Economie Suriname moet etmaal aan blijven

44

PARAMARIBO, 7 jun – De Surinaamse economie moet dag en nacht actief blijven. Volgens het ministerie van Handel & Industrie, HI, is het hoog tijd voor invoering van de vierentwintiguurseconomie. Winkels en fabrieken moeten net zo lang open blijven als ze nodig achten. Het betekent wel breken met oeroude tradities.

Die willen nog dat bedrijven gesloten zijn op de zondag. Winkels mogen slechts enkele uren zaken doen. “Surinaamse winkeliers hebben een bepaalde cultuur. We gaan zondag naar de kerk of zo, maar de nieuwe mensen houden daar geen rekening mee”, zegt Rudie Balak van winkeliersvereniging VvW tegenover de Ware Tijd. De ‘nieuwe’ mensen zijn Chinese handelaars. Die zijn de overheid mijlen vooruit. De Chinezen nemen het minder nauw met de zondagwet.

Al jaren is de ‘Chinees’ vrijwel de gehele dag, en een deel van de nacht, open. Volgens Balak verklaart dit fenomeen deels de teloorgang van het Surinaamse winkelbedrijf. Wie het tempo niet kan bijhouden, moet opdoeken. De kleinhandel wordt nu gedomineerd door ‘buitenlanders.’ “Het is nu een free for all”, verzucht Balak. HI wil het nu formaliseren. Het onderwerp is al aangeroerd binnen de ministerraad. En nu zien of ook de producenten warm lopen voor de vierentwintiguurseconomie.

44 REACTIES

 1. shitttttttttt…..

  zijn ze nu helemaal gek geworden.
  moeten effe in onze vrije tijd nog effe harder gaan werken. moeten we nu ook rekening gaan houden met de criminele agenda’s. kunnen ze heel de dag door de hardwerkende man bestelen.

  En waar is onze onheil speller pedopredikant Steve nu met zondag is een rustdag?

  ik raak nu in de stressssssssss……

  ps zullen onze creoolse broeders leuk vinden wat nog langer werken……euhhhhhhh….


  Maak melding

 2. Laten we eerst alle overbodige vrije dagen schrappen, dan voorzichtig beginnen met “zeven-even”te brengen naar “zeven-drie”en dan pas kunnen we gaan denken aan 24 uurs economie. Maar ik kan je zeggen, dat is een langeeeeeeeeeee weg!!!!!


  Maak melding

 3. Piet Paniek,

  jij bent dus typisch iemand die zich wil houden aan oeroude tradities.
  lekker eten, lekker feesten, lekker slapen, lekker naar de kerk, sma tje hier, sma tje daar, kinderen hier en daar en overal, niet te hard werken…

  o wee degene die het idee oppert om wat harder te gaan werken en die tradities op te geven dan heb je de poppetjes aan het dansen.
  En maar lekker klagen dat Surinamers lui zijn.
  Surinamers zijn niet lui! Surinamers willen zich alleen maar houden aan oeroude en achterhaalde tradities.

  Mijn moeder zei altijd tegen mij; ‘mie booi, van een beetje harder werken ga je niet dood’. En gelijk had ze.
  Suriname moet mee met de moderne tijd en daar hoort een
  24 uurs economie zeker bij.


  Maak melding

 4. Als alles 24 uur per dag open is ,zullen de mensen ook onrustig worden.Ik vind juist dat men de openingstijden op zon-en feestdagen moet beperken,zodat men de tijd krijgt om tot bezinning te komen,anders worden we robots die aldoor actief zijn.Wij mensen hebben ook behoefte om een keertje rustig thuis een paar uurtjes door te brengen of op familiebezoek te gaan.Wij zijn geen machines.


  Maak melding

 5. Donderdag 7 juni 2012 om 16:00 uur, door mie takie

  Je kunt me denk ik niet volgen denk ik.
  Ik werk al meer dan 80 uur in de week voor mijn eigen bedrijf dus ik voel me helaas niet door u aangesproken.
  Het leek me netjes om dit even te laten weten.

