Petro Caribe straks open voor ondernemers Suriname

22

PARAMARIBO, 1 jun – Geld uit de Petro Caribe overeenkomst met Venezuela is binnenkort beschikbaar. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken mogen ondernemers binnenkort trekken. Het betreft ruim vijf miljoen dollar, die Suriname overgehouden heeft aan de handel met Venezuela.

Sinds het afsluiten van de overeenkomst vonden er reeds vier olieleveranties plaats. Die hoeven niet meteen betaald te worden. De bedoeling is wel dat een deel van het overgehouden geld naar een ontwikkelingsfonds gaat. “We hebben al een paar miljoentjes”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. Het administratieve voorwerk wordt nu gedaan. Het midden- en kleinbedrijf mag dan geld lenen voor uitbreidingsinvesteringen.

Het fonds moet uiteindelijk zichzelf voorzien. Het betekent dan wel dat de beheerders en de ondernemers volgens boekje werken. “We moeten de financiële structuur nog regelen, maar het loopt goed”, aldus Lackin. Het ‘regelen’ van een deugdelijke structuur is precies de grote uitdaging. De achilleshiel van dit soort fondsen is vaak de zwakke betalingsdiscipline bij klanten. Petro Caribe is het geesteskind van de Venezolaanse president Hugo Chávez.

22 REACTIES

 1. Ja, Lackin, ondernemers mogen binnenkkort ’trekken’ noh?

  Weten die ondernemers dat die Petro Caribe deal een lening betreft?
  Weten ze dat Suriname deze lening na 20 jaar moet aflossen?
  Weten ze dat Suriname over die schuld 2% rente moeten betalen?

  Geesteskind van Chavez is desi’s schuld doorschuiven naar de jeugd van morgen. Maar dat vertelt reisburo Lackin er uiteraard niet bij.


  Maak melding

 2. Kijk Larry en dat bedoel ik nou, met dom geklets.

  Jij Larry leest een artikel alles staat erin en toch stel je het volgende;

  Weten die ondernemers dat die Petro Caribe deal een lening betreft?
  Weten ze dat Suriname deze lening na 20 jaar moet aflossen?
  Weten ze dat Suriname over die schuld 2% rente moeten betalen?

  Sorry hoor,maar volgens mij zijn jullie door al die negativiteit het spoor totaal bijster. Jullie zijn helemaal gek geworden.


  Maak melding

 3. Maar goed, Het moge duidelijk zijn dat er momenteel bestuurders met een visie aan het roer zijn in Suriname. Ja, ik zal het blijven herhalen want het is uiteindelijk de waarheid en een feit.

  Suriname heeft momenteel de beste President en regering ooit.


  Maak melding

 4. Moet het gratis en voor niets zijn dan Larry?
  Welke regering staat gelijk aan een filantropische instelling?

  Alleen de warmte van de zon krijg je gratis; dat weet je toch.

  Veerr


  Maak melding

 5. @Afu Sensie,

  Je kan wel boos worden, maar die Lackin heeft het over:
  “We hebben al een paar miljoentjes”

  Sortoe ‘we hebben al een paar miljoentjes’? Het zijn niet Suriname’s miljoentjes, maar miljoentjes van Venezuela welke na 20 jaar met 2% rente aan hen terugbetaald moeten worden.
  Ik voorzie Bosje-achtige toestanden in 2032.

  Je leent nu geld van de buren, laat je kinderen ’trekken’en dan mogen je kleinkinderen alles straks terug gaan betalen. Wat is daar nu visionair aan?


  Maak melding

 6. Zo!
  Er is al wat geld om uit te geven.Dat gelooft lacking zelf niet.Zijn’vrouwtje’wordt hoofd van de belastingen en de brandkast wordt leeg gedragen zonder inbraak sporen.[haven]
  Godlieb kreeg gelden van wijnerman en weigert een clad onderzoek op Surpost.
  Ik ben ook zeker van dat het geld waarover lacking het heeft,al verdwenen zijn in zakkken waar het niet hoort.Vooral als glen geerlings in de buurt is via zijn vrouw,mevrouw de voorzitter.

