Korps Brandweer Suriname aan de schandpaal

33

PARAMARIBO, 2 apr – Het Korps Brandweer Suriname heeft zich aardig wat publieke verontwaardiging op de hals gehaald. Stakende brandweerlieden weigerden uit te rijden voor de hulpverlening. Nochtans zat een verkeersslachtoffer in hoge nood. De man zat klem in een auto en schreeuwde het uit van de pijn. Wie reageerden, niet de brandweer. “Het gaat hier om een mensenleven”, verzucht brandweercommandant Cecil Waal.

Toch was hij de enige brandweerman op de onheilsplek, langs de Kennedyweg . Op deze verkeersweg naar de luchthaven te Zanderij was een personenauto van de weg geslipt. Er vielen drie doden. De gewonde man was de bestuurder. “Ze (de brandweerlui, red.) hebben me gewoon gezegd dat dit hun actiemodel is”, zegt Waal. Hij heeft samen met de luchthavenbrandweer de man ontzet. Zijn been bleek op verscheidene plaatsen gebroken. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd.

Het steekt dat de man net zo goed had kunnen sterven. “Dit is triest. We praten altijd over het redden van mens en dier, daarna komen have en goed. Mensen gaan voor alles. Als een mensenleven op het spel staat, maakt het voor mij als brandweerman niets uit”, aldus Waal. Jerry Miranda, districtscommissaris van Para, noemt de houding van de spuitgasten “onmenselijk.” De brandweerbond staakt voor meer loon. Alleen voor huisbranden wordt nog uitgereden.

Bekijk ook:


33 REACTIES

 1. Jammer hoor maar als de brandweer in actie is is die in actie trouwens er is vooraf gemeld sorry voor die hardrijders jammer vr hem die daar met zijn kapotte poot zat had hij niet geweten dat je door hard rijden dood kan gaan neee hoeveel wordt er gewaarschuwd laten we niet zielig doen mensenleven ja no terwijl hij zelf met zijn leven speelt geen waarde hecht aan zijn leven schiet op de brandweer staakt laten ze meer geld krijgen wnt alles is duur ik heb niem bij de brandweer maar als ze in actie zijn dan zijn ze in actie sorru nccr moet dan standby staan


  Maak melding

 2. Wat kun je anders verwachten in een land zonder enig moraal? Een paar srd loonsverhoging is belangrijker dan het redden van mensen in nood, nota bene de core business van de brandweer. Maar ja, niemand die zijn werk nog serieus neemt of doet waar hij voor is aangesteld. Of het nu gaat om parlementariers, zogenaamde journalisten, artsen, de toerisme industrie of wat dan ook… het interesseert de mensen geen bal. Eerst geld zien. Suriname is niet gewoon een achtergebleven gebied en een onderontwikkeld land. Het is erger.


  Maak melding

 3. Dit is slechts het begin. Als onze politieke leiders laten merken dat ze er alles aan doen om slechts hun eigen belang veilig te stellen, kun je toch op je klompen aanvoelen dat anderen in de samenleving dit voorbeeld zullen volgen (follow the leader, follow the leader), al gaat het hele land naar de knoppen vanwege ons halsstarrig, egoïstisch gedrag, al verkwanselen we (d.w.z. politieke partij of belangengroep) de toekomst van onze jeugd, al ploegen we alle natuurparken om, al roeien we alle rode ibissen en zeeschildpadden uit, al gaan onze medeburgers dood door onze schuld, dat alles zal ons een zorg zijn, wij moeten onze zakken kunnen vullen, de rest interesseert ons totaal niet”.


  Maak melding

 4. Dit is staken op de verkeerde manier… waarbij de burgers dusdanig gedupeerd raken dat het zelfs einde verhaal voor ze kan zijn. Staken kan ook op andere manieren…. ik hoop dat ze overstappen op een ander alternatief.


  Maak melding

 5. Meneer waal ik ben trots op u , ga zo door schande toch het moesten hun kinderen zijn heeft men geen liefde meer voor hun medemens God zij met ons Suriname.


