Amerikaanse kritiek op gevangenisbeleid Suriname

45

PARAMARIBO, 28 mei – “Gevangenissen en cellenhuizen verkeren in slechte staat.” Dit meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in zijn laatste rapport over de mensenrechtensituatie in Suriname. Ventilatie, verlichting en sanitair in de gevangenissen zijn slecht. De bewaarhuizen zijn ook nog overvol. Dit maakt de justitiële detentie tot zowat het ergste mensenrechtenprobleem in Suriname.

De behandeling van gevangen en arrestanten doet er ook nog een schepje bovenop. Volgens het rapport zijn er zo nu en dan meldingen in de media over mishandelingen door politieagenten en gevangenispersoneel. Ook het voorarrest duurt vaak nog te lang. De Amerikanen hebben wel de indruk dat de autoriteiten zoveel mogelijk machtsmisbruik proberen tegen te gaan. Ook worden klagers niet gehinderd in hun gang naar beroepsinstanties.

Wie daar zin in heeft mag naar de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten. Een lichtpunt is het beleid in het jongerencorrectiehuis Opa Doeli. Daar is geen sprake van overbezetting en de bewoners kunnen rekenen op voldoende onderwijs en recreatie. Andere mensenrechtenproblemen hebben te maken met onder meer de media. Daar zijn soms gevallen te bespeuren van zelfcensuur. Minderheden worden gediscrimineerd en er is nog veel huiselijk geweld.

45 REACTIES

 1. Een groter compliment kon men niet geven aan de regering Bouterse/Ameraaili:

  “Dit maakt de justitiële detentie tot zowat het ergste mensenrechtenprobleem in Suriname.”

  Het mensenrechtenprobleem van Suriname is gereduceerd tot de overvolle gevangenissen.


  Maak melding

 2. Dit is te gek voor woorden, dat die nou die Amerikanen
  juist zij, kritiek leveren op wat er gebeurt in de lik in Suriname, ik zal niet ingaan hoe zij het doen
  bij hun zelf en in cellen over de wereld,hoeft geen betoog dacht ik zo, maar goed, wij , wij weten dat, en in Suriname moet men er wat aan gaan doen, en die kritiek van die Amerikaan lap ik aan mijn…………..
  Dat kunnen die gasten goed en overal hun neus in stoppen, ja ze zijn een grootmacht, als je niet op past komen ze binnen in je keuken en vul maar in, wat er gebeurd,dit was maar een opmerking of zo van mij!!!!!


  Maak melding

 3. Allemaal oud nieuws.Het is altijd al zo geweest.Ik ben benieuwd als de de Pro Bouterse Brigade de amerikanen nu ook de huid vol gaan schelden en uitmaken voor kolonialen nu ze dit aankaarten.


  Maak melding

 4. In een 3e wereldland waar een moordenaar en mensenrechtenschender als president de leiding heeft, en waar de volgelingen van die moordenaar in het parlement de grootste grondwetrechtenschenders zijn, kun je ook niet verwachten, dat het in de gevangenissen zoveel beter zou zijn, vooral met zo,n corrupt politie apparaat als hier in Suriname.


  Maak melding

 5. Drie a vier jaar terug wilde een groep assemblee leden van de MC/oppositie een bezoek brengen aan PI Santo Boma vanwege de erbarmelijke toestanden die er heersten.

  Kunt u zich nog herinnerenen dat minister Santhokie van JusPol heeft geweigerd deze volksvertegenwoordigers tot deze inrichting toe te laten, en moesten de mensen onverichte zaken terug naar huis.
  De Amerikanen zijn gewoon bezig een open deur in te trappen, want deze wantoestanden zijn reeds jaren bekend ! Waar was voorheen de kritiek van de Amerikanen toen ze Roger Khan in dezelfde Santo Boma hebben ontvoerd om hem op te sluiten !
  Zijn zij opeens ´out of the blue´ zo begaan met de Surinaamse criminelen !

  Het is juist deze regering Bouterse die de gevangenen wil inzetten voor allerhande werkzaamheden en klussen buiten de instelling, waardoor hun resocialisatie ietwat vlotter kan verlopen dan voorheen.

  Voorts vermoed ik dat de Amerikanen bezig zijn hun gevangenissysteem c.q. producten te willen gaan introduceren in Suriname, waarbij inmense betonbouwwerken worden opgetrokken door Amerikaanse bedrijven.

  Let wel, in Suriname doen wij niet aan ´waterboarden´ en wilen we zeker ok geen Abu ghraib toestanden in onze cellenhuizen !

  De Amerikanen kunnen beter naar hun eigen rechtssysteem kijken waarbij onschuldigen vaak ter dood worden veroordeeld !
  Daar zou deze Inter Amerikaanse commissie voor mensenrechten zich op moeten focussen !


