Kabinet Surinaams staatshoofd wilde ‘stil overleg’

53

PARAMARIBO, 28 mei – Het bestuurskabinet van president Desiré Bouterse had liever ‘stil overleg’ gepleegd over de toekomstige bestemming van het Fort Zeelandia. Dit zegt Eugene van der San, directeur van het kabinet. Vandaar de brieven aan de huidige ‘bewoners’, overheidsdiensten die zijn ondergebracht in gebouwen op het Fort Zeelandia complex. “Inderdaad is er sprake van ontruiming op termijn, maar niets wordt doorgedrukt.”

Onder meer het Surinaams Museum is bezorgd, nu ontruiming dreigt uit het oude fort. Toch heeft het kabinet de beste bedoelingen. “Het Fort Zeelandia wordt niet ontruimd om een voetbalveld aan te leggen”, zegt Van der San tegenover de Times of Suriname. Er ligt al een plan klaar om de gebouwen ‘effectiever’ te benutten. Onder meer komt er een ruimte voor de ministerraad. Die heeft dan een onderkomen tijdens vergaderingen van het nabijgelegen parlement.

Intussen is het plan uitgelekt. Onder meer de Stichting 8 December 1982 is bang dat hun monument in het fort zijn langste tijd heeft gehad. Volgens Van der San zijn als de reacties maar ‘stemmingmakerij.’ Er wordt nog steeds gesproken met belanghebbenden. Het zou zelfs kunnen dat de argumenten van de andere zijde zwaarder blijken te wegen. Van een opdracht tot ontruiming is al helemaal geen sprake. “Er is helemaal geen beslissing genomen”, aldus Van der San.

53 REACTIES

 1. Sorry, maar dit is een in-koppertje!

  Stil overleg.
  Stil omgelegd….

  Bewoners het is een uitermate goed plan geweest om deze opruiming en plein public te maken.
  Het volk moet weten wat de snode plannen zijn van deze regering.
  Niets stil, transparantie, dat was de belofte.
  Bovendien vanwege veiligheidsoverwegingen ook een goed idee.
  Je weet maar nooit.
  Safety first.


  Maak melding

 2. Een zeer dictatoriale beslissing. Deze regering weet niet wat overleggen betekent. Ze handelen naar eigen goeddunken en hebben snars te maken met belanghebbenden. Zie daar de wijze waarop de Amnestiewet door de strot van het volk is geduwd. dat willen ze ook doen met de Bastion Veere. Schaamteloze sukkels zijn dat.


  Maak melding

 3. In een democratisch land worden alle betrokken partijen gehoord, en word het parlement erbij betrokken, eventueel een referendum. maar ja ik heb het dan over een democratisch land,en niet een met een cosmetisch parlement en kiesrecht.


  Maak melding

 4. En dan durven ze hier over democratie te praten, terwijl ze de defenitie van een democratie niet eens kennen, want alles moet hier in het geniep gaan sinds deze paarse bende het voor het zeggen hebben, en zoveel mogelijk mensen buiten spel houden, dat is nou eenmaal de strategie van deze criminelen.


  Maak melding

 5. San mi boi…””ik geloof jou””…snik snik,en ook geloof ik het besef HISTORISCH bij Dada!!!!

  Boem Boem in het verleden is een Boemmmm garantie voor de toekomst.

  stelletje beestenboel…afblijven van ons erfgoed!!!!


  Maak melding

 6. Van der san,je gelooft je eigen woorden toch niet?Man,bout zou voor de verkiezing nooit pres.worden.Dat zei hij op elke podia.Hij had betere mensen als parmesar en Bosje.Als hij pres.wilde worden,kon hij dat al lang zijn geweest.Na de verkiezing mocht niemand anders pres.worden.En zo pleegt hij tot nu toe steeds woordbreuk.Waar het fort nu staat gaat er misschien geen voetbal veld komen maar het heeft alle schijn van dat het vernietigd gaat worden.Uiteindelijk heeft bout daar ook misdaden gepleegd.En zijn eigen bloed broeder Horb laten ophangen.

  Cobie.


  Maak melding

 7. Alle onbehoorlijke praktijken wil men” stil houden”.Waarom ? Als men goed bezig is,hoeft men toch niet bangerig te doen? Alleen als je veel te verbergen hebt,ga je zo te werk.Heeft men hier nooit nan glasnost gehoord? Jammer dat ook academici het volk zand in de ogen willen strooien.Hebben ze hun geweten wel geraadpleegd?