  Maak melding

 6. Deze handeling van de brandweer is zo on-Surinaams, dat ik er moeite mee heb om het te geloven.

  Wat een duivelse streek mang. Je laat je medemens niet creperen vanwege je zucht naar geld toch? Aan de andere kant ook weer typisch vanwege die normvervagende wind welke door het land waait. Hier moet gewoon sanctie op volgen.

  Mensenlevens zijn geheel volgens de paarse sekte toch ook ondergeschikt aan geld en welvaart. Niet dat dit laatste er onder het huidige bewind aan zit te komen, maar ach…


  Maak melding

 7. Staken,houdt op als er sprake is van een levensbedreigende situatie.foei korps brandweer suriname.misidjan moet de verantwoordelijkheid nemen en opstappen.een hulpbehoevende dood laten gaan,is niet van deze tijd.


  Maak melding

 8. Als VP Ameerali op serieuze wijze de spuitgasten m.b.t. het loonconflict was tegemoet getreden, dan hadden zij op normale wijze hun werk gedaan. De regering was volledig op de hoogte dat dit kon gebeuren en nam met volle bewustzijn het risico, dat het ook gebeurde. Zwartepieten heeft geen enkele zin. Als de regering wenst, dat zij op normale wijze het werk hervatten, dan moet zij simpelweg over de brug komen.


  Maak melding

 9. De schuld bij dit conflict ligt niet bij de brandweer, maar heeft diepere achtergronden, je moet die fouten gaan zoeken bij deze politieke bende, in dit geval bij Arme Ali, die denkt met zijn domme praatjes de brandweer aan het lijntje te kunnen houden, en dan kunnen dit soort situaties onstaan, want hier kun je namelijk niet zo makkelijk voor je rechten opkomen, omdat mensen die het hier voor het zeggen hebben, niet geschikt zijn, en daar ben jij als werkende burger aan over geleverd, en daarom moet je je zo nu en dan hard opstellen tegenover deze leeghoofden om je doel te bereiken, en zeker met zo,n afstotelijke houding die Arme Ali ten toon spreid, en met allerlei beloften aan komt zetten, net als Bouterse, maar ze niet waar kunnen maken.


  Maak melding

 10. Neks tegemoet komen. Niet zo lang geleden publiceerde starnieuws een tabel met een vergeljking van het salaris van een brandweerman met die van een politieman met dezelfde rang. Conclusie de brandweerman verdiende veel meer dan de politieman.


  Maak melding

 11. Loonsverhoging wil een ieder en zeker als het terecht is moet je het krijgen en het maakt niet uit welke regering aan de macht is het hele politiek blok zorgt.voor zich zelf en eigen mensen niet voor het land en het volk maar staken en een mens in nood geel groen paars of blauw. Vijand of niet dien je te helpen en wel direct zij hebben hun recht op loons verhoging verspeelt . Varkens


  Maak melding

 12. Brandweer geboren ezels maar Beleid(overheid) slaapt…….. Men moet vrijwillgers opleiden dan ga je weer brand horen schreeuwen door brandweer…………Mannen en vrouwen opleiden tot een vrijwlligers brandweer korps.

  Dit kan ook bij de politie en of militairen..waar burgers met een andere baan een rol van betekenis kunnen zijn voor de maatschappij.


  Maak melding

 13. Laten wij ook stilstaan bij de onrust onder het korps en vooral hun WANHOOP die zij helaas tot groot VERDRIET op deze manier uiten…. actie reactie gevolg verhaal he…. nogmaals mijn algemene begrip naar het Korps máár men moet een ander alternatief zoeken….. dit is niet de juiste weg die jullie bewandelen…. en ook weer de vraag waarom is het korps tot deze wanhoopsstaking gekomen….. hoeveel jaren is het al bezig…. waarom komen mensen tot een besluit de staking ZO aan te pakken…. het WAAROM mensne is de oorzaak van wat er geesulteerd is….


