Zwakke euro vreet aan voedselexport Suriname

72

PARAMARIIBO, 8 jun – De afnemende waarde van de euro komt pijnlijk aan. Voedselexporteurs klagen steen en been. De concurrentiepositie van Surinaamse groenten en fruit wordt er alleen maar zwakker van. Voor de al kieskeurige Europeaan wordt het uitkijken naar goedkopere producten. Alleen vis doet het nog redelijk. Voorlopig.

Bij visexporten wegen de brandstofprijzen zwaarder mee. “Deze sector is pas aantrekkelijk als je breakeven of tegen winst kan opereren. De zwakke euro heeft geen effect op onze exporten, omdat ook de brandstofprijs is gedaald”, zegt visexporteur Udo Karg tegenover de Ware Tijd. Brandstof was relatief goedkoop de afgelopen tijd. Dus was er enige compensatie voor de afnemende euro. Alleen verwacht Karg wat meer klantvriendelijkheid bij luchtvaartbedrijven.

Die maken niet bepaald haast met het verlagen van tarieven. Wanneer de brandstofprijs daalt, wordt dit laat gecompenseerd. Karg denkt dat ook andere voedselexporteurs redelijk kunnen verrekenen. Maar die zien het niet bepaald meer zitten. “Door de crisis is het al een jaar moeilijk zaken doen met de Europeanen. We kunnen liever naar de Caricom en de regio kijken. Maar ook daar zijn er problemen”, zegt Wierin Bissesar van de Vereniging van Rijstexporteurs.

Bekijk ook:


72 REACTIES

 1. Dus voor de mensen die nog steeds in euforie stemming verkeren omdat Nederland in de eurocrisis zit:Kijk verder dan je neus lang is,doe niet zo dom,want alle landen zijn direct of indirect van de euro afhankelijk!
  De SRD zal het ook ongetwijfeld merken.
  Als wij uit de vuilnisbak zullen eten,zoals voorspeld door een forumlid,jullie (later)dus ook!
  Onthoud dat!


  Maak melding

 2. @ Medusa degene wier zei dat de Nederlanders uit de vuilnis gaan eten, zou in het verleden stront gaat vreten wanneer de Nederlanders geen pakketen en of €€€€ naar hen zou sturen!! Zijn ze die tijd vergeten?/ ach, ja!! dat zijn ondankbare aasgieren en krabdagoe!

  Krabdagoes en Aasgieren onthoudt dat!!! Zonder de Neds waren zij nergens en nu nog niet!!
  Vergeet ook dan niet hoeveel pakketten en €€€€ niet naar SU gaan!!


  Maak melding

 3. Productiever zijn surinamers dan komt het goed. De SRD is nou eenmaal gelinkt aan de USD en die zal waarschijnlijk alleen verder versterken, dus de SRD ook. Tenzij de overheid tot een devaluatie overgaat, alhoewel ik denk dat men via een hoger productie betere resultaten heeft.


  Maak melding

 4. Vasudaiva Kutumbakam=the whole world is one single family!!!!!!
  Bouta heeft zgn Ned niet nodig, omdat hij vergeet dat dat “zijn volk” heel veel steun heeft aan familie en vrienden in Ned.
  En laat hij niet vergeten wie de grootste afnemers zijn wit poej-rie……………….


  Maak melding

 5. Suriname heeft helaas nog steeds geen zelfbesturend vermogen. Gooi de grenzen open en alle import huichelaars dieven en moordenaars zijn met de noorderzon vertrokken.


  Maak melding

 6. @Wiep-Ding

  Denk je nu echt dat we zitten te wachten op die rommel van de Aldi en Zeeman. Wij moeten tegenwoordig onze familie in Nederland steunen. Ze hebben niets meer te makken en velen moeten nu werken voor hun uitkering. Jullie proberen steeds die fabeltjes uit het verleden levend te houden. Als straks de euro ploft kunnen wij het makkelijk redden. Ga jij soms planten in je flat drie hoog achter? Stop dat onnozel en achterhaald geblaat en zoek een baan. De euro is ten dode opgeschreven.


  Maak melding

 7. De zwakke euro is goed voor onze aandelen. Het is n.m.l. nu voordeliger om europeese aandelen te kopen.
  De export zal waarschijnlijk toenemen want de euro staat relatief laag, ook zullen er veel mensen naar landen met een Europese munt komen omdat ze daar goedkoper kunnen winkelen. Op een gegeven gaat de euromunt door de toenemende export en het toenemende toerisme, weer stijgen en zal hij weer op zijn oude niveau terugkomen. De import zal dan weer toenemen en de export zal dan afnemen.