  Cobie.


  Maak melding

 7. Larry ik ben niet boos, maar wel verbaasd.

  Lees weer.

  “Die hoeven niet meteen betaald te worden. De bedoeling is wel dat een deel van het overgehouden geld naar een ontwikkelingsfonds gaat. “We hebben al een paar miljoentjes”, zegt Lackin ”

  Weet je wat het volgende betekend? “hoeven niet meteen betaald te worden”

  Advies, lees het artikel nog een paar keer over, voor dat je weer reageerd.


  Maak melding

 8. @Afu Sensie,

  “hoeven niet meteen betaald te worden” = dus lenen.

  En dan moet je doordenken…… lenen…lenen..hee, dan moet ik ooit terugbetalen.

  NDP soema don moro sopo..ha..ha..


  Maak melding

 9. Larry
  Net als vele van je surned broeder,heb je het weer niet begrepen,geen wonder dat in nederland alleen kwakoe festival jullie wordt toevertrouwd en dat zelf loopt niet goed…….maar ik wil je helpen….visualiseer even het zinnetje hierboven”Het fonds moet uiteindelijk zichzelf voorzien”….hopelijk is dit een duwtje in de goede richting.


  Maak melding

 10. Beste Larry,

  Je hebt groot gelijk!

  Dit is weer zo’n oude koe uit de sloot halen om de afgang van de laatste dagen te verbloemen.
  Je maakt die ondernemers blij met een dooie mus, want de financiële kant is nog steeds niet eens afgerond.
  De ondernemers kunnen voorlopig niet acteren.

  Niet alleen het regelen van de financiële structuur, die in mijn optiek al geregeld moest zijn,is een een uitdaging, maar meer nog, de gevolgen voor Staatsolie.

  Zal Staatsolie de concurrentie met een goedkoper product wel aankunnen.
  Of is dit het begin van de ondergang van Staatsolie, ceremoniemeester bouta.


  Maak melding

 11. Afu is een echte Djoeka.
  Die weten ook nooit dat een lening moet worden terug betaald.
  Vandaar dat ze allemaal in de schuldsanering terecht komen.

  Banken lenen geld aan ondernemers.
  Nooit de overheid.


  Maak melding

 12. In de editie van Starnieuws van 04-01-12 zegt dezelfde Lackin het volgende:

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/8746


  Minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) zegt dat Suriname zich niet in de schuld stort door de Petrocaribe-deal met Venezuela.
  De olie aangevoerd uit Venezuela, wordt voor 60 procent betaald binnen 90 dagen.
  De rest van de koopsom wordt na 20 jaar afbetaald tegen een rente van 2%.
  De eerste twee jaar hoeft er niet afgelost te worden.

  Lackin zei op een persconferentie vandaag op het Staatsolie-complex dat Venezuela de olie niet onder de marktprijs mag verkopen.
  Het land is lid van de Olie Producerende Landen (OPEC).
  De prijs is marktconform, maar het voordeel is dat Suriname niet gelijk hoeft te betalen en een deel over een langere periode kan uitsmeren.

  Fonds
  “Afgesproken is met Venezuela dat er een fonds zal worden gevormd. Suriname is het enige land met deze afspraak”, zegt Lackin. 18 landen hebben een overeenkomst met Venezuela voor de levering van olie via de Petrocaribe-overeenkomst.

  Met het geld uit het fonds zal de productiesector worden ondersteund. Het gaat vooral om de landbouw, ook in het binnenland.
  De minister merkt op dat president Desi Bouterse een sociaal akkoord heeft gesloten met de samenleving en uit dit fonds zal invulling eraan gegeven worden.

  Mechanismen ingebouwd
  Lackin wijst erop dat goed gekeken is naar landen die de mist in zijn gegaan met de deal en hun schulden niet konden terugbetalen.
  Er zijn volgens hem genoeg mechanismen ingebouwd om risico’s tegen te gaan. Suriname en Venezuela hebben supervisie op het fonds. Er moeten projecten worden ingediend, die goedgekeurd moeten worden.

