Onzedelijk gedrag tijdens vierdaagse Suriname

52

PARAMARIBO, 15 apr – Onzedelijk gedrag van wandelaars heeft dit jaar licht een schaduw getrokken over de Surinaamse vierdaagse. Tijdens de wandelmars door de straten van Paramaribo zijn enkele groepen betrapt. Het zogenaamde schuren (het met wulpse bewegingen tegen elkaar wrijven) kostte de groep Un Sa Yere (Sranan Tongo voor: we horen het wel, red.) zelfs het recht tot verdere deelname.

Alle leden zijn op de derde dag geschorst. “Het is voor het eerst in de geschiedenis van onze vierdaagse dat een hele groep gediskwalificeerd moest worden. Ze hebben wel hun excuses aangeboden en beterschap beloofd, maar dit is absoluut ontoelaatbaar”, zegt Percy Olivieira van organisator BVSS. Vooraf is aan alle groepen duidelijk gemaakt dat onzedelijk gedrag niet is toegestaan. Rapportages van BVSS-waarnemers waren niet fraai.

Ook vanuit het publiek is geklaagd. “Alsof ze gekleed seks bedrijven”, zegt een oudere toeschouwer. Volgens Olivieira kreeg hij meerdere telefoontjes binnen: “We hebben een goede band met het publiek. Fouten worden doorgegeven en wij corrigeren.” Hij vindt het een incident een dieptepunt, hoewel het evenement verder redelijk verliep. Ruim vierduizend lopers hebben het publiek langs de weg kleurrijk en klankvol geamuseerd.

52 REACTIES

 1. Wat verwacht je dan van de jeugd????Is het berm-gedrag dat ze van hun leider(s) hebben overgenomen.Was het niet keurig tijdens de FRONT-periode?Het zijn toch Bouva-en Misiekaba-achtigen.

  Danitia


  Maak melding

 2. Toch een commentaar. Ik heb net de beelden gezien op Apintie. Lijken wel een stel beesten zoals ze zich gedragen. Te smerig voor woorden.


  Maak melding

 3. Sorry kan je wel de volledige informatie geven. De naam van de groep was Un sa yere den bigisma….maw je zal de volwassenen horen…een stelletje provocateurs dus die terecht de laan uit zijn gestuurd..er hadden nog meer mogen volgen.


  Maak melding

 4. Wat ‘Un Sa Yere’ doet past precies in het lage normen en waarden patroon in het Su.van nu.

  Het gedrag en vertoon van een deel van jong Suriname tijdens de onlangs gehouden anti-discrimatie loop, sprak ook boekdelen.

  Geen respect voor zichzelf en al helemaal niet voor een ander.

  Where dit we go wrong?


  Maak melding

 5. Verloedering!

  In alle geledingen van het land en volk stroomt verloedering door. Suriname is het Sodom en Gomorah van de 16e eeuw geworden.
  Moord, Seks, druggs en boeken!


  Maak melding

 6. ik ben mee eens, zou bijna denken met mijn 40+ dat ik achterloop of niet mee ga met de tijd, misschien te preuts ben… maar nee hoor de orga dacht er ook zo over….. Voor de rest was het weer een enorm succes en wat zagen de groepen er weer prachtig yuit, ook de individuele lopers RESPECT, volgend jaar doe ik ECHT mee….


  Maak melding

 7. Persoonlijk ben ik blij dat alle leden zijn geschort. Nou, dan hoop ik dat men nou goed over gaat nadenken om de traditie van het het wandelmars in ere gaat houden.

  Van omliggende landen heb ik inderdaad gezien hoe men zich misdraagt over straat tijdens activiteiten. Zelfs ouders waren er bij betrokken. Ik moet zeggen dat het vreselijk is om naar te kijken. Het moet je kind of moeder maar wezen.

  Mensen denk toch eens aan je eigenwaarde die je met respect in ere moet houden en hou al die geweldige dans toestanden maar lekker thuis.