  De zwakke euro is voor Nederland zeker niet alleen slecht nieuws: een lage euro is goed voor de export en we betalen een historisch lage rente op staatsleningen die past bij onze overproductie.‘Ons’ voordeel is daarmee misschien wel groter dan de miljarden die in Europese noodfondsen worden gestort.De eurozone als geheel heeft helemaal geen slechte handelsbalans. Er is alleen een scheve interne handelsbalans. Landen als Duitsland, Nederland en Finland hebben werk en een uitstekende exportpositie.
  Een nadeel daarvan is wel dat claims die voortkomen uit export later blijken weinig waard te zijn. Zoals in het geval van China of Japan, die zoveel dollarclaims hebben, dat wanneer ze die zouden vermarkten, deze bijna niks meer waard zijn.

  Nadelen voor Suriname zijn er genoeg. Het wordt duurder om op vakantie te gaan naar Suriname. Voor hen gaat hetzelfde op als voor de VS en Brazilië.


  Maak melding

 8. Als iedere Surinamer waar ook ter wereld voor zich zelf een visie en een missie heeft komt het goed met het land.

  Suriname moet keihard werken aan zijn imago en zelfbesturend vermogen. De ontwikkelingen op het gebied van politiek en economie wereldwijd moeten goed worden gevolgd. Op het gebied van veiligheid en integriteit moet een inhaalslag worden gemaakt. Stem VHP !!!


  Maak melding

 9. “Deze sector is pas aantrekkelijk als je breakeven of tegen winst kan opereren. ……”, zegt visexporteur Udo Karg. Welke sector niet? En niet eens tegen break-even.

  Naar Caricom exporteren? Wat? Vis, bananen, bacoven, cassave? Dan kunnen we ook zand gaan verkopen aan Sahara landen. Rundvlees, varkensvlees, kip en derivaten hebben een kans. Voor de rest hebben Jamaica, Trinidad en Barbados ons al lang ingehaald.

  Wat dat uit vuilnisbakken eten betreft: als er uit vuilnisbakken gegeten zal worden is de volgorde waarschijnlijk eerst Suriname dan Nederland. Oppassen voor een te grote bek. “Wie zich verheft, zal vernederd worden”.


  Maak melding

 10. Nou dat van ”uit vuilnisbakken eten” vind ik wel erg cru zeg, dat gun ik niemand laat staan een Ned of Su zeg… zo onbegrijpelijk daar Su heel erg zelfstandig kan zijn en zich niet afhankelijk zou hoeven opstellen…. het land biedt zoveel opties waardoor Su zich zelf al heeeeel goed zou kunnen redden….


  Maak melding

 11. @Wiep-Ding
  Ja!Die haat tegen de Nederlanders incl.Surinamers in Nederland zit ongecontroleerd diep!
  Het is verworden tot een Surinaamse epidemie.
  Ik merk die houding op de koop toe aan hen die hier gestudeerd hebben,aan de geremigreerde AOW ‘ers, WAO’ers en ex-WW’ers.Hoe zou dat komen?


  Maak melding

 12. DragonX Brunswijk had er ook een visie en dat was botrovisie of kandratikie! de missie van hem is op de vuisten gaan met zijn voetbalclub Moengotapoe!!

  Medussa kan het egoisme en afgunst zijn?? Ik geloof eerder wat ik hiervoor al zei Uitgehongerde aasgieren.


  Maak melding

 13. @Wiep-Ding
  Dit is nieuw.Dit heb je niet eerder gezegd.Eerder noemde je ze aasgieren,maar nu komt het bijvoegelijk naamwoord “uitgehongerd” erbij!


  Maak melding

 14. @ Vanity:

  Dat waren niet mijn woorden. Iemand hier beweerde dat de Surinamers in Nederland hun bek dicht moesten houden omdat ze binnenkort uit vuilnisbakken zouden moeten eten vanwege de economische recessie. Mijn reactie is, dat als dat gebeurt, dat eerder in Suriname zal zijn dan Nederland. Gewoon al vanwege het feit dat Nederland een grotere buffer heeft. Ik ben jaren vrijwilliger geweest en wens niemand leed toe, BEHALVE DEGENEN DIE SCHIJT HEBBEN AAN HET LEED VAN ANDEREN EN DOEN ALSOF HET NIETS IS.


