“Waarom meer recht voor nabestaanden 1982?”

57

PARAMARIBO, 25 mrt – “Elke Surinamer heeft recht op gelijke bescherming van persoon en goed. Waarom zouden de nabestaanden van de slachtoffers van acht december 1982 meer rechten hebben dan de nabestaanden van de slachtoffers van de binnenlandse oorlog?” Dit stelt de Nationale Democratische Partij, NDP. In een verklaring van de partij van president Desiré Bouterse, wordt flink gehamerd op de behoefte aan evenwicht.

Dat zou ontbreken in de amnestieregelingen zoals Suriname die tot nog toe heeft gekend. Het wetsvoorstel dat nu bij het parlement ligt, moet zaken in balans brengen. “Belangrijker nog, deze wet vormt tegelijkertijd de basis voor het tot stand brengen van een waarheidscommissie, die aanleiding kan geven tot breed en diepgaand onderzoek van hetgeen ons volk heeft meegemaakt in de turbulente tachtiger jaren”, stelt de NDP.

De turbulentie wordt vooral toegeschreven aan ‘tegenkrachten’ met hoogtepunten in 1981 en 1982. Die zouden onder meer aansturen op verdeeldheid binnen de legertop. “Er is in deze periode met grote inspanning gewerkt aan hereniging van het leger en ontmanteling van de geplande invasie die volgens vele bronnen een bloedbad zou veroorzaken. Het uit de hand lopen van militaire actie ter voorkoming van erger, heeft helaas slachtoffers voortgebracht, hetgeen ook wij diep betreuren.”

Dan was er de binnenlandse oorlog van na 1986 tussen het leger en het Jungle Commando. Ook die leidde tot dood en verderf. In 1992 voerde de toenmalige burgerregering een amnestiewet door. Veel te eenzijdig, volgens de NDP: “Deze wet discrimineert wat betreft de strijdende partijen, waarbij de initiatiefnemers van de oorlog in een gunstigere positie werden geplaatst dan de degenen die hun wettelijke plicht vervulden.” De nieuwe amnestiewet zou dus meer balans geven.

Bekijk ook:


57 REACTIES

 1. Volledig eens met deze tekst. De amnestiewet is in 1992 ingevoerd in een tijd waar de burgeroorlog niet meer speelde. De militairen waren reeds vertrokken en je had het FRONT.


  Maak melding

 2. Jullie moeten Front kwalijk nemen want zij zijn de bron van al het kwaad in Su.(vooral NPS die mensen zijn zo dom dat ik het zelf niet meer weet)
  Vooral NPS van deze mensen mag er nooit rust in het land komen.
  Zij werken zelfs met jorka’s om anderen te verkopen als slaaf.


  Maak melding

 3. Het buitenland wil dat wij weer als beesten gaan vechten zodat zij wapens kunnen verkopen…en wie zit erachter…….FRONT……men gaat niet voor vrede maar vechten als beesten……met bedrog verhaal RECHT en WET.


  Maak melding

 4. ik hoop met heel me hart dat deze wet er niet komt en dat desi bouterse af moet treden en in de gevangenis moet en dat de ndp partij als een kaarten huis uit elkaar valt en dat heel surinaame dan feest en deze dag om het te herdenken elk jaar weer vrij zal zijn en feest zal zijn in surinaame weg met hem bevrij surinaame van deze nep president


  Maak melding

 5. Ik vindt deze verklaring onmenselijk en laf.
  Als Bouterse zich niet had laten misbruiken om een staatsgreep te plegen tegen het wettelijk gezag in Suriname dan waren wij vandaag niet in deze ellende gestort.Als Bouterse zich keurig had gehouden aan zijn beloftes om verkiezingen te houden en terug te gaan naar de kazerne dan waren wij vandaag niet opgescheept met deze moordenaars partij de NDP.
  De slachtoffers van 8 dec zijn gedood door de toenmalige machthebbers in Suriname onder leiding van Desi Bouterse,De slachtoffers te moi wana zijn gedood door het Nationale leger van Suriname onder leiding van Desi Bouterse en in beide gevallen gaat het om onschuldige en ongewapende burgers van ons land.
  Bouterse laat met deze verklaring zien wat voor RAT hij is, hij noemt zijn militaire regime van de jaren 80 wettelijk hier zak echt mijn broek van af. Dames en heren de jaren 80 is in herhaling ze halen de zelfde methode uit de kast om de bevolking te manipuleren, maar ze vergissen zich gruwelijk want in die tijd had je geen sociale netwerk.