  Maak melding

 6. @ Ferdinand Hossenbux.
  Je houdt zeer vreemde manier van redenering op na.
  De amerikanen mogen volgens jou niets zeggen over de gevangenissen in Suriname omdat zei het slechter doen volgens jou. Geef een voorbeeld wat jij bedoeld.
  Als volgens jou de Amerikanen niets mogen zeggen omdat ze terroristen opsluiten op Gauntánamo Bay Cuba, Dan moet Bouterse en zijn regering hun smoel dichthouden wanneer het over mensenrechten gaat, drugs,dictatuur en genocide.


  Maak melding

 7. Als de VS kritiek heeft kan je nagaan hoe erg het is.

  Het begint in Nederland bekend te worden dat een aantal vakantiegangers vastzitten zonder behoorlijke rechtsgang.
  Dat doet het toerisme geen goed.


  Maak melding

 8. Wat zijn de Amerikanen toch goeie gasten!

  Met hun kritiek proberen ze een beter klimaat in de Surinaamse gevangenissen te bewerkstelligen.
  Ik heb vernomen dat je deze actie in het kader van de toekomstige detentie van bouta moet zien.
  Het mag niet gebeuren dat hij gaat mekkeren over een slechte accommodatie om zo zijn straf te ontlopen.
  Gelukkig voor hem doen ze in su niet aan waterboarding en Abu Ghraib toestanden.


  Maak melding

 9. Ferdinand je bent weer slaafs bezig het op te nemen voor je meester.Gebruik ook je eigen verstand jongen.Hoe heb je het zo lang bij de bank volgehouden? Was je interieur verzorger Afdeling Sanitair?


  Maak melding

 10. aah.. oud nieuws… maar ja.. We moeten er wel wat aan doen…Als the embassador wat geld heeft dan kunnen we aan de de slag.

  Ik vrees wel dat El Bouta deze amerikaanse kritiek gaat gebruiken om meer van zijn vroegere vriendjes gratie te geven.


  Maak melding

 11. De reactie op Jako, ik zat erop te wachten, en ja bingo daar ben je dan, en ik heb er wat mee gewonnen na een tel daarnet!!!!! te gek, efin, je had het over slaafs, maar dat is lang geleden, 1863 had die ptatta dat toch al afgeschaft, of lopen er nog slaven rond ik ga zo weg, ik let wel op, en je noemde het woord meester, die stond voor de klas en naar hem luisterde ik, uiteraard, en de bank die gaf je aan, de zit of voetbank, die zag ik nog vanochtend, o shit, ja, je bedoeld die bank in Surinmae, maar dat is boeng langa geleden, en zie de reactie van Tammy, en die van Miton Fleur, a strak ai, maar die Amerikaan, hoe die zich gedraagt anno nu, pist op mensen als die dood zijn geschoten, maar als er mensen zijn die deze gasten aanhangen, mag zeker, maarrr als ze keer ons landje binnendringen om eea te ….ie sabie dang do pies tapoe oeng people dape nadat ze hun vuile werk hebben gedaan, en dan moeten deze mensen die achter de Amerikaan lopen dit toejuichen, sorry mensen ik kan niet anders reageren!!!!! Dit is mijn mening, sorry!!!!


  Maak melding

 12. @Ferdinald Hossenbux,
  in Amerika wordt de zaak van de amerikaanse soldaten die gepist hadden op de lijken van de terroristen ,behandeld. De hoogste militaire officials hebben toegezegd en gezworen dat deze militairen gestrafd zullen worden to the fullest extend of the law. In middels zijn de ID’s van deze militairen reeds achterhaald ,men weet wie ze nu zijn.
  Wees erust deze mannen gaan de bak in,zo zeker is dat.
  Ze gaan echt geen presidenten worden zoals het mogenlijk is geweest in Suriname,15 burgers doodmartelen,doen alsof het nooit gebeurd is en liegen alsof het gedrukt staat en dan op het nippertje nog amnestie eruit halen en je zelve onschuldig en vrij als een vogeltje te verklaren.Voor de terroristen op wie gepist werd heb je wel de moed om symphatie op te brengen, had je maar ook zoveel begrip en respekt kunnen opbrengen voor de op wrede wijze om het leven omgebrachte 15 burgers van Suriname ,eigenhandig vermoord door je MEESTER, domme bouta.


  Maak melding

 13. @Esmerald, bedankt voor je uitleg en hoop ook dat de nieuwe Minister goed over gaat nadenken om de gevangen een beter verblijf te geven.

  Sommige Surinamers kunnen niet tegen kritiek, terwijl kritiek je juist laat inzien wat fout is en wat beter kan om verder te komen.


  Maak melding

 14. ““Gevangenissen en cellenhuizen verkeren in slechte staat.”

