Politiek eensgezind: Suriname gepolariseerd

18

PARAMARIBO, 3 apr – In deze tijd van polarisatie en controverse is er tenminste één ding waar de politici niet over twisten: polarisatie. Suriname bestaat, volgens de dames en heren parlementariërs, uit twee grote kampen. Kampen die terugslaan naar de jaren tachtig. Daar houdt de eensgezindheid ook meteen op. Want: wiens schuld is het?

Daar kwamen de vroede vaders (en moeders) niet uit, op de eerste dag van verwoed debatteren. Hoewel, beide zijden sloofden zich uit in het pogen te overtuigen. “Het is de politiek die de polarisatie voedt”, wist Rabin ParmessaR (MC/NDP). De politiek zou met name de Decembermoorden maar misbruiken. Anders was er zeker al lang wat gedaan. Dat was lont genoeg in het kruitvat. Niet van de lucht was het over en weer verwijten en waar het allemaal vandaan kwam.

“Men is weer bezig de gemeenschap te verdelen, terwijl die goed op weg was te helen”, kaatste Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS). Het helen vooral dankzij het Nieuw Front. Ondanks het Nieuw Front, vinden die van MC. “Twintig jaar lang heeft het Nieuw Front niets gedaan”, zei Henk Ramnandanlal. Volgens ex-president Ronald Venetiaan klopt daar niets van: “Kennelijk is er wel wat gedaan, want nu is er ineens amnestie nodig”.

Het strafproces begon immers tijdens de tweede regering Venetiaan. Met een klaarblijkelijke climax tijdens de regering van nota bene Desi Bouterse. Maar als er sprake is van laksheid, valt ook de NDP wat te verwijten. Bouterse’s partij was in de jaren negentig ook aan de macht. Voor Ruth Wijdenbosch hoeft al dat over en weer niet. De schuld voor al dat polariseren wordt veel te ver gezocht. “De verantwoordelijkheid ligt bij de plegers van mensenrechtenschendingen. Daar is het begonnen.”

Bekijk ook:


18 REACTIES

 1. Beste Milton Fleur: zullen we onze weddenschap alvast afrekenen”? Zoals ik al zei 2 jaar jaar geleden: verkiezingspropaganda…..en kansloze missie. Nog geen 50 woningen van de beloofde 18.000. Bouterse opnieuw op zijn bek. What is new????

  dinsdag, 03 april 2012 05:55

  Bouwplannen regering misgelopen

  Paramaribo – “Het ambitieuze plan van de regering om binnen vijf jaar ruim 18000 woningen te bouwen, is misgelopen door slecht onderzoek”, zegt de voorzitter van Stichting Welzorg Suriname, Wirash Gangaram Panday. “De regering heeft gewerkt met cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting waar 18000 mensen zijn geregistreerd als woningzoekenden.

  De regering heeft toen beloofd dat er 18000 woningen zullen worden gebouwd. Maar zij die geregistreerd zijn bij de Stichting Volkshuisvesting bestaan grotendeels uit mensen die niet kredietwaardig zijn.


  Maak melding

 2. Het 8 december proces is onder de rechter, en in de grondwet is ruimte ingeruimd, door te stellen, dat de politiek zich niet uitspreekt over lopende zaken bij de rechter. M.a.w. als beoogde rechtstaat heeft ook Suriname de rechterlijke macht boven alle partijen verheven. Wie de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht niet accepteert, is bezig de samenleving te politiseren. Met recht zetten de verdedigers van de rechtstaat zich af tegen deze ontwikkeling.


  Maak melding

 3. Hol!

  De holle beloftes van een president die niet politiek geschoold is brengen onze natie in gevaar. Polarisatie noemt men de wijze waarop politici tegenover elkaar staan en bekvechten om elkaar de waarheid te vertellen.

  Hek Molenaar heeft nog 17950 woningen te goed van deze regering. Broodjepombedelaars, gratis aan vooral dure alcoholverslaafden en prasie-osso-oema’s met 4 kinderen van 5 vaders staan op de NDP lijst als woningzoekende geregistreerd. Hebben geen inkomen, zijn te lui om de handen uit de mouwen te steken en verbrassen het kleine beetje geld wat ze hebben aan belkaarten. Dit zijn de mensen die op de NDP gestemd hebben. En als de woningen niet komen, dan stemmen ze in 2015 niet meer. Let maar op deze laatste zin.

  Politiek is DOOD in Suriname. Wie dat niet ziet, kijkt niet verder dan zijn/haar neus lang is.


  Maak melding

 4. Ik ben tegen amnestie.
  Ik wil een oproep doen aan de tegen standers en de voorstanders van amnestie om aan te geven waar je staat in deze misselijke makend voorstel.