  Maak melding

 6. Dit is absoluut geen dooddoener van de decembernabestaanden. Hun belang dient met alle ons ten dienste staande middelen te worden behartigd, maar ook die van minimaal die 90 jongesoldaten, die het ook moesten ontgelden.


  Maak melding

 7. Kansloze missie van een president die nu wordt ontmaskerd als een laffe moordenaar, wapenhandelaar, drugdealer. Zijn aanhang slinkt ook snel gezien het zielige groepje dat hem ondersteunde tijdens zijn berm toespraak voor het gebouw van de Assemblee. Er werden zelfs hoogbejaarden ontvoerd om het plein niet al te leeg te laten zijn.

  Einde oefening


  Maak melding

 8. Geen appels met peren vergelijken. De amnestie van wet nu gaat over misdryven tegen de staaatsveiligheid en het openbare gezag in de periode van de oorlog. Op 8 dec was er geen sprake daarvan. Mensen uit het bed halen om hun te martelen en te doorzeven met kogels is wat anders.


  Maak melding

 9. De slachtoffers (burgers en militairen)v/d contras hebben/hadden geen ouders/broers/zusters/kinderen/neven/nichten/vrienden/kennissen/buren/colegas/landgenoten.

  Het waren vreemde wezens van een ander planeet!


  Maak melding

 10. De nabestaanden van 8 december zijn nog steeds bezig om gelijkheid te krijgen terwijl de binnenlandse slachtoffers al deels genoeg doening gekregen hebben.Dus het omgekeerde van wat de NDP beweert.Nog steeds blijven ze alles verdraaien.Of beginnen ze al aan dementie te lijden?Het zijn tenslotte AOV-ers.
  Wat kon het volk schelen dat er verdeeldheid gezaaid werd in de toenmalige legertop.Het volk had niet om een staatsgreep gevraagd.Wat in het leger gebeurde,moest ondergeschikt zijn aan het welzijn en welvaart van het volk.Alles werd van het volk in de tachtiger jaren afgepakt.Komt ene misiekaba vertellen dat hij toen in pampers rondliep en niets van de moorden af weet.Wel,in die jaren waren er GEEN pampers te krijgen in Sur.Na so so skien a bin waka.Benzine was op de bon en nog heel wat van zulke verworvenheden.Het best zou zijn om na de uitspraak van de krijgsraad het leger te ontbinden of op te heffen.Het kost ons nomo nomo geld en Post Tigri gaan ze toch niet veroveren.
  Het leger heeft de ‘binnenlandse oorlog’willen voeren.Niet het volk.Bout kwam steeds op de televisie om uit te leggen dat hij Marowijne moest hebben.Stel dat het erkend wordt als een zelfstandige land?[Het ging om een persoonlijke vete tussen lonnie en bout om drugs].Dan is Sur.dat deel kwijt.Bout heeft met zijn oorlog alle gezags structuren in het binnenland kapot gemaakt.De jongeren maakten mee dat er meer is in de wereld dan de woorden van de granman alleen.Ze gingen naar de stad en hebben zonder inspanning het leven willen lijden van de gegoede burger.De granman had niets meer te vertellen.In een geval van Meerzorg is een dame voor twee maanden naar Ned.gegaan.Toen ze terug kwam,had een djoeka een huisje opgezet op haar erf.En volgens de nieuwe regeling mag de politie de occupant niet weg halen omdat hij niet op heterdaad is betrapt.Wie krijgt in dit geval amnestie?
  Door amnestie te verschaffen aan moordenaars,creeren wij juist ongelijkheid.Want als meriba gratie kan krijgen dan moeten ook de horde van lonnie gratie krijgen.En bout heeft al amnestie voor de moord op Van Aalst.

  Cobie.


  Maak melding

 11. Helemaal mee eens, en er zijn nog meer legitieme redenen om de amnestiewet te verruimen. Aan de gifkikkers op dit forum wil ik zeggen net als Bouva onderzoek te gaan doen naar de ware toedracht, de deelname en inmenging van Nederland in deze vreslijke zaak en de smerige politieke rol van Venetiaan, OVG en anderen in deze. Dze info is al zo vaak ter sprake gekomen dat ik er nu niets over zal schrijven, dat zou mijn reactie te lang maken en dus minder aantrekkelijk voor de lezers.


  Maak melding

 12. Dat is wat jullie ervan maken ndp.

  Gaat lezen wat dhr Santhokie hierover zegt, misschien dat er dan eindelijk eens een lichtje gaat branden.