  Ja dat weten we, volgens front die miljoenen hulp heeft gehad van Nederland en Nederlandse justitiele ondersteuning en advies hebben daar nooit wat aan gedaan. We herinneren ons de stoep gesprekken van de voormalig minister van Justitie maar al te goed, cellenhuizen werden gebouwd, renovatie hier en daar allemaal met Nederlandse hulpmiddelen, pertinente leugens natuurlijk om het front gepeupel zoet te houden.

  De Nederlandse ondersteuning en adviezen was enkel en alleen opgericht om Bouterse een kopje kleiner te maken. Zaken aangaande Suriname en Surinamers zelf daar werd niets mee gedaan.


  Maak melding

 15. Ferdinand mi boy ik heb niet gezegd dat je een slaaf bent.Het probleem met jou is dat je slaafs reageert. Heb je geen woordenboek? Heb je zelfs geen fiets meer? Koop een woordenboek straks als ze braderie hebben.


  Maak melding

 16. De reactie op Ray, je schrijft mijn meester, die gasten die mijn, meester waren zijn allang kapot, deng dede, meesters zijn er voor mij niet meer, en landgenoten die hier wonen, die zie ik elke dag, trouwens die maken de fout en oordelen over een ander,
  van jou meester daar over zee, no no, foute zaak,
  en nog wat, hier in dit land mag je niet vrij meer praten, want dan ben je fout bezig als je een ander kant op gaat, jammer, heel jammer, de bune gaat naar links, dus ik ja ik moet ook naar links, no chance sorry echt niet, maar bij deze, en even nog dit een dik percentage op dit net, reageert zonder echte naam
  en ik ben de vorige week nog aangesproken op straat,door iemand die eea leest, de reactie´s etc
  wat ie zei geef ik niet mee, helaas het is grof,
  maar netjes uitgedrukt, die landgenoten van jou Ferdinand zijn laf om hun naam bekend te maken,
  ik zei niets en liep door!!!!!


  Maak melding

 17. Reactie op Jako, ik slaafs reageren jongoe vertel, leg uit hoe dan, als ik bepaalde zaken lees op dit net, lopen er veel van dit soort van gasten rond, een fiets heb ik niet hoeft ook niet, heb ik niet nodig waarom trouwens, me waka me waka foeroe alla dee!!! Ook daarop commentaar, ik wacht af, een woordenboek, waarom, heb ik niet, is dat belangrijk…… en nu daar komt ie, jij weet hoe ik heet maar van veel mensen dus niets….. dus vul maar in wat ik hierover denk, simpel ja simpel ik word gewoon op wat ik zeg, bijna alles dan, afgemaakt, geeft niet, maar ik ga nu effe een fatoe nemen, niet op de fiets….. mo tek wang waka….. en dan merk ik later weer….dat dus…..


  Maak melding

 18. abu graib, water boarding, guantanamo bay, geheime gevangenissen overal ter wereld waar op grote schaal de mensenrechten worden overschreden! onderdrukking van zwarten en andere minderheden zoals de homo’s in de vs, herhaaldelijke oorlogsmisdaden in vietnam, irak, palestina, afghanistan, libye, panama, colombia, haiti, gooien met atoombommen in japan, gooien met bommen met een verlaagd uranium gehalte in servie! ja beste suri’s, deze zelfde beesten van mensenrechten schenders, willen ons geliefd Suriname de les lezen? wat een heerlijke wereld zou het zijn, als ze allemaal in de grand canyon verdwenen!


  Maak melding

 19. Ik denk dat boutje dit probleem als eerste had moeten aanpakken,want zijn zoontje dino en stiefzoontje meriba hebben er gezeten.Ik neem aan dat ze hem hadden verteld hoe het daar is toch,daarom doet hij zoveel moeite om er niet in te komen.
  Boutje ik zou zeggen ben het te renoveren,want jou tijd komt eraan.


  Maak melding

 20. Ik ervaar dit rapport van de VS als een teken aan de wand. Bouterse is gewaarschuwd. De wereldgemeenschap houdt hem sterk in de gaten. Met deze globaliserende wereld is er geen plaats meer voor mensenrechtenschenders en moordernaars. Bouterse en zijn trawanten zullen op hun tellen moeten passen.


  Maak melding

 21. Een reactie op Wikkileaks, ik wil het volgende meegeven, allereerst zijn er een hoop mensen die de Amerikaan als een gado zien, het land als een paradise
  no brada niet doen, deze boys hebben na 1945 een boel verpest, Zuid Amerika, Vietnam, ze vallen landen binnen
  als ze dat willen, en toen in 2001 die meneer weet je wel mensen in hun keuken stuurde ai boi, bijna deng kkkkkkkk, maar goed, Irak en Afganistan, daar hebben ze een bende van gemaakt, die gasten doen maar wat, en dat bedoel ik, elke keer, als ze een keer ons landje gaan pakken dan wil ik bepaalde landgenoten horen en zien of ze achter die Amerikaan gaan staan en ze nog toejuichen, want laten we eerlijk zijn alles draait nu om de pres van Sur weg te schieten, jongens ga je gang suc zevennnn!!!!


