Roy Khemradj over de Surinaamse amnestiewet [VIDEO]

33

De Nationale Assemblée, het Surinaamse parlement, begint vandaag met het debat over de amnestiewet die president Bouterse een vrijbrief moet geven voor de decembermoorden van 1982. Vijftien tegenstanders van het toenmalig militair regime van Dési Bouterse werden toen vermoord.

Naar verwachting zal de amnestiewet later in de week worden aangenomen. Journalist Roy Khemradj volgt de Surinaamse politiek al tientallen jaren. Hij analyseert hoe de wet tot stand kwam en wat de gevolgen kunnen zijn.

Bekijk hier het item van de NOS met journalist Roy Khemradj:

Bekijk ook:


33 REACTIES

 1. Nederland is in verwarring en wil deze Regering bang maken met allerlei smoesjes/drogredenen zoals:
  -Internationaal ingrijpen
  -Staatsgreep gepleegd op rechtstaat
  -Referendum moest eerst geschieden
  -Strafproces moest door gaan
  -Volksmislijding(Video opname)mislijding van Surinamers
  Omdat hun lang geduurde planning 2012-1975= 37 jaren om Suriname afhankelijk en Kolonie te maken lijkt het te mislukken. Surinamers niet meer bang worden, Suriname is van Surinamers en niet van Nederland.
  Witte huiden zwarte maskers.
  Surinamers willen geen knecht en slaaf meer worden en ook niet dag en nacht werken.


  Maak melding

 2. Naar verwachting zal de amnestiewet later in de week worden aangenomen. Daarna zal er wel wat gekef te horen zijn maar daar zal Suriname zich helemaal niets van aantrekken. Suriname is een soeverein land en Suriname bepaalt haar eigen toekomst. Ik wens de SuriNeds succes met hun NOS-journaal en de daarmee samenhangende debatten op de uiterst warrige propagandistische Calimerostaanse TV. Paul de Leeuw en Spong zullen waarschijnlijk ook meedoen met Witteman en co. De Calimerostanen kunnen dan weer even zeiken en zeuren en de wereld draait daarna gewoon weer door.


  Maak melding

 3. ter info:

  Om een voorbeeld te geven waar amnestie niet werd toegekend: leden van de veiligheidsdiensten vroegen amnestie aan in ruil voor hun verhaal over hun betrokkenheid in “de spoorloze verdwijning” van ANC-activiste Ntomi Khubeka in 1987.

  Ze bekenden dat ze haar ontvoerd hadden en zweepslagen hadden toegediend, waardoor ze plotseling in coma was gegaan en gestorven.
  Ze dachten dat ze een hartstilstand had gekregen.
  Wat later werd haar graf teruggevonden, waarbij uit autopsie echter bleek dat ze door het hoofd geschoten was geweest.
  Bijgevolg werd hier amnestie uitgesloten.

  Van de 7116 aanvragen zijn er uiteindelijk iets minder dan 1200 ingewilligd in Zuid- Afrika.


  Maak melding

 4. Esmerald, je hebt gelijk en daarom zal die van Suriname ook goed uitgezocht moeten worden. Het buitenland zal hierbij ook een rol spelen om alles te laten onderzoeken.

  anna_z, lees de 80 tellende pagina maar wat amnestie wet eigenlijk inhoud en welke landen in aanmerking zijn gekomen.
  Ik vind zelfs dat je heel erg dom reageert op het forum. Het gaat om het gehele land en volk terwijl jij je focust op een persoon. Wordt nou eens wakker.


  Maak melding

 5. anna,

  Je verdedigt je president met alles wat je bezit. Dat is een kunst. Maar weet je wat en wie je verdedigt?
  “Daarna zal er wel wat gekef te horen zijn maar daar zal Suriname zich niets van aantrekken”. Dat schrijf je, toch?
  Mijn vragen: ben jij Suriname? Vertegenwoordig jij het Surinaamse volk? Vertegenwoordig jij dat deel van het volk van Suriname die normen en waarden hoog in het vaandel hebben? Of vertegenwoordig je het massamoord erend deel van het volk? Weet je wat je verdedigt?
  Tell me!