  Het recht moet zegevieren.
  ndp is alleen maar groot geworden, omdat de stemmers niets wilden weten van de gepleegde daden van jullie l(ij)der.
  Mocht de geschiedenis zich herhalen, wat ik niet hoop, dan is dit een les van God Almighty.
  Dan kunnen de groupies aan de lijve ondervinden wat het Surinaams volk in de jaren tachtig heeft meegemaakt.
  De groupies die steeds aangeven dat het voor hun tijd is gebeurt.
  De groupies van de jaren 70 en hun kids die nu daar wonen.
  Nu kunnen jullie in het echie meemaken wat de surineds toen hebben meegemaakt.
  De angst en de armoede in die donkere dagen.
  Dat is jullie les, nu is het jullie beurt.

  God heeft hem niet zomaar daar geplaatst, nu is het payback time.

  Persoonlijk hoop ik dat het niet zover komt en dat de ndp’ers in het dna goed nadenken wat ze doen.

  Geen amnestie betekend eindelijk vrijheid in Su.
  Dit is je kans om zonder een gun in je nek te werken aan de opbouw van Suriname.
  Niemand ken je wat maken, stem naar eer en geweten, dan schrijf je geschiedenis.

  Suc6!!!!

  .


  Maak melding

 13. De argumenten van de criminele NDP-kliek zijn werkelijk te genant.Ik denk dat de Surinaamse bevolking nu pas ziet wat voor gewetenloze schurken het zijn. Een beetje laat…..


  Maak melding

 14. Wat in 1980 was gebeurd was door de voorzienigheid.
  Maar wat in 1982 was gebeurd was een puur viese politiek geweest van de Koloniesator.(Wraak Actie)
  In de Leger had ik gehoord dat wanneer je te maken krijgt met de vijand moet je niet vergeven maar dood schieten, omdat wanneer je ze vergeeft en loslaat gaan ze weer terug komen en je loeren en dood maken. Dit waren militaire termen. Daarom was dat gebeurd. Dit is heel anders bij de politie. De nabestaanden moeten leren om te vergeven. God vergeeft mensen, maar mensen willen hoger dan God spelen en blijven maar vechten. Al waren die gesneuvelden uw familie en vrienden, maar wie had hun gezegd om een tegencoup te plannen en te plegen, dus de consequenties waren hun eigen schuld.
  Amnestie is nu nodig voor nieuw leven in Suriname(RUST)


  Maak melding

 15. Komen ze weer met een verklaring?Dit is puur alleen om de marrons op te steken zodat ze aan zijn kant zullen staan.
  Dommies, zal ik jullie het antwoord hierop geven.
  Die oorlog met jungle-commando was een aangelegenheid van Lon en Bout.Het volk had er niets mee te maken.
  Maar de 15 prominente figuren, waaronder 3 mijn familie werden in hun slaap uit bed gelicht en doodgeschoten.Eerst bespot , daarna gruwelijk gemarteld en dood geschoten.Ik was er niet bij ,heb het van horen zeggen.Zie je domme paarse ezels, DAT IS NOU HET VERSCHIL.Dan mie ai taki HIEP HIEP HOERA VOOR HET RECHT en MORO E DORO,want Monorath heeft instussen ook getoond dat hij ballen heeft, en heeeeel grooooooote ballen hoor mensen.Ik heb het zelf gezien……….Dank je wel Harish.Je bent geweldig, je bent vanaf vandag veel populairder dan je president.

  Wie is de volgende biechter?Kom op boy,Suriname heeft je nodig.Goede tijden staat je te wachten.

  Danitia


  Maak melding

 16. De verklaring van de NDP snijdt natuurlijk hout. Suriname heeft baat bij vrede en gerechtigheid. Aan eenzijdige maatregelen die de eenheid verstoren en verzieken heeft Suriname helemaal niets. Amnestie betekent het voortbestaan van de republiek Suriname verzekeren en voor eens en voor altijd af te rekenen met het gestook uit het buitenland (lees Calimerostan). Surinamers gaan elkaar niet nog eens een keer afmaken. Dal wil het buitenland graag maar dat zal nimmer meer gebeuren. Suriname is de marionetten van het imperialisme zat en Suriname kiest voortaan haar eigen weg. Een weg van eenheid, gelijkheid en broederschap.


  Maak melding

 17. Zondag 25 maart 2012 om 22:12 uur, door Radjkoemar Rajaram

  Laatste keer, sla het op!

  Stel dat de slachtoffers inderdaad een tegencoup hadden gepland.
  Stel….
  Dan had je baas als militair deze mensen gevangen moeten nemen en laten vervolgen.
  Maar nee wat doet hij, hij knalt ze, zonder pardon, op een gruwelijke en afschuwelijke wijze neer.
  Das nou het verschil.
  Pure machtsvertoon.