  Maak melding

 14. @rohit

  Je hoeft niet aan het forum deel te nemen. Je doet het voorkomen, dat je gedwongen wordt poep te eten. Ga jouw heil lekker elders zoeken!


  Maak melding

 15. De brandweer mag staken, maar nooit op deze wijze. Ook zijn er genoeg andere actiemodellen denk baar. Waarom bv geen grote oefening voor het gebouw van de DNA met veel water waardoor alle DNA leden een douche krijgen.

  Worden ze misschien eens wakker en lopen ze niet als domme schapen achter de rattenvanger van OCER aan.


  Maak melding

 16. Een dieptepunt in verleden en heden van de Surinaamse brandweer. Hun staking (alle stakingen van semi-overheid!) was toch bedoeld om de overheid te overtuigen van hun argumenten en niet om burgers in de steek te laten?!
  Met dit gedrag bevestigen zij het (internationale) gevoel van onveiligheid in Suriname.Het zal toch je vrouw, kind,man,tante,oma, etc. zijn geweest die afhankelijk was van brandweerhulp!!!
  Ik zou zeggen: 1)de komende 10 jaar geen enkele extra beloning aan geen enkele brandweerman in geen enkele positie; 2) de brandweerboel affikken en opnieuw beginnen en 3)de vakbond van brandweerlieden verbannen uit welk overleg dan ooit!
  Shame on them, care for us!


  Maak melding

 17. @ rohit

  @mezelf als je het vanuit een ander oogpunt bekijkt vind ik tog wel dat de brandweer moest uitrukken. Apologies!

  Humor! Dat bevalt me wel…


  Maak melding

 18. Hadden deze mensen niet moeten weten wat de gevolgen zijn van hard rijden? Men praat over een mensenleven.Wat denk je van de 15 mensenlevens van 8 december 82.Brandweer POWER en doorgaan totdat jullie wil is geschied.Steve Meye heeft toch ook een hoog salaris voor het niets doen.GO FOR IT.

  Danitia


  Maak melding

 19. De verantwoordelijke minister moet onmiddelijk zijn ontslag indienen en oprotten!In elk beschaafde democratie was dit al het geval geweest.Deze man heeft zijn toko niet onder controle!Dat is al vanaf zijn aanstelling het geval.Trouwens niet hij alleen.Brandweer mannen weten dondersgoed wat hun verantwoordelijkheden zijn!Het feit dat men tot zo een samenlevings onvriendelijke actie moet! overgaan zegt alles over de Minister!De brandweer valt niets te verwijten.


  Maak melding

 20. @Neus

  Slechts de rechter bepaalt, of een actiemiddel tegen het algemeen belang ingaat. Ik verwijs hierbij naar de nederlandse rechters, die afgelopen week de acties van de politie bij de risicowedstrijden Go Ahead Eagels – Fc Den Bosch en Cambuur – Fc Zwolle verboden hebben verklaard. De surinaamse regering heeft nagelaten zich, in het loonconflict met de brandweer, tot de rechter te wenden, om zo de rechtmatigheid van de acties van de spuitgasten aan te vechten. Slechts de rechter kan het stakingsrecht in een rechtstaat inperken uit oogpunt van het algemeen belang.


  Maak melding

 21. Als er geld is voor reizen,voor de first lady,steve meye dan moet er ook geld kunnen zijn voor de brandweer.En de drivers weten dat er eigenlijk geen autowegen zijn maar drukken ze de gaspedaal heel diep.Dan niet huilen als er wat fout gaat.Als er geen eigen verantwoordelijkheid is,kan de brandweer ook niets doen.Jerry miranda moet bout aanklagen in plaats van de brandweer.Het is bout geweest die de beloofde wegen niet aangelegd heeft.

  Cobie.


  Maak melding

 22. Je mag staken maar werkzaamheden uit humanitaire overwegingen moeten gewoon doorgaan.Artsen kunnen toch ook niet staken midden in een operatie/behandeling.Stelletje losers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.