  Maak melding

 8. aah.. Volksmilitie teamleider van der San overtreft zijn idool!! Stil overleg?
  Mang, dit heeft alles van een coup op de bewoners.
  Vreselijk hoe julliie met mensen omgaan. Nu alleen nog het koppensnellen.

  El Bouta gaat trots op je zijn Eugene. Remember..deze keer bent je niet onschuldig.


  Maak melding

 9. Ik heb wat reactie´s hierboven gelezen, maar ik hou eea voor me zelf, ie sabie want noso song sma o sakking kong djiemie, van………… la maar.
  Maar wat dit artikel betreft, let op, let op sang o psa!!!!!!!!!!!!! Oen tek a dei, die is mooi vandaag, ja toch!!!!


  Maak melding

 10. Beste Ferdinand,

  Klopt is nog een beetje mooi weer vandaag.

  Maar vertel, .
  Wat weet jij wat wij niet weten:
  “Maar wat dit artikel betreft, let op, let op sang o psa!!!!!!!!!!!!! ”

  Leest luguber?
  Gie torie noh, ik ben één en al oor….


  Maak melding

 11. Beste Kondremangs,
  Ze kunnen doen,wat ze willen……ze kunnen Suriname veranderen in Boutanie of zo…….ze kunnen historische objecten en symbolen met de grond gelijk maken; MAAR:
  ZE KUNNEN DE GESCHIEDENIS NIET UITWISSEN!!! hoezeer ze dat ook willen….
  TIME WILL TELL,Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 12. Je kan het fort altijd nog in de fik steken.

  Wellicht brand dan voor de tweede keer de halve stad af.
  Is de rotzooi aan de waterkant en centrale markt ook meteen opgeruimd.


  Maak melding

 13. Zo Hahahahahahaaaaaaa zou het niet beter zijn om de problemen die de Su regering en DiDiBrie precedent(hahahaaa)al heeft opte lossen, voordat je om meer problemen gaat vragen en of zoeken heer van der sang? van der sang ken jij Jozef Slagveer nog?Het werk wat jij nu doet deed Jozef Slagveer.Alles goed praten wat deze DiDiBrie heeft bedacht of wat aan deze hersenloze DiDiBrie is geadviseerd.Jozef Slagveer sprak precies zoals jij nu praat.Hij gedroeg zich precies zoals jij je nu gedraagt en precies hier in dit Fort werd Jozef Slagveer het zwijgen voor eeuwig opgelegd.En dit geld nml ook voor Limbo.Odiiiii
  Glenny.


  Maak melding

 14. Dit zegt iets over het feit dat het kabinet NIET transparant is.
  Persoonlijk zal ik het jammer vinden als Fort-zelandia wordt afgebroken. Een stukje geschiedenis gaat verloren.

  Men moet een ding onthouden::het weg wassen van informatie in iemands hoofd en gevoel kan niet, dus men kan met foto’s de geschiedenis weer over brengen.

  Macht, dictator regeren nu in het land, dit omdat je niet zo omgaat met het volk van een land.


  Maak melding

 15. EEN STUKJE INFO::::

  PLAATS DELICT
  Van Kempen verwijst onder andere naar de Decembermoorden, die in het fort zijn gepleegd. De ‘plaats delict’ is volgens hem president Bouterse een doorn in het oog, omdat er een monument is voor de slachtoffers. “Dat dreigt een soort bedevaartsoord te worden voor de nabestaanden van de Decembermoorden.” De president kijkt er vanuit zijn paleis bijna op uit en wil daarom Fort Zeelandia weer helemaal voor zichzelf hebben, denkt Van Kempen.


  Maak melding

 16. Lees hieronder wat Sandew Hira heeft geschreven.

  Ik had het in een andere topic ook al verwoord.

  De neo-koloniale front krachten hebben alle andere belangen behartigd behalve het Surinaams belang

  Lees maar.

  Ik citeer.

  “Maar deze plek is in de loop der tijd verworden tot een folkloristisch museum dat die vier eeuwen durende geschiedenis van pijn en ontmenselijking bagatelliseert en zich beperkt tot 8 december.”