  Maar gelukkig snapt u waar ik eigelijk de spot mee drijf.

  Ik bedoel hiermee eerst zien dan geloven met zo’n regering met een stagebegeleider aan het hoofd.

  Grtn


  Maak melding

 6. Donderdag 7 juni 2012 om 16:00 uur, door mie takie

  Even nog een opmerking:

  Een beetje harder werken voor wie is dit van toepassing beste……?


  Maak melding

 7. Maak de Chinezen ook Minister van Economische en Finaciele zaken! hopelijk gaan ze dan ook niet terug draaien richting China.

  De kleinhandel wordt nu gedomineerd door ‘buitenlanders.’ “Het is nu een free for all”, Deze chinezen zijn wel hard werkers maar lappen alle wetten en regels aan hun laarzen.
  Geld maken en versturen naar China!! dat is hun missie. In China 1 kind en in Suriname een fokland!!

  Vergeet de Brazielian ook niet! laat ze toch doen en laten wat zij willen, kan jou nou wat schelen! Druiloor! hebben de Surinamers dan wel een stem??

  Tijdje terug was er geen Dollars meer te vinden in Suriname.


  Maak melding

 8. Ze zijn van plan daar, met bijvoorbeeld dat winkels langer open blijven en zo meer, maar ze moeten waken daar dat die chino´s op gegeven moment de overhand daar gaan krijgen, boi denk a torie, no zoveel jaar en dat kan deng mang dape e taki soso snesie, snesie na a voertaal, no baja dat zou te gek zijn, maar je weet nooit, ik hoop het niet. En als klap op die vuurpijl een snesie als pres, want tegen die tijd zijn de NPS VHP enz allang weg, ik ga dat bijvoorbeeld ook niet meemaken!!!!!


  Maak melding

 9. leuk dan blijven alleen de grote jongens open en de kleine hardwerkende man gaat eraan kapot.

  Chinezen komen met meer in een dozijn. Ja lees het nog maar een keer. Chinezen komen met meer dan in een dozijn.

  ken je die mop van die Chinees die naar een prostituee ging?
  komt een chinees bij een dame van de lichte zeden.
  vraagt of hij een paar een wippie mag maken. maar als ik klaar ben gekomen moet ik effe naar buiten een rondje lopen en dan ben ik weer opgeladen en dat kan ik wel zeker 15 keer volhouden. jaja zegt die dame dat wil ik zien.
  nou de chinees doet zijn ding en gaat naar buiten binnen 2 minuten komt ie terug geeft die dame een veeg en gaat weer naar buiten. komt wederom na 2 min. binnen en geeft die schat een veeg. die meid snapt er niks van en geloofd het niet.
  En dit gaat 15 keer door. Alleen na de 15e keer bleef de chinees langer dan 2 min. weg. Dus de dame naar buiten en wat ziet ze…….

  Een hele bus chinezen wegrijden en ze zeggen bedankt.

  moraal van het verhaal sodeju die jongens lijken wel veel op elkaar en komen met veeeeeeeeeeeelllllll.


  Maak melding

 10. Flauwekul dit nemen ze over van Nederland, maar past totaal niet hier in su.
  Denk je dat die half miljoen arme mensen 24 uur lang kunnen kopen.Oen keba nanga law.
  Ik heb medelijden met het arme winkel personeel,die nog meer uitgebuit zullen worden door die libanezen.


  Maak melding

 11. Vrijdag 8 juni 2012 om 00:16 uur, door Vene.

  Ik heb medelijden met het arme winkel personeel,die nog meer uitgebuit zullen worden door die libanezen.

  Kan je een voorbeeld geven.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 12. De chinezen werken niet in hun winkel maar ze kijken televisie.
  Een surinamer mag de schappen vullen en ze zitten alleen maar achter de kassa.