  Maak melding

 22. In mijn ogen is de gevangenis in Sme goed! Niets accomoderen!! het zijn toch criminelen, boeven, verkrachters, rovers, oplichters etc.etc! en die verdienen maar een ding!! achter slot en grendel en geen luxe!!

  Geef ze maar bana, casaba nanga faja zotuwatra!! Het zijn doorgedraaide wezens en die moet je ook niet in het gemeenschap laten voorkomen, want dan is een ieder onveilig!!

  Veilig MOET je(kunnen) ZIJN!! waar dan ook!!! Deze wezens horen niet bij de normalen mensen!!

  Soms wel in het bloemetje leggen met Dre batjaw!!
  Was je dan maar geen crimineel!!!!!!!


  Maak melding

 23. Ferdinand Hosselmuts ik ben even benieuw naar je schedel! Ik geloof dat de operatie door de schedelchirurgen uit Nederland in Sme, in AZ van jouw niet geslaagd is! Kun je iets over vertellen?? Want ik geloof dat er nog een aantal mensen op deze forum zijn wier ook willen weten!!

  Ik dank je wel!!! (de U moet je wel verdienen).
  Ghoeda hafiez!! Salaam


  Maak melding

 24. Ferdinand je praat zop denigrerend over de Amerikanen.Heb je geen goede opvoeding gehad of sta je altijd achter de moslims? Ik kan mij niet voorstellen dat je zo over 2001 denkt.Ik heb altijd gedacht dat Suri’s dat altijd zullen veroordelen ,maar merk nu dat een paar nog idioten hebt.denk na jongen voor je zoiets doms opschrijft!


  Maak melding

 25. Indien deze opmerking de Surinaamse gevangenissen rakende door Nederland of door een Nederlander gedaan waren, dan hadden vele Surinamers zoals Cliff Limburg en Surinaamse organisatie, zoals comite Desi Bouterse reeds lang kritiek geleverd en protestbrieven geschreven. Waar zijn de grote monden en de protestbrieven aan President Obama nu? Graag een reactie for the sake of “Fair play.”


  Maak melding

 26. @ Milton Fleur
  Ik woon toevalling in de USA en wil alsvolgt op je commentaar reageren. Je hebt groot gelijk dat de Amerikanen het niet altijd te nauw nemen met mensenrechten. De invasies in Haiti, Greneda, Nicaragua etc. spreken boekdelen. Daar sta ik aan jouw zijde. Ik vraag me wel af waarom de commissie van Rabin Parmessar niet nu de gevangenissen in Suriname opzoekt, sinds zijn regering nu aan de macht is. Verder is er wel een groot verschil tussen het rechtsysteem in de USA en Suriname. In Amerika worden oorlogsmisdadigers vervolgd en berecht van soldaat tot generaal. Ik wenste wel dat ook in Suriname militairen die over de scheef gegaan zijn ook berecht zouden kunnen worden.


  Maak melding

 27. Reactie op Jako, Jako maak je niet druk het is maar een mening, ik sta achter geen moslim of zo wat ik bedoel is het bazig gedoe van die Amerikaan al jaren, todat die gasten in hun keuken gingen rommelen, hadden ze niet gedacht, die Amerikanen, dat bedoel ik, niets zou hun overkomen, maar goed komt tijd komt raad, ze schijten nu in hun broek op dit moment wat er in Iran stiekem gebeurt, laat ze maar daar binnen vallen,
  en Syrie laat maar Jako, Ze dachten BL is dead, problemen opgelost a now do kkkkkkkkk, nee hoor voor mij geen Amerika en dat zeg ik recht voor ieders raap
  mijn mening Jako.


  Maak melding

 28. @ Socrates
  DDB had gedacht dat na de machtsovername op het Front en door veel te reizen door de wereld het een rustige regeerperiode zou worden. Sinds hij en zijn pajong waaiers geen tegengas dulden, is hij nu wel in de war dat het volk van Suriname zijn game van fear, oppression, en persecution niet meer speelt.


  Maak melding

 29. Reactie op Wiep ding,jij bent echt goed, hoe raad je het, donderdag moet ik naar het AZ, naar ja, ja die schedel man, ai boi joe sap torie, baja, loekoe mang, vertel, wil ik weten, hoe je deze torie gewoon goed heb geraden, maar je hoort het resultaat no spang!!!!