  Schandalig dat jullie militairen, die geacht worden Burgers te beschermen, ongewapende en weerloze burgers neerknallen omdat het jullie uitkomt.

  Jij en je militaire maatjes horen thuis in een kazerne.
  Militairen zijn er om de burgers van een land te beschermen.
  Gaat je bezig houden met die criminele garimperos, de piraten die alle vis jatten, de Guyanezen die vrij drugs via Nickerie binnen brengen etc etc.
  Jullie hebben niets te zoeken in de politiek.

  Suriname zal nooit rust kennen, zolang jullie niet oprotten!
  Het overgrote deel heeft een trauma opgelopen van jullie acties en durft nog steeds niet zijn/haar mond open te doen.

  WEGWEZEN!!!!


  Maak melding

 18. Een kat in nauw maakt rare sprongen: Ik voorspel: avondklok,uitroepen van de noodtoestand en het buitenspel zetten van de grondwet.

  En Dino kan zich uitleven….


  Maak melding

 19. anna_z, je hebt van een woord gehoord en je gebruikt het gepast en ongepast dat je tekst heel onduidelijk is.
  Je klaagt over Nederland, maar wees eerlijk; dank zij Nederland kun je vandaag lezen en schrijven, omdat tot heden ten dage de schoolboeken uit Nederland komen.

  Danitia, ik was er ook niet bij tijdens de burgeroorlog, maar heb toen ook persoonlijk vreselijke verhalen gehoord. Mensen die ik toen gekend had zijn later dood gegaan en andersn zijn gek geworden.
  Heb begrepen dat Brunswijk vele vrouwen en kinderen toen verkracht heeft. Heel veel vrouwen lopen vandaag met een kind van hem rond.

  Hoop dat er nu wat rust komt voor een ieder.


  Maak melding

 20. Beste anna_Zoeloe: Geloof je nog steeds een paar kruimels mee te eten uit de NDP ruif door als slaafje maar je meester Bouterse te blijven verdedigen tot de laatste snik?

  h


  Maak melding

 21. anna_Zot: “Suriname is de marionetten van het imperialisme zat en Suriname kiest voortaan haar eigen weg. Een weg van eenheid, gelijkheid en broederschap”

  En dat zegt deze NDP-groupie met droge ogen. Anna_Zot heeft een nieuw woord geleerd “imperialisme” , ze weet alleen niet wat het precies betekent.

  Gelijkheid en broederschap: Laat dat maar aan Bouterse over….. een gewonde Horb op een brancard (!!) doodgeschoten. Daar heb je wel lef voor nodig.
  Als deze Bouta één ons moreel besef in zijn donder heeft, dan komt hij naar naar de rechtbank en vertelt hij hoe het echt zit.

  Maar hij kan al zijn leugens niet meer herinneren…..


  Maak melding

 22. @Ira

  Blijf jij maar geloven dat je witte meesters in Calimerostan het schrift hebben uitgevonden. De schoolboeken waar jij over rept is niet meer of minder dan propaganda geweest. Vandaar het koloniaal geconditioneerde denken van vele Surinamers. Helaas zitten wij Surinamers ook nog opgescheept met een vreselijk klinkende boerentaal en het wordt tijd dit te vervangen door een andere verfijnde en beschaafde taal. Maar als je echt wilt weten wat de oorsprong van het schrift is dan zul je wat meer onderzoek moeten doen. Verdiep je in de historie en ontwikkeling van de taal in het algemeen en probeer daarna of een discussie met mij hierover wel haalbaar voor je is. Ik zal met smart op je wachten.


  Maak melding

 23. “Het uit de hand lopen van militaire actie ter voorkoming van erger, heeft helaas slachtoffers voortgebracht, hetgeen ook wij diep betreuren.”

  Met de nadruk op diep betreuren!!!

  Dit hebben wij keer op keer bemerkt tijdens de toespraken
  vanaf de BERM, u weet wel, the one man show van de psychopaat en seriemoordenaar.

  En nu worden wij weer gechanteerd! Wij moeten het
  verleden laten rusten. Indien wij het toch over het
  verleden willen hebben, dan moeten wij net als de
  psychopaat en seriemoordenaar het over 300 jaren plus
  hebben.

  Take a hike me ta!!!


  Maak melding

 24. “Maandag 26 maart 2012 om 05:04 uur, door anna_z”

  De Surinaamse communist Bram Behr zaliger, was een
  marionet van het imperialisme! Hahahahaha, hihihihihi!!!

  Aldus sprak anna_zielenpoot!
  Hello!!!