  “Ik heb vorig jaar geprobeerd te filmen in het museum, maar kreeg geen toestemming hiervoor. De wachter aan de poort, een oude vriend van me, zei dat hij opdracht van hogerhand hand had om me niet toe te laten. Ik was daar met Armand Zunder voor een televisie-serie over de geschiedenis van Suriname. We mochten niet naar binnen.
  Een toestemming die niet onthouden werd aan de Nederlandse makers van de beschamende televisieserie getiteld ‘De Slavernij’. Die mochten zonder problemen filmen.”

  —————————————–

  Column: Fort Zeelandia 28 May, 10:00
  In 1861 publiceerde J. Wolbers een verhandeling over de geschiedenis van Suriname. Het bijna 900 pagina tellende boek geeft een gedetailleerde beschrijving van de geschiedenis van Suriname vanuit het standpunt van een abolitionist, iemand die tegen slavernij is. Daarin schrijft hij onder meer over Fort Zeelandia: “Volgens regterlijk vonnis werden bijna maandelijks slaven gehangen of geradbraakt; in Mei 1800 werd de neger Efa gecondamneerd, om gebonden aan een paal levend te worden verbrand; Spaansche bokken werden bijna dagelijks in het fort Zeelandia toegediend.”

  In 2010 publiceerde Radjinder Bhagwanbali een baanbrekende studie over de geschiedenis van de Hindostaanse contractarbeid. Daarin schrijft hij over het straffen van de contractarbeiders onder andere in Fort Zeelandia: “Migranten konden naar de aard van de overtreding door de rechter veroordeeld worden tot geseling. Daarbij werd de desbetreffende migrant aan een paal vastgebonden en werd het bovenlijf ontbloot, waarna een aangewezen gevangenbewaarder met een stok van rotting of een zweep 30 slagen toebracht. Naast deze vorm van lichamelijke kastijding werden de veroordeelde migranten ook in de zeer gevreesde en wrede kromsluiting geslagen.”

  Fort Zeelandia is de plek die door iedere Surinamers zou moeten worden beschouwd als het symbool van pijn en verdriet van het Surinaamse volk. Dat is de ultieme plek waar het leed en smart van een natie bij elkaar komt samengeperst in vier eeuwen. Ook de pijn en het verdriet van 8 december horen daarbij.

  Maar deze plek is in de loop der tijd verworden tot een folkloristisch museum dat die vier eeuwen durende geschiedenis van pijn en ontmenselijking bagatelliseert en zich beperkt tot 8 december. Het museale gedeelte heeft weinig te maken met de geschiedenis van onderdrukking en uitbuiting en de misdaad tegen de menselijkheid die daar begaan is. Het is een nietszeggend verhaal over cultuurgeschiedenis. Het hele concept van de misdaad tegen de menselijkheid is afwezig. Alleen het verhaal van de Decembermoorden springt eruit terwijl dit verhaal verbonden had moeten worden met het verhaal van pijn en verdriet door de eeuwen heen.

  Het museum wordt ook beheerd vanuit een koloniale visie. Ik heb vorig jaar geprobeerd te filmen in het museum, maar kreeg geen toestemming hiervoor. De wachter aan de poort, een oude vriend van me, zei dat hij opdracht van hogerhand hand had om me niet toe te laten. Ik was daar met Armand Zunder voor een televisie-serie over de geschiedenis van Suriname. We mochten niet naar binnen.
  Een toestemming die niet onthouden werd aan de Nederlandse makers van de beschamende televisieserie getiteld ‘De Slavernij’. Die mochten zonder problemen filmen.

  Ik weet niet precies wat de plannen inhouden om dit historisch centrum terug te brengen ‘in de schoot van het beleidscentrum’.
  Maar het is wel goed dat er een discussie ontstaat over wat te doen met Fort Zeelandia. Wat de huidige situatie waarin een nietszeggend museum staat dat de koloniale geschiedenis van een misdaad tegen de menselijkheid verzwijgt, kan zo niet blijven bestaan. De gedachte dat het museum zou kunnen worden omgetoverd tot een plek waar alle pijn en verdriet verdwenen is, dus ook die van 8 december, is een op zichzelf al een pijnlijke gedachte.

  Het beste voorstel over wat er met Fort Zeelandia moet gebeuren is naar mijn mening van Armand Zunder. Zunder heeft in zijn boek ‘Herstelbetalingen’ dit voorstel uitgewerkt.

