Tweede top Brazilië – Caricom in Suriname

26

PARAMARIBO, 10 mei – De tweede bijeenkomst van leiders van Brazilië en de Caricom vindt in Paramaribo plaats. “Het is Suriname gelukt om steun te krijgen van de Caricom”, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Het karakter van de bijeenkomst is anders dan van de eerste. Het accent is niet langer op ontwikkelingshulp.

Dat was wel het geval de eerste keer. Toen stelde Brazilië een hulppakket ter beschikking. De inzichten lijken nu veranderd. “Tijdens de top zal in diepte gesproken worden over het overkoepelend investeringsbeleid”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. De focus is nu meer op onderlinge handel. Tijdens de top zal worden nagegaan hoe elkaars markten toegankelijker te krijgen. Wanneer de bijeenkomst plaatsvindt is nog niet beslist.

26 REACTIES

 1. Sang het gepeupel is zo kwaad, dat ze niet een bericht hebben geplaats op dit artikel.

  Nou toe maar dan.

  Heel goed van deze regering die een duidelijke visie heeft, niet alleen voor Suriname maar ook voor de Caricom.

  Ja, Suriname is nu de voortrekker en ze merken het.

  Met basja vene waren we een dorp gebleven die iedereen oversloeg.

  Met de huidige daadkrachtige regering ontkom je niet aan.

  Trouwens er worden momenteel 3 contracten getekend van projecten die gerealiseerd gaan worden met Brazilie.

  Jongens kom op zeg ook wat leuks en positiefs of kunnen jullie dat niet meer.

  Zijn jullie zo erg aan toe??????


  Maak melding

 2. Goed nieuws is dus geen nieuws voor de reageerders!!

  Suriname heeft in ieder geval bewezen een voortrekkersrol te kunnen vervullen binnen de Caricom,
  het voorzitterschap is in iedergeval goed waargemaakt en de tijd zit er nog niet op.


  Maak melding

 3. Suriname is een ´groei diamant´ in de wereld, en heeft deze regering dit al een tijdje door. Het moet jullie niet verbazen als Suriname economisch gezien strakjes Trinidad en Jamaica voorbij is gestreefd en het voortouw in de Caricom neemt.

  Deze overheid is goed op weg, en dit roep ik al sinds jaar en dag, maar de wikkileaksen, deterministen, molenaartjes en al dat gespuis die geen feeling of liefde hebben voor hun land dachten er anders over !

  Suriname zit in een transitie fase, en als men dit goed aanpakt behoort Suriname, bijna overnight, tot één van de rijkste landen in de regio.

  Ik ben alleen nog een voorstander om dit land te transformeren in een digitale kennis centrum van de regio en uiteindelijk het zuidelijk halfrond.

  Vandaar dat ik van mening ben dat men Telesur keihard moet aanpakken !
  Men moet de min van TCT en directeur van Telesur dwingen om de infra rond het internet in Suriname voor een groot deel van de bevolking toegankelijk en betaalbaar te maken. In principe zou het gebied rond Groot Paramaribo voor 95% gecovered moeten zijn voor gebruik van wireless internet.

  Als dat éénmaal zover is zullen de digitale talenten van vnl onze youngsters van zelf naar boven komen drijven.
  Er zullen nieuwe ideeen, werkzaamheden, diensten, en dus een hele nieuwe economie ontstaan die tzt alleen maar voordelen voor het land zullen hebben.

  Suriname zit eindelijk in de lift en daar ben ik ontzettend blij om !!!

  I love Su, and we all love Bouta !


  Maak melding

 4. Milton Fleur,

  Wat betreft het TCT gebeuren en Telesur ook ik vind dat de regering heel snel wat aan moet doen. Ik ben dus 100% met je eens.


  Maak melding

 5. @Sabidirie, Stenaf en Milton Fleur,

  Jullie maken bewust of onbewust een denkfout…

  Er bestaat geen oprechte Surinamer die tegen de positieve ontwikkeling van Suriname is.