  Maak melding

 8. Normen en waarden vervagen steeds meer in dit land, maar wat wil je als deze paarse bende die het nu voor het zeggen heeft een slecht voorbeeld is voor vooral de jongeren die massaal op deze bende heeft gestemd.


  Maak melding

 9. Normen en waarden? Die zijn allang verdwenen in Suriname. Ik heb het gezien en de reacties langs de kant waren niet van de lucht. Als je je zedeloos wilt gedragen, doe dat dan achter de gordijnen. Die lopende reclamekaravaan mag wat mij betreft vanaf volgend jaar stoppen. Wat is de meerwaarde van dit “evenement”?


  Maak melding

 10. Tja de nieuwe generatie ordinaire suri die geen fatsoen hebben .
  Hoe diep zijn de ouders gezonken dat ze hun kinderen geen fatsoen meer bijbrengen.
  En zelf de volwassenen die zich misdragen.
  Wat is er toch aan de hand met suriname het beschermen van moordenaars ,onzedelijk gedrag,drugs het wordt alleen maar erger .


  Maak melding

 11. Mooi zo…. het besef ontbreekt bij deze mensen dat er ook kinderen langs de weg staan te kijken.

  Hetzelfde is het geval bij de Carnaval in R’dam ….. !!!

  Kleine meisjes die in de kortste rokjes wulpse bewegingen staan te maken.

  Een gebrek aan verantwoordelijkheid van de ouders.

  Een gebrek aan BESCHAVING noem ik het !


  Maak melding

 12. Uistekende actie van de organisatie. Dit is de grens. Het moet leuk blijven en voor alle leeftijden een feest zijn. Dit soort taferelen horen ABSOLUUT NIET bij een volksfeest thuis. En voor de mensen die commentaar hebben op mijn comment. Organiseer je eigen prive wandelmars ergens op een verlaten prive strand.
  Dansen en daadwerkelijk copuleren zijn 2 totaal verschillende dingen.


  Maak melding

 13. Van wie hebben zij dat overgenomen?Geleerd?
  Onze Ruth Wijdenbosch doet niet aan GRIETJEBIE-PRAKTIJKEN.Ze is een vrouw en geen man/vrouw figuur.Succes met jullie jeugd.

  Danitia


  Maak melding

 14. @Danitia en Henkie,

  volgens mij gebeuren er tijdens carnaval in het zuid Nederland ook zulke dingen. Dus ik mag nu de conclusie trekken dat dit gedrag van Wilders en Rutte komt? Of van Bea en Jul? Waren dat de eerste die op de “bangalijst” stonden?

  http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3231227/2012/03/26/Extreem-veel-soa-s-na-carnaval.dhtml

  PS. Bouta heeft in ook in Nederland zijn opleiding gehad dus misschien heb je dan toch nog een punt, Danitia


  Maak melding

 15. Het zijn gewoon een stelletje honden en teven wier voor de anderen verpesten!

  Voor de voilgende keer uitsluiten voor deelname en een fikse boete opleggen!!

  Pariaman je flikt het weer uit! wat een schande ben jij zeg!!


  Maak melding

 16. Maar dit is de werkelijkheid op het ogenblik in Sur.Oliviera doet aan struis vogel dingen door deze mensen te verbannen.Deze dingen zijn alom aanwezig.Kijk maar naar de kindertjes die zich aanbieden om in natura te betalen.Voor de ouderen mag het dan een nieuwigheid zijn.Als de president een moordenaar is en misieka en bouval hem amnestie schenken,dan had de leiding deze groep ook met een waarschuwing kunnen laten lopen.Want de norm verval is niet meer te stuiten en kan hij zich opmaken voor de volgende uitspatting.

  Cobie.


  Maak melding

 17. Wat is hier het probleem? Dit gebeurde al in 1989, toen ik ook meeliep met de AVD. Als mensen zo willen dansen, moet het kunnen.

  Lang leve de vrijheid.


  Maak melding

 18. Dit gebeurt al zeker meer dan 25 jaar. lees de oude kranten maar. Ook wat er na de “wandelmars” gebeurt is niet om trots op te zijn.