  Hij schrijft: “Het eeuwenoude fort zou ter nagedachtenis en eerbetoon aan de voorouders van de huidige Surinamers die in Fort Zeelandia zijn vernederd, gemarteld en ook het leven hebben gelaten kunnen worden omgedoopt van Fort Zeelandia in Fort Buku. Liefhebbers van historische namen zouden zich mogelijk kunnen troosten met de gedachte, dat de eerste naam van dit fort, Fort Willoughby was. De sporen van deze naam zijn echter uitgewist.
  Dit moet niet met de benaming Fort Zeelandia gebeuren. Omdat juist aan deze locatie het afschuwelijke verleden tussen Nederland en Suriname is verbonden moet er een plakkaat komen die uitlegt wat de naam Fort Zeelandia heeft betekend in de historie en verbonden is met het afschuwelijke verleden dat in herinnering moet blijven.
  Het fort wordt nu als een normaal historisch symbool geprojecteerd, terwijl de historie van de voorouders van vele Surinamers bewust of onbewust in presentaties in het fort wordt verdraaid.
  We stellen voor om de naam Fort Zeelandia te veranderen in Fort Buku, omdat Fort Buku de naam van het Fort is van waaruit de Surinaamse vrijheidsstrijder Boni opereerde. De naamsverandering zou moeten worden gezien als een overwinning van het goede op het kwade.
  Tegelijk met de naamsverandering zou er in dit fort een mausoleum kunnen worden geplaatst. Het mausoleum dient 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar door militairen van het Nationaal Leger te worden bewaakt als eerbetoon aan de voorouders van de huidige Surinamers.”

  Dit voorstel doet recht aan de geschiedenis van Suriname. In alle discussies over wat te doen met het Fort zou dit voorstel betrokken moeten worden.

  Het huidige museum in Fort Zeelandia is een Nederlands koloniaal museum. Suriname heeft ook behoefte aan een nationaal museum. Ieder land heeft zo’n instituut. Het wordt tijd dat Suriname dat ook krijgt.

  Sandew Hira


  Maak melding

 17. Ferdinand Hossenbux weet je wat met jou aan de hand is? Jij lult gewoon weg uit je Neck!!! Uit je dikke Neck.Heb je nixs beters te doen ??!!! Ga je hier aan de waterkant belangrijk proberen uit te hangen. Noem eens man en paard.

  Sandew Hira mag je hier over advies vragen.Geef vrij uit je mening man ! Ben je soms een bange schijtert.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 18. Reactie op Lalbahadoer, als je eea volgt op waterkant.net
  alles wat ik zeg wordt verkeerd beoordeeld en ik word afgemaakt, omdat ik niet meega met mensen die een bepaalde kant opgaan,en je zegt ik lul uit mijn, neck dit woord ken ik niet, o mi gado ja, je bedoelt nekkkkk ok dan met een kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
  no spang en ik heb zeker wat anders te doen, van de ochtend tot in de avond, dat heeft toch iedereen, of niet, en een mening via dit, mag toch ook, of vind jij van niet, zeg het maar, ik wacht het antwoord wel af, wel doen, ik moet even nu wat gaan doen, maar de avond is nog lang, en belangrijk ben ik echt niet, dat is niemand, jij en ik zijn hier neem dat mee second choice, second!!! en voor de rest ga ik mijn gang,en die Sandew Hira wie is dat, o wacht even die gozer uit
  de Residentie, ja ja ,wat ik van die man gehoord heb, nou en dat van iemand die niet liegt, bizar echt tenminste over die S Hira, dus advies aan die knakker zal ik niet doen, ik ken hem niet, maar mo tjalla even
  maar hoor ik nog wat!!!!!!


  Maak melding

 19. Reactie op Esmerald, no spang ik heb ene Lalbahadoer een berichtje gestuurd en wacht af op zijn antwoord,
  baja, ik doe nou alles fout, ie sabie maar maak je niet druk over mijn berichtje daarvoor, no panic komt goed, ik spreek je nog, tek a neti, het blijft mooi weer. Later hoop wat ik te lezen ik ga effe pleite


  Maak melding

 20. Weet u? deze kabinet heeft altijd goede bedoelingen gehad en nogsteeds! Alleen wij snappen het beter!

  Gewoonweg het land helpen naar de klote! Heb geen ander woord voor! Hopelijk dat ze zelf naar de hel terecht komen!! vergeet ook niet dat het bestuurscabinet van Bouterse zijn maar de hielelikker en pennelikers van bouta!!

  Jaag ze gewoon de 5 voet onder de grond in!! in de hel zullen zij wel met elkaar proosten!!