  Maak melding

 15. Medusa & wiep Deng
  Ik heb nieuws voor jullie.
  Wij zulle nooit uit een vuilnisbak eten al keldert alles tot nul en weet je waarom,omdat ik nu op mijn achter erf Bitawiri,klaroeng,oker,cassave…enz heb en mijn buurman heeft nog meer en ze groeien zonder enige verzorging
  Suriname zal eigenlijk nooit problemen hebben wat voedsel betreft


  Maak melding

 16. @ Bryan je zegt het zelf!! zonder enige verzorging van de groenten.
  Je hebt wel gelijk hoor. waarom moeilijk maken als het makkelijk gaat! wat ik mee bedoel is, voor niks €€’s en pakketten vanuit Nederland krijgen, waarom dan gaan planten of andere moeite doen! Foei!!!! Dat zijn pas inderdaad de uitgehongerde Aasgieren!!

  Pas wel op voor de kwik vergiftigingen!! Ik wil ook niet dat jullie uit de vuilnis gaan eten hoor maar ga even naar de waterkant en loop even rond voor de ontspanning of het lekkere eten1 hopelijk zie je niets ernstigs!! wie het laats lacht, lacht het best Bryan!!en hopelijk heb je een beetje Brain!!

  Bovendien het nieuws wat je voor mij hebt is niet nieuw!! want als ik de Papaya zaad uitpoep is het na 4 dagen een plant!! en de plant na 3 a 4 jeren een boom en nadien vele papayas!!!! dus wie Watramoen plant krijgt geen Bitawiri,klaroeng,oker,cassave. Jij begint nu wind te zaaien!! doe je ogen eens open en probeer rond om je heen te kijken en wie weet zie je waar jij wakker van kan worden! veel succes en wijsheid!Hopelijk geen eigenwijsheid!!


  Maak melding

 17. @MEDUSA

  Hoe kom je erbij dat we jullie haten. We houden ontzettend veel van jullie. We houden zoveel van jullie dat we graag willen dat jullie eeuwig in het land van melk en honing (Nederland) blijven. Daar hebben jullie alles wat jullie hartje begeert en we gunnen het jullie van harte. De pakketten met rommel van Aldi en Zeeman mogen jullie voortaan zelf houden. We gunnen het jullie. Maar laat ons AUB met rust. Wij zijn Surinamers en we zijn baas in eigen huis. We zien jullie liever bemoeien met jullie euro en jullie eigen clowns. We zullen altijd van jullie blijven houden. We zitten vol liefde. We hebben Bouterse uit liefde gekozen en we steunen hem met liefde. Als de euro ploft staan de dozen met bittawierie, rijst en amsoi klaar. Dat is onze buffer.


  Maak melding

 18. Beste mensen laten wij elkaar niet het ergste toewensen dit soort zaken wens je niemand toe, uit een vuilnisbak eten is het ergste wat er is lijkt mij


  Maak melding

 19. @ASSEGAAI: Je Bitawiri en amsoi mag je zelf opeten, zitten vol kwik en ander vergif.We hebben onze broccoli, witlof etc en Sur. groenten wordt voor liefhebbers hier in kassen verbouwd of uit Azie Afrika en St. Domingo ingevlogen. En je rijst…. neen dank je ik verkies Basmati uit de bergen van India, of Pandang uit Thailand.Vietnam ofzo…….Het enige wat je op mag sturen is je DDB… die heeft hier nog elf jaren tegoed in de Scheveningse gevangenis of de extra beveiligde inrichting voor zware criminelen in Vught, en daarna leveren wij hem af desnoods op een brancard bij het Internationaal strafhof in Den Haag………


  Maak melding

 20. “Zwakke euro vreet aan voedselexport Suriname”

  Dat is niet de zwakke euro, dat zijn de ratten -ondanks al het vergif dat er op zit.


  Maak melding

 21. @Zucht

  Je vergeet de plofkip vol hormonen en de groenten verbouwd op met zware metalen (vooral cadmium) vervuilde grond. En als je weer eens ademt, zucht eens heel diep. Lekker fris en gezond in het land met de meest vervuild lucht in Europa. Een smakelijk mien jong!


  Maak melding

 22. @BARBAROSSA: Dank je wel. dat is dan mooi geregeld. Ik plofkip en groenten met cadmium. In surimaribo kip en vis met kwik en groenten met vergif. mooi toch……


  Maak melding

 23. @zucht,@wiep-ding zijn jullie wel afkomstig uit surinaamse ouders??? al die rotzooi die jullie hier over surinamers zitten te schrijven. wanneer een ned voor drugs betrapt is geworden in indonesie, malesie of thailand staat daar de doodstraf op. denk jij dat de ned minister van buitenlandsezaken zich geen zorgen maakt over die persoon??? dit heb in voor jullie en dan heb ik niets aan plusje of minnetjes:” mensen zijn onredelijk, onlogisch en EGOCENTRISCH”


  Maak melding

 24. Vrijdag 8 juni 2012 om 23:42 uur, door philip

  Waar heb jij het nu weer over?
  We hebben het over een zwakke euro en hierdoor het Surinaamse export tak het zwaar te verduren krijgt.
  Maar daarom is onze sterke lijder Kim Jong Il och verrek het is Desi de stagebegeleider die de export met andere landen wil aanzwengelen.
  Klinkt goed of niet !
  Maar helaas gaat het niet over export maar over hoe kan ik mezelf verrijken door Suriname in de etalage te plaatsen en alle schatten te koop aan te bieden..

