blauw gaan jullie aub door oeng no rust zolang deze zaak niet naar tevredenheid is onderzocht. Voor derest Kraktie alla sma.
  Glenny.


  Maak melding

 17. Gaan ze dan een Waarheidscommissie benoemen? Zelf heb ik geen vertrouwen in dit onderzoek en de PG.
  Het is deze zelfde PG die zich meteen niet ontvankelijk had verklaard toen de omstreden Amnestywet werd aangenomen. Punwasi is onder druk. Het gelaste onderzoek is puur voor de vorm.


  Maak melding

 18. Het lijstje onschuldig doodgeschoten burgers wordt alleen maar langer.

  Heb je pech dan kan je in Suriname zonder enig medeleven van de burgers van Suriname door de politie worden gemarteld en doodgeschoten.

  Alleen om het feit dat de politie zijn werk niet goed doet en Suriname steeds onveiliger wordt.
  Een mooie kans voor Bouterse om weer van zijn tegenstanders af te komen.

  Sorry we dachten dat het een dief was.

  Handen eraf. Ophangen. Doodmartelen. Schiet maar neer.

  Lekker landje.
  In Zimbabwe heb je nog een kans.


  Maak melding

 19. Volgens mij was het Koning Leopold van Belgie die handje afhakken geintroduceerd heeft in donker Afrika Tedje. En niet de Zimbabwe bewoners. En wat heb je toch met Afrikanen? Kan je ook niet een keer verwijzen naar andere werelddelen of heb je zo een beperkte geografische kennis en algemene (historische) ontwikkeling.

  In elk geval, een doorzeefde wagen en 4 ongewapende doorzeefde verdachte lijken is een horror film. Ik snap niet dat welke J&P functionaris dan ook zich daarvoor op de borst klopt. Nog minder snap ik het volk dat juichend applaus geeft voor dit optreden.
  Elke criminele actie is walgelijk, maar mensen die niet berecht zijn standrechtelijk executeren is even, zoniet nog erger.


  Maak melding

 20. Het is wederom hetzelfde scenario als de zogenaamde slachtoffers die op de “vlucht” zijn doodgeschoten en later een grote leugen was.Ze waren gewoon dood geschoten. Dit keer zijn de nabestaande het slachtoffer. De criminelen zijn toch ook mensen.
  Geen loslopende dieren.
  Hetzelfde is weer gebeurd. Alles is IN Suriname een grote leugen.Het lijkt soms als er een vloek is op dit land.Ik hoop dat er ooit een totale bevrijding zal plaats vinden om dit land.Deze bekende PG laat zich gebruiken om een leugen te verzinnen om best wil.


  Maak melding

 21. Er ligt een uitdaging voor Irwin Kanhai, advocaat van onder meer Desi Bouterse.
  Zoals hij verwoorde “Elke verdachte is onschuldig voor de wet, totdat schuld bewezen is”, of geldt dat alleen voor de verdachten van de 8 december moorden.
  Ik heb overigens Kanhai niet gehoord in het standrechtelijke politie optreden.


  Maak melding

 22. Je zou net een lift hebben gehad van mensen die door de politie worden verdacht en dan worden afgemaakt door een politie kogelregen….

  Eerst schieten dan vragen stellen…….

  Lekker bezig de Surinaamse politie….


  Maak melding

 23. Als het terecht is, dan zeg ik opgeruimd staat netjes!! Dus wij hebben meer zuurstof!! Heel veel werd door deze stelletje onkruid ontnomen!!


  Maak melding

 24. waar is mensen rechten schending nu in het geval dat die boeven heet water op die vrouw hebben gegooid de politie moet meer boeven dood schieten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.