  Maak melding

 21. Aanvulling op mijn reactie!!

  OP 8 december zijn de 15 mensen ook in alle stilte afgemaakt. Alles gat bij Bouta met alle stilte!! Mensen wordt wakker!!! want in alle stilte moet je kunnen horen!!


  Maak melding

 22. Ze hebben het over 15 mensen van 8 december, maar volgens mij is de lijst veel meer dan 15 vermoorde personen die Bouterse op zijn geweten heeft.
  Hij veel dood en verderf gezaaid de afgelopen jaren.

  Kun je dat van Vene zeggen? Heeft Vene ooit steekpenning aangenomen? Is Vene ooit veroordeeld ? Heeft Vene zich de afgelopen jaren verrijkt? Als het zo is, bewijs het maar!


  Maak melding

 23. 1984…. Kennen jullie dat boek van George Orwell.

  Bouterse & co hebben minister van disinformatie aangesteld.

  Censuur op de school boeken.
  Ontmantel Fort Zeelandie

  Nog even en de namen van de 15 vermoorde dappere zonen van Suriname worden uit het bevolkingsregister geschrapt.

  En heel Suriname deed een plas en alles bleef zoals het was.


  Maak melding

 24. Van der san, sandew Hira of Bouterse zo ga je niet met mensen om. Schandalig vindt ik deze provocatie van die criminele regering onder leiding van drugs veroordeelde DDB.


  Maak melding

 25. Wanneer ik bepaalde reacties op dit forum lees wil ik bijna me koffer inpakken en vluchten naar Brazil. Mensen die niet in dit land wonen geven je een geweldigere weergave van de situatie en de stand van zaken in dit land en bedoelingen van anderen bijvb wat iemand bedoeld met zn/hr reactie, of wat de regering bedoeld of wat de amerikaanse ambassadeur of EU bedoeld. En hun zienswijze is altijd goed. Maar goed. Ik vind dt idee van Mr Hira heel goed. Niet alleen 8 decemeber maakt de plaats a plek worth holding on to, maar ook alles dat in de slaven|immigratie periode daar plaats gevonden heeft. Ik hoop dat de regering dat we’ll in acht neemt bij het maken van hun plannen. Maar de slavernij, immigratie en 8 dec zijn en blijven een feit zonder dat het fort er staat of niet. Dus ja we wachten rustig af. Groetjes uit Su. Commewijne


  Maak melding

 26. 8 December is 1 dag in de geschiedenis van Suriname. 300 jaren slavernij zijn 109.500 met duizenden die zijn vermoord door ophanging, verwurging, levend verbranden, radbraken(botten breken)en tal van horror martelpraktijken. En dat wordt al te vaak gebagetelliseerd door de Nederlandse media en een paar pajongwaaiers. Het “Surinaams Museum”(brainwash van de Nederlandse Ambassade)in het fort Zeelandia is een gruwel waar de horrorperiode wordt verzwegen en de slavenhouders/directeuren worden bewierookt in hun pracht en praal. Totale geschiedvervalsing en minachting van het Surinaamse Volk! Ben er vertrokken en ga er weer naar toe als het een Museum is van de SURINAAMSE GESCHIEDENIS!!! Waar 8 december en 300 jaren slavernij/contractarbeid herrinnerd worden.


  Maak melding

 27. Afu Sensie, IK BEN TROTS OP DE INDIANEN DIE HET HARDST GERAAKT WORDEN OVER DE GESCHIEDENIS EN RUSTIG BLIJVEN.

  =Suriname heeft “geen” geschiedenis, maar wel een heleboel HAAT. Als men in GOD gelooft sluit men vrede met elkaar. Helaas houd de President zich zelfs voor de gek.


  Maak melding

 28. De kolonialen die slaven en contract-arbeiders martelden en/of doodden waren buitenlanders. De bevelhebber die (minstens) 15 Surinamers vermoordde is een Surinamer.

  Dat is het grote verschil.
  (Het is opmerkelijk dat Sandew Hira deze nuance in zijn column niet aanbracht)

  Fort Zeelandia, is bout (moord president) nu een doorn in het oog. En dat is echt niet omdat die bakra’s zijn voorouders op die plek hebben vermoord.

  Nee, hij kan niet met huidige historische functie van het Fort leven, omdat hij zelf zijn eigen kondremangs op die plek van het leven beroofd heeft. En die kogelgaten in de muren spreken meer dat honderd woorden.