  Verrek nu dwaal ik af me boi.

  Maar Philip ik kan je effe niet volgen inzake je drugsprobleem!


  Maak melding

 25. Ik voel me er niet goed bij als er slecht gepraat wordt over Surinamers waar ook ter wereld. Rond het gesprek over het dineren uit vuilnisbakken rommel snel af.

  Surinamers (ook zij die in Holland verblijven) hebben geen normen en waarden, klopt dat? Het is nu tijd voor een mind change. Er zijn teveel blokkade’s onder de bevolking. Surinamers zijn niet meer in balans. (Denken, Voelen, Doen). Bouterse heeft een volk verpest. Nu wordt het tijd om het volk weer te genezen.


  Maak melding

 26. damnit waarom die haat tussen su en nederlandse surinamers,chill it peepz.Zijn nog steeds the same blood.Maar als ik sommige reactie s zie is het net hutu en tutsi s.Ik wist niet dat er zo een haat was.Jullie zijn gewoon allebei surinamers.Net als antilianen in nederland altijd antilianen blijven.Ik vind het echt fokked op dat surinaamse mensen het woord suri ned gebruiken.Je bent nog steeds one blood met lekker eten,gezelligheid en een big smile,NOG een ding jullie mening over the murderer Bouta is gewoon fokked op en dat breekt jullie surinamers in nederland hebben gelijk.FUC
  K BOUTA er staat wel iemand anders op die het land goed gaat leiden.


  Maak melding

 27. Hahahaha!Zie je wel,net wat ik dacht van simpele geesten.Cassave,bieta wierie,oker,klaroeng.Wat een mensen zijn dat zeg!Alsof dat alles is!Simpele geesten!


  Maak melding

 28. Even serieux of Grap = sinds de komst van D.D.Bouterse gaat het slecht met de euro.
  Maar nu zonder grap straks gaat EU. van Su. eisen de euro te steunen.(dus inleveren) unulukubun mi e bar yu.


  Maak melding

 29. Suriname doet er goed aan om zich meer op de Caricom te richten. De blik richting Europa en met name Calimerostan levert wat voedselexport betreft op termijn helemaal niets op. De Europeanen zullen vanwege de druk op de euro steeds goedkopere methoden gebruiken om de uitdijende Europese bevolking te voeden. De voedselproductie is in Europa big business geworden en dat zal alleen maar erger worden. Hoewel onderzoeken laten zien dat in Europa geproduceerd voedsel steeds minder voedingsstoffen bevat wordt er weinig gedaan om de kwaliteit te vergroten. Winst is belangrijker dan voeding produceren met veel mineralen en vitaminen. De Europeanen gaan voor snelle goedkope produktie en het grote geld, en Suriname dient dit goed in haar oren te knopen. Een grotere inbedding in de eigen regio is dan ook van levensbelang.


  Maak melding

 30. Bryan.
  Volgens mij ben jij de beroerde jaren 80 vergeten.
  Ik hoef het niet allemaal op te sommen voor jou wat er niet voorradig was in Suriname. Dankzij voedsel pakketten uit Nederland hebben jullie het overleeft.


  Maak melding

 31. Zo zie je maar dat Anna_Zombie een echte trol is en in geen eeuwigheid in Suriname is geweest.
  In Suriname is het voedsel wat in de winkels ligt van een erbarmelijk slechte kwaliteit.
  de enige behoorlijke conserve die er nog te krijgen is komt uit Nederland.

  Europese landen behoren tot de grootste donoren voor voedselhulp.

  2012
  ‘Voedselveiligheid’ is inmiddels een ‘standaard’ voorwaarde geworden. Doordat in de afgelopen jaren in alle geledingen van de voedselketen kwaliteitssystemen zijn ingevoerd zijn de gevolgen van problemen met de voedselveiligheid wel veel geringer. Fabrikanten kunnen nu precies nagaan welke partijen wanneer verontreiningd zijn.

  http://rivm.openrepository.com/rivm/bitstream/10029/8860/1/270555007.pdf

  Veel leesplezier.
  Ui Nederland de graan en voedselchuur van Europa.
  Goedkoop lekker en gezind.

  Hopenlijk gaan er nog veel blikken bonen van HAK naar Suriname.