  Maak melding

 25. @ Lucien
  Als je Joseph Goebbels vraag om een onderzoek te doen naar de rol van Hitler tijdens de massa slachting van de joden dan weet iedereen wat de uitslag zal zijn.


  Maak melding

 26. Suriname zal pas rusten nadat Bouterse en zijn andere criminele vrienden voor goed achter de tralies verdwijnen.

  Amnestie zal er niet komen wat er ook gebeurt, ik voorzie binnen 3 maanden de val van Bouterse.

  De geest is al uit de fles, er zullen de komende tijd meer betrokkenen van de 8 dec 1982 misdaden in het reine willen komen hun gemoedsrust.

  De instorting van Bouterse’s criminele enterprice is aanstaande.
  Niemand heeft een eeuwige macht, zie Videla,Gaulthierie,Mubarak,Sadam en Gaddafi, dus voor Bouterse geldt dit ook.

  Suriname is 100% beter af zonder Bouterse en zijn criminele bende.


  Maak melding

 27. Wat een gezwets! Als Horb, Mahadew en Tolud nog in leven waren, dan hadden zij zich net als Ruben Roozendaal tegen de grootste psychopaat van Suriname gekeerd. Mekker alsjeblieft niet over balans en discriminatie vieze vuile lafaard!


  Maak melding

 28. @anna_zwetser

  Zodra Bouterse veilig in Santo Boma opgeborgen is, ben jij de eerste die naar Calimerostan vlucht om politiek asiel aan te vragen. Dat zal niet gebeuren, omdat Suriname dan bewezen heeft een RECHTSTAAT en een DEMOCRATIE te zijn. Dus zullen de Calimero’s jou linea recta terugsturen, zodat jij de hoon van het surinaamse volk als Bouta-groupie kan ontvangen.


  Maak melding

 29. Het is vreemd om te horen dat de nabestaanden geen recht op gerechtigheid hebben, omdat anderen dat ook niet hadden. Moord met voorbedachten rade is volgensmij ook iets heel anders dan doodslag in oorlogstijd.

  “No justice, No peace!”, zal ik maar zeggen.


  Maak melding

 30. Als Desi niets te vrezen heeft waarom dan juist nu een wet laten behandelen door het parlement die het mogelijk maakt dat hij niet meer vervolgd kan worden. Feitelijk gezien geeft hij hiermee toe dat hij zich schuldig gemaakt heeft aan ernstige misdaden een President van een land onwaardig. Voor zowel het land Suriname als haar inwoners is het beter als hij geen President meer is, maar velen schijnen dat maar niet te begrijpen!


  Maak melding

 31. Er wordt steeds beweerd dat er onrust zal komen als de waarheid naar buiten komt.

  1 Men weet bij de NDP dus al wat de uitslag is.

  2 men weet al dat men die niet zal accepteren en rotzooi zal schoppen.

  Dat weet ik ook al want zo zijn die NDP-ers. Moordenaars, brandstichtsters (STVS, RADICA, De Vrije Stem ……. ), mishandelaars van studenten (geen-brood-geen-school staking)


  Maak melding

 32. @ Zucht
  Via Radio-10 heb ik Harish zijn mening als jurist gevolgd.Hij is geen voorstaander van wijziging Amnestiewet en doet ook niet mee.Dat is geweldig.

  @Ira
  Vertel het maar aan anna_z.Denk niet dat ze ontwikkeld is hoor.Ze heeft pas haar type-diploma behaald en vind
  het geweldig met een computer te spelen.Ze doet het voor haar baas.Ze is te dom hiervoor.Kan nauwelijks communiceren.Heb me laten vertellen dat ze bediende is van baas..

  @Henk Molenaar.

  Het was geen Horb die op een brancard lag, het was Hawker.
  Horb hing aan dat elastiekje van zijn onderbroek in zijn cel.

  Whahahahahahahaha,gewetenswroeging ai nak deng.
  Of na deng geesten foe deng sma die deng kierie ai doe wonder no.Spot niet met de natuur.In dit geval is het bezig zich te reinigen.Ze krijgen het allemaal benauwd.
  Vandaar dat ze maar zitten te bedreigen . De Amnestiewet door te zullen drukken.Laat ze maar hun gang gaan.Het geldt alleen voor de paarse ezels.Voor de rest van het volk en de wereld stelt het niets voor.Daar zijn er algemene en wettelijke regels.Welk land erkend deze dictator.Rustig mie famirie.De wereld zal boycotten.