  Maak melding

 30. @wikileaks,

  Je snapt het niet denk ik!
  De criminelen die Boven in het criminelen hiërarchie ladder bevinden mogen vrij rondlopen om het land en volk verder te verkrachten!
  De crimineeltjes die geen waarde voor deze toffe jongens hebben worden naar hun vakantiehuis Santanomo B . Dit om het domme kudde volk die deze leider gekozen hebben wat …… Oftwel domweg pappen en nat houden!
  Dus onze geliefde leider doet het niet zo slecht !
  Tevens heeft hij een opleiding of cursus gevolgd in Holland dussss…..
  Oftwel in het Nederlandse politiek ook wel bekend als:
  Hoe hou ik het kudde volk dom!
  Een gevangenis mag van mij persoonlijk de grootste hel voor deze personen zijn.
  Ik bedoel voor de echte zware jongens.
  Bv. Mensenhandel, Messias spelen, zeepsop verkopers etc.
  Een zakkenroller is een andere categorie die hangen we apart op.
  Trouwens we kunnen ook het spoorlijn in dienst nemen wat zo mooi erbij ligt naar de nieuwe Surinaamse hoofdstad en dan kunnen we ze ook op de trein zetten naar de mooie werkkampen.
  Wat denk je daarvan zover verwijderd van het degelijke Surinaamse volk.
  Of ga ik nu te ver?
  Wanneer zijn de verkiezingen in verf mijn haar blond en ik stel me verkiesbaar als pres. Voor sranang.

  Mijn slagzin:
  Ich Bin eine criminal und wo ist mein amnestie ?

  Grtn piet for pres


  Maak melding

 31. Krijgen zij een Hotel ? …jij moet gewoon daar niet komen.
  Want geld voor z’n luxe staatshotel…is behoorlijk veel.
  Dus men kan vooraf preventief…woonhuizen neerzetten.


  Maak melding

 32. De Regering van Suriname moet de Kritiek van de Amerikaanse Minister van Buitenlandse zaken zien als een pure echte opdracht en er moet gelijk acties ondernomen worden om alles recht te trekken, zodat hij bij de eerst volgende Inspectie/controle geen fouten meer kan vinden.
  De gedetineerden zijn ook kinderen van God, onze broeders en zusters en moeten ook goed behandeld worden, omdat het door onwetend heid is voorgekomen dat ze in de cellen huizen beland zijn.
  Over een zeer gevoelige punt dat de Minderheden worden gediscrimineerd, moet men dat duidelijk met feiten aanhalen, zodat er ook de juiste correctie kan plaats vinden, maar toch moet de Regering rustig, beleefd en gedisciplineerd gedragen om het te voor komen. Ik weet dat er een foutje gemaakt kan worden, omdat de mensheid niet volmaakt is en ook waar er gewerkt wordt, worden er fouten gemaakt. Dus van de fouten moeten we ook wat bij leren. Opmerking: De oppositie/NF leiders zijn alle maal ook heilige politieke leiders geweest bij de verkiezing van 25 mei 2010. Ook respect en eer betuigingen aan hun, wanneer ik hun waar dan ook ziet en ontmoet. Nogmaals respect aan hun. Het grootste werk hadden ze op hun sluwe manieren al gedaan. Wanneer de NF nu kritiek levert over bepaalde zaken moeten we gewoon lief voor hun zijn en wanneer we niet eens zijn met iets op een vriendelijke en op een lachende manier juiste antwoord geven. Wanneer ze gelijk hebben moeten we ook complimenten/dankjewel zeggen.
  Daarom blijf ik herhalen dat er een verzoening tussen de Oppositie en coalitie moet komen. Door een ieder vriend te maken, maken we tegelijkertijd ook God blij en we kunnen ook veel voordelen eraan hebben.


  Maak melding

 33. Pot verweit ketel. Illegal rendition, club gitmo, waterboading, uitbesteding van martelen, illegale buitenlandse gevangenissen, minderjarigen illegaal aanhouden voor oorlog misdaden. Allemaal amerikaanse uitvindingen.


  Maak melding

 34. Kom op mensen dit is een te simpel. Elke Surinamer is hier al jaren van op de hoogte.

  Verwachten jullie van Pres. Bouta dat hij in zijn periode alles wat zijn voorgangers niet konden of veroorzaakt hebben nu direct gaat en kan oplossen?

  Lekker reëel…

  Wat betreft VS
  2 actuele zaken waar ik me aan erger

  zaak 1:
  Florida woman sentenced to 20 years in controversial warning shot case

  Kort samen gevat: Vrouw wordt mishandeld door haar man. ze wilt vluchten maar kan niet weg en pakt een pistool en vuurt een waarschuwingsschot. 20 jaar verplicht!
  Terwijl er een wet in Florida is dat je jezelf mag verdedigen als je in een levensbedrijgende situatie bent..
  http://edition.cnn.com/2012/05/11/justice/florida-stand-ground-sentencing/index.html?iref=allsearch

  Zaak 2: Trayvon Martin Case

  Deze speelt zich ook in Florida af.
  Deze loopt nog maar de manier.

  Er schiet me nog een andere zaak te binnen, een oudere.