  Dit is trouwens niet eens een wandelmars. Het is een kruising tussen carnaval en een culturele optocht. Maar ja, als je niet weet wat een wandelmars echt is, ….. .

  It’s gonna get a lot worse before it’s gonna get better.


  Maak melding

 19. Danitia NDP had ook een groep lopen en die hebben zich keurig gedragen, waarom moeten wij over alles de politie er bij halen….. ik denk dat dit duidelijk aangeeft hoe jij in elkaar zit.


  Maak melding

 20. Typische ouwe lullen en ouwe wijven reacties, mensen die problemen hebben met het ouder worden of dat ze al oud zijn.
  Laat de jeugd hun leven leiden, zolang ze niemand kwaad doen, de mensen die denken dat ze de jeugd kunnen bestrijden, hebben het mis.
  1000 van die jongeren hebben meer kracht en energie dan 100000 ouwe zeikerds bij elkaar.


  Maak melding

 21. Op een bespottelijke manier vond een groep het ook nodig om aan te geven dat zij de Hindostanen zo erg mist, middels het schreeuwen van de zgn zangtekst: koelie mang koelie mang peh oeng deh!!!!!! Gaan wij tegenwoordig op deze manier de spot met elkaar drijven????


  Maak melding

 22. Goeie dag, ik wilde even reageren.
  Het is mij op gevallen dat zelfs hier,PARAMAN geen + heeft gehaald:

  WAAR LIGT HET AAN????????????????? PARAMAN?!


  Maak melding

 23. @Yardie,

  Hoezo: Laat de jeugd hun leven lijden? Noem je dit vuige gedrag een leven?
  De jongeren die dit gedrag ten toon spreiden zijn alle morele waarden die Suriname ooit kende, kwijt geraakt.

  U is ook van de NDP?


  Maak melding

 24. De normen en waarden van ‘Un Sa Yere’ staan op een hoger niveau dan die van Bouterse, zij hebben tenminste hun verontschuldigingen aangeboden aan de samenleving en beterschap beloofd.
  Bouterse heeft dat tot nu toe, ondanks toezeggingen van Steve Meye, niet kunnen opbrengen. In tegendeel gaat hij door met zijn aanstootgevende handelingen uit het verleden te verdedigen en goed te praten.


  Maak melding

 25. Maandag 16 april 2012 om 05:31 uur, door Danitia
  Van wie hebben zij dat overgenomen?Geleerd?
  Onze Ruth Wijdenbosch doet niet aan GRIETJEBIE-PRAKTIJKEN.Ze is een vrouw en geen man/vrouw figuur.Succes met jullie jeugd.

  Danitia

  Zondag 15 april 2012 om 07:07 uur, door Danitia
  Wat verwacht je dan van de jeugd????Is het berm-gedrag dat ze van hun leider(s) hebben overgenomen.Was het niet keurig tijdens de FRONT-periode?Het zijn toch Bouva-en Misiekaba-achtigen.

  Danitia

  beste danitia, is het gedrag dat de surinaamse jeugd ten toon spreidt gebonden aan een politieke combinatie??? nou als surinamer mut ik je zeggen dat je snel naar de psycholoog harry mungra mut voor counseling wat je bent ziek. en ruth wijdenbosch en gritie nanga a beheerder fu YWCA dalfour ja.


  Maak melding

 26. Maandag 16 april 2012 om 08:19 uur, door Bouta82

  Het valt mij steeds weer op,dat ondanks die grote haat tegenover Nederland, jullie er als de kippen bij zijn, om alles van Nederland te Kopiëren.
  heb je geen eigen mening
  heb je geen eigen inzicht.
  ben je een kuddedier…….
  heb je geen eigen Normen en waarden.
  Is er dan niets meer Surinaams?

  Ik denk van niet, want zelfs het suri-eten is niet echt Surinaams, want in 99,9% van de gerechten maken ze gebruik van het Hollandse blokje ……


  Maak melding

 27. Verloedering en normvervaging lees ik hier.

  Het zijn wel dezelfde verloedering en normvervaging waar duizenden mensen grof euro’s voor betalen om naar toetegaan in Brazilie of de Caribische eilanden om Carnaval te zien.