  Max zong het al BB met R. Zijn zoon woont vlak bij mij.


  Maak melding

 32. Ik moet soms lachen om sommige reactie van mijn landgenoten serieus.
  Sommige Surinamers doen alsof Suriname de derde grote economie van de wereld is, terwijl Suriname nog steeds een land is die zijn hand openhoudt voor ontwikkelingshulp een donor land dus.@ anna_z dus die 4 miljoen Euro voor een nieuwe ambassade in Frankrijk waar jij voorstander van bent, is dan weggegooid geld??? Dat zou volgens jou BAAS de poort naar EUROPA moeten zijn.
  Het zal niet Lang duren voor Europa met een lijst met namen komt van (Surinamers) die Europa niet meer in mogen. Persona nan grata


  Maak melding

 33. @Tedje, onze sabiemang numero uno.

  De kwaliteit van onze andijvie, bloemkool en wortelen holt achteruit. In de afgelopen twintig jaar is de aanwezigheid van vitaminen en mineralen in de zogeheten vollegrondsgroente fors teruggelopen, soms met meer dan vijftig procent. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat onze groente nauwelijks nog een nuttige stof als selenium bevat. (Mineralen worden door groente uit de grond gehaald. Vitamines worden aangemaakt uit mineralen.) Het is in elk geval zo laag dat het niet meer te meten is. Dat komt omdat de bodem in feite dood is

  Aldus een krantenbericht uit 2008


  Maak melding

 34. Spruiten zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond!

  Spruiten zijn kleine kooltjes die in de okselholten van de koolplanten groeien. Het is een echte wintergroente, die rond het jaar 1500 voor het eerst in België werd herkend.

  Gezonde spruiten van een goede kwaliteit zijn groen, hard en met een mooi wit snijvlak. Na aankoop kunnen de spruiten ongeveer een week in de koelkast worden bewaard, uitgaande van een fris aangekocht product in open verpakking. Indien de spruiten al schoongemaakt zijn, kunnen ze maximaal 2 dagen worden bewaard. Het product kan ook worden ingevroren, ze dienen dan eerst circa 3 minuten in kokend water te worden geblancheerd. Sommige consumenten houden hiervan, dan is zo gezegd ‘de vorst erover heen geweest’. Het zetmeel in het kooltje wordt dan namelijk omgezet in suiker en daardoor ontstaat een zoetere smaak.

  Voor de bereiding dient een klein plakje van het snijvlak te worden afgesneden, vervolgens komen ook wat buitenste blaadjes los, verwijder deze. Kook spruiten niet te lang, ze moeten een beetje knapperig blijven. Gebruik niet teveel water, zodat de vitamine C behouden blijft. Zorg dat ze beetgaar zijn (na ca. 8-10 minuten). De bereidingstijd kan verkort worden door de onderkant van de spruit in te kerven, zo is de groente sneller gaar.

  Reken voor 1 persoon circa 300 gram spruiten.

  Spruiten zijn rijk aan vitamine C, vezelstoffen en …

  Per 100 gram schoongemaakte spruiten:

  Energie
  172 kJ (41 kcal)
  Vezels
  1,2 g
  Koolhydraten
  6,1 g
  IJzer
  1,0 mg
  Eiwit
  2,9 g
  Vet
  0,3 g
  Vitamine C
  13,1 mg


  Maak melding

 35. TEDJE: ANNABEL heeft zich ooit laten ontvallen dat alle levensmiddelen uit Ned.in de Sur. Supermarkten te koop zijn inclusief Hollandse groenten, dus van Sur. producten weet ze weinig of niets af, behalve datgene wat de van haar Hindustaanse buren toegestopt krijgt als ze niet in Caribisch Ned. vertoeft.En je constatering dat ANNABEL zich op dit moment in Holland verblijft klopt als een bus. Zeker nog wat restant uitkering opeisen van het UWV en de SVB of andere duistere zaakjes regelen.


  Maak melding

 36. @ Philip en andere lullo’s weet een ding wel! en laten wij het voorop stellen! ben geboren en getogen Surinamer. Heb wel hekel aan Didibries wier kackelen en of kraaien als een kip/haan zonder kop! alsof ze geen hersenen in hun koppen hebben! Wat ik ook wens is een succes voor een ieder! maar de genen wier geen hersenen in hun kop hebben, wil ik beleeft vragen naar de Az te gaan om een hun schedels te laten opereren en een beetje hersenen erin laten stoppen waardoor zij een beetje verstand krijgen en mee kunnen genieten.

  De Nederlandse artesen zijn bezig ook de Surinamers op te leiden!!