  Sean Bell Case: Kort samengevat: Een donkere man wordt doodgeschoten door agenten. Tijdens zijn vrijgezellen feest. Maar liefst 50 kogels worden afgevuurd op Sean en 2 van zijn vrienden.

  Is dat THE AMERICAN DREAM? De pot verwijt de ketel…


  Maak melding

 35. De gevangenissen in Suriname zijn helemaal niet goed.
  Dat weet iedereen.
  Voor Zuid Amerikaanse begrippen zijn ze echter redelijk tot goed.

  Maar mishandeling en geweld zijn aan de orde van de dag.
  Omkoperij van bewaarders is schering en inslag.
  Discrimminatie viert hoogtij.
  ====
  Katrien Steyaert

  “De Marrons hebben het altijd gedaan.” Elke Van Hellemont (23) onderzocht in Suriname of die etnische minderheid — afkomstig van vrijgevochten slaven — wel degelijk de meeste gewelddelicten pleegt. De neerslag van haar onderzoek en hallucinante ervaringen is nu bekroond met de prijs van de Nederlands-Belgische Vereniging voor de Sociaal-wetenschappelijke Bestudering van het Recht. “Ik ben in vijf maanden tijd zeven jaar ouder geworden.”

  “Tijdens een reis naar Suriname ontdekte ik dat gedegen misdaadcijfers of kennis van de gevangenisbevolking ontbreken in het land”, legt Elke uit. “Reden genoeg voor een onderzoek, leek me. Professor Parmentier was meteen laaiend enthousiast en ik ging de uitdaging aan. Ik kon niet voorspellen dat het zo zwaar zou worden.”
  De studente criminologie doorstond de Belgische papiermolen en het Surinaamse gebrek daaraan, en kreeg een stage te pakken in twee van de drie gevangenissen in het land. “Ik heb vaak initiatief genomen. Ik heb zelfs Nederlands gegeven aan gedetineerden en computerles aan het gevangenispersoneel. Maar ik werkte vooral als sociale ambtenaar. Kan je geloven dat ik adviezen moest schrijven voor de raad van voorwaardelijke invrijheidsstelling? Hier zou je zo’n rapport niet eens mogen uittikken.”
  Voor haar onderzoek nam Elke tientallen interviews af van criminelen in Santo Boma, een enorme, zelfbedruipende gevangenis waar één bus per dag naartoe rijdt, en in PID, een zwaarbewaakt complex waar cipiers en gedetineerden erg wantrouwig staan tegenover elkaar. “Ze losten niks bij mij. Tot een van de zwaarst gestrafte en meest invloedrijke gevangenen me een verhaaltje op de mouw speldde en merkte dat ik niks doorvertelde. Nadien heb ik verschillende Marrons kunnen spreken. Die zijn uit hun stamgemeenschap in het regenwoud afgezakt naar de op consumptie gerichte hoofdstad. Daar komen ze niet aan de bak en worden ze erg gediscrimineerd. De meeste cipiers zijn Hindoestanen en dan heb je nog stadcreolen, Chinezen, Javanen, Colombianen, …”

  Sneeuwwittie
  Elke bracht het grootste deel van haar tijd alleen door met mannen die veroordeeld zijn voor verkrachting, (roof)moord en andere zware delicten. “Ik heb wel vijfendertig huwelijksaanzoeken gekregen maar was nooit bang. Sommige spierbundels begonnen zelfs te huilen. Dan was ik radeloos. Hoe moet je iemand vertellen dat hij zijn kinderen nooit meer zal zien? En hoe ga je om met de meest vreselijke details die ze je over hun misdaden vertellen? Ik kon het leed niet van me afzetten. Gelukkig kwam mijn moeder als een reddende engel aangevlogen. Terug in België heb ik twee weken geslapen, ik was kapot.”
  Maar de resultaten waren niet min. “Voor het eerst beschikte de directie over degelijke statistieken. Daaruit blijkt dat niet de etniciteit maar veeleer de leeftijd een oorzaak is van crimineel gedrag. Toch hebben de Marrons meer op hun kerfstok. In een kwalitatief onderzoek, gebaseerd op Robert Agnews The General Strain Theory, kwam ik tot de conclusie dat er factoren zijn die criminaliteit bevorderen: statusdeprivatie, racisme en discriminatie. Marrons hebben het hard te verduren. Dat maakt hun gedrag begrijpelijk, zonder dat ik het goed praat. Je kiest of je crimineel gedrag stelt.”
  “Ik werkte ook een interpretatieve analyse uit waaruit blijkt dat alle etnische groepen onderhevig zijn aan identiteitsspanning. Wanneer je identiteit onder druk komt te staan, ontstaat er een inwendige spanning. Een van de manieren om daarmee om te gaan is misdaden plegen. Sommigen doen dat occasioneel, de jongeren vaak uit een drang naar erkenning en status, soms geïnspireerd op de rapperscultuur van bijvoorbeeld 50 Cent. Ook de andere etnische groepen hebben het moeilijk maar zij hebben hun positie in de samenleving al verworven, Marrons moeten er nog elke dag voor vechten.”
  Elke heeft veel geleerd. “Het is interessant om zelf eens tot een minderheid te behoren. Ze noemden me Sneeuwwittie, zoals alle blanke vrouwen. Ik begrijp nu veel beter hoe lastig het is om tegen vooroordelen te vechten. De meeste gedetineerden, ook hier in België, leidden aanvankelijk een gewoon leven maar hadden niet dezelfde keuzes als wij. Daardoor waren ze bijna gedoemd om te mislukken. Het heeft volgens mij geen zin om steeds repressiever op te treden. Ik heb jongens in de gevangenis zien evolueren van kruimeldiefjes tot mensen met zware criminele gedachten. Trouwens, willen we terug naar het ancien régime en heel wat van onze felbevochten vrijheden opgeven? We moeten blijven zoeken naar een alternatief voor opsluiting. Het is misschien naïef maar ik geloof dat je moeite moet blijven doen voor die ene ex-gedetineerde die zijn leven betert, ook al mislukken er ondertussen tien andere.”
  ====