  Er bestaan wel rechtgeaarde Surinamers die vinden dat de huidige president (als moordenaar van zijn eigen Sranangmangs) niet het gezicht van Suriname naar buiten toe mag zijn. Iets met waardigheid en zo.

  Suriname is met bout nu de huidige voorzitter van de Caricom. Een Caricom-Brazil summit in Paramaribo is door reisbureau Lackin daarom ook snel geregeld.

  In de korte tijd dat bout aan het roer zit, heeft hij gegrossierd in buitenlandse reizen. Toegegeven, geen enkele Surinaamse president doet hem dit na.

  Het wachten (in dit doe-jaar) is nu op die fly-over highways en die 17.990 woningen.


  Maak melding

 6. Oh ja daarom staan jullie zgn oprechte Surinamers te juichen als er weer een leugen wordt verspreid dat de EU sancties gaat treffen tegen Suriname.

  Daarom hebben jullie zg. oprechte Surinamers op alle goede ontwikkelingen van Suriname kritiek.

  Daarom staan jullie dag en nacht op waterkant om de stomste reacties te plaatsen, want dat heeft met waardigheid te maken, toch.

  Larry Als je de clown wil uithangen, zoek een baan bij Circus Rens, maar kom me hoofd niet moe maken met dom geleuter.


  Maak melding

 7. @Sabidieri,

  Er bestaat geen grotere schande voor een Surinamer als wanneer een EU of welke andere buitenlandse organisatie of mogendheid danook, je land sanctioneert vanwege ’s lands keuze voor een staatshoofd met bloed aan zijn vingers.(Of het niet veroordelen van de crimineel)

  Zo’n buitenlandse organisatie zegt feitelijk dat Sranangmangs kennelijk niet in staat zijn geweest om een ‘schone’ president te kiezen. De keuze voor een criminele president wordt d.m.v. sancties afgestraft.
  Dat doen ze ook met een Ahmedinejad of een Chavez..

  Als oprechte Surinamer juich je niet, maar schaam je je en vraag je af hoe het zover heeft kunnen komen.
  Jij niet dan?


  Maak melding

 8. Nee hoor, ik ben trots op mijn President en ik respecteer de democratische keuze van het Surinaamse kiezersvolk.

  Jij daarentegen laat je leiden door hypocriete gasten die zgn het morele recht bezitten om wie dan ook te mogen bekritiseren en intussen honderden mensen tegelijk vermoorden omwille van hun eigen belangen.

  Je bent moreel corrupt Larry.


  Maak melding

 9. we hadden een schone president die langer dan welke president het land heeft geleid wat hebben wij als land berijkt wie het weet mag het zeggen laten we elkaar niet voor de gek houden wat wij moeten doen is met z,n allen het land opbouwen.


  Maak melding

 10. Beste Larry, ik weet niet of jij de nationale en internationale berichten volgt en begrijpt, want als het buitenland helemaal klaar is c.q. was met Suriname zou men onze huidige president ontwijken.

  Ik weet niet hoever of hoeveel jij ontwikkeld bent maar zoals een ieder weet bestaat een economie uit drie lagen, nl een macro, micro en meso economie.

  Ik wil geen schoolmeester voor jou zijn beste Larry, maar check al deze zaken op google en hoop dat je dit zal begrijpen.

  Let wel, Keulen en Aken zijn niet in 1 jaar gebouwd, dus jou idee om fly overs en 18000 woningen te zien in 2012 gaat ´m niet worden.

  Use your common sense beste Larry, hoe kun je dit allemaal in 1 a 2 jaar realiseren !
  Wat hebben de NPS en de VHP de afgelopen 60 en 50 jaar gedaan voor dit land.
  Noem mij, frankly speaking, enkele concrete feiten die deze twee partijen in en voor Suriname hebben gerealiseerd !
  Jullie geven af op Bouterse, maar vertel mij wat jou goeroe´s hebben gedaan voor dit land.

  Ik hoor graag !