  Maak melding

 37. @Anna Z, wat lees ik nu, jij gelooft in de koloniale instituut “de consumentenbond”?? Dat is een instelling die opgezet is door bakra’s. Dit staat zo haaks op al jouw eerdere postings … whahahahaaa


  Maak melding

 38. Het inzien dat wij het bij onze buren moeten zoeken zal een lang proces worden.2012 jaar van overheersing haal je niet zomaar weg.Hier voor moeten wij het moeder melk verloohenen en dat gaat heel moeilijk.Om tot inzicht te komen moeten wij terug naar de roots van onze [IK] ras.Hier door kan je misschien de complexen die ons in geprent is weg werken.Suriname heeft niks te zoeken in Europa omdat Euro. ons niets tebieden heeft.De manier waarop de NPSers met een zak snoep tevreden is gesteld spreekt voor zich wetende dat deze mensen geen lange termijn visie hebbende alles kunnen doen als je hun ego streelt.Dit merk je nog steeds dat ze graag wit willen zijn.De handels betrekkingen tussen Nederland en Suriname is niet om naar huis te schrijven.Wat voor voordeel heeft Suriname.Israel mag vrij exporteren naar Europa en op onze producten wordt zwaar belasting geheven.[En de zwarte wereled]Maar ja we willen technologische industrie en geen landbouw dat is ons te min. Maar de meelijwekendheid zit hierin dat wij allen maar in staat zijn de grondstoffen die het land rijk is te verkopen meer niet.


  Maak melding

 39. @Tedje,

  Al sta jij op het “kruispunt” te verkondigen dat spruitjes voedzaam is,..al begin jij een “kruistocht” tegen anders etenden,..al sleep jij mij in de nachtelijke uren naar FORT ZEELANDIA,maar SPRUITJES krijg jij niet door mijn keel 🙂 🙂 🙂

  ………IK GA WELZEKER OP DE VLUCHT……… 😉 🙂


  Maak melding

 40. @Zucht @MEDUSA @Tedje @Koos de Jong

  Ik bespeur enige obsessie bij jullie voor Anna_Z. Ze maakt heel wat bij jullie los. Als vier jakhalzen een leeuw aanvallen loopt het meestal slecht met de jakhalzen af. Jullie enige hoop is dan de moderator want Anna_Z is heel scherp. Ik zie dat er al vier reacties van haar zijn verdwenen. Jammer!


  Maak melding

 41. @anna_z

  Toppie! Als je die anti’s met feiten om de oren slaat rennen ze heel hard weg. Dat hebben ze vast van Wilders geleerd.


  Maak melding

 42. @ Ondrobong wil jij even goed kijken wat voor onderbroek jij aan hebt??

  Die rommels van de Aldi en Zeeman hoef je niet te zitten te wachten want je zit al op je luie kont!! en dat jij je fam. in Nedl. helpt? nou God mag je straffen als jij liegt! Koekie van je eigen deeg!!! eet smakkelijk.

  En als je over een baan hebt, dan moet ik je zeggen!! Ik heb mijn taak al volbracht! Hoe zal die van jou zijn en uitzien? Eerlijk gezegd het boeit mij voor geen ene bal! Verzuip erin!! Nietsnutters noem ik dat!!

  Dat soort mensen(nietsnutters) heb in deze maatschappij niet nodig, dus ze mogen stikken!


  Maak melding

 43. Wat maakt het nou uit. Zwakke of sterke Euro, de export van voedsel van Suriname naar de EU was toch al marginaal en wordt steeds minder. Su voldoet niet of met moeite aan de kwaliteitsnormen (bijvoorbeeld geen gebruik van pesticiden). De Surinaamse exporteurs moeten de handen ineen slaan en andere markten opzoeken en werken aan de kwaliteit. Waarom niet duurzaam verbouwen? Ik ben ervan overtuigt dat er een markt voor bestaat. Klagen heeft zin, de mouwen opstropen en aan de slag wel.


  Maak melding

 44. 2e poging,

  De zwakke euro heeft zowel voordelen als nadelen voor de EU.

  Maar het gaat nu om Su.
  De Surinamers moeten bij zichzelf te rade gaan, waarom ze zo afhankelijk zijn van de euro.
  Hoe komt dat nou?

  Het is toch van de pot gerukt dat men voor vastgoed en grond euro’s vraagt.
  Als je op vakantie ben dan wil je het liefst genieten van de Surinaamse producten.
  Helaas wordt je overspoeld door o.a Europese producten.(Deze producten zijn zelfs duurder dan hier in Ned bij appie.)
  Wie heeft ervoor gezorgd dat deze dure producten, nu volop in het land te krijgen zijn.