  De minkukels die dit doortrekken naar de politiek zijn gewoon veels te dom voor een reactie, deng no mang jepi, het achterste van een varken is nog veel slimmer.


  Maak melding

 28. blakaboy: ” Als mensen zo willen dansen, moet het kunnen”

  Dit was droogneuken door kinderen op een gore wijze. Het leek wel of een groep straathonden elkaar besprong. Ik ben zeker niet preuts maar dit was te genant voor woorden. Weer 20 tienermoeders erbij over 9 maanden en dan handje ophouden. Walgelijk!


  Maak melding

 29. Beste Koelie,

  Je hebt gelijk. Er is sinds jaar en dag maar een etnische groep in Suriname die tot discriminatie oproept. De onopgeleide creool vindt van alles over zijn/haar medebewoners. Altijd zijn er moppen of domme verwijten naar de Javaan of Hindustaan of Indiaan toe. Zelfs de Chinees wordt niet met rust gelaten en ook de Boslandcreool vindt men te min.
  En als ook de Redi-bonkoro bij hen ter sprake komt dan is het alleen maar treiterij en belachelijk makerij.

  Jammer, want het zijn de mensen die het minst produceren en het meest consumeren in ons land.
  Als het om feesten en dansen gaat dan lopen ze voorop (enkelen uitgezonderd) en dan vinden ze het vreemd dat de Koeliemang of Jampanesie of Omoe-Chinesie veel meer gespaard heeft en in een mooie woning woont.
  Dit weet ik uit eigen ervaring.


  Maak melding

 30. Verloedering is altijd relatief. Ik ben niet oud en ook niet overdreven preuts. Een man of vrouw die sensueel een stuk acrobatische choreography kan neerzetten durf ik cultuur te noemen. Ik kijk met plezier naar de jaarlijkse miss dancehall verkiezing op Jamaica en kan me ook helemaal terugvinden in het samba geschud van Braziliaanse carnavalsters. Ook in Suriname kunnen we er wat van en op menig feest tril ook ik alle strakke spieren van mijn lijf.

  Maar er is een verschil tussen sensueel en vulgair….Ik ben het dan ook met Henk Molenaar eens. Schuren en bommen waren vroeger de benamingen voor deze vorm van dansen. Het is inderdaad niet nieuw, en in bepaalde sociale kringen heel gangbaar. Maar het heeft in de afgelopen 10 jaar een rare wending genomen. Nieuwe acrobatische standjes werden bedacht en versnelde seksuele handelingen worden publiekelijk in wild west, bruja, stijl uitgevoerd. Het is overgewaaid uit de Jamaicaanse dancehall waar het “daggering” word genoemd.

  Ook in Jamaica zijn ze er niet echt blij mee en klaagt men dat hun jeugd cultuur porno is geworden. Van sensueel kan je nog met een beetje marketing iets leuks maken, zoals het carnaval op Trinidad en Brazilie. Maar van iets vulgairs zoals daggering kan je niet eens een goedkope sexfilm maken….dus terechte beslissing van de BVSS


  Maak melding

 31. @ dptr

  Debateren met domme mensen heeft geen zin.Jullie moeten nu dr. Mungra gaan opzoeken, want Amnesty International is momenteel bezig met jullie self-made wet.Wie zijn jullie om voor de machtige Amerikanen te bepalen.Geloven jullie nog in sprookjes.
  BTW ie beng horie kokolampoe djie a vrouw .Loopt ze als een man, praat ze als een man, doet ze als een man.Heeft ze ooit een dame betast.Stelletje bermparasieten.Ga maar lekker slapen en droom van de schuurmachines en vooral van jullie mooie dagen op Santo Boma.

  Danitia


  Maak melding

 32. Dinsdag 17 april 2012 om 09:40 uur, door Esmerald

  Grappig dat je dat zegt, alleen klopt het niet.