  Maak melding

 13. Beste hr/mw Vene
  in NL zijn de winkels niet 24 uur open hoor, ze zijn van 9-18.00 uur open, zaterdag en koopzondag
  en koopavond. personeel werkt in ploegendienst.
  24 uur werken alleen productiebedrijven en diverse andere zorginstellingen en bedrijven, ook in ploegendienst. zie je onze landgenoten om 22.00 uur s’snachts naar het werk gaan? in Sme zijn de disco’s 24 uur open en zie daar het werkend personeel en jeugd , maandag is iedereen ziek. Sme heeft niet of nauwelijks productie, dus wie gaat 24 uur werken?? om 24 uur te werken heb je fabrieken, bedrijven en gemotiveerd personeel nodig die produceert en verwerkt. we hadden ooit een sappen fabriek, nu rot fruit weg op erf en oude plantages, we hadden ooit een suikerfabriek, heden ten dagen een kweekplaats van labaria slangen. tja 24 uur daar moet heel wat aangewerkt worden willen we een beetje meegaan met de tijd. maar helaas een deel van delandgenoten willen alles gratis en voorgekauwd hebben.


  Maak melding

 14. @MCH: Misschien zijn er in het verre binnenland grote 24-uurs productiebedrijven waarvan wij geen weet hebben, en waar ze in ploegendiensten werken……….


  Maak melding

 15. We mogen de chinezen niet de kwalijk nemen. Ze leven om te werken niet omgekeerd. De creool daarentegen is liever lui dan moe. Doch kun je zeggen dat de chinees iets minder hard mag werken en de creool juist iets meer zijn vinger in de modder mag steken. Wel ben ik voorstander van een 24 uurs economie als daarmee de werkgelegenheid wordt bevorderd en de overheid profiteert van de economische groei middels belastinginning!


  Maak melding

 16. Is het werkelijk waar dat DE Creool liever lui dan moe is? In Nederland zijn Creoolse vrouwen na de Blanke Nederlandse mannen het meest op de arbeidsmarkt vertegenwoordigd (Andere Surinaamse vrouwen ook. Is er ooit een studie naar gedaan,of Creolen werkelijk lui zijn of houden mensen ervan dit soort van grappigheden te spuien? Waarom gooit de Surinaamse regering de winkelsluitingswet in de prullenbak als ze geen mogelijkheid heeft om een politiemacht 24 uur te laten werken? Of andere controleurs zoals wareninspecteurs en zo. Als de economie 24 uur draait moet je mogelijkheden hebben om te handhaven en dat is op het ogenblik niet aanwezig.
  Praat je over luiheid in Suriname, moet je praten over scholing en kansen voor een opleiding, over werkgelegenheid. Zal een 24-uurs economie meer werk brengen, meer kansen om een goed bedrijf op te zetten of is het om de Chinese Triades tevreden te stellen? Want zoals het nu is zijn er Chinezen in Suriname die in de winkels zijn komen werken voor een slavenloontje, die hun vingers kapot werken om sneller het bloedgeld af te lossen?


  Maak melding

 17. @ olivia
  Creoolse vrouwen bestaan niet in Nederland.
  (Alleen in racistisch Suriname).
  Ik hoor die term trouwens voor het eerst in Nederland gebruikt om een bepaalde bevolkingsgroep aan te duiden)!


  Maak melding

 18. Streven is dus de praktijk van mijnbouwbedrijven en outsourcing bedrijven in Suriname te formaliseren. HI vergeet hierbij niet af te stemmen met ATM/Arbeidsinspectie.