  Maak melding

 6. Als vroegere vijanden elkaar vergeven en vrede sluiten is dat overal ter wereld iets positiefs.
  Somo en Brunsie uitmaken voor kameleon is heel erg zwak, de eerste heeft aan den lijve ondervonden en de tweede heeft gevochten tegen de dictatuur.
  Waar was deze serpent in die jaren en wat deed hij? Radio progammatjes maken als hoofd van het neokoloniale clubje van de NOS, radio Sorgh en Hoop.
  Nu zogenaamd directeur Surinaams Inspraak Orgaan, deze man zijn salaris wordt door de witteman betaald, dus hij dient hun belangen, lekker verdeeldheid zaaien en instand houden onder de Surinamers. Maar het het lukt ze steeds minder, dus meneer de journalist zal naar iets anders moeten gaan zoeken om meer negatieve nieuws voor de witteman te brengen.
  Deze man praat ook namens een klein groepje Nedelanders, die ooit in het verre verleden in Suriname geboren zijn, maar niet namens de Surinamers in SU.


  Maak melding

 7. @WIKKILEAKS: Ik verbaas mij dat je dat ding die zich ANNA_z noemt nog serieus neemt.
  She (it) (zo je wilt) is selling roadmaps to a fools paradise……….haar postings zijn gebasseerd op de maffiafilms als scarface…….


  Maak melding

 8. @Musk

  Ik verdedig vooral de toekomst van Suriname. Suriname heeft baat bij rust en vrede. De coup van 1980 was voortgekomen uit onvrede en ontaarde al gauw in een strijd tussen de heersende klasse en het volk. Het was een klassenstrijd en sommigen (Calimerostan) hebben er belang bij de elite weer in het centrum van de macht te plaatsen. Deze elite wordt gestuurd vanuit het buitenland en amnestie is het laatste wat ze willen.
  Het hele proces tegen Bouterse is een farce. Het proces dient een enkel doel en dat is Bouterse uit het centrum van de macht verwijderen. De nabestaanden van de gevallenen worden slechts als politiek breekijzer gebruikt. Er wordt smerige politiek bedreven waarbij Calimerostan onder het mom van democratie en beschaving nog steeds een rol tracht te spelen. Deze politiek wordt gelukkig doorzien en zal dus niet werken. Amnestie is het beste voor Suriname en haar burgers. Laat het buitenland maar keffen! En beste Musk, ik ben niet Suriname. Net zo min als jij Suriname bent. Waarom hebben jullie toch zoveel moeite met meningen die niet in jullie straatje passen.
  De Surinamer die jij je nog uit je jeugd kan herinneren bestaat gewoon niet meer. De Surinamers in Calimerostan zijn vooral Calimerostaans en leven onder de Calimerostaanse propaganda-paraplu. Ze blijven graag geloven dat ze Surinamers zijn maar dat zijn ze in het geheel niet. Ze hebben weliswaar Surinaamse roots maar ze denken en voelen Calimerostaans en manifesteren zich ook als zodanig. Er is geen verbondenheid met het gedachtegoed van de Surinaamse Surinamer en ze zijn gedoemd om eeuwig in hun beloofde land te blijven. Velen kunnen ook niet anders. Geen Surinamer die zich daar druk om maakt.
  Het woord massamoord wordt te pas en te onpas gebruikt. Hoe betitel je eigenlijk de verscheping van 500.000 Afrikanen naar Suriname waar bij de afschaffing van de slavernij slechts 30.000 over waren. Was dat soms een theekransje? Een revolutie zonder slachtoffers is helaas een zeldzaamheid. In een revolutie staan broers tegenover broers, zusters tegenover zusters. Dat is natuurlijk heel triest maar iedereen is schuldig of iedereen is onschuldig.
  Suriname gaat niet nog eens een keer zichzelf om zeep helpen. Daarom kan ik me vinden in het idee van een algehele amnestie. De selectieve verontwaardiging rondom amnestie vind ik nogal hypocriet. Waarom willen jullie toch zo graag bloed zien onder het mom van gerechtigheid?
  Een land als Suriname met nauwelijks 500.000 inwoners is als een uit de kluiten gewassen familie. Een te stricte toepassing van het internationaal recht zal behalve dat het in het geval van Suriname niet zal werken, ook nog eens desastreus zijn. Flexibiliteit is dus geoorloofd maar ook broodnodig.


  Maak melding

 9. Spannend baja, we gaan ik hoop dan nu de slotfase in
  van al het gekrakeel rond die wet, lang zal het niet meer duren. En dan ja dan, wat dan als baas aan de goeie kant van die streep zal staan, dan begint een ander gedoe, en dan gaan we weer, van hoe kan eea terugedraaid worden of niet, wat ik denk we gaan een lange tijd met alles erop en weet ik veel tegemoet, ook als baas aan de verkeerde kant komet, staan.
  Voor het land sowieso niet goed.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 10. Het heeft geen enkele zin om in discussie te gaan met iemand als anna, ze in geindoctrineerd.
  Voor mij is anna lager dan een BEEST, ze is geen knip voor de neus waard, de slavernij mag je nooit misbruiken om moord , onderdrukking vernedering op onze landgenoten goed te praten.