  Het is eerder andersom. Ik proef veel haat naar Suriname.
  Het komt een beetje over als een Man-Vrouw relatie waar de man voorheen alles regelde en bepaalde. Nu de relatie over is en de man de controle kwijt is. Alles wat de vrouw doet negatief bekritiseerd. Wees blij dat de vrouw uit die moeilijken en pijnlijke relatie is!
  Natuurlijk moet ze nog veel leren en zal ze fouten maken. Maar de relatie is over dus! Man ga verder met je leven en laat de vrouw met rust!

  Alles wat surinaams is proberen jullie hier neer te halen.

  Ik zie alleen maar negatieve dingen over Suriname, dan wek je inderdaad de indruk dat het Nederland allemaal beter is. Vandaar die vergelijkingen met Nederland maw

  Een beter milieu begin bij jezelf!
  De pot verwijt de ketel, dat hij zwart ziet!
  De beste stuurlui staan aan wal.
  etc.


  Maak melding

 33. @Esmerald,

  Wat is er met jou aan de hand en wat is er met jou gebeurt ?

  Hoe komt het dat je een hekel hebt aan Afro Afrikanen ?

  Hoe komt het dat je zo neerbuigend spreekt over bevolkingsgroepen die jou niets hebben aan gedaan ?

  En hoe komt het toch dat je zo een hekel hebt aan Suriname ?


  Maak melding

 34. Dinsdag 17 april 2012 om 09:40 uur, door Esmerald

  Grappig dat je dat zegt, alleen klopt het niet.

  Het is eerder andersom. Ik proef veel haat naar Suriname.
  Het komt een beetje over als een Man-Vrouw relatie waar de man voorheen alles regelde en bepaalde.

  Beste bouta,

  Daar ga je in mijn optiek al de mist in.
  We leven in 2012.
  Het zijn zowel de man als vrouw die beslissen in een relatie.
  Jou argument slaat kant nog wal.

  Dat je haat proeft, zit tussen je oren.
  Immers, als wij suri zouden haten, dan zouden wij niet eens de moeite te nemen om te reageren op de dagelijkse beslommeringen in suri.
  Je ziet het verkeerd wij maken ons grote zorgen en dat uiten wij door kritiek te leveren op het mismanagement van jou regering.
  Meer is het niet.

  Lees de kritiek, verwerk het en maak er gebruik van.
  Je mag het ook skippen hoor….

  Het ga je goed!


  Maak melding

 35. Africando,

  Jou neem ik vanaf nu met een korreltje zout.
  Als je niet mans genoeg bent om je eigen fouten toe te geven,
  dan ben ik klaar met je.


  Maak melding

 36. Onzedelijk gedrag van geen enkele ‘bevolkingsgroep’ mag de gedachte van het wandelen voor gezondheid en vooruitgang te niet doen. Dat deze jeugdigen de ernst van de zaak niet begrijpen, zullen we maar toeschrijven aan hun jeugd. En ja beste mensen, een groep is nu gefilmd, maar dit gedrag komt onder alle (onderstreept) bevolkingsgroepen voor. Het past daarom niet om hier de “rassen”kaart te spelen.

  Met hun BB en hun feesten wordt puur ordinair gedrag verheven tot vrijheid. Het is dweilen met de kraan open, want zoals men in Brazilie en op de Antillen weet, -je hoeft er maar 9 maanden bij te tellen- en je hebt nieuwe babies.

  Vrijheid zou dat dan heten? Telt opvoeden of sociale controle helemaal niet meer? Worden er geen groepen meer gediskwalificeerd? Of is het wachten op de grote groep tienermoeders die het land weer extra gaan kosten? Te triest voor woorden, maar zoals ik van iemand hoorde: wij behoren tot de vriendenclub van Dino’s FB. Was het niet zo: aan je vrienden zal ik je herkennen? Aan een verpauperde jeugd zal je het land herkennen.