  Maak melding

 19. @Olivia
  Creolen zijn en waren niet lui want dan hadden ze nooit zo veel “ingezet” kunnen worden op plekken waar mensen van andere volkeren door hard werken snel om vallen. Nu kun je de chinezen ook niet de schuld geven want die willen ook alleen maar leven en liefst nog een beetje comfortabel ook, niks menselijks is hun vreemd als het hier om gaat. Maar het is wel gek dat een infrastructuur zich moet aanpassen aan een groep betrekkelijke nieuwkomers in plaats van dat deze nieuwkomers zich aan moeten passen of op zijn minst aan de geldende regels wetten van hun nieuwe thuisland moeten houden. Maar hier geldt ook weer, verdeel en heers.


  Maak melding

 20. Beste Medusa, waar haal je die wijsheid vandaan? Ken je het rapport van de VVD-er Stef Blok dan niet? Veel Nederlanders spreken over Creolen als ze het over Surinamers van gemengd bloed spreken hoor. Ga maar gauw googlen zou ik zo zeggen.


  Maak melding

 21. Gelukkig hebben we chinezen in suriname, gelukkig god zij dank want dat zijn mensen die verstand hebben om geld te verdienen en een land economisch op te bouwen.
  china is nu de 2e best komende economie van de wereld.
  Liever de chinezen want die zijn vele malen beter dan die blaka mans daarzo want die doen geen moer, alleen het land aan het verkloten, kijk naar de amnesty wet wat ze hebben aangenomen belachelijk brunswijk en bouta in 1 regering terwijl ze vroeger elkaars bloed konden opdrinken, belachelijk gewoon belachelijk, een land of een bedrijf die wordt gerund door negers, is gewoon…….wat zijn hun specialiteiten niks, niks, eten drinken en feesten, lang leve bananen republiek suriname


  Maak melding

 22. @randy
  Je verpest de stemming op dit forum door jouw racistische inborst!
  En voor jouw informatie;het aantal “blakkamangs”(zoals jij die noemt) dat in DNA voor de amnestiewets wijziging heeft gestemd is tov van de andere bevolkingsgroepen minimaal.Sla dat maar even na!
  Dit kan je gemakkelijk nagaan door het aantal MC DNA leden te tellen.Dus braak nooit meer deze ongebreidel de stommiteit uit eer je je ervan vergewist hebt.
  Wat een schande!!!!!
  En jij juicht de aanwezigheid van de Chinezen toe????
  Laat ons maar hopen dat we niet het Trojaanse paard hebben binnengehaald!KOMT TIJD, KOMT RAAD!


  Maak melding

 23. @olivia
  Daar heb je het al.Of ik het rapport van Steff Blok niet ken?Nou en?
  Vooral omdat het een VVD’er is zegt dat mij niets!
  Een Creool is volgens jouw definitie een “Surinamer van gemengd bloed”!
  Dus daar moet ik ook de onderstaande mengelmoezen onder verstaan? Chinees x Javaan, Chinees x Hindoestaan, Chinees x Indiaan, Chinees x Hollander. Javaan x Hindoestaan, Javaan x Indiaan, Javaan x Hollander, Hindoestaan x Indiaan, Hindoestaan x Hollander, Hollander x Indiaan?
  Een mooie definitie hoor!Maar niet heus!!!
  Wat een onzin en bovendien geloof ik niet alles wat er in google staat.Ik laat mijn gezond verstand zijn werk doen!


  Maak melding

 24. Medusa je hebt de wijsheid in pacht. Gelukkig voor je. Houden zo. Want nu zijn we niets wijzer geworden over de 24 uurs economie, het feit dat de directeur van Handel Mauro Tuur zich afvraagt wat er moet gebeuren als deze ingevoerd wordt. Maar he het gaat weer over stereotypen en gevoelens en niet over zaken die belangrijk zijn nietwaar? Waarom zijn er zoveel Chinese winkels en waarom werken ze zolang? Over gemengheid en ras heb ik niets te zeggen want ik ben geen geneticus. Ik weet alleen dat Creool aan het begin van de vorige eeuw, de term zwart en Neger verving. Dat staat in het boek van Rudolf van Lier en in de publicaties van het CBB.
  http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=37&id=105630