  Paramaribo – Een missie van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens van de OAS, onder leiding van de rapporteur on the Rights of persons deprived of liberty, Rodrigo Escobar Gil heeft geconstateerd dat de mensenrechtensituatie in de Surinaamse gevangenissen en cellenhuizen slecht is. Het gaat onder meer om de slechte medische en sanitaire voorzieningen …

  in de Centrale Penitentiaire Inrichting Santo Boma. Ook sloeg Escobar er acht op dat jeugdige en volwassen veroordeelden op één terrein opgesloten zijn op Santo Boma. Aan de orde kwam ook de overbevolking in de cellenhuizen en de omstandigheden waaronder twee zwangere vrouwen in het cellenhuis zijn opgesloten.

  Onderdirecteur van justitie Edward Belfort droeg geen kennis van de situatie van de zwangere vrouwen. Nadat hij dit vernam, heeft hij ze laten overplaatsen naar de vrouwenafdeling van de Centrale Penitentiaire Inrichting (CPI) Santo Boma. Belfort geeft over de medische situatie aan dat er een grotere en modernere poli wordt gebouwd voor CPI Santo Boma. De bouw is in afrondingsfase.

  Het ligt in de bedoeling om op de poli verplegend personeel te plaatsen. “De Staat was er al lang mee bezig.” Over de slechte sanitaire voorzieningen zegt Belfort dat wanneer er spullen worden geplaatst, deze binnen korte tijd worden vernield door de gevangenen. Hij weet dat de vernieling soms uit frustratie plaatsvindt. De OAS-rapporteur constateerde ook dat in de isolatiecellen in de gevangenis geen faciliteiten zijn.

  Hierop zegt Belfort dat de gevangenen zich niet altijd houden aan de regels van de inrichtingen. In gevallen waarbij een gevangene onder meer betrokken is geweest bij een vechtpartij in de gevangenis wordt hij geplaatst in de isolatiecel. Verder geeft hij aan dat er momenteel een gevangenis wordt gebouwd waar jeugdige veroordeelden zullen worden opgesloten. Daar zullen er verschillende faciliteiten zijn zoals school en bibliotheek.

  Momenteel worden jeugdigen en volwassen veroordeelden in aparte gebouwen op het terrein van CPI Santo Boma opgesloten. Belfort zegt dat alle tekortkomingen op het gebied van gevangenissen bekend zijn bij de regering en dat eraan wordt gewerkt hierin verbetering te brengen. De OAS-rapporteur gaf gisteren ook te kennen dat er bepaalde landen zijn in de regio waar de situatie in de gevangenissen slechter is dan die van Suriname.

  mazzel.


  Maak melding

 36. @ Ferdinand Hossenbux,
  Mijn reactie was meer bedoeld op jou manier van redeneren en daar ga je bewust niet op in.
  Als je Amerika verbied om wat te zeggen over de gevangenissen in Suriname, dan moet je ook op de zelfde manier reageren wanneer de regering in Suriname onder leiding van een drugs veroordeelde crimineel op zaken reageert die haaks staan op DDB zijn verleden.Als het gaat om Nederland hanteren jullie de zelfde soort kromme redenering,Nederland mag niets zeggen over 8 dec 1982 omdat ze in Indonesie ook tekeer zijn gegaan.
  Ik ben blij met de Amerikanen omdat ik liever woon in democratisch wereld of land dan een communisme of islamitisch land, of wereld. Ferdinand dit nog volgens mij zijn jullie de boodschap van de Amerikaanse ambassade vergeten na de dat Bouterse president is geworden.Amerika is een GROOTMACHT.