  Ja, 3x ja, de verwende ex-surined.
  De verwende ex-surined, waarvan minimaal 1 van de partners een Ned paspoort heeft, in case off.
  De ex-surined die afhankelijk is van een Ned uitkering(aow, wia, etc).
  De ex-surined die nog in de goede tijd voor een appel en een ei een perceel kon aanschaffen.
  Het zijn deze mensen die de prijzen in het land opdrijven en hun vastgoed, percelen en huurhuizen in euro’s aanbieden.

  De echte Surinamer moet daarover eens gaan nadenken.


  Maak melding

 45. 1e Poging,

  Nogmaals, ik ben het niet eens met bovenstaand stuk.
  De verminderde export van Surinaamse producten heeft diverse oorzaken en niets van doen met de zwakke Euro.

  De strengere EU regels voor importproducten alsook het “creatief” gedrag van de groenteboer die drugs in zijn producten verwerkt zijn 2 belangrijke oorzaken.
  Velen zitten vast, met als gevolg lege schappen, geen export.

  Voor wat betreft de rijstproducten.
  Vele surineds kopen tegenwoordig de voordelige en lekkere basmatirijst, bulgur etc.
  De concurrentie voor de suri-rijst is moordend.

  Gemak dient de mens.
  Tegenwoordig kun je ook veel buitenlandse producten bij appie verkrijgen.
  De werkenden geven de voorkeur aan een super, das lekker warm, s’avonds ook open en in de beurt.
  Waarom zou je op je vrije dag, bij 3 graden, naar een suritoko rijden, omdat je Surinaams bent en niet kunt zonder die verlepte kousebandjes.
  Mij niet gezien, dan maar liever, Thaise of Columbiaanse kousebandjes.

  Het feit dat vele surined kindjes de ‘bittere’ groenten en het ‘onbekende’ fruit niet lusten speelt ook een rol.
  Volwassenen vinden het lekker, maar de kindjes vinden er niets aan.


  Maak melding

 46. @Esmerald

  Die Thaise kousebandjes zijn zo dik als een tuinslang en zitten vol met water. Hoe kun je die rommel eten meisje? No njang deng rotzooi dati mi gudu.


  Maak melding

 47. Zondag 10 juni 2012 om 14:04 uur, door Henk Molentaart

  Whahahaha, je overdrijft een beetje hoor.
  Maak je niet druk om mij.
  Ik heb een sterk Surinaams gebit en ik ga regelmatig naar de tandarts.

  Hetzelfde zeggen ze van ‘schuin’ gesneden en ‘recht’ gesneden kousebandjes.
  ‘Schuin’ gesneden is echt niet smakelijker.
  Zit tussen de oortjes.


  Maak melding

 48. @Henk Molentaart
  Medusa is geen Henk Molenaar idem Somo!!!!
  Hoe kom je daarbij anna_z(alias Afu Sensie)?Ben het wel vaak met Henk eens maar dat wil niet zeggen dat ….. !
  Als je een beetje op hun zinsconstructies let,kom je al een heel eind,Henk Molentaart(alias anna_z)!


  Maak melding

 49. @MEDUSA

  Heel hard gelachen om je posting.Maar welke zinsconstructie zit er in,

  anna_z = Afu Sensie = Paraman = Sabiediri = Milton = Bouterse.

  1 + 1 = 3

  MEDUSA = Henk Molenaar = Somo

  En Annaz schrijft heel anders volgens mij.Net als Afu.Ik denk je bent paranoia,zeker weten.


  Maak melding

 50. @MEDUSA

  Haha Medusa, leuk geprobeerd, maar je bent echt nog geen Sherlock Holmes hoor. Ik zou je niet inhuren als prive-detective, want je slaat de plank hier echt mis.


  Maak melding

 51. @MEDUSA

  je denkt je kan zien hoe mensen gaan schrijven,maar laat me je zeggen,je kan dat niet. iedereen kan iedereen voor de gek houden.

  😉

  Wat een boude bewering uwerzijds! Deze uitlatingen zijn onverlet voor uw rekening, ik distantieer me hier geheel van.

  😉

  Hoe kom je daar nou bij man, ga toch ff lekker fietsen.

  😉

  Ge zoekt maar de verschillen in stijl. 😉


  Maak melding

 52. @Koosz,nband.
  Sherlock Holmes???Nee,die eer komt mij niet toe.
  Het komt gewoon door mijn “common sense”.
  Als je de reacties van die personen naast elkaar legt zie(voel)je onmiddelijk de zelfde “fingerprint”;iets waarbij niemand onderuit kan komen.Je mag je zo achter andere schuilnamen verbergen als je maar zelf wil,de “essence” blijft desondanks geuren.