  Maak melding

 11. anna_zot: Je bekende truukje werkt niet meer. Laat je slavernij troefkaart maar in je zak.

  “Het hele proces tegen Bouterse is een farce. Het proces dient een enkel doel en dat is Bouterse uit het centrum van de macht verwijderen. De nabestaanden van de gevallenen worden slechts als politiek breekijzer gebruikt”

  En slaafse volgzame NDP-groupies zoals jij worden gebruikt om moordernaars en criminelen uit de gevangenis te houden.

  “Waarom willen jullie toch zo graag bloed zien onder het mom van gerechtigheid” aldus hypocriet Anna_ZOT

  Wij willen recht zien. Jouw president is de enige aan wiens handen bloed zit!!!


  Maak melding

 12. Alles behalve bemoeienis uit het buitenland volk..! Wat Suriname ook besluit,laten we ons niet als puppets laten gebruiken om samen met de Nederlanders wanorde te zaaien in Suriname..! Als we nu voor eens en voor altijd een punt hierachter kunnen zetten en het komt ten goede van het volk.. lees wel,het grootst gedeeelte van het volk heb er niks mee te maken gehad.. Die zijn de Toekomst.. Laat de toekomst er niet onder lijden en laat je niet misbruiken door de haatzaaiers..


  Maak melding

 13. Canada en Groot Brittannië hebben al laten weten dat het aannemen van de Amnestiewet in Suriname NIET zonder gevolgen zal zijn.

  =Ik hoop dat men goed erover gaat nadenken wat er moet gaan gebeuren, dit omdat het DNA inbreuk maakt om zich met de rechtelijke macht te gaan bemoeien.


  Maak melding

 14. In NL moeten ze wel even zuiver aangeven dat het om aanpassing gaat van de reeds bestaande Amnestiewet uit 1992 over de periode 1985-1992. Een wet die in 2005 al terecht door het Inter Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens is veroordeeld.

  Nu lijkt het net alsof een geheel nieuwe wet zal worden aangenomen die enkel betrekking heeft op de decembermoorden van 1982 en Bouterse. Maar misschien is dit het beeld dat men graag wil voorschotelen aan het NL-publiek.


  Maak melding

 15. Wat hoorde ik daarnet ook de Britten en Canada gaan zich bemoeien met Sursiname als eea in het voordeel vab baas uitpakt, boi het is me wat, nou ja later vandaag weten we het, a spang dape na oso now now.
  Te gek gewoon, ik wacht af en volg die torie.
  Die Britten zeuren gewoon ze hebben ook geen rein geweten, ie sabie, 30 jaar geleden die torie met de Malvinas in Zuid Amerika en voorheen her en der

  We zien wel

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 16. Deze man wat weet hij eingelijk met spreken daar heeft hij veel problemen mee je verstaat die nauwelijks wat hij zegt.
  Deze man heeft geprobeerd in frankenstein door te dringen
  maar door zijn zwakte heeft hij het niet gehaald.
  Ga maar vissen vangen en hou je bij je lees.

  Groetjes,


  Maak melding

 17. Op het Weteringplantsoen in Amsterdam, staat een monument met de dichtregels van de bekende dichter Van Randwijk:

  “” Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht. “”

  Dit monument is opgericht ter nagedachtenis van verzetsstrijders, die tijdens de tweede wereldoorlog standrechtelijk werden geexecuteerd.

  Tijden keren terug en binnenkort herdenken wij in ons Suriname wederom de inperking van vrijheid. Steeds maar weer herdenken en niet vergeten.

  Vrijheid heeft een donkere kant omdat het dankzij onvrijheid bestaat, zoals dood en leven elkaar betekenis geven.

  Vrijheid is paradoxaal vanwege de regelgeving die het nodig heeft om gelijke kansen op vrijheid te garanderen.


  Maak melding

 18. @ micheal

  Prachtig gedicht! Maar ja, wat doe je als de mensen hun leider niet als tiran (durven) zien? Als je hun misplaatst optimisme wegneemt hebben ze helemaal niks meer…

  Ik zag laatst een documentaire op tv over Kohny. Slachtoffers, moeders van misbruikte en vermoorde kinderen, die de gelederen sloten en niets tegen de interviewster wilden zeggen over hun vermoorde kinderen. Want ze was blank. En dus koloniaal. Alle hulp gericht op het opsporen en voor het gerecht brengen van de man werd gezien als bemoeienis en inmenging in binnenlandse aangelegenheden. En dus hield iedereen zijn mond en werd ook deze moordenaar beschermd.