  Goede nachtrust Forum familie

  Danitia


  Maak melding

 33. In plaatst dat een aantal domme achterlijke zwarten de misdaden tegen menselijkheid tijdens de slavernij gebruiken om juist andere misdaden tegen de menselijkheid te verwerpen en te veroordelen, misbruiken deze onmensen de leed van onze voorouders om moord en onderdrukking op onze landgenoten goed te praten of te bagatelliseren.
  Zwarten die de slavernij misbruiken voor eigen doeleinde zijn een voor mij een schande voor de zwarte bevolking in het algemeen.Ik ken een zwarte man die een gruwelijk hekel heeft aan alles wat wit is, een echte zwarte racist maar hij is wel getrouwd met een blanke vrouw,Ik ken zwarte mensen die een hekel aan blanken hebben maar wel goed vinden dat hun kinderen met blanken trouwen want zwarte mannen en vrouwen zijn niet goed in deze domme achterlijk zwarte hun ogen. Wat ik hiermee wil aangeven is dat de haat waarmee sommige zwarte zitten soms gespeeld word of het is een kudde gedrag, nooit kunnen ze jou een goed onderbouwde reden geven voor hun blinde haat.ziekelijk noem ik dit gedrag. anna is ook zo een domme achterlijke negerin.


  Maak melding

 34. Aan Anna_Z

  “Helaas zitten wij Surinamers ook nog opgescheept met een vreselijk klinkende boerentaal en het wordt tijd dit te vervangen door een andere verfijnde en beschaafde taal”

  Praat en schrijf niet in de “vreselijk klinkende boerentaal” en verdwijn van hier !!

  En la Sombra Del Arbol


  Maak melding

 35. Danita, ik ben liever een levende paarse domme. zoals jij dat omschrijft, dan een idiote intelligente dode die denk geen risico te lopen bij het beramen van een staatsgreep. Laat die familie van je nou eens eerlijk zeggen waar ze mee bezig waren. Ga naar Nederland als je genoegdoening wil na 30 jaar. Wij hebben behoefte aan rust en vooruitgang. Ba suku , ba feni, Ba tjari. dat gelul van jullie heeft lang genoeg geduurd.


  Maak melding

 36. Zo vader zo zoon!!
  Zo Bouta zo Brunsie! Deze beiden zijn geen haar beter!!

  Op naar de hel door een vuurzee heen! God sta ze nioet bij A.U.B. ik smeek U!

  Suriname voorwaarts mars!!!! Plaats rust!! Hup! voorwaarts, voorwaarts en niet vallen en doorgaan!!!


  Maak melding

 37. Die stelling van iedere Surinamer heeft recht op gelijke bescherming van persoon en goed komt van een ongestudeerde NDPer Panka die kan lezen en schrijven op het niveau van iemand die nog op de basisschool les volgt. normeliter komen deze woorden bij deze NDPers niet over hun lippen, en zijn ze goed in bedrijgingen.
  Nu de wijziging amnestiewet speeld, willen ze nu wel gebruik maken van deze woordenschat, en denken door die wijziging, hun criminele voorzitter met zijn ex coupmoordenaars vrijuit te kunnen laten gaan, maar doordat Panka niet het niveau heeft om goed Nederlands te kunnen lezen en schrijven, snapt hij ook niet hetgeen in Internationale verdragen staat, en is hij ervan overtuigd, dat deze wetswijziging als die moordenaars uit zijn patij vrijuit zullen gaan, en maakt een grote denkfout, want Internationale verdragen overrulen namelijk de nationale wetgeving, dus droom lekker verder, en probeer het volk zoveel mogelijk zand in de ogen te strooien, door met allerlei onzin over het slavernij verleden te komen, wat een niveau, die NDPers cq analfabeten.


  Maak melding

 38. Wat een reactie’s baja, leuk om ze te lezen, maar ie sabie alle geintjes aan de kant stel dat baas daadwerkelijk verdwijnt van het podium met zijn trawanten, denken jullie dat Suriname echt ja echt beter gaat worden, ik denk zelf dan breekt de pleuris echt uit, want velen gaan een greep willen doen naar een machtspositie, en weet je hoeveel tijd er weer over heen zal gaan alvorens je dan pas een stuk stabiliteit rust etc zal krijgen. We kunnen allemaal
  bij mekaar blijven gissen en hopen en nog meer, maar tot besluit wil ik dit meegeven, een persoonlijke mening hoor, we hadden nooit onder die rok van die ptatta moeten weggaan, want velen van ons zouden dan niet hier zitten ik ook niet, en dit nog, dit hebben we te danken aan die klojo van een Henk Arron die nu onder de zode ligt, met zijn grote muil toen in 73 ik woonde toen nog daar en dacht gwe boi, deze gek merkt het wel met de tijd wat er met het land gaat gebeuren, en daar heb ik tenminste gelijk in gehad, maar ja veel Surinamers geven dit niet toe, ik wel!!!!!
  rust en noem maar op zal krjgen.
  De Ned Antillen hebben een les geleerd en denken, we blijven hoor, we gaan we komen ie sabie, en soms lachen ze ons uit, heb ik vaak meegemaakt.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 39. Dat mensen hun (of moet ik zeggen, Gods)tijd nemen om elkaar zo neer te halen snap ik niet. Dus toch hebben wij een kraboe mentaliteit?!!!
  Hebben Kolonialisme, Surinaamse elitisme, en omhooggevallen prasioso isme, zoeen grote invloed op ons gehad?!!! Beste landgenoten houd a.u.b. op met elkaar zo te bejegen! Wie kan mij overtuigen dat wij, door zo te handelen samen bouwen aan “ons geliefde land?!”