  Maak melding

 11. Sabidier, bespaar jezelf en ons de wijze waarop jij je manifesteert. Wat je ook vind van een onderwerp je plaatst irrelevante opmerkingen en verlaagd jezelf tot scheldpartijen.

  Zoek hulp!

  Rewin


  Maak melding

 12. Rewin bedankt voor je inhoudelijke en relevante reactie, we hebben heel veel van kunnen opsteken.

  Maar ga je nog op het artikel reageren, hypocriet.


  Maak melding

 13. REWIN: Ik vrees dat elke hulp nu te laat kpmt, het was een mooi boek,maar het is over en uitgelezen. Het is tijd voor de grootst mogelijke papierversnipperaar die te vinden is op deze planeet.


  Maak melding

 14. Goed geluid jongens, boeng sani, en wanneer deze bijeenkomst er zal zijn horen we wel, en nu kijken wie dit gaat boycotten en zo, want zo werkt het, ja so ai go, do zoekoe alla soort sani foe skotta zaak, maar nu zal het even rustig zijn naar morgen toe want de tegenstanders van baas zullen dan eventueel over gaan tot de aanval, maar ja, wo sie wo sie wo sie, ik hoor het wel, op de radio.


  Maak melding

 15. In de 2 jaar na de 1e top is er veel veranderd, kan alleen niet bedenken wat er nu precies verbeterd is voor ons. De vissers kunnen geen bezine betalen om vis te gaan vangen, prijzen zijn de pan uit gestegen. Het lukt ons niet de orde op straat te handhaven, mensen voelen zich echt niet veilig, beroving is aan de orde van de dag. Op basis van willekeur worden mensen ‘vervangen’. Infrastructuren ontbreken, ga maar door….
  Dit maakt Su, ondanks zijn enorme rijkdommen nog steeds een land die hulp behoeft.

  Wat Lackin schrijft is dus onzin en feitelijk onjuist, er dienen juist nog heel veel zaken ontwikkeld te worden. Het meest belangrijke wat Brazilie ons land momenteel brengt zijn de goudzoekers.

  Deze politici gaan Suriname niet verder helpen van ontwikkelingsland naar handelspartner van wie dan ook, hebben ze simpelweg niet de ervaring en kennis voor.

  Rewin


  Maak melding

 16. @Milton Fleur,

  De huidige president heeft een beperkte politieke houdbaarheidsdatum. Afgezien van zijn leeftijd (66), is de kans klein dat bout nog lang een rol van betekenis in het Surinaamse politieke domein zal vervullen.

  Buitenlandse zakenpartners (w.o. de EU) zien dat en daarom, schudden ze bout nu rustig de hand. Noem het hypocriet, maar zo is het wel.

  Deed menig EU-leider ook bij Ghadafi, Mubarak en zelf bij Berlusconi. Wie had kunnen voorzien dat menige ferme handdruk van een EU leider, korte tijd daarna gevolgd zou worden door zucht van opluchting binnen diezelfde EU, na een lynch partij of een gedwongen aftreden van voornoemden?

  Die bout van je, heeft enorm veel te danken aan het Front. Nadat Vene & co die financiële augiasstal welke Jules Wijdenbosch had achtergelaten, had opgeruimd, kon gestaag gebouwd worden aan economische stabiliteit en dito reserves.

  En deze laatste (samen met gunstige wereldmarktprijzen voor goud en aardolie), vormen nu de vaste grond onder de voet van jouw foute president.

  Niet voor niets roemde (pimp my office) Ramon Abrahams onlangs, het door het Front ingesteld leningplafond.

  En die 800 mio reserve waar bout een week of twee mee djafte? Die miljoenen kwamen ook niet zomaar uit de lucht vallen hé?

  Je vraagt mij wat NPS en VHP de afgelopen 50 a 60 jaar voor Suriname gedaan hebben? Moet ik alle successen en mislukkingen hier gaan opsommen of is je vraag simpelweg retorisch?