  P.S.Hoe weet jij b.t.w. nou, dat die schuilnamen niet aan de zelfde persoon toebehoren?
  Koosz,nband hebben zij jou dat toevertrouwd??????
  Waarom ken jij ze vandaan(terwijl je n.b. nieuw bent) en ik niet?Hahahahahaha!
  Voor jou een moeilijke opgave maar voor mij des te gemakkelijker!


  Maak melding

 53. @MEDUSA

  niet iedereen die op deze site komt reageert. vandaag was mijn eerste keer maar ik ken al die bekende nicknames en wat ze schrijven.
  Koosz,nband laat zien dat je een fingerprint kan imiteren of vervalsen. maar ik vind zulke dingen wel interresant, daarom reageer ik.

  Tang boeng.


  Maak melding

 54. Wat ik erg vind,is dat de respondenten hier elkaar afmaken,sommigen proberen anderen af te kraken enkel en alleen omdat ze niet de zelfde mening delen.Mensen toch,laat iedereen in zijn/haar waarde ,reageer op het artikel en ga niet steeds maar anderen die reageren afzeiken.

  Het zij zo elk land aan im en export doet,hebben last van de zwakke euro en de zwakke dollar,mag Suriname daar niet over klagen?Maar bv Nederland wel als de dollar erg zwak is en de benzine prijzen de pan uitvliegen.


  Maak melding

 55. (@Esmerald 10-06-2012)
  Je bent heel duidelijk m.b.t. je reacties. Namelijk (Poging 1 & 2).
  En niet te vergeten. Er wordt veel tropische groenten dat voorkomt in Su. ook in de Nederlandse kassen geteeld alsmede Turkije, Spanje en Portugal.
  En de laatste jaren wordt ook veel geimporteerd vanuit de Domicaanse Rep. en Costa Rica. Vanuit Zuidoost Azië is dat reeds jaren bekend.
  Ik weet niet of het nog bij enkele forummers bekend is, dat de bekende (Adjoema peper) ook vanuit Uganda en Kenia werd geimporteerd.
  En dan werd het soms door onze verkopers leuk verteld, dat het uit Su. afkomstig was.
  Forummers: Wat betekent (ADJOEMA) in het GHANEES?
  En tot slot: (@Tallie) heeft in deze gelijk.


  Maak melding

 56. @Fer. E.
  Adjoema is een samentrekking van “a djie oema ning”.
  afgekort “adjoema”!Letterlijke vertaling:”het heeft de vrouw naam gegeven”!Je begrijpt wel dat dit met de kookkunst te maken heeft.
  Vrouwen kregen de naam(bekendheid) lekker te koken indien ze met deze peper het eten bereidden.


  Maak melding

 57. (@MEDUSA 10-07-2012 om 23:29 uur)
  Bedankt voor je uitleg.
  De reden waarom ik deze vraag had gesteld, is dat ik vaker van de Ghanese gemeenschap heb vernomen, dat het ook (WERKEN) betekent. Ze weten ook dat het het een hete (peper) is uit Suriname hoor.
  Mocht je toevallig iemand uit Ghana tegenkomen, dan moet je proberen om dezelfde vraag te stellen.

  Dus vrouwen kregen de naam (bekendheid) lekker te koken indien ze met deze (peper) het eten bereidden.

  Wel als een (man) vreemd ging en z’n lieve vrouw kwam er achter, dan was deze toen niet jarig (LOL)

  Maar in ieder geval bedankt voor je uitleg.


  Maak melding

 58. Gut o gut,wat erg om sommige reakties te lezen.De Surinamers in Nederland kijken zoooooo neer op Suriname en de Surinamers,komt het toch uit wat Sasa altijd zei?Nl,Teh Blakamang Vin Boeng Ding Ka Na Baka Bakra Magzing.
  Zo te lezen wel,want alles is o zo goed in Nederland ,denken ze of willen dat doen geloven,alles wat in Suriname groeit en bloeit deugd niet.
  Wel heb uit monden van echte Bakras vernomen dat Suriname een prachtig mooi land is heel aardige gastvrije mensen dan ben ik trots heel erg trots dat ik een Surinaamse ben al ben ik hier geboren en getogen.

  Als ik sommige reaktie lees denk ik echt dat ik Wilders hoor praten/lezen.
  Ik garandeer de Surinamers in Suriname,als de onzinkramers ,wat ze hier typen bij echte bakras zouden durven zeggen worden ze met de nek aangekeen of keihard in hun gezicht uitgelachen.
  Nederland is geen melk en honing land meer hoor,ook de Surinamers hier moeten roeien met de riemen die zehebben,want als zelf de bakras klagen over de crisis kun jezelf opmaken dat het de Suris ook niet zo gaat als hoe ze hier willen doen geloven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.