  Maak melding

 40. Beste John: is er ooit één bewijsstuk geleverd dat de 15 slachtoffers van jou paarse idioot van plan waren om een staatsgreep te plegen”?

  En beste John: om jou even te citeren: “ik ben liever een levende paarse domme. zoals jij dat omschrijft, dan een idiote intelligente dode die denk geen risico te lopen”

  Jij bent inderdaad een laffe domme paarse idioot zoals je zelf aangeeft.

  Case closed


  Maak melding

 41. @Hojot

  We schrijven hier ook geen Sarnami of Javaans. Volgens mij zullen we in het Calimerostaans moeten communiceren willen we elkaar op dit forum nog een beetje kunnen begrijpen. En misschien is het leuk voor je om te weten dat het Calimerostaans doordrongen is van vele andere talen. Enuhhhh, waarom wil je graag dat ik verdwijn? Kun je niet tegen andere meningen of heb je geen argumenten om te kunnen discusseren? Je kunt altijg nog een cursus argumentatieleer volgen.


  Maak melding

 42. Ik ben zeker dat ik hierna gekruisigd zal worden door de betere intelectuele, integere surinamers en euro-surinamers die de domste paarse massa verafschuwen 🙂 , maar niet erg.
  Ze zijn heel goed daarin. Het volgende moet gebeuren:
  Ned moet dat dossier dat ze voor 60 of 80 jaren weggezet hebben boven water halen als ze Bouterse tenminste willen nailen.
  Ned heeft zeker een vinger in de pap gehad wat betreft de coupe en willen hun bijdrage zeker niet openbaar maken.
  Want even eerlijk na die 60 jaar is echt een ieder die betrokken was al dood. Dus ja.

  En als er voldoende bewijs was kon Pres Bout allang achter slot en grendel gesmeten worden. Ma dati ey ontbreek lieve mensen.

  Ik merk dat mensen juichen om Rozendaals getuigenis. Ik probeer maar kan dit niet serieus nemen. Hij heeft te veel motieven om Bout te willen nailen en als de pres hierom schuldig bevonden wordt dan ben ik bang vo hoe de samenleving zal reageren..

  Amnestiewet mag gerust worden verruimt en daarna een waarheidscommissie.. Ik ken nabestaanden die voorstanders zijn van een waarheids comissie. Ik ben dat zeker ook, zodat mijn ouders me kids en ik eindelijk kunnen weten wat er gebeurt is in die periode.

  Ik woon in Suriname en zal jullie zeggen dat ik zelfs tegenstanders van deze regering heb horen zeggen dat Bouterse tot nu toe de beste president is van Sur. Nu komen staats woningbouw projecten op, zodat jonge eerlijke Surinamers iets voor zichzelf mogen hebben.

  Ben niet eens met alles, trouwens you can’t always get what you want, maar Bouterse is wel een leider.

  Nog wat ook al haat je de president even eerlijk vervloek Suriname niet aub. Velen spreken vaak negativiteit uit over Su wanneer ze het tegengestelde van wat ze willen zien gebeuren. Maar Su no doe joe neks
  .
  Dit land is gezegend en zal gezegend blijven bij welke regering dan ook.

  Suriname en Surinamers overal ik hou van jullie.
  Bestenigen jullie me aub niet. (Smile)
  En tot gauw…….