  Maak melding

 25. @ olivia
  Jij hebt erg veel ruis doen ontstaan door jouw definitie van:”Creool”!
  Volgens jou was het iemand van “gemende bloede”.En dat is pertinent niet waar!Later spreek jij je zelf tegen door te stellen,dat Creool aan het begin van de vorige eeuw, de term zwart en Neger verving.
  Welke van jouw 2 verschillende beweringe zijn dan waar?Als ik iemands reactie lees wil ik alles en dan ook alles helder hebben.Niet dat ik alle wijsheid in pacht heb,ik heb leren luisteren,lezen en concluderen!


  Maak melding

 26. Creool is een term in Suriname ingeburgert in het begin van de vorige eeuw, zie van Lier pagina 2, voetnoot 1; (>…) na de immigratie van Aziaten kreeg het woord Creool een nieuwe betekenis (het woord Creool is afgeleid uit het Portugees; Crioulo en betekend opbrengen, groeien) Het werd eerst slechts voor Blanken geboren in Zuid Amerika en het Caribisch gebied. Toen werd het gebruikt voor alles, mens en vee geboren in voornoemde gebieden. Door de immigratie van contract-arbeiders kreeg het woord een andere betekenis zoals ik schreef en bedoelde met het woord Creolen; zwarten (Negers) en anderen gemengd bloedigen, dit om duidelijk onderscheidt te maken tussen contractanten en anderen geboren in Suriname. Iedereen kan gebruik maken van deze term schrijft van Lier tot slot, zolang je door de groep als zodanig wordt geaccepteerd. Bij de eerste volkstelling in 1901 is deze term voor het eerst gebruikt.


  Maak melding

 27. Vrijdag 8 juni 2012 om 13:18 uur, door olivia

  De vrouwen zijn niet het probleem maar de mannen!
  Vrouwen die zorgen dat alles blijft draaien!
  Een goede Surinaamse moeder zorgt dat alles loopt alleen die luilakken die de kantjes er vanaf lopen tjaaaaa wat moet je ermee…

  Nogmaals het zijn die luie ….. Ik weet tegenwoordig niet meer hoe je elkaar mag noemen.
  Ik ben een neger maar dat mag ook niet meer.
  Ik mag ook niet meer in Nederland zeggen hè heb je zin in een negerzoenen !
  Zelf de lekkere negerzoenen zijn uit de handel genomen verdomme….

  Het maakt niks uit wat voor naam je ze geeft iedereen in Suriname weet over wie we het hebben dusssss…..
  Typetjes handje omhoog en aan de Messias vragen hè baas wat eten we vandaag?


  Maak melding

 28. Hallo bij 24 uurs economie hoort export ook bij.
  Dus geen domme consumptie(geld weg geef) verhalen vertellen.


  Maak melding

 29. Het buitenland heeft een vlaggen plein.Dus moeten we dat ook hebben.Het buitenland heeft een 24 uurs economie.Wij moeten dat ook hebben.En de aanhang is weer blij.Heel blij al komen ze haast om van de honger en de rest van het land verzuipt.

  Cobie.


  Maak melding

 30. De Chinezen nemen het minder nauw met de zongdagwet. Is dit een geschreven wet of wordt bedoeld de gewoonte om op zondag niet open te zijn. In het eerste geval is men dus duidelijk in overtreding. De nieuwe minister kan zich dan uitleven.
  Overigens heb ik geen enkele moeite met ruimere openingstijden vooral niet als men eigen baas is. Het wordt wel anders als personeel wordt uitgebuit.


  Maak melding

 31. baas bedoeld zeker,, een zeven even economie,,..

  welke su. is berijdt acht uren p.d. te werken en te prsteren,,

  germiddeld is 6 á 7 uren op de werk dag is te veel voor ons..,laatstaan vroeg laat nacht dienst te draaien..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.