  Maak melding

 19. Niet in paniek raken mensen.Amnestiewet geldt alleen voor VDP-ers.Met of zonder bouterse is Suriname nog steeds lid van Amnesty International en dienen zich te houden aan de regels.Wat voor verstand hebben deze moordenaars inc.aanhang van amnestie.Zij maken hun self made wetten.Niet geluisterd en gekeken vanavond naar TO THE POINT met mevr.Mr.Kalidin -Mansaram?Dat was geweldig en vooral duidelijk en leerrijk.Deng boerikie no doro wang achtste foe ing baka-foetoe wat wet betreft.Slapen jullie lekker.Ze komen hem zeker halen.

  Danitia


  Maak melding

 20. @MICHAEL: Thank U very much.
  Voor Suriname geldt dat het volk reeds lang voor tirannen is gezwicht,ze verliezen langzaam maar zeker lijf en goed, en straks zal ook het licht voor hen uitgaan…….jammer…….


  Maak melding

 21. Is:
  Anna_Z zelfde als Jenifer Simons
  Amonra zelfde als Ramon A. (abrahams)
  En wie is Paraman? We weten dat hij militair, tekenleraar was en vroeger reed in een Pinto en geboren is of gewoond heeft in Para.


  Maak melding

 22. Vermoeiend die zielige Bouterse fans. In iedere discussie wordt kolonialisme, slavernij, imperialisme, kapitalisme en zionisme bijgehaald. Allemaal achterhaald. We leven in 2012 en handel er ook naar. Amnestie is niets anders dan over de zwarte blz van de surinaamse geschiedenis heen springen. Feit blijft er zijn moorden gepleegd. In een fatsoenlijke democratie kan dit niet ongestraft blijven ! Je kan pas over verzoening hebben als de verantwoordelijken zijn berecht.


  Maak melding

 23. Het waren de Afrikanen die de blanken in de gelegenheid stelden om de slaven weg te voeren.Nog erger!Ze gingen zelf op strooptocht om mensen te vangen en te verkopen voor wat spiegeltjes aan de blanken.Zo zijn nu enkele assemblee leden bezig het volk over te leveren aan een moordenaar voor een paar SRD.De verrader verloochent zich niet.

  Cobie.


  Maak melding

 24. Is het geen optie de daders op te pakken en zonder enige excuus op te hangen?? Zoals de slachtoffers destijds zonder pardon is vermoord! en de amnestiewet gaat per na de ophanging door! Met name, er wordt niemand gestraft!! Hoe zou het dan voelen??en deze parlementarieres naar huis wegjagen.

  Het is alleen maar drie makkelijke vragen hoor!!


  Maak melding

 25. @Micheal,
  Inderdaad heel mooi gedicht van Hendrik Mattheus van Randwijk 09-11-1909 t/m 13-05-1966.
  Was een man die heel erg links was, tegen de koloniale politiek van z’n eigen moederland was, verzetsman in de tweede wereld oorlog, wat hem ook veel problemen heeft gekost.Als je zo’n beetje zijn biografie leest, dan denk ik ook dat hij tegen de Nederlandse politiek zou zijn ten aanzien van Suriname.

  Maar in ken ook een mooie van een Surinaamse nationalist Robin ” Dobru ” Ravales,

  ” Wan Bon ”

  probeer die te vinden en te lezen, Tig keer mooier dan die van van Randwijk, met alle respect!


  Maak melding

 26. In de jaren 60 kwam Pengel een keertje terug uit Nederland, zonder een buidel geld, die hij beloofd had mee te zullen brengen.
  Hoofdpropagandist Pa Lem vertelde de massa dat het geld in de Poele Pantje kreek was gevallen.
  Juichend nam de massa dit aan als waar.
  We zijn nu meer dan 50 jaar verder en de massa in Suriname gelooft weer de domme, onnozele verhalen van Bouterse en vrienden. Niets veranderd!!! Triest!


  Maak melding

 27. Ik ben in mijn jonge jaren een bewonderaar geweest van DOBRO Robin Ravales, ik begon een afkeer van hem te krijgen toen zich in de kamp van de militaire onderdrukkers begaf.
  Ik wil twee dingen duidelijk maken.
  1) Dobru zijn kritiek op de blanke maatschappij gebeurde in heel andere toon en zienswijze.
  2)De kritiek van Bouterse op alles wat blank is gebruikt hij voor eigenbelang en om een deel van de Surinamers die gevoelig zijn voor dit soort retoriek te manipuleren, misleiden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.