  Maak melding

 43. Beste Kondremangs,

  1 vraag aan de fervente aanhangers en verdedigers van de grote “verlosser” van Suriname:
  WIE HAD IN SURINAME DE MACHT IN HANDEN IN DE PERIODE VAN 25 FEBRUARI 1980 T/M 25 NOVEMBER 1987???????
  Als jullie het antwoord al weten; de volgende vraag:IS (ZIJN) DEGENE(N) DAN NIET VERANTWOORDELIJK VOOR DE GANG VAN ZAKEN IN SURINAME?????
  Dan is het makkelijk om JOUW verantwoording af te schuiven op andere landen en op de doden, die NIET meer kunnen praten……..
  Waren jullie erbij, toen de moorden gepleegd werden; zowel op 8 december 1982 als de moorden tijdens de binnenlandse oorlog(zowel onder de militairen als de tegenpartij)?
  Ik was er NIET bij. Maar ik kan er dit van zeggen:
  meneer Bouterse; de champagne, die jij op het feest van (wijlen) Kamperveen op 27 deptember 1982 heb gedronken; zittend naast (wijlen) Chin A Sen, die jou en (wijlen) Horb omarmde, zal jou en jouw nageslacht voor de rest van je leven BITTER smaken!!!!!!!! Mind my words………
  Want 3 maanden later liet je hetzelfde huis aan de Sneiders Howardstraat beschieten met granaten en kogels door jouw killers(w.o. Roozendaal),waarna jij en je kornuiten de LEUGEN van OP DE VLUCHT NEERGESCHOTEN de wereld hebben in geholpen……
  Wat werd er tegen de vrouw van Kamperveen gezegd???? JE BENT NOG JONG; ZOEK EEN ANDERE MAN;WANT JE GAAT JE MAN NIET MEER TERUGZIEN!!!!!!!
  Tijdens de binnenlandse oorlog werd er aan beide zijden wrede dingen gedaan, die het daglicht NOG steeds niet kunnen verdragen……
  @paraman, je hebt het steeds over die sergeant van Witagron, die levend verbrand was. dat was toch Ewout Leefland, die altijd bij Macoland riep, dat hij plijers(nickname voor boslandcreolen)ging schieten????
  Een IEDER is verantwoordelijk voor zijn/haar daden; dus ALS de NDP vindt, dat zij een democractische partij is; dan heeft zij de Rechtstaat Suriname, die uit de puinhopen van de jaren 80/90 , met veel moeite is opgebouwd, te RESPECTEREN en de TRIAS POLITICA in acht moet nemen.
  Er volgen nog MEER onthullingen….let maar op:en als er een zg waarheidscommissie moet komen NA een vonnis van de rechterlijke Macht voor eventuele amnestie……so be it!!!!! Maar first things first…..ALS je niks te verbergen hebt; dan heb je NIKS te vrezen!!!!!!!!
  Suriname MOET met zichzelf in het reine komen en als er koppen moeten rollen(NIET LETTERLIJK) van wie dan ook; dan MOET het maar!!!
  TIME WILL TELL,Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 44. ik ben bedroefd echt waar ik schaam me voor iedereen die die paarse didibri een warm hart toedraagd.
  Hoe kan dit hebben jullie geen ene gevoel in jullie lichaam want ik geloof niet dat jullie een hart hebben.
  AAN IEDEREEN DIE ZEGT DAT HET GODS WIL IS EN DAT HIJ JULLIE PAARSE PRESIDENT VRIJPLIJT GELOVEN JULLIE MIJ DIT IS NIET GOD DIE BEZIG IS MAAR DE DUIVEL.
  Wat ik niet begrijp, er zijn 500.000 inwoners in sranan is er niemand die een opstand kan organiseren om deze paarse boeven een halt toe te roepen.
  Als een president dit op zijn geweten heeft, want daar hoeven we niet aan te twijvelen, moet hij direct aftreden.
  En voor degenen die vergelijkingen maken met de binnenlandse oorlog hoe durven jullie zijnjullie moiwanna vergeten.


  Maak melding

 45. Beste Risti: ik snap je wanhoop. Ook ik begrijp die Paarse idioten niet die voor een broodje pom de Surinaamse rechtsstaat verkopen. Iedereen kijk apatisch ( bang?) toe hoe Bouterse Suriname tot het lachertje van Zuid Amerika maakt. De ultieme bananenrepubliek waar criminelen, moordenaars en drugsdealers de dienst uit maken.


  Maak melding

 46. Eerst en vooral denk ik aan mijn oud collega int. Va Aalst die als officier van Piket op de Membre Boekoe Kazerne zijn taken vervulde en werd vermoord door of namens de sgt sportinstructeur Bouterse. Wat ik mij verder afvraag is wat is dat voor geloof waar B. Aanhanger van is. Zou de voorganger van zijn Gemeente hem niet tot de orde moeten roepen. Want dit zal welke God dan ook toch niet goedkeuren?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.