Suriname heeft nog veel huiswerk aan statistieken

2

PARAMARIBO, 19 apr – Suriname heeft nog aardig wat huiswerk aan het bijhouden van zijn statistieken. Dit zegt minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu. Een traditie van tijdig updaten ontbreekt. “Bij het publiceren van rapporten krijg je dan vaak kolommen met ‘data not available.”

De toegankelijkheid van informatie wordt er niet makkelijker op. “Websites zijn vaak niet up to date”, zei Kromosoeto bij de afsluiting van een workshop over milieustatistieken. Deze soort statistieken zijn nog braak terrein in Suriname als het aankomt op verzamelen. Uiteraard is de traditie van gebrekkig bijhouden ook hier duidelijk merkbaar. De training focuste op het verzamelen en bijhouden.

Experts van het Algemeen Bureau voor de Statistiek, ABS, zullen de vaardigheden aanspreken bij de eerstvolgende volkstelling. De telling is later dit jaar. De overheid wil de milieustatistieken inzetten bij het bepalen van beleid. Volgens ABS-directeur Iwan Sno houdt het slechte bijhouden niet op aan de nationale grenzen. Suriname heeft alle baat bij snelle verandering.

2 REACTIES

 1. “Suriname heeft nog aardig wat huiswerk aan het bijhouden van zijn statistieken”
  =======================================================

  Statistiek als vak, daar is niks mis mee. Zij die het vak statistiek beoefenen moeten goed opgeleid zijn. Als daaraan is voldaan dan rest het nog om het in de parktijk het vak goed te beoefenen. Hier is de kans het vermogen om de vaardigheden in de praktijk toe te passen. Het hebben van recente betrouwbare en data voor statistieken is heel belangerijk om te beschikken over juiste beeld wat zicht afspeelt in werkelijkheid. Het verzamelen, verwerken van data is een vak apart dan het interpreteren van overzichten die worden gemaakt. Voor elk onderdeel wordt materie kennis gevergd. Dit zijn maar een paar onderdelen waarmee men rekening gehouden moet worden.
  Als men iets onderneemt, hoe klein het ook is, doe het goed. Ga voor een stukje kwaliteit.

  Een getal zegt pas iets, als het een eenheid aan gekoppeld is : dat is mijn credo.

  En la sombra del arbol


  Maak melding

 2. Het moet niemand verwonderen als een of andere rijk geworden ndpkader idioot gaat frommelen met de gegevens van de statistieken, zoals laatst vermeldt’ misdaad afname volgens statistiek’. Hahahahaha, zelfs de oliedomme aanhangers die niets afweten van statistieken krijsen, is nie waar tog. Hahahahha.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.