  Dan maar Carifesta in het fort denkt bout… Dom.


  Maak melding

 29. De Surinaamse regering bepaald wat goed is om te doen . Tegenstander mogen hun mening hebben , maar de regering maakt het beleid en de volks vertegenwoordiging heeft het laatste woord . Zo is het en niet anders in een democratie . Gelukkig is deze regering daadkrachtig . Zij durf beslissing te nemen om zaken anders aan te pakken , dan het de kolonialen lief is . Mogen de kolonialen het totaal niet mee eens zijn , dan kunnen zij de eerst vlucht boeken richting noordzee , tenminste als ze daar welkom zijn . Ha ha !!


  Maak melding

 30. Aan de Zijne Excellentie Pres DDB wou ik zeggen aub heel rustig te werk gaan, want straks horen wij weer dat de minderheden gediscrimineerd worden. Ik ben bang voor fouten maken, vooral de inspectie door de USA B.Z Mini…
  Wi wan Pres DDB, Wi wan Bouta, Wi wan Bouta God Bless.


  Maak melding

 31. Beste Radjkoemar Rajaram:

  Het wordt echt tijd dat jij je laat nakijken.
  Je postings worden met de dag onzinniger.

  Zoek hulp, neem je pillen maar doe aan die slaafse volgheid naar je grote leider.

  Nogmaals je spoort echt niet.


  Maak melding

 32. Sandew Hira

  Kletst uit zijn nek.
  Z,n artikel is een totaal uit zijn verband gerukt verhaaltje.

  We hebben het niet over de slavernij??
  Het gaat over de december moorden.
  Typisch Surinaams om de slavernij en de koloniale overheersing er weer bij te halen.

  We weten dat het bij Hira om geld te doen is.
  Samen met zijn vriendje Zunder heeft hij het al alemaal uitgerekend.

  Hira lever je Nederlandse paspoort in en kom nooit meer in Nederland.
  Dan ben je een kerel.
  Ga les geven in het oerwoud. Dan doe je wat voor Suriname.

  De laatste doden die in Zelandia vielen waren trouwens Hollanders.
  Weet jij veel


  Maak melding

 33. Oh en ik heb nog wel wat voor Sandew Hira

  De voorouders van de huidige inwoners van Europa hebben eeuwen lang gruwelijke oorlogen met elkaar gevoerd.
  Honderden miljoen mensen zijn omgekomen.
  Door slavernij, concentratiekampen, slachtpartijen, bombardementen en opzettelijk veroorzaakte natuurrampen.
  Telkens opnieuw stonden er figuren op zoals jij en je vriend Bouterse

  Die de bevolking halve waarheden vertelden en mensen tegen elkaar opzetten met als resultaat weer mijoenen doden.
  Daarvoor moest je een vijandbeeld creeëren en een leider hebben die idioot genoeg was om de bevolking op te jutten.

  Inmiddels zijn Rusland, Polen, Duitsland,Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Portugal, Engeland, Nederland, Servië, Kroatië enz enz enz . daarmee gestopt.

  De oorlogen die Spanje, Engeland, Frankrijk en Duitsland met Nederland voerden zijn geschiedenis.
  De Noormanen vallen Nederland niet meer aan en de Romeinen zijn verdwenen.
  De graven worden onderhouden en we gaan weer bij elkaar op vakantie.
  De huidige generaties kan je vergiftigen maar ook bemoedigen.
  Voor Suriname is er nog een lange weg te gaan als ze vandaag in de middeleeuwen blijven steken.

  De druppelpoort, vierendelen, galg, guillotine, radbraken, kielhalen zijn verdwenen.


  Maak melding

 34. @ Tedje,
  Klopt als een BUS.
  Mijn zwarte broeders en zusters zijn meester in het kopieren of overnemen van slechte dingen uit de geschiedenis. Kijk maar in Afrika wat er gebeurt,ik geeft jou op en briefje dat al die landen die communisme vaarwel hebben gezegd over tien jaar economisch, sociaal en democratisch veel verder zijn dan al die Afrikaanse landen bij elkaar, rara hoe kan dat ??


  Maak melding

 35. Beste Tedje:

  De zwarte Afrikanen hebben in de afgelopen 20 jaar meer Afrikanen vermoord, gemarteld en verkracht dat de afgelopen 400 jaar door blanken.


  Maak melding

 36. WIKKILEAKS: Vrijwel alle oostblok landen zijn nu al de Afrikaanse landen op sociaal economisch en democratisch gebied voorbijgestreefd…….welliswaar onder druk van het westen…..