  Maak melding

 37. Woensdag 18 april 2012 om 12:28 uur, door Esmeraldom,

  Nou ik stel voor dat je de tekst en Url terug haalt waar ik in de fout ben gegaan en mocht het werkelijk zo zijn dan geef ik mijn fout toe.

  Maar de manier hoe jij generaliserend spreekt over bepaalde bevolkingsgroepen dat is nou werkelijk discriminerend en ik hoop dat je zelf nu op dit moment dat in ziet, want met die teksten raas je er werkelijk emotieloos door heen en ik hoop dat je ook weet dat niet een ieder de zelfde karakter heeft.

  Ik mag mij gelukkig prijzen dat alle bevolkingsgroepen in mijn familie zijn vertegewoordigd en ja ze hebben allen hun nukken.

  Verder moet die gestoorde henkie niet vergeten zijn hoofd nat te maken voor hij in zijn kippenhok gaat spelen.


  Maak melding

 38. Woensdag 18 april 2012 om 12:22 uur, door Esmerald

  Zijn we het toch over tenminste iets eens, we leven in 2012.

  “Het zijn zowel de man als vrouw die beslissen in een relatie.” Probeer verder te kijken dan alleen Nederland. Er zijn genoeg landen waar vrouwen zich in mijn voorbeeld kunnen vinden. Maar misschien ontken je het feit, om je gelijk te halen. Van binnen weet je beter. Maar ik dwaal af…

  Haat? Ik heb het over negativiteit! Kritiek is goed, zo lang het opbouwend is. Kun je aangeven waar jou opbouwende kritiek is?

  Ik maak me ook zorgen, niet alles wat hij doet ben ik met hem eens. Maar dat zal je overal hebben met politiek.

  Ik ga niet zeggen dat we de beste regering van de wereld hebben, maar ik ben wel van mening dat we op dit moment geen betere regering kunnen krijgen.
  President weet dat iedereen met argusogen naar hem kijkt.

  Maar als je denkt dat je het beter kunt, Put your money where your mouth is!

  onder het mom van beter goed gejat dan slecht bedacht:
  Lees de kritiek, verwerk het en maak er gebruik van.
  Je mag het ook skippen hoor….

  Het ga je goed!

  Quote: An intellectual is a man who takes more words than necessary to tell more than he knows.


  Maak melding

 39. Donderdag 19 april 2012 om 10:46 uur, door Bouta82

  Man, man, man, hoe verzin je het.
  Ik wil absoluut mijn gelijk halen,hoe kom je daar nou bij.
  Ik ben toch maar een vrouw duh……
  Je meent het niet?

  “Ik ga niet zeggen dat we de beste regering van de wereld hebben, maar ik ben wel van mening dat we op dit moment geen betere regering kunnen krijgen.
  President weet dat iedereen met argusogen naar hem kijkt. ”

  Sorry oneens.
  Kijk verder dan je neus lang is, er zijn genoeg capabele mensen in suri.
  Je pleegt een aanslag op je eigen intelligentievermogen, als je gelooft dat deze pres iets voor dit land zal betekenen. Hij is alleen maar uit op eigen belang.

  “Een vrouw die haar tegenstand opgeeft, gaat tot de aanval over.”
  Marcello Mastroianni


  Maak melding

 40. Sorry oneens.
  Kijk verder dan je neus lang is, er zijn genoeg capabele mensen in suri.
  Donderdag 19 april 2012 om 16:33 uur, door Esmerald

  Je pleegt een aanslag op je eigen intelligentievermogen, als je gelooft dat deze pres iets voor dit land zal betekenen. Hij is alleen maar uit op eigen belang.

  Lijkt wel voetbal, iedereen weet het beter dan de coach die het doet.
  Ik zie ze niet in de politiek. Jij wel?

  Dus ik blijf van mening je moet roeien met de riemen die je hebt…

  Mooie Quote, Nederland zit op dit moment schaakmat. Dankzij Pres. DB
  Nu er niets in Su valt te halen stoppen ze met investeren. Gaat het dan alleen om een win-win situatie of zie ik iets over het hoofd?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.