  Maak melding

 5. Er is geen eenheid in dit land omdat:
  NF betekent Mijn mening
  1 Nieuw Front NF> Nederlandse Gulden
  2 Partij van Nederland
  3 Het behartigen van Nederlandse Belangen
  4 Geen produktie, iedereen moet in de overheid gaan werken. zeven even, Winti wai Lanti pai Fiso 1 en 2
  5 Altijd Afhankelijk zijn van Ontwikkelingshulp, Nederland moet de Baas spelen in Suriname en op een sluwe manier via via alle rijkdommen van Suriname roven en plunderen en tevens omkoperij van het volk van Suriname in onwetendheid.
  6 Verdeeldheid en geen eenheid brengen in suriname.
  7 Aanval plegen op Suriname bij deze op de NDP, omdat ze de Nieuw Front afkeuren.


  Maak melding

 6. Ondanks het Nieuw Front, vinden die van MC. “Twintig jaar lang heeft het Nieuw Front niets gedaan”, zei Henk Ramnandanlal….het is geen publiek geheim dat baas en co een hele leger op na hielden en houden. En het Front is niet zoals ndpers. Ruzies uitlokken zoals hun achterban, Abrabrokisma.


  Maak melding

 7. Ik zag het al aankomen! Diverse malen in het verleden medegedeeld dat men geen haar van die hufters Bouta en zijn mede hielelikkers kunnen krenken en daar is bijna op aangekomen!!!

  Wier instemt met de Amnestie waarbij deze ongedierten vrijpleiten, zullen net zo schuldig en mede verantwoordelijk zijn voor de moorden!! ze zullen het op zijn geweten dragen! Duivels zij met hen!!
  Deze huichelaars wens ik persoonlijk de hel door een vuurzee heen!!!

  Het is nu te hopen dat een ieder zijn verdiende loon krijgt!!!!!

  GOD ZIJ MET DE DIERBAREN EN SURINAME!!!


  Maak melding

 8. Dat Suriname in twee kampen is verdeeld, heeft te maken met criminelen en moordenaars, die dankzij die domme aanhangers van die paarse bende een president hebben gekozen, die wereldwijd op de zwarte lijst staat, betreffende drugs, en in een moordproces verwikkeld is.
  zolang dit soort duistere figuren het in dit land het voor het zeggen hebben, zul je onrust en rotzooi in dit land blijven houden, deze criminelen vernietigen het land, zijn ongeschoold hebben een strafblad, en hebben totaal geen inzicht om een land vooruit te brengen, en daarom blijft Suriname stilstaan, en vooral als Internationaal afstand word genomen van dit land Suriname. De wijziging amnestiewet kan zelfs door de rechter die nu het 5 decemberproces onder haar heeft, de wijziging naast zich neer leggen, daar deze wijziging illegaal is volgens Internationale verdragen.


  Maak melding

 9. Angst en lafheid in Suriname regeert tot nog toe in alle opzichten. Het resultaat; polarisatie en verdeeldheid. Een volk dat ziender ogend verscheurd wordt en om het vege lijf te redden geen keus hebben dan principeloos het huidige establishment te moeten volgen. Want wie niet met ons is, is dan tegen ons wordt dan weleens gezegd en ervaren.

  De schuldvraag :
  Ruth Wijdenbosch en vooral Ronald Venetiaan (Nieuw Front)hebben boter op hun hoofd. Er valt hun in deze heel veel te verwijten. Het is inderdaad dat de verantwoordelijkheid ligt bij de plegers van mensenrechtenschendingen. Daar is het begonnen.”

  Maar was het ook niet zo dat er tijdens twee decennia regeerperiode van NF er niets is ondernomen en dat het de Surinamers in Nederland waren die de verjaring van de december moorden hebben moeten stuiten en daarmee ook de vervolging van Desie Bouterse en consorten in het werk hebben gesteld.


  Maak melding

 10. Onze Radjkoemar Rajaram zit diep met zijn neus in de witte poeder gezin de onzin die hij hier uitkraamt, zal dus wel een NDP aanhanger zijn…..


  Maak melding

 11. @Jack Russel

  ‘5 decemberproces’.

  Als Baas schuldig wordt bevonden, dan wordt hij in zak van zwarte piet naar Spanje afgevoerd. 😉


  Maak melding

 12. Beste Kondremangs,

  DE JAREN 80 HERLEVEN!!!!!! Degenen, die het hebben MEEGEMAAKT, weten waarover ik praat………
  Maar er is HOOP……denk maar aan het verleden(de z.g. untouchables waaronder Kadhaffi en alle bekende ,beruchte dictators)
  TIME WILL TELL, Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 13. “De verantwoordelijkheid ligt bij de plegers van mensenrechtenschendingen. Daar is het begonnen.”

  Moodwillig martelen en moorden kan NOOIT onder amnestie vallen. De moordenaar die vele, vermoedelijk meer dan 100 mensen, heeft laten vermoorden uit pure machts wellust verdient geen gratie.

  Het volk dat dergelijke figuren adoreert verliest niet alleen haar waardigheid, maar spoedig ook haar have en leven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.