  En wat die 18.000 woningen en die fly-over highways betreft? Ach, dat is bout-bluf, want het geld daarvoor heeft hij nu, maar ook in 2015 niet. Tenzij hij het door het Front ingestelde leningplafond aan zijn laars lapt en bij vriendje Obiang van Guinee gaat lenen.

  Trouwens, heeft hij die goedkope olie van vriendje Chavez al ontvangen? (Iets met petro-caribe etc. etc.)


  Maak melding

 17. Beste Larry, jij haalt in jou laatste posting allerhande zaken aan die geen hout snijden.
  Jij probeert open deuren in te trappen maar deze blijken uiteindelijk fatamorgana´s te zijn.

  Je kan ook nog steeds geen concreet antwoord geven op m´n vraag wat de NPS en VHP de afgelopen tientallen jaren voor het land hebben gedaan, noem ze allemaal op positief en negatief !

  Het is verder o zo vaak uitgelegd in Suriname, en nog snappen jullie deze Petro Caribe deal niet !!!!

  Het gaat hierbij niet om goedkope olie beste Larry ! Onthoud dit goed ! Venezuela is lid van de OPEC dus mag zij haar olie niet voor minder aanbieden dan de prijs vastgesteld door deze organisatie.

  Het Petro Caribe voordeel zit ´m in de deal c.q. aflossing mbt de betaling van deze olie beste Larry, en wederom wil ik jou naar google verwijzen om op te zoeken wat deze deal allemaal inhoud.

  Jij lijkt wel hetzelfde type als mijn kinderen beste Larry die ik steeds weer naar hun tab of laptop moet verwijzen om de meest elementaire zaken op (google/internet) en uit te zoeken omdat ze het dan het beste begrijpen, snappen, vatten en tot zich kunnen nemen.

  Wees verstandig beste Larry and use your common sense aleer je jezelf belachelijk maakt op dit forum en men jou als een Sjaakie gaat omschrijven.

  Be wise Larry !!!


  Maak melding

 18. Het is een walgelijk gevoel zich vertegenwoordigd te voelen door allerlei paarse geboefte en onberechte mensenrechten schenders met pak in jas.Ma kut, Monet talks bullshits walks. Toch voelen velen uit de Caricom zich helemaal niet op hun gemak, maar ze laten het niet blijken. Voor the little drummer boy een eer zo uit zijn kale bol te gaan. Geweltig tok, krijsen vele oliedomme paarskoppen die nog steeds wachten op huisje,ete en drinke, ze zullen wachten totdat ze flauw vallen, want na 11 mei gaat dit land met rasse schreden erop achteruit. Richting afrikaanse wantoestanden.


  Maak melding

 19. @Milton Fleur,

  De paarse familie moet je zien als een soort van sekte. Gewoon ziende blind, die mensen. Ze noemen die bout zelfs ‘goeroe’. Niet normaal toch?

  Hetgeen ook niet normaal is, is dat je van mij een lijstje wil van NPS/VHP verworvenheden c.q. mislukkingen van de afgelopen 60 jaren. Je hebt wel een aparte state of mind mang. Pffff….

  Petro Caribe deal = Desi’s schuld naar jouw kinderen doorschuiven. Goedkope olie, waar jouw kids straks 2% rente en aflossing van terug moeten gaan betalen.

  Bout leent nu ook geen geld waar crimson dino over 20 jaar zijn portemonnee voor moet trekken hoor. Waarom vind je het normaal dat hij de rekening nu wel bij jouw kids legt?