  Maak melding

 37. Het lijkt net of iedereen de negatieve dingen van andere landen niet willen inzien als het onderwerp over Suriname gaat. Bijna iedereen stort zich negatief op Suriname, terwijl aan de andere kant veel meer sjorres gebeurd. Ok! Als ik het over Amerika moet hebben , dan ben ik in 1 woord al klaar: “SMERIG”! Amerika is het smerigste land ter wereld. Ik snap niet waarom ze zich met Suriname bemoeien? Amerika zit vol smerige praktijken. Maar ik heb het gevoel dat jullie dat net zo goed weten als ik, toch? Mare…. ligt Suriname niet in South America? Dit artikel is gebakken lucht! Mensen in de gevangenis moesten er voor zorgen dat zij er niet in waren gekomen, dan heb je ook geen probleem.


  Maak melding

 38. Ferrel,
  In Amerika moet ook de machtigste persoon ter wereld verantwoording afleggen in zijn land, en hij moet zich ook houden aan nationale en internationale wetten en regels.Niemand mag volgens die paarse sekte kritiek hebben op DDB of op Suriname.
  Als je geen kritiek wil hebben dan moet je alle internationale contacten en verdragen verbreken en ook geen donatie aannemen.


  Maak melding

 39. Ferdinand Hosselmuts! dat verklap je zelf want het zit verscholen in jou verhaal en niet alleen ik haal het eruit maar velen op deze forum. Het is niet ik, maar jij doet het zelf Mister!!

  Neem een hele mooie en lange wandeltocht langs de bosjes en het doet je goed!! Rotterdam is groener dan Amsterdam!! Veel plezier en denk aan mij!! het weer in Nederland is buiten buitengewoon(25 graden) PRACHTIG!!!


  Maak melding

 40. Mensen, lees het volgend bericht,

  Amnesty kritisch over Nederlandse mensenrechten

  (Novum) – Amnesty International is kritisch over de stand van zaken van de mensenrechten in Nederland. Zo zitten er te veel vreemdelingen in detentie zonder aandacht voor een alternatief. Dat staat in een rapport van de stichting in aanloop naar een oordeel van de Verenigde Naties over de Nederlandse mensenrechten.

  Amnesty maakt zich verder zorgen over de tekortkomingen in de aanpak van discriminatie en de strafbaarstelling van illegaal verblijf. Ook hebben lessen over mensenrechten op Nederlandse scholen een ’te vrijblijvend karakter’.

  Een comité van de VN beoordeelt om de vier jaar alle lidstaten op de situatie rondom de mensenrechten in het land. Donderdag oordeelt de Mensenrechtenraad over Nederland.
  ——

  Waarvan akte !


  Maak melding

 41. @ Milton Fleur.
  Geen enkel land heeft een perfecte staat van dienst op mensenrechtengebied maar dat neemt niet weg dat de mensenrechtensituatie in NL nog altijd vele malen beter is dan in Suriname. Dat is een feit dat je niet kan wegpoetsen door aan te komen dansen met Amnesty rapporten, als je het aan Amnesty International zou vragen zouden ook zij, als ze eerlijk zijn, je zeggen dat het in NL nog altijd vele malen beter is gesteld op mensenrechtengebied dan in Suriname.

  Als jullie NDPers geconfronteerd worden met de waarheid omtrent de gebreken in ’t Suriname onder jullie geliefde criminele leider Bouta kunnen jullie alleen maar met drogredenen (zoals de jij-bak/tu quoque) aandansen i.p.v. die gebreken te erkennen en wat doen om ze te verbeteren. Jullie manier van argumenteren lijkt wel op die van een kleuter die iets stouts doet en als hij vervolgens daarmee geconfronteerd wordt zegt ‘ja maar pietje deed het ook’.

  In vergelijking met de overvolle en gebrekkige Surinaamse gevangenissen is de NLse vreemdelingendetentie een luxe hotel dus bespaar me je dom gezeik.


  Maak melding

 42. lieve mensen, ik ben jaren lang in een managersfunctie werkzaam geweest in het Surinaamse gevangeniswezen. We huldigden daar de slogan: “never change a winning system’. nergens in de wijde omgeving van Suriname, is het aantal gevangen per 1000 inwoners zo laag. nergens in de wijde omgeving, is het criminaliteitscijfer zo laag als in ons geliefde Suriname. Ja, onze criminaliteitscijfers zijn zelfs nog lager dan die van calimerostan! in
  Suriname wonen meer dan honderd duizend brazilianen (20% van de bevolking!) en Brazilie zal niet toe staan, dat Nederland of de VS een invasie in Suriname doen. Lieve Surinamers en lieve Surneds, laat je niet gek maken door anti propaganda van dit stelletje autistische en moordadige westerlingen. zij hebben het meeste bloed aan hun handen! sterker nog, ze zwemmen in het bloed van hun miljoenen slachtoffers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.