  De Centrale Bank van Suriname zorgt ervoor dat het fonds wordt beheerd door een lokale bank. Er is een toezicht op het beheer. Er moet genoeg geld worden verdiend waardoor de schuld terugbetaald kan worden. “De productie kan worden gestimuleerd zonder aan de begrotingsmiddelen te komen”, benadrukt Lackin.”

  @Bryan, je bent mooi de Kwakoe als je denkt dat dat fonds gevuld word met olie-dollars die zomaar uit de lucht zijn komen vallen.
  Jouw kinderen betalen alles dik dikkie terug hor. Voor nu is het ’trekken’ maar.


  Maak melding

 13. De Suri ondernemers zouden deze ´PetroCaribe´ lening moeten vergelijken met een lening bij een commercieele bank.
  Hoeveel rente betaalt men voor het lenen van een X bedrag bij een commercieele bank, in vergelijking met een Petro Caribe lening !

  Voorts moeten de ondernemers weten dat een lening te allen tijde terug betaald moet worden, dus moet men zeker de discipline opbrengen om het geleend bedrag conform terug te betalen.

  Misschien zal men een soort van coach c.q. adviseur moeten inschakelen om bepaalde mensen te begeleiden, want soms a monie e bigie na deng sma ai !

  Vraag, wat doe je als jij op dit moment het bedrag van USD/EUR 50,000 – 150,000 ontvangt om een business te doen zonder om dit geld prive te gebruiken !

  We moeten nl voorkomen dat de mensen een zak met geld krijgen en deze gaan opsouperen voor allerhande andere zaken.


  Maak melding

 14. Ok, goed, stel je voor dat dit een eerlijke lening is waarop bedrijven een beroep kunnen doen. Dan nog kan niemand mij gaanderen dat het een eerlijke verdeling wordt!!!! Kijk maar wat er met het AKF is gebeurd!!!!! Slechts een klein deel is daadwerelijk besteed aan het doel, de rest is “verdwenen”. Aan de strijkstok blijven hangen!!!!! Bigie ai hebben de regeerders, deng no mang sjie dat wang tra mang e go vooruit!!! Eerst hun eigen zakken vullen en dan de kruimels voor de kleine man/vrouw. Nee, geen enkele poeh fonds werkt!!!!


  Maak melding

 15. perfect deze deal met onze geliefde Hugo Chavez! iedere vorm van hulp is welkom, zo lang deze hulp maar niet van een westers land komt. westerse landen lenen met rente percentages die zo hoog zijn, dat zelfs onze achter kleinkinderen nog de financiele gevolgen van een afgesloten lening bij hun zullen dragen. dat is nu precies de westerse strategie: houdt die domme zwartjes afhankelijk! in intelectuele termen heet dit: neo kolonialisme.


  Maak melding

 16. Larry, larry toch wat moet ik met je aan.

  Klopt, “niet direkt terugbetalen” is lenen.

  Jij was de enige die het niet snapte, maar ook dat verbaasd me niet meer.

  Je onderstaande onzinnige vragen, sloegen als een tang op een varken. Je gebrek aan algemene kennis, heb je dan ook zonder enige schaamte hier geplaats. Trouwens meneer gratis heb je blijkbaar alleen nog in je dromenland.

  Weten die ondernemers dat die Petro Caribe deal een lening betreft?
  Weten ze dat Suriname deze lening na 20 jaar moet aflossen?
  Weten ze dat Suriname over die schuld 2% rente moeten betalen?


  Maak melding

 17. ‘Trouwens meneer gratis heb je blijkbaar alleen nog in je dromenland’ : Klopt als een bus, voor niets gaat de zon op. Money talks B*shitt walks. dat geldt ook voor China dus we benne benieuwd hoveel grondstoffen de Chinezen het land uit willen dragen in ruil voor de te bouwen 500 woningen. Tegen de tijd dat alle 18000 woningen gebouwd zijn , is Surimaribo gezakt naar plaats 100 op de lijst van 17 rijkste landen……


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.