  Maak melding

 37. Henk Molenaar inderdaad die gast radjkoemar radjaram moet zich laten nakijken! de nederlandse schedel chirurgen zijn nu eenmaal in Sme. makkelijker kan het niet!! Kosten nihil!!


  Maak melding

 38. Laten wij het nu wel over de slavernij hebben!

  Het Fort Zeelandia is gebouwd door de voormalige slaven, voorouders, van menig Surinamer.
  Bloed, zweet en tranen hebben rijkelijk gevloeid om dit bouwsel van de grond te krijgen.

  Vandaag 2012, wil de indiaan, bouta, dit gebouw vernietigen:
  – waar blijven de nazaten van de slaven met hun protesten.

  – ben jij van plan om te dansen op de plek, waar het bloed, zweet en/of de tranen van jou voorouders hebben gevloeid?

  – is het de bedoeling dat alle herinneringen van de slavernij worden weggevaagd.

  – bestond de slavernij überhaupt, die vraag krijg je na 100jr, want de bewijzen(gebouwen) zijn gesloopt.

  – die mensen die van plan zijn herstelbetalingen te vragen, op grond waarvan? Want mocht het zover zijn dan heb je geen fysieke bewijzen, geen gebouwen, standbeelden, boeken, alleen volksverhalen en die tellen niet mee als bewijs.

  – hoe zit het met de eeuwenoude tradities en rituelen van plekken waar mensen op een wrede wijze zijn vermoord. Of klopt dit ook niet?

  Frappant de continue strijd tegenover het Westen, maar men wil met alle geweld een gebouw neerzetten naar Westerse maatstaven, ten koste van de eigen cultuur, afgrijselijk.

  Deze indiaan heeft geen feeling met het slavernijverleden, hij is volgens hem geen nazaat, dus het boeit hem niet.

  Doe er wat aan.
  Stop de vernietiging van het verleden!


  Maak melding

 39. Beste Tedje, Esmerald, Zucht, Wiep-Ding,Larry en al die andere professoren en andere “beschermers” van de Surinaamse democratische principese gronrechten. Het opvalllend eis dat het jullie absoluut niets uitmaakt wie jullie tegen de haren strijkt. Als er maar iets geschreven staat die jiellie als PRO Bouterre ervaren wordt desbetreffende persoon geknipt en geschoren. Wat mijn verbijstering opwekt is dat zelfs de BROER VAN EEN VAN VERMOORDEN VAN 15 DECEMBER 1982 meteen tot VIJAND wordt verklaard omdat hij een stuk schrijft die jullie niet bevalt. Hij heeft vele malen meer recht dan Jullie aangezien jullie niet eens directe betrokkenen zijn. Dus mijn inziens zou het van enig respect getuigen tot tien te tellen voor jullie weer met die giftige vingers op het toetsenbord zitten te rammen. Of zijn jullie de rede al te ver voorbij?


  Maak melding

 40. Royc, oh gij brutus!

  Opzouten,
  Welke broer, dat gevalletje is een verre, achter, achter, neef.
  Een grove schande voor het gezin.
  Wil je interessant doen, zoek eerst dingen uit voordat je brult.

  btw wat is je mening over het stuk hierboven.

  joh, ga lekker fietsen stelen..


  Maak melding

 41. Tedje; je hebt hélemaal gelijk .

  Sandew Hira eet duidelijk van twee Walletjes !!! Spreekt en schrijft met bij bedoelingen. Hou die man goed in de gaten. Ik doe het wel.

  Groet,Ram Ram, Goeda Hafies ( Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 42. @ R.Lalbhadoer

  Ik lees vaker die stukjes van Sandew Hira en ik kan niet anders dan te concluderen dat hij een bevooroordeelde anti-westerse ‘historicus’ is, die is blijven hangen in de slavernij/koloniale periode en het tot vervelens toe constant heeft over zaken die in het verre verleden hebben plaatsgevonden.
  Niemand die op dit moment rondloopt is slachtoffer geweest van de slavernij, zelfs hun ouders en grootouders niet maar toch blijft Hira samen met z’n vriendje Zundert o.g.v. pseudo-wetenschappelijke redenen erbij dat NL herstelbetalingen zou moeten verrichten voor zaken die zich in het verre verleden hebben plaatsgevonden. Iemand die met dat soort beweringen komt aandansen en herstelbetalingen wilt zien voor iets wat zijn overgrootouders is aangedaan neem ik al bij voorbaat niet serieus.