  Maak melding

 20. Bij deze wil ik nog aan toevoegen dat er geen sprake van volkerenmoord in Suriname is geweest. Wij Suri’s zijn allen verantwoordelijk voor wat er is gebeurd in decembet ’82 incl. de 15 slachtoffers en hun nabestaanden. Tijdens de coup is er geen protestmars geweest en hebben wij allen de omwenteling voor verandering incl. Nederland verwelkomd tegen de corrupte bende van toen. Geen revolutie zonder slachtoffers. Geen vooruitgang zonder strijd. En de strijd is weer begonnen omdat nederland Suriname verdeelt in oost en west. En haar marionetten onder het motto amnestie meedoen om Suriname te destabiliseren. Suriname heeft alle basis levensbehoeften en 80% van alle grondstoffen in de wereld komt voor in suriname. Na Bouta moesoe opo ju ai sranangmang. Sranang sa wini. Gado sa de nanga wi.


  Maak melding

 21. Proficiat minister Lackin dat u dit gerealiseerd hebt .Brazilie is onze buur en die doen het heel goed.Daarom zit princes Maxima nu daar en vele Eurpese bedrijven.Geen bedel praktijken maar trachten op vele fronten opdrachten te verwerven.Wij hebben de technologische kennis in huis vergeet dat niet meneer Lackin.Geef hierdoor de Surinamers in Nederland een rol te spelen in de ontwikkeling van ons land. Stop met de tegen werkingen en baricades die jullie hebben opgezet. v.b.Een bedrijf oprichten moet meneer de president tekenen, heeft hij niet iets anders te doen. Import en export vergunningen alleen aan geselecteerden.Wij kunnen samen wat bereiken als wij de handen in een slaan.Tracht de bedrijven als telesur die bol werken zijn van de NPS te reorganiseren.Meneer Lackin kijk ook naar de infrastructurele projecten hoe de uitbestedings beleid hierin is.Als een Surinamer een kleine project toegewezen krijgt gilt de Surinamer hier en daar van corruptie, maar de grote gelden die verduisterd worden ziet hij/zij niet het ont breekt ze aan kennis en inzicht.Telesur is een grote voorbeeld.
  Meneer Lackin hoe krom en scheef ook jullie zijn goed bezig ga zo door.Zeg aan dhr. Bouterse een commissie op te richten van Surinamers uit Nederland en Suriname voor de samen werking met Brazilie.


  Maak melding

 22. @ Milton fleur.
  De regeringen van voor de jaren 80 hebben er voor gezorgd dat we in vrij land leefde met democratie rechten en plichten voor iedereen.we hadden geen tralies voor onze ramen en deuren.we hadden en sterke munt, goede economie,onze goudvoorraad was op peil,onderwijs niveau was zeer hoog in onze regio,op medisch gebied ook.we hadden rijken, middenstand en armen, de minder bedeelden kregen iedere maand hun voedselpakket.om de 5 jaren hadden wij verkiezingen.
  Als wij de jaren 80 hier tegen over zetten dan zie je moreel verval, achteruitgang economische malaise, dictatuur onderdrukking vernedering,genocide, internationale veroordeling van Suriname,toenemende drugs problematiek, daling van onze munteenheid, goudvoorraad verdwenen centrale bank leeg geplunderd, tralies voor onze ramen en deuren, roofovervallen, corruptie, nepotisme,het vertrappen van onze grondrechten, ga zo maar door. Bouterse,Wijdenboch Goedschalk ,Alibux, H. Naarendorp en de rest van die oplichters en schurken hebben dit mooie land beroofd van zijn onschuld, moraal en normen en waarden, als beloning wordt de één president en de anderen mogen hem adviseren.velen van jullie weten niet hoe goed het was in Suriname voor de jaren 80.


  Maak melding

 23. Deze top gaat over investeren en ontwikkelen. Ik neem aan dat Brazilie aan DDB zal duidelijk maken dat hij, ondanks alle pogingen daartoe, tot op heden geen enkele cent heeft binnen kunnen halen van investeerders omdat niemand vertrouwen o geloof in hem heeft.
  Daarnaast mag ik hopen dat ze heel duidelijk, en publiekelijk communiceren dat alle mega(lomane) plannen uit het NDP-verkiezingprogramma volslagen onzinnig zijn.

  Nb. er zijn al 100 van de 18.000 woningen, dat is is o,555 % zo duurt het 360 jaar !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.