  Maak melding

 43. Maandag 28 mei 2012 om 15:49 uur, door Ferdinand Hossenbux
  Ik heb wat reactie´s hierboven gelezen, maar ik hou eea voor me zelf, ie sabie want noso song sma o sakking kong djiemie, van………… la maar.
  Maar wat dit artikel betreft, let op, let op sang o psa!!!!!!!!!!!!! Oen tek a dei, die is mooi vandaag, ja toch!!!!

  Ferdinand Hossenbux ; Beste Ferdinand lees je reactie nog één keer.En nog één keer. Wat moeten wij hier onder begrijpen ??? Wat probeer je ons duidelijk te maken ? Wees duidelijk man ! Blijf niet in die ie sabie toch….ie sabie toch….. taal gebruik.

  Je komt zó wazig over. Durf je mening hier duidelijk naar voren te brengen. Wees niet angstig. Die anderen zijn het óók niet angstig. Wij leven in het jaar 2012. Geef vrij uit je mening.

  Laten wij elkaar goed begrijpen. Allemaal vóór Swietie Sranang.Wij hebben allemaal Suriname lief !!! Alleen wij bekijken Suriname uit ons eigen perspectief.En daar is niks én dan óók niks mis mee !A tang so broder uit Utrecht.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 44. RoyC, waar ben je….

  Ik heb “even tot tien geteld” en zie dat ik te snel heb gereageerd.
  Maar….das ook een beetje jou schuld.
  Je hebt niet duidelijk aangegeven over wie je het had.

  Mijn betoog hierboven heeft niets met S Hira te maken, ik heb zijn stuk niet gelezen. Ik had het over ene Fleur, neefje van..

  Mijn reactie is bedoeld voor de mensen die elke gelegenheid aangrijpen, om de slavernij in een reactie te verwerken.

  Het verbaast mij enorm, dat de afbraak van het Fort, deze mensen koud laat.
  Herinneringen aan je voorouders moet je koesteren, maar deze mensen geven niet thuis.
  Mijns inziens is dit de gelegenheid, om te laten zien hoe “slavernij-minded” je echt bent.

  Onvoorstelbaar dat men de eigen tradities en cultuur opoffert voor de grillen van één persoon.

  Onbegrijpelijk.


  Maak melding

 45. Afbraak van het fort, sloop van het fort en vernietiging van het fort, dit alles is voorbijgekomen in reacties van de zwakbegaafden.

  Ze hebben geen flauwbenul waarover het precies gaat, en maar dom blijven kletsen uit hun vette luegenachtige nek, hun keurmerk.


  Maak melding

 46. Dit is weer een uitmuntend stuk.
  Geniet ze!

  Geachte Excellentie,
  Ik heb een kado voor u. Waar kan ik die naartoe zenden? Het presidentieel paleis of Brokobaka? Het gaat om een snijbrander, om die ijzeren plaat die u voor uw hoofd heeft los te branden. Misschien dat u dan ook direct plaats maakt voor wat gezond verstand. Waar haalt u het in uw hoofd om Fort Zeelandia te gaan transformeren naar een partycentrum? What’s next Excellentie? Een Disneytheme-park te Moiwana, voor een job well done?

  Of een 10m hoog standbeeld van u op het Onafhankelijkheidsplein, vanwege de vorm van vrijheid waar u voor staat? Of een bordeel te plantage Mariënburg, ter nagedachtenis aan alle seksueel misbruikte slavinnen aldaar? Het kan werkelijk niet gekker met u, het is alsof u elk moreel besef en inlevingsvermogen door de jaren heen kwijt bent geraakt.

  de rest:

  http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=22692:geachte-excellentie-brief-2&catid=63:overzicht-columns-gast-columnisten&Itemid=37


  Maak melding

 47. Reactie op Lalbahadoer, bepaalt een ander hoe ik reageer, of zie ik dat verkeerd, een ieder op zijn manier, ik op de mijne, hoe moet ik nog duidelijker zijn, ik zeg wat ik denk en hoe ik het zie, en ik begrijp dat veel mensen daar moeite mee hebben, zolang de redactie mij niet eruit gooit ga ik zo door, jij vindt het niet leuk, jou mening, me tja gwanga langa,
  en mie no e loekoe trawang, foesaide.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.